Szorulástól szenvednek a kismamák

Minden második nő szenved szorulástól terhessége valamely szakaszában - állítja iowa-i kutatók jelentése. A vizsgálatban 103 egészséges nőt követtek terhességük első harmadától. A terhesség első harmadában 24 százalékuk, a középső harmadban 26 százalékuk, az utolsó harmadban 16 százalékuk jelezte, hogy gondot okozott számukra a szorulás, írja az MTI.

A nők 24 százalékánál a szülést követő három hónapban jelentkezett a probléma. A kutatók szerint a szoptatás és más, szülés utáni tényezők is befolyásolják a nők bélműködését.

A vashiányukat valamely vaskészítménnyel pótló nők körében 3,5-szeres volt a szorulás előfordulása. Nem mutatott a vizsgálat összefüggést ugyanakkor a terhes nőknél jelentkező szorulás és fizikai aktivitásuk közt, ahogy a rostfogyasztás sem befolyásolta az állapot jelentkezését.



A vizsgálatba bevont nők 19 százaléka szenvedett irritábilis bél szindrómától terhessége valamely szakaszában, számol be az MTI. A kutatók azt javasolják a szülészeknek, nőgyógyászoknak szóló szaklapban megjelent tanulmányukban, hogy már a terhesség elejétől figyeljenek a kezelőorvosok erre a problémára is.

Minden kismamának más megoldás jön be, segíthet a sok folyadék fogyasztása, terhesség alatt is ehető hashajtó lekvárok, cseppek, vagy a glicerines kúp. Szorult helyzetben lévő kismamák egyenek sok zöldséget és gyümölcsöt (banán helyett szilvát, az alma is kerülendő.) A bélműködést elősegíti a rendszeres mozgás is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra