Anyja ölelése mentette meg a baba életét

Karácsony közeledtével elárasztják a lapokat a megható történetek. (Legalábbis külföldön, nálunk ilyenkor is inkább a horror a jellemző.) A Daily Mail angol bulvárlapban arról olvashatunk: egy koraszülött csecsemőt édesanyja ölelése hozott vissza az életbe.


Az orvosok már lemondtak az 567 grammos Rachael életéről, akinek édesanyja a terhesség 24. hetében kezdett vajúdni egy fertőzés következtében. Az aprócska kislány nem lélegzett, és a szíve sem vert rendesen születése után: édesanyja magához ölelte, hogy elbúcsúzzon tőle. Ekkor azonban váratlan dolog történt: az újszülött szíve erőre kapott a testmelegtől, elkezdett rendesen verni, és az apró baba lélegezni kezdett.

"El akartam tőle búcsúzni, és nem akartam, hogy dideregve haljon meg. Nagyon hideg volt a pici lába. Magamhoz öleltem, hogy emlékezhessek erre a pillanatra" - nyilatkozta Carolyn Isbister az angol Daily Mail bulvárlapnak. A koraszülött csecsemő azonban nem adta fel ilyen könnyen: erőtlen hangon felsírt. Az orvosok visszatértek a szülőszobába, ám továbbra is szkeptikusak voltak Rachael esélyeit illetően. Jött a kórházi lelkész, és feladta a babának az utolsó kenetet.

Szülei várták, hogy az újszülött csendesen elmenjen. Ám Rachael szürkés, sápadt bőre lassan rózsaszínű lett, kis teste pedig felmelegedett.

Ian Laing, a kórház gyermekorvosa elmondta a lapnak: minden jel arra mutatott, hogy az újszülött nem marad meg, ezért úgy érezték, azzal segítenek szüleinek, ha hagyják őket összebújni. "Két órával később a picike már sírt. Huszonhét éves pályafutásom során nem találkoztam hasonló esettel. Az az ölelés megmentette az életét" - fogalmazott Laing.

A babát lélegeztetőgépre rakták, állapota pedig egyre javult. Mivel oxigénhiányos állapoton ment keresztül, az orvosok szerint fennállt az agykárosodás esélye. A vizsgálatok során azonban nem találtak agyában károsodást. A baba szépen gyarapodott, ám koraszülöttsége miatt így is több beavatkozásra szükség volt: látásjavító műtétre, vérátömlesztésekre.

Rachaelt öt hét után levették a lélegeztetőgépről, így anyja elkezdhette szoptatni, majd négy hónappal később haza is engedték a kórházból. Ekkor már 3,6 kilót nyomott, annyit, mint egy egészséges újszülött, és remek étvágya volt. Rachael ma már vidám, kövér csecsemő, édesanyja szerint imád hozzábújni, és úgy aludni.

Önnek is van ilyen megható története? Küldje el nekünk, és mi leközöljük a Poronty hasábjain.
Oszd meg másokkal is!
Mustra