SZÜLŐSÉG

Nehézlégzést okozhat a Big Mac

2008. január 2., szerda 10:31

78 féle adalékanyagot tartalmaz egyetlen, a gyerekek körében is rendkívül népszerű gyorséttermi menü - állítja a The Independent című brit napilap elemzésében. Az 578 alkalommal végzett mintavétel elemzése szerint a legnépszerűbb hamburgercég legnagyobb menüje tartalmaz 78 mesterséges adalékot, azaz "fogásonként" átlagosan hét "E" található az ételsorban. Habár a cég állítása szerint a húspogácsa színtiszta darált marhahús, a zsemle, a sajt és a szószok már közel sem ennyire természetes eredetűek, írja az MTI.

A Big Mac-szendvics 18, a sajtburger 17 élelmiszeripari "műanyagot" tartalmazott. Valamiféle adalékot pedig gyakorlatilag az étterem teljes választéka tartalmaz - beleértve a grillezett csirkemellet és a salátákat is.


Egyes szakemberek szerint néhány adalék mellékhatása lehet nehézlégzés és fejfájás. A Big Mac és a sajtburger - a vizsgálat szerint - olyan tartósítószert tartalmaz, amelyről megállapították, hogy súlyosbítja a hiperaktív gyerekek tüneteit, hasonlóan a cég 1250 brit éttermében árusított desszertek és üdítőitalok színezékeihez. Holott a vállalat - éppen az fogyasztóvédők kampányának hatására - azt állította, hogy csökkenti termékeiben az E-számú adalékokat. A napilap tanulmánya ennek éppen az ellenkezőjét látszott bizonyítani: az elmúlt év során a felhasznált adalékok inkább szaporodtak, mint csökkentek.

A közelmúltban a McDonald's elleni számos vád - sokan szinte az elhízás egyik fő okozójaként emlegették - miatt több "egészséges" étel került a kínálatba, mint például a saláta és az ásványvíz; valamint ekkor vezették be a "legfrissebb alapanyagokból készült" szlogent is.

A vállalat brit csoportja nem volt hajlandó nyilatkozni az adalékanyagokról a The Independentnek. A lap tesztje szerint azonban a brit kínálatban csak a gyümölcsös táska, a tea és a nyers répa mentes a hozzáadott anyagoktól. Ellenben a lapkasajt savanyúságot szabályozó anyagot tartalmaz, a bacon(szalonna) aszkorbinsavat és nitrites sót, amelyet máskülönben műtrágyák és robbanóanyagok gyártására használnak, számol be az MTI.

A Southamptoni Egyetem kutatói szerint bizonyos adalékok hozzájárulhatnak a gyermekek figyelemzavaros tünetegyüttesének súlyosbodásához. Az általuk vizsgált anyagok közül a gyorsétteremlánc az E110-es és E104-es sárga, az E 124-es vörös ételszínezékeket, valamint a nátrium-benzoátot (E211) használja.

A McDonald's közleményében kijelentette, hogy igyekszik megszabadulni a tartósítószerektől, s hogy a southamptoni kutatás vegyszerei közül csak a nátrium-benzoát mutatható ki a burgerekben, az is kizárólag a savanyúságban. Ezenkívül hangsúlyozták, hogy beszállítóikat ösztönzik az adalékanyagok használatának csökkentésére "ahol lehet". "Azon dolgozunk, hogy csökkentsük, illetve bizonyos esetekben akár teljes egészében elhagyjuk a mesterséges színezékeket és a tartósítókat" - közölték.

A cég honlapján biztosítja a fogyasztókat, hogy az új termékek nem tartalmaznak nátrium-benzoátot és színezékeket. A The Independent 2007 szeptemberi első vizsgálata azonban 568 különféle adalékanyagot talált a McDonald's termékeiben. Októberben pedig - amikor az internetoldalt frissítették - ez a szám már 578-ra emelkedett.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.01.02 21:51:52zolnaid

    huhhh, van olyan tyúk, ami ikret tojik, most anyósoméknak is van két-három ilyen (Remélem kifigyelik melyik, és nem lesz leves belőle), pedig az a pipi tényleg nem tápos. (ellenben cantaloupeot ki kell ábrándítsam, pusztán a színe miatt ne legyen megnyugodva, a kajával simán el lehet érni a sárgásítást, mint ahogy megfelelő rák híjján a magyar állatkerti flamingó is pirospaprikától rózsaszín)



    Atina, az ubit ecettel savanyítjuk, de ha azzal tartósítod, akkora töménységben kellene belerakjál, hogy nem lenne finom. Azért kerül bele tartósítószer általában, pl. na-benzoát, de vannak egyéb lehetőséégek is, szalicil, miegymás.



    és miután mindannyian vacsi után vagyunk, nem írom le, mik szoktak lenni a kis családias henteseknél, de aki nagyon kíváncsi, figyelje az antsz híreit néha, és gondoljon bele, vajon hány henteshez jutnak el évente. Büntetések szempontjából az egyik legbiztosabb dolog az antsznek vendéglőkben és henteseknél vizsgálódni.

  • 2008.01.02 21:54:04sacoesmaco

    mi két hónapja vettünk 10 kg pátyi fokhagymát, raktam el olajban, csináltam fokhagyma cseppeket, amikor betegek voltunk, csináltam fokhagymakrém levest, 6 tányér levesbe 6 fej fokhagymával :), durva volt, de használt

    én nem használok mesterséges ízfokozókat, megteszi a természetes :)

  • 2008.01.02 21:55:03peppermint

    Ugye?

  • 2008.01.02 21:55:53sacoesmaco

    ugye bizony :)

  • 2008.01.02 21:57:39peppermint

    10 kiló?? Most esett csak le...

    Meddig tartott, míg a végére értél a tisztogatásnak és a feldolgozásnak?

  • 2008.01.02 21:58:47sacoesmaco

    még van vagy két kiló :)

    minden este egy nagy halom, de a kezemet csípte rendesen

    nem mindet dolgoztam fel, csak egy részét- a többi megy frissen a finom ételekbe

  • 2008.01.02 22:01:35peppermint

    Elismerésem!

    Ez már ugyan nagyon OFF, de elárulod, hogyan csinálod az olajos változatot?

  • 2008.01.02 22:07:22sacoesmaco

    semmi extra, megtisztítom, extra szűz olivaolajjal felöntöm a csatos üvegben ( nem kell olyan sok ) és hideg helyre rakom

    aztán előszedem, felhasználom, az olajkája finom fokhagymás

    lehet belerakni kapribogyót, olivabogyót is, de csinálhatsz ilyen változatot tobbféle sajttal, fokhagymával, csilivel és olivabogyóval is

    mindegyik finom

    az olaj többször felhasználható,de salátára is jó, pácolni is jó

  • 2008.01.02 22:20:51peppermint

    Köszi, ez valóban nagyon egyszerű. Azt hittem, bűvészkedsz vele még valahogyan, de ez így nagyon klassz.

  • 2008.01.02 22:26:59sacoesmaco

    az egyszerű dolgok a legjobbak

    sok sikert :)

  • 2008.01.02 22:30:39miramira

    Szerintem nem kötelező megenni ezeket a kajákat.

    Mi havonta egyszer kétszer elvisszük a kislányt a "mekibe" menüt enni.

    Semmi baja :-))

  • 2008.01.02 22:50:16peppermint

    Köszi!

  • 2008.01.03 08:15:53Miss Marple

    Akkor már inkább a Burger King! Nagyobb, olcsóbb és finomabb - éljen a gyors halál.

  • 2008.01.03 10:20:32Starlark

    Fokhagymakrém leves nyammi :)))

    Igaz kissé eléggé el nem itélhetőmódon kenyérkockával és sajtal esszük :) Jöhet bármiyen mennyiségben...



    Angliában éltem 1 évig rendes középosztálybeli echte angol családnál. Ott a gyerek még a csirkéről is leszedte a bőrt, ha a sószóróhoz nyúltam úgy néztek rám mint egy anyagyilkosra. Sültkrumpli csak héjában sült volt maximum, a húshoz mindig vagy 3 féle párolt vagy nyers zöldség volt. Halat is igen sokszor ettünk. Jah és a kaják nagyrésze organic volt. Ha én ezt át szeretném venni itthonra a gatyánk rámenne a kajára, főleg hogy bio-t itt Kaposváron asszem csak 1-2 boltban árulnak friss bio zöldséggel pedig még csak látásilag se találkoztam.

  • 2008.01.03 10:36:14sacoesmaco

    nekem ennyi előnye van a kétlakiságnak - Bp-en be tudom szerezni a különleges és minőségi élelmiszereket, aztán sokszor transzportálom Miskolcra :)

    Miskolcon is van biopiac péntekenként délelőtt, de akkor én leginkább a munkahelyemen ücsörgök ...

    A párommal 4 éve kerültünk össze, akkor a menü, amit megevett, csirkemell volt rizzsel. :) Azóta ezt bővítgetjük, szépen haladunk, de pl. bulgurt és kuszkuszt még nem mertem neki csinálni, pedig én szeretem.

    Szerintem az is gond, hogy a magyar hagyományokban erősen benne van a húst hússal elv, amit nem is értek, mert a magyar konyhában jobbnál jobb húsnélküli ételek is vannak. Ezért lehet sikeres a meki is : a szendvicsekben hús van, van hozzá cukros üdítő, agyonsózott krumpli, stb.

    Szó se róla, én is szeretem, ha néhanapján betérek :)

  • 2008.01.03 10:36:30Anura

    A fokhagymakrémleves finom, na de miből van a húsleveskocka?

    A házi joghurt készítése érdekelni kezdett, mondjátok, ehhez gép kell?

    Tejet öntök bele és kész?



    Ja, és a másik. Kaptam egy kenyérsütőgépet. Másodszor sütöttem benne, direkte kenyérliszttel, amiben mono- és diglicerin zsírsavak, vagy mi a jó élet van, tehát erről is ennyit... és nem sikerülnek. Szerintem nem sülnek meg normálisan, pedig a héjpirosságot, sütési időt is felemeltem, de a belseje olyan, mintha nedves maradna.. pimpós lesz, vagy milyen. Ti hogy csináljátok? Már hallottam azt a verziót, hogy sütést inkább sütőben, így a dagasztókar se sül bele a kenyérbe, és jobban megsül a kenyérke.

  • 2008.01.03 10:42:08zolnaid

    Milyen húsleveskocka??? Ezt nem értem, hogy merült fel, miből van.

    (Egyébként zsiradék, fűszer, ízfokozó, húskivonat és színezék, ha jólsejtem)

  • 2008.01.03 11:01:20marywolf

    Anura,

    az első kenyerek nálam sem minden esetben sikerültek, ki kell kísérletezni a gépet és az arányokat, meg természetesen az sem mindegy, hogy mik az alapanyagok.

    Mi nem használunk kenyérlisztet, csak síma fehér lisztet, amihez vagy roszlisztet vagy barnalisztet vagy éppen milyet teszünk.

    Nekem nagyon bejött a krumplis kenyér, két három szem közelepes burgonyát megfőzök, öszetörök, lemérem, amennyit nyom annyival kevesebb lisztet teszek bele. Még az illata is más.

    Figyelj a sorrendre, hogy mit hogy raksz bele, az sem mindegy, hogy vízzel vagy tejjel csinálod, mi házitejjel csináljuk, ami ugye jóval zsírosabb mint a bolti, és nagyon jól oldódik benne az élesztő. Amiből mi a nem porosat használjuk (tartalékba azért mindig van itthon).

    Sóból mi jódozottat használunk, cukorból pedig én azt szoktam belerakni, ami a kávézásaimból megmaradt és hazahoztam kis zacsiban (jeleneleg két cipősdoboznyi van itthon, az egyetem alatt szedtem össze, de mások is gyűjtöttek nekem).

    Szóval ne add fel, lesz az nagyon jó is, de ki kell kísérletezni, nem fog elmaradni az eredmény, hidd el, nálunk mellesleg a férjem keze alól kerülnek ki a legjobb kenyerek, még az illatuk is sokkal jobb, mint amit én csinálok.

  • 2008.01.03 11:29:35Rozina

    Szülésfelkészítő tanfolyamon volt előadó a SOTE vezető dietetikusa. Szimpatikus a véleménye: nem tudjuk kizárni az életünkből a szennyeződést csak törekedhetünk rá, DE ártalmasabb nem enni, mint valamennyi adalékanyagot (az ételben lévő tápanyagokkal együtt) magunkhoz venni. Talán csak a cola-t tette tiltólistára, a benne lévő foszforsav miatt, ami kiviszi a keményszövetekből (csont, fog) a kalciumot és csontritkuláshoz vezet.

    A félkész kajákat én sem szeretem, de gondolom azért sem, mert nekem a főzés hobbi, kikapcsolódás és kreatív önmegvalósítás. Nem "magyaros" konyhát viszek, de becsúsznak klasszikus étkek is. Egyik büszkeségem, hogy a gyerekeim sokféle főtt és nyers zöldséget esznek, nekik ez a természetes.

    Nekem ilyesztő látni, hogy az iskolai barátaik nagy része a suli melletti boltban veszi meg a reggelijét, amely fornetti és üdítő - ez egy elit, nem újgazdag budai ált. isk.

  • 2008.01.03 11:30:43Rozina

    sorry: ilyesztő helyett ijesztő

  • 2008.01.03 11:38:53sacoesmaco

    a joghurtkészítés:1 l tejet ( én 3,5 %-ost szoktam) elkeversz 1 natúr joghurttal, kitöltöd a poharakba, s beleteszed a gépbe. A gép egyenletesen melegen tartja ( ha hűtőből kivett tej volt, kb. 12 óra kell neki, ha szobahőm., akkor 7-8 óra), majd kiveszed a gépből s kb. 12 órára hűtőbe teszed. Ilyenkor lehet gyümölcsöt belekeverni, de mi pl. étkezéskor szoktuk. Az első kör után mindig az utolsó joghurtot használod fel, egyre sűrűbb lesz, ahogy a sajátot használod, bár pár havonta újra kell kezdeni.

    Nálunk a családban 3 ilyen gép is van, anyósom pl. annyira belejött, hogy ő alapból 1 l tej+2 joghurt indít.

    Én ezt a jogit használom főzéshez, sütéshez, kenyérsütéshez. Ebben nincs zselatin, tartósítószer - s a gépbe egyszer kell beruházni. Én most készülök + pohárkészletet ( gépi) venni hozzá.



    A KENYÉRSÜTÉSHEZ : nekem mindig sikerül. Az effajta kenyér nem olyan lyukacsos, mint a bolti, tömörebb, sűrűbb. Ha úgy gondolod, hogy nem sül át eléggé, akkor olyan programot válassz, ami hosszabb ideig süt . A használati útmutatóban le van írva, hogy melyik program milyen hosszúságú fázisokból áll.

    Nekem nagyon bejött, hogy eljárok malomipari szakboltba kenyérlisztet venni.

    Van egy nagy kenyérsütős könyv is, amiben nagyon jó receptek vannak. Ha érdekel, leírom a pontos szerzőt, kiadót. Én 2 éve kaptam karácsonyra, mára már csak azt használom.

    A gépi sütéshez csak porélesztőt használok, a frissnél nagyon kell figyelni, hogy túl ne keljen, ki ne fusson, s nekem erre sosincs időm :)

  • 2008.01.03 12:26:14Rozina

    Nekem is van kenyérsütőm. Májusban kaptam. Eleinte gyönyörű és nagyon finom kenyereink lettek, aztán a sülés utolsó perceiben sorra összeestek, a közepük totál besüppedt. Időnként sikerült csak a korábbi formát hozni. Még akkor is bizonytalan volt a kimenetel, amikor u.a.-ból a zacskó lisztből, adag élesztőből és u.o.-an körülmények közt készült a kenyér. Mostanra az egyik keverő lapát sokkal nehezebben forog, mint a másik és mintha a sütő egyik felében kisebb hőmérséklet lenne sülés alatt.

    Nagyon szomorú vagyok emiatt :( Asszem érvényesíteni kell a garanciát, csak nehezemre esik a vele járó macera, meg pici babával nem olyan könnyű.

  • 2008.01.03 12:45:12Anura

    zolnaid, a fokhagymakrémlevesbe húsleveskocka kell. Legalábbis én úgy ismerem, meg annyi kapacitásom nincs, hogy a fagyasztóból kapjak elő saját készítésű húsleveslevelt.



    marywolf, az enyémek nem sikerültek, pedig halálpontos mértékkel rakom bele a löttyöt (Bio tej), a liszteket (tönköly, rozs, Graham), élesztőt, tengeri sót, és nádcukrot.

    Az alja épphogy barnás lett, a teteje fehér, másnapra a közepe mintha rohadna, olyan fekete.

    Második kenyér a francia típusú, 20 perccel többet állítottam rajta, sötét kérgesre, jó illata volt, de sztem még mindig nem elég sült a közepe.. mintha egy kicsit szuttyos lenne.. nem értem.



    sacoesmaco, köszi, nem is hallottam még joghurtkészítőgépről, igaz a kefírért jobban ugrálok, de nagyon jó ötletnek tűnik. :)

  • 2008.01.03 12:48:22Nilüfer

    anura, nem kell abba húsleves...ja, a francia hagymalevest szereti valaki? én nagyon:D

  • 2008.01.03 13:09:28sacoesmaco

    én általában egyszerre csinálok jó sok húsalaplét, s lefagyasztom adagokban. Aztán csak ki kell kapni főzéskor. Vagy ha marad húsleves, azt fagyasztom le.

    Ez a joghurt valahogy más, mint a bolti - nem tudom, miért. Nem tűnik annyira édesnek.

  • 2008.01.03 13:17:29zolnaid

    Anura: nem kell abba. Húsleves nélkül is finom. Nem bántásból írom, és ne is vedd tényleg annak, de érdemes megtanulni normális szakácskönyvből főzni, lehetőleg 90-es évek előttiből, azok nem műdolgokkal írják a recepteket. (Egyébként, én maradék húsleveseket fagyasztok le, amibe kell, de eddig minden recept elműködött anélkül, ha van leves, beleteszem, ha nincs leves, nem teszem)

  • 2008.01.03 13:35:49Yuki

    Láttam, hogy vannak itt élelmiszermérnökök. Mi a szakemberek véleménye a most divatos liszteriózis-hisztériáról? Az orvosom azt mondta, szerinte a magyar, boltban kapható camambert típusú sajtok megbízhatóak és bevizsgáltak ilyen szempontból, de azért inkább ne egyek, ha már ennyit mondják. Tud esetleg valaki kompetensen hozzászólni?

  • 2008.01.03 13:46:16zolnaid

    A magyar gyártású camember az biztos, ui. pasztörizált tejből van. (Bakony camembert) Nem is olyan jó, mint a többi. Mert az igazán finomat nem pasztörizálják.

  • 2008.01.03 14:18:33Pandi

    Yuki, Zolnaidnak tök igaza van.

    Aztán persze nem tudhatod, hogy attól, hogy a csomagolása eredetinek látszik, nem valami faluszéli istállóban csinálták e. Mert amenyi élelmiszerhamisítás manapság van, az nem semmi. Persze egy camembert azért nem olyan egyszerűen hamisítható, mint mondjuk a vegeta.

  • 2008.01.03 14:22:14peppermint

    Anura, mi is magunk rakjuk össze a lisztkeveréket a különböző kenyérkékhez. Por élesztőt használunk és nekünk is behorpad időnként a gyönyörű gömbölyű teteje időnként. Na de kit érdekel, ha finom! Nem? Azt javaslom, hogy kis adagos kenyerekkel próbálkozz, hosszabb sütésidejű programmal, ahogy azt az előttem szólók is említették, és hagyd állni kicsit a végén, miután kivetted a gépből, hogy "lélegezzen" kicsit. Rengeteg pára reked meg benne a sütéskor, annak kicsit el kell tűnnie belőle. Rácsra téve vagy lyukacsos felületen minden oldala szuszogni tud. Sok sikert hozzá!

    A mi kedvenc kenyeres könyveink:

    J.Oliver: Pucér szakács

    Piergiorgio Giorilli: A kenyér és egyéb péksütemények (Alexandra Kiadó)

  • 2008.01.03 14:30:15Pandi

    Jaj, Anura, majdnem megfeledkeztem rólad.



    Nekünk is tök új a gépünk, de amióta megvan, csak azt esszük. Mi egyelőre az egyszerűbb variációkat használjuk, a sima fehér kenyér és a "parasztkenyér"-nek (:DDD) nevezett rozslisztes receptjét, amíg ki nem ismerjük a gépet.



    A legsötétebb héjárnyalatot választjuk ki és 750 g-os kenyeret az 1000 g-os programjával sütjük. Így szerintem tökre megsül, bár az igaz, hogy a teteje korántsem olyan szép barna, mint az oldala, erre még én se jöttem rá, hogy mit lehetne kezdeni vele.



    Amikor elkészül, még kb. 5 percig benne hagyom a gépben (lehet, hogy tök fölösleges), majd én is rácson pihentetem egy órácskát.

    Szóval hajrá!:)

  • 2008.01.03 14:37:10Yuki

    Zolnaid, Pandi, megnyugtattatok. Egy Bakony Camambert akkor ma este lecsúszik, és reménykedem, hogy nem hamisított :)

  • 2008.01.03 14:39:01katampusz

    nagynéném kenyérsütő tippje:

    búzasikér

    bioboltokban kapható, a lisztek sikértartalmának feljavítására szolgál, adagolása a csomagolásán megtalálható.

    nekem bevált, szép tömör ruganyos kenyerem lesz tőle és negyednapon sem szárad ki. pedig csak egy kendővel takarom le.

  • 2008.01.03 14:40:28zolnaid

    Yuki, azt vedd viszont figyelembe, hogy nagyon zsíros sajt, lehet nem bírod majd olyan jól.

  • 2008.01.03 14:44:12Pandi

    Yuki, és lehetőleg ne egy Zsiguli csomagtartójából áruló fószertől szerezd be.:)))

  • 2008.01.03 16:27:21marywolf

    katampusz, én is szoktam bele néha rakni, el is felejtettem az előbb leírni. A sikérből lehet még fincsi kaját gyártani, van a csomagoláson recept, meg a neten is lehet találni, jó dolgokat ki lehet hozni belőle.

    Én nem szoktam recapteket olvasgatni, hanem belepakolgatok dolgokat amik itthon vannak, hol ilyet, hol olyat csinálok, van ami érdekes, van ami egyenesen remek, van amit meg meg lehet enni, de legközelebb nem akarok csinálni.



    Ez a joghurtkészítés nagyon tetszik, rá is keresek most mindjárt, mert én is szeretnék ilyet. Annyira élvezem, hogy egyre több mindent meg tudok magam csinálni.



    Valaki írta fenntebb, hogy krémtúrót gyárt, én is szoktam, de még nem az igazi, leírná, hogy pontosan hogyan csinálja, vagy bárki akinek van valami jó ötlete ehhez.

  • 2008.01.03 16:37:05marywolf

    Hol lehet joghurtkészítő gépet venni, csak mert a media m honapját néztem, de ott nem találtam, van valakinek valami jó tippje?

  • 2008.01.03 17:16:21peppermint

    Pandi, :-)))))

  • 2008.01.03 19:49:22sacoesmaco

    joghurtkészítő -Médimárkt :), van a Severinnek, Petrának, Arietenek. A Severinében 7 pohár van, a másik kettőében 6-6.

    Én ezeket ismerem :) Nekem a kétlakiságban az egyik helyen Severin van a másikon Ariete. Mindkettő jó. Nem egy bonyolult szerkezet.

  • 2008.01.03 19:50:35sacoesmaco

    én merülő mixerrel szoktam túrót tejföllel és gyümölcscukorral összeturmixolni. Aztán keverek bele gyümölcsöt. Vagy bele is turmixolhatod.

  • 2008.01.03 20:41:16katampusz

    én a kisbabás változatát készítem a gyümölcstúrónak:

    a gyümölcsöket hámozva darabolva turmixba teszem túróval. pici vizet teszek hozzá, ha nem elég krémes.

    a banán állandó szereplő, mert nagyon édes gyümölcs, és nem kell plusz cukrot tenni a túróhoz.

  • 2008.01.04 07:59:49Starlark

    A krémtúróval az a gond, hogy amit a boltban lehet kapni az édes alvasztással készül, a redes rögös túró amit mi túróként ismerünk az meg savanyú alvasztással abból sosem lesz olyan mint a bolti krémtúró.



    Esetleg cottage cheese-ből lehet csinálni az mintha szintén édes erjesztésű lenne.

  • 2008.01.04 15:24:57marywolf

    Hát a krémtúróval ezek szerint az is gond, hogy soha sem lesz olyan egészségtelen mint a bolti?:)

    nah jó csak gonoszkodom, szerintem nem baj, ha az ételeknek normális ízük van és nem jó kis mű agyoncukrozott, csak mert szerintem az emberek nagy többsége simán nem érzi az ételek valódi ízét, mert annyi cukrot zabál össze a különböző ételekből.

    Emlékszem, amikor évekkel ezelőtt abbahagytam a kristálycukor használatát teába kávéba, még édesítőt semhasználta, egy hét alatt jelenkezett a változás, sokkal több ízt éreztem és sokkal árnyaltabbak lettek az ízek, pedig előtte sem voltam édesszájú.

    Szóval szerintem sokat segítene az embereken, ha a kristálycukrot kivágnák a p*ba, lehet hogy tovább élnének és közben még boldogabbak is lennének.

  • 2008.01.04 16:35:29pumokka

    Affranc...

    Most mehetek a mekibe egy jokepu halasszendvicset meg egy hatalmas adag kruplit enni :o)



    Persze igyekszem en is egeszsegesen elni, meg meg specialis dietat is tartok, de neha-neha belefer egy ilyen elhajlas...

  • 2008.01.04 16:44:37Atina

    Akinek a bolti krémtúró az alap, az vegyen boltban.



    Én még emlékszem, hogy a bölcsiben szoktak túrókrémet adni. Sima túrót tejföllel (talán) kikevertek, s vagy almát reszeltek bele, vagy mazsolát kevertek hozzá. Nekem ez volt az első élmény krémtúróból, s azóta is jobban szeretem a házit.

  • 2008.01.04 18:15:31zolnaid

    A túrókrémbe kell egy pici citromlé, attól nem olyan egységesen édes. Egyébként, mi néha vesszük a bolti mazsolásat, azazhogy múlt idő, mert múltkor szabályos lisztíze volt az állományjavítótól.

  • 2008.01.04 18:45:34Pandi

    Zolnaid, miért nem tettetek bele egy kis mesterséges aromát, hogy elnyomja az állományjavító ízét?:)))

  • 2008.01.04 19:16:12zolnaid

    Valószínűleg volt benne, de mégse nyomta el. Már az aromában se lehet bízni.

  • 2008.01.04 19:47:06Eledh Laure

    marywolf, igen!!! Le a cukkerral, előre MÉZ!!!

    :-))))))))

  • 2008.01.05 01:10:59wish73

    napok óta vártam, h egy meki felé vezessen az utam, ennyit a poszt hatásáról. nagyon jók az új "200"-as ajánlataik. de télleg.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta