Hétvégi programok - otthon, édes otthon

Karácsonyi programajánló – ez eleve önellentmondás, karácsonykor épp elég dolga van az embernek, nemhogy még a gyerekeket is hurcolja valahová. (Persze más, ha apára bízzuk a porontyok eltávolítását, hogy nyugodtan készülődhessünk. De milyen már egyedül készülni a karácsonyra? (Jóóó! Nyugis.)) Másrészt meg olyan jó dolog valami közös élménnyel is megajándékozni egymást a sok rohanás közepette. De mégis csak ez családi, otthoni ünnep, nem akaródzik művházba vonulni a hangulatért. Praktikusan meg arról is szó van, hogy aki kimozdul aranyhétvégén budapesti kuckójából, arra az alábbi lehetőségek várnak:

a) gyalogol a tömegben utat törve a babakocsival, néhány gyereket elveszít közben,

b) békávézik (de csakis kötött pályáson), ha felengedi az aszfaltproletár a villamosra, és ezzel kimeríti a gyermek veszélyeztetésének fogalmát,

c) kocsiba ül, és sikeresen megdönti a Gryllus Vilmos-szám/méter Guinness-rekordját a Nagykörúton.

Ezért először is otthoni „programokat” ajánlunk. Mi mással is tölthetnénk az időnket, mint ellazult poronty-olvasgatással? De készíthetünk MM leírása alapján édes kis manókat a fára, és megkísérelhetjük ujjsérülések nélkül követni Win útmutatóját a gyertyaöntéshez. Ha már megvan az ajándék, de nincs dobozunk, kasírozunk párat, a Porontyon Tünde megmondta, hogyan kell ezt az egyszerű technikát alkalmazni. Ha pedig csak a gyomrunkra gondolunk, gyorsan még összedobhatjuk valamelyik törzs-porontyos mézes receptjét.

Számtalan vásárlási ajánlatunk alapján pedig célirányosan megvehetjük a megveendőket az utolsó pillanatokban is.

Azért nem intézzük el ilyen olcsón a dolgot, egy pár programot röviden idebiggyesztünk.
 

Szombaton a Kossuth Klubban karácsonyi kézműveskedés és vásár, ha eddig kihagytuk volna. A szokásos dolgok, gyertya, díszek, betlehem. Közben babaház és mesekuckó. Tizenegytől Gryllus-koncert, délután diafilmnézés. A belépő 1200 pénz, de csak ha a koncertre is megyünk.

Az FMH-ban ugyanekkor a Fehérvári úton a Muzsikás és a passzoló alkotóház várja a kicsiket fél tizenegytől.

Bátrabbak vándoroljanak ki Szentendrére, szigorúan fagyálló felszerelésbe bújva (mégse itathatjuk a kicsiket a hideg ellen forralt borral). Rengeteg program lesz, nyitott múzeum, kóstolók, vásár, zenészek, sőt, még állatsimogató is.

Akit még a karácsony sem tud lenyomni, az vigye el a nagyobbacska gyerekeit szombaton éjszakai túrára a mínuszokba a Budai-hegyekbe. Vigyázzunk, nehogy megfázzunk! A medvéktől és szellemektől a János-hegyen kevésbé kell tartani, a többi rémségtől meg biztosan megvéd Puha Titusz túravezető. Indulás ötkor a Moszkváról (az óra alatt, ha valaki nem tudná).

Már megint a Millenárison van a legjobb program: szombaton tíztől egész nap. Először is babusgató, aztán kincskeresés a parkban, majd recycling ajándékok pillepalackból és tejfeles dobozból. Fél tizenegytől Diótörő bábokkal, a Stúdió K előadásában, Mosonyi Alíz szövegével.
Háromkor egy kis gyerek-jazz: „Neked zörög a dob” Balázs Elemér és Dés András közreműködésével, vendégük Lamm Dávid és gitárja.

Későig fennmaradóknak este nyolctól a "Szájról szájra" lemezbemutatója. Az új formáció a magyar világzene-jazzes népzene vonalon nyomulók legjavát fogja össze, a három énekesnő önmagában parádés élményt jósol: Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Bognár Szilvia egyszerre. Lehetett már őket párszor együtt hallani, akinek volt benne része és megteheti, nem fogja ezt sem kihagyni.

Vasárnap a Hegyvidéki Művelődési Központban (Csörsz utca 18.) a Kaláka tart karácsonyi koncertet tizenegytől és fél háromtól magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalokból, régi templomi énekekből és mai Kaláka-dalokból válogatva. Az összeállítást egy nagyszalontai betlehemes játék fogja keretbe. A beugró 900 forint.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek