SZÜLŐSÉG

Ügyvédnek neveljem vagy péknek?

2007. december 27., csütörtök 08:51

Nehéz ugyan elhinni, de a most hintőportól illatozó babánk hamarosan az iskolapadot fogja firkálgatni, s mi eljutunk arra a felismerésre, hogy lassan-lassan jó lenne már terelgetni valami felé, ha eddig nem tettük meg. Bár egyelőre csak annyira bosszant fel a tandíj (vagy annak hiánya), mint egy rossz műsor a tévében, higgyük el, hamarosan olyan mértékben fogjuk átlátni a hazai oktatási rendszert, minden előnyével, hátrányával együtt, mint most a Minimax havi repertoárját. Így hát, hogy ne tompuljon el teljesen az agyunk a GYED-GYES alatt, vizsgáljuk meg Pityu oktatásügyi és munkaerő-piaci versenyképességét.


Biztosan mindenki álmodozott már arról, vagy legalább is átsuhant a fején, hogy Pityuka vajon mi lesz, ha benő a feje lágya. Természetesen orvos. Vagy ügyvéd. Esetleg közgazdász. Mert ezek olyan jól csengő, pénzileg jól csilingelő szakmák. Azt viszont végképp nem tudom, hogy hányan gondoltak könnyes szemmel arra, hogy Pityu de ügyes pék, vagy asztalos, esetleg tehetséges műszerész lesz majd. Mert azt már ma is be kell látnunk, hogy egyes szakmák egyrészt túltelítettek, másrészt pedig hihetetlen hiány van a jó szakmunkások között. Mert ugye nem akarunk a gyerekeinkből CSAK szakképesített embert faragni, minimum legyen egy diplomája. Esetleg kettő, abból baj nem lehet. Aztán majd eldöntheti később, hogy azzal, vagy esetleg wc-papírral óhajtja törölgetni a fenekét. Merre tereljük tehát a gyereket? Egyáltalán mi jó irányban haladunk?

Az oktatás objektív színvonala már az általános iskolai képzésben is megmutatkozik. A nemzetközi PISA teszt alapján, ami többek között a 15 éves diákok szövegértési készségét méri, Magyarország más közép- és kelet-európai és a fejlettebb régi EU tagállamokkal együtt a gyenge középmezőnybe tartozik (Az Egyesült Királyságot, Portugáliát, Spanyolországot és Görögországot előzzük csak meg). A magyar fiatalok matematikai készsége ennél jobb, de gyengébb, mint a legtöbb vizsgált országban.

Magyarországon a felsőfokú végzettségűek aránya alacsonyabb, mint a fejlett EU-országokban, de magasabb, mint Csehországban, Szlovéniában, vagy Portugáliában. A felsőoktatásban résztvevők száma az utóbbi időben a kétszeresére nőtt, ami hova vezet? A fiatal diplomások jelentős része nehezen, vagy egyáltalán nem fog végzettségének megfelelő állást szerezni. Miért akarjuk tehát, hogy Pityu ügyvéd legyen, mikor a humán képzettségűekben túlkínálat van, a műszaki képzettségűekben pedig hiány? Talán azért, mert egy mérnök bruttó 180 ezret visz haza, ellentétben egy sikeres ügyvéddel?

A GKI kutatási eredmények kimutatták, hogy nálunk a vállalkozások inkább találnak a munkaerőpiacon kiváló műszaki szakembert, mint a többi közép- és kelet-európai és több nyugat-európai országban. Magyarország e tekintetben Izrael és Ausztria után a harmadik. Nagy szó! A sok fenyegető előjel ellenére mégsem olyan rossz a helyzet? A tudás hamar elavul, a 20 éve lyukkártyákon szerzett több éves programozói ismeret előny egy blogadminisztrátori állásnál? Az adójogszabályok is fejre állnak az alatt a néhány év alatt, amíg az anyuka két gyermeket beírat az óvodába.

Egyik leginkább gyenge pontunk a folyamatos tanulás hiánya. (25-64 évig) Az élethosszig tartó tanulásban csak Bulgáriát, Romániát és Görögországot előzzük meg a magunk 5% alatti arányával. Mentségünkre legyen szólva, hogy kinek van kedve, ideje és pénze tanulni akkor, amikor minimálbéren dolgozik napi 10 órában? Viszont hiába a kitűnő diploma 25 évesen, 45 éves korunkra vajon ránk ragad-e annyi tapasztalat, hogy simán alkalmazzanak minket?

Magyarország nyelvtudásilag is hátrányban van, hátulról a harmadik helyet foglaljuk el a nyelvtudás értékelését minősítő táblázatban, megelőzve az Egyesült Királyságot és a spanyolokat, míg első helyen Hollandia, másodikon pedig Izrael foglal helyet. A műegyetemi állásbörzén több olyan standdal találkoztunk, ahol nem volt egyetlen magyarul beszélő munkatárs sem. Közvetlenül a külföldi munkavállalást segítő stand mellett is volt egy ilyen.

Van tehát hová felzárkóznunk, csak mi a nehezebb? Elindulni új utakon, vagy sosem szállni le a tanulás vonatáról? Amíg Pityu eljut idáig, addig bőven van időnk filozofálgatni ezen a kérdésen.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.28 23:23:27wish73

  hát, asszem tévedsz-sajnos. akárhányszor arról szól a fáma, h razziáznak a munkaügyisek, mindig rengeteg egetverő szabálysértést találnak. karácsony előtt magam is láttam, ahogy állványoztak a deák téren. már kb. a 3. emelet magasságában rakták a cuccot, se karabíneren lógás, se sisak...

  ha néha arról hallani, h balesetben megsérülnek, meghalnak melósok építkezésen, mindig kiderül, h egy csomó alapvető dolgot nem tartottak be.

  amúgy bár vicces is lehet a csótányírtás, egy ismerősöm édesapja ma halt meg fél év kínszenvedés után, mert vegyészmérnökként szúnyogírtással foglalkozott egész életében.

  ha viszont abból indulunk ki, h fizikailag is és lelkileg is kíméletes legyen a munka, de ne legyen monoton, magányos és túl pörgős sem, akkor hirtelenjében egyetlen szakma sem jut eszembe. úgyhogy amit én írtam, az nem arról szól, h milyen kva jó állások vannak, hanem, h bizonyos szakmák számomra miért tűnnek félelmetesnek. és abból a pár sorból, amit átcopyztál a korábbi hsz-omból nem látom, h személyeskedtem volna. nem utaltam senkire konkrétan, nemhogy nicket írtam volna. de bizony itt sokaknak nincs fogalmuk az igazi fizikai munkáról, csak valami romantikus-férfias kihívást látnak benne.pl. vki írta(nem szó szerint), h sokan szeretik átmozgatni a testüket ülőmunka helyett. hát, tudod, ha én mozgásra vágynék, azt vhol a friss levegőn 1-2 órában intézném, vagy max. konditeremben, kellemes klímában, de biztos hogy nem mínsz 10 vagy plusz 40 fokban, napi 8 órában veszélyes helyszíneken vagy anyagokkal. ismered a mondást: akinek nem inge...

  amúgy félretéve a cinizmust, vitát, stb. felsorolnátok pár olyan szakmát, aminek van szépsége, van benne szellemi, kézügyességi kihívás, nagyjából nyugdíjas korig ki lehet vele húzni, anélkül, h jó eséllyel leszázalékoljanak, vagyis, ha a gyerek úgy döntene, h nem akar felsőoktatásban tanulni, akkor jó szívvel ajánlanátok neki? de télleg, komolyan kérdezem.

 • 2007.12.28 23:38:59cozumel

  Wish  en irtam...:D

  Tenyleg ismerek embereket, akik szeretik a fizikai melot, el sem tudjak kepzelni, hogy zart helyen dolgozzanak.

  Itt van pl. a ferjem: o ipari radioakivitas technikus. Bizony 10-16 orakat dolgozik, altalaban ejjel, ilyenkor telen -40 fokban is sokszor.

  Megis szereti a munkajat, neki egyszeruen jol esik ez a testi kihivas...

  Amugy eleg veszelyes melo, de csak akkor, ha nem tartjak be az eloirasokat. Sajna naluk is van egy par fiatal "macho", akik ugy gondoljak, mit nekik a radioaktivitas mero, minek is tuzne fel a kabatjara, de ez mar az egyen felelossege, nem?

  Ugyanugy, mint vedosisakot huzni, vagy maszkot felvenni stb  Szerintem ma mar nincs igazan olyan szakma, amivel nyugdijaskorig kihuzod...

 • 2007.12.28 23:46:52szövetszöcske

  Nekem hianyoznak innen az idealista hozzaszolasok. Nem biztos hogy az a leheto legkiralyabb, hogy megnezem eppen melyik szakmaval lehet keves meloval nagy penzt keresni, aztan ket maflas es tanuljad fiam. Vagy esetleg eloirom a kotelezo diplomat, hogy az megis magasabb kasztba sorol, mar ezert megeri. Es persze mar elore kizarom, hogy kutato az nem lehet, mer ott keves a le, csecsemosnover meg azert nem mert azok ugyelni szoktak es akkor nem lesz ido a csaladra, ha bio-sajtot termel majd a kolok akkor meg felrugjak a tehenek...  Szoval en azt szeretnem legjobban, hogy mire a kolyok dontesi lehetoseg elott all majd, addigra legyen barmi elkepzelese arrol, hogyan szeretne leelni az eletet. Nem az a fontos, hogy a meno ugyved szerepet erzi testhezallonak, vagy csaladi tejgazdsagot szeretne, de jo lene ha lennenek celjai, akkor is a majd koppan nagyot vegul. Hogy akarjon kutato lenni es felfedezni a frankot, vagy csecsemosnover mert az szep dolog akkor is ha nem meno, vagy akarjon peknek tanulni, es kesobb sajat pekseget ahol a kornyek legjobb kenyereit sutik. (arrol itt senki nem beszelt hogy a ketkezi melok jo reszenel van mester es vannak fiatalok, a jol meno parkettacsiszolonak vallalkozasa van, o mar csak a tuttit mondja meg az embereinek egy ido utan, es csak neha szall be...)  Szerintem enyhen gazos, ha valakinek mar 14 vagy 18 evesen az az alommelo hogy mondjuk EU palyazatokat irjon egy nagy beton irodahazban lehetoleg kamu prodzsektekhez mert abban van a nagy zse...

 • 2007.12.29 02:50:36eino.

  Szövetszöcske, szinte mindenben igazat adok, de: egy nő nem koppanhat nagyot, ha már gyereke van. Saját bőrőmön tapasztalom, úgyhogy tényleg nem ennyire egyszerű. Én aztán olyan diplomát szereztem, amilyet akartam, meg is voltak a terveim. Aha, csak amikor felvettek, még nem számoltam azzal, hogy olyan szerelmes leszek, hogy még gyereket is szülök, ráadásul végül mégiscsak egyedül nevelem fel, mert az apjára úgysem lehet számítani.

  Nem akarom, hogy így vagy hasonlóképpen járjon a lányom. Az addig nagyon klassz, hogy legyen elképzelése legalább valamikor a középiskola vége felé, mit is szeretne csinálni. De igenis gondolja át, hogyan hat ez a későbbi életére. Mert nagyon nagy szívás tud lenni egy hülye döntés. Ezért is gondoltam arra, hogy legyen 2 szakmája. Diplomás vagy diploma nélküli. Term. ha valamilyen kétkezi munkát választana, nyilván a vállalkozást preferálnám, nem a kulimunkát (de amúgy is...). Mert alkalmazottként fizikai munkát végezni itthon szinte rabszolgaság. Sajnos. • 2007.12.29 04:54:28napos oldal

  cozumel, szeretnék vmit kérdezni, hol érlek el? köszi!

 • 2007.12.29 09:33:03cseresznye

  Az túl egyszerű lenne, ha csupán foglalkozások között kellene választani. Én értelmiségi vagyok, a szüleim is azok, a barátaim is. Nagyon nehezemre esne hirtelen a melósok világában feltalálni magam, mert egyszerűen erre szocializálódtam.  Nem lennék boldog asztalos, pedig rám lehet, hogy igaz, hogy a kézügyességemmel töbet adnék a világnak, mint egy irodában ülve. Bevallom, hogy a bunkó tanultak között is jobban eligazodom, mint akár sokkal értékesebb ember melósok társaságában. És a boldogsághoz ez az otthonosság is hozzátartozik.  Na most feltehetőleg a gyereke(i)m, is értelmiségiek között nőnek majd fel, ezért ezt a klímát valószínűleg igényelni fogják.  Még egyszer mondom, itt nem az embereket minősítem, de azt állítom, hogy nehéz megtalálni a boldogságot más társadalmi rétegben, mint ahonnan származunk.  Persze ismerek én is ellenpéldát, de azok nagyon jó okkal kivételek.

  Ha a lányom fodrász akar majd lenni, egy darabig biztos ráhagyom, de azt el fogom mondani, hogy ott kicsi az esélye az itthonihoz hasonló beszélgetésekre. Elvileg nem kellene, hogy ez így legyen, szeretném is, ha nem így lenne, de gyakorlatilag ma így van.  Emellett abban is bízom, hogy a gyerekek ezt legalább ilyen pontosan érzik, és ha véghezviszik a nagy szakítást a szülői mintával, akkor annak nagyon jó oka lesz. Pl az, hogy nem hiányzik nekik az értelmiségi légkör, amit elvont-racionálisan meg lehet érteni, léteznek érvek ellene.

 • 2007.12.29 10:28:10cseresznye

  Mielőtt nagyon félreértenétek még egyszer hangsúlyozom, hogy nem az egyes emberekkel való alkalmi együttlétekről beszélek, hanem a hosszú távon körülvevő miliőről.

 • 2007.12.29 14:30:31Nilüfer

  Hicu, mi volt a nevetséges?? itt arról volt szó, nyomjuk-e a gyereket egyetemre/ ügyvéd/, vagy elég kesz a szakmunkásvizsga/pék/

  Én azt írtam, nekem nem melég, de ezért mást nem ítélek el..nahát, nem szoktál te harapni....

 • 2007.12.29 14:49:34Nilüfer

  Amit még cseresznyével egyetértve szertnék mondani: igen, a szülői minta és a nagyobb családi háttér bizony befolyásolja a gyerekeket, és igen, abból a körből kitörve nehéz egy más rétegbe bekerülni.Én magam falusi , igaz, nem földművelő, hanem sofőr, gépszerelő. kútfúró/ ez utóbbit 50 évesen tanulta ki az apám/apa, és gépírónak tanuló, de betanított varrónő majd eztután megtanult vizsgázott szakácsnő anya gyerekeként nem akartam a TSZ irodán gépíró kisasszony lenni a hetvenes években, mert eszesebbnek tartottam magam, és a szüleim is, így evidencia volt a továbbtanulás.

  Egyetem alatt sokat és gyakran dolgoztam, a zsebpénzért, mert azt mifelénk akkoriban annyira nem ismerték,épp elég volt a kötelezőt kifizetni.

  Diplomásként akkor még volt nyomban munka, de a többgenerációs értelmiség soraiba nagyon nem fértünk be, ha valakit érdekel, majd azt is megírhatom, miért.Hála Istennek, azért megteremtettük a magunk kis világát, barátokkal, saját könyvtárral, nyitottan a világra, és bizony, a tehetséges gyerekeimet nagyon nem szeretném ács-állványozóként egy építkezésen hóban -fagyban látni.Illetve..előbb az oskola, utána lehet szórakozni:DD

  Ha ezért járnak a kövek, itt a mellkasom.

  És Hicu, magyon is tudom, mi a fizikai munka, tudom, miről beszélek, és sajnélom, ha ezt te demagógiának fogod fel.És SOHA , SEHOL nem említettem pórnépet, annál is inkább, mert a saját famíliámat szólnám le vele.

 • 2007.12.29 15:26:17cozumel

  Napos oldal

  Kicsit bonyolult, de megtenned, hogy regisztralsz az ikrese.hu-ra, es ott irsz egy privit Cozumelnek?

  Onnan mar szivesen megadom majd az email cimemet:-)  Egyebkent miert nem lehet a kommentelo nevere kattintva privit kuldeni??? Regebben igy volt...vagy a Comment.com-n csak?

 • 2007.12.29 20:19:19wish73

  hát, szomorúan látom, h nem tölt be lassabban az oldal a sok felsorolástól. vmelyik nap elhangzott, h miylen álszent duma, h "én nem nézem le őket, de..." hát, úgy tűnik, h akik "tényleg" nem nézik le őket, azok sem ragadták magukhoz a billentyűzetet, h felsorolják, hányféle jó, elfogadható, elismert, stb szakmát ismernek.

  na, mind1, betudom az ünnepeknek.

 • 2007.12.29 21:08:51Moira

  Hogy mi a tökéletes munka, azt sajna én sem tudom. Azzal egyetértek, hogy a család nagyon befolyásolja, merre fog menni a gyerek.A nagyszüleim mind vidékről került Pestre, volt akinek "csak" szakmája volt, másiknak diplomája. A szüleimet már egyetemre küldték(kötelezően, pedig mindkettő szakmát akart tanulni). Most a tanári diplomájukkal az ötvenes éveik közepén nincsenek könnyű helyzetben.

  Én nem mentem egyetemre(lusta disznó vagyok a tanuláshoz), ikább szakmát tanulok, bár ez sem kétkezi meló.

  Diákmunkán(nekem csak ebben van tapasztalatom), voltam árufeltöltő, csináltam félkész pizzát, matricáztam teásdobozokat.

  Most a gépem előtt ülök, és heti egyszer megírom a melómat. Nem egy óriűsi összeg, de arányaiban jobb, mint eddig bármi.

  És lássuk be könnyebb a meleg lakásban, a gyerek mellett, stb írni, mint egy hideg raktárban cimkézni(bár én élveztem).

  Én úgy vagyok vele, legyen egy szakmája, de nem fogom elzavarni, ha egyetemre akar menni.Próbáljon ki többféle munkát(ha lesz rá lehetősége) és ezek alapján döntsön.

  Addig meg még kitudja mi lesz, még csak négy hónapos. :-)))

 • 2007.12.29 23:16:47szövetszöcske

  Regen mesternek lenni barmilyen szakmaban az valami volt, a mesterseg sokszor aparol fiura szalt. Emlekszem, mar amikor en altalanos iskolaba jartam a 80-as evekben, foleg az ment szakmunkaskepzobe, aki semmi masra nem volt jo. Nem csoda, hogy nem talalni egy valamire valo komuvest, vagy acsot az orszagban, bezzeg az irodahazakban a portasnak is diplomaja van. Pedig peldaul nekunk van megbizhato asztalosunk, aki pont ezert szepen, tisztessegesen megel a szakmajabol, es gyanitom sokkal jobb elete van, mint aki diplomaskent portas meg titkarnoi szintu allasokert kell hogy pedalozzon.  A masik resze a dolognak a kasztosodas, az hogy bar statisztika szerint tehetseges gyerekek szep egyenletesen kellene hogy eloforduljanak a jonep koriben, valahogy az ertelmisegi csaladokban mindenki szepremenyu tehetseg, sok csoro csaladban meg ez az egesz nem is erdekes, 14 eves kortol kell jarni a foldbe repat eggyelni es kesz. (bar gondolom az a politikus rogton bukasra itelne magat, aki ezt picit igazsagosabba probalna tenni).

 • 2007.12.29 23:32:48sacoesmaco

  Szerintem a 20-40 közötti, diplomával rendelkezők többsége első diplomás generáció. Én legalábbis. Mindenki látta, hogy mennyit szenvedtek a fizikai munkát végző szülők. Ezért törekedtek a tanulásra, hátha úgy jobb lesz. A 70-es években nagy szó volt az érettségi, majd elértéktelenedett. Aztán átvette "státusz" helyét a diploma, de az elmúlt 10 évben boldog-boldogtalan megszerezte, "csak hogy meglegyen", így ennek értéke is jelentősen csökkent. Ma már ugyanolyan nehéz 50 fölött diplomásnak lenni, mint fizikai munkásnak. Talán a menekülési út több ... én láttam édesanyámat, aki betanított munkásként dolgozott, a rendszerváltás körül elveszíteni a munkahelyét és végigasszisztáltam sok mindent (leszázalékolás, kiúttalanság, alkoholba menekülés). Itt az is közre játszott, hogy mindez Szabolcsban, egy 1000 fős falucskában történt.

  Amikor én 93-ban mérnökként diplomáztam, nem kellettem sehova, hiszen túlképzés volt, Dunát lehetett rekeszteni velünk. Elmentem hát bolti eladónak és onnan küzdöttem fel magam.

  Nincsenek biztos állások, ami ma jó, az holnap értéktelen vagy nehezen hasznosítható.

  A megoldás tényleg az, ha az ember képzi magát és figyeli a körülötte kavargó valóságot. Ami az egyik embernek tuti recept, az a másiknak bukást hoz.

  Sokan mondják, hogy könnyű nekem, hiszen felsővezetőként még szeretem is, amit csinálok. Igen, könnyű - vagy talán könnyebb, mint másnak.

  Akkor senki sem irigyelt, amikor képeztem magam munka után, vagy heti 80-100 órát dolgoztam, ez az én választásom volt, másé meg más. Az élet engem igazolt.

  Szerintem a gyereket életre kell nevelni, széles látókört adni neki, megkóstoltatni vele ezt is, azt is. Én sem tartanék itt, ha nem dolgozok a főiskolás éveim előtt, alatt. Ha nem vagyok rákényszerítve, hogy "megfeleljek", hogy eltartsam magam. Pénzre senkitől nem számíthattam, sőt én tartottam el leszázalékolt édesanyámat.

  Az az én tapasztalataim alapján sznob kijelentés, hogy csak értelmiségi kör nevelhet ki értelmiségieket. Tény, hogy nehéz integrálódni egy másik körbe, de csak akarat kérdése. Ilyen szempontból ugyanolyan nehéz külföldön letelepedni.  Gondolkodtam azon a felvetésen, hogy mi az a szakma, ami egy lánynak való és a biztos megélhetésen kívül örömet is okozhat. Ami eszembe jutott : cukrász, gyógyszerész, tanár ( itt lehet vitatkozni, de az én számomra ez egy értékes szakma), fogtechnikus, szociális munkás, kutyakozmetikus :), idegenvezető, ...

 • 2007.12.29 23:49:31sacoesmaco

  ... folyt.

  dekoratőr, ingatlanos, alkalmazott grafikus, ötvös, gyógypedagógus, logopédus, kozmetikus, logisztikus, gyógymasszőr,

  Vettem a fáratságot és átnéztem a szakképzési kalauzt. Ezekről a területekről ismerek sok boldog, jól boldoguló embert. Sokan nem rendelkeznek diplomával, de olvasottak, nyelveket beszélnek, szakmájukban külföldi továbbképzésekre járnak.

  Ismerek viszont sok közgazdászt, jogászt, akik nem tudnak elhelyezkedni a szakmájukban, hiába van x+1 papírjuk. A sok használhatatlan diplomával rendelkezőről meg ne is beszéljünk - interjúztattam már párat. Általában azért tanultak, hogy ne kelljen dolgozniuk.

  Ritka, amikor a tudás, értelem, akarat és szorgalom megtalálható valakiben. A tapasztalatom, hogy ezek az emberek mindig ( 100 %-ban) boldogulnak. Akármi is a szakmájuk, végzettségük. Én ilyen gyereket szeretnék nevelni :)))

  Elnézést, ha hosszú voltam.

 • 2007.12.29 23:50:57sacoesmaco

  fáratság = fáradtság. Késő van :)

 • 2007.12.30 10:38:31wish73

  gyógyszerész, tanár, szociális, munkásgyógypedagógus, logopédus ezek diplomás szakmák, vagyis nem adnak választ arra, h mi legyen, ha 8 általános után nem mezei gimibe akar menni, vagy érettségi után nem akar továbbtanulni. félre ne érts, nem kötözködöm, de amíg általánosságban volt szó a kétkezi szakember vs diplomáról, jöttek a kommentek, aztóta, h konkrétumokról kéne szólni, sehol semmi. ffi-munkában is csak az asztalos szakmába botlom. volt már olyan poszt, ahol 50-100hsz után komolyan el kellett gondolkodnom, h revidiáljam a véleményemet, és azóta másképp gondolkodom az adott témáról. ha másért nem, ezért biztos jó a fórumozás. látókör-bővítés.

  de ebben a témában sajnos nemhogy elbizonytaladni nem tudtam, még meg is erősödött bennem, amit korábban gondoltam. és ez azoknak köszönhető, akik vehemensen, néhol agresszíven, de minden konkrétum nélkül beszóltak azoknak, akik a diplomát, szellemi munkát favorizálják.

  amúgy minden tiszteletem a tied, sacoesmaco, hogy elérted, amit akartál. legtöbben valóban a családi mintát követik, nehéz kitörni belőle.

  (lásd cigánygyerekek integrációja-túl azon, h a környezet mit szól-ez egy másik téma, a c gyerekek családja sem érti soxor , h mit akarnak tőlük, hisz ők így szokták meg. a megokás nagy úr)

 • 2007.12.30 10:56:45huhhh

  Wish73, azt hiszem, nem egészen értem mit szeretnél. Értelmes, jó fizikai munkák felsorolását? És senki nem akar írni neked egy ilyen listát? Listát tényleg nem találtam én sem, azt viszont már többen leírták, hogy van, akinek komoly öröm és sikerélmény pl. a földeken végzett munka (a nagypapám is ilyen volt, imádta a földet), míg a másikat hideg rázza tőle, az egyik szívesen alakít valamilyen anyagot, és élvezi, ahogyan az formálódik a keze alatt (pl. a fa, hogy én is ilyen beszűkült asztalospárti legyek :)), a másik meg el sem tudná képzelni, hogy ilyesmivel töltse az idejét, az egyiknek sikerélmény, ha szép frizurával, elégedetten távoznak a vendégei, míg a másik utálattal gondol arra, hogy sok rigolyás nőszemély ezerféle kívánságát kellene kielégítenie, ráadásul még különféle vegyszerekben is pancsolni egész álló nap, és a sort még végtelenül folytathatnám. Mert sokfélék vagyunk. És a gyerekeink is sokfélék. Szerencsére.  Nos, még mindig szeretnéd a jó és értelmes fizikai munkák felsorolását, ami en bloc érvényes mindenkire?

 • 2007.12.30 11:47:59wish73

  nem listát szeretnék, de valóban örültem volna, ha azok, akik úgy általánosságban a "nem értelmiségi", nem diplomához kötött szakmák "védelmében" írtak, hoztak volna pár példát, mert így nekem csak annyi jött le, h sokan sznobnak titulálták a diploma-pártiakat, és úgy vélték, h azok lenézik a kétkezi munkásokat, de odáig nem nagyon jutott el a beszélgetés, h mi az, ami számukra is elfogadható választás lenne, ha a gyerek azzal jönne, h nem akar továbbtanulni.

  valóban, ffiaknál az asztalos, nőknél a fodrász-kozmetikus szakmák felmerültek, de, azért ennél szélesebb a paletta, és naívan arra gondoltam, h olvashatok majd ezekről is, hisz a poszt ezt sugallta.

  amúgy ősszel halottam egy fővárosi mufti előadását, h a szakképző intézményeket azért zárják be, vonják össze, mert sok szakra egyszerűen nincs elegendő jelentkező. ő úgy hívta, h "kék galléros" munkavállalók, tehát nem a fusiban dolgozó betanított munkásokból, hanem a tényleg képzett szakmunkásokból nagy hiány van mo-n, mert mindenki azt szeretné, ha továbbtanulna a gyerek, ahelyett, h 18 évesen már munkába állna. ezért van az, h sok a környező országból importált munkavállaló.

 • 2007.12.30 12:05:17huhhh

  "mi az, ami számukra is elfogadható választás lenne, ha a gyerek azzal jönne, h nem akar továbbtanulni."  Wish73, ezt te komolyan gondolod? Hogy a gyerekes szülők fejében két doboz van? Az egyikben tartják azokat, amiket "elfogadható választásnak" fognak tartani majd egyszer a jövőben a gyerekük számára, ha a pályaválasztáshoz jutnak, a másikban meg azokat, amiket nem? Hogy ez úgy működik, hogy bolti eladó igen, szemfelszedő nem (bár ilyen szakma már nincs is, különben sem tudom, hogy fizikai munkának számít-e .)) - tényleg, a bolti eladó minek számít?), kőműves igen, ács nem? Komolyan gondolod, hogy a két doboznak lenne értelme? Hiszen a két doboz tartalma időközben akár helyet is cserélhet egymással. Merthogy csak a mostani fejeddel és a mostani munkaerőpiac ismeretében tudsz gondolkodni, de hogy mi lesz 8-10-15 év múlva???  Nos, még mindig szeretnéd a jó és értelmes fizikai munkák felsorolását, ami en bloc érvényes mindenkire és ami mondjuk 10 év múlva is megállja a helyét?

 • 2007.12.30 12:22:08wish73

  NEM, azt szerettem volna, ha a most commentelők most írnak vmit, ami ok nekik. mittomén, mi lesz 10 év múlva. szüleink nyilván nem gondolták, h lesznek majd mobiltelefon szerelők, de azt sem, h nem elsznek majd szemfelszedők. ettől függetlenül. volt elképzelésük az akkor érvényes dolgokról. nekünk is nyilván van. és igen, sztem vannak dobozok. lehet, h nem 2, de nem is sokkal több. nekem van olyan dobozom, amiben a "nem"-szakmák vannak, vannak az "igen"-szakmák, és vannak a "meggyőzhető vagyok"-szakmák, ha azt látom, h van hozzá tehetsége, van benne perspektíva, és az én élettapasztalatommal nem gondolom azt, h ez tuti kicsinálja őt pár éven belül, még akkor is, ha most nagy kedvet lát hozzá. valószínűleg ez nem úg yfog kinézni, h soha semmilyen formában nem merül fel, aztán egyszercsak egyik napról a másikra dönteni kell, úgyhogy csodálkoznék, ha ez valami kenyértöréses harc lenne majd itthon. de ki tudja még, épp 10 évem van addig.

 • 2007.12.30 12:30:21huhhh

  Wish73, asszem bennem van a hiba, mert továbbra sem értem, mit szeretnél.

  Én mondjuk azt mondom neked, hogy az ÉN agyammal, az ÉN tapasztalataimmal, az ÉN legjobb jószándékommal, az ÉN neveltetésemmel és a SAJÁT gyerekem ismeretében azt mondom, hogy elfogadhatónak tartom, ha a lányom vaskohásznak áll. És akkor mi van? Ezzel meggyőzlek, hogy te is így gondolt a magad agya, neveltetése, tapasztalata stb. alapján? Vagy inkább kapok egy csomó követ a részedről, hogy milyen hülye vagyok, hogy asszisztálok a gyerekem boldogtalanságához? Vagy kibontakozik itt egy vita, ahol mindenki elmondja pro és kontra véleményét (természetesen a másik konkrét körülményeinek ismerete nélkül) a női vaskohászokról? Vagy mégis mi értelme lenne egy ilyen listának a te szemszögedből?  Nem kötözködni akarok, de tényleg nem értem és szeretném megérteni.

 • 2007.12.30 14:29:55sacoesmaco

  Sok szakmát felsoroltam, ami diploma nélkül is megy. Én földmérő szakközépbe akartam menni annak idején, de mivel az ország másik végén volt a suli, a család megvétózta. Utáltam őket akkor azért. Ezt nem fogom tenni a gyerekemmel.

  Ezért írtam azt, hogy tulajdonságokat kell erősíteni bennük, a látókört kell szélesíteni. S ha ez megvan, akkor valamit nagyon akarni fog majd, s innentől a szülő dolga az elfogadás, segítés, esetleg átbeszélése a dolgoknak. Mi is úgy tanultunk, hogy tapasztalatokat szereztünk, de sosem a jóból profitáltuk a legtöbbet. Meg kell élni kudarcokat is, jobb, ha azok kisebbek, mert az terel. Huszonévesen nem gond szakmát váltani, s addigra sok minden kialakul.

 • 2007.12.30 14:45:48wish73

  hagyjuk, huhh, nem értem, mit nem értesz.

  egyetlen hozzászóló volt, aki kb arról beszél, amit én hiányoltam ebben a posztban (sacoesmaco)

  amúgy télleg, akkor mi van, ha nem is a szakmával van gondja a szülőnek, hanem a távolsággal? én pl. félteném a lányomat 14 évesen másik városba, kollégiumba engedni.

 • 2007.12.30 15:20:32cantaloupe

  Wish: szakacs, orasmester, villanyszerelo, kamionsofor-ezek jutottak hirtelen eszembe. En ismerek olyanokat, akik erre szulettek, szeretik csinalni. Pl. egy pasas, aki maganyos farkas es imad vezetni, jo kamionsofor lesz.  Felre ne ertsd, nem alomszakma, de a diplomas munkak kozt is van a menedzser-asszisztens (azaz titkarno) szakma pl., amit 8 altalanossal el lehet vegezni-egyszeru email-ek irasa, telefonalas, kavefozes, fenymasolas...  En nem vitatkozom veled abban, hogy a diploma jo dolog, szelesiti a latokort, mas lehetosegeket hordoz magaban.  Csak azt szeretnem, ha megfontolnad, ki a BOLDOGABB: egy kamionsofor, aki imad vezetni, vagy egy titkarno, aki elvegzett egy foiskolat es beszel nyelvet is, de ezeket alig hasznosithatja mert tulkepzes van, es szellemileg leepul az evi 15637 papir fenymasolasa kozben. Igaz, klimatizalt irodaban dolgozo fehergalleros, nem kell sem -10, sem +35 fokban szabad eg alatt allnia, de szerinted van munkaszeretete? Onbecsulese?  Amugy hozok neked peldakat a kornyezetembol.

  -Anna, ket kozepfoku nyelvvizsgaval es egy agrartudomanyi egyetemi diplomaval most mar 5 eve titkarno-mast nem talal, mert tulkepzett.  -Bea, kornyezetmernoki diploma utan posztgradualisan vegzett kozgazt, jelenleg Angliaban el es a baratjaval kavehazat uzemeltet.  Akkor most gondolkodj el rajta, mit jelentettek a diplomak fenti szemelyeknek....

 • 2007.12.30 15:32:56cantaloupe

  Amugy -a sajat eletutam alapjan - en az erettsegi utan tuti arra batoritom fel a gyerekeimet, hogy menjenek vilagot latni, utazni! Nyugodtan eljenek alkalmi munkabol 2-4 evig, menjenek egy hatizsakkal Thaifoldre. Ne koptassak a padot tovabb es jojjenek ra 22 evesen, diplomaval a kezukben, hogy nem is ez erdekli oket.  Ismerjenek meg mas orszagokat, embereket, legyenek tavol a szuloi haztol, tanuljanak nyitottsagot, talpraesettseget es puhaztolozzak ki maguk, mihez van kedvuk. Mert nagyon kiforrottnak kell egy 18 evesnek lenni, hogy tudja, mit akar, merre induljon.  A korabbi hozzaszolasomrol jutott meg eszembe: kivancsi lennek, hogy hany 22 eves kornyezet-, telepules-, agrarmernok no talal rogton munkat ill. dolgozik abban a munkakorben, amibol diplomat szerzett.

 • 2007.12.30 16:04:50wish73

  nyilván minden szakmába bele lehet unni, meg lehet csömörleni. sztem fontos, h ne egyetlne konkrét szakképesítése legyen az embernek, mert azzal nincs hova ugrálni. a "büfé-szakok" iylen szempontból pl. praktikusak, mert kap az ember egy műveltséget, látókört, és alapot ahhoz, h hozzátanuljon vmit. viszont ezekhez muszáj is, mert önmagukban nem elég. ha már tanulás, én spec. örülök, h lesz tandíj, mert így nem melegedni, bulizni, tanulói jogviszonyt fenntartani járnak majd némelyik felsőoktatási intézménybe, hanem a választás télleg orientáltsággaljár majd. és még egy: nem azok a szakközepet, szakmunkást végzettek fogják eltartani őket, akik továbbtanulás helyett 18 évesenen munkába állnak. végülis miylen igazságtalan dolog, h valaki kzel ingyen tölti az időt egy intézményben, hogy aztán majd nagyobb fizetésre legyen jogosult, mint, aki nem is választja a továbbtanulást. na, kövek?

 • 2007.12.30 16:05:58wish73

  hú, mennyi elütés-fényes nappal

 • 2007.12.30 16:21:45cantaloupe

  Wish, en tuti nem dobok koveket, mert szerintem is jol jon a sokoldalu kepesites, mondjuk a diploma melle egy gyakorlati tudast felerosito szakma.  Itt tobben a kommunikaciot is besoroltak bufe-szaknak, de egy kulfoldi egyetemen pl. egyaltalan nem az! Volt olyan szeminarium, aminek kereten belul pl. a GALLUP-intezetnek kellett felmerest kesziteni, es telen, a minuszokban, egyetemistakent a plazak elott kerdoiveket osztogatni, embereket meginterjuvolni. En tuti, hogy ebben a szakiranyban megyek tovabb, ha bufeszak, ha nem.  Unokatesom muvelodesszervezo szakot vegzett, szinten bufesnek titulaljak, de neki bejott, mert beszel nyelveket, ratermett es mar evek ota dolgozik egy filmstudioban.  Kozben meg a sok agrarmernok szakon vegzett lany titkarnoskodik - pedig a mernoki diploma nem minosul bufeszaknak.  Ezert nem talalom helyesnek a kategorizalast, hogy milyen szakma/diploma mit er, mert az illeto szemelyisege, ratermettsege, karizmaja, munkamoralja es meg kismillio dolog donti el, kinek milyen szakma valo.  Nyilvan nem kellemes -10 fokban, vegyi gozoket belelegezve, 3 muszakban robotolni, de aki nem dolgozik a fejevel, az a kezevel fog...es ebben nincs semmi rossz, nem mindenki alkalmas tovabbtanulasra. • 2007.12.30 16:45:24másutt

  uhum.

  Angliaban nagy moka a 'gap year'. Pontosan ezt csinaljak a fiatalok a gimi utan. Sokszor elmennek valami egesz mas orszagba (pl Ausztralia) dolgozni. Akik megtehetik, csak utazgatnak. Nekik egyszeru, a nemzetszovetseg miatt van hova barangolni. De most mar Magyarorszagon sem lehetetlen a dolog az EU csatlakozas ota. Amikor en voltam suliban meg kek es piros utlevel volt. :D

 • 2007.12.30 21:11:01wish73

  a köveket a tandíjjal való egyetértés miatt vártam:)

  amúgy hollandiában is ez dívik, na meg izraelben a leszerelés után. én is pártolnám, ha majd menne vmelyik csajom világot látni. csak kérdés, h itthonról kell-e őket pumpolni, vagy önellátóan működik a dolog.

 • 2007.12.30 23:54:02eino.

  Wish, mit szólnál tandíj helyett kőkemény és átlátható felvételi rendszerhez, meg olyan állami támogatási rendszer kidolgozásához, mely nem igényelné a hülyék felvételét? Így nagy valószínűséggel csak azok tanulnának tovább, akiknek valóban a felsőoktatásban a helyük, és tényleg tanulni mennek oda, nem kizárólag alfelet vakarni meg bulizni. És akkor lenne esélye annak is, aki max. a kollégiumot vagy az albérletet, étkezést, jegyzeteket, utazást tudja fizetni, de tényleg tanulni, művelődni akar, és később dolgozni.  A szegény szerencsétlen szakmunkások egy valóban jól képzett, szorgalmas, tettrekész diplomás réteggel meg csak jobban járnának. Szóval az ő érdekük is, hogy fizessék a képzésüket (pl. a magát közpénzen taníttatni akaró, a későbbiekben hülyére kereső orvos esetleg képes lesz anélkül megműteni, hogy benne hagyná a törlőkendőt ).  Én nem üdvözítem a tandíjt. Köveket meg nem dobálok, csak vitatkozom. Ezt még tehetem, ha már bele kell dögleni ebbe a rengeteg üdvözítendő dologba.

 • 2007.12.30 23:54:37eino.

  jav: tandíjAt

 • 2007.12.31 00:48:40cantaloupe

  Na igen, a tandij annyibol lenne jo, hogy jobb tanarok-eszkozok lennenek, es nem foglalnak a szakallas hobok az egyetemi padokat, akik azzal buszkelkednek, hogy a 13. szemesztert tapossak. :)))  Viszont akkor megint ott lenne a bokkeno, hogy penztol fuggove tenni a tanitast...az itteni legjobb iskolakba is olyan penz kell, amit modosabb szulok tudnak csak kicsengetni, neha mar a gyerek szuletesekor nyitnak erre szamlat. A tobbieknek meg van diakhitel, allami foiskola es az ezzel jaro kozepszeruseg, valamint a 3. esely, hogy geniusz, 200-as IQ-val esetleg kivalo sportolo es elcsippent egy osztondijat.  Szoval gondoljatok meg, a tandij is egy olyan dolog, ami az osztalyok kozti kulonbseget meg jobban kielezi.

 • 2007.12.31 10:07:42SB0818

  Szerintem nincsen baj az ún. "büfészakokkal". A kommunikációs diplomámmal simán el tudtam helyezkedni titkárnőként (öhm... menedzser asszisztensként), és egész nap aknakeresőzhettem. :-)) Önirónia rulez.

 • 2007.12.31 10:46:31huhhh

  "Szóval az ő érdekük is, hogy fizessék a képzésüket (pl. a magát közpénzen taníttatni akaró, a későbbiekben hülyére kereső orvos esetleg képes lesz anélkül megműteni, hogy benne hagyná a törlőkendőt )."  Eino, propagandából jeles, gratulálok.

  Majd ha lesz egy kis időm, utánanézek, melyik diplomás munkakörökre jellemző még a közpénzen tanulás, egyetemen seggvakarás, később pedig a hülyére keresés melletti trehány munka. Félek, hoyg túl sok ilyet fogok találni. :((

 • 2007.12.31 13:59:56eino.

  Huhh, ne gratulálj. Ezzel - vagyis a zárójeles résszel - Wisht idéztem, igaz, lehagytam az idézőjelet. Próbáltam volna ironizálni, bocs, ha nem ment :))) Wish azoknak a régi jó szociknak a szemléletét vallja, akik szerint aki diplomát akar, az kizárólag ki akarja tolni a munkás időszakot, és később be akar ülni a jó zsíros állásokba. És ezt szegény jómunásemberek fizetik meg. Ezért kell - szerinte - a tandíj. Szerintem ez a propaganda...  Erre írtam én, hogy nem tandíj kellene , hanem nagyon is kemény szűrő, már a felvételi vizsgán.És a későbbiekben se maradhasson bent, aki nem veszi komolyan a dolgát. Mert tény, ami tény: valóban vannak olyanok IS, akik csak bulizni, lébecolni akarnak. Nálunk a fél csoport ilyen volt, DE: a másik fele tényleg hajtott, lelkesedésből és kötelességtudatból. Viszont volt köztünk nem is egy, akit egyáltalán nem támogattak a szüleik, és kénytelenek voltak dolgozni a kevéske ösztöndíj mellett. Oké, csinálták a dolgukat, viszont ha még tandíjat is kellett volna fizetniük , akkor nem lenne diplomájuk. Egyikükről tudom, hogy a szakmánkban maradt, és elég sikeres is lett. Ez nem azt jelenti, hogy hülyére keresi magát, hanem azt, hogy megbecsülik a munkájáért. Mondjuk szebb lenne a történet, ha ezt egy kicsivel több pénzben is kifejezné a társadalom.  Tény , hogy összesen csak másfél évet dolgoztam a szakmában. Egyszerűen azért, mert egyedül, gyerek mellett nem tudtam csinálni. Akkor most legyen lelkiismeret-furdalásom, hogy elvettem a szegény jómunkásemberek pénzét?

  Nincs (mert egy lelkiismeretlen dög vagyok :) ). Volt, amikor a munkám miatt tényleg tudtam segíteni embereken. Másrészt meg eddig még nem fordult elő, hogy legalább a diplomás minimálbért megkapjam. Akkor sem, amikor kellett a diplomám a munkámhoz. Vicces.

  Harmadrészt meg azért sem érdekel, mert a jómunkásemberek miatt szívtam már eleget, anyagilag is.

  Negyedrészt azért nem érdekel, mert, mint írtam, lelkiismeretlen dög vagyok, aki simán szívja mások vérét. :-p  ui.: nem a normálisan dolgozó és gondolkozó, kétkezi fizikai dolgozókkal van gondom. A jómunkásemberekkel annál inkább, akik irigylik, ha más többet tud, netán ezért a többlettudásért többet is keres.

  Amúgy ma Mo.-on szerintem szinte mindenki alulfizetett, kivétel szakmák persze vannak. Pl. miniszterként - szolgaként, hehe - elég jól el lehet lébecolni. A lényeg, hogy a kínos dolgokat lehessen egy névhez kötni, aztán legfeljebb menesztik. Nagyot emelnek a fizun akkor is, ha milliárdos károkat okoz a nagy szolgálatával. Néhány brókernek is jól mehet. Persze ezen kívül is vannak jól keresők, sőt, olyan is akad, akinek reális a bére, azaz túlfizetve sincs, csak a nagy tömeghez képest ez bizony nudli.  Visszatérve az alapkérdéshez: mindegy, mi lesz a gyerek, de legyen 2 szakmája, tudjon 2 nyelvet jól, dolgozzon és/vagy tanuljon külföldön is, és ha 15 év múlva is ezek lesznek kormányon, maradjon is kint. És vigyen magával.

 • 2007.12.31 15:33:08huhhh

  Bocs, Eino, akkor nem neked írtam, amit írtam, hanem Wishnek. :))

  Így utólag megjegyezve, az eddigi hozzászólásaid alapján kicsit csodálkoztam is a hangvételen, de betudtam annak, hogy az ingyenélő, lelkiismeretlen, magát gennyesre kereső népcsoportról szólván mindig az orvosoknál lyukadunk ki. Valahogy ez lett a jelenség szinonimája, pedig hát biztosan mindenki minden szakmából tud hozni példákat pro és kontra.

  Még egyszer bocs. :))

 • 2007.12.31 18:13:47wish73

  eino, ha a fele csak lógni akar, akkor már elgondolkodtató a tandíj. a másik fele, aki hajtós, felveszi a diákhitelt, és amint elvégzi, tud törleszteni abból a keresetből, ami alapból több, mint egy szakmunkásé. szoci dolognak titulálni a tandíjat, asszem ez az év legviccesebb mondata. nyugateu-ban is ingyen van a felsőoktatás? simán azt hittem, h ez valami kapitalista dolog. hogy a szolgáltatásért, ami nem kötelező, viszont jobb kilátásokra nyújt lehetőséget, ne a köz fizesse meg, hanem az, akinek ilyen igényei vannak, és, aki majd ezzel egzisztenciát tud teremteni.

  szoci gondolkodás az, h legyen minden ingyen. és mint tudjuk, ingyen semmi nincs, csak így mindenki fizeti az egyetemistákat, főiskolásokat, úgy meg majd azok fizetik, akik odajárnak. normál esetben az a pénz, ami eddig az adómból a felsőoktatásra ment, most mehet az ált. és középiskoláknak.

 • 2007.12.31 18:23:27wish73

  amúgy, amikor főiskolára jártam, épp a bokros csomag egyik intézkedése kapcsán én is fizettem tandíjat. bő 10 éve havi 2000 ft-ot. vagyis 10ezret egy tanévben. most 100 ezer egy nem "menő" suli, vagyis havi 10ezer. akkor egy havi cigi adag épp 2000 volt. most 15000. tudom, nem minden emelkedett a cigivel arányosan, de az akkori havi 2 és a mai havi 10 között nincs egetverő különbség. és nekünk menet közben jött ez, nem ennek fényében iratkoztunk be, diákhitel még a kanyarban sem volt. és pedagógusdiplomát szereztem belőle, keresek pótlékokkal, kettős diplomával, 10 éves munkaviszonnyal nettó százat. egyedül nevelem a gyerekeimet, nem tudom, h miből lesz tandíjuk, de nem gondokodom szoci módon. azt gondolom, ha tanulni akar, megoldjuk, ha nem,lehet menni dolgozni, de más ne fizesse az ő boldogulásukat. asszem, most húztam fel magam először úgy istenigazából fórumozás kapcsán.

 • 2007.12.31 18:35:19lii

  (off: hát igen, mo.-on van egy kis kavarodás, mert a szocik valójában kapik, a jobbosok meg szocik. az emberek meg svédországot akarnak.)

 • 2007.12.31 20:05:49sacoesmaco

  legyen tandíj. Én erre szavazok. A jogosultságot a szociális támogatásra nehéz megállapítani, mert Mo-on minden menő vállalkozó minimálbéres, a nem menők is ... Én úgy diplomáztam, hogy anyukámat akkor százalékolták le, eltartottam magamat, éjszakánként dolgoztam, nyáron dolgoztam. Akkor nem esett jól, de nem is nagyon gondolkodtam ezen, mert nem volt rá időm. Utólag azt mondom, hogy könnyebb volt diploma után a "dolgozó " társadalomba integrálódnom.

  Mások nem csinálták ezt, buliztak, utazgattak. A szülők meg küldték az apanázst.Olyanok sem dolgoztak, akik tényleg szegények voltak, hanem lentebb vitték az igényüket és az életük nívóját.

  Ezért gondolom azt, hogy a család akkor tesz a legjobbat a gyerekkel, ha elvár, segít és életre nevel. Aztán a gyerek majd eldönti, hogy milyen irányban sütögeti tovább a szerencséjét. Szerintem ...:)))

 • 2007.12.31 20:11:57Chang Yai

  szerintem megfontolandó valami olyasmi vonal is, ami itt "nálunk" bevett szokás: akkor járhat valaki tanítóképzőbe, ápolónőképzőbe teljesen ingyen, ha alárír egy szerződést, hogy utána 3-4 évig állami iskolában vagy kórházban fog dolgozni. (habár ok, tudom, nincs tanárhiány Magyarországon, meg egy csomó végzettséggel ez nem működik, de mégis, az ötlet valahol jó.)

  most van valami olyan rendszer ugye, hogy a fizetősből átkerül a nem fizetősbe a tanulmányilag legjobban teljesítő 10 (15?)% diák, és fordítva, le is lehet csúszni a tandíjmentességről. szerintem nem butaság ahohz kötni a tandíj mértékét, hogy mennyire hajt az ember, benne van-e a szakon a legjobb 10, 30, 50, akárhány %-ban.

 • 2007.12.31 20:22:04zolnaid

  egy voks a tandíj mellé... én tanultam tandíj nélkül, és most tanulok tandíjjal, a hozzáállás az évfolyam részééről ég és föld. Jelenleg pl. az én szakom létezik nappali államiban és fizetős levelezőben, (ugye munka mellett csináljuk utóbbit), és az a helyzet, hogy két három egész jeggyel jobb a tandíjasok átlaga. Pedig, ugyanaz az anyag és ugyanaz a zh, sokszor a feladatsor is. Jó ösztöndíjrendszer, az viszont szerintem is kell a nappalisoknak mindenképp.

 • 2007.12.31 21:13:50zsuli

  sziasztok!

  ezer éve olvasok, ritkán írok, de most egy-két dolgot muszáj leírnom:  a felsőoktatásból azért nem rúgják ki a nem megfelelőeket, mert akkor a tanároknak nem lenne elég az óraszáma ahhoz, hogy alkalmazzák őket. (Viszont ha pár év múlva esetleg megváltozna a mentalitás, nem lenne elég tanár, akiket addig is "pénzelni" kelle, akár munkanélküli segély, akár átképzés formájában - és akkor azt nem említem, hogy egy egyetemi adjunktus nehezen válik asztalossá...)  Chang Yai ötlete működhetne! Rémlik vkinek a "Miért éppen Alaszka?" Rengeteg településen nincs orvos, vagy tanár, mert ki megy el dolgozni Bivalynagyb.szomra? Ha az ottani önkormányzat kötne szerződést a tandíjat megfizetni nem tudóval, megoldaná a problémát.  Ja és saját foglalkozásunkról (férjemmel uaz) csak annyit: speciális irány, amit az ember "szerelemből" választ, és azután nem ért semmi máshoz...pedig a fizetésünket és a leépítéseket nézve vmit lépni kellene...

 • 2007.12.31 22:10:43eino.

  Kedves Zsuli, ahogy körülnézek, Bivalyizéken épp megszüntetik - ha ugyan eddig meg nem szüntették - a rendelőket, iskolákat, kultúrházakat, meg lehetőleg mindent. Régi jó szokásuk szerint. És miből gondolod, hogy épp ezeken a helyeken van pénze az önkormányzatnak ekkora teher felvállalására? Örülnek, ha egyáltalán létezni tudnak. Sajnos.  Nem, nem oldja meg a problémát. De persze - normális körülmények között - megoldhatNÁ. Meg több hasonló ötlet is. De hol vannak ma Mo.-n normális körülmények?  ------------------------

  Ja, b.u.é.k. mindenkinek :), remélem, mindenki jól érzi magát, bulizik, olvas, beszélget, filmet néz kedve szerint. Megyek én is vissza olvasni a jó meleg pléd alá. :) • 2007.12.31 23:47:22zsuli

  eino,

  igazad van, a végén már kihagytam a feltételes módot...azért az érdekes, hogy pl.ezen a fórumon is jobbnál-jobb ötletek szoktak összegyűlni, azután...nem változik semmi...  --------------

  lassan tényleg vége, úgyhogy mindenkinek BUÉK!!! :)

 • 2008.01.01 11:32:14cecameca74

  Először is boldognak neveljük a gyermekünket,másodszor eszéhez,tehetségéhez mérten támogatni hogy azzá legyen ami szeretne.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta