SZÜLŐSÉG

Gyerekeknek továbbra is kell útlevél

2007. december 21., péntek 10:25

Mától az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tagállamokkal (Ciprus kivételével) kibővül a schengeni övezet. Ennek értelmében megszűnik az ellenőrzés a belső határokon, így Ausztriába, Szlovákiába és Szlovéniába megállás nélkül utazhatunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy otthon hagyhatjuk a személyit vagy az útlevelet. Fontos tehát, hogy a gyerekeknek továbbra is útlevelet kell csináltatni, ha külföldre akarunk velük utazni.


Hiába nem kell megállnunk a határon, az EU Tájékoztató Szolgálat válasza szerint az utazóknak rendelkezniük kell személyazonosságot igazoló okmánnyal. Ez lehet személyi igazolvány, új típusú fényképes jogosítvány vagy útlevél, tehát gyerekeknek az utóbbi.

Útlevéligényléshez ezek az okmányok szükségesek:

- személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya), vagy személyi lap
- születési anyakönyvi kivonat (adategyeztetéshez)
- előző útlevél (ha volt)
- mindkét szülő személyes megjelenése, személyazonosításra alkalmas okmányokkal (személyazonosító igazolvány, 2001. 01. 01. után kiadott vezetői engedély) + személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya), ha már korábban kiállították
- elvált szülők esetében jogerős bírói ítélet
- jogerős gyámkirendelő határozat
- 2 db igazolványfénykép, amelyet általában az okmányirodában készítik el digitálisan

18 éven aluliak útlevél kérelmét kizárólag törvényes képviselője kérheti, szülők együttes megjelenése szükséges az adatfelvételkor. Az útlevelek érvényességi ideje 4 éves korig 2 év, 4-18 éves korig 5 év. Az illeték pedig 1500 forint alapesetben, ekkor 30 napon belül, általában már a harmadik hétre elkészül az útiokmány, sürgősséggel pedig ennek duplája. Ebben az esetben 5 munkanapon belül kiküldik a kész útlevelet a megadott postacímre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.21 10:56:07su

  A 14 éves gyerekek már kapnak személyi igazolványt, lakcimkártyát. Velük mi a helyzet?

 • 2007.12.21 11:18:18vkorsi

  nekik schengenen belül nem kell, mert van személyije.

 • 2007.12.21 11:38:37Subbantósdi

  Mondjuk ez valahol nem is logikátlan. Azért én sem szeretnék úgy járkálni bárhol a világban, még Magyarországon sem, hogy nincs irományom, amivel igazolhatom magamat. Tehát egy 14 éven alúli gyermeknek is kell ilyennek lennie, hiszen Ő is szemény, vannak adatai, és a lakcímkártya külföldön sokat nem jelent, amit itthon kap születése után.

 • 2007.12.21 12:21:52Atina

  Su, lényeg, hogy fényképes személyi azonósító igazolvány legyen. Ha 17 éves és van jogsija, az is jó.

 • 2007.12.21 12:22:13Atina

  ...azonosító...

 • 2007.12.21 14:16:58petya a barátságos :)

  Nem értem. Ha itthon vagyunk, akkor nem kell semmilyen okmány a gyereknek, én igazolom. Más országban igazoltatható egy gyerek?

  Ráadásul itthon is Schengenben vagyunk, akkor itt is mostantól csak útlevéllel???

 • 2007.12.21 14:53:38Hicudzsi

  Igazoltatható a gyerek repülőtéren pl. és ezzel teljesen egyetértek... a pedofilia, a gyermekrablás és egyéb sajnálatosan fennálló bűncselekmények miatt.

  Egyáltalán azért, hogy ki ő és miért van ezekkel a felnőttekkel egy kocsiban. Több országban az Eu-n belül nincs közúti ellenőrzés, de van ahol rendesen nézik pl. a reptereken is.

 • 2007.12.21 15:08:23Rebi

  petya65: a hivatalos szervek többféle nyilvántartással dolgoznak, ellenőriznek. A külföldi rendőr nem tudja azonosítani lakcímkártya alapján a te gyerekedet, ellenben a belföldivel. A lakcímkártyán pedig nincs fénykép csak adatok, simán elvihetnek egy gyereket másnak a lakcímkártyájával, ha korban nagyjából megfelel.  Közúti ellenőrzésben pedig akárki akárhol részesülhet, vagy keveredhet olyan helyzetbe hogy igazolnia kell magát. Ezért fontos hogy mindig hordjunk magunknál fényképes, érvényes igazolványt. De ez mindig is így volt.

 • 2007.12.21 15:13:53Vvuk

  Most hogy olvastama cikket elett le, hogy kell csináltatni útlevelet Zsófimnak ha január végén síelni megyünk. Pedig amikor még meg sem született eszemben volt :P

 • 2007.12.21 20:28:18-hattori-

  Egy ismerősöm járt úgy tavaly, hogy csak hétfőn értek oda a szombaton kezdődő sítúrára, mert az indulás napján esett le a szülőknak, hogy a picurnak útlevél kell - óriási protekcióval sikerült azt is olyan hamar elintézni.

  Mi idén már készültünk, de valahogy mindig tolódott az ügy, és a héten hétfőn kértem időpontot az okmányirodába (mert nem lehet már csak úgy berontani :))): január 4-re kaptunk! Kíváncsi leszek, hogy 20. ra, mire megyünk síelni, kész lesz-e a manó útlevele. Ha nem, én biza nekivágok Itáliának anélkül...

 • 2008.01.11 05:55:49szanna

  Sziasztok!

  Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tegyek.  A fiamnak (13 éves) lehetősége lenne tavasszal Londonba utazni. Útlevelet kéne csináltatnom neki, de az apja 4 éve eltűnt, így nincs esély arra, hogy személyesen megjelenjen az okmányirodában.  A jogerős gyámkirendelő határozat az mi a fene? Lehet, hogy nekem is azt kéne szereznem? Vajon van esély ezt elintézni az utazás előtt?

 • 2008.01.11 09:08:35"izé"

  1.Ha volt gyermekelhelyezési per és a bíróság a kölket nálad helyezte el és szülői felügyeleti jog a tiéd, akkor nincs gáz, bemész a határozattal, egyedül csinálhatod az útlevelet, kész, passz.  2. Ha nem volt gyermekelhelyezés az szarabb ügy. És hosszabb.

  Sajnos meg kell próbálni felkutatni az apát.  Ez úgy működik, hogy  2.1. Meg kell keresni írásban a Belügyminisztérium Lakcímnyilvántartóját egy ún. lakcímfigyelő iránt, amiben meg kell adni az összes személyi adatot a faterról, amit csak tudsz, bele kell írni, hogy miért kéred a lakcím kiadását és vársz, amíg a BM kiadja neked írásban az ember bejelentett lakcímét. Ha van neki.  Ha van, kell küldeni neki egy felszólító levelet, hogy figyelj már öreg, útlevél kellene a srácnak, beszéljük már meg. Ha ezzel az ügy megoldódott, akkor vége.  Ha a BM azt írja, hogy nincs állandó bejelentett lakcíme vagy a BM visszaírta, hogy van, de azon a leveleidet nem vette át (nem kereste, címzett ismeretlen, stb.) két kézbesítés után, akkor jön a következő menet:  2.2. Meg kell keresni a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnokságát, hogy nincs-e a csávó esetleg sitten, ugyanúgy meg kell indokolni, hogy miért kéred és jelezni kell, hogy a bejelentett lakcímen a mókus nem volt megtalálható. Aztán vársz megint, amíg a BV válaszol.  Ha sitten van, fel kell vele venni a kapcsolatot, hogy figyelj már öreg… stb. lásd fentebb. Ha nincs a kóterban, jöhet a következő menet:  2.4. Gyámhatósághoz kell fordulni, elküldeni neki az összes fenti iratot, megkereséseket, az azokra adott válaszokat (a GyH ezekkel az iratokkal tekinti igazoltnak, hogy te megpróbáltad felkutatni az apát, de az nem lehetséges) és kérni eseti gondnok kirendelését.  A Gyámhatóság erre kirendel egy eseti gondnokként egy ügyvédet, aki majd jól aláírja az útlevélkérelmedet az apu helyett.

  Ezt tavaszig… Bár a május is tavasz… Hogy még az útlevél is elkészüljön… Hát nem tudom. Elég sansztalan. Mindenhova írd bele, hogy az utazás mikor lesz, és hogy extra sürgős, telefonálj, rágd a fülüket, hogy mivammá, hátha… És hívd fel a kölyök lakhelye szerinti Gyámhatóságot, hátha azok mást mondanak, ahány hely, annyi szokás, de sajnos a rendes ügymenet az ez.  Aztán, ha megvan, a kölyök elröpült és a Soho-ban dorbézol, a nyugodt időszakot kihasználva szusszanj egyet, aztán indulhat a szülői felügyeleti jog megszerzése, hogy az elkövetkező öt évben ne legyen ilyen gond megint.  Üdv. • 2008.01.11 10:00:52szanna

  Köszi izé!  Gondoltam, hogy nem lesz fáklyásmenet. :(  Apuci 4 éve az iratai és a cuccai nélkül tünt el, miután maffiózók keresték mindenfelé. Szerintem már nem él. Ennek ellenére, gondolom, a bürokraták ragaszkodni fognak minden fordulóhoz. Ráadásul a hosszabb út a mienk, mert a gyerektartási perekre sem jött el, a kirendelt ügygondnokára mondanám hogy faszkalap volt, de nem tehetem, mert nő volt. Ott álltam pénz nélkül (friss diplomásként nem volt még munkahelyem) és miután a BM nem talált bejelntett lakcímet, azt tanácsolták fizessek meg egy magánkopót, aki majd megtalálja, mert a rendőröknek erre nincs ideje.  Hát ezért már nem pereskedtem a gyermekelhelyezés miatt, mert minek is? Arról nem beszélve, hogy mennyire megalázó volt...  Most muszáj lesz, de ettől a gondolattól máris rosszul vagyok. :(

 • 2008.01.11 10:38:23Brumibaby

  szanna, az elhelyezési peren 1x kell túlesni és többé nem lesz vele baj.  Ugyanakkor sztem a keresetlevél beadásával egyidejűleg lehet kérni ideiglenes intézkedéssel a gyerek nálad való elhelyezését. Meg kell indokolni, hogy miért kéred az ideiglenes intézkedést (mert te neveled, mert nincs meg az apukája, mert mennie kéne Londonba), és erről a bíróság soron kívül határoz. (Csjt. 72/A. §)  Szerintem ez néhány hét alatt lezavarható. (Azokat az okiratokat, amelyek igazolják, hogy apa nincs meg, célszerű csatolni)

 • 2008.01.11 11:24:24szanna

  Brumibaby!  Nincs róla papír, hogy eltűnt, mert csak nekem "hiányzott" a fiamon kívűl, de mivel amíg megvolt zaklatott (és a maffiózók is!), tulajdonképp örültem, hogy eltűnt. 5 évvel a szakításunk után úgy gondoltam, nem az én keresztem kerestetni, az akkori barátnőjének és az "édes"anyjának nem hiányzott annyira, hogy bejelentsék a rendőrségen. Lényeg: nem tudom még azt sem bizonyítani, hogy eltűnt. :(

 • 2008.01.11 11:43:43Brumibaby

  szanna, ez nem zárja ki az ideiglenes intézkedéssel történő elhelyezést, az imént idézett szabály így szól:

  Csjt. 72/A §(4) Ha a gyermek elhelyezése érdekében azonnali intézkedésre van szükség, a bíróság soron kívül, ideiglenes intézkedéssel határoz.  A keresetlevélbe beírhatod, hogy te nem tudod, hol van, a bíróság a elrendelheti gyermekelhelyezési ügyben, hogy a rendőrség keresse (Pp. 99. §).  (Annyi kockázata van ennek, hogy esetleg megtalálják....) • 2008.01.11 11:59:22"izé"

  Hát a fasse tuggya Medveanya, az ideiglenes intézkedés sem varázsszer, mert ugyan megspórolod vele mondjuk a BV-megkeresést, de lakcímfigyelő mindeképp játszik, és csak akkor gyorsabb, ha jófej a bíró és az elhelyezést rendkívül sürgősnek értékeli, ellenkező esetben mindkét fél személyes meghallgatása kell ugye, ha meg nincs meg a csóka, akkor hirdetményi kézbesítés, meg mittomén, megy az idő, szóval szerintem asse biztosan gyorsabb, ha a bíró kukacos típus, akkor még nagyobb szopópályává válhat, mint lepörgetni a gyámhatóságos sztorit, BM két hét, BV két hét(lehet pofátlankodni és egyszerre megkeresni a BM-et és a BV-t, sok idő takarítható meg vele, hátha bejön, veszteni való nincs), Gyámhat két hét (azok általában jófejek, ha a gyerek érdekéről van szó), útlevél két hét, végülis meglehet tavaszra, ha az ember folyton bekiabál az ablakon, hogy mozogjanak már, ha még be is ugrál, akkor még gyorsabban is. Talán. Egy fasz bíróval viszont nehéz, ha elkezd szarakodni, annak nem lehet a lekére beszélni, mint Mariskának a minisztériumból. Meg kell próbálni.  Hívjátok ide Nilüfert, ő ennek az akadémikusa, én ehhez nem igazán értek, majd elmondja.

 • 2008.01.11 12:20:22Nilüfer

  öszi, izé, akadémikus mondjuk nem vagyok, de igen, mindenben igazad van.Gyermekelhelyezésben a bíróság nehézkesebb, előbb lakcímkutat hivatalból, aztán rendel ügygondnokot, aztán tárgyal..szóval a gyámhat gyorsabb, ettől függetlenül az elhelyezést meg kell indítani, igazi az lenne, ha a szülői felügyeleti jogát is megszüntetné a bíróság, akkor ezzel az ítélettel a kézben soha semmihez nem kéne az apa hozzájárulása./ mert elhelyezésnél azért még a szülői felügyeleti jog megmarad/

  Ajánlanám a bírósági panasznapot, a nép ügyvédje című jogi segítségnyújtást, esetleg egy jó ügyvédet/ ez utóbbi pénzes, a többi ingyenes/.  Szanna, a bíróság nem bürokratikus, hanem ezer eljárásjogi szabályt kell betartani, főleg, ha az ügyfél " el van tűnve", mert ha előkeveredik, ránk húzza a vizes lepedőt.....  És sajnos tényleg a bírótól IS függ, de a családjogosok általában érző szívüek, megcsinálják soron kívül, csakhogy maga a lakcímkutatás minimum harminc nap.. Úgyhogy először menj a gyámhat-ra.Ja, és ott legyél kemény, hajlamosak a bíróságra küldeni mindenkit....

 • 2008.01.11 12:57:43druantia

  Ilyenkor áldom az eszemet meg a gyávaságomat, hogy nem engedtem aláírni apucinak az apaságit... Szanna, egy kalappal!

 • 2008.01.11 13:15:28Nilüfer

  Dru, bizony, jól döntöttél:) tényleg!

 • 2008.01.11 13:22:43Brumibaby

  izé, Nilüfer, a lakcímkutatás nem feltétele az ideiglenes intézkedésnek (nem biztos, hogy mindenáron mindkét felet meg akarja hallgatni a b.), miért ne lehetne megpróbálni, a legrosszabb, ami történhet, az az, hogy azt mondja a bíróság, hogy nem. És sztem nincs akadálya, hogy akár párhuzamosan fussanak ezek az eljárások a gyámhatóság meg a bíróság előtt. Legfeljebb, ha a gyámhatósági döntésnél hamarabb lesz ideiglenes intézkedés, akkor bejelenti szépen szanna, hogy köszöni, megtette a szükséges nyilatkozatot, nem kell tovább eseti gondnok, a gyámhivatal meg boldog, hogy nem kell tovább dolgozni.  A gy. elh. perben nem kell fizetni és nem kell ügyvédnek se közreműködnie, szóval pénzbe se kerül, akkor se, ha nem vezet eredményre (bocs, hogy rontom a bizniszeteket)

 • 2008.01.11 16:41:19szanna

  Köszönöm a válaszokat mindenkinek!

  Ha meggyógyulunk családilag, akkor hétfőn elkezdhetem a dolgot. :(

  A fiam szerint: anya hagyd a fenébe. :( Miatta szomorú ez az egész.  Druantia! Százszor megbántam én is, hogy hagytam, hogy vállalja az apaságot. Szerencsére, mikor a kezem kérte nemet mondtam.

 • 2008.01.11 16:48:50huhhh

  Szanna, szerintem meg igenis vágjál bele. Még az is lehet, hogy nem kell végigcsinálnod az izé által leírt egész procedúrát, mert a 2. pont valamelyik alpontjánál célt érsz. Hátha. Sok sikert!

 • 2008.01.11 16:56:20Anura

  Ühüm, szerintem se hagyd a fenébe. Tiszta helyzetet teremt, mégha most gürisnek tűnik is. Többször már nem kell vele foglalkozni.

 • 2008.01.11 18:39:19Nilüfer

  Brumibaby, amíg nincs peres fél, addig nem hoz egy bíró sem ideiglenes intézkedést..szerintem.Ahhoz meg valőszínűsíteni kell, hogy a szülő ismeretlen helyen van, ahhoz meg lakcímkutatni kell.Ha ismeretlen helyen van, akkor ügygondnokot kell rendelmi, akkor ugye már van alperes és felperes, és akkor lehet ideiglenes intézkedést hozni..szerintem.De persze, lehet párhuzamosan is....

  Szanna, vágj bele, rakd rendbe gyszer s mindenkorra.Jobb lesz.

 • 2008.01.11 18:41:11Nilüfer

  Ja, és igen brumi, ez a per illetékmentes, és az én bizniszemet nem rontod, én bíró vagyok/ igaz, nem családjogi már sok éve..de voltam olyan is/

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta