SZÜLŐSÉG

A köldökcsonkot ápolni kell

2008. január 3., csütörtök 08:09

Alig várjuk, hogy megszülessen. 9 hónapig óvjuk a pocakunkat, beszélgetünk a benne lakóval, a végén csalogatjuk ki a világba. Csak ámulunk és bámulunk, amikor tapasztaltabb anyukák mondogatják: „Addig jó, amíg bent van! Utána csak a gond, az aggódás!” Nem értjük, miért mondja. Nézzük, mire is gondolhat!

Rögtön itt egy probléma, amely már az első pelenkázáskor jelentkezik: a köldökápolás.
A szülőszobában a köldökzsinór elvágásánál műanyag köldökcsatot helyeznek fel a gyermekre. Ezt 24 óra múlva eltávolítják, megelőzendő, hogy szükségtelenül vongálja a már száradó csonkot.


Hogyan kell a köldökcsonkot helyesen ápolni?

Javasolt fürdetés utánra időzíteni a kezelést. Természetesen, aki kezeli a köldököt, annak kezet kell mosnia! Felemeljük a köldökcsonkot, 70 %-os alkohollal letörölgetjük, majd hexachlorophen hintőporral beszórjuk. Nagyon kell vigyázni, hogy ne az egész hasat kezeljük, mert ezek a szerek erősen szárítanak! Megfelelő gondozás mellett a köldökcsonk leesése körülbelül 2 hetes korban várható. Fontos, hogy a pelenka vagy legyen köldökvédős, vagy érjen a köldök alá, hogy a csonk ne ázzon.

A köldök kiváló táptalaja a baktériumoknak, és még ennél is jobb behatolási kapu a fertőzések számára. Naponta kell ellenőrizni, nem váladékozik-e, nem vörös-e. Akármelyik tünet előfordul, orvoshoz kell fordulni vele, mert egy fertőzés nagyon gyorsan elterjedhet, szövetelhaláshoz is vezethet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.03 10:43:22B-

  Bevallom, én se nagyon piszkáltam. Szerintem az alkohol nagyon brutális szer, nem bababőrre való. Meg aztán elég hamar kihalt volna az emberiség, ha tiszta alkoholra lett volna szükség, hogy a kölkök életben maradjanak... Szóval szerintem ez csak civilizációs elhajlás.  A mi doktornénik a gyerek ARCÁRA (tejkiütés) is alkoholos meg hintőporos kezelést javasolt volna (amikor a hintőport ma már kifejezetten tiltják, mivel bejut a légutakba), természetesen nem hallgattam rá.

  Természetesen az alapvető higiénia szabályait betartjuk, de én úgy vélem, az alkohol külső (és belső :-) ) alkalmazását még felnőtt ember bőre esetében is nagyon meg kell fontolni, nem hogy egy újszülöttnél...

 • 2008.01.03 10:56:02Nilüfer

  vikimanka, a szemre a baba szemét kamillával kell törölgetni finoman, és az ornnyerget, kb ott, ahol a szemüveg szokott kapaszkodni, naponta többször masszírozni.Ha nyomódik ki cucc, azt is kamillával letörölni.Ezzel lehet a könnycsatorna elzáródást házilag kezelni, kipróbálva, bevált!!!  Köldökről: lehet, hogy régen nem volt alkohol..ez lehetett az oka, hogy a zuram majdnem belehalt a fertőzésbe, mondjuk az 55-ben volt...  80, 82-ben még volt köldökköttő, ez egy bazi hosszú gyolcs szalag volt, és sebbbenzint használtunk, utűna hintőport, rá a kötő, és úgy a textilpelenka, de csak a kötő alá.

  A harmadiknál nem voltk már ilyenek, alkohol, hintőpor, és kész.

 • 2008.01.03 11:02:02kn

  a hexachlorophen hintőporra emlékeim szerint rá volt írva, h csak 6 hónapos kortól adható. meg is lepődtem de a dokinéni szerint az nem jelent semmit. mindegy most már, túléltük. a mai eszemmel nem használnám.

 • 2008.01.03 11:02:52B-

  Nilüfer: nem akarom a párod szüleit bántani, de a természet tényleg nem számíthatott arra, hogy majd egyszer néhány ezer év múlva alkohollal kezelik a köldököt, és addig ki kell húzni valahogy, viszont arra igen, hogy bizonyos higiénés-tisztogatási szokásokat végrehajtanak a szülők. Szóval nem biztos, hogy a sebbenzin hiánya volt az oka ennek a fertőződésnek.  A kamillával meg szemre vigyázni, nagyon allergén, ha van szénanáthás a családban, inkább hanyagolandó.

 • 2008.01.03 11:04:25kn

  vikimanka,én is kamillát mondanék, ha nem lenne ilyen pici. úgy hallottam, h allergizálhat. létezik homeós szemcsepp, ami nagyon jó de olyan rég használtuk, nem tudom sajna a nevét.

 • 2008.01.03 11:06:16kn

  bocs, B-vel egyszerre írtunk.

 • 2008.01.03 11:06:28Pandi

  Bár igencsak félve, nehogy a babámnak fájjon, illetve hogy jól csinálom-e, de igenis megcsináltam minden nap az alkoholos (fültisztító pálcikával)-hintőporos leápolást és igencsak elámultam néha milyen váladék jött ki alóla.

  Egyébként ebben a kérdésben ugyanazt mondták a kórházban, majd itthon a gyermekorvos és végül a védőnő is, így egy szemernyi kétségem sem volt arról, hogy ezt kell tennem.

  Szerencsére a kisfiamnak sem volt soha ellenvetése.:)))

 • 2008.01.03 11:08:44vikimanka

  Ez a kamilla téma is homály.Még ezelőtt 6 évvel Fanninak kamillávak kellett törölgetni a szemét.Most azt olvastam,hogy allergén a kamilla,kn is ezt írja.Úgy olvastam vhol,hogy tiszta forralt vízzel kell tisztítani a szemet.Most azzal törölgetem neki.Csak az furcsa,hogy csak az egyik szeme váladékozik.Ezért nem tudom,hogy ez baj-e.

 • 2008.01.03 11:15:11druantia

  Vikimanka, az én gyerekemnek is volt könnycsatorna-elzáródása, és ha nehezen is, de sikerült átmosás nélkül megúszni. Mondjuk ehhez kellett egy jó gyerekszemész-néni, pár adag antibiotikusmos szempcsepp és sok-sok masszázs. Ez a szemész is csak forralt vizes lemosást ajánlott, kamillát nem. Végül, sokadik próbálkozásra a forgalomból azóta már kivont Irgamid oldotta meg a problémát.  A Petinek is csak az egyik oldallal volt probléma, többször is úgy tűnt, megoldódott a gond, aztán mégis visszajött. De szerencsére már vége...

 • 2008.01.03 11:37:01Nilüfer

  hát, a kamilla..nekem még annó a fürdetéshez is azt javasolták.Nemtom, szárít, az biztos, .De az Irgamid, illetve a brulamicin csepp, na az jó:DDe csak ha orvos írja fel.A kicsimnek többször át kellet mosni, a masszázs viszont, a brulamicinnel Samunál bevált.És igen, legtöbbször fél oldalon van, csak aaztán baktériumos felülfertőzés miatt megy át a másik szemre a gyulladás..de huhh biztos jobban tudja, ő a doki:)

 • 2008.01.03 11:49:55szövetszöcske

  A lanyomnal ugyanilyen konnycsatorna-elzarodas balhe volt. Az akkori gyerekdokink ranezett, kozolte, hogy 6 honapos korara elmulik, kaptunk valami laza antibiotikumot, hogy ha gyulladt a szeme csepegtessunk, es mossuk kamillaval. Aztan 6 honapos korara tenyleg elmult, csak ugy.

 • 2008.01.03 12:31:27vikimanka

  Na vagyok!Bocsi,csak megéhezett a nagysága.Közben beszéltem doki nénivel.Ő a kamillás törölgetést,masszírozással egybekötve és a brulamicin cseppet mondta.Cseppünk van itthon,mert nemrég a nagynak volt rá szüksége.Köszi a segítséget,jó így több véleményt hallani.Azt is mondta a doki,hogy egy hétig csináljam így,ha nem javul akkor könnycsatorna tisztításra küld.Na arról meg hallottam szépeket.

 • 2008.01.03 12:39:02annika

  Én ettől nagyon féltem, és be is vált az aggodalom, 2 hónapon át tartott, mire leesett!!!!Én alkoholoztam és hintőporoztam is. Fontos, hogy steril legyen és száraz. Gézlapot is tettem rá, de a pelenkát rátakartam.

  Állítólag mindent jól csináltam, csak vastag volt a köldöke a Kislányomnak. Mindenesetre gyöngyörűszép most.

 • 2008.01.03 12:40:05Nilüfer

  vikimanka, hat hetes kor alatt nem csinálják meg az átmosást, ha akrják, akkor se hagyd.Dr.Pólil Teréz egyetemi tanár szemész doki néni mondta ezt ....

 • 2008.01.03 12:41:48Nilüfer

  Helyesen: Pólik:)

 • 2008.01.03 12:43:18vikimanka

  Remélem helyrejön anélkül is,ha mégsem akkor csak tudnia kell a dokinak,hogy mikortól lehet/bízom benne/.Én is korainak tartom még.Úgy tudom nálunk akinek ilyet kell csinálni azt a megyei kórházba küldik.Ott azért speckó dokinak kell lennie a gyek-ben.

 • 2008.01.03 12:46:35vikimanka

  Ez a köldökápolás is olyan,hogy kinek mit mondanak ,hogy csinálja.Nálunk alkohol+hintőpor.Ez így tuti,hogy szárítja a bőrét,ezért én nagyon vigyázok,hogy csak oda kerüljön,a felesleges hintőport ha mégis mellé menne/kirugdossa a kezemből a hintőporos dobozt/sima vattával leporolom róla.Ez így bevált.

 • 2008.01.03 13:24:15másutt

  nalunk Angliaban azt mondtak HOZZA NE NYULJUNK! 'A köldökcsonkot ápolni kell?' en errol nem tudtam! :O

  Se vattazas, se alkohol, se hontopor soha nem erte.

  a koldokcsonkot egyebkent meg akartuk tartani emlekul, de eppen aznap esett le (kb 2 hetes volt Picurka) amikor nyakik osszakakalta magat. Igy kidobtuk... :D

 • 2008.01.03 14:16:37manci

  Az "ápoljuk gondosan a köldökcsonkot" tábort erősíteném. A lányom köldöke begyulladt sajnos. Aztán kaptunk valami kenőcsöt, meg áttértünk a vatta helyett a gondosabb tisztítást lehetővé tevő fültisztító pálcikára és néhány nap alatt renbe jött.

 • 2008.01.03 15:27:25Subbantósdi

  Könnycsatorna elzáródás ellen, nekünk is volt ilyennel dolgunk, Brulamicyn szemcseppet kaptunk, ezt a házigyerekdoki írta fel, vényre, ezzel kell kezelni, gézlappal kicsit nyomkodva kiszedni a váladékot, nálunk ez sárgás-zöld volt. Pár hét és elmúlik. Sajnos nem egy szép látvány, főleg, ha annyira erősen van, hogy a az újszülőtt szinte ki sem tudja nyitni a szemét, ilyenkor naponta többször is kell ezt a kezelést lefolytatni.

  Mi a kórházból szedtük ezt össze, mert már ott ilyen volt a szeme, csak még áttetszőbb volt a váladék és nem olyan sűrű.

 • 2008.01.03 15:31:24Moira

  vikimanka: nálunk is csak az egyik szeme volt csipás. A védőnő és a doki sem ajánlotta a kamillát(allergizálhat), forral-lehűtött víz, külön vatta mindkét szemhez, nehogy átmenjen a fertőzés.Brulamicin cseppet kapott, két nap alatt helyrejött, pedig volt hogy elfelejtettem csepegtetni.

 • 2008.01.03 15:39:26vikimanka

  Elkezdtem cseppenteni neki brulamicinnel és már szebb,mint volt.Remélem megússzuk a tisztítást.

 • 2008.01.03 16:07:26Yeolde

  hát nálunk csak akkor vették le a műanyagot, amikor elmentünk a kórházból és megkötötték, hogy minden egyes pelenkázáskor kell ápolni a köldökcsonkot és nem csak naponta egyszer. na az durva volt, szárazon, kiemelve körbetakarítani a gennyes trutyit, ami időközben odakerült... soha nem felejtjük el!

 • 2008.01.03 16:39:05kaktuszvirág

  Na végre egy normális poszt, remek hozzászólásokkal!

  Hónapokkal ezelött (gyerek nélkül, csak vágyakozva) azért szoktam ide, hogy okosságokat, tapasztalatokat, érveket és ellenérveket olvassak. Aztán maradt az idióta cikkeken egymásnak ugrás és egymás lehurrogása, pont mire tényleg érintene az egész. Már kezdtem épp feladni.

  De köszi lányok, ez most igazán klassz! Lécci, lécci, sok ilyet még, hadd tanuljunk mi kezdők is!

 • 2008.01.03 17:18:57Atina

  OFF.

  Itt akkor megkérdezném, hogy a kisfiúknál fürdetéskor vissza kell-e húzni a fitymát? Olvastam valahol, hogy 2 éves koráig nem tapizza az ember, de 2 unokatesóm is mondta, hogy finoman, amíg enged, vissza kell húzni, mert letapadhat. Nekik ez vált be. Nektek?

 • 2008.01.03 17:20:20Atina

  Egyébként én is örülök, hogy a porontyon a porontyról is szó esik. Kezdőként kiváncsi vagyok minden praktikára.

 • 2008.01.03 17:28:25Ildiko

  Sziasztok! Boldog új évet mindenkinek!  Kicsit a kommentekben felvetődött problémákra válaszolva.  Szemváladékozás: szerintem mindenképpen érdemes kikérni gyerekszemész véleményét. Általában antibiorikumos szemcseppet, kamillás vagy forralt vizes lemosást szoktak javasolni.  Atina: pár hónapos korban érdemes elkezdeni a fitymát óvatosan visszahuzogatni. DE itt is két irányzat van. Az egyik szerint hagyjuk békén 2 éves korig, a másik szerint huzogassuk. Én az utóbbit támogatom.

 • 2008.01.03 18:07:21másutt

  volt itt egy 'kukihuzogatos' tema par honapja.. valakinek csak megvan a link, nincs idom keresni.

 • 2008.01.03 18:31:37gusztika

  Szemváladékozás: enyém gyereknek 2x mosták át mindkét könnycsatornáját, most 9 hónapos és fogjuk rá, hogy okés. Masszírozom a mai napig, ha könnyezik, esetleg picit csipás reggel. Már csak forralt vizet használok, a kamilla (az allergizáláson túl) szárít, és akkor meg azért könnyezik a szeme, mert viszket a szemzug. Nekünk volt bórvizes lemosás is 1 hétig, nálunk nem jött be az se (ezért is lett átmosva), de van akinél működött. Az antibiotikumos cseppet viszont szigorúan 1 hétig kell használni, hogy ne neveljen ki az ember lánya újabb rezisztens törzseket.  Köldökcsonk: nálunk 4 hétig volt meg, napi 5x kellett kezelnem az alkoholos fültisztítóval, utána Hexachlorophenes hintőpor szigorúan csak oda - mert itt az dívott. A gyerek mindig ordított, én már azt hittem, köldökcsonkkal fog megnősülni, de csak lepottyant. :)

 • 2008.01.03 20:21:57babybeluga

  Mi vagyunk az extrémek: a lányom köldökcsonkja két hónapos korában esett le, és utána még vagy 2 hétig kezelgette ezüstnitráttal a doki. Már azt fontolgatta a gyerekorvosunk, hogy cikket ír róla, mert ő ilyet még nem látott a praxisában. Szerinte baromi hanyagul kötötték el a kórházban, így hiába alkoholoztuk, hintőporoztuk, ennyi ideig tartott. De szerencsére semmi nyoma nem maradt, szép lett a köldöke.  Amúgy én is hallottam, hogy a világ nyugatabbra eső részén már tényleg nem piszkálják egyáltalán.

 • 2008.01.03 20:50:22vidámka

  A lányommal is és a kisebbik fiammal is úgy jöttünk haza a kórházból, hogy váladékozott a szemük. Mondták, hogy kamillát ne használjak, allergizálhat és szemcseppet kaptunk. Amíg sima forralt vízzel mostam a szemüket és csöpögtettem a cseppet, minket is erősen kísértett a könnycsatorna átmosás, minél többször csöpögtettem, annál váladékosabb volt a szemük. Aztán renitens módon kihajítottam a cseppeket,mind a kettőnél áttértem a kamillára és négy-öt nap alatt rendbejöttek.

  A köldöke mind a háromnak kb. három hetes korában pottyant le. Alkohol+hintőpor, és csak a harmadiknál hittem el, hogy télleg nem fáj neki:o)

 • 2008.01.03 21:25:45Pelikan

  Sziasztok, ugy mint Angliaban, Irorszagban is azt mondjak, hogy szigoruan tilos hozzanyulni, barmit csinalni vele.

  Mondjuk, a mi lanyunknak tul hosszura hagytak es 8 hetes koraig nem esett le, de nem volt begyulladva, csak ott volt. Ugyhogy vegul ezust nitratot tettek ra es azutan leszaradt par nap mulva. Addig azert izgultam rendesen, probaltam ra hintoport venni, de itt csak receptre lehet kapni...

 • 2008.01.03 21:35:51vikimanka

  A témáról.Én is várom az ilyen posztokat.Nem is olyan rég,mikor leesett a csonkja a picinek én is elég tanácstalan voltam,hogy na most ezután hogyan tovább.Karácsony lévén nem akartam senkit sem zavarni,hogy tanácsot kérjek.Szerencsére meglátogattak a rokonok,ahol anyuci védőnő és őt kérdeztem meg,de már majdnem offoltam itt nektek a témával kapcsolatban.Szóval jók ezek a babaápolásos cikkek.még úgy is,hogy nekem második baba,mert nagyon sok az a hat év ami eltelt.

 • 2008.01.03 22:11:41evernever

  Alkohol a papának, hintőpor az ellenségnek...

 • 2008.01.03 23:07:05Miss Marple

  Jaj, de utáltam mindig ezt a köldökápolást! Alkohol, hexachlorophenes hintőpor, fülpiszka, anyámkínja, aztán mégis büdös és váladékos másnap estére. Régen ez hogy volt?

  És mi az, hogy szigorúan tilos hozzányúlni? Minket azzal fenyegettek, hogy ha nem tisztogatjuk rendesen (értsd drasztikusan), akkor úgy elfertőződik, hogy még tályogos is lehet. Az angol és ír gyerekeknek fertőtlen a köldökcsonkja, a szegény kis magyar pogányoké meg nem?

  Egyébként kinek a kisFIA ez a gyönyörű kis kölök a képen?

 • 2008.01.03 23:32:28eperke

  sziasztok,

  mi a héten voltunk a dokinéninél (már 5 hetes a kiccsi lányunk) és azt mondta, h vadhús van a kislány köldökében. én már jó ideje nem kezeltem, mert nekem normálisnak tűnt. de doki szerint továbbra is alkohol fürdetés után és hintőpor minden pellusozásnál és ha nem tűnik el magától a vadhús, akkor leszárítják majd vmivel. egyébként ez a vadhús kb 2 mm átmérőjű (ha az egyáltalán...). volt már valakinél ilyesmi? mi a tapasztalata?

 • 2008.01.04 10:50:14Maja Papaya

  Másutt - köszi, hogy írtad - mi el is raktuk a köldökcsonkot, és egy kicsit az volt bennem, hogy nem vagyunk teljesen normálisak. De majdnem egy hónapig hordták mind a ketten, hát úgy voltunk vele, hogy ha ők ennyire ragaszkodnak hozzá, hát őrizzük nekik tovább. :)

  Mi alkoholoztuk és hintőporoztuk, mert az volt az előírás, de különösebben nem feszegettem soha. Gyönyörű köldökük lett. Még jó is, hogy nem olvastam ezt a posztot, amikor aktuális volt a téma, mert szétparáztam volna magam, hogy mi mindent ronthatok el...

 • 2008.01.04 11:18:27másutt

  Maja Papaya

  Nagyon sajnalom, hogy ki kellett dobni. Dehat tiszta kaka volt! :O

  Nem baj... van eleg szuvenir igy is. ;)  Nem ertem, nem ertem, hogy hogy a csudaban lehet, hogy itt nem apoljak. Eszembe sem jutott hozzanyulni... magatol (problema, gyulladas) leesett 2 heten belul.  Sebaj, felirom a 'alap dolgok vannak teljesen mashogy kezelve mas orszagokban' kategoriaba...

 • 2008.01.04 11:25:50Pandi

  Eperke, ne aggódj, az én fiamnak is volt, a doki néni le is kapta pikk-pakk lápisz rúddal (lapis lazuli), tök fájdalommentesen.

 • 2008.01.04 13:27:43öreganyám

  Na, ahány doki, annyi tanács.

  Nekünk is az alkoholt+sebhintőport javasolták, szerencsére semmi gáz nem volt.

 • 2008.01.04 13:39:59öreganyám

  Ja, és én allergiás vagyok a kamillára. Ronda, vörös bőrrel, hólyagokkal reagálok, amikor a bőrömre kerül. Épp ezért egyik gyereknél sem használtam soha, bár lehet, nem lenne bajuk tőle. A helyi bőrdoki azt mondta, én vagyok harminc év alatt a második, akinek ilyen gondja van.

 • 2008.01.04 13:53:02piszeorr

  Köldökcsonk: Nekünk sem vették le a műanyag csipeszt, kb. 2 hetesen esett le.  Eperke: Máténak is volt vadhús, bár én sem láttam rajta semmi különöset. Lápiszrúddal körbekente a köldökcsonkot a dokinő, aztán én minden este mostam alkohollal, majd hintőpor és gézlappal fedtem le.

 • 2008.01.04 15:11:15piszeorr

  Szem:

  a fél szeme neki is könnyezett, bru akármi hatott egy darabig, majd újra előjött. Gyerekszemészeten kenetet vettek és ciloxant kaptunk, ez semmit nem ért. 2féle baci volt benne és a floxal teljesen rendbehozta. Azóta sem jött elő, kb.3 hónapja. Amúgy a mosás már a végső dolog lett volna és az is csak egy éves kora körül vagy mikor, már nem emlékszem pontosan.  Ja, amúgy én kamillával mostam, de nem volt semmi szárazság stb.

 • 2008.01.04 15:58:24Ildiko

  Miss Marple: az enyem :)

 • 2008.01.04 16:00:47Ildiko

  eperke: lapiszolni szoktak, ugy gyogyitjak meg a "vadhust"

 • 2008.01.04 16:26:49begyszli

  Ildikó, más téma de szerintem ez is sokakat érdekel: kell-e és ha kell, mikortól felhúzni a bőrt a kisfiúk fütyijén? És ha nem jön fel? Mármint egyszer még 1 éves kora körül megnézte a dr. azt mondta egy kicsit le van tapadva, de nem vészes. Aztán az még mindig le van tapadva, de ha csak említem, hogy mutassuk meg a dr.-nak, gond van...

 • 2008.01.04 19:57:44piszeorr

  Fütyitéma:

  Én 4hetes kora után kezdtem visszahúzni a bőrt. Nekem ezt mondta az orvos. Azóta mindennap tornáztatom. Úgy gondolom, hogy ha időben elkezdjük és megszokja, természetes lesz neki, hogy vissza kell húzni és olyan lesz, mint a fogmosás.  Amúgy úgy hallottam, hogy 4éves koráig kell rendeződni ennek a fütyitémának. Az egyik anyuka mondta nekem is.

 • 2008.01.04 22:14:02eperke

  Vadhússal kapcsolatban köszönöm a megnyugtató válaszokat! :)

  Nem tudom, h a dokinő meddig akar várni ezzel a lápiszolással...Sztem jobb lenne gyorsan túl lenni rajta, mint minden pelenkázáskor szórni, meg fürdetés után alkoholozni.

 • 2008.01.05 00:05:57KojalBebi

  Sogornom szerint aki kicsi baban alkoholt hasznal, az egyeb kegyetlensegekre is kepes:)

  A koldokcsonkkezeles onmagaban nem faj, de az alkohol viszont csipi, hiszen az tkp egy gyogyulofelben levo seb.

  Sogorno - aki gyermekintenziv osztalyon is dolgozott volt - tanacsa szerint mi alkohol helyett betadint hasznalunk, igy a gyerek sarga, de nem csipodik:))

 • 2008.01.05 08:31:39Ildiko

  Sziasztok! Futyitemaban akkor irok a hetvegen egy rovid osszefoglalast, ok?

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta