SZÜLŐSÉG

Hogyan éljük túl a karácsonyt?

2007. december 22., szombat 08:35

Anya már hetekkel karácsony előtt minden ajándékot becsomagolt és jól elrejtett. A nagy nap előestéjén a hal már a mélyhűtőben, a fa az erkélyen, Anya pedig este megiszik egy pohár bort Apával a tévé előtt, és közben arról beszélgetnek, milyen jó lesz másnap vendégül látni a nagyszülőket és a rég nem látott, kedves rokonokat.Ha Önnél ilyen a karácsony, ne is olvasson tovább. Ha viszont már annak a gondolatától is rosszul van, hogy egy estét együtt kell töltenie a kellemetlen szájszagú Pisti bácsival, vagy az ékszerektől roskadozó és rosszindulatú Klotild nénivel, tegye magáévá a Poronty túlélési tippjeit!


A gyerekek játékait szereljük össze becsomagolás előtt, és távolítsuk el róluk az összes gyári kartonpapírt és műanyag rögzítőelemet. Így nem kell a visító gyerekekkel közelharcot vívni a fa alatt, hogy működőképessé tegyük a robotkutyát.

Ha túl sok időt venne el a főzés, ne szégyelljünk segítséget kérni. Jómódúak hozathatnak étteremből kaját, a takarékosabbak pedig leoszthatnak pár fogást a főzőképes rokonoknak. De vehetünk bolti grillcsirkét is, ha nem ragaszkodunk a hagyományos halas menühöz. Vagy ott van a mirelit konyha számtalan remeke.

Találjuk ki jó előre: inkább vendégségbe mennénk, vagy jobban szeretnénk, ha hozzánk jönnek a többiek? Ha mi megyünk, akkor léphetünk le, amikor akarunk, ha viszont hozzánk jönnek, akkor nem kell felpakolni a pereputtyot és utazni karácsonyeste. Igaz, akkor nekünk kell etetni az összes éhes szájat.

Most már késő, de határozzuk el: jövőre csak az internetről rendelünk ajándékokat. (Jó előre, és persze ajánlva vagy biztosítással, hogy meg is érkezzen.) Radikálisabbak dönthetnek az ajándékozás korlátozása mellett (csak a gyerekek kapnak, vagy csak jelképes apróságot adunk egymásnak), esetleg - rengeteg szabadidő esetén - a saját készítésű ajándékok mellett.

Ha stresszes családi ebéd elé nézünk, igyekezzünk előző este kialudni magunkat. Ha nem megy, határozzuk el, hogy az idegesítő rokonok túléléséért milyen ajándékban részesítjük magunkat. Forró fürdő, drága bonbon, januári leárazásban vett csizma, mindegy, csak legyen mire koncentrálni, míg Franci néni a gyereket szekírozza.

Kérjük meg Apát, hogy vigye el a gyerekeket sétálni ebéd után. Így nekünk is marad időnk főzni vagy ajándékot csomagolni, és a gyerekek is kellően lefáradnak estére. Persze ha már elég nagyok, a fa díszítésében is segédkezhetnek.

Találjunk ki vagy elevenítsünk fel egy kedves családi hagyományt, és ragaszkodjunk  hozzá minden évben. Lehet ez egy zene, vagy az, hogy csengettyűszóval jön a Jézuska / Angyal / Télapó / Kevin Smith bácsi, aki az ajándékot hozza, vagy hogy együtt gyújtjuk meg a fán a gyertyákat (a tűzvédelmi szabályokat betartva). Hiszen a karácsony mégiscsak a családról és a szeretetről szól, és csak rajtunk múlik, hogy vidáman töltjük-e.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.22 19:13:00Nilüfer

  moira, én a majonézes krumplit is pácolom, hagymával, ecetes cukros kében, azt majd holnap estére szűröm le, jön még bele tojás, és rá a majonéz..de nálunk sok a vegetáriánau, nekik tápláló saláta kell:)

 • 2007.12.22 19:17:00huhhh

  Nilüfer, nálam is így készül a majonézes krumpli. A felét meg a levében hagyom, mert van, aki így szereti. Aztán lesz még franciasali, majonézes kukorica meg majonézes cékla. Meg szalonnába göngyölt, finoman, érzéssel fokhagymázott pulykasült. Meg koszorú alakban megsütött püspökkenyér sok-sok mogyoróval és csokival. Karácsony estére más nem. Mert ez sem mindig fogy el. Mert ez mind előre elkészíthető. Mert nem lesz tőle szagos az egész lakás... és mert megérdemlem. :))

 • 2007.12.22 19:17:43Nilüfer

  cseresznye, igazad van, vakami effélét gondolok én is, olyan jó lenne be is tartani, és nemcsak karácsonykor..de bevallom, néha nem mtudom:(

 • 2007.12.22 19:23:51Moira

  Nilüfer: én is holnap csak bepácolom a krumplit, a majonéz 24-én kerül rá. Köszi a svájci krumplis receptet, finom lehet, ki fogjuk próbálni.  huhhh: köszi az infót. Azért reménykedem, majd igyekszem korán lemenni(ha sikerül felébrednem).Tegnap voltam lent, a 49-esen voltak vagy százan, gondoltam megvárom a következőt. Fél perc múlva jött, hatan utaztunk rajta. :-))

  A piacon a halásnál mennyien voltak, jézusom.

  Be kell ugranom a Tezenis-be, mert ezt kapom apámtól és holnap át kell vinni a fa alá.Remélem nem fosztották még ki az üzletet.

  Ja és huhhh, mind megérdemeljük! :-))

 • 2007.12.22 19:26:55Nilüfer

  huhh, nálunk 24.-ére rántott hal lesz, meg vadas krumpligombóccal, süti meg csak a mézes, én a 25.-ei nagy fellépésre készülök:DDDD

 • 2007.12.22 19:28:20huhhh

  Jót szórakoztam ma a buszon (a 49-esen, ami ma ugyancsak a szardíniásdoboz szerepét adta elő :)). Több embernél is láttam, hogy cipősdobozokat cipeltek haza. Elgondolkodtam, jesszusom, egy pár új cipő nélkül tényleg nincs ünnepi hangulat??? :)) Akkor én tényleg maradi vagyok. :))

 • 2007.12.22 19:29:37huhhh

  Nilüfer, nálunk a 25-i nagy fellépésre az anyukám készül. )) Legalábbis remélem. :)) Mert megérdemlem. :))

 • 2007.12.22 19:29:47Nilüfer

  van méd egy nagyon egyszerű, de fimon cucc, a káposztás rizs: kis fej hagymát olajon megfutttatni, rá az apróra vágott, kiöblített savanyú káposzta, amikor félpuha, hozzá a rizs, és felöntani húslével vagy delikátos vízzel..nálunk az utónni, a vegások miatt,bele borsikafű, bors, kapor, és esetleg só.nagyon finom, és aluóig van vele macera.melegíthető is.

 • 2007.12.22 19:31:40Nilüfer

  huhh, cipő nálunk sem lesz a fa alatt..húúú, de maradi vagyok:DDD

 • 2007.12.22 19:35:34Moira

  huhhh: Nálunk nem lesz új cipő, mi is maradiak vagyunk ezek szerint. :-))

  Nálunk a tésztás kaják jönnek be nagyon(én volt hogy a hét minden napján azt ettem/függő vagyok )

  Van egy saját recept, kis húsgombócokkal, meg a spenótos tésztatekercs, múltkor meg spenótos, juhtúrós, csirkés lasagne volt.

 • 2007.12.22 19:39:00Nilüfer

  egyszer csinálhatnánk egy főzős posztot is:DD

  gyorsan, olcsón finomat:DDDD

 • 2007.12.22 19:42:14huhhh

  Nilüfer, jó ötlet, a "Mit főzzek?" kérdés ugyanis életem megkeserítője. Ha az ötlet megvan, a többi már gyerekjáték. Családom tagjai nem igazán partnerek a megoldásban, a következő válaszokat szoktam kapni: "Nekem mindegy", "Amit gondolsz", illetve "A konyhafőnök ajánlatát" (az volnék én :)). Egyedül a kicsitől kapok érdemi választ, ő viszont mindig sajtos tésztét kérne, a hét összes napján. :))

 • 2007.12.22 19:46:23Moira

  huhhh: Náunk is ez megy. Kérdem mit ennél? Válasz: Most jól vagyok lakva, ilyenkor nem tudok kajára gondolni. :-DD

  Ha meg kitalálok valamit, akkor: most tésztát ne(imádja, de velem ellentétben nagyon nehezen emészi meg), húst ne, marad a virsli :-)

  Viszont így azt főzök amit akarok.

 • 2007.12.22 19:46:28Nilüfer

  moira, ahjtogatott díszek a fára lesznek? nem origami?

 • 2007.12.22 19:53:16Moira

  Nilüfer:Ajándékba, de lehet, hogy csinálok kicsiket a fára.Ez az origami egy fajtája, több, egyforma alakzat összeragasztva, így gömb alakú lesz.

  Mindjárt rakok be képet róla.

 • 2007.12.22 19:55:45Moira

  www.oriland.com/studio/gallery.asp?ID=Decorations

 • 2007.12.22 19:55:58huhhh

  Na, lassan kikapcsolom a gépet is és magam is.  Holnap megyek a függönyökért!!!! Több mint fél évvel a költözés után végre eljutottunk a függönykérdés megoldásáig, holnapra lesz kész (remélem). Kicsit fázom ugyan tőle, hogy keresztülverekedjem magam érte holnap a fél városon, de annyira örülök neki, hogy még karácsony előtt fel tudom tenni az ablakokra, hogy nincs az az erő, ami visszatartana. :)) Olyan vagyok, mint a gyerekek, egy hete számolom vissza a napokat, hogy hányat kell még aludni, hogy mehessek érte. Ez lesz az én karácsonyi ajándékom, ha úgy tetszik. :))

 • 2007.12.22 19:59:24Nilüfer

  :D huhh, lógjon egészséggel:)) / ezt mondta a lányom barátnője egy festményre:)/

 • 2007.12.22 20:29:41másutt

  van valaki aki itt marad karacsonyra a Porontyon?

  en itt leszek, ugyanis felmenok mentes karacsonyunk van, mindenki Magyarorsagon, itt csak a Piciny Tronorokosno, Draga Parom es en...

 • 2007.12.22 20:46:32Nilüfer

  én biztos benézek, de nem egész nap...

 • 2007.12.22 20:48:37másutt

  jaja, neha en is lelepek pelenkat cserelni, meg macskaalmot! :D de szoptatni itt is lehet torokulesben...

 • 2007.12.22 20:53:46Pandi

  Fél szemmel én is, az biztos, a Szemtestét mi is hármasban töltjük, 25-én ebéd anyóséknál, de este már itthon, 26-án anyukám jön tesómékkal, de a komplett menüt ők hozzák, szóval nem kell megbolondulnom.:)

  Ha meg itthon vagyunk, a gép állandóan be van kapcsolva...

  (Egyébként a Trónörökösnő valami gyönyörűséges!:D)

 • 2007.12.22 21:33:25Guruljka

  Kedves Porontyosok!  Először is mindenkinek boldog Karácsonyt kívánok! Remélem mindenki kiheveri az elmúlt év fáradalmait és nehézségeit. Az elmúlt hetekben úgy tapasztaltam, hogy eléggé frusztráltak az emberek, úgyhogy gondolom mindenkire ráfér a lazítás.

  Másrészt én elbúcsúzom. Volt egy olyan időszak amikor nekem ez a blog félig meddig életmentő volt, megmentett a befordulástól. Most már szerencsére más a helyzet. Mindenkinek köszönöm a jó beszélgetéseket, tippeket és tapasztalatcseréket! Én most elpályázok és biztos, hogy időnként még bekukkantok ide, de az is biztos, hogy nem fogok úgy rendszeresen kommentelgetni, mint eddig.

  Legyetek rosszak;)  Egyúttal mindenkinek boldog Újévet kívánok!  Guruljka

 • 2007.12.22 22:03:59peppermint

  Kedves Guruljka! Inkább ne búcsúzzunk, az olyan szomorú. Remélem, nincs baj!  És mindentől függetlenül:  Áldott Karácsonyt és boldog Hanukát kívánok minden kedves Porontyolónak és porontyainak!

  Tsók

  peppermint

 • 2007.12.22 22:17:19peppermint

  Fadoboz, van bármilyen segítségetek ilyen vagy olyan módon, hogy átvészeljétek ezt az időszakot?

  Én sem tudom, mikor ülök a gép elé a következő napokban, de ha végképp elmerültök a bajban, valahogyan csak tudunk segíteni nektek.

 • 2007.12.23 07:55:22fadoboz

  Köszi, kedves vagy. Ebben a pillanatig nem találtunk megoldást. :( De majd kiokoskodunk valamit.

 • 2007.12.23 08:49:25kismuci

  Anura,csatlakozom Starlark-hoz, szüleim 12 éve a Horváth Ilona féle "bibliából" készítik a bejglit, és isteni finom. Ja, és jópár éve édesapám készíti egyedül, pedig nem egy konyhatündér. :-D Úgyhogy tudom ajánlani, meg Horváth Ilona könyve egyébként is nagyon jó. Mikor elkezdtem saját háztartást vezetni, az első szakácskönyv volt, amit beszereztem! :) Apuék annyiban térnek csak el, hogy nálunk csak gesztenyés van, mert senki sem mákos-diós...

 • 2007.12.23 10:23:45"izé"

  A magam részéről boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek, elsősorban azoknak, akik utolsó szarzsáknak tartanak, másodsorban azoknak, akik nem, harmadsorban egyenesen Tündének, akinek a lgutóbbi könyves posztját most gyaláztam rommá, szóval békés napok győjjenek, lányok, megérdemli mind. :-)  youtube.com/watch?v=05Hk7zc4oGs

 • 2007.12.23 14:39:39Brumibaby

  "izé", nagyon felhúztam magam, amiért eszerint nekem csak másodsorban, minek következtében máris elsősorban lettem, szóval szent a béke :)  Én pedig mindenkinek elsősorban.  Ja! Ma reggel feltűnt, hogy egyetlen szem szaloncukor sincs. Reggel elindultam, és az utső néhány szemért majdnem megöltem valakit a piacon. Az utsó halért majdnem megölt valaki a halasnál.  Hazajöttem, megkérdeztem a családomat, mit együnk karácsonykor. Sajtostésztáááát!!! üvöltötték kórusban.  Szóval nekünk sajtostészta lesz. Ezúton kéretik elkezdeni legendákat szőni a karácsonyi sajtostésztafogyasztás eredete köré.  Ünnepeljetek boldogan

 • 2007.12.23 15:55:08méregzsák

  Brumibaby:

  Kezdetben vala a sajt. Azután lett a tészta. És azután azokat Brumibaby összekeverte. És látta Brumibaby családja, hogy ez jó. És azóta a sajtostészta-teremtés évfordulóján a család sajtostészával ünnepel. És már Brumibaby is látja, hogy ez jó. Mert marha egyszerű összecsapni. A halászlé-borleves-sülthal-rántotthal-kacsa-pulyka-sertés-liba-csirke helyett.  Itt a vége, fuss el véle!  Ps.: És ne feledd, hogy boldogok a sajtostászta-készítők!!!

 • 2007.12.23 16:33:57Brumibaby

  méregzsák!

  Mert övék a mennyeknek országa

  köszi!!!!!!!!!!!

  :))))))))))))))))))))))))))

 • 2007.12.23 16:49:47zolnaid

  A sajtostészta finom. Karácsonykor esetleg mákosat is lehet. (bár én nem szeretem). Mi ma ettünk sajtostésztát, vasárnap volna, vagy mi a szösz, ilyenkor ünnepi az étkezés.

  Amúgy, nálunk karácsonyeste krumplisasli van - egy-két nappal hamarabb elkészíthető- rántotthal (panírozva lefagyasztom pár héttel hamarabb) meg flódni, azt is hamarabb megcsinálom. Elvben van borleves, de azt leszavaztuk, mert nem szeretjük. És a legszebb, hogy ez a menü családi 100 éves hagyomány, úgyhogy még van is indokom nem strapálni magam jobban.

 • 2007.12.23 16:55:13huhhh

  Brumibaby, méregzák :))))

  Csatlakozom, a sajtos tészta nálunk is nagy favorit, de karácsony este csakazértis ellenállok, éljen a pulykasült!!! :))  Izé, megint másodragú vagyok :)) Most megyek, megnézem, mit gyaláztál megint rommá. :))  Boldog karácsonyt nektek!

 • 2007.12.23 17:07:04cozumel

  Ize  Neked is kurva boldog Karacsonyt es nagyon fasza uj evet kivanok!

  Csak hogy a stilusnal maradjunk:-)

 • 2007.12.23 17:11:55méregzsák

  cozumel: :-))))

 • 2007.12.23 17:22:49Brumibaby

  cozumel :))))))))))

 • 2007.12.23 17:26:20Békanőci

  Óóóó,Guruljka...!  Békés,szép Karácsonyt Mindenkinek,még Izének is,csak harmadsorban nem :)!

  Kapjátok meg,amit kívántatok,falatozzatok jókat,iszogassatok mértékkel és élvezzétek azt,ahogy elvarázsolja a pereputtyotokat a karácsony! :)

 • 2007.12.23 18:02:08cozumel

  Termeszetesen mindenki masnak NAGYON BOLDOG UNNEPEKET KIVANOK!

  Guruljka!  Azert a fa alatt gondold at ezt....Ki fogja leirni a velemenyem 8 oraval elottem? :D:D:D

 • 2007.12.23 18:33:31marcangoló

  Jányok, asszonyok és Izé (érzelmektől mentesen), nagyon boldog, nyugodt, meghitt Karácsonyt kívánok mindannyiotoknak. Én nem fogadom meg, hogy nem jövök. ;-)

  Alighanem ma mi is boldogok leszünk, és miénk lesz a mennyek országa. Köszi a tippet. :-)))))

 • 2007.12.23 18:41:52Athenea

  A 2008-as évtől azt kérem, hogy férjuram is gyermeket akarjon, hogy érdemben csatlakozhassak a társaságotokhoz! :)

  Békés, boldog Karácsonyt!

  Egészségben, boldogságban és sikerekben gazdag új évet kívánok mindenkinek!

 • 2007.12.23 20:37:07Starlark

  Anura: bocsi, hogy csak most számolok be. A Horváth Ilonás recept jó beiglire annyit hozzátéve hogy kevesebb töltelék is elég és kicsit több lisztet bele hogy keményebb legyen a tésztája :)  És mivel már karácsony előtt többet nem hiszem hogy leszek

  Békés Boldog Ünnepet Kívánok mindanyiótoknak!

 • 2007.12.23 22:59:43Anura

  Köszi lányok, én egy mindmegettés recipát néztem ki, és mivel szanaszét nyúztak városnézésekkel, társasjátékozással, 24-én reggel fogom megcsinálni. Direkt ilyet kerestem.

  Ha egyáltalán megcsinálom. Szétesik a fejem, és most kezdtem hozzá a narancstortához. Nem vagyok normális, na. :)

  Boldog ünnepeket nektek is.

 • 2007.12.24 08:28:51Dexter68

  Szegény nejem, nem tudom, hogy fogja túlélni a karit, mert meghúztam a hátam és használhatatlan vagyok.  Most ott tartunk Csipetkével, hogy ma van Jézuska szülinapja és, hogy akkor lesz-e torta és mennyi lehet az a 2007 db gyertya :oD

 • 2007.12.24 10:06:52cecameca74

  Nem tulélni hanem átélni szeretném az ünnepeket annak összes illatával,hangjával érzéseivel.

 • 2007.12.24 10:44:26huhhh

  "ma van Jézuska szülinapja és, hogy akkor lesz-e torta és mennyi lehet az a 2007 db gyertya :oD"

  Dexter68, az bizony sok, nagyon sok... :))  Jelentem, én mindennel készen vagyok! A pulyka ugyan még sül, dehát ő jól elvan nélkülem is a sütőben. :))

  Van még hátra egy darab ebédfőzés (sajtos tészta lesz :))))), aztán semmi más dolgom, mint elküldeni a családot moziba (a nagy mamlasz kamaszok az Alvint akarják megnézni az apjukkal, tiszta szellemi visszafejlődés, hihi), feldíszíteni a fát és átélni (nem túlélni, átélni :)) a karácsonyt. Hogy is kell boldog és elégedett szmájlit rajzolni??? :))))))))))))))

 • 2007.12.24 11:08:57Hicudzsi

  Most olvastam egy újságcikkben, hogy megjelent a "Kit ringat a bölcső, Janikát" című cd amit Kaszás Attila kezdett el és végül színésztársai fejeztek be.  www.hetivalasz.hu/cikk/0712/kaszas_attila_verses_mesek_gyerekeknek  Én örültem a hírnek, hátha másnak is hasznos lesz :)

 • 2007.12.24 11:52:32hopeless

  OFF:

  Hicudzsi, ha most véletlen Magyarországon vagy, meg tudnád adni az általad említett pszichológus elérhetőségét a hopeless222 kukac gmail.com címre? A neten nem nagyon találtam.

  Köszönöm, és bocs a zavarásért.

  Kellemes Ünnepeket!

 • 2007.12.24 12:07:45Hicudzsi

  Küldtem :)

 • 2007.12.26 12:06:52Nilüfer

  Kedves Porontyozók! Remélem, jól telt az ünnep! Nálun k jól telt, sikeresen lezajlott az újabb olaszos ebéd, és azt gondolom, mindenki elégedett:) Őn az vagyok:DD és a mai nap az én karácsonyom:DDDD

  Minednkinek további jó pihenést kívánok!

 • 2007.12.27 14:08:16peppermint

  Szia Nilüfer! Köszi szépen, a manó szempontjából feltétlenül nagyon klasszul.Örülök, hogy szépen telt az ünnep nálatok. Mi visszaértünk a szülőktől, gondoltam - most már én is megkukkantom a Porontyot, már csak a stressz levezetése érdekében is. :-))

  Én sem engedem, hogy ünneprontó tényezők tönkretegyék a varázst. Szeretek belemerülni a karácsonyba, sőt, igazából nem ér véget a lelkemben az ünnep 26-án, hanem tart egészen Szilveszterig. Végül mit főztél?

  Kedves Fadoboz, hogy vagytok? Megoldódott a baj, vagy még gáz van? Segíthetünk valamiben?  Dexter68, :-))))))

  Brumibaby,:-))))))

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta