SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: elmerülünk a mézeskalácsillatban

2007. december 14., péntek 10:20

A hétvégét visszavonhatatlanul belengi a mézeskalácsillat. Ha nincs kedvünk otthon kettesben díszeket gyártani, akkor számtalan lakalmunk lesz ezt társaságban megtenni. Közben karácsonyos bábszínháztól kezdve vásárig mindenen részt vehetünk.

Hogy mást ne mondjunk, ott van a Kossuth Klub, ahol szombaton tizenegykor Árgyélus Színház: Angyalbárányok, amely istenes népmese a legkisebb, legszegényebb pásztorlegényről, aki bátorságának és nagylelkűségének köszönhetően olyan utakat is megjárhat, amelyeken nem emberi halandók járnak. Előtte-utána babajátszó, művészeti játszóház nagyobbaknak, délután négytől pedig a Budapest Jazz Orcestra big bandes karácsonyi koncertje népszerű karácsonyi dalokkal a közepeseknek.

Vasárnap egész nap minden Disney: délelőtt játszóház, kettőtől mozi. Közben beugrik stílusidegen elemként a Makám 11-kor, egy karácsonyi koncertre, kilenc kolindával, azaz a szláv és román nyelvterületen elterjedt parasztdalokkal, karácsonyi, betlehemes és újévi énekekkel.

A nagy testvérnél a Millenárison szintén ügyeskedhetnek a gyerkőcök: délelőtt mehet az ajándékkészítés a szülőknek, gyöngyből, gipszből, falevélből. Ha már megvan az ajándék, akkor se hiába megyünk, mert üdvözlőkártyát és díszdobozt is ragasztgathatunk. A miniatűr kékharisnyák háromtól elmerülhetnek Chagall mesés világába, majd azt feldolgozva maguk is megalkothatják saját repülő menyasszonyos stetlijüket.

Négytől a Tükrös Együttes koncertje és táncház az ovistól kisiskolás korosztálynak. A képzeletbeli utazás során a gyerekek egy sötét erdőn keresztül eljutnak egy faluba, ott is egy vásári forgatag kellős közepébe. Megcsodálják a népi mesterségeket, végigkísérik a búza sorsát az elvetéstől a kenyér kisütéséig. Záróműsorként fél hatkor a játékgyűjtési akció ünnepélyes karácsonyi adományátadásba fordul.

A szomszédban, a Marczibányi téren mindeközben szombaton hagyományos karácsonyi kézműves-szakkör: gyertyamártás, gyertyadíszítés, papírmerítés, decupauge, asztaldíszek, kopogtatók, illatos füzér, mécsesek. Mindez tíztől kettőig.

Ha a karácsony pogány gyökerei vagyunk kíváncsiak, látogassunk el Budaörsre (az igaziba, nem a lapos konténer városba, még hozzá a Városi Régészeti kiállításra) a Saturnalia-ra szombaton négytől. A római korban az év végének egyik legfontosabb ünnepe volt a Saturnalia, amelyen minden polgár zajos mulatozások közepette vett részt. Megkóstolhatjuk a római ételeket és italokat, felvehetjük a korabeli ruhákat, fegyvereket és hangulatos antik játékokkal ismerkedhetünk az eredeti tárgyak között. A gyermekeket korabeli kézműves foglalkozás és játékos feladatok is várják.

Klasszikus karácsonyi program a nagyobbaknak a Diótörő megtekintése. Ezúttal nem az Operában, hanem jégen, a Duna Plaza mellett (elérhetőség: 20/577-1282). A sztoriról annyit, hogy a fantázia nagymestere, E. T. A. Hoffmann agyszüleménye Marikáról, akinek álmában életre kelnek a tárgyak és eltorzul a családtagok viselkedése. Ha most vasárnap nem érnénk oda háromra, hát 23-án, 27-én, 28-án és 29-én is megtekinthetjük a jeges balettot.

A távoli Óbuda lakóinak sem kell karácsonyi program nélkül izzadni otthon a panelmelegben. Az ÓMK készült: vasárnap tíztől Betlehemi történet - a Maszk Bábszínpad előadása. A népi, bábtáncoltató betlehemezés hagyományait felelevenítő játék, amely az egyik legősibb, úgynevezett "titiri" technikát jeleníti meg. Népdalokkal, régi egyházi dalokkal, Károli Gáspár Biblia-fordításából vett részletekkel. Utána kézműves műhely, ajándék, mézeskalács, üdvözlőkártya kerülhet ki az ügyes kezek alól.

A legkisebbeknek szól az Alma zenekar varázskoncertje a Pöttöm Panka játszóházban szombaton fél egykor (bár ők olyankor szundizni szoktak, nem?). Mindenesetre aki mégis éber, vagy zenére aludna, annak irány a Reitter Ferenc utca 22.

A másféle varázslatokra és csodákra vágyó nagyobbak pedig ellátogathatnak szüleikkel a Harry Potter-klubba, a MOM-ba, szintén szombaton. Mozizás és játéknap, a részleteket nem árulták el, csak a riasztó fergeteges szóval jellemezték. Bátraké a szerencse!

A legmonstrébb programmal a Néprajzi Múzeum várja szombaton az adventezőket. Kicsit késői a program, ezért inkább felnőtteknek való, mint gyerekeknek, vagy esetleg későig bulizgató gyerekeknek. A nappali programok így alakulnak: egész nap karácsonyi vásár és játszóház – üvegkép-festés, üdvözlő kártyák és szambából, csuhéból, gyékényből karácsonyfa díszek készítése. Négykor a Kaláka gyerekműsora, a „Szabad-e bejönni ide betlehemmel?”. Vasárnap tizenegykor Szamos szaloncukor-készítő bemutató.

Az esti programok Csillagzene névre hallgatnak, s az énekelt vers köré szerveződnek. Szombaton hattól, még gyerekkompatibilis időpontban Sebőék, a klasszikusok, majd fél nyolctól Sebestyén Márta, kilenctől még egyszer Kaláka, rengeteg verssel. Fél tizenegytől Lovasi Lackfi-versekkel – én, az úgy maradt Lovasi-rajongó természetesen már megvettem a kis albumot, szerintem érdemes meghallgatni, összepasszolnak Lackfival jól. Még éjfél előtt Palya Bea, utána pedig a Rackajam.

A Szülők Házában Fényünnep néven futnak a karácsonyi programok szombaton egész nap. Az obligát kézműveskedés és ajándékkészítés mellett déltől receptcserebere, a vendég Nagy Judit televíziós műsorvezető, és férje Kolessár Krisztián, a Napról napra internetes honlap (www.naprolnapra.hu) főszerkesztője, és pár hónapos kislányuk, Johanna. Öttől A kis Trebla, a bárány  az Apró Színház előadása.

Végül egy karácsonytalan program: az Őrmezei Közösségi Házban mackókiállítás lesz a a rákócifalvi Mackó Múzeum vendégeskedésével egész decemberben. Lesz antik, retro és kortárs mackó. Cím: 1112 Cirmos u. 8.Telefon: 310-0644.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.14 12:56:19Guruljka

  Lehetnének már nagyobbak a fiaim, mert érdekelne az a Harry Potter:D

  Mi hétvégén a Vörösmathy térre megyünk a karácsonyi vásárra!

  Minden évben kimegyünk egyszer.

  Egyébként ezt a vásárt Európa 10 legjobb karácsonyi vására között tartják számon.

  És ez nem piár kamu, úgyanis egy norvég ismerősünk direkt azért jön karányozni Magyarországra, mert Norvégiában hallotta-olvasta, hogy ez egy szuper vásár!

  Én is szeretem:) • 2007.12.14 13:04:00Anura

  Hát.. nekem a nyálam csorgott, egyik este én is kint jártam. :)

  Nagyon szép az adventi koszorú, meg a karácsonyfa, és esküszöm, lopómán fantáziám lett, ahogy elnézegettem a gömböket rajtuk, akkorák, mint a fejem. :) Nagyon tetszik.  De szerintem elég kicsi az a vásár, nem túl sok bódé van, azt hittem a Váci utcán végig lesznek. Viszont színvonalas áruk, ha drágák is.

 • 2007.12.14 13:36:26marcangoló

  Na, ha lenne kire hagyni a kölköket, én nem maradnék le a Csillagzenéről, az tuti.

 • 2007.12.14 14:37:35cseresznye

  Tényleg rengeteg a külföldi a Vörösmarty téren!

  Van viszont egy magyar bácsika, aki felállított sakktábla mellől vadászik partnerre. Időnként lecsap, elkapja egy pasi karját, mélyen a szemébe néz: - sakkozunk?

  Én csak rémült szabadulni vágyókat láttam, míg ott voltam. Meg engedékenyebb férjeket, ahol viszont a feleség az akadály. (Mostanában annyi 60 körüli párral találkoztam, ahol az asszony undok, a férj pedig kedélyesebb.)  Hétköznap a korai órákban kellemes, munkaidőn kívül viszont nagyon nagy a tömeg. Mi babakocsival három perc után feladtuk.  Amúgy éljen a Rackajam!

 • 2007.12.14 18:31:43fülemüle

  Járt valaki a budapesti állatkert programjain mostanában?  Mi elmentünk, mert több helyen hírdették, de egy kicsit csalódtunk.

  Délutáni alvás után indultunk, mert este 8-ig nyitva van. Nyitva volt néhány állatház, a pálmaház és persze volt játszóház.

  A nyitva lévő épületek között viszont nem volt közvilágítás! Ott botorkátunk a sötétben. Ezt komolyan gondolták?

  A játszóházat 1-10 éveseknek ajálják. Tényleg jó volt, viszont nem volt pelenkázóasztal. Azért ez egy játszóházban alapfelszerelés lenne szerintem...Nem egy drága darab...

 • 2007.12.14 18:54:25druantia

  Nagyon off, Cseresznye hsz-éről jutott eszembe, a morcos nyugdíjas hölgyekről :). Egyetemistaként, nyári szünetben egy újság előfizetését kellett eladnom telefonon. Felhívtam az egyik számot, nyugdíjas bácsi vette fel. Kellemesen elcsevegtünk, rábólintott, hogy megveszi a lapot. Aztán hallom a háttérből az asszonyt ordítani: "Béla!!! Mit veszünk már megint?! Béla, azonnal rakd le a telefont, nem veszünk semmit!!!" Béla szépen megismételte, amit a neje mondott és búsan lerakta a telefont. Öt perc múlva visszahívott suttogva: "Aranyoskám, én nagyon szeretném ezt a lapot, küldje csak azt a számlát...". Erre megint hallom az asszonyt artikulálatlan hangon üvölteni: "Béla!!! Hallom ám, mit beszélsz! Béla, erre nagyon rá fogsz b.szni!" :))).  On. Fülemüle, mi épp a téli program első napján jártunk az állatkertben, nem igazán voltam elragadtatva. A pónilovas csaj rá se nézett a gyerekemre, aki nyálát csorgatva próbált közelebb keveredni a lóhoz. Egy másik csajjal arról beszélgettek, hogy milyen jó, hogy kezd csöpögni az eső, mert így elmehetnek pihenni, nem kell a sok hülyével foglalkozniuk. Kábé másfél méterre álltak tőlünk. De a Petinek tetszettek az állatok :).

 • 2007.12.14 20:08:13levendul

  hihi:))  kicsi off, én meg múltkor vettem egy használt Kövér Lajost, és tetszik nagyon, a verseket viszont még nem próbáltam

 • 2007.12.16 07:54:03babesz

  Tudom, hogy ez már nem segítség senkinek, de itt a Káli medencében hatalmas a hó: szánkózás, hóember építés, hógolyózás a hétvégi program. Bocs, de muszáj volt leírnom, a lányom olyan, de olyan boldog!!!!

 • 2007.12.17 09:22:08katampusz

  elmentünk a kalákára a fiammal, nekem nagyon tetszett.

  a fiamat inkább egy pereces kislány meg a büfé érdekelte.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta