SZÜLŐSÉG

Mennyibe kerül a gyereknevelés?

2008. január 1., kedd 11:00

Amikor eldöntjük, hogy itt az ideje gyarapodni, talán nem mindenkiben ötlik fel az a kérdés, hogy mennyibe kerül majd egy gyerek felnevelése. Sőt, ha esetleg valamelyik racionálisabb rokonunk szegezi nekünk a kérdést és leránt minket a rózsaszín felhők közül, bizonyára fölényesen és erkölcsi nagyságunkban pompázva fogjuk válaszolni, hogy nem kerül sokba. Mert kapunk használ ruhát, meg nem tömjük tele a gyereket játékkal, megtanítjuk őt a valódi értékek megbecsülésére. Aztán amikor valamilyen sanda gyanúnk van már, hogy mit is kóstál egy gyerek, mert van egy 1,5 éves pelenka-pusztítónk, (s még naivan elhisszük, hogy a pelenka a legnagyobb beruházás hosszú távon neki), tehát belevágunk a következő csemetébe ezzel a felkiáltással: Ahol egy van, elfér a többi!


Persze, hogy elfér több is. Azt azonban nem vesszük számításba, hogy ahogy a gyerek nő, exponenciálisan nő vele együtt az igény szintje is. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy az elveink nagy részét a poronty megszületésével együtt lehúztuk a vécében. Mert persze, hogy kapunk használt ruhát, de elkerülhetetlen néhány új darab beszerzése, főleg, amikor már nagyobb a csemete. Amikor pedig elkezdődik a közösségbe járás, a szezononkénti felruházás, még ha zömével turkált cuccot is veszünk, nem egy leányálom.

Aztán sorolhatjuk még: mozijegy, színházjegy, a különböző egyéb helyekre a belépők, beláthatjuk, hogy nem az étkeztetés a legnagyobb beruházás. Egy négytagú családnak már majdnem ötezer forintba kerül a mozi, s még nem vettek enni, inni sem. Egy állatkert, egy strand, játszóház cakk-pakk szintén egy tízes, vagy bőven több. De ne csak a szórakozást számoljuk, nézzük a taníttatást. A különórák átlagosan 5-10 ezer forintba kerülnek havonta egy gyereknél, s ha valaki nem elégszik az állami intézmények színvonalával, a magán iskola-óvoda havonta 40-100 forintot kóstál.

Egy átlagos hazai család 30 millió forintot költ a gyerekére, születéstől az egyetemi tanulmányok végéig, amely évi 1,26 millió forintot jelent. Persze eltérő családtípusok más összeget eredményeznek, ha a szülő egyedül neveli két gyermekét, a fenti összeg 842 forintra csökken, egyke gyerekeknél pedig 2,04 millióra nő (Tárki).

Gondoljunk csak arra, hogy mennyi a családi pótlék, a GYES, GYED összege. Ezek a támogatások mindössze 328-937 ezer forintig terjednek, s próbálják mérsékelni a szülők terheit. A fenti számok tekintetében érdemes elgondolkodni azon is, hogy a nő keresetének kiesése mennyit ronthat a család összjövedelmén, s a munkába való visszailleszkedés nehézsége miatt, talán soha nem áll vissza az eredeti keresőképességének a szintjére. Egy gyerekkel, vagy többel, semmiképpen nem olcsó mulatság a gyermeknevelés. De talán a gyermekvállalásban mást is látunk, nem csak a végén a borsos számlát. Mert mégis csak többet kapunk tőlük, általuk, velük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.01 14:21:13kn

  sajnos nekünk hiába ovis még, a kaja is horror, mivel pár hónapja cukorbeteg lett. és nem sokkal kevesebb, ha valakinek liszt-, tej-, szója- stb. allergiás a csemetéje. viszont 10 éves koráig jár utána GYES. hacsak nem éppen a másikkal vagyok GYED-en, mert akkor semmi. majd ha újra dolgozom. röhej!

 • 2008.01.01 14:22:18kn

  ja, és járna neki az ingyenkaja az oviban. ha megehetné.

 • 2008.01.01 15:10:35eperke

  Igen, tényleg nem olcsó egy gyerek (főleg több gyerek) felnevelése, és persze, hogy fontos ezzel számolni. De az ember azt se számolja ki, h egész életében ő saját maga mennyi be kerül. Pénz alapú társadalomban élünk (vagy hogy is hívják ezt szépen? ) :)

  Persze van sok olyan család, ahol nagyon nagy gond a szülőknek akár saját magukat is eltartani, és természetes, h ők is szeretnének gyereket... szóval nem őket akartam ezzel megbántani.

 • 2008.01.01 15:15:06huhhh

  "bizonyára fölényesen és erkölcsi nagyságunkban pompázva fogjuk válaszolni, hogy nem kerül sokba."  Ez azért nagyon aranyos. :)))) Van még ember, akinek tényleg ez a véleménye? Mert szerintem nincs.

 • 2008.01.01 17:24:45kkutyafutta

  Sziasztok!

  Mi még a gyerkőcvállalás előtt állunk (remélhetőleg nem sokkal:)), ezért nagyon érdekel a téma. Nyuvaszt a család, hogy legyen egy évig valami "rendes" állásom (értsd: amivel pénzt is kereshetnék) a bölcsisnéniség helyett (két diplomával, szívszerelemből csinálom), a gyes miatt. Meg hogy a Kedves is akasszon le valami tutimenő állást, MIELŐTT belevágunk. Szerintetek is felelőtlenség belevágni betonbiztos anyagi alapok nélkül?

 • 2008.01.01 18:12:05wish73

  kn, emelt családi pótlék jár. és van olyan ovi, ahol főznek v a szomszédos bölcsiből hozzák át a diétás kaját.

  kkutyafutta, azért érdemes meggondolni, mert, akinek nincs más lehetősége, az a gyerekprojectbe vagy belevág vagy nem, nincs min utólag bosszankodni. de, ha te esetleg azért nem tudsz biztosítani vmit a gyereknek, mert most nem szántál rá 1-2 évet, holott lett volna rá lehetőséged, ill., ha azért kell korábban visszamenni melózni gyedről, mert nem éltek meg, akkor bánatos leszel, és arra fogsz gondolni, miközben melózol, h most épp a gyerekkel tölthetnéd a napjaidat, heteidet, hónapjaidat, de csak azért kellett őt intézményesíteni, mert hiányzik az a pár 10000 ft, amivel kevesebb a gyed-ed, mint lehetne.

  és akkor még nem beszéltünk arról, ha ne adj Isten, valami olyan eü-i probléma adódik, ami plusz kiadásokkal jár. szóval, ha teheted, alapozzátok meg a gyerekvállalást anyagilag is.

 • 2008.01.01 19:42:58kn

  wish73: valóban, az a havi 10.000 Ft-tal több családi pótlék is nagy segítség. én csak azon dühöngöm, h munka mellett jár majd a Gyes de amíg a picivel itthon vagyok, tehát a jövedelem is kevesebb, addig nem. ez eléggé logikátlan. nem fővárosiként pedig nem tudok diétásan főző ovit találni a közelben, ez van. ennek ellenére szívesebben lakunk a fővároson kívül, nem panaszként mondom.

 • 2008.01.01 20:22:50animani

  A fent említett éves összegek azért durvák, vajon hogy jöttek ki? Az elején tuti, nem megy el ennyi lóvé egy gyerekre, még ha márkás cuccokban jár se, meg ételhozó szolgálatos kaját eszik stb... stb... A mienk 1-3-5 eurós rucikban nyomja, rendre dicséretet kapunk, h. milyen csinos a lány, annyira helyes darabokat ki lehet fogni. Persze csak azért nem veszek meg vmit, mert tökolcsó, fontos szempont, h. jól passzoljon a többihez. /Most kicsit fehér-rózsaszín-ciklámen-bordó túlsúlyban vagyunk, mert hát ezek voltak leárazva, de szerencsére jobban is áll neki, mint a föld színek./ Én igyekszem leárazáskor venni (pl. Cherokee-t is csak akkor - ennyit a márkáról, ill. még néha H&M, C&A, ja meg ajándékba épp most kaptunk egy Benettont, amit én sose vennék, talán ezért :-D); ezért nem ritka, h. a köv. évre előre vásárolok neki, hiszen ugye legtöbbször az idényruhákat árazzák le. De inkább nagy legyen egy ruha, amikor megkapja, mint kicsi - így is jártunk már ajándékrucival. Reménykedem, h. kamaszkorában nem lesz követelőző, meg hogy ezen a ruha-kivagyiságon túllépünk már, bár mégsem hiszem, sztem Mo.-on ennek erős társ.-i gyökerei vannak. (Ruha teszi az embert.) Mindenesetre igyekszem megtanítani arra, h.ha jó ízléssel, ügyesen vásárol, mindig csinos lehet, a legtöbb ruhára 'nincs ráírva' - akár szó szerint értve - a márka, ráadásul akkor több pénze marad másra. Inkább legyen ápolt, fitt, egyebek és akkor tökmindegy, mit hord. (Főleg, ha szép arányos testalkata lesz.) Különben is, sztem a nők a nőknek öltöznek, ők meg kit érdekelnek? ;-)

  Játék fronton már más a helyzet, mert kaptunk ilyet is, olyat is és szemmel látható, h. az olcsóbb mennyivel hamarabb tönkremegy, pl. már a karácsonyfa alatt... Belépők sport, szakkör.... jujjj...

 • 2008.01.01 20:33:01animani

  Kutyafutta, sztem túl sokáig várni, h. majd jobb lesz, meg így az új állás, több lóvé, egyebek... tökmindegy. (Bár értelek, jártam ebben a cipőben.) Nincs is betonbiztos alap. És ahova a Jóisten porontyot pottyant, oda erőt is ad a felneveléséhez, h. az ember a föld alól is előteremtse a legszükségesebbet. A dolgok megoldódnak, igaz, kellünk hozzá. :-) Legfeljebb csak egyet vállaltok és őt tisztességben, szeretetben - ahgy mondani szokták, de télleg. Sztem.

 • 2008.01.01 20:40:57animani

  Különben én azért sem vagyok márkahű, mert már annyit szívtam a különböző "drága, tehát jó" termékkel, köztük ruhákkal is. Meg gyerekruhából kell bizonyos darabszám is, mert ugye ahogy nőnek, egyre többször szükséges a ruhacsere, legalábbis nekünk átlag napi kétszer, viszont 17 hónaposan önállóan eszik :-), szóval csupa márkásra nem is futná, a darabszám meg köll, így legalább változatosan is öltöztetjük szemünk fényét, kislányoknál sztem ez sem baj.

 • 2008.01.01 21:50:58subidubidu

  Mi szgépen könyveljük a kiadásokat, van olyan rovat, hogy gyerek. Van belőlük három, két ovis és egy másfél éves. De inkább nem írom le, mennyi a végösszeg - nem is lenne reális, mert a legnagyobb a hiperaktivitása miatt egyéni mozgásterápiára jár hetente kétszer, és ezt nem finanszírozza az állam (a gyógyszert, ha beleegyeztünk volna, valószínűleg támogatnák). Csak ez önmagában havi 30e. Nincs is nyaralás, külföld és egyéb luxus! Ellenben van turi, diszkontban vásárlás és itthon főzés, valamint örülünk, hogy a panellakásunkon már nincs hitel...

  A jövő évi sulival még nem gondolunk. Majd meglátjuk, hova utalja be a magasságos Bizottság a gyereket.

 • 2008.01.01 21:54:21wish73

  hát, sztem a ruha sem visz nyomorba, ez a pelenka utáni következő kibírható kiadás, na meg a kaja. ennyi télleg bhol bele kell férjen. a java csak azután jön, ha már nem fázik és nem éhes. de erről csak 3-4 éves korban kezd el az embernek halovány fogalma lenni, 7 évesen jön a következő pofon, és onnantól esküvőig nincs megállás.

  kkutyafutta,a túl sokáig várás és aközött, h van lehetőségem 1-2 év alatt megalapozni, h jobb életet vagy életkezdetet biztosítsak a születendő gyerekemnek, ha már tudatosan tervezett baba, azért van különbség.

  ha nem "besikerült" bébi, és az ember nem érzi minden egyes porcikájával, h babát akarok, de most azonnal, akkor SZVSZ jobb, ha az ember alapoz. ez kicsit olyan, mint, amikor úgy esem teherbe, h még cigizem, nem szedek folsavat, és az elmúlt egy-két hétben többször is volt ivós buli. ettől még bőven lehet egészséges, ha a kétcsíkos teszt napjától összekapom magam, de, mégiscsak praktikusabb, ha tervezem és alkalmazkodom. optimális esetben az ember lehetőségei szt felkészül a gyerekvállalásra- ami persze nem azt jelenti, h csak akkor vágjunk bele, h amár be van rendezve a gyerekszoba, és betétkönyvben ott áll a pénz a tandíjra, kocsira, lakásra, stb. de azért egy rendes gyedet biztosító állás betöltése elég racionális döntés sztem.

 • 2008.01.01 21:55:52kkutyafutta

  Wish, animani, köszi a válaszokat! Animani, azt szerettem volna hallani, amit te írtál, jólesett olvasni:), persze tudom azt is, hogy a "másik oldalnak" is tökéletesen igaza van...De hát olyan nehéz várni! Lehet, hogy nem is akarunk...

 • 2008.01.01 21:57:33kkutyafutta

  wish, teljesen igazad van!

 • 2008.01.01 21:58:23kkutyafutta

  ...sajna:)

 • 2008.01.01 23:32:22eperke

  wish73: mi is szgépen vezetjük a kiadásokat, meg a bevételeket ...höhö... (Durva hó végén összeadni....) De amióta a pici megvan elhanyagoltuk a táblázatot, ideje lenne pótolni.

  Egyébként tök jó táblázatok vannak a neten ilyen témában :) És nagyon hasznos az embernek ilyenket vezetni. (És sokan kinevetnek emiatt...)

 • 2008.01.02 07:36:40Meni

  Szerintem ez a kérdés akkor válik igazán fontossá és tragikussá, amikor valaki úgy áll anyagilag (és nem is várható javulás), hogy nem tud - újabb - gyereket vállalni. Szegénynek nem marad más, mint a gombóc a torokban, ha kisbabát lát. Amig nem voltak gyerekeim, nem értettem meg, hogy ez ennyire fontos, gondoltam a "valahogy majd csak lesz" elv itt is igaz. De most már belátom, hogy második gyereknél (is) ez már igenis létező probléma, és felelős szülő bizony dönthet úgy, hogy nem fér bele a hosszú távú költségvetésbe... :(((

 • 2008.01.02 09:15:00Atina

  Én gyerekkoromban nagyon utáltam, hogy a szüleim még azért is morogtak iskolakezdéskor, hogy mennyibe kerül a tankönyv. Már akkor elhatároztam, hogy csak akkor szülök gyereket, ha meglesz a megfelelő anyagi háttér (és persze a párom, akivel mindezt el tudjuk képzelni).

  Hát igen manapság az ember 30 éves koráig azért gyűjt, hogy gyereke lehessen. A rokonoktól meg évek óta azt hallgattuk, hogy mikor lesz már utód, mert majd minden jön magától.

  Hát nem mi (porontyozók) vagyunk azok, akik abból élnek hogy sorban szülik a gyerekeket, s majd az állam eltartja őket.

 • 2008.01.02 10:57:09oreille

  Animani említette a leárazáskor vásárlok a következő szezonra c. megoldást. épp erre készülök én is, de nem tudom, mekkora méretet vegyek. leánygyermek most 3 hónapos, 62 és 68-as holmikat hord (borzalmas az össze-vissza méretezés, van olyan pólója, amire 6 hónapos van írva, de már nem megy rá). érdemes a drágább darabokba, mint pl. overáll most befektetni? saccperkábé válaszoknak is örülök :-)

 • 2008.01.02 10:59:20verkaverka

  Azert en javasolnam, hogy ne vagjon bele ugy az ember hogy GYEDet nem fog kapni csak GYESt mint en, mert iszonyu szivas. (Nem tudom ez a konkret eset hogy van, csak erre kb) Persze ez nem azt jelenti hogy ne szuljunk, de aki megteheti ne legyintsen mint en, orszagos nagy hiba volt. Dragak ezek a kolykok. (Persze lehetett volna csalni meg behazudni valami munkahelyet meg terhesen, csak arra meg nem vagyok alkalmas es nem is javaslom masnak se.)

 • 2008.01.02 12:09:49toria

  Oreille, a méretek előrejelzéséhez ezt a táblát ajánlom. milupa.supportal.hu/milupa/perc_l.jpg

  Nézd meg, hogy az elmúlt 3 hóban hol helyezkedett el a lányod, és valszeg tartva azt az ütemet fog nőni a köv. 2 évben. Nem egyenletesen, de az én fiam nagyjából mindig felülről a második görbe mellett nyúlt.

  Meg kell ismerni a márkákat, melyiknek valós a számozása...

 • 2008.01.02 13:47:39animani

  Oreille, néha tényleg kicsit lutri előre venni ruhát... amiben én nem voltam biztos - mert télleg össze-vissza a méretezés, meg ki tuggya' pont mennyit nő a kölök -, abból azt vettem, ami minden szezonban jó, pl. hosszú ujjú póló / harisnya / kisszoknya, amibe eccer csak belenő a gyermek és mindegy, milyen évszak van. Anorákkal vártam. Egyrészt kaptunk és bár ez nem olyan szép, mint amilyeneket most lehet venni, itt a játszin jó, babakocsiban meg úgyis elrejti a lábzsák :-), meg sztem anorákot érdemes jót, szépet venni, alá meg mehet a kevésbé csini ruci is. :-) Bele lehet jönni ám! A gyerekdivat szerencsére nem változik olyan gyorsan.

 • 2008.01.02 13:53:02animani

  Azért nem olyan vészes a dolog, gatya, pulcsi, póló ujja ugye fel-, majd visszahajtható, úh. nagyon nem lehet mellélőni. (Ha mégis /tanulópénz/, legalább olcsón vettük, kisebb a bukta és pl. el lehet ajándékozni, ha van a családban gyerek. Meg vissza is cserélhető, már egyre több helyen az akciósat is visszaveszik. Plusz segítség lehet: meglévő gyerekruhához érdemes hozzámérni a boltban a vásárolandót. Gyerekkel menést már kevésbé javaslom, nekem nem jön be, úgy sokkal mehezebb.

 • 2008.01.02 13:54:19animani

  Bocsi, nehezebb, mert ficánkol a babó, viszont a kiszemelt rá is adható, bukta elkerülhető - mki döntse el, melyiket választja. :-)

 • 2008.01.02 14:13:32Nilüfer

  Off..Képzeljétek, egyik társalgón olvastam, egyik anyuka számolja, a gyereke hány darab pelenkát fogyasztott el a születése óta,és egyáltalán, minnet:DD és megállapította, hogy nem is drága, ellenben a gyermek minden pénzt megét:)))On  Én szinte mindent gyerekruha bizományiból szerzek be, igazán divatos holmikat jó minőségben, és töredék árért..azt hizsem, a kétezer forintos hiperszuper zsákká alakítható anorák volt a legdrágább:)))

  Hihetelen, hogy öt-hatezer forintot is elkérnek pl. a Kenguruban egy helyesebb totyogóért.Persze, van aki megveszi, a gyerek hipp-hopp kinövi, megy a bizományiba, én meg becserkészem:DDDDDDDDD  Mindig van nálam szabócenti, meg a gyerek aktuális méretei..az a biztos, nem a számozás!

 • 2008.01.02 14:17:30mazsola84

  Basszus, ha kiszámolnám mennyibe kerülne egy gyerek sose szülnék. Egyedül a bejelentett munkahelyhez ragaszkodom.

  Mi 2006-ban csináltunk ilyen éves összesítést, hogy mi mennyibe kerül. Annyira elborzasztó számok jöttek ki, hogy soha többet ilyet. Annyit költünk amennyi van, de nem írogatom, hogyha 2 mozival kevesebb lett volna akkor most lenne plusz 10ezer forintunk és az hajdejó lenne.

 • 2008.01.02 14:20:20mazsola84

  A Tárki meg elmehet a sunyiba. Egyke vagyok, de abban biztos, hogy a szüleim a fenntartásomra évi 2 millió forintot költöttek volna. Márcsak az összbevételből adódóan is oltári faszság.  Dehát ezért imádom a statisztikát, meg az olyan utópikus fogalmakat, hogy "átlag család".

 • 2008.01.02 14:26:47Nilüfer

  mazsola, én azóta nem írogatom, mióta rendszeresen az jött ki, hogy többet költöttünk, mint amennyit kerestünk, mégse estünk hitelbe:DDDDDDDDD

  az is igaz, nem gazdagodtunk meg.Így akármennyi is volt a szüleid összbevétele, attól sokkal többet is költhettek rád:DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

 • 2008.01.02 14:52:26bociszem

  Sziasztok, új vagyok, eddig csak olvastalak benneteket.

  Érdekes kérdés, hogy mennyibe kerül egy gyerek. Mert ugye optimális/átlagos eset(ek)ről beszélünk általában... Nekem másfél éves ikreim vannak, ami már eleve (bár nem sokban) de azért eltér az átlagos "egyszerre egy gyerek" felállástól. Aztán az egyik babám kevesebb, mint 1,5 kiló volt, amikor megszületett, ez is ugye eltér az átlagtól. Így én nem tudok számolni a "majd a nagyobb kinövi" dologgal, mert mire a téli cuccot kinövi, a kicsi pedig bele nő, addigra július van... Aztán jönnek a fejlesztések, mert hála Istennek, úgy tűnik, hogy Tinkedli csak a súlyában+mozgásban van elmaradva, agyilag nincs, de ez mind fejleszthető, tehát irány: Dévény-terápia, BHRG, TSMT. Mindehhez az állam kereken 400Ft/alkalmat tesz hozzá gyermekenként (BHRG TB támogatása), de a Dévényhez és a TSMT-hez kereken 0Ft-ot. Ez pontosan havi 35e Ft a 2 gyerekre, tébétámogatással. Nem számoltam a kontrollokat (mert az plusz 4000. Az állam támogat +9000 forinttal (kiemelt családi, Tinki 3 éves koráig) és ad 67e forint GYED-et. És még nem ettünk, nem laktunk, nem ruházkodtunk.

  Még jó, hogy van férjem és keres is, mert ha egyedül lennék, vmiről le kellene mondanunk.

  Üdv, Boci

 • 2008.01.02 15:06:18Nilüfer

  bociszem, kitartást a babákhoz, sok sikert a fejlesztéshez, és jó egészséget! Hát, nem átlagos kiadás, az biztos..

  most hirtelen elgondoltam, mi lenne, ha ez mondjuk a szülőfalumban lenne, ahol hetente kétszer van orvos, fejlesztő meg szerintem csak vagy 100 km-re...még rendes jövedelemmel is gáz lenne.:(((((  Mondjuk, azt megértem, ha nem támogatják, ha valaki ok nélkül viszi a gyereket mondjuk a Dévény-be, azt nem, hogy nem ingyenes, ha tényleg kell...

  bár ki tudja, mikor van ok nélkül?  Szóval nem olcsó , de ki számolgat...tesszük a dolgunkat, és amire telik, azt megadjuk.

 • 2008.01.02 15:17:39wish73

  boci, ebben a támogatásban az is benne van, h a kis súlyú újszülötteknek még jár vmi plusz összeg x éves koráig?

  mert ilyen is van, túl az ikres támogatáson,csak épp a konkrét számokat nem tudom, de utána lehet nézni-kérdezni.

  amúgy a pető ingyen van, járt már oda ismerősöm nem sérült, csak megkésett mozgású babával. gondolom, attól függ a felvétel, h van-e helyük.  vissaztérve a tegnapihoz, h gyed mellé nem jár, munka mellé pedig jár a gyes: logikusan úgy gondolnám, h ha az ember két kis korkülönbségű gyerekkel van otthon, akkor is csak az egyik jár. vagy gyes vagy gyed. ilyen szempontból mindegy, h az egyik gyerek vmilyen betegsége miatt tovább lehet gyesen maradni. logikus, h onnantól, ha már a másik juttatás nincsen. ennek arról kéne szólnia, h az embernek több ideje legyen a gyerekére. ilyen szempontból gyerek korától, állapotától teljesen függetlenül nem értem azt a pár éve bevezetett rendszert, h 8 óra mellett is lehet gyest kapni. semmi nem indokolja. ha vki 8 órát melózik, teljes bért kap, akkor mire a gyes? és akkor miért csak 3 éves korig, lehetne bmeddig. ha meg azért van, h a kicsi gyerek/beteg gyerek/sérült gyerek ne legyen egész nap távol, akkor az lenne a normális, ha max. 4 óra munka mellett folyósítanák a gyest. más kérdés, h, aki sérült vagy beteg gyereket nevel, sokkal több kiadásra van kényszerítve, de ennek a családi pótlékban kell megjelennie, nem a gyesben. illetve meg is jelenik, csak, hát tudjuk, h mire elég az az összeg. ha már itt tartunk, az is fura, h nem differenciálnak, mert a leglájtosabb tejcukor/tejfehérje-érzékeny gyerekre uaz jár, mint egy halmozottan sérült, epilepsziás, asztmás, többféle ételre is allergiás gyerekre.

  sokkal értelmesebb lenne, ha azt az összeget, amit most makkegészséges gyerekek után teljes munkaidő-teljes fizetés mellett kapnak az anyák a gyerek 3 éves koráig, azok kapnák meg, akik vmiért emelt csp-ot kapnak. az uis objektív dolog, nem azon múlik, ki milyen kereseti kimutatást lobogtat.

 • 2008.01.02 15:26:41wish73

  szóval gyerek 3 éves koráig 1500 g születési súly alatt, konkrét probléma nélkül is emelt csp jár

 • 2008.01.02 16:43:20oreille

  köszi a válaszokat!

  nálunk sajnos nincs turkáló egyáltalán, az ismeretségi körben a gyerekek szinte egyszerre születtek, így öröklés sincs. neten nem szeretek venni ruhát, mert muszáj megfognom, megnéznem, mielőtt kinyitom a bukszámat. az egyetlen olcsóbb márka az auchan saját holmijai - elég vacak. következő lehetőség a c&a-h&m páros, aztán ezután már csak a drága holmik jönnek. a petit bateau az egyetlen, ami valós méretezésű, márkán belül és a gyereken is.  on

  mióta a lányunk megszületett, illetve már a terhesség utolsó hónapjaiban is, állandóan minuszban volt a közös számlánk (erről fizetünk minden családi kiadást), nemrég összeszedtem az összes "gyerek"-számlát, meg is szűnt a csodálkozás, meg a miértezés... a következő nagy anyagi csapás a bölcsi vagy tagesmutter díja lesz.

 • 2008.01.02 17:19:00bociszem

  Az emelt csp-t is minden évben meg kell újíttatnunk a neurológussal, csak akkor jár.  wish73: tudsz valami konkrét ikres támogatásról? Mert sajnos én csak annyit tudok, hogy ugyanannyi gyed jár, mint annak, aki egy gyereket szült, jár a 2 csp, (az egyik csak a kis súly miatt emelt), gyesből 2 jár. Mást nem tudok.  Amit a gyesről írtál az is érdekes. Én mondjuk sokkal többet fizettem már be a tb kasszába, mint amennyi gyeded/gyest valaha kapok, de ez már nem is érdekel. Az viszont igen, hogy azért kapok ennyit, mert ugye a gyes alanyi jogon jár mindenkinek. De nem az háborít fel, hogy azok kapnak alanyi jogon gyest, akik mondjuk főiskola/egyetem mellett vállalnak gyereket, mert ugye ők potenciális befizetőkké válnak amint elvégezték a megfelelő intézményt. Az viszont bánt, hogy azokat is én (meg a többi becsületes befizető) tartjom(-ja) el, aki azért szül gyereket, mert a csp+ a gyed majd hoz a konyhára és nem kell dolgozni menni.  oreille: mi annyira a várólista végén vagyunk a bölcsis felvételinél, hogy utánunk már nincs senki. Szóval én valszeg bébiszittyóra keresek majd szeptembertől... Visszamenni meg muszáj, mert ha nem, akkor már később sem lesz hová visszamenni.

 • 2008.01.02 17:36:23oreille

  bociszem: a bébiszitter megtalálása sem eccerű feladat. mi is szeretnénk, szerettünk volna, itt lakna nálunk, ez az együttélősdi részünkről mondjuk az áldozati határ erős feszegetése, de még mindig inkább ezt vállalnám, mint a bölcsibeadást 1 éves kor alatt (v.ö. "később sem lesz hová visszamenni" :-(...) egyenlőre senkit nem találtunk.

  most megnézzük a sarki bölcsit, ott még nem ismerem az árakat. a munkahelyemhez tartozóról már rég lekéstünk, ott a családi bevétel 10%-a lenne a havi díj.

 • 2008.01.02 18:05:30szövetszöcske

  Hat nalunk mar volt par babacsosz prodzsekt (muszaj volt). Nem egy faklyasmenet, de legalabb kicsit felpezsditi az eletet, az elejen aggodhatsz, jol valasztottal-e, majd mondjuk fel ev utan egyik naprol a masikra lelep es kezdodhet elolrol a keresgeles, a munkahelyeden meg orulhetnek jol. Mondjuk a bebiszitternek annyi elonye van, hogy nem kell annyit gondolkodni, mire koltsd a fizetesedet.

 • 2008.01.02 18:55:40wish73

  ikrekkel tanköteles korukig, tartósan beteg/fogyatékos gyerekkel (ikerségtől függetlenül) 10 éves korig lehet gyesen maradni.

 • 2008.01.02 18:57:03wish73

  vannak ikres fórumok, honlapok, hátha ott szakavatottak írogatnak, próbáld meg ott:)

 • 2008.01.02 21:14:35Mille38

  wish73 2008.01.02 15:17:39

  Azért gondold el, mely társadalmi rétegekben fordul elő egyáltalán, hogy kisgyermekes anyáknak állása IS van. És mely rétegekben, földrajzi területen nincs állás - nemhogy a kisgyerekes anyának, de az egész falunak is alig. És akkor rájössz, miről szólt az egész rendelkezés.

 • 2008.01.02 21:26:14wish73

  Mille, nem értem, min kéne gondolkodnom. ha nincs állás, nagyon príma dolog a gyes, bár hosszú távon nem oldja meg a problémát, de nem is erről írtam. hanem arról, amikor vki 8 órás állásban van és emellé pluszban kapja a gyest. függetlenül a jövedelmi viszonyoktól. nem a gyes feladata a szegénység kompenzálása, arra ott vannak a különféle segélyek, támogatások. lehet vitatkozni arról, h hányan mutatnak be kamu keresetit, és hányan csúsznak le róla párszáz ft miatt, de ennek semmi köze ahhoz, amiről én beszélek. ha vki dolgozik, ergo keres, akkor miért kapjon gyest. és, ha igen, akkor miért épp 3 éves korig. akkor már az oviban, suliban több a kiadás, mint a bölcsiben. szóval, amíg a szülő otthon van, ellátja a gyereket, vagyis nem keres, addig ok, ha támogtaja az állam, de, ha van meló és dolgozik, akkor miért is?

 • 2008.01.02 22:24:15miramira

  Sziasztok!!!

  Egy éve mindennap olvasom a hozzászólásaitokat!!

  Nagyon szeretem olvasni őket!!

  Nekem egy kislányom van kettő éves múlt.

  Mikor született egy szobás albérletbe laktunk.

  Akkor is nehéz volt most sem könnyebb sokkal,van saját lakás de nagyon magas a törlesztés.de erőt ad hogy tudom egyszer az enyém lessz.

  Mi nem tervezünk több babát.Neki szeretnénk minden lehetségest megadni.

  Üdv mindenkinek.Örülök hogy hozzászólhattam!

 • 2008.01.03 09:38:44JulcsiMami

  Szerintem a lehetö legjobb, amit egy gyereknek adni lehet, az egy testver... minden tekintetben jobbat tesz a lelki, erzelmi fejlödesenek, mint a "minden lehetseges".

 • 2008.01.03 11:13:04oreille

  szövetszöcske :-(

  Julcsimami, én sosem vágytam testvérre. csak akkor, amikor a barátnőm is (6 évesek voltunk). ő kapott, én meg rájöttem, hogy nekem nem kell, elég az a pár barát/nő-szomszédgyerek, jó nekem a nyugalom :-). Pedig nem a kis trónomat féltettem, nem volt olyan. A szüleim még a válásuk után is mindig (!) közösen fogták a gyeplőt, következetesek voltak és persze szerettek nagyon.  igaz, hogy még a bölcsikeresésnél tartunk, de tegnap este mégis a beiskolázás volt a téma itthon(soknyelvű országban élünk). a legjobbnak tűnő és még megfizethető ovi-suli oktatási nyelvét én csak kicsit beszélem, a férjem jól. attól tartok, hogy 1. nem leszek partner a gyereknek az iskolai feladatokban stb. 2. kicsit tartok tőle, hogy ez a nyelvi akadály éket verhet közénk. keresgéltem, van-e poszt többnyelvűségről, de nem találtam.

 • 2008.01.03 11:18:56oreille

  nem fejeztem még be, csak elment...  pedig ez álmaink ovija-sulija. tiltott a mobiltelefon, a divatjátékok és nagyon előveszik a szülőt is, ha a gyerek késik, illetve rendre vét az egyébként teljesen normális szabályok ellen... és még dícsérhetném sokáig.

  szóval ha szabad itt offolni, akkor érdekelne mások tapasztalata, ötlete ebben a témában. annyiban mégis kapcsolódik a témához, hogy fizetős intézmény...

 • 2008.01.03 13:07:08wish73

  azzal azért vitatkoznék, h a lehető legjobb dolog a testvér. nagy munka, h jól működjön, különben inkább átok. aki nem érzi magában a kedvet, erőt ahhoz, h egy életen át, de legalábbis mondjuk 20 évig odafigyeljen a testvérséggel járó dolgokra (és ittmost nem arra gondolok, h mindent kicentizzünk), az jobban dönt, ha nem vállal többet. neki is nyűg lesz, és a gyerekeknek is.

  AMÚGY ANNAK IDEJÉN MEGLEPVE TAPASZTALTAM, HA Z ÉLETEMET KEVÉSBÉ VÁLTOZTATTA MEG AZ ELSŐ GYEREK, MINT (bocs, nem írnám át) , amikor már kettő lett.

  teljesen off topik, azért nem részletezem, de, nem szabad senkinek sem magyarázni, h milyen csuda jó, vállaljon még 1-et, még 2-t. ha nem zsifógerből jön, nem lesz tőle boldog. néha még akkor sem, ha tudatos vállalás volt.

 • 2008.01.03 13:07:54wish73

  zsigerből

 • 2008.01.03 17:10:52Starlark

  eperke: a neten hol találtál ilyen bevétel kiadás rendszerező táblát?

 • 2008.01.03 17:27:16babó

  az egykés témához egy gondolatot (amellett, hogy senkit nem ítélek el természetesen, hogy hány gyereke van, mennyit szeretne stb!!!)

  én egyke vagyok, az anyám is és a nagyanyám is. namost én nagyon szeretnék legalább még egyet (mert a hagyományos egy db. lányt már teljesítettem)  nem voltam boldogtalan, nem szerettem volna kifejezetten testvért, és nagyon szeretem a szüleimet, de a nagyobb családból jött barátaimon látom, hogy igenis vesztettem valamit. bár valakiken azt is látom, hogy ezek nem feltétlenül pozitív dolgok. mégis, valahol hiányoznak az életemből, ezért szeretném ha a gyerekemnek lenne tastvére. egy, de inkább több.

 • 2008.01.06 09:01:03vikimanka

  Aki gyes-en van az a gyermek 1 éves koráig nem dolgozhat.

 • 2008.02.20 21:08:21Aurin

  egy gyerek 20 éves koráig egy családi ház árát "viszi" el....

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta