SZÜLŐSÉG

Játékok a legkisebbeknek karácsonyra

2007. december 17., hétfő 12:30

Karácsonyi sorozatunkban azt mutatjuk be, hogy mi milyen játékokat ajánlunk a legkisebbeknek – akár a sajátunkról, akár ismerős kisbabáról legyen szó. Születéstől egy-másfél éves korig szedtük kategóriákba azokat, amiket szerintünk a legérdemesebb megvenni.
Katt!
 

1. Fellógatós: a kiságy fölé akasztós, forgós, színes izéről lenne szó. Van belőle egyszerűbb, mint az Ikeás, 1490 Ft-ért. Ez is nagyon aranyos, de nem zenél, és maximum mi mozgathatjuk. Illetve megpróbálhatjuk olyan magasságban elhelyezni, hogy a gyerek bokszolhassa – letépni még valószínűleg három-négy hónaposan nem tudja, de jól elszórakozik azon, hogy ha meglódítja a kezét, megmozdul a cucc – ráadásul megtapasztalja a kauzalitást és a hatalomgyakorlást is. Kicsit bonyolultabb a Sterntaler forgója, csak egyet emelek ki a sokból, a Pia vízilósat, amely kislányoknak való, übercuki alkotmány. Németországból kell megrendelni, postaköltség nélkül 30 euró. Akinek pedig megengedi a pénztárcája, vehet zenélős, forgós, távirányítható csodajátékot. Nekünk a Tiny Love-é tetszett a leginkább. (Egy baba is valószínűleg az élénk színeket és mintákat szereti jobban, semmint mondjuk a Fehn nagyon dizájnos, nagyon pasztell sápadtkáit.) Ez mindent tud, de tényleg, a babák le vannak nyűgözve tőle, mi meg az árától, 12 990.

2. Felhúzós-zenélős: klasszikus dolog, meghúzok egy zsineget, és elkezd tilinkózni a dolog valami idétlen dallamot. A gyerekek szeretik, meg kell valljam, a legtöbb szülővel ellentétben én is. Az a jó, hogy amíg kicsike, egész halk zenélőssel is elvan. Olyat vegyünk, amely kinézetében is érdekes, hogy forgathassa, fogdoshassa a kicsi közben, illetve mi mutogathassuk neki, amíg még nem tud fogni. Itt is ajánljuk az Ikea zenélő puha figuráit, például a teknőst 1290 Ft-ért. Különlegesebb a Sterntaleré, melyek nem egyszerűen zenélnek, hanem az anya bensejében hallható hangot utánozzák, például a szívhangot. Ez megnyugtatja elalváskor a kicsit. (Ha magunkhoz öleljük akkor is hallja ezt, de psszt!) Nekünk nagyon bejött még a Fehn cuki felhúzós tehene 2990-ért. Kicsit nagyobbaknak a zenélős varázskulcsokat ajánljuk, a három kis színes kulcs 2580 Ft.

3. Puha: alapvetően nem érdeklik a gyerekeket a plüssbabák. Olyan egyéves kor körül tör csak elő belőlük a babázhatnék és hurcolgathatnék. Ekkor érdemes egy-egy kedves babával meglepni őket. Mi a Götz Johannáját ajánljuk, 4100 Ft-ért. Nagyon aranyosak a Kipp-kopp babák is. A Ks Kids rongybabái is kielégítenek mindenféle odabújási és esztétikai igényt, egy darab pedig potom 1814 Ft. Extra viccesen néznek ki a Smoby babái is, az áruk is kicsit vicces, a maroknyi kis állatka vagy emberke 5390 Ft. Jól kereső egy gyerekeseknek. Szürreális külsejű plüssből az Ikeában sincs hiány, egy narancssárga pöttyös tevét már 995 forintért megkapunk náluk.

4. Rágcsálnivaló: az egészen egyszerűektől, mint a Chicco klasszikus háromszínű kulcsos rágókája, mely 580 Ft, egészen bonyolult, manipulálható darabokig terjed a sor. Ilyen a Fisher Price napocskás rágókája, melyen mozgó alkatrész és tologatható napocska is van, 1320-ért. Még tutibb a zebra, aki zenél is mindehhez, ha megnyomjuk rágás közben a pocakját. Plusz négyszáz forint ez a fícsör.

5. Csörgős: kedvenc csörgőnk a Visegrádi utcai fajáték üzletből származik. Színes kis fagolyók mozognak a gömbíveken, a merőleges ívek csatlakozási pontjain mindenféle favirágok vannak. Lehet nézegetni, lóbálni, csörgetni, rágni, tologatni a golyókat, egyszóval multifunkcionális. Körülbelül 3000 Ft. Nagy kedvenc még a Fakopáncs rumbatökje, színes csíkjai abszolút lekötik a kisbabát. 990 Ft. Kapható náluk apró bébicsörgő és nagyon ötletes kockacsörgő is, 450 és 990 forintért.

Műanyag csörgőből Dunát lehet rekeszteni, mi csak egy csuklóra szerelhetőt emelünk ki. Vannak gyerekek, akik agybajt kapnak attól, ha a kezükre van valami rögzítve (vajon ők lesznek azok a felnőttek, akik sem gyűrűt, sem karórát nem viselnek el magukon?), és vannak, akik viccesnek találják, hogy a kézmozdulatuk rögtön „zenél” is. Ilyen kis csuklócsörgő készletet vehetünk a Fehntől, nagyon aranyos kis plüss figurákkal, 1490-ért.

6. Tologatós-húzogatós: kisautót mindenkinek! Nem, felnőttfejjel lehetetlen megérteni, hogy mi az isten izgalmas azon, ha az ember lánya avagy fia egy kis műanyag rondaságot tologat ültében, és hozzá halkan berreg/vummog. De tény, hogy szeretik. Ár-érték-minőség arányban nálunk a Wader nyert, 399-ért egy vagon mindenféle járműből választhatunk, buldózertől helikopterig.

Húzogatósból az Ikea abszolút nyerő: királyul néznek ki a vicces fafigurák, egy darab 1790, és még a fogát is csattogtatja. Ezt persze csak járni tudóknak adjuk.

7. Bedobós és rárakós: szebbik nevén Montessori és formaválogató. A Montessori-rúdból örök kedvencünk a Brio-bohóc, helytől függően körül-belül 4000 forintért. Nem a legolcsóbb a kategóriájában, de messze a legszebb és legjobb minőségű. Kisebbeknek jobbak az egyszerűbb ráhúzogatósok, mint például a Ks Kids nagyon édes kis darabjai, melyeken a három plüss karika egy babatestet ad ki végül. 3700 Ft. Az összerakós másik kedves verziója a poharas építő, a legegyszerűbb és legsokoldalúbb játék: egymásba rakjuk, elrejthetünk alá dolgokat, építhetünk-rombolhatunk. Az Ikeás teljesen alkalmas a célra, 749 Ft.

A formaválogatóból egészen egyszerű és egészen dizájnos is van. Mi egy kisebb, egyszerű, de nagyon szép darabot ajánlunk: a PlanToys kis formabatyuját 3490 Ft-ért.

8. Játszószőnyeg: az egyik legdrágább dolog, amit kisbabának vehetünk, viszont nagyon jó játék. Mindenképp olyanra ruházzunk be, amihez tornázó is tartozik, mert az szórakoztatja igazán a kicsiket. Az is fontos, hogy az alapnak változatos színe és mintája, valamint anyaga, tapintása legyen. Ha vannak rajta lehajtható, tépőzárazható fülecskék, az sem utolsó. Mi egyet választottunk a legdrágábbak közül, de gyönyörű és szuper jó: a Haba Manóvilág szőnyege még tornázó nélkül is egy húszas. Vehetünk hozzá esetleg egy Canpol tornázót 5490 Ft-ért.

9. Fürdőjáték: rengetegféle van. Tulajdonképpen egyszerű műanyag activity centerke (micsoda szép szó is ez!) a Tiny Love csörgő-zörgő nyomogatható békája, de nagyon aranyos. 3000 Ft. Kedvencünk a fürdethető baba, akinek rózsaszín koszfoltjait dörzsölgethetik a kicsik, a tisztaságra nevelés jegyében. Még jó, hogy nem pukizik rózsaillatút. De legalább jól néz ki, 2500 forintért. Másik nyerő játék a nagyobbacska szerelős gyerekeknek a Smoby Aquacenter, amelyen van toronyépítőtől forgós kerékig minden. Nem olcsó, 9290-be kóstál.

10. Lapozó: nem szedjük újra csokorba, mert már itt és itt megtettük.

Akkor kezdhetjük elkölteni a kéthavi fizetést. De ha netán már a harmadik pontnál lefogyott a bankkártyánkról a kosztpénz is, ne csüggedjünk! Következő posztunkban ugyanezek a játékok lesznek, csak kicsit másképp.

A boltok, amelyekben ezeket megkaphatjuk:

Játék-City
Brendon
Fakopáncs
Pagony
Mixmarket
Ikea
Sterntaler
Haba

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.19 11:37:06szövetszöcske

  Azt hiszem mostmar lefutottnak tekintheto a verseny a ket suli kozott, es nem az gyozott, ahova en jartam...

 • 2007.12.19 11:37:46Nilüfer

  huhh, ez nagyon nehéz volt, szerintem ez valami szubkultúrás név, általánosan az én időmben nem volt ismert:) de a ma nők táblát persze ismertük:DDD

  Beugrott még a Bárka..érdekes, sose volatm ivós, mért a kocsmák maradtak meg?? na és a Kék golyó?? micsoda tőgypörkölt volt ott( egyszer ettem, az éhhalál szélén, nagyon ízlett, azóta rosszul vagyok, ha rágondolok:))))/Szilléri és Topolya, na az valami új lehet..

 • 2007.12.19 11:38:44begyszli

  Mármint Radnóti kontra Ságváry? Azt nem tudom. De tudom, hogy mi mennyire utáltuk a Kisságvárisokat, mert én ált.suliba meg a II.gyak-ba jártam.

  Huhhh, téged nem lehet fellelni v.hogy iwiw-en?

 • 2007.12.19 11:39:56huhhh

  Persze, biztos szubkultúra, mi sűrűn találkoztunk ott (a hozzá közelebb esőbe jártam a két említett gimnázium közül). :)) A férjem meg a másikba, de itthon még soha nem kaptunk hajba emiatt. :))

 • 2007.12.19 11:39:56Nilüfer

  és hallottam, a Szőke Tisza megszűnt..jól fizették az éjszakai fekete mosogatást..mármint a fehér mosogatóba nem mehettek diákok, csak a feketébe....

  És a Hági????

  Az alabárdost csak kívülről ismertem, annyi pénzünk sose vót:D

 • 2007.12.19 11:40:05szövetszöcske

  Mentek lefele a kocsma-kategoriaban:) Lassan majd elorantja valaki a Nejlont (a Kossuth sugaruton), hogy az mekkora kiraly hely volt (mar ha az ember tulelte az estet...)

 • 2007.12.19 11:41:09begyszli

  Nilü a Bárka most kezd újra éledni, még nem voltam mióta új gazdája van, a Janics Natasa vette kézbe, remélem jó lesz (az biztos, hogy lesz sok finom szerb kaja).

  A Szilléri meg egy sugárút, szerintem Anura azért tudhatja, mert arra lakott albérletben. Amúgy ez már nem belváros. De nekem a város közepe lesz most karácsonykor, mert ott lakik anyósom.:)

 • 2007.12.19 11:41:42szövetszöcske

  Most melyik a kozelebb eso? A Lofara kb. feluton van a ket suli kozott, vagy csak rosszul becslem igy emlekezetbol?

 • 2007.12.19 11:42:39huhhh

  Begyszli, az az igazság, hogy az iwiwemet jobbára valamelyik lánygyermekem kezeli. Egyszer már töröltem magam, aztán ragaszkodtak hozzá, hogy megint fent legyek, szerintem csak azért, hogy eggyel több bélyeg legyek a bélyeggyűjteményükben :)), de ha téged be lehet azonosítani, akkor most direkt a te kedvedért belépek és jelöllek. :))

 • 2007.12.19 11:42:57Nilüfer

  Akkotriban a zsinagógába alig lehetett valahogy bekuncsorogni, egyik legnagyobb élményem,az valami csudaszép.És egyáltalán..Szeged egy díszes katolikus város, nehezen állt át a szemem erre a puritán kálvinista Rómára......de már debrecen is teszik

  de sose fogom olyan szinten ismerni, mint Szegedet:)

 • 2007.12.19 11:43:30Nilüfer

  huhh, engem is jelölhetsz:)

 • 2007.12.19 11:43:57huhhh

  Jaj Szövetszöcske, nem figyeltél. Már régen nem a Lófaráról, hanem a "manőkről" beszélünk, vagyis a városi fürdőről (tudod, Kakasos templomnál). :))

 • 2007.12.19 11:44:13begyszli

  Az én nagy kedvencem a Boszorkánykonyha volt. Sajna már az sincs.

  Nejlon? Na, ezt megnézem magamnak! Lesz 10 napon a túlélésre.

  Mi mostanság a Sekrestyésbe jártunk, az a Honvéd téren van.

 • 2007.12.19 11:44:51szövetszöcske

  OK, bocs, neha dolgozom is azert kozben... Akkor en is a kozelebbi suliba jartam.

 • 2007.12.19 11:45:38huhhh

  És a Vakegér?

 • 2007.12.19 11:46:09Anura

  Szillérin van a Könyvtár Tanszék, Topolyán a Töri.. na itten látszik is, béna humán szakos voltam. :)  Ömm.. ami még jó volt anno Szegeden, az a Boci bár, ha ismeritek. :) Isteni turmixaik voltak.

 • 2007.12.19 11:46:18begyszli

  Szerintem így Begyszli-ként megtalálsz, a poronyt ismerőesei között is. És előre is köszi, így legalább nekem is lesz egy szép új "bélyegem":)

 • 2007.12.19 11:46:49Anura

  Lakni a Károlyiban laktam, ha ismeritek így névről, kollégium. :)

 • 2007.12.19 11:46:50Nilüfer

  ja, és a Rókuson a sportpálya melletti valami csehóban kuglibábut állítgatni egész éjjel..jól fizettek, volt borravaló, mert a bábukat tudni kellet állítani( volt lejtős talpú is:)))))))).de a másnapi izomláz..attól még paprikát szedni is jobb volt Szőregen:DDDDDMeg krumplit válogatni éjszakai műszakban, nemtommárhol:)

 • 2007.12.19 11:47:22szövetszöcske

  A Nejlonba ugy 17-18 eves koromban mentunk egyszer-ketszer haverokkal hogy masnap elmenozhessunk az osztalyban. Ez nem diak, hanem tipikus munkaskocsma volt (de ejjel is nyitva), verekedes szekekkel meg felszemu zongorista, ilyesmik. (nem tudom nyitva megvan-e meg egyaltalan, majd karacsonykor megnezem)

 • 2007.12.19 11:47:39huhhh

  Topolya sori lőtér... a szép emlékű honvédelmi napok, amikor kispuskával tanultunk célba lőni, védekezésül a gaz "impralisták" atombombáival szemben. :))

 • 2007.12.19 11:47:53Nilüfer

  én a Somogyi tejbárt ismereme:)) megvan még?? akkoriban a túrógombóc volt ott nagyon finom:)

 • 2007.12.19 11:48:15begyszli

  Boci-tejivó! Az tényleg jó! Meg régen volt még a bíróság mellett is egy tejivó. Olyan sós kiflit lehetett kapni, hogy naaa! És csak ott!

 • 2007.12.19 11:48:21huhhh

  Na, akkor most kicsit átugrom az iwiwre, aztán jövök vissza. :))

 • 2007.12.19 11:48:51Nilüfer

  á, szövet, a Sárkányben is verekedtek..anélkül nem is volt teljes az este:))))))))

 • 2007.12.19 11:50:15huhhh

  Somogyi tejivó... Amikor az anyukám vitt haza az óvodából, mindig kikönyörögtem egy kis túrós csuszát vagy sajtos tésztát vacsiként, annyira finomabbnak éreztem, mint az otthonit (hogy miért???). Csak a füles műanyag bögrékkel nem tudtam megbarátkozni soha. :))

 • 2007.12.19 11:50:35Anura

  Nilü, elvileg megvan még, és kibővítették, most egész szép nagy pincéje van, mondjuk a minősége már nem az a régi, de még mindig finom. Túrógombócot én is sokat ettem ott. :)

 • 2007.12.19 11:51:56szövetszöcske

  A Sárkány nem egy garniszallo volt az allomasnal? Vagy volt kocsma resze is?

 • 2007.12.19 11:53:26Nilüfer

  én arra is emlékszem hogy akkoriban( 70-es évek) nagyon jó volt a közbiztonság

  Annyit karistoltunk éjjel a városban, hol többen hol kevesebben, de soha senkit nem ért baj, még a Ligetben sem.Régi szép idők..na ezt szeretem Józsában is, nem kell hátranéznem, ha lépéseket hallok magam mögött.......

 • 2007.12.19 11:55:30Nilüfer

  Hát, lehetett az garniszálló, de a kocsmájába jártunk enni, 13 Ft volt bármi zóna..eladtuk a menzajegyet, vagy hidegre váltottuk/ jelentkezzen, aki tudja, mi az/, és kocsmákba jártunk enni:)))) innen ismerem ezeket, a garniszálló kimaradt az életemből:DDDDD

 • 2007.12.19 11:56:23Nilüfer

  huhh, nemtom mért, de tényleg minden jobb volt ott..én sokat főzök, jól is, de olyat nem tudok:DDDD

 • 2007.12.19 11:57:35begyszli

  Szövet: a Sárkány mindkettő volt.

  Nilü: a szegedi közbiztonság szerintem még mindig jó. Vagy csak én nem vagyok képes ott félni semmitől és senkitől.

 • 2007.12.19 11:57:59huhhh

  Na, azt hiszem sikerült a technikai bravúr, jelöltem Begyszlit és Nilüfert ismerősnek. :)))

 • 2007.12.19 12:00:25Nilüfer

  köszi, én most elfutok némi ajándékért meg kajáért, de délután ismét itt lopom maj d napot:DDDD

 • 2007.12.19 12:02:09begyszli

  Én meg lepecsételtem a bélyeget:) És jól megnéztem, hogy nem is egy közös ismerősünk van (hanem kettő):)

 • 2007.12.19 12:04:23huhhh

  Én meg elmegyek ebédet főzni, mert a lányaimnak valószínűleg nem elég magyarázat a Poronty (még ha ponty lenne :)), ha farkaséhesen hazaérnek a suliból. Meg azért most már dolgoznom is kéne. Estefelé még visszanézek.

 • 2007.12.19 12:06:49Leona

  Nono, mi van itt?

  Nekem ki fog szólni, hogy ki köll bővítenem a "tiszteletbeli szegedi" gyűjteményemet? :)

 • 2007.12.19 12:07:54Leona

  Amúgy a Hági sajnos csak pusztul :(  És iggen, a lófara volt az első, amit helyismeret gyanánt a magamévá tettem itt. :)

 • 2007.12.19 12:09:08begyszli

  Leona: szeretettel várunk a klubba. Milyen minőségben is? Szegedi vagy, voltál, leszel vagy ott tanulál?

 • 2007.12.19 12:17:52Leona

  Vagyok.

  És bocs, azt hiszem az kicsit régebben lehetett, de egyszer már írtam szegedi/tiszteletbeli szegedi listát, és erre utaltam vissza. Már akkor is sok jelentkező volt :)  Kár, hogy nem emlékszem, melyik posztnál volt. De tényleg döbbenet, mennyi mindenkinek van ide valamilyen kötődése...  De azt bármikor felsorolom, jelenleg a Porontyról kik laknak itt (legalábbis bevallottan).

 • 2007.12.19 12:20:08Leona

  Na, most át kell caplatnom Újszegedre, ha visszaértem benézek.

 • 2007.12.19 12:20:55Anura

  Én is lelépek, most már tényleg elindulok beszerző körútra, kell egy kis mamut a karácsonyi kajákhoz. :))  Jók legyetek!

 • 2007.12.19 12:31:14begyszli

  Kénytelen leszek én is a munkámhoz látni, mindenki magamra hagy. De figyelek ám azért!!!

 • 2007.12.19 13:03:26Leona

  Hahó, Begyszli, én már vissza is értem! :)

 • 2007.12.19 13:07:46begyszli

  Én is itt vagyok:) Szóval volt már egy ilyen klub? Kár, hogy akkor még nem voltam itt. Annyira örülök minden szegedinek és Szegedet szeretőnek.

 • 2007.12.19 13:11:49Leona

  Igen, volt. Ami azt illeti a kommentelők közül ötöt is tudok, aki itt él. De nagyon sokan vannak, akik itt tanultak (ők lettek anno a tiszteletbeliek), meg Alvómacit szavaztuk még be, mert akkoriban jöttek hozzánk látogatóba :)

 • 2007.12.19 13:15:37begyszli

  Hát ez tök jó! Mármint, hogy Alvómackót beszavaztátok. De tényleg, Ő hol van? Napok óta nem láttam. Vagy csak ennyire el vagyok foglalva a saját dolgaimma.?

 • 2007.12.19 13:23:11Leona

  BEgyszli: megkereslek iwiwen, és ott folytassuk, okés?

 • 2007.12.19 13:32:02begyszli

  Rendben:) Én már próbáltam rád akadni, de nem sikerült sajnos.

 • 2007.12.19 13:35:28Leona

  Begyszli: bejelöltelek. Ugye téged?

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta