Egérkétől Topázig - olvasnivalók nagyobbaknak

Igen, már megint könyv. Ugyanis könyvet nem csak kapni, de adni is, venni is öröm. Egy hosszabb könyvesbolti nézelődésünk, tartalmas (és drága) programmá válhat. Lássuk, mit ajánl a Poronty, ha a gyermek már nem csak a keményfedeles, vagy textilkönyvekkel törölgeti a nyálát!

Geronimo Stilton- Esti mesék a világ minden tájáról

Sok mesekönyv el tudja magát adatni pusztán csak azzal, hogy gyártanak hozzá egy vastag és pofás borítót, aztán az első oldalak után rájövünk, hogy hibát követtünk el, amikor a kosarunkba tettük. Nos, a Geronimo könyvekről ez nem mondható el, ezzel a mesegyűjteménnyel sem fogunk mellé.

A könyvben olvashatunk indiai, japán, indián, kazah, arab, brazil és még sok egyéb ország meséjét, állatok szereplésével. A képek a már megszokott igényes és szép illusztrációk, a mesék hossza pedig ideális arra, hogy egy kései lefekvéskor se kerüljön mese nélkül a gyermek az ágyba.



Alexandra Kiadó 2006, 3999 ft

Kamarás István: Bethlehembe kéne menni

Ez egy határozottan átverős könyv, de tulajdonképpen a jó értelemben. Mert nyilván az fogja megragadni a boltban a komoly ábrázatát, aki a címből kifolyólag, komoly, bibliai történetet szeretne gyermekének vásárolni. Amikor azonban felütjük otthon, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a könyv alapvetően eltér az eddig megszokott, kisjézus történetektől. Kamarás István ugyanis Jézus történetét úgy próbálja a kicsikkel feldolgoztatni, hogy napjainkba helyezi.

Így találkozhat három eldobott alvós rongyocska, a gyermek Jézussal, Máriával és Józseffel, így kerülhetnek az jól ismert szereplők a kelenföldi lakótelepre, vagy, kapaszkodjunk meg, egy iraki hadikórházba. Az író tehát valóban különös utazásra hívja azon az olvasóit, akik nem hagyták megtéveszteni magukat a szokványos bibliai borítóval.

Móra Kiadó 2006, 2190 Ft

Jacqueline Wilson: A Diamond lányok

Jacqueline Wilson sok kamaszkönyvet írt már, amivel méltón lopta be a gyerekek (vagy már nem is annyira gyerekek) szívébe magát. Az író több könyvében is boncolgatja a család, azon belül is az anyával való rendhagyó kapcsolatát ennek a nehéz korosztálynak. Ebben a könyvben sem tesz másként.

A főszereplő, Dixie szélmalomharcot vív a három nővérével és hippi, gyermekágyas anyjával, hogy összetartsa a folyton széteső családot, bizony nagyon nehéz körülmények között. A könyvet lapozva először elgondolkozunk azon, hogy kell-e a gyermekünknek ilyen szélsőséges élethelyzetű, kifordított családmintájú sorokat olvasni, majd rájövünk, irodalomba burkolva mindez építő jellegű, s bizony kell olvasnia ilyet is. Mi pedig örüljünk, hogy csak olvassa, s nem él benne maga is.

Animus Kiadó 2007. 2390 Ft

Helen Bailey: Topaz könyvek

Van egy bizonyos korosztály, amely fogékony mindenre, különösen akkor, amikor érdeklődésüket legjobban a csillogás-villogás, feltűnés és egyéb dolgok keltik fel. Így kerülhetett kezünkbe régen néhány Júlia, vagy Romana, s ugyan elhajítottuk őket igen hamar, azért valljuk be, feldolgoztunk néhányat. A Topaz könyvek egy kicsit ezekre a romantikus füzetecskékre hajaznak, igaz, a kamaszlányok vágyait vetették célba.

A konfliktusok kissé sablonosak, s a megoldásokat talán már a 13 éves is előre fogja tudni. Mi persze igazán nem szeretnénk, ha gyermekünk legfőbb célja az lenne, hogy híressé váljon, egy könyvön azért nem veszett még semmi. Helen Bailey azonban több könyvön keresztül próbál Topazzal szórakoztatni minket és sarjadó gyermekeinket. Sok szerencsét hozzá!

Alexandra Kiadó 2007. 899 Ft

Lois Lowry: A hírvivő

Ezt a könyvet főleg azoknak ajánlom, akik olvasták az Emlékek őrét, hiszen annak főhőse ebben a műben is szerepel, bár csak mellékszereplő. A regény azonban az előzmények nélkül is teljes mértékben élvezhető, igaz ez már egy idősebb korosztály olvasmánya . Misztikus, elgondolkodtató, igazán lebilincselő olvasmány, amely akár a felnőttek számára is élvezetes lehet. A történet egy faluban játszódik, ahol az emberek békében és szeretetben élnek, illetve Matty-ről az egyik lakóról, aki egy vak emberrel él.

A fiú időközben rájön, hogy különleges képessége van és gyógyító erővel bír. A Falut egy erdő veszi körül, amely nem minden embert enged ki , és ahogy múlik az idő, egyre kevesebbet, végül pedig csak a kiválasztottat, Matty-t, aki a szomszéd falvakba hordja az üzeneteket. Így mikor a Falu közössége úgy dönt, hogy több ember már nem költözhet közéjük, akkor ráhárul a feladat, hogy kivigye az erdőn keresztül a nevelőapja lányát, Kirát, amíg még nem késő.

Animus Kiadó, 2007 1980 Ft

Zalán Tibor: Királylányok könyve

Ha valaki azt gondolná, hogy ez egy szokványos rózsaszín, csillámos kislánybutító könyv, hát nagyon téved. Keszeg Ágnes rajzaival igazán igényes mesekönyv állt össze, olyan igazi mesékkel. Húsz királylány történetét olvashatjuk, akik ördöggel, griffmadárral, sárkánnyal küzdenek, no és a királyfit várják.

A József Attila-díjas író könyve ritka gyöngyszem a többi mű-mesekönyv között. Ida, Esthajnal, Gyopárka, Kispityer és a többi királylány olyan mesevilágba repítik az olvasót, amihez nem kell más, csak a képzelet, s rájövünk, rózsaszín cukormáz nélkül a mesék valahogy még jobban élnek.

Cerkabella 2007. 3480 Ft

Andersen: Illusztrált mesék I-II.

Andersen meséi ezúttal két vastag kötetben jelentek meg. Nem csak nagyobbaknak ajánljuk, mivel minden mese számtalan illusztráció kíséretében olvasható, közös meséléshez is ideális.

Az egészen kicsik is szeretni fogják a különböző technikákkal és színárnyalatokkal készített rengeteg rajzot és olyan meséket hallhatnak, mint A kis gyufaáruslány, A császár új ruhája, A rút kiskacsa vagy a Pöttöm Panna. A kötetekben 416 matt oldalon 13-13 Andersen mese olvasható.

Alexandra Kiadó, 2007. 4999 Ft

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek