SZÜLŐSÉG

Karácsony: csalás és szemfényvesztés?

2007. december 13., csütörtök 10:25

Az egész ott kezdődött, hogy állított valaki egy fát. Nem, nem csak ágacskát díszített, hanem egy pofás kis fenyőt cipelt a lakásba és tett rá mindenfélét, ami eszébe jutott. Sütit, szalagot, almát, diót. Aztán a dolog azzal kezdett valahogy elromlani, hogy azt a nyavalyás fát a szalonba tették, oda, ahová mindenki megérkezett, ergo mindenki láthatta is. Így lett egy pici fácskából karácsonyi jelkép, kvázi az ünnep státuszszimbóluma, egészen napjainkig.

Hol elégszünk meg mi már egy kicsi fával? Továbbmegyek, hol elég nekünk pusztán csak egy feldíszített fa?! És kedves olvasóm, tudod, hogy ki rontotta el ezt az egészet, ki is kezdte ezt a nagy karácsonyosdit? Hát te! Persze könnyű ráfogni a fogyasztói társadalomra, meg a büdös kereskedőkre, a valóságban azonban, az is te vagy. Meg én, vagyis inkább mi.Ami különös és abszurd ebben a nagy-nagy karácsony bizniszben, hogy alapvetően nem azok fújják a legnagyobbra az ajándék-lufit, akiknek van mit a tejbe aprítania, hanem pont azok, akiknek nincs. És míg a karácsony korábban a szeretet és béke ünnepe volt, addig ma már tudat alatt egy szemfényvesztő „ünnep”, amely illúzióba ringatja legalább egy estére még azokat is, akik a létminimum környékén táncolnak.

Azok ugyanis, akik megtehetik, hogy luxuscikkeket vásároljanak, ezt meg is teszik. Nem szorulnak rá arra, hogy az évnek legalább egyetlen egy napján elhitessék magukkal, hogy nincs is semmi baj, megtehetjük mi is, hogy megveszünk bármit. Vagy legalább is olyat, amit alapvetően nem. Mert decemberben valahogyan mindenkinek tovább lóg a lába, mint ameddig az a bizonyos takarója ér. Nem is tudjuk eldönteni, hogy röhejes, vagy inkább siralmas az, hogy a hitelfelvételek ilyenkor meglódulnak. A szeretet ünnepe kölcsönből. Megvesszük a plazmatévét, a legújabb számítógépes játékot, a még újabb számítógépet, a gameboyt, a nagyobb csomagot, a még nagyobb csomagot, közben pedig az év legstresszesebb időszakát éljük annak jegyében, hogy örömet szerezzünk másoknak, miközben pontosan tudjuk, hogy az a másik is ugyanezeket a köröket futja le valahol máshol, néhány plázával odébb.

Csomagokat készítünk, kupacokat rakunk az ajándékokból. Ha az egyiknek ennyit vettem, a másiknak még kell valami. Ha ő ezt adja a gyerekeimnek, én sem adhatok kevesebbet az övéinek, de ebből kifolyólag a sajátjaimnak sem. Mérlegelünk, pakolunk, pakkokat rakunk. S sokszor a szenteste sem szól másról, mint zavart és elcseszett szemlesütésekből, s alig várjuk, hogy túl legyünk az egészen.
Persze a gyerek még nem érzékeli ezt az egész nagy szemfényvesztést, talán csak annyit lát, hogy ilyenkor a felnőttek megkergülnek. Pedig nyilván miattuk szálltunk bele ebbe a mókuskerékbe, anyánk meg miattunk, s félő, ők pedig a következő generációért teszik majd ugyanezt. Aztán csak törjük a fejünket évekkel később, hogy hol is rontottuk el, amikor egy szem gyermekünk nem érti, hogy hogyan is működik a világ. S a fene nagy szeretetünkkel pontosan az ellenkezőjét értük el.

November végén már globálisan összeszűkül a gyomrunk akkor, amikor megjelennek a boltokban az első csillogó gömbök. Valamit tehát már érzünk, hogy ez így nem lesz jó. De ki fogja először behúzni a féket és azt mondani, hogy elég? Hogy idén a bejgliről, a mézeskalácsról, az arcodra adott pusziról fog szólni a karácsony. Arról, hogy szép zenét hallgatunk, együtt díszítjük a nem túl nagy fát, beszélgetünk, játszunk és örülünk az apró csomagnak is a fa alatt, legyen az bármi is. S talán, nem is olyan sokára, tényleg elmondhatjuk, hogy a karácsony Rólad, meg Rólam, egyszóval RÓLUNK szól. Mert most még a legnagyobb csalás és szemfényvesztés az, hogy a karácsony a szeretet ünnepe.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.14 12:35:52Yuki

  Anura, írtad, hogy csinálsz trüffeleket. Rengeteg receptet találtam a neten:

  www.szepkaracsonyt.hu/download/bonbonmania.doc

 • 2007.12.14 12:44:47Anura

  Semmi bajom a vallásos egyedekkel, amíg nem kötnek belém, hogy ez-az nem helyes, vagy bárakármi.

  Nekem tetszik az amerikai zokniajándék, ha lenne kandallóm, tuti kitűzögetnék rá ilyet. Kíváncsi vagyok az angol karácsonyi pudingra, a holland, finn édességekre, bírom a mászó télapó figuráját, és nagyon bele tudok feledkezni egy színes égősor fényébe.

  Az már más, hogy nem világítom ki a kertem, meg az ereszcsatornámat, meg nem rakok műtököket a gyöpre, és nem járok azért karácsonyi misére, mert mindenki más megy.

  De attól még ugyanúgy értékelhetem az ünnep szépségét, és szerintem bárki élje meg úgy, ahogy ő szeretné. Tény, hogy sok a felhajtás, hogy külsőségekkel is teleaggatták, de mindegy.

  Csak ne szóljanak be, ha én úgy ünneplem, ahogy nekem tetszik. Engem ez zavar.

 • 2007.12.14 12:47:47Anura

  Yuki, nagyon kedves vagy :)

  Találtam receptet igen, és gondoltam mindenkinek csinálok kicsi dobozkába, de még nem kezdtem hozzá, mert nemtom meddig áll el.

 • 2007.12.15 18:40:45az új asszony

  a vallásos nemvallásos témához szólnék annyit, hogy sztem megdöbbentően paranoid hozzászólások akadnak. üldözési mániások vagytok, vagy mi? valaki leírja, hogy nem bírja, amikor valakik oda nem illően viselkednek az éjféli misén, erre magatok meg a karácsonyi szokásaitok elleni támadásnak vesztitek?

  azt azért meg kell hagyni, hogy nem olyan egyszerű a dolog, ahogy durantia írja:  "Nem hiszem, hogy ha valaki a hite miatt megy misére vagy bármilyen szertartásra, akkor annak azzal kellene foglalkoznia, hogy a másik miért van ott és hogyan viselkedik"  az, hogy miért van ott, az tényleg tök mindegy. de nem hiszem el, hogy bárki meg tudná tenni, hogy a hangosan dumálókkal, röhögőkkel, ki-be mászkálókkal ne foglalkozzon. a vallálos emberek szent helyére egy nem vallásos érkezik, asszem neki kéne alkalmazkodnia, ahogy a mecsetekbe se megyünk be miniszoknyába. ez ilyen alapvető dolog kéne hogy legyen. szerintem tulip sem akart ennél többet mondani. és a keresztényi tolerancia sem azt jelenti, hogy mindent el kell tűrünk. főleg, ha olyan értékeket nem tisztel valaki ami nekünk a legfontosabb... Jézus is elzavarta a kufárokat a templomból... ja persze most nekem lehet ugrani, hogy szóval akkor ha nem vagyok vallásos , akkor kufár vagyok?!?!? jó kösz szépen, hogy lenézel, hülye álszent...

  de nemá, hogy a nem odaillő viselkedésért ne emelhessük fel a szavunkat, bármennyire is keresztények vagyunk.

 • 2007.12.15 19:01:47tulip

  Sziasztok!  most jötem vissza és látom ám, mekkora indulatokat keltett a hozzászólásom. Bocs, de nem érzem magam álszentnek, amiért a karácsony lényegének Jézus születésének megünneplését tartom és amiért szeretném

  hogy egy szentmisén úgy viselkedjenek az oda érkezők, hogy az ünnepnek megadják a tiszteletet.

  és ez nem arról szól ám, hogy utáljuk ki a templomból azokat, akik nem tudnak keresztet vetni - aki ezt olvasta ki a hozászólásomból, annak új asszonyhoz csatlakozva gartulálok az üldözési mániájához. Mint írtam, a férjem is csak nemrég keresztelkedett meg. ő sem tudott keresztet vetni és köcsög kierkesztő álszentfazék létemre mégis hozzámentem.

 • 2007.12.15 19:17:46huhhh

  Tulip, ne szívd mellre, csak olvasd vissza a saját soraidat:  "egynek örülök, hogy az esküvőnk miatt megkeresztelkedett férjemet a hittanon meg a jegyesoktatáson valahogy megérintette a dolog és amellet, hogy templomba eljárunk együtt, ő kérte, hogy karácsonykor menjünk el éjféli misére. eddigi életének eklektikus karácsonyai után talán leesik neki, hogy miről is van szó karácsonykor..."  Én nem szóltam érte, de aki szólt, az talán úgy gondolta, hogy neked erről van szó karácsonykor, másnak meg másról, de ettől még az ő ünnepe is lehet szép, meghitt és igaz.

  Én személy szerint azt gondolom, hogy nem kell ehhez feltétlenül hinni Jézusban, a mély vallásos hittel megélt ünnep és az ajándék-után-rohangászós, plázában-tülekedős, három-napos-takarítás-bevásárlás-főzés-után-a-fa-alá-beájulós ünnep között számtalan fokozat létezik, és csak tőlünk függ, hogy milyenné tesszük saját ünnepünket.  A soraid viszont azt sugallták (paranoiás vagyok vagy mi :)), hogy a vallásos ember tudja, miről van szó karácsonykor, a nem vallásosnak meg fogalma sincs, szerintem ez bántotta többek fülét. Ennyi.  Egyébként én egyetlen hozzászólásban sem olvastam, hogy bárki is azt mondta volna, hogy neked vagy az új asszonynak vagy másnak el kellene viselni a nem templomba illő magatartást akár a karácsonyi éjféli misén, akár máshol, de cáfolj meg nyugodtan, ha nem így van.

 • 2007.12.15 19:26:38huhhh

  Érdekes egyébként, hogy a Húsvéttal kapcsolatban kevésbé (pontosabb, ha azt írom: egyáltalán nem) hallottam még olyan véleményeket (ellentétben a Karácsonnyal), hogy azt csak a vallásos emberek tudják megélni teljességében, a többieknek meg csak egy tartalom nélküli pénzköltési roham, pedig a Húsvét is egyházi vonatkozású ünnep. A Húsvéttal kapcsolatban a hívő emberek valahogy jobban el tudják fogadni, hogy hívő és nem hívő egyaránt megteremtheti belőle a maga ünnepét.

 • 2007.12.15 19:56:14zolnaid

  huhhh, különösen érdekes a megfigyelésed annak fényében, hogy a húsvét a nagyobb ünnepe a kereszténységnek. De tény és való.

 • 2007.12.15 20:29:34tulip

  szia huhhh!  huhh: "Egyébként én egyetlen hozzászólásban sem olvastam, hogy bárki is azt mondta volna, hogy neked vagy az új asszonynak vagy másnak el kellene viselni a nem templomba illő magatartást akár a karácsonyi éjféli misén, akár máshol, de cáfolj meg nyugodtan, ha nem így van"  Új asszony idéz egyet durantiától,arról, hogy aki templomba megy, azt ne érdekelje, hogy mások, hogyan viselkednek. és igaza van tényleg nem olyan egyszerű. a templomi viselkedésről ennyi. sajnálom, hogy félreértés lett a dologból.  a mi karácsonyunk egyébként ugyanolyan mint bárki másé. karácsonyfánk is van - és templomban is szokott lenni. miért is kellene az ilyenek elől elzárkózni? a multi-kulti jelenséget érdekesnek és nem feltétlenül elítélendőnek tartom. amint írtam, az benne az érdekes, hogy például családon belül is: apukám, aki nem vallásos, sógyurmából betlehemet készített pár éve. anyukám, aki pedig vallásos, télapós, rénszarvasos terítőt varrt a szentesti asztalra. van itt aztán keveredés!

  a karácsony keresztény jellege szerintem valahogy elmosódott és egy adalékannyaggá változott, ahogy írtam. én szeretném ezt a részét ennél komolyabban venni és csak örülhetek annak, ha más is így érez?  ha az idők során az ünnepnek más értelme lett sokaknak pl.: a szeretet ünnepe, család, együttlét, az oké. de azt nem tagadhatja senki, hogy eredetileg egy keresztény ünnepről van szó, amibe a szeretet, család együttlét ugyanígy belefér.  a más témáknál olvasott hozzászólások alapján itt a porontyon sokaknak elég határozott véleményük van az élet dolgairól. vannak vesszőparipák. nekem is vannak. nekem erről szól a karácsony és én nem akarok otthon szülni, nem fogok csokimikulást adni a gyerekemnek...stb. én így gondolom, ez van. vélemény, megosztom. és nagyon élveztem a vitákat!

  de erre tényleg meglepően heves reakciók jöttek.

  a karácsony persze mindenkinek szívügye, ahogy nekem is. • 2007.12.15 20:33:21szövetszöcske

  Nekem konkretan a 'magukat ateistának vagy nemtudoménminek nevező emberek' nem tetszett. Nem tunt tul baratsagosnak. Egyebkent a kufar sem az... Paranoia ide vagy oda.

 • 2007.12.15 20:38:37sziszmo

  Nálunk évekig nem volt semmi ajándékozás a családban. A karácsony tényleg arról szólt, hogy akkor összegyűlik a család (kis család, azaz anya-apa-gyerekek) és jól érezzük magunkat. Ez így maradt, amikor elköltöztünk otthonról, házasodtunk, másik városban laktunk stb.  Amióta vannak gyereket, mi is veszünk ajándékot, de szigorúan csak a gyerekenek. (Bár be kell vallanom, hogy ez is egy kicsit önzés, mert imádjuk, ahogyan bontogatják a csomagokat.) Feltett szándékom, ha akkorák lesznek, hogy megértik már a dolog lényegét, akkor velük sem fogunk ajándékozni. Így évek óta egy szemernyi őrület sem jut nekünk a karácsonyi nagy bizniszből. :)  Egyébként teljesen ledöbbentem, amikor az egyik kollegínám panaszkodott, hogy több mint 100E ft-ot költ karácsonykor, mert van egy bizonyos érték, ami alatt nem illik ajándékozni.... ?!

 • 2007.12.15 20:49:21tulip

  a húsvét dologhoz:

  szerintem a húsvét szerintem azért más és kevésbé problematikus, mert a karácsonnyal ellentétben nem olvadnak annyira össze a keresztény és az egyéb hagyományok. nem reklámoznak vallásos énekekkel csokoládét, nem épül rá akkora marketing, fogyasztói mizéria. ami tuti, hogy a nem csak a vallásosokat bántja, hanem minden jóérzésű embert.  mivel a húsvéti ünnepkör mégiscsak Jézus haláláról és feltámadásáról szól a keresztények számára. ami tragikusabb, örömtelibb, hogy is mondjam, elvontabb annál, hogysem eladható legyen és populárissá válhasson. jól elkülönül benne a vallásos, nem vallásos rész. a nyuszi meg a tojás és a locsolás, kevésbé zavarnak be annak, aki csak a vallási tartalmat kívánja megünnepelni. két külön vonal, nem is nagyon vannak ütközési pontok.  én személy szerint a népszokásokat is megtartom, nem gondolom, hogy pogány csökevény lenne.

 • 2007.12.15 21:14:26Guruljka

  Érdekes Yukiba nem kötött bele senki...  Akkor a Karácsonyról. A Karácsony nem tisztán keresztény ünnep. Bármennyire is hihetetlen a Kárpát medencében már a kereszténység előtt is nagy-nagy bulit tartottak a téli napforduló idején a magyarok. Egészen konkrétan ettek-ittak mulattak az ún KERECSEN ünepen. A napimádó ősmagyaroknak mindigis ilyenkor voltt a legnagyobb ünnepük.

  Szóval a nagy zabálásnak és összejövetelnek kicsit régebbiek errefelé a hagyományai, mint az éjféli misének. Erre az ünnepre épült rá a Karácsony, a kereszténység felvétetlével. De nyílván maradtak pogány csökevények ebben az ünnepben is. A nagy zabálás és dorbézolás, hogy úgymondjam. (Arról nem is beszélve, hogy Jézus születésekor is már eleve ünnep volt Betlehemben) Ugyanilyen pogány momentum pl. a Húsvétban a tojás, ami egyértelműen pogány szimbólum és a termékenység jelképe. Mindezekért én nem érzem azt, hogy bárkinek joga lenne a nem hívőket vagy más vallásúakat a keresztény ünnep lényegéről kioktatni ezen ünnep kapcsán (sem). Ez a keresztények dolga.

  De mielőtt valaki a szívéhez kapna, hogy ó jajj miért kezelem le én a keresztényeket, szeretném elmondani, hogy nem kezelem le, sőt tisztelem a vallásukat és hitüket. Nem járkálok az éjféli misére rihegni-röhögni, sőt nem is üvöltözök piásan a templom előtt:)

  Csak azt szerettem volna elmondani, hogy miközben számukra nyílvánvalóan és természetsen evidencia, hogy ez az ünnep Jézus születéséről szól, a nem keresztények számára esetleg ugyanolyan evidencia, hogy nem arról szól. Bár legtöbben csak a szerette ünnepeként határozzák meg, ami meg nagyonis közel áll Jézushoz. Szerintem ez szép és jó.

  A keresztények teljes joggal várják el a hitük és a templomuk tiszteletét, de ahoz nekik sincs joguk, hogy másoknak megaszondják, hogy ez Jézus születésnapja, tessék ahoz méltóan viselkedni.  Számomra tulip nem volt sértő. Csak vallásosként tipikusan rácsodálkozott olyasmikre, amilyen dolgokra a nem vallásosok is rácsodálkozhatnának a kereszténységben. Pl.: jé a keresztények így bekeverik a fenyőt a templomba is, pedig az egy kelta hitvilághoz tartozó szimbólum, ami a germánokon keresztül jött Magyarországra!

  vagy kb. olyan mintha azt mondaná valaki:

  Milyen fura, hogy ezt az ünnepet ami eredetileg a téli napforduló vagyis, a fény ünnepe volt (és ezáltal a napimádó magyarok legnagyobb ünepe volt), mennyire sajátjuknak tekintik a keresztények!  Ugye szarul esne?  Az ünnep mindenkinek kicsit más. Ezek a megjegyzések pedig nem paranoiából, hanem teljesen érthető módon esnek szarul másoknak.  Remélem értehető, de ha nem, majd kapok kígyót meg békát meg követ... Majd elugrok előle!

 • 2007.12.15 21:18:43Guruljka

  tulip 2007.12.15 20:49:21  Ebben teljesen igazad van!!!

 • 2007.12.15 21:53:23huhhh

  Tulip, érdekes, amit a két ünnep "összehasonlításáról" írsz, számomra mégsem elegendő magyarázat arra, hogy a Húsvét kapcsán miért más a hívő emberek megítélése azzal kapcsolatban, hogy "beengednek-e" egy sajátjuknak tekintett ünnepbe nem hívőket is, más szóval miért toleránsabbak a másként ünneplőkkel szemben.  Számomra nem elegendő magyarázat, hogy a Karácsony jobban "elüzletiesedett" (bár ha már itt tartunk, szerintem a maga idejében a nyuszi-tojás-csibe tematika is elég erőteljesen megjelenik kereskedelmi vonalon), mert az én fejemben a nem hívő Karácsony egyáltalán nem egyenlő a pénzköltős, ki-tud-nagyobb-ajándékot-venni Karácsonnyal, és a környezetben igenis azt látom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Azzal pedig, amit magyarázatként mondasz a két ünnep közötti különbségre, számomra kicsit azt sugallod, hogy a vallásos hit nélküli ünnep csa kelüzletiesedett ünnep lehet.

  Persze biztosan kitaláltad már, hogy a mi ünnepünkben nincs jelen a vallásos hit. Igaz, nem is voltam még egyetlen éjféli misén sem, úgymond divatból vagy mert azt gondolnám, hogy ilyenkor ott a helye annak, aki kicsit is ad magára. És igen, azt sem tudom, hogyan "kell" viselkedni a templomban, de azt hiszem, még egyetlen templomi eseményen (esküvő, keresztelő stb.) sem sikerült még a viselkedésemmel megbotránkoztatni egyetlen templombajárót sem. Már ha azt nem tartják megbotránkoztatónak, hogy valóban nem tudom, hogy a szertartás melyik pontján hogyan kell cselekedni vagy mit kell mondani. De ettől én még nem érzem magam kevesebbnek senkinél, és ha a jövőben bármelyik rokon vagy ismerős megtisztel azzal, hogy meghív pl. a gyereke-unokája keresztelőjére vagy egy egyházi esküvőre, akkor ezután is minden rossz érzés nélkül el fogok menni. Ugyanígy az ünnepünket sem érzem kevesebbnek azért, mert a családunk nem Jézus születését ünnepeli.  Vannak viszont szép adventi időszakaink, amikor minden vallásos "töltet" nélkül minden vasárnap meggyújtjuk a soron következő gyertyát (és számomra teljesen közömbös, hogy autentikus rózsaszín-lila színösszeállításban pompázik-e az a koszorú vagy sem, mert számomra nem ez a lényeg - általában egyébként nem, mert nekem leginkább a piros szín kötődik a tél és az ünnep hangulatához), amikor együtt sütünk a gyerekekkel, amikor saját készítésű ajándékokat készítek. Vannak szép karácsonyestéink, amikor együtt vagyunk, amikor senki nem rohan sehová, amikor olyan dolgok vannak, ami az év másik 364 napján még véletlenül sem (olyan ételek vacsorára, amiket az év többi napján soha nem készítek, hogy a karácsonyestéhez kötődjön, és igen, karácsonyfa is van, és - hogy a természetvédőknek legyen egy kis utálkoznivaló - valódi fenyőből, ami még ráadásul plafonig is ér). A gyerekek kapnak EGY ajándékot, mi a férjemmel nem szoktunk egymást megajándékozni - már legalábbis materiális dolgokkal nem. Szerintem ez szép és teljes így is.

 • 2007.12.15 21:53:40cantaloupe

  En is tulip oldalara allok ebben a vallasi dologban, bar abszolut toleralom, ki mit unnepel. De aki ugy megy hazasodni a templomba, hogy utana es elotte evekig nem teszi be oda a labat, ugy kereszteltet gyereket, hogy utana a hitbeli dolgokrol szo sem esik, es csak a feeling reven megy ejfeli misere, azokrol a hithu embereknek hadd legyen meg a velemenye. El nem itelek senkit, aki a fenti kereszteny hagyomanyokat az egynapos feelingert -szoismetles, de nincs ra jobb szavam- teszi meg,de nem is ertem, hogy ha egesz evben nem fontos a templomba jaras, akkor miert pont a karacsonyi enekek, a cuki kereszteloruha es a tullfatyol valtja ki ezt a szokasokhoz valo ragaszkodast...  A templom mindenki elott nyitva all, ez igaz. Az is, amit druantia irt, hogy sokan hetente ott aldoznak aztan eddig tartott a hit, mert mindennapi eletuk tele van gyulolkodessel, alszentseggel.  Az, hogy hivo valaki es kezzel keszitett ajandekot ad, nem garancia semmire - mint ahogy a sok csomag, trakta, vallasossag sem. A lenyeg az, hogy az uj ev elott mindenki szusszanjon es vegignezzen a csaladjan, szerettein, oruljon a jonak, unneplobe oltoztesse a szivet - aztan az, hogy az ajandek eska dekupazs kep, jelkepes aprosag, vagy uj PC-jatek, az teljesen mindegy. A sok kis kiegeszitonek nem kell stimmelnie, csak lelekben kell ott lenni, egymassal.

 • 2007.12.15 21:57:50huhhh

  Cantalope, én nem vagyok hívő, mégis imádok kézzel készített ajándékot adni. Asszem, én egy mutáns vagyok :))))

 • 2007.12.15 22:15:43cantaloupe

  Huhhh: persze, vannak hibridek is, en is az vagyok. :))))

  Az erteke teljesen mindegy az ajandeknak, inkabb az a fontos, hogyan adjak at...sajnos nejlonzacskoban odavetett, lejart szavatossagu, hasznalt ajandekkal is talalkoztam mar, ez rosszabbul esett, mint mondjuk a 11. fantaziatlan gyertya. A hasznalton, mielott ugrik valami, a mar felbontott bort, kozmetikumot ertem, nem ruhat, egyeb hasznalati cikket.

 • 2007.12.15 22:28:23napos oldal

  Én huhhhhal és Guruljkával értek egyet. Hívő keresztény vagyok, abban a Jézusban hiszek, akiben tulip, de nem vagyok vallásos, és Jézus születését sem ünneplem, valahogy túl zavaros nekem ez az egész, vagy nem tudom, biztos gáz vagyok. Vagy hibrid. A Húsvét más, azt jobban vágom miről szól :) Meg amúgy sem vagyok az a nagy ünneplős fajta. De szeretnék egy kicsit jobban az lenni. Olyan, mint huhhh. Nekem ez az együtt-vagyunk-örülünk vonal tetszik, ajándék alig.  Guruljka, igazán szép tőled, hogy nem ordítozol részegen a templom előtt. Egészen megnyugodtam :)

 • 2007.12.15 22:37:53huhhh

  "sajnos nejlonzacskoban odavetett, lejart szavatossagu, hasznalt ajandekkal is talalkoztam mar"  Hát igen, a szép csomagolás a másik mániám :)) Felőlem minden ajándéktasak-gyártó éhen halhat, de a színes mintával nyomott "díszcsomagolópapírok" sem tartoznak a kedvenceim közé. Az egyszínű csomagolópapírokat szeretem, arra jöhetnek a szép szalagok, zsinórok, kövek, kagylók, gyöngyök miegyebek.

 • 2007.12.15 22:44:25Guruljka

  cantaloupe amit írsz az tök igaz és egyet is értek, de feljebb nem ez volt a probléma.

  Szerintem is gáz ez a műmájer templomi esküvősdi meg a hetente áldozós, de ha a miséről kérdezed mi volt? akkor csak arra emlékszik, hogy mi volt a szomszéd Rozin nagyon gááááz.

  De szerintem a templom falain belül "uralkodik" csak mindenkin az adott felekezet szabályrendszere. A templom falain kívül már csak az adott felekezet hívein! Ezért senki nem mondhatja, hogy probléma, hogy összevegyítik odakint a dolgokat a népek.

  Itt az volt a kellemetlen pont, hogy azzal, hogy tulip rácsodálkozott arra, hogy szerinte a nem vallásos emberek az ünnep során keverik a szezont a fazonnal. Ez ugyanolyan bántó azok számára, akiknek a maguk ünnepe egy bizonyos szertartási rend szereint megy a saját otthonukban, mint a vallásos embereknek az, ha egy ateista röhög az éjféli misén mertt valami ott neki vicces.

  Lehet, hogy ezt vallásosan nehéz megérteni, hogy miért van így, de attól még így van. Ezért váltott ki ekkora reakció hullámot.

  A legnagyobb baj, hogy akik itt írnak és nem vallásosak nem azok, akik röhögnek a templomban vagy részegen randalíroznak vagy zajonganak az éjféli misén. Viszont pont azok, akiknek megvan a maga saját szertartása, ami lehet, hogy éppen az, hogy kitűzi a zoknikat a fenyőfa mellé.

  Hát ez a probléma szerintem. Mégegyszer mondom engem nem sértett, de megértem a válaszreakciókat. Összességében nem tartom alaptalannak vagy túlzónak.  Azért sajnálom ezt a "vallásos nem vallásos" vitát, mert ponttosan az a lényeg, hogy aki szereti és ünnepli a Karácsonyt annak ez az ünnep nagyrészt a családról és a szeretetről szól vallással és vallás néélkül is. Mivel Jézussal vagy őnélküle "szeretet fénye" világít ilyenkor.

  Ezzel kéne foglalkozni és nem azzal, hogy hogyan kerül fenyő a templomba, mit keres a Télapó-Mikulás a karácsonyfa mellett és ki hozza az ajándékot.

  Mert _nem_ez_a_lényeg_

  Aki meg nem szereti az egész karácsonyt (ilyen is volt feljebb ugye), azt se kéne elküldeni a sunyiba, mint vallást nem tisztelő bunkót, hanem inkább kedvet kéne neki csinálni hozzá vagy mi.  Na jó ez jó nyálas lett, de most vágtam ki pár angyalkát, ami a csomagolásokat fogja díszíteni és idén évek óta először újra meglátogatott a karácsonyi érzés...

  Szóval befejeztem. Uff.  És OFF

  cantaloupe, már itthon vagy Mo-on?

  Rég láttalak téged is!

  ON

 • 2007.12.15 22:44:28tulip

  huhh:

  "azzal pedig, amit magyarázatként mondasz a két ünnep közötti különbségre, számomra kicsit azt sugallod, hogy a vallásos hit nélküli ünnep csak elüzletiesedett ünnep lehet."  -hogy ezt, hogy sikerült kiolvasnod abból, amit írtam, fogalmam sincs. talán ha elolvasnád az első bekezdésem utolsó mondatát...

 • 2007.12.15 22:45:45huhhh

  Napos oldal, szerintem nem vagy hibrid és gáz sem. Én azt gondolom, hogy a vallásos hittel ünneplők egy részében is megvan az a görcsös "ünnepnek megfelelni akarás", ami a nem hívőknél is, csak más szempontból. Te nem tartozol a "megfelelni akarók" közé, ehelyett inkább a saját mentalitásod, igényed szerint szeretnél ünnepelni, ennyi az egész... és ez egyáltalán nem baj, sőt.

 • 2007.12.15 22:46:54Guruljka

  napos oldal, hát jóhogy! Volt nekem gyerekszobám!!! Krétával volt leválasztva a konyháról és tehén volt a radiátor:-))))))

 • 2007.12.15 23:03:27napos oldal

  hát igen, konform az nem vagyok. és így harminc után ez nem is zavar, csak a paranoid hangulatkeltés miatt hibrideztem :))  úgy élem meg az Istennel való kapcsolatomat (is), ahogy őszintének érzem, emiatt nem néztek le még egy gyülekezetben sem. mondjuk olyan helyre biztos nem is járnék.  a vallásos szót is csak azért nem szeretem, mert egy csomó negatív dologhoz kötődik bennem, kábé ilyenekhez, amik itt is most csőstül előjöttek. na, de ez már ízlés kérdése. sajna a hátam mögött biztos levallásosoznak vagy nemtudoménmiznek egy csomóan :)

  az ilyen ateistafélék, mint tik :)

 • 2007.12.15 23:05:37napos oldal

  Guruljka, ettől jó kedvem lett :DDDD

  a gyerek ugyanis ma du négy és este tíz között kicsit alátett az ép eszemnek :(

  na, azért semmi baj. sajnos köhög is nagyon. de nem mindig. mostmár alszik.

 • 2007.12.15 23:06:27napos oldal

  úgy értem, ébren se állandóan :)

 • 2007.12.15 23:06:55napos oldal

  asszem, megyek aludni, mostanra regenerálódtam

 • 2007.12.15 23:07:01huhhh

  "mivel a húsvéti ünnepkör mégiscsak Jézus haláláról és feltámadásáról szól a keresztények számára. ami tragikusabb, örömtelibb, hogy is mondjam, elvontabb annál, hogysem eladható legyen és populárissá válhasson. jól elkülönül benne a vallásos, nem vallásos rész. a nyuszi meg a tojás és a locsolás, kevésbé zavarnak be annak, aki csak a vallási tartalmat kívánja megünnepelni. két külön vonal, nem is nagyon vannak ütközési pontok."  Erre gondoltam. Egyébként szerintem ebben tévedsz, mert a húsvéttal kapcsolatban még inkább inkább igaz a keresztény és egyéb hagyományok összeolvadása, gondolj csak a húsvéti népszokásokra. Ezeket nem szoktuk pellengérre állítani, pedig egyszer valamikor ők is "újfajta", korábban nem volt szokásnak számítottak.  És akkor még azt nem is kérdeztem meg tőled, hogy miért is kellene összeütközési pontoknak lenni egy szép ünnep kapcsán. Engem nem zavar, ha ilyenkor valaki a maga hite szerint Jézus születését ünnepli, de az sem zavar különösebben, ha valakinek attól különbözik ez a nap a másik 364, hogy egy csomó dologgl elhalmozza a szeretteit. Egy másik poszton írta valaki, hogy neki igenis az szerez örömet ilyenkor, hogy egy csomó dolgot megvesz a szüleinek, és ha tehetné, ennél sokkal többet is megvenne. Nekem ez attól függtlenül nagyon tetszik, hogy én nem így ünneplek, de nem érzek semmilyen ütközőpontot sem veled, sem a karácsonyi nagybevásárlókkal, mondhatni abszolút megengedő vagyok a kérdésben.  Az viszont zavar, hogy téged hallgatva vagy a vitaindító cikket olvasva úgy érzem, hogy MÁSOK szerint NEKEM csak kétféle ünnepem lehet: az igaz hittel megélős (mert máskülönben fogalmam sincs, hogy "miről is van szó igazán") vagy ha nem ilyen, akkor csak az ajándékokat tehertaxival hazacipelő, gyerek lelkével nem törődő típus lehetek.

  Persze ez nem igaz, mert igazából ez sem nagyon zavar, én tudom, hogy mindig szépen és békességben ünnepelünk, innentől kezdve pedig legfeljebb érdeklődéssel olvasom, hogy MÁSOK szerint milyen a MI karácsonyunk.

 • 2007.12.15 23:09:08napos oldal

  huhhh, árnyalatokban gondolkodni, lássuk be, fárasztó, és kockázatos

 • 2007.12.15 23:11:23huhhh

  Napos oldal, hát igen... de mostanában már tényleg nem zavar, lassan öregszem és bölcsebb is leszek talán :))

 • 2007.12.15 23:13:12Guruljka

  napos oldal:))) Én úgy szoktam megkülönböztetni magamban, hogy van aki hívő, de nem vallásos(mint szerény személyed, aki hsiz meg minden, de nem igazán zsánere az egyház. A hívő és vallásos, aki eljár gyülekezetbe és tartja a vallási előírásokat is rendesen. Meg van a csak vallásos, aki azért megy misére mert azt úgy illik. Hajigálja a kersztet, de az a lényeg a misében, hogy megtudja az új pletykát a faluban (igen konkrét személyről mintáztam a figurát:()

  A legutolsón kívül mindekit megértek...

  Hja és kihagytam az ateistát! Olyan is van persze:))

  Meg a hibrid:))) Ezek szerint!

 • 2007.12.15 23:13:38napos oldal

  emelkedik az ingerküszöb :))

 • 2007.12.15 23:14:31huhhh

  Miután felcipeltem a garázsból a teraszra a fenyőfát (csak hogy ne kerüljön idejekorán a lányaim szeme elé, mert azért tizenéves korban is kellenek a karácsonyi csodák :)), most úgy gondolom, akkor járok el a leghelyesebben, ha lefekszem aludni. Jó éjszakát!

 • 2007.12.15 23:18:50huhhh

  Napos oldal, ezt az ingerküszöb dolgot azért nem tudom szó nélkül hagyni :))) Ha elég sok fórumot olvasgatok a neten, akkor nemsokára akkora lesz, mint az Eiffel-torony, lepkehálóval kell majd kapkodni utána. :)) Na, jó kis képzavart sikerült összehozni itt éjfél körül, tényleg jobb lesz, ha inkább alszom.

 • 2007.12.15 23:22:33napos oldal

  igen, igen, igen! hiszek, meg minden! köszönöm a korrekt leírást! jobban ezzel a fejjel, most én se tudnám definiálni :DDDD

  most télleg, ez így van.

  de még kiskoromban ateista kisbunkó voltam, aki lenézte a buta vallásost, aztán 17 évesen hívő ker. kisbunkó lettem, aki hm... ugyanúgy lenézte a buta vallásost. aztán rájöttem, hogy ez csúnya dolog.

 • 2007.12.15 23:24:39Guruljka

  napos oldal, jobbulást a gyermeknek!!! Az enyim Nagy is kezdi:(

 • 2007.12.15 23:25:56napos oldal

  utolsóóóóó!!!

  látom, huhhh, te már nem hiszel a Jézuskában, hanem te vagy a Jézuska :))

  lepkeháló... na, ebben nagyon igazad van!

 • 2007.12.15 23:27:21napos oldal

  köszi :)

 • 2007.12.15 23:30:17Guruljka

  Én még megnézem a filmet Karol Wojtyla-ról az m1-en;)

 • 2007.12.15 23:32:04cantaloupe

  Guruljka: igen, itt vagyok es rossz hirem is van: a pincebol megfujtak a Galaktikakat, igy sajna nem tudom oket tovabbitani. :(  Engem amugy nem zavar, ha valaki vallasos hatter nelkul unnepel, keszit adventi koszorut, a szeretetet unnepli es nem a Jezuska hozza az ajandekait. Mindenkinek belso ugye, hogyan teszi ezeket a napokat szeppe. Nem a mufa, az ejfeli mise es az ajandekok lenyegesek, az mar sokkal gazabb, ha valaki remego gyomorral varja ezt, egy anyos, reszeges apa vagy hasonlok miatt. :(  A Karacsony az egyik legglobalisabb unnep, nagyobb annal, hogy csak a vallast jelentse. Az unnepek arra valok, hogy erot es nyugalmat adjanak a mindennapokban, egyutt legyunk, keretet adjunk ez ev korforgasanak, varakozzunk, higgyunk magunkban, egymasban.  Ezt kivanom mindenkinek, hogy bekeben legyen magaval, legalabb kis mikrokozmoszaban ezekre a napokra. Mert ilyen lelkiallapottal lehet nevetni a felresikerult ajandekokat, a szetfolyt bejglit egyeb ziccereket....:)

 • 2007.12.15 23:43:02Guruljka

  cantatloupe, remélem más nem tűnt el!! A Galaktika miatt ne bánkódj!

  Érezd magad jól itthon!  És igen igazad van Karácsonyt illetően:)

 • 2007.12.15 23:55:05cantaloupe

  Koszonom! :)  Azert bankodok a G. miatt, mert 1) megigertem, 2) meg is voltak...bar picit biztato, hogy ilyen elit kornyeken lakik anyu a 2 ocsemmel, ahol ujsagokat lopnak...ugyanis a szankonk, biciklipumpank, satrunk ott maradt ahova tettuk. :))))

 • 2007.12.16 09:25:46zolnaid

  Amúgy énnekem tetszik, hogy ezt a nagy ateista-keresztény ellentmondást tulip a saját életében szépen feloldotta, mert ha azt furcsálkodva is nézi, hogy ateista megy a templomba, mert az szép, azért azt magától érthetődőnek látja, hogy a férje az esküvő miatt keresztelkedett meg, nem hitbéli meggyőződésből.

 • 2007.12.16 10:24:26Brumibaby

  látjátok, ezerféleképpen meg lehet élni, és mindenkinek igaza van. Én inkább csak elmesélek valamit, ami nekem szívmelengető volt.  Mi nem vagyunk hívők, együtt díszítjük a karácsonyfát, és a gyerekek tudják, hogy tőlünk kapják az ajándékot. Két éve merült fel, hogy van, ahol meg Jézuska van. Nehezen fért ez az akkor öt éves kisfiam fejébe. Végül elmondta a megoldást: "Anya, tudom már, hogy van. A Jézuska azoknak visz ajándékot, akik szüleinek nincsen elég pénze, hogy vegyenek nekik."  Számomra azóta a Jézuska azt jelenti, hogy végül mindenkinek jut (jusson) szeretet.

 • 2007.12.16 19:23:10Aranyka

  Sziasztok! Ha lehet megszeretnék veletek osztani egy e-mailt amit ma kaptam a legjobb barátnőmtől.  Kedves Barátaim és Ismerőseim!  -- Érdemes elgondolkodni így karácsony előtt, a szeretet

  ünnepe előtt,

  amikor a

  -- szuper márkétekben ölik egymást az emberek az

  vásárlásért, a

  -- bevásárló kocsikért verekednek a vásárlók. Vajon

  lélekben fel vagyunk

  -- készülve a szeretet ünnepére, és valóban ez a

  legfontosabb a mai

  -- világban,

  -- bármi áron bármilyen - akár gagyi - ot

  megszerezni, hieteleket

  -- felvenni stb. Érdemes elolvasni az alábbi történetet és

  talán

  -- elgondolkodik

  -- mindenki az igazi ozás lényegén és ezüst és

  aranyvasárnap már

  -- ebben

  -- az új szellemben mennek vásárolni:  -- Megtörtént  -- Valamikor a Karácsony előtti utolsó napon a

  szupermarketbe siettem

  -- megvenni a maradék okat, amiket korábban nem tudtam.

  -- Amikor megláttam a sok embert, panaszkodni kezdtem magamnak:

  -- " Egy örökkévalóságig fogok itt rostokolni és még annyi

  más helyre kell

  -- mennem"

  -- "Karácsony kezd egyre idegesítőbbé válni minden egyes évvel.

  -- Mennyire szeretnék csak lefeküdni és átaludni az egészet."

  -- Végül is át tudtam magam fúrni a játékosztályra és el is

  kezdtem

  -- átkozni az árakat, azon tűnődve hogy a gyerekek tényleg

  játszani is

  -- fognak

  -- ezekkel a drága játékokkal?

  -- Amíg nézelődtem a játékosztályon, észrevettem egy

  kisfiút, aki olyan

  -- Ötéves forma lehetett,egy babát szorítva a mellkasához.

  -- Csak a haját simogatta a babának és olyan szomorúan nézett.

  -- Aztán a kisfiú odafordult a mellette álló idős hölgyhöz:

  -- - "Nagyi, biztos vagy benne, hogy nincs elég pénzem,

  hogy megvegyem

  -- ezt a babát?"

  -- Az idős hölgy ezt felelte:

  -- - " Tudod te is: nincs elég pénzed hogy megvedd ezt a babát,

  -- kedveském"

  -- Aztán megkérte a fiút, hogy várjon meg itt öt percet,

  amíg ô elmegy

  -- szétnézni. Hamar el is ment.

  -- A kisfiúnak még mindig a kezében volt a baba.

  -- Végül, elindultam felé, és megkérdeztem tőle, kinek

  szeretné adni ezt a

  -- babát?

  -- - "Ezt a babát szerette a húgom leginkább és ezt akarta

  a legjobban most

  -- Karácsonyra. Nagyon biztos volt benne hogy a Télapó

  elhozza neki."

  -- Azt válaszoltam, hogy talán tényleg el is viszi

  neki, de a kisfiú

  -- sajnálkozva válaszolt.

  -- - "Nem, Télapó nem viheti oda neki, ahol most ô van. Oda

  kell ahhoz

  -- adnom

  -- anyukámnak, és így ő odaadhatja a húgocskámnak, amikor

  odamegy.

  -- A szemei olyan szomorúak voltak, amikor ezt mondta.

  -- - "A húgom Istenhez ment, hogy vele legyen.

  -- "Apa az mondja, hogy Anya is el fog menni Istenhez

  hamarosan, úgyhogy

  -- azt

  -- gondoltam, el tudná így vinni a húgomhoz."

  -- Megkértem a kisfiút hogy várjon meg, míg visszajövök az

  üzletből.

  -- Ezután mutatott egy nagyon kedves kis fotót magáról,

  amelyen éppen

  -- nevetett.

  -- Aztán azt mondta nekem:

  -- - "És meg azt is akarom, hogy Anya elvigye neki ezt a

  képet is, így soha

  -- Nem fog engem elfelejteni."

  -- "Szeretem anyukámat, és azt kívánom, bárcsak ne kellene

  elhagynia engem,

  -- de

  -- apa azt mondja, hogy el kell mennie, hogy a húgommal legyen.

  -- Aztán ismét a babára nézett a szomorú szemeivel, nagyon

  csendesen.

  -- Gyorsan a pénztárcámhoz nyúltam, és kivettem belőle pár

  papírpénzt

  -- És megkérdeztem a fiút:

  -- - "Mi lenne, ha megszámolnánk a pénzed, hátha mégis

  lenne elég?"

  -- Oké - mondta. "Remélem, van elég."

  -- Én hozzáadtam némi pénzt a fiúéhoz, anélkül hogy látta

  volna, majd

  -- Elkezdtük a számolást.

  -- Elég pénz volt a babára, még egy kicsivel több is.

  -- A fiú ezt mondta:

  -- - "Köszönöm Istenem, hogy adtál elég pénzt."

  -- Aztán rám nézett és hozzátette:

  -- - "Megkértem tegnap Istent mielőtt lefeküdtem aludni,

  hogy segítsen,

  -- Legyen elég pénzem, hogy megvehessem ezt a babát, így

  anyukám neki tudná

  -- adni a húgomnak. Meghallgatott!

  -- Még szerettem volna annyi pénzt is, hogy vehessek egy

  szál fehér

  -- Rózsát anyukámnak, de azért ezt már nem mertem kérni

  Istentől.  Ja és hozzáteszem, hogy nálunk az elmúlt két évben már az dívik, hogy csak a gyerekek kapnak ajándékot (2000 ft értékben kb.) De gyerekből is rengeteg van. :D ( öt és én várom jelenleg a hatodikat- unoka testvérek és testvérek- ) Úgyhogy mivel ők is jobban megterhelik a pénztárcánkat mint ahogy kellene, mert ugye ennyiért ajándékot találni nagyon-nagyon nehéz, ezért a felnőtteknek nem marad más, mint a karácsonyfa díszítés a kellemesen elköltött karácsonyi kajálások stb. :D Azért az egyetlen dolog amiért megéri ez a karácsonyi herce hurca az a gyerekek arca amikor meglátják, hogy a "jézuska" hozott ajándékot és izgatottan elkezdik kibontani a csomagoló papírból a játékot. És az öröm a végén, hogy neki micsoda játéka van :D Azért jobb helyeken már a karácsonyfa észrevétele is ilyen boldogságot vált ki belőlük. Tehát mégis megéri... • 2007.12.16 19:56:04Nilüfer

  jaj..két nap alatt mi történt? Amíg unokáztam??? A kisjézuska is békességet akar, nehogy már most legyen vita!!!:DDD Akinek a templom kell, menjen, akinek nem, az ne menjen, a lényeg szerintem nem ezekben van...abban van, milyen lélekkel ünnepelünk, bármelyik ünnepen.ha szájhúzogatva, meg kritizálva, akkor a fene megette, ha meg örömmel és várakozással, akkor is van rajta áldás, ha egy ateista materialista hudenemhivő ünnepel...nem???  Megvan a fenyő...jóóóóó nagy, és élő..mielőtt jönnek a zöld kövek, ezeket direkt kivágásra nevelik...

 • 2007.12.16 20:45:24huhhh

  "Megvan a fenyő...jóóóóó nagy, és élő..mielőtt jönnek a zöld kövek, ezeket direkt kivágásra nevelik..."  Mint a sárgarépát meg a brokkolit. Szerintem is. De egy másik témánál már kiderült, hogy az nem ugyanaz :)) Merthogy nálunk is jóóó nagy és ráadásul még élő is. Ezért én már korábban megkaptam a zöld :))) köveket, jelentem, túléltem. :))

 • 2007.12.16 21:08:59Nilüfer

  :DDDD

  nem baj, huhh, vannak dolgok, ami miatt jönnek a kövek,minden posztban:)

  de nem az esőerdőt vágják ki miattunk, rendes vállalkozók telepítik a fenyőket , és direkt kivágásra..úgyhogy azt gondolom , egy darabig még nem veszek műanyagot....

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta