SZÜLŐSÉG

Anyja ölelése mentette meg a baba életét

2007. december 13., csütörtök 12:00

Karácsony közeledtével elárasztják a lapokat a megható történetek. (Legalábbis külföldön, nálunk ilyenkor is inkább a horror a jellemző.) A Daily Mail angol bulvárlapban arról olvashatunk: egy koraszülött csecsemőt édesanyja ölelése hozott vissza az életbe.


Az orvosok már lemondtak az 567 grammos Rachael életéről, akinek édesanyja a terhesség 24. hetében kezdett vajúdni egy fertőzés következtében. Az aprócska kislány nem lélegzett, és a szíve sem vert rendesen születése után: édesanyja magához ölelte, hogy elbúcsúzzon tőle. Ekkor azonban váratlan dolog történt: az újszülött szíve erőre kapott a testmelegtől, elkezdett rendesen verni, és az apró baba lélegezni kezdett.

"El akartam tőle búcsúzni, és nem akartam, hogy dideregve haljon meg. Nagyon hideg volt a pici lába. Magamhoz öleltem, hogy emlékezhessek erre a pillanatra" - nyilatkozta Carolyn Isbister az angol Daily Mail bulvárlapnak. A koraszülött csecsemő azonban nem adta fel ilyen könnyen: erőtlen hangon felsírt. Az orvosok visszatértek a szülőszobába, ám továbbra is szkeptikusak voltak Rachael esélyeit illetően. Jött a kórházi lelkész, és feladta a babának az utolsó kenetet.

Szülei várták, hogy az újszülött csendesen elmenjen. Ám Rachael szürkés, sápadt bőre lassan rózsaszínű lett, kis teste pedig felmelegedett.

Ian Laing, a kórház gyermekorvosa elmondta a lapnak: minden jel arra mutatott, hogy az újszülött nem marad meg, ezért úgy érezték, azzal segítenek szüleinek, ha hagyják őket összebújni. "Két órával később a picike már sírt. Huszonhét éves pályafutásom során nem találkoztam hasonló esettel. Az az ölelés megmentette az életét" - fogalmazott Laing.

A babát lélegeztetőgépre rakták, állapota pedig egyre javult. Mivel oxigénhiányos állapoton ment keresztül, az orvosok szerint fennállt az agykárosodás esélye. A vizsgálatok során azonban nem találtak agyában károsodást. A baba szépen gyarapodott, ám koraszülöttsége miatt így is több beavatkozásra szükség volt: látásjavító műtétre, vérátömlesztésekre.

Rachaelt öt hét után levették a lélegeztetőgépről, így anyja elkezdhette szoptatni, majd négy hónappal később haza is engedték a kórházból. Ekkor már 3,6 kilót nyomott, annyit, mint egy egészséges újszülött, és remek étvágya volt. Rachael ma már vidám, kövér csecsemő, édesanyja szerint imád hozzábújni, és úgy aludni.

Önnek is van ilyen megható története? Küldje el nekünk, és mi leközöljük a Poronty hasábjain.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.13 17:32:27henianyu

  Kedves kis történet! Majdem elpityeredtem rajta! Jó lenne itthonról is hallani ilyeneket!

 • 2007.12.13 17:39:45Atina

  Ez nagyon megható. Nem is igazán lehet kommentálni. Csakúgy szép.

 • 2007.12.13 18:13:15büdösbanya

  És én elhiszem, hogy létezhet ilyen! Nem olyan régen láttam egy filmet: valamelyik népnél azt csinálják, hogy a koraszülött babákat az anya meztelen testére (hasára-mellkasára) helyezik, körbetekerik-rögzítik egy hosszú, stólaszerű anyaggal (a baba fejecskéje persze szabadon marad), és az anyuka naponta több órán át magán hordozza a babát mindaddig, amíg meg nem erősödik. Állítólag ez a módszer, az anya és a baba bőrének tartós és közvetlen érintkezése, közös, meleg lüktetése, no meg persze az anyuka ismerős szívhangja nagyban hasonlít a méhen belüli élményhez, és csodaszámba megy, hogy a babák mennyire fejlődnek tőle!

 • 2007.12.13 18:28:42druantia

  Pár napja olvastam ezt a cikket a Daily Mail lapján, be is akartam linkelni, csak úgy gondoltam, hátha megint megrémítek valakit. Szép történet és szívből remélem, hogy a babának nem lesz semmiféle maradandó károsodása a későbbiekben.  Amúgy én nem csak hiszek abban, hogy az anyai ölelés meg az akarat vagy nem is tudom, minek nevezzem, csodákra képes. Én is így tudtam kihordani a terminus végéig (sőt :)) a babámat annak ellenére, hogy vetélést vagy koraszülést jósoltak. Persze ez kismiska ennek a babának a történetéhez. Sok szerencsét nekik!

 • 2007.12.13 22:55:24Guruljka

  Meghatódtam. Sok boldogságot és jó egészséget nekik!!!

  És druantia, úgy van egy anya csodákra képes.

 • 2007.12.13 23:44:50Vowel

  szép! :D

 • 2007.12.14 00:18:57weeyoulee

  Unokatesóméknál is azt jósolták, hogy a baba hamarabb, esetleg koraszülöttként fog megszületni, mamájának augusztus végétől kezdve feküdnie kellett... dec. végére, kb. Karácsonyra volt kiírva a mama, és augusztus végétől izgultunk-imádkoztunk értük, hogy maradjon benn a baba minél tovább...és a babácska csak nemrég, pár napja született meg...mindösze két héttel hamarabb a kiírt időpontnál. :-)

 • 2007.12.14 00:20:57weeyoulee

  igen, amúgy erről a gyerekhordozásról, vagy csak a koraszülött babának a szülő hasára rakosgatásáról már én is hallottam mint koraszülötteket fejlesztő, segítő módszer..kenguru program vagy mi a neve...állítólag valóban segít.

 • 2007.12.14 08:44:33sabuci

  Igen kellemes érzés volt végigolvasni ezt a történetet, hiszen csodák állítólag nincsenek, az ember belső ereje, főleg egy újszülötté azonban hihetetlen dolgokra képes. Remélem még sok hasonló esetről olvashatunk itt a poronty oldalain. Én nagyon várom...  Biztos vagyok benne hogy az anya és gyermeke szószerinti testközelsége nagyon jó hatással van a babára, és a mamára is!

 • 2007.12.14 09:13:11thais

  Ha megtették volna kicsi lányommal is a császár után, lehet, hogy nem kellett volna tőle 3 teljes napig távol lenni. A közelébe sem engedtek 2 napig. Lehet, hogy neki is sokkal jobb lett volna, ha ölelhetjük egymást egy ideig. Miután a kezembe adták és szoptathattam, viharosan elkezdett javulni az állapota.Már utólag mindegy, de nagyon megviselt. Még így utólag is borzongok az emlékétől.

 • 2007.12.14 09:13:37Békanőci

  De szép!

  Kívánom,hogy a baba szépen fejlődjön!

 • 2007.12.14 09:17:16nyunyo

  Mire képes AZ ÉDESANYA! Csodálatos történet!!!  Nekem óhatatlanul is az a kisfiú jut eszembe, aki mellett az utolsó napjaiban, óráiban nem lehetett ott az anyukája, mert börtönben ült, mire megkapta a szükséges engedélyeket, addigra a kisfia már nem élt.

  Mire lehetett volna képes az AZ ÉDESANYA?!

 • 2007.12.14 09:46:52druantia

  Nyunyo, ennyire embertelen tud lenni az ember. Bele sem akarok gondolni :(.

 • 2007.12.14 10:04:51Atina

  nyunyo

  Azon a történeten a párommal versenyt bőgtünk.

 • 2007.12.14 10:27:36nyunyo

  Bizony, mi is kiborultunk rendesen, csak úgy patakzottak a könnyeink. Ezért is él frissen bennem és jut eszembe, amikor ilyen és ehhez hasonló csodálatos gyógyulásról, felépülésről szóló történetet hallok.

  Ez a kis újszülött pedig kapott még egy esélyt az élethez! Jó egészséget kívánok neki!!!

 • 2007.12.14 11:10:50Anura

  Nekem az a kép jutott eszembe, ami egy ideig email-en forgott, hogy egy műtétnél, amit terhes anyát végeztek, a kicsi kinyúlt a méhből, és a kezével megfogta a sebész ujját. Ennyit látszott csak, szike, has, és a két kéz.. na, azon is bőgtem.

 • 2007.12.14 14:58:54emma

  Sok -sok éve történt, egy távoli ismerős családdal,amit leírok.

  A kisfiú koraszülött lett, a dokik nem biztatták az anyukát semmi jóval.

  Akkor még nem lehetett befeküdni a kicsi mellé a kórházba, ezért Erzsi elment takarító nőnek, az osztályra, és így folyamatosan tudott a fiáról.

  Lényeg a lényeg, egyik nap nem észleltek a kisfiúnál életjelet, majd levitték a hullaházba, és kis idő elteltével csoda történt, mert a kicsi elkezdett nyöszörögni, amit a saját anyja vett észre.

  Azóta eltelt már 35 év, és egy igazán nagydarab hapsi lett , abból a köraszülött babából.

  (186cm magas, és közel 110 kg)

 • 2007.12.14 15:16:39druantia

  Emma, ez döbbenetes. Örülök, hogy ilyen jól alakultak végül a dolgok.

 • 2007.12.14 19:13:53fecske

  Egyik ismerősömnek is koraszülött volt a kisfia, ha nem is annyira, mint a cikkben. Semmi jóval nem bíztatták, és azt mondták, ha életben is marad, vézna, fejletlen gyerek lesz, és valószínűleg meg is vakul. Az anyuka magára kötötte a kisfiát, mint a természeti népeknél (80-as évek végén, amikor ez még nem volt annyira sem elterjedve mint most), mindenhova vitte magával, és meg is lett az eredménye. A srác vizilabdázik.

 • 2007.12.16 18:55:36Aranyka

  Sziasztok!  Bocsánat, hogy ennyire off vagyok, de abban a történetben, amiben az anya nem tudot ott lenni a gyermeke mellet amikor az meghalt, én csak az ártatlan kis gyermeket sajnálom, hiszen ha az anyja nem követet volna el semmijen bűncselekményt (amiért a jogos büntetését töltötte) akkor ott lehetet volna a gyermeke mellet. Akkor miért nem gondolt a gyermekére -gyermekeire (azt hiszem kettő volt neki- amikor elkövette azt a dolgot amiért lecsukták? Jogos ezért az igazságszolgáltatást hibáztatni? Melyikőtök csinálna valami bűncselekményt, amikor tudja hogy otthon van két gyerek akikről gondoskodnia kell, ha törik ha szakad? Én elhiszem, hogy nagyon rosszul élnek az emberek a mai világban, de mindenre a bűnözés a megoldás? És nem gondolunk az utánunk következőkre? A gyermekeinkre? Ha mi így élünk mi marad nekik? Erkölcstelenség?

  Egyébként tényleg nagyon megható volt a fenti tőrténet én is sírtam rajta de egyes dolgokon inkább felháborodok. Miért van az hogy a saját hibáinkért nagyon tudunk másokat hibáztatni csak magunkat nem? Másban a szálkát is magunkban a gerendát sem?  Mégegyszer bocsi, hogy ennyire negatív vagyok ma.

 • 2007.12.16 20:17:39Zsömi

  Aranyka, akkor először a saját szemedben keresd meg a gerendát, mert nagyon felületesen tájékozódtál. A riportban szereplő lány 20 éves korában megölte az őt verő és molesztáló nevelőapját. Tehát akkor még nem voltak gyerekei, akiről gondoskodnia kellett volna. Nem megélhetési bűnözésről van szó, önvédelemről, amiért természetesen megérdemli a büntetést. De éppen ezért teljesen más a dolog megítélése,szerintem még ha ölt is a csaj. De nem bűnöző. Ezért kiengedhették volna néhány hétre, ahogy kérte.

 • 2007.12.16 20:45:11boglár

  Bocsi, csak a pontosság kedvéért teszem hozzá, hogy ha valódi önvédelemről lett volna szó (élet, testi épség vagy nemi erkölcs elleni támadás elhárítása) akkor az ölési cselekménnyel nem követett volna el bűncselekményt, vagyis nem csukták volna börtönbe.  Ettől függetlenül én is embertelennek tartom a a bv intézet eljárását.

 • 2007.12.16 21:26:15Zsömi

  Boglár, biztos igazad van, én nem vagyok jogász. Csak azt akartam hangsúlyozni, hogy nem egy közönséges bűnözőről van szó.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta