A magyar gyerekek vezetnek a tévénézésben

Magyarország a tévé előtt ülő gyerekek paradicsomának számít Európában: a magyar fiataloknak a legnagyobb a távkapcsoló feletti szabadsága más európai országok gyermekeihez képet - derül ki egy 13 országban, hatezer szülő megkérdezésével végzett idei átfogó, páneurópai televíziós felmérésből.



Miközben a többi országban élő szülők a túl sok erőszakos és szexuális jelenetet tartalmazó műsorok miatt aggódva igyekeznek kézben tartani a távirányítót és több felügyeleti beavatkozást várnak el a médiahatóságtól, a magyarok a legkevésbé törődnek azzal, mikor és mit néz a gyermekük - írja az MTI.


A legnagyobb európai kábeltelevíziós szolgáltató negyedik alkalommal végzett az egész kontinensre kiterjedő felmérést a világ legnagyobb fogyasztói piackutató intézetével, a Research International-lel együttműködésben arról, hogy az európai nézők mindennapi életében milyen szerepet tölt be a televízió.

Az idei, a gyermekek tévézését és a felnőttek ezzel kapcsolatos hozzáállását vizsgáló felmérés szerint az európai szülők többsége (57 százaléka) a jelenleginél szigorúbb ellenőrzést tart kívánatosnak a tévéműsorok tartalma felett. Csupán három százalékuk vélekedik úgy, hogy lazíthatnának a médiahatósági felügyeleten. A nagyobb mértékű beavatkozásra a válaszadók több mint háromnegyede szerint a tévés tartalmak túlzott erőszakossága miatt lenne szükség, de 56 százalékuk a sok szexuális jelenet miatt is indokoltnak tartja ezt.

A magyar családok meglehetősen elütnek az európai átlagtól. A felmérés kimutatta, hogy Európa keleti országaiban a gyerekek általánosságban több szabadságot élveznek a tévéképernyő előtt, mint nyugaton. Magyarország még a regionális mezőnyből is kiemelkedik. Miközben például Franciaországban a szülők 96 százaléka valamiképpen beleszól abba, hogy mit nézhet a gyermek, a magyar családok csaknem felében (47 százalék) a fiatal szülői kontroll nélkül, egyedül határozhat arról, hogy mit néz meg, számol be az MTI. 

A szülői engedékenység eredményeként egész Európában a magyar gyermekek időznek a legtöbbet a képernyő előtt: kétharmaduk több mint másfél órát, csaknem egyharmaduk (29 százalék) pedig három óránál is többet tölt naponta tévézéssel. Minél nagyobbak, annál több időt töltenek a képernyő előtt, de már a legkisebbek, az öt év alattiak közül is minden második túlszárnyalja a napi másfél órát. Az európai országok sorában ez egyedülálló teljesítmény. Svájcban például a nagy többség legfeljebb napi 90 percet tévézik és csupán a gyerekek 4 százaléka marad 3 óránál is tovább.

Más nemzetekhez képest a legtöbben a magyarok közül gondolják azt, hogy a médiafelügyeleten nem szükséges változtatni, az úgy jó, ahogy van. Valamivel többen vannak, akik szerint több szigor is elkelne a műsortartalmak hatósági ellenőrzésében. A leginkább egyébként a franciák és a szlovákok szeretnének szigorítani, a románok, osztrákok és svájciak pedig enyhíteni a felügyeleten.

A magyaroknak valamivel több mint a fele nyilatkozott úgy a felmérés során, hogy a tévézésnek kedvező hozadékai is lehetnek a gyerekekre, hiszen az bővítheti általános ismereteiket és akár a nyelvtudásukat, nyelvértésüket is erősítheti.
Oszd meg másokkal is!
Mustra