Mennyibe kerül a gyereknevelés?

Amikor eldöntjük, hogy itt az ideje gyarapodni, talán nem mindenkiben ötlik fel az a kérdés, hogy mennyibe kerül majd egy gyerek felnevelése. Sőt, ha esetleg valamelyik racionálisabb rokonunk szegezi nekünk a kérdést és leránt minket a rózsaszín felhők közül, bizonyára fölényesen és erkölcsi nagyságunkban pompázva fogjuk válaszolni, hogy nem kerül sokba. Mert kapunk használ ruhát, meg nem tömjük tele a gyereket játékkal, megtanítjuk őt a valódi értékek megbecsülésére. Aztán amikor valamilyen sanda gyanúnk van már, hogy mit is kóstál egy gyerek, mert van egy 1,5 éves pelenka-pusztítónk, (s még naivan elhisszük, hogy a pelenka a legnagyobb beruházás hosszú távon neki), tehát belevágunk a következő csemetébe ezzel a felkiáltással: Ahol egy van, elfér a többi!


Persze, hogy elfér több is. Azt azonban nem vesszük számításba, hogy ahogy a gyerek nő, exponenciálisan nő vele együtt az igény szintje is. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy az elveink nagy részét a poronty megszületésével együtt lehúztuk a vécében. Mert persze, hogy kapunk használt ruhát, de elkerülhetetlen néhány új darab beszerzése, főleg, amikor már nagyobb a csemete. Amikor pedig elkezdődik a közösségbe járás, a szezononkénti felruházás, még ha zömével turkált cuccot is veszünk, nem egy leányálom.

Aztán sorolhatjuk még: mozijegy, színházjegy, a különböző egyéb helyekre a belépők, beláthatjuk, hogy nem az étkeztetés a legnagyobb beruházás. Egy négytagú családnak már majdnem ötezer forintba kerül a mozi, s még nem vettek enni, inni sem. Egy állatkert, egy strand, játszóház cakk-pakk szintén egy tízes, vagy bőven több. De ne csak a szórakozást számoljuk, nézzük a taníttatást. A különórák átlagosan 5-10 ezer forintba kerülnek havonta egy gyereknél, s ha valaki nem elégszik az állami intézmények színvonalával, a magán iskola-óvoda havonta 40-100 forintot kóstál.

Egy átlagos hazai család 30 millió forintot költ a gyerekére, születéstől az egyetemi tanulmányok végéig, amely évi 1,26 millió forintot jelent. Persze eltérő családtípusok más összeget eredményeznek, ha a szülő egyedül neveli két gyermekét, a fenti összeg 842 forintra csökken, egyke gyerekeknél pedig 2,04 millióra nő (Tárki).

Gondoljunk csak arra, hogy mennyi a családi pótlék, a GYES, GYED összege. Ezek a támogatások mindössze 328-937 ezer forintig terjednek, s próbálják mérsékelni a szülők terheit. A fenti számok tekintetében érdemes elgondolkodni azon is, hogy a nő keresetének kiesése mennyit ronthat a család összjövedelmén, s a munkába való visszailleszkedés nehézsége miatt, talán soha nem áll vissza az eredeti keresőképességének a szintjére. Egy gyerekkel, vagy többel, semmiképpen nem olcsó mulatság a gyermeknevelés. De talán a gyermekvállalásban mást is látunk, nem csak a végén a borsos számlát. Mert mégis csak többet kapunk tőlük, általuk, velük.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek