SZÜLŐSÉG

Kórházban szülni Magyarországon

2007. december 15., szombat 10:25

Két gyermekünk született eddig, mindkettő Magyarországon, Budapesten, 2005-ben és 2007-ben. Mindkét alkalommal – természetesen – rettentően idegesek voltunk és féltünk, de jobb szüléseket nem is kívánhattunk volna magunkat.


Orvost pár éve választott a feleségem, amikor Budapestre költöztünk, azóta szerencsére nagyon meg vagyunk vele elégedve, így nem volt kérdés, hogy kinél fogunk szülni. Szülésznőt szájhagyomány útján találtunk, de valószínűleg ennél jobban aligha választhattunk volna, a második szülésnél az ő személye sem volt kérdéses.

Mindkét terhességünk relatíve simán zajlott, bár az elején mindkét alkalommal némi segítségre volt szükség, hogy végül szülők maradhassunk. Az első baba 2 héttel korábban jött: a feleségem otthon aludt, én éppen pókereztem a barátaimmal, amikor elfolyt a magzatvíz. Bőven volt időm hazaérni és bevinni a feleségemet, közben felhívtuk a szülésznőt, aki felhívta az orvost, így mire szükségünk volt rájuk, már mindketten a kórházban voltak. Az egész éjszakát benn töltöttük (kb. 10 órát). A második babánál már óvatosabbak voltunk, mert a szülés előtt nagyon sok rendszeres fájás volt és mivel a tudomány szerint ezek már mind a vajúdásból veszik el az időt, itt nem kockáztattunk: 1 nappal a tényleges szülés előtt, az utolsó CTG után már nem mentünk haza (én mentem dolgozni, a feleségem maradt).

Mindkét szülésünk a következőképpen zajlott:

• Bementünk a szülőszobába, amelyhez külön előtér tartozott (benne pl. szekrény a ruháknak) és volt hozzá egy fürdőszoba is. A szülőszoba körülbelül 20-25 nm volt. A feleségem a szülőágyon feküdt, a monitorok rajta, én néha egy fotelben ültem, amelyen aludni is lehetett, mert a lábrész és fejrész is mozgatható volt, néha pedig az ágy melletti széken.

• A vajúdás elején a szülésznő bejött és azt mondta, hogy nem akar zavarni, ezért nem marad velünk, viszont ha gond van, akkor szóljunk és jön. Jelezte azt is, hogy ha zenére vagy bármi másra szükségünk van (nagylabda, stb.), akkor szóljunk bátran, de ha nincs semmi problémánk, akkor csak szüléshez jön vissza.

• A szülés kezdetekor bejöttek mindketten az orvossal. A szülés során a szülésznő mondta, hogy mit csináljunk (az orvosnak is), illetve azt a feleségem mondta, hogy én mit csináljak. Az orvosnak szerencsére semmi dolga nem volt közben, szinte hozzá sem nyúlt sem a feleségemhez, sem a babához.

• A szülés maga teljesen átlagos ideig tartott és mindkét baba rendben megérkezett, a születés utáni percben már a feleségem hasán feküdtek mindketten.

• A szülés után bejött egy nővér is, ő később elvette a babát és elvégezte az ilyenkor szokásos dolgokat (mérés, stb.). Az orvos megvizsgálta a feleségemet, ezután a szülésznő, az orvos és a nővér is távozott.

• A baba pólyában még 2 órát töltött velünk, majd elvitték vizsgálatra, a feleségem pedig ment pihenni.

• Utána 3 napig együtt voltak napi 24 órában a kórházban (kivéve fürdetés és vizsgálatok).

Nem volt tehát beöntés, gátmetszés. kiabáló orvos, dirigáló szülésznő, megalázott kismama, koszos szülőszoba. Volt viszont figyelmesség, kedvesség, tisztaság, profizmus. És öröm, boldogság.

Tudom, hogy mostanában illik lehordani a magyar egészségügyet és kórházakat úgy általában is, de szülés tekintetében még kifejezettebben, de nekem és a feleségemnek e két szülés után sincs rossz tapasztalatunk és számunkra az volt a megnyugtató, hogy ha akár a szülés során, akár az első pár napban bármi probléma merült volna fel, akkor azonnal tudnak nekünk segíteni. Ezt a nyugodtságot egyiken sem áldoztuk és áldoznánk fel a következő gyermekeknél sem csak azért, hogy egy olyan épületben szüljünk, amelyre nem kórház van írva.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon szerencsések vagyunk, hogy a választott orvosunk pont ebben a kórházban dolgozik, biztosan nagyon szerencsések vagyunk, hogy a szülésznőnk ennyire ügyes és kedves volt, és abban is biztos vagyok, hogy van ennél rosszabb ellátás, rosszabb kórház, rosszabb orvos, rosszabb szülésznő is, de azt hiszem ezekre a jó tapasztalatokra valahogy kevesebben szoktak kíváncsiak lenni.

Végezetül még egy fontos dologról, csak nagyon röviden: mindkét szülés természetesen nekünk pénzbe került. Azért természetesen, mert mind az orvos, mind a szülésznő bármikor, amikor szükségünk volt rájuk azonnal rendelkezésünkre álltak, akár a terhesség során telefonon vagy személyesen, akár a szülés előtt vagy utána és ugyanez igaz természetesen a szülésre is. Ez egy extra szolgáltatás volt, amiért fizettünk és így joggal várhattuk el, hogy legyen az orvosnak és a szülésznőnek bármilyen programja, bármilyen problémája, mégis amikor mi megyünk szülni, akkor ott legyenek velünk, és ez így is történt. (Nem véletlenül nem használtam a hálapénz szót.).

Ma, Magyarországon, kórházban, orvossal, szülésznővel, így is lehet szülni.

Ön is szeretné megosztani olvasóinkkal szüléstörténetét? Küldje el nekünk a poronty@mail.velvet.hu címre!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.15 18:12:12manci

  Kékfelhő: szerintem ez a normális hozzáálás. A szobatársam olyan dokinőnél szült, aki híres arról, hogy nagyon forszírozza a gátvédelmet. Hát szegénykém annyira szétrepedt, hogy huszonvalahány után már nem is számolgatta tovább az öltéseit. Szóval ha kell, inkább vágjanak!

 • 2007.12.15 18:15:40Kékfelhő

  A kolléganőm háromfelé repedt szegény :(

  Annál már a vágás is jobb.

 • 2007.12.15 18:35:31Hinds

  Mi nekünk is csdálatos szülésünk volt az Istvánban, 2005-ben és 2007-ben is!

 • 2007.12.15 19:43:50verkaverka

  Jaj persze nem ugy ertem hogy soha ne avatkozzanak be semmibe semmikepp, nyilvan van amikor az a jobb.

 • 2007.12.15 20:11:32JulcsiMami

  Nekem szüles alatt pont azok a dolgok nem fajtak, amiktöl rettegtem (gatmetszes, burokrepesztes, tolofajas), minden mas viszobt horror volt...  Gatmetszestöl felöknek üzenem, hogy en pl. egyszerüen ereztem, hogy jönne a gyerek, de nem fer ki. Aztan nyissz (semmi fajdalom) es semmi perc alatt kijött a baba. Hat ilyen megkönnyebbülest meg sosem ereztem, a legdurvabb szekrekedes utani megkönnyebbülesnel is ezerszer "jobb". Aztan igaz sokaig varratk, de ugy, hogy utana semmit nem ereztem abbol, hogy hol van seb, hogy van egyaltalan... csak igy ataestem a lo masik oldalara, pörögtem 2-3 nappal szüles utan, mint a taxiora, aztan majdnem szetment a varras, aztan pihi volt. De fajni sosem fajt, a varras se (erzestelenites miatt).

 • 2007.12.15 20:32:01Guruljka

  Anura miért nem itt érdeklődsz szülésznő után!! Second bébit én is a Szt. Imrében szültem háborítatlanaul!!!

  Szülésznő beceneve : Picur volt. És szuper csaj!  De, el kell mondjam, hogy a Szt. Istvánnal nekem viszont nekem csak rossz tapasztalataim vannak 2003-ból.

  Úgyhogy izlések és pofonok. lehett, hogy ami nekem jó, másnak pocsék és fordítva.  És nem értek egyet azzal, hogy milyen jó ez a cikk, mert végre valaki, akinek jó szülésélménye volt Magyarországon kórházban.

  Mert már volt egy csomó ilyen esetről beszámoló születéstörténet itt, csak senki nem használta arra, hogy propagandát gyártson belőle. Most már ez is megvolt. Aztán ennyi.

  Nekem ez szomorú, de nyilván ez csupán az én véleményem.

 • 2007.12.15 20:33:33Guruljka

  Bocs, de pocsék a billentyűzetem és nem mindent veszek észre amikor visszaolvasom.

 • 2007.12.15 21:03:36cozumel

  Guruljka,  Nem, nem csak a Te velemenyed, olvasd el az enyemet is. Nagyjabol ugyanazt kifogasolom, csak mas kontosben:-)

 • 2007.12.15 21:15:44Guruljka

  cozumel:)

 • 2007.12.15 21:27:39Laluna

  Biztos vagyok benne hogy ez egy propaganda cikk, annyira személytelenül van megírva és annyira nem életszerű. Ez egy 'tökéletesen' felépített és struktúrált anyag, minden hívószó benne van. Nem tudom elképzelni hogy létezik nő, aki ennyire objektíven és távolságtartóan tudná megírni a saját szüléstörténetét. Pont olyan mint azok a szerkesztőséginek öltöztettek fizetett cikkek amiknek az alján ott a kis (x). A PR egyik bevett eszköze a fórumokon való posztolás amúgy.

  Szerintem ezt itt nem kellett volna.

  Hozzáteszem, a külföldi szüléstörténetek között is volt már PR-szagú (pl. a holland).  Amúgy meg szerintem eddig is tudtuk hogy Magyarországon az egészségügynek két arca van: ha van pénz és/ vagy ismeretség, de leginkább mindkettő, akkor odafigyelnek rád, van szervíz és szuper ellátás, ha meg nincs pénz/ kapcsolat, akkor pusztán a szerencsén múlik.

 • 2007.12.15 21:34:41Guruljka

  Laluna, a cikket elvileg egy apuka írta.

 • 2007.12.15 21:52:26ikrekmama

  "Mindkét terhességünk relatíve simán zajlott".

  Biztos Arnold Schwartzenegger írta a cikket, ha már ő is terherbe tudott esni. (Junior)

 • 2007.12.15 22:02:28micisapka

  a Szt Imre babamamabarátságosságáról csak annyit, hogy inkább egy nem kórház feliratú épületbe mennék szülni ilyesmi elvárással, maximum ambulánsan hazamenekülnék, ahogy szikkad a babán a magzatmáz.

 • 2007.12.15 23:09:21Csöre

  Anura! Ha nem veszed tolakodásnak, én jó szívvel tudom ajánlani az "én" szülésznőmet, Kondor Katának hívják. Egyszerűen egy tündér, nem tudok róla nem szuperlatívuszokban nyilatkozni. Másfél évvel a szülés után is név szerint felismert, amikor véletlenül összefutottunk a kórház folyosóján. A szülésfelkészítő előadások egyikén ő is fel szokott bukkanni. Ha esetleg kell a telefonszáma, a wiw-en a Poronty ismerősei között megtalálsz.

 • 2007.12.16 09:48:34verkaverka

  Anura nem tudom hol tartasz, a Szt Imreben azert az otodik honap utan mar elegge tele vannak a szulesznok az adott datumra, viszont tenyleg ugy tudom hogy ugy altalaban nagyon jok ott a szulesznok nemcsak par kivalasztott.

 • 2007.12.16 09:49:23boribon

  Hm. Szerintem nem feltétlenül propaganda ez a cikk, csak apuka nagyon férfiszemmel nézi a szülést. Gyakorlatias, racionális szemszögből, nagyon kívülről. De hát mégse ő szült. És miért ne lehetne valakinek férfiként határozott véleménye arról, hogy szerinte jó kórházban szülni? Ő így látta, ezt szűrte le.  A vénapukkadásos story én voltam, de ettől még semmi baj nincs a Szent Imrével, ez bármelyik kórházban megeshetett volna.Nem a kórházzal volt baj, a nővérke volt kicsit béna, de mondjuk vegyük figyelembe, hogy nem ittam túl sokat a vajúdás ráiban, tehát kicsit ki voltam száradva, és mint tudjuk, ilyenkor kicsit lelaffadnak a vénák, nehezebb eltalálni.

  Egyébként ez nem fáj kimondottan, csak kellemetlen volt, mert rosszul lettem tőle, de higgyétek el, hogy horrorabbul hangzik, mint amilyen valójában volt. Kicsit megszédültem tőle,egy pár percre elsötétült a világ, de azonnal lefektettek, és 20 perc múlva minden oké volt.  Anura, szerintem igenis jó kórházat választottál. Az én szülésznőmet is jó szívvel ajánlom: Széles Ágnes.

  De a másik két említettel is találkoztam (Picurnál anyukám szülte öcsémet 8 éve, Kondor Katával meg én is szüléselőkészítőn találkoztam), és szerintem ők is nagyon rendesek, lelkiismeretesek.

 • 2007.12.16 09:50:24boribon

  ráiban= óráiban

 • 2007.12.16 11:00:51kukk

  Nekem is az volt a benyomásom, hogy egy PR cikket olvasok. A Telki Kórházról, mondjuk.

 • 2007.12.16 11:11:12eszter

  Az jó, hogy megosztjuk egymással a pozitív élményeket. Fokozni már csak akkor lehetne, ha azt írhatnánk, hogy

  1. Vidéken élek, ahol ugye adott az egy szem kórház (itt klinika), ahol szülhetek. Mégis pipec, szép, tiszta.

  2. Nem vagyunk ugyan extrém szegények, boldogságban fel tudunk nevelni pl. 2 (vagy 3, vagy 4) gyereket, de komoly gondot okoz, hogy félretegyek vizsgálatonként 5-7-10e Ft-to, majd egy újabb 50e-t (100-at, 150-et) a szülésért. De semmi gond, mert a nem választott ügyeletes orvos sem ordibál, a szülésznő nem dirigál, és nem siettették a szülést.

  3. Csaszármetszéssel szültem ugyan, de mégis megkérdezték a férjem (vidéken, plusz pénz nélkül), hogy be szeretne-e jönni fogni a kezem, majd a babát.

  stb.  A fentiek nyilván nem mind rám vonatkoztak, de azt gondolom, ha a fizetésem ekkora hányadát leveszik TB-re, akkor talán ennyit megérdemlek.

 • 2007.12.16 12:36:45verkaverka

  Jogos, a fizetett orvos-szuleszno az csak abban kene hogy kulonbozzon hogy barmikor jon, vegig veled marad, es csak veled foglalkozik. Raadasul ez sincs mindig igy, altalaban a kuvva sok penzert az orvos csak beesik a vegere. A szuleszno azert ott szokott lenni, erdekes modon pont ebben a tortenetben nem volt "hogy ne zavarjon".

 • 2007.12.16 13:07:19tollseprű

  sziasztok!

  Van egy kismamaoldal itt: abbcenter.com/kismamalinkek ahol a vélemény gyüjteményben van pár orvos-kórház beszámoló, illetve néhány összehasonlító jellegű szüléstörténet is. Ha esetleg lenne vki, aki írna még be-nem-mutatott dokiról vagy kórházról, légyszi írjon egy levélkét a februar2008 kukac freemail-re! köszi!

 • 2007.12.16 14:01:18jtkata

  Anura! Szintén a Szt. Imrében szültem, mindkettő jó élmény volt! Első alkalommal Molnár Gabi bába segített ( akkor a véletlen hozott össze bennünket ), de nagyon jó volt Vele; második alkalommal sajnos pont szabadságon volt, mikor eljött a nagynap, így egy Erika nevű hölgyhöz "kerültem" és Neki is sokat köszönhetek! Ja és még annyit, hogy először volt gátmetszésem ( a Kocsis drnő így látta jónak és én megbíztam benne ), másodszor azonban nem kellett vágni, igaz nagyon figyeltem a bábára és iszonyatosan próbáltam szótfogadni Neki :)

  Szóval, szerintem jó kezekben leszel, ne aggódj!

 • 2007.12.16 15:40:29cozumel

  Eszter!  Igen, ha majd Kaposztaszottyanton is ez lesz az altalanos, akkor jon el a Kanaan:D:D:D

 • 2007.12.16 16:39:35evernever

  Miért természetes a hálapénz a szülésnél? Az én pénzemből fenntartott kórházban, milyen jogon veszel igénybe extra szolgáltatást? Mert pénzed van? Szüljél magánklinikán és ne másoktól lopd el az orvosok, szülésznők, nővérek idejét.

  Ha kicsit erős voltam, bocs

 • 2007.12.16 16:49:32verkaverka

  Hat nem tudom, azert lopasnak nem neveznem ha az orvos meg a szuleszno bejonnek kulon. Rossz a rendszer ketsegtelen, de bocs, hogy a turoba szuljon az ember fogadott orvos nelkul amikor egy ugyeletes es max ket szuleszno jut ot szuloszobara, plusz minden masra, mutore, a ctg-re stb, es pl pont a Szt Imreben elofordult hogy egy rezidens amugy nagyon helyes lany az ugyeletes csak epp semmit nem csinalhat amig meg nem jon egy szakvizsgazott orvos?

 • 2007.12.16 16:50:21verkaverka

  Nem is az a kerdes hogyan szuljon fogadott ezaz nelkul. Szerinted ne szuljon, oke. De nem lopas.

 • 2007.12.16 17:26:03levendul

  Anura, Terka, ha még ott van, a második szülésemet teljesen egyedül vezette le, nagyon tetszett, de ez már hét éve volt  Jolit is sokan kedvelték akkoriban • 2007.12.16 17:28:53cozumel

  Az a baj, hogy amikor az orvos ejjel kettokor a munkaidejen kivul bejon, mert fogadott orvos, akkor masnap, mikor ismet munkaidobe lep, esetleg hulla faradt lesz.

  Mert mondjuk a fogadott beteg szulese es az uj munkanap kezdete kozt fel ora sincs.  Es akkor felmerul a kerdes, hogy milyen jogon kockaztatja a "nem penzes" kismamak es magzataik epseget?  Valamint felmerul a kerdes: hogy lehetseges, hogy a vilagon nagyon sok orszagban anyak ezrei szulnek az ugyeletes orvosnal, es teljesen elegedettek a rendszerrel? Illetve akinek fontos a privat elbanas, az tudomasul veszi, hogy erre privat korhazban van lehetosege.

 • 2007.12.16 21:09:16JulcsiMami

  Kedves cozumel, teljesen egyetertek!!!!

 • 2007.12.16 21:11:14Csöre

  Bocs evernever, de azt a kórházat nem csak a Te pénzedből tartják fent, hanem pl. az enyémből, meg a férjeméből. És nem a kórháztól kérek extra szolgáltatást, sőt, épp, hogy nem kell az ügyeletesnek velem töltenie az idejét, hanem fordíthatja azokra, akik épp beérkeznek, akiknek nincs "saját" orvosuk, vagy csak épp fáj a hajuk. Mellesleg nagyon sok helyen nem csak azok az orvosok "születnek", akik állományban vannak, így nem is kapnak a kórháztól pénzt. Igen, nem legálisan fizettem (megpróbáltuk egészségpénztáron keresztül, de húzta a száját a doki, én meg szülni akartam nála, nem könyvvizsgálni). És százezer forint körüli összeget még kifizettünk (nem mindet a szülészorvosnak!), de a Telki félmillás tarifája kicsit rázós, főleg, hogy mellette még fizettem-fizettük a tb-t is.

 • 2007.12.16 21:27:31verkaverka

  Ez a privat elbanas privat korhaz annyiban egyaltalan nem stimmel hgoy ez egy szolgaltatas, es barmikor jogom van extra szolgaltatasokat vasarolnom hozza. Ez olyan mint hogy aki babamama szobaban akar egy szobaban lenni az ujszulottjevel az menjen Telkibe. Nyilvan hangzott el mar ilyen is...

  Ezzel egyutt teljesen azt partolnam hogy mukodjon a rendszer normalisan, ne kelljen sajat orvos bar spec a sajat felkert szulesznot en akkor is tamogatnam, jobb mint idegennel szulni, erre valok a fuggetlen szulesznok, akiknel egyebkent ugyanugy egybecsuszhatnak a szulesek.

 • 2007.12.16 21:38:49cozumel

  Verkaverka!  Jogod van extra szolgaltatasokat venni a korhazban: egyszemelyes szobat sajat tv-vel pl.

  Ez mar most is mukodik tobb korhazban, a fizetesi tarifa teljesen egyertelmu, szamlat kapsz rola, minden fair.  Az orvost munkaidon kivul berangatni NINCS JOGOD, szerintem senkinek nincs, mivel nincs jogod a sajat es masok egeszseget kockara tenni.  Egy kamionsoforre/buszvezetore/villamosvezetore vonatkoztatott pihenesi idot mindenki teljesen egyertelmunek es jogosnak gondolja es senkinek eszebe nem jutna, hogy megkerje: a torvenyben eloirt piheno ido alatt csinaljon mar egy privat fuvart (nem ketlem, hogy persze megtortenik).  Orvosra miert nem vonatkozik ilyen torveny? Illetve miert nem kotelezo betartani?

 • 2007.12.16 22:55:43Csöre

  Cozumel, tudom, hogy nem csak az én dokim van a világon, de én csak őt tudom példának felhozni.

  Ő nem alkalmazottja a kórháznak. Szerződésben állnak, ami azt jelenti, hogy ő a magánpraxisából viheti az adott kórházba szülni a kismamákat. Cserébe heti egy (fél?) napot rendel a kórház járóbetegrendelésén, és talán havi egy ügyeletet vállal. Nyilván van, hogy összetorlódnak épp a szülései, de bízom benne, hogy tudja, kábé havi hány szülést vállalhat úgy, hogy el is tudja látni ép ésszel.

  Én úgy gondolom, hogy ezek alapján nem vitás: fizetek a szülésért. Nem, nem tartom jónak, hogy ezt nem nyílt kártyákkal tehetem, és úgy kell logarléccel kiszámolnom, vajon mennyit is kéne neki adni, sőt ő volt az első, akinek életemben borítékot adtam, marha kellemetlen volt. De rendkívül jó szülésznek tartom, az adózási fegyelemről pedig nem én fogom kioktatni. Majd megvárom, amíg az első APEH-os próbaszülést végez valamelyik orvosnál... :)

  Vannak, akik úgy gondolják, fizetnie kellene (mmint az orvosnak, a kórház részére), mert a magánbetegeit viszi oda. Kérdem én: miért is? Az ÉN szülésem nem az orvosról szól, hanem RÓLAM, adót és járulékokat fizető MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRRÓL, akinek hóban-fagyban-napsütésben JÁR A KÓRHÁZI ELLÁTÁS. És a kórház meg is kapja utánam a nem kevés pénzecskéjét az OEP-től. Viszont spórol a dokin (legalábbis az enyémen, lsd. fönt), mert pl. az ilyen magamfajta sznob nőcik miatt (akiknek nem mindegy, ki turkál a testnyílásaiban) nem kettő, hanem mondjuk csak egy ügyeletest kell egyszerre bent tartaniuk.

  Igen, tudom, hogy a legtöbb országban nem lehet saját dokinál szülni (illetve csak marha szerencsével/oxitocinnal). De könyörgöm, legalább emiatt hadd legyen már egy kicsit jó itt élni... Ne haragudjon meg rám senki, de én a fogorvosra is háklis vagyok, nem is megyek, csak oda, ahová szoktam. A nőgyógyász az meg még olyanabb, legalábbis számomra. Persze teljes mellszélességgel amellett vagyok, hogy lehessen teljesen megbízni az ügyeletesben, meg a vak véletlenben, bármikor is esik be az ember a kórházban. De itt, 2007-ben Magyarországon nem ez a helyzet. És én ezen nem tudok változtatni, ezért inkább megyek ahhoz, akiben megbízom.

 • 2007.12.16 23:05:45Csöre

  Még egy személyes élmény, hogy a kórháznak is jó ez a különdoki-rendszer:

  Vetélés után, természetesen hétvégén kellett beesnem a kórházba. Vasárnap várt rám a műtét. Dokival telefonon voltam kapcsolatban, megbeszéltük, hogy neki most nem szükséges bejönni, megcsinálja az ügyeletes (ketten is voltak), és ő majd hív délután a műtét után, hogy hogy vagyok.

  Egyszercsak beviharzott az I. számú ügyeletes, hogyaszongya nem tudják elérni a dokimat, de próbálják, hogy jöjjön be műteni. Olyan gyorsan hagyta el a kórtermet, hogy csak a nővérrel tudtam utána szólni, hogy nem kell, megbeszéltük, hogy nem jön be. Eközben a II. számú ügyeletes mégiscsak elérte a dokit, és azt mondta neki, hogy én (azaz ÉN, a páciens) ragaszkodom hozzá, hogy jöjjön. Egy szó, mint száz, berángatták a vasárnapi ebéd mellől. Ő bejött egy szó nélkül, bár amikor elmondtam, mi és hogyan zajlott, érdekes arcot vágott. Eközben gondolom a két bentlévő ügyeletes sem kockapókerezett, nyilván pörgették a szüléseket, vagy mittomén.

 • 2007.12.16 23:18:02cozumel

  Csore!  Ha igy van, akkor szerintem tiszta a helyzet, hiszen a doki vegulis "barterben" all a korhazzal: a korhaz adja az eszkoztarat, a doki fizet a munkaerejevel, meghatarozott idoben.

  Ez nyilvan nem ugyanaz, mintha allando alkalmazasban allna a korhazban, ahol bizonyos kotott munkaidon FELUL vallaja, hogy a maganpacienseit ellatja.  En ertem, hogy a bizalmi kerdes fontos, de mivel jomagam sok helyen eltem, meg kellett tanulnom megbiznom XY-ban, akit a telefonkonyvben talaltam, vagy jobb esetben, akit egy ismeros ajanlott. Szerencsere sosem csalodtam, bar nyilvan, tortenhetett volna maskepp is (mint ahogy rengetegen csalodnak szuleskor a VALASZTOTT orvosukban). Szoval 100%os garanciak nincsenek.  Talan az lenne az idealis, hogy a terhesseget vegigkiserje a valasztott doki, aki mindent tud rolunk, feljegyzi a fontos tudnivalokat, ezutan ugy a 8. honaptol legyen egy aktank a valasztott korhazban, amit barmely eppen ugyelo orvos elerhet. (Ha a szules ennel hamarabb beindul barmilyen oknal fogva, akkor valoszinuleg ugyis surgosseggel kell intezkedni, nem lesz ido a valasztott orvost megvarni). Persze az is lehet, hogy ez valamilyen szinten mar mukodik is...

 • 2007.12.17 00:06:48eperke

  engem ez a választott doki/szülésznő téma eléggé elgondolkodtatott abból a szempontból, h én is ragaszkodtam a saját doki nénimhez és szülésznőmhöz és természetes volt, h fizetek majd nekik, amiért napi 24 órás készenlétben voltak miattam. de aggasztott egy kicsit a dolog, h vajon eléggé a toppon lesznek e (ott voltak :) ha olyankor szülök, amikor mondjuk zsinórban nem tudták már kialudni magukat... de nem tudtam kitalálni a jó megoldást...az már egy másik kérdés, h ezt a "plusz" pénzt másképp is megkaphatnák, mint borítékban, és esetleg mindkét fél számára kissé kényelmetlen szituban.

  nekem amúgy szerencsém volt a nőgyógyival (6dik hónaptól jártam hozzá, mert előző kórház és doki az átalakítások áldozata lett), mert nem hívott soha fölöslegesen a magánrendelésre és az utolsó hónapban már mindig a kórházban vizsgált, ahol nem kért és várt el pénzt. és az összes vizsgálatot a kórházban végeztette el, ami szintén nem került nekem semmibe (mármint a tb-n kívül). mert van olyan ismerősöm, akit a nőgyógyásza állandóan berendelt vmi hülyeséggel a magánrendelésre és a többi vizsgálat egy részét is ott csinálta meg, persze azokért is külön fizetnie kellett...és a szülésért is...

 • 2007.12.17 09:09:36Yuki

  Fizetem a TB-t, jár az ingyenes ellátás, amelynek a színvonalával nem vagyok megelégedve. Miért ne vehetnék magamnak plusz szolgáltatást? Nem luxust akarok, és nem vagyok luxusgazdag, hogy a Telkibe járjak. De fontos tényező számomra az idő, és mivel dolgozom a terhesség alatt, nem tudok napközben kiszaladni és órákat a váróban ülni. Már ez megér nekem alkalmanként 5-7 ezer forintot. továbbá: én választottam olyan orvost, aki számomra szimpatikus, és akiben megbízom. A szabadidejében foglalkozik velem, külön erre a célra fenntartott rendelőben, időpontra hív, este megyek hozzá, és ha jelentős csúszás van, telefonon értesít. Kérdezhetek, magyaráz. Nem hiszem, hogy ezzek bárkit megkárosítok, vagy ellopom valakitől az orvos idejét. Előre megállapított tarifát fizetek, bár bizonylatot nem kapok, és ez bizony szúrja a bizniszvumen szememet, mint ahogy az is, hogy a jogaimat és kötelezettségeimet sem ismerem, nem kötünk szerződést.  köteleznek rá, hogy kórházban szüljek. Rendben. Akkor viszont egy fillér zsebpénzt sem vagyok hajlandó adni senkinek - pedig elvárnák, nem is keveset. Nem vagyok hajlandó azon gondolkodni, hogy mennyit dugjak a zsebbe/borítékba, amiről ugyanúgy nem kapok számlát. És nem akarok azon aggódni, hogy majd nem "szolgál ki" rendesen az ügyeletes, mert nem kenem a markát, pedig a munkaidejében foglalkozik velem.

 • 2007.12.17 09:41:13katampusz

  trendi?

  ja ne már.

  a pozitív-negatív szülésélmény az esetek döntő többségében pusztán a szerencsén múlik.

  senki nem úgy megy szülni, hogy pattog és direkt beleköt mindenbe.  és lehet akármilyen jó kórház, ha pl

  szülésdömping van, és nincs hely

  ha egy fáradtabb, idegesebb, két napja ügyelő orvoshoz kerül a kismama  és sorolhatnám.

  rengeteg kivédhetetlen dolog van és nem mindig a kismama a hibás, hogy extra igényei vannak, meg neki a kórház már nem is jó.

 • 2007.12.17 10:14:53Anura

  Guruljka, Csöre, verkaverka, boribon, jtkata, levendul,köszönöm a segítségetek. Félidőben vagyok kb, szerintem januártól megyek előadásokra, hogy személyesen megnézzek pár szülésznőt, mert most meg a bőség zavarával küzdök. :)

  No meg a dokinőmet is megkérdem, hogy ő hogy áll velük, vagy mégis mi legyen.

  Most már csak az érdekel,- szabad egyáltalán ilyesmiről beszélni? - hogy mennyi hálapénz az, ami átlagos? Brrr.. sztem ezt a végén a páromra bízom, vagy nemtom, de nekem megalázó, ha borítékot kell adnom, még soha senkinek nem adtam. :/

 • 2007.12.17 10:17:59Guruljka

  Anura, az a legjobb akit a dokid ajánl! Kell a bizalom őkettőjük között is;)

 • 2007.12.17 10:28:17Anura

  Igen, erre gondoltam én is, nehogymár ilyen feszültségek cikázzanak a fejem felett. :)

  De olyan sokat ajánlanak, hogy hajlamos vagyok azt gondolni, mindannyian nagyon jók. Lehet, választanom se kell, akkor legalább nem ugráltatok plussz egy embert.

 • 2007.12.17 10:40:01Guruljka

  Anura kérdezd meg a dokidat kivel szeret együttdolgozni, ha azt mondja mindegyikkel, akkor szabad a döntés. Ha valakit megnevez akkor célszerű azt választatni.  Másrészt szerintem várhatóan komplikációmentes szülésnél sokkal nagyobb jelenetősége van a szülésznőnek mint a dokinak!! Szóval azért nézz be hozzájuk, ismerkedj velük kicsit, ha nem is választasz. Hogy legyen egy kis alapod a szülésznővel;) Nekem Picur azért is volt jó, mert minden előzményt tudott. Tudta mitől félek, mi a fontos nekem, így sokkal könnyebbé tette a dolgot. Mondjuk én a 2. szülés előtt rendesen be voltam rosálva:))) és ez volt számomra a megnyugtató.

 • 2007.12.17 11:13:08Anura

  Ühüm, köszi Guruljka! :)

  Meg akarom nézni őket, csak nem mondanám, hogy nagyon bátor vagyok idegen emberekkel. ;] De elmegyek oda majd.

 • 2007.12.17 13:17:47manci

  Az Istvánban tök jó volt, hogy a végén ahhoz a szülésznőhöz jártam be ctg-re, akit választottam, így mire a szülésre került a sor, már többször találkoztunk, beszélgettünk, kicsit megismertük egymást.

 • 2007.12.17 13:47:45papirbirka

  Szt Imre még midig jó, most jöttünk haza.

  Bár szerencsénk volt mert, a második napunkon (a havazás után) megtelt a gyerekágyas osztály és mentek az anyukák a nőgyogyira, meg kicsit kevesebb személyes figyelem jutott a csecsemős részlegen, mert állandóan a zúduló újszülötekkel voltak elfoglalva.

  Tényleg minden szülésznő nagyon jó. Enyém szintén említett Erika, ő halk szavú kedves, de van örök vidám, lendületes stb. kinek mi jó egy ilyen helyzetben. Előkészítőn az emberi tulajdonságaikat figyeld meg, szakmailag tényleg egyformán jónak tartják mindet(gátvédelem, masszázs, homeo-bogyók stb.).

 • 2007.12.17 18:38:04Anura

  papirbirka, köszi. :) Csak még halvány dunsztom nincs, milyen lehetek szülés alatt, amihez milyen típus jönne jól. De majd megnézem őket.

 • 2007.12.17 19:05:54eperke

  én is szt.imrében szültem. szívesen ajánlok orvost (női dokit) és szülésznőt is! és akit érdekel kérdezzen nyugodtan, ahogy van időm, válaszolok.

 • 2007.12.17 20:09:33cseresznye

  eperke!  Én nagyon örülnék, ha ajánlanál valakit, leginkább orvost.

  Szeretném még az újabb terhesség előtt felkeresni a rendelőjében.  Esetleg, ha írnál róla pár szót, hogy milyen a habitusa, mennyi idős, hol van a rendelője, nagyon megköszönném.  Ha írsz, kérlek erre a címre: cseresznye76 kukac freemail.hu  Köszönöm!

 • 2007.12.17 20:25:14evernever

  cseresznye!  Ezen a fórumon sok dokiról és szülészetről olvashatsz:

  www.babanet.hu/tarsalgo/viewforum.php?f=39890

 • 2007.12.19 17:58:03eperke

  cseresznye,

  küldtem neked e-mailt, megkaptad?

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta