SZÜLŐSÉG

Milyen könyvet vegyünk karácsonyra várandós barátnőnknek?

2007. december 14., péntek 15:45

A kismamáknak, leginkább első babaváráskor rengeteg idejük van olvasni. És miről is olvasnának legszívesebben, ha nem arról, ami odabent van: hogyan fejlődik a kicsi, milyen vizsgálatokon kell túlesni, mire számíthatnak a szüléskor és hogyan kell majd ápolni az újszülöttet? A Poronty olyan könyveket ajánl, amelyekkel megajándékozhatjuk várandós barátnőnket karácsonyra, még ha magas áruk miatt magunknak sajnálnánk is megvenni.

Eisenberg-Murkoff-Hathaway: Az a 9 hónap

Nemrég jelent meg a piacon a nagysikerű kötet teljesen átdolgozott, új kiadása, amelyet olyan kismamáknak ajánlunk, akik előnyben részesítik a hosszú leírásokat és nem igénylik a színes ábrákat, fotókat egy terheseknek szóló könyvben.

Ideális ajándék kispapáknak is, nekik külön fejezetet szántak, amelyben a kirekesztettség érzéséről olvashatnak, rengeteg érdekes információt tudhatnak meg a terhesek életmódjáról, testi-lelki változásairól, a várandósság alatti szexuális életről és megnyugtató válaszokat kapnak különböző aggodalmaikra és kiderül az is, hogy az apákat is érintheti az úgynevezett baby blues, avagy a szülés utáni depresszió.A hatszáz oldalas könyv szinte minden kérdésre választ ad, amely a várandósság során felmerül, végigkövetve a terhességi hónapokat. Hasznos tippek olvashatók többek között táplálkozás, öltözködés, vizsgálatok, szülés, szoptatás, gyermekágy témakörben, de segítséget nyújt az orvosválasztásban, a diétázásban és a terhesség alatt fellépő egyéb nyavalyák megoldásában is.

Park Kiadó, 2007. 6000 Ft

Heidi Murkhoff, Mazel Sharon: Az a 9 hónap: Terhesnapló

Az előző könyv kiegészítése ez a spirálos füzetecske, amelyben a terhes nő megörökítheti várandósságának minden fontos eseményét a pozitív terhességi teszttől addig a pillanatig, amíg a gyermeket a karjában tartja. 

A naplóban különböző kérdések segítik a kismamát, hogy olyan eseményeket örökíthessen meg, amelyekre később nem emlékezne, például: Szagok, amelyektől rosszul leszek, Legviccesebb terhességi eseményem, A legszebb dolog, amit a partnerem tett értem szülés alatt. 

A kiadvány leghasznosabb része a két belső borítón található zsebecske, amelybe a gondozási könyv és egyéb orvosi papírok helyezhetők.

Park Kiadó, 2007. 3000 Ft 

Dr. Jane MacDougall: Terhesség hétről hétre

Rövid, vékony könyv, sok színes fotóval. Olyanoknak jó, akik nem szeretnek sokat olvasni, de azért szeretnék tudni, mi megy végbe testükben-lelkükben a várandósság alatt. Hetekre bontva olvashatók a terhesség alatt történő vizsgálatok, változások, a bébi mérete és elhelyezkedése a pocakban. Ezeken kívül életmódtanácsokat adnak, segítenek összeállítani a kórházi csomagot és berendezni a babaszobát is. A szüléssel külön fejezet foglalkozik, a vajúdást segítő tippektől a császármetszésen és természetes szülésen keresztül az újszülött érkezéséig rengeteg olvasmányos és rövid leírást találunk. Érdekesség, hogy az otthonszülésre is felkészít, már amennyire négy rövidke bekezdésben lehet.

Alexandra Kiadó, 2005. 1999 Ft

Dr. Stuart Campbell: Terhesség napról napra

Ez tipikusan az a könyv, amelyet magunknak minden valószínűség szerint nem vennénk meg, de jól jöhet, ha végképp nem tudunk mit kitalálni friss terhes ismerősünknek. Az írólap méretű könyv vastag fényes lapjain 3 dimenziós ultrahangfelvételek láthatók: a terhesség minden napján egy-egy felvétel. Bár az egymást követő oldalakon nem látható túl nagy különbség a fotók között, azért az icipici embrióból a végére azért kifejlődik a születésre kész magzat. A fotók mellett kivételesen nem a baba méretei olvashatók, hanem a terhességgel kapcsolatos dolgok, igaz, kissé kaotikusan: linea nigra, zenehallgatás, hajápolás, hanyatt fekvés, izomgörcsök, lánynevek és még számtalan egybekezdésnyi információt találhatunk a könyvben elszórva. Még szerencse, hogy a végén a tárgymutató segítségével tudunk keresni. Ha oldalról nézzük a könyvet, a könyv harmadának rózsaszín, a másik harmadának kék, a harmadiknak pedig sárga színű a széle, ezzel érzékeltetik a terhesség trimesztereit.

Alexandra Kiadó, 2006. 2699 Ft

Vicki Iovine: Barátnőim a terhességről

Olyan kismamának ideális, aki unja már a sok hagyományos terheskönyvet és olyan izgalmas, személyes tapasztalatokat olvasna a terhesség alatti változásokról, amelyek nem titkolják el a negatív élményeket sem. Mindezt egy négygyermekes nő tolmácsolásában, aki olyan stílusban osztja meg tapasztalatait, hogy olvasás közben úgy érezzük, mintha egy kávézóban csevegnénk a barátnőinkkel. Az írónő humorosan és némi öniróniával eleveníti fel, milyen problémákkal kellett szembenéznie neki és barátnőinek a terhesség alatt. Terhességi hülyítések és tévhitek, valamint a várandósság kevésbé élvezetes részei is felszínre kerülnek.

Még nem vagy már szült nőknek is szórakoztató olvasmány, de ajánljuk bátor apukáknak is, akik biztos mosolyogva fogják olvasni, hogy egy nő szerint mit éreznek ők, amikor terhesség alatt szeretkeznek. 

Park Kiadó, 2500 Ft 

Marshall H. Klaus: A csodálatos újszülött

A vékony, fekete-fehér könyv rendhagyó módon közelíti meg a bébitémát. Nem gyakorlati tanácsokat ad, hogy hogyan kell fogni a kisbabát vagy mennyit kell ennie, hanem a pici képességeire helyezi a hangsúlyt. A legújabb kutatások eredményeit mutatja be már a születés előtti időszakból. Ezek szerint például a magzat maga dönti el, mikor szeretne megszületni.

Külön fejezetek foglalkoznak a baba különböző érzékszerveivel, megtudhatjuk, mit és hogyan lát a baba, milyen a hallása, a tapintása, ízlelése és szaglása. A kicsi mozgásáról is sok érdekes információ található a könyvben, de izgalmas az érzelmek és arckifejezések fejezet is, amelyből kiderül, hogy az egyórás kisbaba is ki tudja már fejezni, ha szomorú. Egy képsorozatban pedig bemutatják, hogyan utánozza a baba a nagypapája arckifejezéseit.

Jaffa Kiadó, 2005. 2490 Ft.

Penelope Leach: Picik és kicsik

A gyermekfejlődésre specializálódott kétgyermekes pszichológus tízévnyi tapasztalatát osztja meg a szülőkkel és igyekszik áthidalni az elméletek és gyakorlatok közötti szakadékot a nyolcadik kiadást megért könyvben. Fényes, vastag lapokon olvashatók a gyermekekkel kapcsolatos tudnivalók, fejlődésmutatók, táplálkozás és gondozás, fogzás, sírás, alvás és még számtalan téma újszülöttkor, kisbaba, nagyobb baba, tipegő és óvodás korosztályra bontott fejezetekben. Minden benne van, ami gyermekneveléssel és -gondozással kapcsolatos. Kezdő családoknak ideális.

Park Kiadó, 2004. 8500 Ft

Dr. Frances Williams: Babaápolás lépésről lépésre

Kezdő szülőknek ajánljuk a könyvet, azoknak, akik gyakorlati tanácsokat szeretnének kapni a babaápolás témakörében a karba vételtől a büfiztetésen át a fürdetésig. A kiadványban rengeteg színes fotó található, amely megmutatja például, hogyan kell tisztába tenni egy fiú csecsemőt, de megtanítja a baba helyes mellre tételét és a tapasztalt anyák rutinszerűen végzett feladatait, például az öltöztetést is. Környezettudatos szülőknek praktikus tanácsokat adnak a textilpelenka használatáról és annak kezeléséről. A könyv végén a beteg baba ellátására és a közös játékokra is adnak ötleteket.

Hajja & Fiai Könyvkiadó, 2004. 1995 Ft

Jordina Casademunt: Az egészséges és szép mell

Nem kifejezetten kismamáknak írt könyv, de mivel olyan témával foglalkozik, amely sok kismamát és anyukát izgat, mégis ajánljuk nekik is. A statisztika azt mutatja, hogy a nők nagy része eleve nem elégedett a mellével, leginkább a mérete miatt. Nem ismerek olyan nőt, akinek ne jutott volna eszébe terhessége során, hogy mi lesz a melleivel szülés és szoptatás után: megereszkedik, lógni fog, eltorzul?

Szemléltető fotókon bemutatják, hogyan kell masszírozni a mellet terhesség alatt és hogyan lehet megoldani a szoptatáskor felmerülő problémákat, például a mellgyulladást, a bimbóberepedést és táplálkozási tanácsokat is kapunk. Azért a könyv végén szó esik a plasztikai sebészetről is.

Alexandra Kiadó, 2007. 3699 Ft

Gyermekeink egészsége

A könyvben nem csak gyerekbetegségek leírásai és gyógymódjai olvashatók. A gyermek fejlődésének bemutatása után táplálkozási tanácsokat adnak konkrét mintaétrenddel kiegészítve. A kötetben az érzelmi egészség és gyermeknevelés témaköréről is kapunk információkat és felhívják a figyelmet a sport és testmozgás fontosságára is. Szinte minden családban előfordult már enyhébb vagy súlyosabb gyerekbaleset, forrázás, leesés, ezek megelőzéséről és a balesetet követő teendőkről és elsősegélynyújtásról is olvashatunk.

Alexandra Kiadó, 2006. 2999 Ft

Ízek, illatok, fortélyok

Kreatív elfoglaltságot kedvelőknek ajánljuk, akár kezdőknek is, rengeteg ötletet tartalmaz az otthon csinosításához, díszítéséhez. Tapasztalatlan háziasszonyok megtanulhatják, mi minden kell a kamrába, hogyan kell díszíteni, ajándékot csomagolni, befőttet eltenni. Sok receptet is ki lehet próbálni és készíthetünk saját fűszerkeveréket, ízesített sókat és olajokat.

Ötletek, tippek olvashatók még a fürdőszobával kapcsolatban, a szépségápolás témakörében, sőt, akár boszorkányok is lehetünk: krémek házi készítése is megtanulható a könyvből. Az év ünnepeinek szokásait és díszeit is bemutatják, mindezeket 160 színes fotókkal teli oldalon.

Aréna2000 Kiadó, 2006. 4290 Ft

Emlékkönyv: A baba első öt éve

A különleges borítású emlékkönyv, melynek elején bájos kötött cipőcske díszeleg, jó ajándék egy babát váró párnak. Már a terhességről is feljegyezhetők az édesanya gondolatai. A főszerep azonban a kicsié, az első öt évének minden fontos eseménye lejegyezhető a könyvbe, például a keresztelő, az első élmények, ételek, barátok, de a családfa is. Fotók beragasztására is van lehetőség. Ráérős anyukák még levelet is írhatnak gyermeküknek, aki bizonyára érdeklődve fogja olvasni húsz év múlva, hogy hogyan tanult meg járni. Kapható kislányos rózsaszín és kisfiús kék változatban is.

Alexandra Kiadó, 2006. 3999 Ft

Anne Geddes-Celine Dion: Miracle – a születés csodája

Végül pedig bemutatunk egy könyvet, amelyet Anne Geddes rajongóknak és hormontúltengett, érzékeny kismamáknak ajánlunk. A világhírű gyermekfotós egyik legszebb albuma ez, melyben gigantikus méretű fotók láthatók egészen pici babákról. A könyv kükönlegessége, hogy Celine Dion közreműködésével készült. A kiadvány elejébe az ismert kanadai énekesnő cédéjét rejtették, amelyen 13 dal található, a könyv hátuljából pedig egy dvd varázsolható elő, amely bepillantást enged a kulisszák mögé: megfigyelhetjük a fotózás menetét és megtudhatjuk, hogyan is készültek a sokakat taszító, de legalább annyi rajongót vonzó különleges fényképek Celine Dionról és a babákról.

A kötet több mint 80 fotót tartalmaz, amelyet a cédé dalszövegeinek részletei illusztrálnak. A borítón az énekesnő és egy mindössze hatnapos bébi látható.

Alexandra Kiadó, 2005. 12990 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.14 15:58:20Különálló

  Khm... Nekem a Kismamák Nagykönyve is nagyon bejött... Most jelent meg egy új kiadása is.

 • 2007.12.14 15:59:40andie

  A Barátnőim a terhességrőlt már kinéztem magamnak.

  És most kb. 15 hetes kismama barátnőm megkapta tőlem Tracy Suttogóját, és ezt:

  Csodálatos utazás: a fogantatástól a születésig. (Bár ezt csak kölcsönbe, mert saját példány, és drága, mint a bűn!)

  Egyébként is úgy gondolom, barátnőknek érdemes minden ilyen könyvet csak egyszer megvenni, és egymás közt rotálni.

 • 2007.12.14 16:04:15andie

  Ide venném még Brooke Shields könyvét a szülés utáni depresszióról. Vagy annak senki se örülne?

  Ja, és a legjobb:

  Vavyan Fable: Apád, anyád ide lőjön!

 • 2007.12.14 16:08:02Subbantósdi

  Frydman-Cohen-Solal: Kismamaák és kisbabák egészségkönyve

  Na és a Spock, alapmű.

  Nekem ez a kettő van meg, másra nem is volt eddig szükségem, bár a piac erősen telített, de valahogy nincs értelme azért több tízezret kiadni, szerintem, hogy minden könyvet megvegyünk, interneten minden sokkal több forrásból és alternatívával van tárgyalva e témában.

 • 2007.12.14 16:28:43druantia

  Én a Barátnőim a terhességről-nek vettem nagy hasznát, főleg a szülés körüli időszak leírásának. Meg még ajánlanám Selma H. Fraiberg-től a Varázsos éveket azoknak, akiket érdekel, hogy mi lehet egy gyerek fejében. Én inkább pszicho szakkönyveket meg szakweboldalakat olvastam, a gyereknevelés praktikus részére vonatkozóan anyám adott felvilágosítást, ha kellett.  Annak is a neten néztem utána, hogy milyen érzés szülni, a szülésnek milyen fázisai vannak, hogyan kell szoptatni, stb.

 • 2007.12.14 16:35:29Tori

  Nincsenek barátnőim. Engem irl minden nő utál. Pasibarátaim vannak csak. :) De ha vennék, babamasszázsos könyvet vennék.

 • 2007.12.14 16:36:27Tori

  Vagy Korongvilágot. Biztos, hogy olyasmit, aminek köze nincs babázáshoz. Így is a fülén fog kijönni a gyerekápolás szegény lyúzernek. Kell majd neki a felüdülés.

 • 2007.12.14 16:40:15babó

  azt hiszem én nagyon reál beállítottságú lehetek, mert a következő két könyvet adnám (adtam is, de csak kölcsönbe)  Bölcsek a bölcsőben (nagyon jó, ismeretterjesztő tudományos stílusban íródott. volt már itt a porontyon a korábbi ajánlatok között, tessék megkeresni!)  Gyermek születik (lélegzetelállító fotók méhen belülről. nem édidbédi kiszínezett illusztrációk, hanem gyönyörű, zseniális fotók. nemrégiben újra kiadták, az én példányomat anyukám vette, mikor én pici voltam!!)  mindkettő kicsit más megközelítés: nem mondja meg mit csinálj. azt nagyjából úgyis neked kell kitalálnod, akárháyn könyvet is olvasol. de nekem mindkettő segített rácsodálkozni arra az apró csodára, aki először a pocakban, aztán a kiságyban lakik.

 • 2007.12.14 16:41:57druantia

  Tori, azért én szülés előtt még nagyon rá voltam cuppanva a témára :). Utána már tényleg nagyobb hasznát vettem volna valami másnak. Ha megoldható lett volna, hogy néha más vigyázzon a gyerekre, hogy el tudjak vonulni kicsit, tuti, hogy füldugókat kérek.

 • 2007.12.14 16:43:01babó

  Tori: azaz! a vészbanyákban úgyis van néhány párbeszés a boszorkák között, amikor megtalálják a kisbabát, amin könnyesre röhögtem magam. pl ajándékok :)))  zseni a pasi. most olvastam, hogy alzheimeres. szüpp, remélem a humorát megőrzi. :S

 • 2007.12.14 16:46:45szövetszöcske

  Es a masodik babavarashoz milyen konyv dukal? Egyebkent ferfiszemmel a szep melles-szemlelteto fotos konyv az ami minden alkalomhoz illik...

 • 2007.12.14 16:51:36Tori

  druantia, én is, de a szakirodalom akkor is a nyakadba szakad, ha nincs karácsony. Ráadásul a mi generációnknak itt van a zinternet is. Barátom a gugli, a wiki, a poronyty is. Biztos nekiállok harminckét könyvet végiglapozni, hogy melyikben van az általam áhított info, amikor itt (statisztikázók, figyelem) 10 ujjal, vakon gépelek és a másodperc törtrésze alatt kapom a találatokat.  szövetszöcske: Kicsik és Picik.

 • 2007.12.14 17:04:17andie

  Annak ellenére, hogy a munkám miatt percenként csapom fel a netet, nekem épp az a bajom vele, hogy az infók nincsenek szépen összerendezgetve. Erre jó a könyv.  De feltűnt valami: magyar szerzőtől miért nincs babaszakirodalom?

 • 2007.12.14 17:32:36zolnaid

  Boldogult lánykoromban, 19 évesen, az Az a 9 hónap című művet vettem meg a barátnőmnek.

  Ma, gyakorlati tapasztalatok birtokában, a következőkbe ruháznék be:

  Puccparádé - a gyakorlati takarítás könyve, hogy csinálunk nagytakarítást röpke 50 percben 4 szobában

  Valamelyik gyorsreceptes Stahl könyv

  Valami háztartási kézikönyv a folteltávolítás 2301 módjáról.

 • 2007.12.14 17:36:57andie

  Na és mi van ezzel:

  Hogyan NE legyünk tökéletes anyák? :-)

  tényleg van ilyen! :-)

 • 2007.12.14 17:45:56druantia

  Én pont azt szeretem az internetben, hogy vannak nagyon jó oldalak, ahol nincs rizsa, csak a lényeg. Egyetemista koromban is vázlatoltam. Az átlátható, rövid, korrekt infókat szeretem, ilyen típusú könyv meg kevés van. A fent említett kettőt (Barátnőim a terhességről, illetve Varázsos évek) azért szerettem, mert nem észosztós jellegűek, minden sort élvezet volt olvasni és nem hablatyoltak feleslegesen oldalakat olyan dolgokról, amiket el lehet intézni két szóval. Érdekesek és hasznosak.

 • 2007.12.14 17:46:32zolnaid

  Andie, az egy kiváló könyv, meg a Hogyan NE neveljünk tökéletes gyereket is, csak sajnos nem kapható. Pedig, az egyik leghasznosabb műnek tartom.

 • 2007.12.14 17:49:29andie

  zolnaid:

  Bookline-on van! :-)

  bookline.hu/control/producthome?id=65434&type=22

 • 2007.12.14 17:50:10andie

  bookline.hu/control/producthome?id=65436&type=22

 • 2007.12.14 18:59:17zolnaid

  Ezek igazán jó hírek :).

  megrendelésre érdemesek, ráadásul nagyon szórakoztatóak.

 • 2007.12.14 20:19:27levendul

  szily sem rossz :) • 2007.12.14 20:32:41Maja Papaya

  A barátnőmtől a Hogyan ne legyünk tökéletes anyákat kaptam meg, és nagyon nagyon jó húzás volt tőle! (Teljes feloldozás, szórakoztató olvasmány, valamint ha nem olvastam volna, fel sem merült volna bennem pl, hogy egy csecsemőt megnyugtathat a turmixgép hangja, és lám, igaz!)

  Aztán játszott még Szily - ritkán kacagok hangosan olvasás közben, a kitolás közben többször is sikerült -, és az a 9 hónap (hogy valami szakszerű is legyen), ami első terhességnél nagy segítség.

 • 2007.12.14 20:38:04Maja Papaya

  Amit első terhesen nem voltam hajlandó olvasni: konkrét születéstörténetek (se jó, se rossz).

 • 2007.12.14 20:56:14Vakmacska

  Zolnaid, a Hogyan NE neveljünk tökéletes gyereket közkívánatra megint megjelent, épp a múlt héten kaptam meg én is, egy év vadászat után.  Én törvénytelenül szétröhögtem az elsőt. Mivel jól rálátok az angol életre, elképzelhető volt minden szitu - de a legtöbb dolog itt is máködik.  Hogyan NE legyünk tökéletes család - ez megvan valakinek? Már csak ez hiányzik.  Ja és még egy - Gyermekorvos nélkül a címe, szerintem ez is hasznos, mondjuk talán már megszületett babáknál. És nekem Szécsi Noémi a Kisbaba naplója (vagy mi) is bejött, de leginkább a Babanet.

 • 2007.12.14 20:59:04zolnaid

  Vakmacska: a családos nincs meg, könyvtárban olvastam, szerintem közel se olyan jó, mint az első kettő. (de ez jópáréves emlék, lehet azóta másképp látnám).

 • 2007.12.14 22:25:45Békanőci

  Úgy tudom,hogy a baby blues nem ugyanaz,mint a szülés utáni depresszió...  Terhesség napról napra:nekem ez a könyv volt szimpatikus mikor megtudtam,hogy albérlőm van. :)

  Minden reggel elolvastam,hogy mi fog történni(elvileg) aznap,és minden este elolvastam,hogy mi történt aznap,és mi lesz holnap.Vasárnap megnéztem,hogy mi volt azon a héten,és mi lesz a következőn,hétfőn elolvastam,hogy mi volt a múlt héten,és mi lesz ezen a héten. :)))

  Kölcsönadtam a barátnőmnek aki most ugyanezt műveli,pedig erről nem meséltem neki semmit.

  A zuramnak megvettem a Kispapa születik-et amit végül én olvastam fel neki.Nagyon találó vidám könyv,apaszemszögből szemléli a terhességet és a szülést.Jó volt Neki felolvasni.Tetszett mindkettőnknek.

 • 2007.12.14 23:11:52Tori

  Semmilyen szakirodalom nem készíthet fel arra, hogy mennyire boldoggá teheti az ember lányát egy hosszas küszködés után teleszart pelenka. És ez csak egy példa a tízmillából, amit a lányomtól tanultam. :) De azért amiket írtatok, tök jók. Bár az Az a 9. hónapon én csak felkúrtam az agyam, számomra túl észosztós volt a stílusa.

 • 2007.12.14 23:28:12cozumel

  Tori!  Erdekes, masoktol is hallottam, hogy nem tetszett nekik az Az a 9 honap. A baratnom azt mondta, hogy o azert utalta, mert allandoan beparaztatta, ahogy felhozta a lehetseges komplikaciokat.

  Engem viszont megnyugtatott, hogy minden nyavajamnal tudtam, boven a "normalis" tunetek kozt van:-)  Az viszont tagadhatatlan, hogy inkabb az amerikai kismamak szemszogebol vazolja fel a dolgokat, es ott egesz mas a terhesgondozas, szules stb. menete.

 • 2007.12.14 23:42:12helgus

  nekem a szülés előtt az egyik legkellemesebb olvasmányélményem Hidas-Raffai: Lelki köldökzsinór c. könyve volt, utána pedig sokat forgattam A doktor néni könyvét Kovács Ágnestől, sok gyakorlati tanácsot adott a parás helyzetekre.

 • 2007.12.15 00:06:41Tori

  Egyébként poén, hogy az épp haldokló Magyar Könyvklubtól megrendeltem anno a Kismamák nagykönyvét amint kétcsíkos lett a gyorstesztem, aztán a 8. hónapom végén rájuk telefonáltam, hogy most már ne küldjék. :) Szánalomraméltón szakirodalomtalanul hordtam ki a lányom. Bár a Kismamát havonta olvastam. Nekem pl. tök jó volt. Sokan szidják, de én szerettem.

 • 2007.12.16 07:35:02babesz

  Én nagyon szerettem Kenéz Kírától Az első tizenkét hónap titkait. Arról írt, hogy milyen fejlődésen megy át a baba az első életévében hónapról hónapra lebontva. Nem mondta meg, hogy ezt csináld meg azt csináld, hanem azt, hogy mire legyen szemed, vedd észre, hogy az a kicsi mozdulat nem véletlen, hanem a fejlődésének része. Nagyon szerettem, tőlem minden barátnőm ezt kapja, aki gyereket vár :)

 • 2007.12.16 13:19:44boglár

  A Terhesség mindentudó nagykönyvét ne vegyétek meg, nagyon (túl) amerikai, és nálunk egész más a terhesgondozás.  Vicki Iovine-nal és Szécsi Noémivel is vigyázat, nem mindenkinek jön be a hisztis-nyávogós-csokiskeksz-evős stílus (nekem sem). Akkor már inkább A gyönyörű kismama meg a száraz szakirodalom :) • 2007.12.17 17:20:44kvzs

  andie: van magyar szerzőtől is babaszakirodalom :)

  kuksi meg: www.agyerek.hu Itt bele is tudsz olvasni a könyvekbe.

 • 2007.12.17 19:20:13Pumatex

  Vicki Iovine: Barátnőim a terhességről - nekem ez volt a legjobb szórakozás a terhesség alatt. Egy csomó olyan dolgot is leír, amit a "komoly" könyvek nem, ráadásul a stílusa is nagyon bejön. Én szeretem ezt a stílust. A sokat emlegetett ;) Kismama magazinban voltak belőle részletek, nekem ott tetszett meg.  A komoly oldalon a Kismamák Nagykönyve van meg. Érdekes, hogy a terhesség alatt szinte naponta néztem, hogy mi az aktuális eseméyn odabent, viszont mióta megvan Panna, elő sem vettem. Pedig csomó mindent ír a gyerek 3 éves koráig, és (emlékeim szerint) nem is voltak rossz dolgok. Zsigereim és megérzéseim jól működnek, no meg a környéki gyakorló anyuka barátnőim. :)

 • 2007.12.17 19:22:24Pumatex

  "Tori 2007.12.15 00:06:41  [...] Szánalomraméltón szakirodalomtalanul hordtam ki a lányom. [...]"  Még szerencse, hogy a lányod (és a tested) tudta a dolgát... :D

 • 2007.12.17 19:30:58Pumatex

  Persze lefelejtettem, hogy Tőletek is sokat tanultam/tanulok... :D :D :D

 • 2008.01.25 14:10:33kismucika

  Sziasztok, nem tudom, mennyire olvassa valaki a régebbi postokat, de help! 1 hónapos kisbabához megyünk látogatóba, és fogalmam sincs, mit lehet/illik/kell/szabad, stb. vinni... :// Már egy tipp is nagyon nagy segítség lenne! Előre is köszi :o)

 • 2008.01.25 14:13:09Tünde

  kismucika: attól függ, milyen ismerős, ha jóbarát, vigyél egy csomag 1-es pelust, értékelni fogja :)

 • 2008.01.25 14:30:22kismucika

  Tünde, Okoska, nagyon köszönöm! :))

  Tünde: a legjobb barátnőm, és a pelus nekem is eszembe jutott, csak nem voltam biztos benne, hogy ez szokás-e, vagy egyáltalán illik-e. De az egy ajinak jó lesz.

  Okoska: én nagyon szívesen vigyáznék a picurra, de sajnos 200 km választ el tőlük. Szenteste született a drága, és én még nem is láttam őt. :( Valószínűleg rá fogok kérdezni náluk, csak úgyis tudom, hogy az lesz a válasz: ne hozz semmit... :o)

 • 2008.01.25 14:35:02kismucika

  Meg hogy a mama-papa is kapjon valamit, erősen szemezgetek a fent ajánlott emlékkönyvvel... :)

 • 2008.01.25 14:41:39szövetszöcske

  Szerintem vegyel valami nagyon cuki ruhadarabot, ami mondjuk fel ev mulva lesz jo (annyira elore altalaban nem vasarol be senki, es ha megis kesobb utazol hozzajuk, akkor sincs gaz). Apuka kedveert meg valami muszaki kutyut, kadhomerot amin legalabb ket nyomogomb van, ilyesmit. Ha ram hallgatsz, emlekkonyvet azt inkabb ne...

 • 2008.01.25 14:46:43kismucika

  Mi a baj az emlékkönyvvel? Csak kíváncsi vagyok...

  Amúgy a ruha az okés, az tervben van (bár borzalmasan tájékozatlan vagyok ebben a kérdésben is, de az eladók majd talán segítenek), de egyéb segédeszközt sem merek venni, mert fogalmam sincs, mijük van már.

  Tudom, kérdezzem meg, meg is fogom. :) Csak majd cselesen, nehogy rávágja, hogy ne vigyünk semmit se...:o)

 • 2008.01.25 15:03:57szövetszöcske

  Nekunk a gyerekszuleteskor kapott ket darab emlekkonyv volt az egyeduli hasznalhatatlan ajandek. A ruhakat/csorgoket a kolyok elhordta/szetragta ahogy kell(es mindegyikben keszult rola fenykep, hogy ha majd megmutatjuk a kepgyujtemenyt az ajandekozoknak lassak jol hogy nem jopofibol orultunk), jott 1-2 muszaki cucc amik ugyan ertelmetlenek voltak, de nekem bejottek (kaptunk babaort is, gyerekkel soha nem hasznaltuk, de en rengetegszer jatszottam vele Darth Vadereset meg csalad-ijesztgetot, szoval nem veszett karba)

 • 2008.01.25 15:56:55kismucika

  :o) Áhhááá, szóval ezért!

  Köszönöm a jótanácsot, bízom benne, hogy majd fogok találni épületesebb ajándékot is, de azért végő megoldásnak majd jó lesz. Barátnőmről amúgy simán el tudom képzelni, hogy használná...aztán a fene tudja...

  Majd puhatolózom náluk mindenképpen, csak előtte gondoltam, tapasztaltabbaktól kérek tanácsot, ha már úgyis poronty-olvasó-függő vagyok. :))))

  Még egyszer is köszönöm a segítséget!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta