Börtön jár a zaklatásért

Januártól több évre is lecsukhatják azt, aki volt feleségét zaklatja vagy fenyegeti. Az Országgyűlés hétfőn döntött a büntető törvénykönyv módosításáról, mely jelentős lépést jelent a családon belüli erőszak visszaszorításában.


Zaklatásnak számít, ha valaki más megfélemlítése céljából magánéletébe önkényesen beavatkozik, őt rendszeresen háborgatja. Az is bűncselekmény, ha valaki telefonon vagy személyesen rendszeres kapcsolat fenntartására törekszik mással, annak akarata ellenére. Ezt a most elfogadott törvénymódosítás értelmében egy évig tartó szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetik.

Eddig csak szabálysértésnek minősült a félelmet keltő fenyegetés, mostantól azonban ez bűncselekménynek minősül és két évvel büntetik.

Minősített esetben, ha valaki volt házastársa, élettársa vagy gyermeke ellen követi el a zaklatást, hároméves szabadságvesztéssel büntetik. A zaklatás nemcsak a családon belüli erőszakra, hanem más esetekre is vonatkozik. A törvény indoklása szerint minden embernek alkotmányos joga a magánszférához való jog, és ezt az államnak védenie kell. Korábban nem volt olyan tényállás a jogban, ami alapján a zaklatást büntetni lehetett volna.

Férje, élettársa bántalmazása miatt hetente hal meg egy nő ma Magyarországon, és havonta meghal egy gyermek családon belüli erőszak miatt. A büntető törvénykönyv zaklatással kapcsolatos módosítása január elsején lép hatályba.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek