SZÜLŐSÉG

A modern könyvek maguk mesélnek

2007. december 18., kedd 14:20

Könyvajánlónkban ezúttal olyan kiadványokat mutatunk be, amelyek valamiben különlegesek: zenélnek, felolvassák a meséket, kinyitva térhatásúak, igényes a külsejük és a tartalmuk vagy csak simán szépek.

Karácsonyi dallamok

A keménylapos ünnepi kiadványból 10 karácsonyi dallamot lehet előcsalogatni. A színes illusztrációk mellett a dalok szövegei olvashatók. Miközben a zene szól, színes fények villódznak. Ajánljuk fahangú anyukáknak és muzikális gyerekeknek és játszhatunk vele dalfelismerő játékot is, a Télapó itt van című nótát például lehetetlen azonosítani. A Mennyből az angyal, a Pásztorok, pásztorok és egyéb karácsonyi dallamok sajnos elég halkan szólnak, gyerekzsivajban nehezen hallhatóak.Alexandra, 2007. 3499 Ft

Zenélő könyvek - Némó nyomában: Csobbanós Dalok, L’ecsó: Ketten a konyhában, Bambi: Erdei dalok

A viszonylag kis méretű könyvek jobb oldalán hatalmas hangjegy díszeleg, melyeken öt-öt rajzos gomb található, a kis rajzok párjait pedig a könyv lapjain kell keresni. Már csak egy kis énektudásra van szükség, hogy a rövid dalocskákat elő tudjuk adni a szövegek alapján. Ne lepődjünk meg, ha a gyerek – holott még nem tud olvasni – hamarabb fogja tudni elénekelni a dalokat, mint mi, felnőttek. Miközben énekelünk, a már jól ismert mesehősöket nézegethetjük.

Alexandra Kiadó, 2007. 2499 Ft

Jonathan Emmett, Vanessa Cabban: Téli varázslat

A szikrázóan csillogó kemény borító alatt illatos, vastag papír lapul. A már korábban bemutatott Ide nekem a Holdat! című könyv folytatásában a kis Vakondok havas kalandja olvasható. A történet szerint a tündéri állatka csillogó gyémántot talál a hóban és elhatározza, hogy hazaviszi. A gyémánt azonban eltűnik a kezéből. Vakondok úgy érzi, oda a varázslat és szomorú lesz. A végén aztán mégis csodálatos élményben lesz része.

Naphegy Kiadó, 2007. 2250 Ft

Brigitte Weninger, Eve Tharlet: Pauli, gyere haza!

A selymes lapos könyvben a már ismert rosszcsont kisnyúl, Pauli újabb kalandját követhetjük végig. A főhős ezúttal igazságtalanul kap ki, elkeseredésében merész tettre szánja el magát: fogja kedvenc plüssnyulát és világgá megy.

Közben kiderül, hogy nem is ő törte össze a kistányért, hanem testvére. A nyúlmama végül megtalálja Paulit és mindenki megbocsát mindenkinek. Csodás rajzok, élvezhető és nem túl hosszú mesék kedvelőinek ajánljuk.

Naphegy Kiadó, 2007. 2250 Ft

Katharine Holabird: Angelina Balerina; Angelina a színpadon

Látványos kis könyvek, amelynek főszereplője Angelina, a kisegér. Főhősünk imád táncolni, sőt, folyton csak táncol. Amikor iskolába sem akar menni és segíteni sem hajlandó otthon, a szülei összedugják a fejüket és remek megoldást találnak: beíratják balettra. A kisegér pedig bájos balett cipőjében végre igaziból táncolhat. Ennek örömére segít a házimunkában és már iskolába is szeret járni. A rajzok részletgazdagok, kár, hogy néhol kissé magyartalan a fordítás. Az Angelina a színpadon című kötetben a kisegér első fellépésére készül, igazi közönség előtt.

Cerkabella Kiadó, 2006, 2007. 1950 Ft, 1850 Ft

Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tatu és Patu fura figurái

A három éves kortól ajánlott könyvben a kopasz, gülüszemű, vízfejű kisfiúk idiótábbnál idiótább szerkezeteket készítenek. Remélem, senki nem fogja utánozni őket és nem próbálják meg elkészíteni például a fejre tehető hógömböt vagy a szőrösítő gépet. A könyv szerint, ha a gyerekek szakállas felnőtteknek maszkírozzák magukat, lehetővé válik számukra, hogy a felnőttek gyűlésein és összejövetelein részt vehessenek. A szerzőpáros 2000-ben elnyerte a gyermek- és ifjúsági könyvek illusztrátorainak legrangosabb elismerését.

Cerkabella Kiadó, 2007. 1980 Ft

Pöttöm Panna; A hókirálynő

A panoráma mesekönyvekben az a jó, hogy külsőre pont úgy néznek ki, mint a hagyományos mesekönyvek, ám ha kinyílnak lapjai, kiemelkednek belőlük az illusztrációk és térbelivé válnak a szereplők és környezetük. A hókirálynő című kötetben egy kisfiút visz el Andersen Hókirálynője, hogy megtanuljon viselkedni, ne bántsa pajtásait és ne lógjon az iskolából. A Pöttöm Panna című másik Andersen mesében pedig egy icipici kislány kalandjai olvashatók. Nagy betűmérete miatt alkalmas olvasni tanuló vagy kezdő olvasóknak, színes, térbelivé váló illusztrációi miatt pedig a kisebbeknek is ajánljuk.

Holló és Társa, 2007. 1390 Ft

Gilbert Delahaye, Marcel Marlier: Márti Meseországban, Márti és a csodás ajándék

Kicsit nagyobbacska gyerekeknek, főleg kislányoknak tetszhet a Márti sorozat, amely egy csodaszép barna hajú kislányról szól. A Márti Meseországban a kislány igazi mesebeli kalandokat él át és összebarátkozik Hüvelyk Robival. A Márti és a csodás ajándék olyan értéket közvetít, mint a becsület és a jószívűség. Picit a felnőtteket is visszarepíti gyermekkorukba, amikor sokáig reménytelenül sóvárogtak egy kirakatban ülő baba után. Az egyik legszebben illusztrált könyv, amellyel találkoztam.

Holló és Társa, 2005-2006. 798 Ft

Foglalkoztató füzetek

A rénszarvas karácsonya, A hóember karácsonya és a Karácsonyi foglalkoztató az ovis korosztályban arathat nagy sikereket – és miközben a gyerekek színeznek, rajzolnak és könnyebb feladatokat oldanak meg a karácsonyfa alatt, addig a szülőknek lesz egy nyugodt félórájuk kibontogatni a saját ajándékukat vagy meginni egy bögre fűszeres forralt bort. A Karácsony Nyúl Péterrel című kiadvánnyal a nagyobb gyerekek is leköthetők, ez 8 éves kortól ajánlott és nehezebb feladatok, rejtvények és színezők találhatók benne, a közepén pedig rengeteg matrica van.

Holló és Társa, 598 Ft
General Press Kiadó, 1200 Ft (Karácsony Nyúl Péterrel)

Magyar népmesék puzzle könyvek

Aki szereti a magyar népmeséket és a kirakóst, kedvelni fogja ezt a sorozatot, amelynek tagjai Holló Jankó, A talléros kalap, A sündisznó és A székely asszony és az ördög című kiadványok. A puzzle-könyvek kicsik, kemények és öt egyenként hat darabból álló kirakós kép található bennük, a Magyar népmesék sorozatban megszokott illusztrációkkal. Amíg anya felolvassa a könyv bal oldali lapjain található szöveget, addig a gyerkőc pont elkészül a jobb oldalon lévő kirakóssal.

Alexandra Kiadó, 2007. 1499 Ft

Mesélő könyvek: L’ecsó, 101 kiskutya

A mesélő könyv azoknak a lusta szülőknek ideális, akiknek nincs idejük vagy türelmük mesélni a gyereknek, vagy csemetéjük épp most tanul olvasni. A könyvalap a Némó nyomában című mesekönyvbetéttel kapható és lényege, hogy a spirálfüzet-szerű könyvbetétek lapozáskor megszólalnak. Azaz a lapokon található szöveget egy kellemes hang duruzsolja a fülünkbe, vagyis a gyerek fülébe. A legújabb könyvbetétek a L’ecsó és a 101 kiskutya című Disney mesét tartalmazzák.

Alexandra Kiadó
Mesélő könyv alapkészlet 9999 Ft
Könyv: 2999 ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.19 18:22:50gyermek

  cozumel, köszi! Tegyük fel, hogy volt alkalmam megtapasztalni a fent leírtakat. Láttam, hogy az emberek a könyvesboltban megvették mindazt, amit én - és még mondjuk ennek a gyermekirodalommal foglalkozó szakmának a képviselői - gagyinak tartanak. A kiadók panaszkodnak, hogy a vásárlók nem vevők a művészi - nevezzük most igényes - könyvekre, csak az fogy, amit látnak a tévében és amit megkaptak gyerekkorukban. A szülőknek nincs energiájuk elmélyülni a jó könyvekben, egyszerűen azt gondolják, a gyereknek minden jó. Én csak sajnálom, hogy az emberek ilyenek. Természetesen vannak kivételek. De nem róluk beszéltem. S ha itt ilyen nagy az ellenállás, akkor sajnos még inkább igaz, amit eddig tapasztaltam...

  pepa marquez ironikus megjegyzésére már kedvem sincs reagálni. Sőt, azt hiszem, hogy itt nincs is tovább semmi keresnivalóm, nincs kivel eszmét cserélni... Szép karácsonyt mindenkinek!

 • 2007.12.19 22:42:39cozumel

  Chang Yai  En eleinte egyszerusitettem, meghuztam a sztorit, ha kellett.

  Peldaul ahelyett, hogy "alomra hajtotta fejet", siman csak elaludt az alany:-)

  Tenyleg fontos, hogy melyik meset milyen korban ovasod nekik, mert ha tul bonyolultnak talalja, vagy tul hosszu a mese, akkor elvesztik a fonalat.  Kesobb, ahogy bovult a szokincsuk es ahogy egyre inkabb ismertek a meset (mert ugye ismetles, ismetles, ismetles) ez szuksegtelenne valt.

  Nehany nagyon bonyolult kifejezes helyett azert meg mindig keresek egy nekik erthetobb variaciot.  Maskor meg tenyleg bovitesre, magyarazatra van szo, hiszen egy csomo dologgal a mesekben talalkozhat eloszor a gyerek...

 • 2007.12.20 09:18:46szövetszöcske

  A nagyszulok szoktak a Jancsi es Juliskat olvasni a kicsinek, mert hogy naluk mindig ezt koveteli. A multkor megkerdeztem hogy szerinte mirol szol (nem azt, hogy meselje el, mert nagyjabol emlekszik azert a szovegre, vissza tudna mondani, hanem bele-bele kerdeztem), szerinte a negativ hos a csunya bajszos favago aki otthagyja a gyerekeket a sotet erdoben, az oreg nenivel meg jatszanak a gyerekek Jancsi a ketrecbe bujik, a nenit elbujtatjak a tuzes kemencebe, valamint szerinte Juliska biztosan szuletesnapjara kapta tole a mezeskalacs hazat, csak nem ehetett belole mert majd nem tud kakalni.

  Pedig a szoveget majdnem kivulrol tudja, de o ezt igy ertelmezi.

 • 2007.12.20 12:07:32hanna

  Azért nem semmi, hogy így egymásnak lehet ezen esni:)

  Szerintem igyekezni kell jóval körülvewnni a gyereket, de ha valamit kér, nagyon akar, az nem fogja elrontani, ha egy-egy olyan van. Nekem is volt Barbim, a kicsik minden villogós-zenélős kütyüt szeretnek, miért pont a könyv ne villogjon. Neki az is csak játék, csak később lesz olvasnivaló. A horro meg nagyon fontos pszichológiai funkcióval bír a mesékben: minél rosszabból fordul jóra, annál nagyobb a megkönnyebbülés, persze csak a szövegnél, véres képekkel nem kell sokkolni ilyenkor - ezért nem jók ezeknek a szöveghű megfilmesítései.

  Azt meg pláne hülyeségnek tartom, ha azért szar valami, mert sok van belőle, mint Thomas, ami szerintem tök jó. Minden gyerek gyűjtöget, rákattan valamire, és? Ez természtes, a lényeg az, hogy ne hagyd magára eközben, nem? Van rózsaszín korszak, meg kapucnis, meg fdekete, aztán ha szülői oldalról stimmelnek a dolgok, akkor normális ember lesz úgyis.

 • 2007.12.20 12:21:27ikrekmama

  Hanna, nagyon egyetertek veled

 • 2007.12.20 12:34:58eszter

  a Magyar népmese tapasztalatom szerint kb 7, inkább 8 éves kortól érthető. (Gondolkodtam, hogy odaírom, hogy 37, inkáb 38, mert sokat még én sem értek.)  Hanna, jaja, ezek a korszakok...Lea régebben útált mindent, ami a jó ízlés határán kívül esett, most meg útál mindent, ami azon belül. Szóval, ha a kapucnis a rózsaszín meg a csillogós és a Barbie korszakkal találkozik, akkor van a vééééééég. De sztem tökre jól kordában tartjuk:))

 • 2007.12.20 12:38:16Nilüfer

  Eszter, csodálnám, ha a Barbie-t megúsznátok:)))

 • 2007.12.20 12:52:25eszter

  Nilü, nem úsztuk meg, nem harcoltam ellene.:) Persze abból is mindjárt a csillogószárnyú, gomnyomásra forgó, éneklő változat kellett volna. fúúúú. Az a baj, hogy eltörte a kezét, és a biztosítós pénz elköltésébe nem nagyon akarunk beleszólni. Még jó, hogy csak 3e Ft...

 • 2007.12.20 12:53:13cseresznye

  Az egész lényünkkel, minden pillanatban adjuk a mintát a gyereknek, ezen egy-két könyvvel nem lehet nagyot módosítani.  Amit szülő nagy élvezettel, nagy hangulattal mesél, az valószínűleg leköti a gyereket. Ez főleg 6 éves kor alatt igaz.  Aztán van a felülírhatatlan saját ízlése-érdeklődése. én pl hiába nyomom a Vidám meséket őszinte élvezettl, egy-két udvarias pillantás után közönybe fullad a próbálkozás. Pedig amúgy nagyon szereti az állatos képeket, és ebben minden megvan. "Kell", hogy szeresse, és mégsem :)

 • 2007.12.20 12:59:29ikrekmama

  Van itt egy jo iras Bettleheim kapcsan a nepmesekrol (nem irom, hogy magyar, v mas nepmese, mert ugyanaz a sztori mas kulturkorben is fellelheto, pl Szebeni muszikisok - Bremai muszikusok)  Se pro, se kontra nem irom, meg sajat magamat sem akarom igazolni ezzel, en akkor is nepmeseket olvasok a totyogoimnak :))) masok vagyunk, sokfele szempontbol lehet mindent nezzni, ennek is igaza van, annak is.

  A lenyeg az egyuttlet.  Ja es megrogzott Bettleheim-fan sem vagyok, csak ezek gondolatai tetszettek, ez egy recenzio egy konyverol.  estimesevar.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=34

 • 2007.12.20 13:01:07ikrekmama

  muzsikusok, na :)

 • 2007.12.20 13:01:46ikrekmama

  es bettleheim-fun, tompa fejfajasom van, mindig mellutok

 • 2007.12.20 13:05:41cantaloupe

  En is egyetertek Albertine irasaival annyiban, hogy meg kell szurni a rengeteg giccset valahogy, ha jatekrol, ha konyvrol van szo. Es nem, ez nem azt jelenti, hogy borkotoeses vilagirodalmi klasszikusokat kaphat csak, hanem hogy javareszt olyan konyvek kerulnek ele, amik fejlesztik a szokincset, humorerzeket, izgalmas a kepanyaguk.

  Ez nem jelenti azt, hogy egy egy Barbie baba vagy egy zenelos konyv igenytelen es elrontja a gyereket orokre. Albertine, te hoztad az etel peldajat, nem lesz beteg es kover valaki neha-neha egy sult krumplitol sem. :) Sot: en is atmentem tinikoromban nehany Danielle Steel-fele giccshanyason, ami arra volt jo, hogy felismerjem, az edelgos stilus, hasonlo melodramatikus vegkifejlet miatt Steel ujabb konyve nem okozhat nekem varakozassal teli meglepetest, ezert nem olvasom.

  Ismerek olyat, aki a kolaval jart igy. Szulei nem vettek neki, mert az maga az ordog itala, az illeto meg majd megveszett egy kortyert. Aztan egy szulinapi bulin ravetette magat es lass csodat, nem izlett neki. Azota sem issza. :)  Cseresznye, te is fontosat irtal azzal, hogy a gyerekek sajat izlesvilaga is donto ebben, hiaba igenyes, erdekfeszito a konyv es szereti a gyerekek 90%-a, lehet, hogy a tied a Vidam Mesekkel a maradek 10-be esett.

 • 2007.12.20 13:09:22Nilüfer

  Eszter, még jó:DD nekünk a két nagy miatt van vagy öt barbie, meg Ken is , /egy darab biztos/, meg ló, meg sok-sok ruha..most a pincében:) Érdekes, a legkisebb lányom nem játszott velük.Lehet, két lány kell hozzá???(két év korkülönbséggel?)

  Na meg én kicsi pónim, várral, tokkal vonóval..gondolom, azt majd Samu is kérni fogja, addig ők is pincelakók:)

 • 2007.12.20 13:09:52ikrekmama

  megis fan-nak kell irni, tiszta huly evagyok, tok nathas es beteg vagyok, mea culpa

 • 2007.12.20 13:16:30Hicudzsi

  Örülök, hogy előkerült a népmese téma, mi elkezdtük olvasni a 77 magyar népmesét (tavaly Karácsonyra kapták a gyerekek) és végül úgy döntöttünk, hogy ezeket mind eltesszük majd sokkal későbbre, mert abból a párból ami elhangzott (a legkevésbé véresekből) olyan dolgokat fogtak fel és szűrtek le, hogy a fülünk kettéállt. • 2007.12.20 13:17:17Hicudzsi

  Pepa :) Gyógyulgass :)

 • 2007.12.20 13:21:06ikrekmama

  Azon vagyok, de remelem nem fognak az unnepek takonykor-jarvanyban telni, oten vagyunk, eddig csak en es a Nagy vagyun betegek....

 • 2007.12.20 13:23:33eszter

  Nilü, pontosan! Itt is két lány, majdnem 2 év korkülönbség, és akicsi egész normális. Viszont ők is majd megvesztek egy Kenért. Úgyhogy tavaly karira, üsse kő, beruháztunk egybe. De amikor választottuk, akkor láttuk, hogy Ken drága, viszont Kurt, a haverja, csak 1299. Így lett nálunk Barbie (aki persze igazából Bessy, vagy kicsoda) párja Kurt (alias Baszós Dzsoni (copright by férjem)).

 • 2007.12.20 13:30:53eszter

  Pepe, most olvasom, hogy van Beteg anyás poszt is, hátha ott hamarabb gyógyulsz, Kitartást! Jobbulást!

 • 2007.12.20 13:33:10ikrekmama

  kosz :))

 • 2007.12.20 13:58:31Nilüfer

  Eszter, azért gondolom, a lányok nem így hívják:))))))))

 • 2007.12.20 14:17:28hanna

  én eltörtem a Barbiem lábát egyből, mert a kis modellcsaj nem tudott spárgázni. De viszont volt my little ponym, rengeteg kis fésűvel meg csillogós borzalommal, kisbőröndben hordtam, aztán egyszer kiborult a déliből hazafelké a mozgólépcsőn, na akkor volt kábé vége az összes rózsaszín korszakomnak. Emlékeim szerint. De könyvben sose olvastam ponyvát, először igaiz romanas ponyvával fordítás során találkoztam, és majd emghaltam tőle. Ahhoz képest még a Tövismadarak is széporodalom a papos dugásokkkal. Ez a baszós dzsoni nagyon ott van:)

  Kéne egy poszt arról, hogy mikortól nem szabad káromkodni otthon, mert a gyerek megjegyzi:) És persze késleltetve mondja ki csak, hogy gyanútlan légy. Milyen már, ha a játszótéren elüvölti magát, hogy anya, hozd ide lécci a baszós dzsonimat?:DDD

 • 2007.12.20 14:27:21Hicudzsi

  Nemtom nálunk hogy sikerült így, de a lányom megrendszabályoz mindenkit aki csúnyát mond. Remélem ezt a jószokását megtartja...

  ezt egy haver írta róla a blogjában:

  "van benne egy káromkodásfilter és bármikor kicsit is eltértem a normálistól, már jött a teljes lecseszés tőle... "  Szóval nálunk az "aztakacskamcacskafarkát" használjuk... azaz Lázár Ervintól tanulunk káromkodni... :)))

 • 2007.12.20 14:51:29druantia

  Hicudzsi, szerencséd van a csajszival, az én gyerekem előtt apám sokszor nem bírja magát visszafogni, úgyhogy hiába "kutyamindenségit"-ezek, az én drága 17 hónapos fiacskám száján már kicsúszott egyszer egy "kibaszott" is. De szerencsére csak egyszer. Eddig.

 • 2007.12.20 14:53:13druantia

  Hanna, úgyhogy az a tanulság, legalábbis számomra, hogy tizeniksz hónaposan már késő elkezdeni nem káromkodni :).

 • 2007.12.20 14:55:45Pandi

  Az én egyetlen barbiem karrierje is akkor tört derékba, amikor lábikóját térdben úgy akartam behajlítani, ahogyan a tornászlányok csinálják. Nem ment.

  Ezek után inkább a kisautókra gyúrtam.:)  Ja, nem, volt sírósbabám is, de abból meg pisilőset akartam csinálni, így onnantól nem is sírt.:)))

 • 2007.12.20 15:28:40katampusz

  én félszemű barbit csináltam az egyszem barbibabámból.

  szép kék sminkje volt én meg valamit rákentem és szétkenődött az egész szeme.

  a másik barbim meg gagyi volt és mindig mindene behorpadt, azt tényleg nem lehetett tornáztatni...

 • 2007.12.20 15:30:19eszter

  neeeeeeeeem, nem ők hívják baszós dszoninak! az előző Bessy, vagy Susy vagy kicsoda Barbieutánzat haját kopaszra nyírták, mert előtte úgy tűnt, hogy jól áll majd neki. Nem vették figyelembe, hogy Bessy feje úgy fog kinézni, mint akit sörétes puskával lőttek fejbe, és a lyukak helyéről égnek merednek majd a hidrogénszőke gócok.

 • 2007.12.20 22:17:38druantia

  Az eredeti témához eszembe jutott még valami. Az Emmett-sorozat nekem nagyon tetszik, szerintem gyönyörűek a képek és a történetecskék is bájosak. De ezek tényleg csak történetecskék, és a gyerekemet sem igazán kötik le. Valahogy hiányzik belőlük a dinamika. Az Ide nekem a Holdat!-ban is folyton átlapozza a blablát és mindig azt a részt kell agyonrészletezve elmesélni, amikor a vakond azt hiszi, hogy összetörte a Holdat és a tócsában ülve bőg :))). Úgyhogy azt hiszem, egyelőre jegelem a sorozat többi könyvét. Ezek a képek inkább arra valók, hogy az ember bekeretezve kirakja őket a falra :).

 • 2007.12.21 18:36:28zolnaid

  De érdekes irányba ment el a beszélgetés.

  Albertine, én 25 ezerért vásároltam idén az Alexandra könyvesboltból (neten), nagyon meg vagyok elégedve a könyvekkel. Attól, hogy a saját kiadványaik időnként túl populárisnak szántak, még tartanak mindenféle mást is.  Az ízlésalakításhoz egy gondolat: Magam is nagyon igyekszem a gyerekem kapcsán. De, ha néha belegondolok, az én generációm volt talán az utolsó, amelyik tényleg megszűrt, igazi irodalmat kapott gyerekkorában. (hiába a szocializmusnak voltak pozitív hatásai a könyvkultúrára). Ehhez képest, az olvasói vizsgálatok egyre rosszabb képet mutatnak, a "hvatalosak" és egyes könyvtárak statisztkái is, de én pl. szoktam szakmai kíváncsiságból női fórumokat olvasgatni, kinek mi az utolsó olvasmányélménye, ilyesmi témákban, az említett művek 80%-a nagyon vitatható irodalmi értékű szokott lenni. Szóval biztosan jelentős a gyerekkkori ízlésformálás, szeretnék is benne hinni, de annyi minden befolyásolja később, hogy felnőttkorra kevés marad belőle.

 • 2007.12.21 18:48:06Nilüfer

  én most nagyon vitatható irodalmat vettem, kb 20 ezerért, és magamnak:) sci-fit:DD

  remélem, ezek majd klasszikusok lesznek a sok gagyi fantazy mellett:D Az Alexandrában..  És előkotortam a tesz.vesz várost? Samunak még korai, de a kis unokahúgom szerintem élvezni fogja,.de ezt nem viheti haza:))))

 • 2007.12.21 19:02:24zolnaid

  Nilüfer, az külön műfaj. (érdekes én pl. nem szeretem, apukám nagyon). Láttam különben török szótárt, de neked az már tuti megvan.

 • 2007.12.21 19:15:42Nilüfer

  Gondolom, megvan, a középszótár, a zöld.Nagyon szeretnék egy nagyszótárt, de az 30 ezer lenne, a két kötet, egyelőre nem ruháztam be rá.Azt gondolom, a többi megvan:)  A jó sci-fi és jó fanzaty , az nagyon jó:DDD annak, aki szereti:)Ott pl a Dűne, vagy az Idő kereke sorozat, népszerűbbekből Asimov bármalyik, de Bradbury is ..áá, ja, és vannak magyarok is, Zsoldos Péter, nagy kedvencem.Meg az újak...na megyek is, olvasok egy kicsit:)

 • 2007.12.21 19:33:58zolnaid

  Igen, egy középméretűt láttam :). (Anyósnak akartam románszótárt, de az meg nem volt, csak kicsi, hát kicsit kapott) .

 • 2007.12.21 20:13:20druantia

  Én Lemet szeretem nagyon. Amúgy nem igazán ismerem sem a fantasy, sem a sci-fi irodalmat. Ajánlanátok nekem valamit, ami tényleg jó? Fogalmam sincs, hogy kezdjek hozzá a dologhoz. Tolkien oké, tőle olvastam a Gyűrűk urát (nem végig, mert közben rákaptam Hornby-ra), meg a Hobbitot. Zsoldos Pétertől a Feladatot ismerem csak.

 • 2007.12.21 20:13:50druantia

  Ti szótárakat olvastok :)))?

 • 2007.12.21 20:20:46zolnaid

  Hát persze, elolvasgatjuk a szótárakat is :). Amúgy, a nagyszótárak nagyon érdekesek (vagy csak én vagyok extra-perverz szórakozási igényű, mintahogy én azt tudom is)

 • 2007.12.21 21:05:09Moira

  zolnaid: nincs baj az igényeiddel, vagy én is ufó vagyok, az etimológiai, meg hasonló szótárakat én is élvezettek forgattam anyámnál. Mondjuk nála olyan szótárak is vannak, amiket nem is tudtam volna elképzelni(pl: Magyar írói álnév szótár, görög mitológia, stb)

  Szótárból tudtam meg például, hogy Ady szülővárosát már nem Érmindszentnek, hanem Ady Endrének hívják. :-))

 • 2007.12.21 21:15:10zolnaid

  Álnévszótárat nekem is kellett már használni, az is nagyon érdekes, tényleg :) meg van szóvégződés-szótár, az is poén.

 • 2007.12.21 21:21:02huhhh

  Bocs, hogy beledumálok... az angol szavak elválasztási szótáránál nincs izgibb olvasmány. Én Sherlock Holmes helyett olvasom. :))

 • 2007.12.22 16:56:39Moira

  zolnaid: szóvégződés-szótár?És az miért is jó?

  huhhh: az sem lehett rossz. :-))

  Majd ha átmegyek anyámhoz lecsekkolom a szótárgyüjteményt. Mondjuk neki szüksége van rá a munkája miatt(olvasó szerkesztő), és hát neki sem képtalan a feje, meg néha a kollegák csak azt hiszik el, ami szótárban le van írva.

 • 2007.12.22 17:11:17zolnaid

  Moira: Pl. ha valaki verset fordít, akkor hasznos. Olyan rím is kijön vele, ami nem jut eszedbe.

 • 2007.12.22 17:25:23huhhh

  Moira, igen, irtó mulatságos. Az úgy kezdődik, hogy megpróbálod kibulizni, hogy ne kelljen elválasztani az angol szót. Amikor kiderül, hogy azt úgy nem lehet, akkor megpróbálod kitotózni, vajon hol választaná el a kérdéses szót egy művelt oxfordi angol. Aztán mikor utánanézel a szótárban, akkor mindig kiderül, hogy dehogyis ott, hanem egészen máshol. Tényleg komolyan, mint egy detektívregény. :))

 • 2007.12.22 18:51:10Nilüfer

  én olvasom a szótárt, tényleg..és sokkal több ragad rám, mintha kötelező szótanulás lenne..fura.

  És tényleg, ha belejövök, alig bírpm letenni, egyik szó hozza a másikat:D

 • 2007.12.22 19:58:22Nilüfer

  druantia, egy szer nekidurálom magam, és írok neked egy listátí.9

  hirtelen men tudnám felsorolni, de pl Pohl: az átjáró, Túl a kék eseményhorizonton, és A hicsik krónikái nagyon bejött.De ezernyi jó van..majd összeszedem:)

 • 2007.12.22 20:15:58cseresznye

  Nilüfer!  Ne csüggedj a Samunadrág miatt, egész biztos benne lesz az a néhány mondat, amiért meg kellett venned.  Szerintem a versek nagy része tényleg jó, ezért képes lehet arra, hogy annak is adjon valamit, akinek épp nem a stílusa. Az biztos, hogy 1-2 évesnek nem ezen demonstrálnám a nyelv zeneiségét, viszont megfogalmaz olyan kis mozzanatokat, amit felismerve jóleső közösséget érezhetünk embertársainkkal, hogy lám-lám, ők is...  Tényleg, a korosztályt nem tudnám belőni, talán a szerzőnek van igaza, hogy 6 és háromnegyed évesen (ha jól emlékszem) üt igazán :)

 • 2007.12.22 20:17:33cseresznye

  Ja, ismeritek a magyar Sci-fi adatbázist? Sárdi Margit koordinálja. Ha valakit érdekel előkotorhatom a linket.

 • 2007.12.22 20:23:26Nilüfer

  cseresznye, korotd elő, légyszíves, és a Samunadrágba majd belenövünk:DDD persze, soha nem dobnám, ki ,keresem azt a bizonyos legalább egy jó mindatpt benne:))))) és az sincs kizárva, hogy a végén megtetszik..elsőre nagyon fura:)

 • 2007.12.23 10:56:59starbuck

  Nilü,  Az Idő Kereke sorozat szuper! Szomorúan olvastam, hogy elhunyt Robert Jordan, de azért nem marad el a befejezés. Wayne Chapman könyveit is szeretem.  Ha SF, akkor még pl. Arthur C. Clarke, Philip K. Dick, Iain M. Banks. Férj Alastair Reynolds könyveiért rajong, sajnos magyar fordítás még nincs, de angolul elolvasott tőle mindent, ami eddig megjelent. Barker Korbácsa? Sokan esküsznek rá, nekem annyira nem tetszett. Ja, és Lem Kiberiádája megunhatatlan (meg a többi Lem is csúcs sztem.)  cseresznye,  ez engem is érdekelne!  Boldog, békés Karácsonyt Nektek!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta