Aberráltak oldalaira tévednek a gyerekek

A madridi III. Károly egyetem kutatói július és november között különböző honlapokon navigáltak, jó pár chat-et és fórumot elemeztek. A keresők között is kutakodtak a megadott kulcsszavak használatával. Ezek után megállapították, hogy sok a nem megfelelő tartalom és gyakorlat a gyerekeknek szóló szolgáltatásokban.



Például egy "Tanulj játszva: chat kis óriásoknak" címűn egy felnőtt két 10-11 éves kislány személyi adatait akarta megszerezni. A legtöbb szabálytalanság a fórumokon történik. Itt megtalálható a pornográfia, hirdetések felnőtteknek kiskorúak keresésére szexuális találkozók céljából is, írja az MTI. 


A kulcsszavak alapján történő keresésnél sem jobb a helyzet. Olyan kulcsszavak, mint játékok, kislányok, babák, barátnők, videó-játékok aberrált oldalakhoz viszik el a gyerekeket. Erőszakos videó-játékok, becsapó hirdetések, vagy különböző kereskedelmi ügyeskedések a személyi adatokért szintén vannak szép számmal.

"A gyermekek jogainak védelme az Interneten" című tanulmány, amely az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF spanyol bizottságának kérésére készült, javasolja az olyan eszközök bevezetését, mint a szoftver-szűrők/tartalomkatalogizálás kombinálását, vagy biztonságos, úgynevezett "navigációs" portálokat. Felmerült az is, hogy legyenek moderátorok minden, a gyerekek felé irányuló chaten és fórumon, és hozzanak létre hatékony mechanizmusokat az életkor igazolására.

A tanulmány megállapításainak alapján az ENSZ-szervezet már nemcsak önszabályozást igényel a Hálótól, hanem egy tanács létrehozását is sürgeti, amely őrködne afelett, hogy a gyermekeknek szánt szolgáltatások mentesek legyenek minden ártalmas tartalomtól. A tanács szankcionálhatná, sőt betilthatná azokat az oldalakat, amelyek sértik a kiskorúak integritását - számol be az MTI az El País című spanyol napilap alapján.

A tanulmány három intézkedést tartana szükségesnek: az önszabályozást, a szabályok törvénybe iktatását, valamint a családok és a felhasználók felvilágosítását.
Oszd meg másokkal is!
Mustra