SZÜLŐSÉG

Ausztráliában kenguru húzza a Mikulás szánját

2007. december 21., péntek 13:00

Nemsokára itt a karácsony, s mi hamarosan átadhatjuk magunkat az ünnepnek szőröstül-bőröstül. Arra pedig nem is gondolunk, mennyit számít karácsony szempontjából, hogy melyik országba tett minket le a gólya.

Hosszas olvasgatás és vizsgálódás után pedig határozottan kijelenthetjük, hogy világszerte akkora a kavarodás Télapó, Mikulás és Jézuska körül, mint nagykörúton a délutáni csúcs. Sőt, ha arra gondolunk, hogy a Föld egyszerre esik a szent áhítatba a szeretet ünnepén, akkor is mellényúltunk egy picit.

Európa-szerte a németországi szokásokat átvéve, a legtöbb család valóban fát díszít, amely a jelenlegi karácsonyi jelkép. Ez mindössze kétszáz éves hagyomány. Magyarországon szenteste az angyalka hozza az ajándékot és a fát, bár az utóbbit illetően családonként változik, és együtt díszítünk otthon. Az ünnepi menü a töltött káposzta és a hal, valamint bejgli, melyektől napokig ehetjük a Bilagitot. De ha történetesen máshol látjuk meg a napvilágot, ki, vagy mi hozza az ajándékot? És hová is?


A svédeknél az ajándékot a Mikulás hozza ugyan, de a segítői a kicsi Jultomen manók. Ők heringet és babot esznek, mármint nem a manók, nos, egészségükre! A szintén fagyoskodó norvégok egy csésze zabot hagynak a kamrában, hogy távol tartsák a szellemeket a háztól. A finnek meztelenül szaunáznak egy kicsit, mielőtt megjön a Mikulás, de hát mikor nem teszik?

A franciák és portugálok a tűzhely mellé teszik ki a cipőjüket, nekik is Mikulás teszi tele ajándékkal. Portugáliában a menü ilyenkor főtt, szárított tőkehal, burgonyával. Belgiumban is a mikulás hozza az ajándékot zokniba, s reggel édes kenyeret esznek, ebédre pedig tenger gyümölcsét és töltött pulykát. Az írek gondolnak az ajándékot odacsempésző Mikulásra, vagyis a szomjazó szülőkre, a rétes mellé ugyanis sört, vagy whiskey-t készítenek ki. Ezt mi is átvehetnénk.

Az angol gyerekek levelet írnak Karácsonyapónak, melyet később bedobnak a kandallóba, hogy így eljusson az Északi sarkra. Angliából származik a fagyöngy ajtó fölé helyezése és a mazsolás pudingba rejtett ajándék is. Az ajándékot 25-én reggel kapják meg.

Svájcban mesevillamos közlekedik, ami körbeviszi a gyerekeket Zürichen, s közben a lurkók édességet kapnak. Csehországban van talán a legnagyobb keveredés, a Mikulás érkezését maga a kis Jézus jelzi csengettyűvel. A déli országokban jóval változatosabb és a mi szokásainktól eltérőbb a karácsony ünneplése. Olaszországban és Spanyolországban karácsonykor csak pici ajándékot kapnak a gyerekek, náluk az igazi ünnep vízkeresztkor van. Az olaszoknál Srega Muffana nevű jó boszorka seprűn repked, s a jó gyerekek édességet, a rosszak pedig szenet kapnak. A spanyolokat az erkélyen át lepi meg a Mikulás, s a három királyoktól várják az ajándékot. Görögországban az ortodox egyház másként ünnepel. A kis Jézus helyett a középpontban Mária és a születés áll. Szent este egész éjjel tűznek kell égni a házakban, hogy el ne jöjjenek a fekete ördögök.

Van olyan része a földnek, ahol ilyenkor rekkenő hőség van, nos, ők a szentestét a szabad ég alatt töltik. Ausztráliában nyolc fehér kenguru húzza a Mikulás szánját, Dél-Afrikában kis dobozokban adnak egymásnak az emberek finomságokat, Új-Zélandon pedig a tengerparton piknikeznek sörrel és hideg sonkával. Fene a jó dolgukat!

Számomra azonban a legszimpatikusabb a Japán karácsony, ahol ugyan csak az emberek 1 százaléka hisz Jézusban, mégis gyakorlatilag mindenki feldíszíti otthonát, s a boltok is ünnepi fényben pompáznak. Náluk Hotei Osho hozza az ajándékot, ők pedig ilyenkor a jó cselekedetre összpontosítanak, kórházakban s egyéb helyeken, ahol rászorulnak, segítenek.

Számos országot nem is említettünk, mint például Amerikát, a fogyasztói társadalom központját, ahol a Hálaadás mellett a karácsony kicsit háttérbe szorul, s a gyerekek kétszer kapnak így ajándékot, minő véletlen. Ahány nép, annyi jókívánság, végezetül pedig hadd tudja meg mindenki, hogy Kovács Vészhelyzet doki mit mond, amikor kellemes ünnepeket kíván: SRETA BOZIC! Igazából nekem mandarinul is tetszik: KUNG HIS SHIN NIEN BING CHU SHEN TAN. De a legszebb, amikor mi mondjuk:

Boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek! (Hawaii olvasóinknak: Mele Kalikimama!)

 

(Forrás: www.santas.net, Harmonet)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.21 13:45:02Anura

  Ez a kavarodás tényleg vicces. :) De a fehér kengurus szán azért elég .. öö.. hát olyan szükségmegoldásosnak tűnik :)))

 • 2007.12.21 13:51:09Zsákos ember

  >>Magyarországon szenteste az angyalka hozza az ajándékot  Szerintem angyalka/jezuska/mikulas/telapo kozul hozza valaki, csaladtol fuggoen. En nem hinnem, hogy az angyalka hozza a leggyakrabban.

 • 2007.12.21 14:43:41andie

  Lehet, hogy nagyon materiális vagyok, voltam kicsinek, de egész egyszerűen nem tudok visszaemlékezni olyan időszakra, amikor ne tudtam volna, hogy a szüleimtől kapom az ajándékot.

  Pedig írtam levelet is mindig, és kimentem, kívülről bedobtam a postaládába, majd beszaladtam, és szóltam anyának, hogy levele jött.  Talán azért nem hittem soha a télapóban, (jézuskában meg pláne), mert a szüleim voltak azok, akik a 3 háznyira lévő ovinknak beszerezték a karácsonyi ajándékokat.

  élénken él bennem a kép, amint telepakolnak egy haaaaatalmas dobozt, és átkötik nagy szalaggal, és olyan büszke voltam, hogy én már tudtam, mit kapnak az ovisok. :-)

 • 2007.12.21 16:31:31thais

  Mi kétszer ünnepelünk. 24-én és január 6-án. Január 6-a az ortodox karácsony. Persze ilyenkor már nincsenek nagy ajándékok, de karácsonyból kettő van. Csoda jó dolog kétszer megünnepelni.

 • 2007.12.21 18:19:04Por Cica

  Lanyom bujocskazas kozben a lakas azon szegletere tevedt, ahol taroljuk az ajandekokat. Azonnal megerezte a hangsulybol, hogy mi a helyzet. S mar O kerdezett vissza: ott vannak az ajandekaim elrejtve! Majd kijelentette, hogy mi sem mehetunk a szobajaba, s nem nezhetunk a szekreny tetejere. Pedig, ahanyszor ajandekot ker, o ezt a jezuskanak cimzi. Pedig a boltban, megmutatja, mit venne nekem. Meg is vesszuk, keri, hogy rakjam el, de majd adjam oda neki otthon, hogy becsomagolhassa nekem. Szoval pontosan tudja, hogy mi a helyzet, de vagy nem akarja vegiggondolni vagy egyszeruen szereti korulotte a ceremoniat. Nem tudom. De engem midig felvidit az optimizmusa.  erdekes latni, hogy ahany orszag, annyi mese, s megannyi boldog gyerek:-)

 • 2007.12.21 18:28:07Por Cica

  Egy kedves tortenet a kinn lako baratoktol: mivel naluk 25-en jon a mikulas, nehez volt kitalalni, hogy a konzervativ nagyszulok mikulas napi ajandekait hogyan epitsek be.

  Egy vadiuj hagyomany alakult ki. A gyerekek megirjak kivansagaikat, s 6-an megjon a mikulas megnezni, hogy a gyerekek rendet tartanak-e a szobajukban, s ha mar arra jar, mit ad a sors, egy egy magyar szarmazasu mikulascsomagot ott hagy az ablakban. S 25-en ujra jon, immar az ajandekokkal.  Tiszta globalizacio :-)

 • 2007.12.21 18:34:13huhhh

  P.Gy., a "megvilágosodás" után nálunk még néhány évig eljátszották a lányok a "Csináljunk úgy, mintha..." játékot, máig sem tudom, hogy azért, mert nekik volt rá szükségük, hogy megtoldják még pár évvel a karácsonyi csoda időszakát, vagy azt hitték, nekünk van rá szükségünk. :)) ...vagy mindkettő. Mindenesetre édesek voltak...  Pedig pontosan láttam, melyik év volt az, amikor már nem hittek a Jézuskában, eltűnt ugyanis a szemükből a csodavárás karácsony este.  Érdekes, hogy utána néhány évig mindenáron részt akartak venni a fadíszítésben. Már nagyobbak, és most megint azt kérik, hadd legyen megint csengőszó és általam feldíszített karácsonyfa, megint igénylik a csodát. Én pedig újra szívesen segítek a Jézuskának a csodacsinálásban. :))

 • 2007.12.21 18:40:12Nilüfer

  mi m indig együtt díszítettünk, de csngőszóra vonulunk a fához:) és csoda:D

 • 2007.12.21 21:09:56Bombi

  Bocsass meg Win,de hadd javitsalak ki,ugyanis az olaszok boszorkajat "Strega Befana" neven emlegetik, a "Muffana" hm...ilyen banya errefele nem letezik.

  "La strega Befana" valoban Vizkeresztkor jon,de a mi Mikulasunkhoz hasonloan kisebb ajandekokat,csokoladet es edesseget hoz a gyerkocok harisnyajaba. A szennel egyebkent minden rendben :)

  Csaladi korben ugyanugy mint nalunk,Szenteste van nagy ajandekozas es a Telapo (Babbo Natale) hozza mindenkinek az ahitott ajandekot.

  Mivel az uzletek javaresze este hetig-nyolcig nyitva van(legalabbis itt Romaban) az unnepi vacsorat keso este fogyasztjak nepes csaladi korben.

 • 2007.12.22 00:13:52Por Cica

  :-)  felnottkent, ugy, hogy mindig megkerdezzuk egymastol, hogy ki minek orulne karacsonykor, s mi az aminek nem most orulne, ugyanugy varom az ajandekbontast. Vajon hany csomag lesz a fa alatt, s mi lesz pontosan bennuk.  ha egyszer megmondom nekik, hogy mi van a hatterben, valoszinuleg azt fogom mondani, hogy a mikulas es a jezuska az egymas iranti torodes, szeretet, s a figurak segitenek ezt kedvesse meseszeruve tenni. En legalabbis ezt gondolom rola, s nagy hatassal vannak ram az unnepek.  Bar oszinten megvallva en vagyok a kontinensen az aki a legbenabban keszul az unnepekre, de szerencsere ezt a tobbiek kivaloan orvosoljak. • 2007.12.22 13:55:10Csöre

  Kedves Porontyozók!  Tekintettel az igencsak közelgő Karácsonyra, a következő napokban szögre akasztom intergalaktikus kalandozásaimat és virtuális tevékenységemet, s kizárólag off-line üzemmódban fogok Gryllus és egyéb lemezeket hallgatni, angyaloknak az ajándékbizniszben segédkezni etc. Ezúton kívánok hát kedves Mindannyiótoknak nagyon boldog, szeretetteli Karácsonyt, idegeskedés nélküli, meghitt családi együttlétet. Legyen olyan az ünnepünk, amelyikre majd a gyrekeink felnőtt korukban szívesen gondolnak vissza. Újév előtt azért még visszajövök, reszkessetek! :D  Csöre

 • 2007.12.22 16:59:42Moira

  Csöre! Boldog Karácsonyt nektek is! Szerintem az elkövetkező napokban kevesen lesznek itten, mindenki utazik/süt-főz/ajándékoz/és teli hassal fekszik a fotelben. Én is.

  Előre is Boldog Karácsonyt mindenkinek!

 • 2007.12.22 18:52:28Nilüfer

  Csöre, köszönjük, és nektek is hasonló jókat kívánok:)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta