Az ajándékok fülbe másznak

Ajánlónkban ezúttal gyerekeknek való cédéket és dévédéket mutatunk be. Van köztük olyan, amelynek hallatán mi, felnőttek legszívesebben elmenekülnénk, de akad olyan is, amelyen mi is jól szórakozhatunk. Népmesék hangoskönyvön, oktató zenei dévédé, babazene, Halász Judit és egyéb korongok.

Halász Judit: Szeresd a testvéred!

A számtalan díjat és kitüntetést kapott színművésznő legújabb lemeze a várakozásoknak megfelelően imádnivaló. A korongon 18 fülbemászó dallam található, Halász Judit selymes hangjával egész más megvilágításba kerül például a Füstbe ment terv című Petőfi-vers vagy Zelk Zoltán Anyu, végy egy hegyet nékem című verse.

Lányaim kedvence a Darázs-garázs és az Egy pettyes petymeg című nóta, de figyelmesen hallgatják a testvérekkel kapcsolatos dalokat is. Halász Judit rajongóknak kihagyhatatlan!



EMI , 2007. 3190 Ft

Kócos kis ördögök voltunk

Ezt a cd-t hallgatva kettős érzések tombolnak bennünk. 60-as évek slágereit éneklik gyerekek, viccesen próbálva utánozni az eredeti dalokat. Szívünk egyik fele velük örül, már-már énekelnénk velük együtt, másik fele viszont szoros hasonlóságot vél felfedezni azon erőlködésekkel, amikor megkopott slágereket akarnak valahol, valakik felfuttatni megint.

Jópofa lehet azonban a gyerekeinknek, akik minden előítélet nélkül bulizhatnak a zenére, maximum rájuk csukjuk az ajtót és csak titokban éneklünk mi is a Petróleumlámpát, az Óh, kisleányt, a Citromízű banánt vagy a Gyöngyhajú lányt. S jókat nevetünk, mikor a kiskorú felkiált az eredeti zenét meghallva: Hallod, valaki feldolgozta a gyerekdalunkat?! (Win)

Zeneker, 2007. 2990 Ft

Álomszép zene babáknak és mamáknak

Széplelkű kismamáknak ajánljuk a cédét, amelyen lágy dallamok csendülnek fel. (A kemény rockzenét kedvelők nem biztos, hogy el lesznek ragadtatva.) A zeneszerző a 2006-ban Fonogram Díjat kapott zenetanár Bizek Emi, aki a kiadványon zongorázik és dúdol is.

A lemez anyaga komolyzenei alapokon nyugszik, a zeneszámok egyszerűek, megnyugtatóak, amelyek a babára állítólag relaxatív hatással vannak és fejlesztik muzikalitását. A szakemberek véleménye szerint érdemes már a pocakos időszakban is hallgatni a lemezt.

EMI Kiadó, 2007. 2200 Ft

Rosszcsontok

Az Irigy Hónaljmirigyre sikereire vágyó sztárpalánták magyar együttesek számainak paródiáit adják elő a korongon, néha fájóan hamisan, olykor kétségbeejtően buta szöveggel.

A korong fele feldolgozás (Nox, Hooligans, Groovehouse, Lola, Mark, No Thanx) , a másik fele saját dal, melyekben a kiskamaszokat érintő problémaköröket feszegetik: „Anyu cseszeget, hogy miért nem raktam rendbe még a szobám!” Az iskolás korosztálynak biztos bejön a zene, csak jól csukják be maguk mögött az ajtót, ha hallgatják.

EMI Kiadó, 2007. 2990 Ft

Háromszor hét magyar népmese

A dupla lemezen Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese című kötetéből hallgathatunk meg háromszor hét (csakhogy a mesés számoknál maradjunk) mesét ismert színészek előadásában. A hangoskönyvön olyan mesék szólalnak meg, mint a Kacor király, gyermekkorom egyik kedvence: a Tündérszép Ilona és Árgyélus, az Ilók és Mihók, A kakas és a pipe vagy A zöldszakállú király.

A cédé a városi dugóban araszolva idegnyugtatóként is alkalmazható: a gyerek feltehetőleg csöndben hallgatja, mi meg jót szórakozunk az Usztics Mátyás előadásában hallható A rátóti csikótojás című mesén.

Móra Kiadó, 2007. 3490 Ft

Cifra Palota

A gyerekeknek készült oktató-képző DVD-n a legismertebb kisiskolás dalok hallhatók gyermekek előadásában. Miközben szöveg a képernyő alján olvasható, a nóták tartalmának megfelelő egyszerű rajzos illusztrációk láthatók, mintha rajzfilmet néznénk. 

A kiadványt ugyan olvasni tudó/tanuló kisiskolásoknak szánták, de az én ovis és még kisebb lányaim is élvezték, így tanulták meg az Egy boszorka van, az Érik a szőlő és az Este van már című dalokat. Azokat, amelyeket már tudtak (például Kis kece lányom, Cifra palota, Kiugrott a gombóc), vígan énekelték cérnahangjukon.

Zeneker, 2007. 2500 Ft


Mazsola

Bálint Ágnes örökmozgó, turkáló és röfögő kismalaca örök kedvenc, az évek múltával sem vesztett varázsából a Mazsola-mese. Für Anikó előadásában igazán élvezetes a kisdisznó és Manócska mindennapjait hallgatni, s talán akkor is az ő hangját halljuk majd, amikor a könyvet olvassuk. Nyolc mesét tartalmaz a cd, ez 66 perc önfeledt boldogság, miközben játszhatunk is. Idén már Tádé történetét is hallhatjuk hangoscédén, Mazsola pedig továbbra is mellette röfög. (Win)

Kossuth Kiadó, 2006. 1990 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra