Hogyan éljük túl a karácsonyt?

Anya már hetekkel karácsony előtt minden ajándékot becsomagolt és jól elrejtett. A nagy nap előestéjén a hal már a mélyhűtőben, a fa az erkélyen, Anya pedig este megiszik egy pohár bort Apával a tévé előtt, és közben arról beszélgetnek, milyen jó lesz másnap vendégül látni a nagyszülőket és a rég nem látott, kedves rokonokat.



Ha Önnél ilyen a karácsony, ne is olvasson tovább. Ha viszont már annak a gondolatától is rosszul van, hogy egy estét együtt kell töltenie a kellemetlen szájszagú Pisti bácsival, vagy az ékszerektől roskadozó és rosszindulatú Klotild nénivel, tegye magáévá a Poronty túlélési tippjeit!


A gyerekek játékait szereljük össze becsomagolás előtt, és távolítsuk el róluk az összes gyári kartonpapírt és műanyag rögzítőelemet. Így nem kell a visító gyerekekkel közelharcot vívni a fa alatt, hogy működőképessé tegyük a robotkutyát.

Ha túl sok időt venne el a főzés, ne szégyelljünk segítséget kérni. Jómódúak hozathatnak étteremből kaját, a takarékosabbak pedig leoszthatnak pár fogást a főzőképes rokonoknak. De vehetünk bolti grillcsirkét is, ha nem ragaszkodunk a hagyományos halas menühöz. Vagy ott van a mirelit konyha számtalan remeke.

Találjuk ki jó előre: inkább vendégségbe mennénk, vagy jobban szeretnénk, ha hozzánk jönnek a többiek? Ha mi megyünk, akkor léphetünk le, amikor akarunk, ha viszont hozzánk jönnek, akkor nem kell felpakolni a pereputtyot és utazni karácsonyeste. Igaz, akkor nekünk kell etetni az összes éhes szájat.

Most már késő, de határozzuk el: jövőre csak az internetről rendelünk ajándékokat. (Jó előre, és persze ajánlva vagy biztosítással, hogy meg is érkezzen.) Radikálisabbak dönthetnek az ajándékozás korlátozása mellett (csak a gyerekek kapnak, vagy csak jelképes apróságot adunk egymásnak), esetleg - rengeteg szabadidő esetén - a saját készítésű ajándékok mellett.

Ha stresszes családi ebéd elé nézünk, igyekezzünk előző este kialudni magunkat. Ha nem megy, határozzuk el, hogy az idegesítő rokonok túléléséért milyen ajándékban részesítjük magunkat. Forró fürdő, drága bonbon, januári leárazásban vett csizma, mindegy, csak legyen mire koncentrálni, míg Franci néni a gyereket szekírozza.

Kérjük meg Apát, hogy vigye el a gyerekeket sétálni ebéd után. Így nekünk is marad időnk főzni vagy ajándékot csomagolni, és a gyerekek is kellően lefáradnak estére. Persze ha már elég nagyok, a fa díszítésében is segédkezhetnek.

Találjunk ki vagy elevenítsünk fel egy kedves családi hagyományt, és ragaszkodjunk  hozzá minden évben. Lehet ez egy zene, vagy az, hogy csengettyűszóval jön a Jézuska / Angyal / Télapó / Kevin Smith bácsi, aki az ajándékot hozza, vagy hogy együtt gyújtjuk meg a fán a gyertyákat (a tűzvédelmi szabályokat betartva). Hiszen a karácsony mégiscsak a családról és a szeretetről szól, és csak rajtunk múlik, hogy vidáman töltjük-e.
Oszd meg másokkal is!
Mustra