Lesz-e 2008-ban kismama bérlet?

A Fővárosi Közgyűlés határozata szerint a Főváros tárgyalásokat kezdett a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, hogy a – GYES-en, GYED-en vagy TGYÁS-on levő – gyermekét otthon nevelő szülő a tanuló- és nyugdíjas bérlettel megegyező utazási kedvezményre legyen jogosult a BKV járatain.

A kismama bérlet jogszabályi kereteit, a források és a feltételek részleteit tárgyalta meg december 11-én a főváros Esélyegyenlőségi, Foglalkoztatáspolitikai és Kisebbségi Bizottsága. Az előterjesztés szerint a kismama bérlet bevezetése nagymértékű előrelépést jelentene Budapesten az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében. A gyermeküket nevelő szülők többszörösen érezhetik magukat hátrányos helyzetben, hiszen nem csak fokozott anyagi terhet kell vállalniuk, de a közlekedés terén szinte minden sarkon akadályokba ütköznek. 

Nem kevés azon kismamák száma, akik anyagi okokból választják a bliccelést, vagy inkább ki se mozdulnak. Nem elhanyagolható szempont, hogy a kedvezmény bevezetése valószínűleg nem csak bevételkiesést eredményez. Az ugyanis könnyen elfogadható, hogy valószínűleg több kismama vásárolna kedvezményes bérletet, mint amennyi most teljes árú bérletet vesz. Így az árkülönbözetnek csak egy része hiányozna a BKV kasszájából.

A javaslat kidolgozása során még ki kell deríteni, hogy kik lennének a kedvezményezettek, hogy valóban többen vennének-e bérletet, hogy mik a források és mik a következmények. A felmérésben és kidolgozásban a kezdeményező civil szervezetek is részt vesznek. A közlekedési osztály és a GKM egy olyan konstrukciót tart elképzelhetőnek, mely szerint az önkormányzatok dönthetnek majd a jövőben az utazás támogatásáról.

A bizottság döntése alapján február végéig felmérik az intézkedés feltételeit, forrásait és az igénybevevők körét, a várható hatásokat. Megemlítették, hogy ha kismama bérlet nem is, de gyerekjegy a bérlettel nem rendelkező hat éven felülieknek mindenképp lesz a közeljövőben.

A kismama bérlet honlapja

Oszd meg másokkal is!
Mustra