SZÜLŐSÉG

Emlékek apró, zöld fényei

2007. december 24., hétfő 08:19

Egy zöld fény hiányzik nagyon. Nem nagy, csak egy apró kis világító pont volt ez, amely a régi nappaliban, a könyvespolc alján égett. Azaz egy kis rádión foglalt helyet, jelezve, hogy a készülék üzemben van. Nem tudom, miért csak a hétfő este volt ilyen emlékezetes, amikor adásszünet volt.

Apám ilyenkor keresztrejtvényezett, anyám a konyhában tett-vett én a földön játszottam. Nyugalom volt. Akkor ott a panellakás második emeletén a padlószőnyegen még elhittem mindent. Hogy a jó az jó, a rossz pedig mindig csak mással rossz, hiszen én jó vagyok. És a gyermeki agyam ugyan fehéret és feketét látott és élt a kivattázott, védett világában, mégis minden színes volt.

Mert tudtam, hogy minimum régész leszek, vagy mélytengeri búvár, a családomban mindenki 100 évig fog élni, már ha nem örökre. Értem igenis el fog jönni a herceg. És egyszer majd a távoli jövőben, vagy a közeliben, mindegy, de biztosan minden, de minden, amit szeretnénk, de még nincs, egyszer majd valóra válik. De jó volt még elhinni mindent!Sásdi Sándor egyik könyve úgy kezdődik, hogy öreg fejjel, fáradtan emlékezik vissza a gyerekkorára. Behunyt szemmel nem csinált mást, csak a régi hangokra emlékezett. Az apja papucsának csoszogására, ahogy reggel kiment a kúthoz. Emlékezett a padló nyikorgására, ahogy az anyja lopakodott mellé, hogy megnézze ébren van-e már, érezte a kezének melegét és a ruhájának az illatát. Hallotta a kutyájának az ugatását és akkor, abban a néhány percben megint otthon volt a szülői házban és minden élt körülötte, mindaz, ami közel 70 éve nem volt már sehol.

Ha most magamba nézek, tulajdonképpen már az a kislány sincs sehol, aki régen a zöld fény mellett, a rádiót hallgatva játszott. Mások a sejtjeim, az álmaim, az egész életem. A világ sokkal szürkébb lett, hiába szép az életem, elvesztettem azt a gyermeki hitet, amitől mese volt minden nap. Vagy ha az aznap nem is, a következő biztosan. Nem értettem még a miérteket, a hogyanokat, egyszerűen elhittem, hogy azért születtünk, vagyis születtem meg, hogy minden szép legyen és tökéletes.

Akkor azt hittem, hogy a kert vége nagyanyámnál a világ vége, de legalább is utána ismeretlen vidék van. Hogy a szomszéd házban tényleg lakik egy boszorkány, a Télapó valóban éjjel repül szánon és ha nagyon koncentrálok és nagyon akarok, akkor örökre élni fogok.

Ha behunyom a szemem, én is hallom, ahogy apám reggel kávét főz és köhécsel, mert sokat cigizett megint. Már nem fáj, hogy nincs sehol, csak ha rágondolok. Hallom a 4-es buszt, pedig már nagyon messze vagyok tőle, látom a tapétát a régi szobámban. Még azt is el tudom talán olvasni, amit minden évben fölvéstem a párkányra: idén ekkor esett először a hó.

Nézem a gyerekeket és arra gondolok, hogy vajon nekik is lesz-e egy zöld kis fényük, s hogy gondolatban ez a nappali is mézeskalács házikóvá válik majd, velünk együtt? Körül is nézek, megvan. Itt a gépen a zöld pont. Talán jó lesz ez is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.24 10:04:32helgus

  az utolsó bekezdés gondolata engem is nagyon foglalkoztat. sajnos az én gyerekkoromban (így felnőtt fejjel visszatekintve már látom) a szüleim nem sokat törődtek azzal, hogy emlékezetessé tegyék számunkra az ünnepet. inkább a megélhetéssel, a saját kapcsolatuk megmentésével voltak elfoglalva.  talán éppen ezért szinte már görcsösen próbálkozom, hogy nálunk minden tökéletes legyen, a fa, a vacsora, az ajándékok...  remélem, az én gyerekeim máshogy gondolnak majd vissza a régi karácsonyokra, mint én.  mindenkinek boldog karácsonyt.

 • 2007.12.24 10:20:02Por Cica

  Win,  ez nagyon kedves volt, koszonom. Ahanyszor elolvasom, mindig visszakerulok a gyerekkoromba:-) jo ott lenni.  helgus,  ha jo fej vagy a kicsikkel, csak jo emlekeik lesznek, s rolad is ilyen szepeket fognak irni. Boldog karacsonyt!

 • 2007.12.24 10:37:04napos oldal

  szép

 • 2007.12.24 10:58:15Hicudzsi

  Win :)

  Ez nagyon szép volt!  Békés és boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

  A betegek gyógyuljanak és nyugis ünnepet ülhessetek :)

 • 2007.12.24 11:35:41Pelikan

  Helgus,

  Az en gyerekkoromban is elegge hasonloan teltek a karacsonyok.

  Tavol alljon tolem, hogy megprobaljak tanacsot adni, vagy beleszolni, en is csak most kiserletezem ezzel..., de szerintem meg kell probalni ellazulni, nem a karacsony elotti nagytakaritas szamit, es az, hogy husz fele kaja legyen, hanem a kis szeretetteljes idiota hagyomanyok, amiket ti alalkithattok ki, milyen zenet hallgattok, mit enekeltek, hogy hogy figyelunk egymas oromere... Tok jo dolog a karacsony, ha nincs tulspirazva...

  Happy Christmas from Dublin!!!! (Nem am Merry, azt an angolok mondjak :-))

 • 2007.12.24 12:00:52emma

  Minden kedves Porontyosnak Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok piciny családommal együtt!!

  Teljenek az ünnepek szeretetben és békében!!

 • 2007.12.24 12:31:13cecameca74

  Mindenkinek boldog ünnepeket kívánok.Teljen ez a pár nap és aztán a többi nap békében ,szeretben,kívánom teljesüljenek az álmok ,a vágyak ez ó és az uj esztendőben.

 • 2007.12.25 09:26:00eszter

  Nekem Karácsonykor a mamám, meg a tatám tud úgy hiányozni, hogy egész mindenem fáj. Pedig régen haltak meg, de azért is fáj, mert már előre sírok azon, hogy mi lesz, ha nem csak értük égnek majd a gyertyák a szobában.

  Én is azon igyekszem, hogy a most 7és fél évesem még egy jó csomó ideig a mesében éljen. Minden hónappal nyert ügye van. A kicsikben még a kételkedés szikrája sincs meg, sőt segítenek bagatelizálni a lebukásveszélyes dolgokat.

 • 2007.12.25 09:51:29méregzsák

  off  eszter: szia, írtam az iwiw-re!  on  Amúgy maximálisan megértelek, most, hogy apu nincs túl jó állapotban, sokszor jut eszembe, hogy mi lesz, ha már - nem is folytatom...

  Éppen a héten mondta anyukám, hogy Peti milyen játékos, annyira a játékban él. Ő ezt kissé negatívunmak hozta fel, én nem érzem annak. Bár néha elfog a kétség - nem járunk angolra, most még tücsökzenére sem, ha csak lehet, játszom vele, azt, amit ő akar, max. tavasztól megyek majd el vele néha a közeli bölcsiben nyílt játszóházba. És félek, mert az ismeretségi körömben a hasonló korú gyerekek már ovisok, úsznak, hokiznak, lovagolnak, síelnek, angolul tanulnak, igazi közösségi gyerekek, ő pedig visszahúzódó, félős, és féltem, hogy mi lesz majd vele a nagyvilágban. Hogy lemarad az átlagtól. Közben pedig remélem, hogy neki valóban mellettem a legjobb egyelőre, annak ellenére is, hogy időnként kikelek magamból, és nem vagyok a türelem mintaképe.

 • 2007.12.25 09:58:16méregzsák

  eszter: köszi, megkaptam, de egyelőre nem tudtam belépni, próbálkozom.

 • 2007.12.26 12:03:23Nilüfer

  Nekewm sok szép zöld fényem van..mi nagyon szeretetteljes családban nőttünk fel, bár persze voltak feszültségek, meg olykor esetleg nem úgy tűnt, de mostmár jól látszik:) MInden ünnep igazi ünnep volt, és ajándékok nélkül, mert akkor még ez szóba sem jött, Az ötvenes évek vége,a hatvanasok, hetvenötig , azok az évek falunk a szegénység évei voltak, de mivel mindenki ugyanúgy élt, nem is tűnt fel.Volt viszont rengeteg közösségi program, és nagycsaládi program. karácsonykor mindig volt fenyőnk, szaloncukor,kevés kis ajándék úgy hatvannyolctól, de legjobb a kántálás, a csillagosok, a betlehemesek voltak, és a kalácsillat..hétvégenként arra ébredni, hogy sül a szalonna, párállik a húsleves, mielőtt templomba mentünk, azt odatette anyu a sparheltra főni..szombat reggel a sütményillat..akármilyen szegénység volt, hét végén mindeki sütött valamit, ha kölcsön lisztől, akkor is,,ha labodás pogácsát, akkor is.Ilyet a szomszédban sokszor ettem:)És kenyérsütés illata..

  És minden vasárnap délután sétáltunk..sokat, messze, és útközben kaptunk bambit, meg a sör habját is megnyaltuk...ááá..soha nem lesz már ilyen, magam sem tudom ezt adni, mert minden olyan rohanós, pörgős.

  Ha valakit érdekel, majd írok egy nosztalgia posztot:DDDDDDDD

  Mondenesetra azt hiszem, megint jól sikerült az össznépi karácsomyi ebéd:)

  És további boldog ünneplést, és nyugis hétköznapokat mindenkinek!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta