SZÜLŐSÉG

Az ajándékok fülbe másznak

2007. december 12., szerda 13:50

Ajánlónkban ezúttal gyerekeknek való cédéket és dévédéket mutatunk be. Van köztük olyan, amelynek hallatán mi, felnőttek legszívesebben elmenekülnénk, de akad olyan is, amelyen mi is jól szórakozhatunk. Népmesék hangoskönyvön, oktató zenei dévédé, babazene, Halász Judit és egyéb korongok.

Halász Judit: Szeresd a testvéred!

A számtalan díjat és kitüntetést kapott színművésznő legújabb lemeze a várakozásoknak megfelelően imádnivaló. A korongon 18 fülbemászó dallam található, Halász Judit selymes hangjával egész más megvilágításba kerül például a Füstbe ment terv című Petőfi-vers vagy Zelk Zoltán Anyu, végy egy hegyet nékem című verse.

Lányaim kedvence a Darázs-garázs és az Egy pettyes petymeg című nóta, de figyelmesen hallgatják a testvérekkel kapcsolatos dalokat is. Halász Judit rajongóknak kihagyhatatlan!EMI , 2007. 3190 Ft

Kócos kis ördögök voltunk

Ezt a cd-t hallgatva kettős érzések tombolnak bennünk. 60-as évek slágereit éneklik gyerekek, viccesen próbálva utánozni az eredeti dalokat. Szívünk egyik fele velük örül, már-már énekelnénk velük együtt, másik fele viszont szoros hasonlóságot vél felfedezni azon erőlködésekkel, amikor megkopott slágereket akarnak valahol, valakik felfuttatni megint.

Jópofa lehet azonban a gyerekeinknek, akik minden előítélet nélkül bulizhatnak a zenére, maximum rájuk csukjuk az ajtót és csak titokban éneklünk mi is a Petróleumlámpát, az Óh, kisleányt, a Citromízű banánt vagy a Gyöngyhajú lányt. S jókat nevetünk, mikor a kiskorú felkiált az eredeti zenét meghallva: Hallod, valaki feldolgozta a gyerekdalunkat?! (Win)

Zeneker, 2007. 2990 Ft

Álomszép zene babáknak és mamáknak

Széplelkű kismamáknak ajánljuk a cédét, amelyen lágy dallamok csendülnek fel. (A kemény rockzenét kedvelők nem biztos, hogy el lesznek ragadtatva.) A zeneszerző a 2006-ban Fonogram Díjat kapott zenetanár Bizek Emi, aki a kiadványon zongorázik és dúdol is.

A lemez anyaga komolyzenei alapokon nyugszik, a zeneszámok egyszerűek, megnyugtatóak, amelyek a babára állítólag relaxatív hatással vannak és fejlesztik muzikalitását. A szakemberek véleménye szerint érdemes már a pocakos időszakban is hallgatni a lemezt.

EMI Kiadó, 2007. 2200 Ft

Rosszcsontok

Az Irigy Hónaljmirigyre sikereire vágyó sztárpalánták magyar együttesek számainak paródiáit adják elő a korongon, néha fájóan hamisan, olykor kétségbeejtően buta szöveggel.

A korong fele feldolgozás (Nox, Hooligans, Groovehouse, Lola, Mark, No Thanx) , a másik fele saját dal, melyekben a kiskamaszokat érintő problémaköröket feszegetik: „Anyu cseszeget, hogy miért nem raktam rendbe még a szobám!” Az iskolás korosztálynak biztos bejön a zene, csak jól csukják be maguk mögött az ajtót, ha hallgatják.

EMI Kiadó, 2007. 2990 Ft

Háromszor hét magyar népmese

A dupla lemezen Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese című kötetéből hallgathatunk meg háromszor hét (csakhogy a mesés számoknál maradjunk) mesét ismert színészek előadásában. A hangoskönyvön olyan mesék szólalnak meg, mint a Kacor király, gyermekkorom egyik kedvence: a Tündérszép Ilona és Árgyélus, az Ilók és Mihók, A kakas és a pipe vagy A zöldszakállú király.

A cédé a városi dugóban araszolva idegnyugtatóként is alkalmazható: a gyerek feltehetőleg csöndben hallgatja, mi meg jót szórakozunk az Usztics Mátyás előadásában hallható A rátóti csikótojás című mesén.

Móra Kiadó, 2007. 3490 Ft

Cifra Palota

A gyerekeknek készült oktató-képző DVD-n a legismertebb kisiskolás dalok hallhatók gyermekek előadásában. Miközben szöveg a képernyő alján olvasható, a nóták tartalmának megfelelő egyszerű rajzos illusztrációk láthatók, mintha rajzfilmet néznénk. 

A kiadványt ugyan olvasni tudó/tanuló kisiskolásoknak szánták, de az én ovis és még kisebb lányaim is élvezték, így tanulták meg az Egy boszorka van, az Érik a szőlő és az Este van már című dalokat. Azokat, amelyeket már tudtak (például Kis kece lányom, Cifra palota, Kiugrott a gombóc), vígan énekelték cérnahangjukon.

Zeneker, 2007. 2500 Ft


Mazsola

Bálint Ágnes örökmozgó, turkáló és röfögő kismalaca örök kedvenc, az évek múltával sem vesztett varázsából a Mazsola-mese. Für Anikó előadásában igazán élvezetes a kisdisznó és Manócska mindennapjait hallgatni, s talán akkor is az ő hangját halljuk majd, amikor a könyvet olvassuk. Nyolc mesét tartalmaz a cd, ez 66 perc önfeledt boldogság, miközben játszhatunk is. Idén már Tádé történetét is hallhatjuk hangoscédén, Mazsola pedig továbbra is mellette röfög. (Win)

Kossuth Kiadó, 2006. 1990 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.12 16:28:44druantia

  Én majd a Maszkabál dvd-jét szándékozom megvenni, de majd csak januárban, most nincs rá keret. Aki ismeri az Egyszervolton azt a pár dalt, amit megcsináltak animációs klipnek, az talán egyetért velem abban, hogy a magyar piacon ez az egyik legjobb. Gryllust egyébként is nagyon szereti a Peti (és Tücsök bácsinak hívja :)), meg Palya Beát is.  Most írtam ki neki cd-re néhány Kalákát, azért annyira nincs oda és Halász Juditért sem rajong. Egyelőre nem szereti ezeket valamiért.

 • 2007.12.12 17:04:57redire

  Szalóki Ági Cipity Lőrincét imádják a babák (és a mamák is!!) Az én gyerekemmel csodákat művel, teljesen leköti már egészen mini kora óta.

 • 2007.12.12 17:18:07jidele

  nálunk épp a Maszkabál szól, Dina nagyon szereti :)

 • 2007.12.12 17:20:21Csöre

  Gryllus Vilmos Dalok 3 (Biciklizős lemez, vagy vmi hasonló a címe) most jelent meg, és nagggggyon jó! (Nem, nem kapok jutalékot a Gryllus famíliától.) Főleg azoknak, akik tényleg szoktak bicajozni/ kirándulni. Sőtmitöbb, "természetrajzilag" is teljesen oké, szemben mondjuk a nyálkás bőrű siklóval az előző korongról.

 • 2007.12.12 17:36:15boribon

  Bori Kolompos cd-t fog kapni. Nagyon élvezi azt a pár dalukat, ami fönt van az egyszervolt.hu-n.

  De a Kaláka se rossz, mi most épp a karácsonyi lemezüket hallgatjuk. Ez persze ízlés kérdése, mert tudom, hogy sokan falra másznak tőle.

  Érdekes, hogy Halász Juditért gyerekként rajongtam, most meg hát, hm... maradjunk annyiban, hogy nem igazán.

 • 2007.12.12 18:31:38vikimanka

  Fanni lányom már elmúlt 6 éves és még most is szereti a Maszkabál dvd-t.

 • 2007.12.12 20:08:45babesz

  Maszkabál egyszerűen remek. Nálunk is nagy kedvenc volt, amíg a lányom meg nem tanulta kezelni a DVD-t és össze nem karcolta teljesen a lemezt. Ma már nézhetetlen, pótolni kell.

  Palya Beát is szeretjük, igaz ő talán még bonyolult Bogesznak, de nekünk nagyoknak bejön.

  És ami mindig mindenek felett az a Kolompos, bármelyik CD. Remek táncházakat szerveznek, egész kicsi gyerekek, akik mozgaskoordinációban még nem tartanak ott, hogy táncnak lehessen nevezni azt, amit művelnek, szóval ők is nagyon élvezik.

  Gryllusnak van egy karácsonyi lemeze is, talán Karácsonyi Angyalok a címe.Tavaly még kikapcsoltatta velem Bogi, nem volt elég pörgős, de idén már a tetszik kategóriába tartozik. Persze lehet, hogy csak azért, mert neki az angyalok és az ajándék szinonima fogalmak:)

 • 2007.12.12 20:11:09babesz

  Szalóki Ági nálunk még kimaradt. Őszintén szólva, olyan drágák ezek a lemezek, hogy mindig meg kell gondolni, hogy mennyit vesz meg az ember. Mindenestre én is csak jókat hallottam róla, de sajnos még egy dalát sem ismerem.

 • 2007.12.12 21:57:51evet

  Én a Makám Ákombákom című lemezét kérem karácsonyra, folkos, pörgős. Ugyanez a vonulat az Alma együttes, koncerten nagyon jók. Nem tudom, hogy a Katángnak van-e cd-je, de a műsoruk nagyon jó, ha látjátok, hogy lesz koncert, nézzétek meg!

 • 2007.12.13 15:00:23macskó

  a zeneovi cd-ket ismeri vki? azok gázok? most jelent meg egy ünnepi verzió is...

 • 2007.12.13 15:14:01manci

  macskó: sikerült megkapnunk az egyiket, és hát igen, elég gáz! :(  De a csajok által fentebb emlegetettek közül bátran választhatsz, nem nyúlsz mellé, szerintem.  Ja, az én lányom Halász Juditot is szereti, de kb csak minden 3. dalát, azokat viszont nagyon.

 • 2007.12.13 15:38:38Csöre

  macskó: nekünk megvan az öszi ünnepkörös, na az kicsit gáz (a gyerek mindig aranyos, de egy cd-n légyszi énekeljenek már tisztán), a téli viszont nekem tetszik. Ha megtanulom róla a dalokat, utána már úgyis én fogom énekelni...

 • 2007.12.13 15:41:21zolnaid

  Macskó, igen. Szerintem elég gázos, mi ajándékba kaptunk kettőt vagy hármat, már sikerült elrejtenem, hogy véletlen se keüljenek be.

 • 2007.12.13 15:50:15macskó

  koszi köszi... mi azt az ünnepeset fogjuk megkapni... mikulásos meg Jézuskás dalok. de ha gyerekek aranyosak akkor a zenei aláfestés a rossz? nem tudok mire gondolni. gryllus dalok 2höz vagyok szokva egyébként. még csak 3 hónapos a gyermek, ezért nincs sok gyerek cd-nk még. • 2007.12.13 16:02:15zolnaid

  A karácsonyit pont nem ismerem, de általában az a bajuk, hogy sikerült a zene-ének kombinációval a lehető legnyálasabb hangzást kihozni, az eredetileg jó népdalokból.

 • 2007.12.13 16:07:34ruju

  Ez a Cd a napsugár képzősorozatos? Én régóta keresek egy olyan lemezt, amin a klasszikus Mikulás/karácsonyi gyerekdalok vannak fönn hallgatható formában, lehetőleg gyerekek éneklésével. Tudtok ilyet?

 • 2007.12.13 16:41:28macskó

  a kalákának van ilyen albuma ha jól tudom. azt ismeritek?

 • 2007.12.13 17:01:49evet

  Szabad-e bejönni ide betlehemmel? a címe, ha keresitek. Nagyon jó fadíszítéshez, játékhoz, csak úgy hallgatni kicsit monoton nekünk. Van viszont rajta svéd karácsonyi dal, az pl zseniális. Ilyentájt koncerteznek is evvel a műsorral, érdemes meghallgatni beruházás előtt.

 • 2007.12.13 17:15:47macskó

  www.kalaka.hu/kalakalemezek.html

  a weblapjuk szerint öt szám van rajta • 2007.12.13 17:19:08macskó

  de leljebb tekerve látszik az is amit evet írt

 • 2007.12.13 23:56:28weeyoulee

  Zeneovi..háát, én a téli-karácsonyit meg a "sima" "zeneovi, ezt énelekjük az oviban" címzetűt ismerem...akkor másfél éves kicsilánynak, akire vigyáztam régebben volt meg mindkettő, ...előbbi (Téli ünnep) nagyrészben kellemes, hangulatos, gyerekeknek való ("Babik énekelnek", mondta rá a kicsike és kb március végéig azt hallgattuk, egfy időben folyton folyvást), aranyos..bár van pár ami azon is kissé félresiekrült, de a másik, a sima zeneovi az nagyrészt bozasztó, bár van azon is pár sikerültebb darab...gyerekek vmi iszonyat zenei aláfestéssel énelenek, "verselnek" (hogy minek az idétlen dobkiséret egy mondókához?!),a kicsi is tavaly még első szám után kikapcsoltatta :-)..most már szereti, végighallgatja, mondja amondókákat, énelkni a dalocskákat...én meg szörnyülködöm a rémesebb daraboknál. ;)

 • 2007.12.14 20:13:07wish73

  hát, a rosszcsontok és a minimaxon reklámozott lilly baba kiveri nálam a biztosítékot. főleg, h klip is van hozzájuk. mér a gyerekek is leveszik a hangot, ha ezek mennek. annyira hamis, olyan rettenet a szövegük, h fájdalom. csodálom, h a fent említett együttesek engedik az ilyen jellegű feldolgozástm

  amúgy a halász judit cd 2490 az auchanban, intesparban szemben a fent megadott árral. én láttam rosszul. h 1000 ft-ért hozzák ki a cuccot a zenekernél?

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta