SZÜLŐSÉG

Vásárlás gyerekkel: mission impossible

2007. december 11., kedd 12:00

Aki még nem vette meg a karácsonyi ajándékokat, az jobb, ha felköti a gatyáját, mielőtt nekiindul egy bevásárlóközpontba. Ha gyereket is visz magával, az már majdnem öngyilkosság.Hacsak nem szuperanyuról van szó, aki mosolyogva tűri, ahogy négy-öt bevásárlószatyorral a karján kell átverekednie magát a tömegen, miközben dühöngő kétévese ordítva követeli az emelős darut a játékbolt előtt.


Már a bronzhétvégén is tolakodott, lökdösődött a sok ajándékvadász a bevásárlóközpontokban. A budaörsi ikea például annyira tele volt vasárnap kora délután, hogy még a gyerekjátszóba sem fértek el többen, közelharc folyt az üresedő helyekért. Kosár nélkül, szatyorral a vállunkon és gyerekkel a kezünkben kellett végigsétálnunk az üzleten és bár az összes pénztárban dolgoztak, így is sokat kellett sorban állni.

A MOM Parkban is sokan akartak vásárolni szombaton, de még elviselhető volt a tömeg, csak a parkolóban kóvályogtunk sokat, mire helyet találtunk. A nemrég megnyílt Aréna Plázába úgy este 8 körül érkeztünk, ekkor már csak lézengtek az emberek, nyugodtan lehetett vásárolni. Nem meglepő módon vasárnap koraeste a Pólus Center is dugig megtelt, a parkolóban szinte összeverekedtek a felszabaduló helyekért. Tettünk még egy próbát az Örs vezér téri ikeában, hétköznap, este 7 után, gyerek nélkül. Kosár is jutott és a pénztárnál is hamar végeztünk.

Hétvégén és a kora esti órákban gyerekkel shoppingolni merész vállalkozás. Ahogy közelednek az ünnepek, az emberek egyre idegesebben hajkurásszák az ajándékokat.  Ezüst- és aranyvasárnap nyilván heringesdobozhoz fognak hasonlítani az üzletek. Akinek még hátra van a Nagy Bevásárlás és megteheti, legjobb, ha hétköznap délelőtt indul útnak, és ha megoldható, hagyja a gyereket a nagyira vagy bébiszitterre. Így talán még egy kávézás is belefér az időbe és nem válik rémálommá az ajándékvadászat. Vagy vásároljon az interneten, amely egyszerű, gyors és ki sem kell mozdulni a lakásból vagy a munkahelyről. De ez már egy másik poszt témája.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.11 12:31:21Subbantósdi

  Ismerős...az én lányom, 15 hónap, sem tűri a vásárlásokat, általában idegrohamot és hisztériát kap minden bevásárlóközpontban, kivéve, de akkor is csak ideig-óráig, ha kap egy nézegetni való prospektust és bele tudjuk tenni bevásárlókocsiba.

  Ezért marad általában a netes rendelés, kiváló játékáruházakat leltem itt már eddig is, a jövőben is innen gondolom a vásárlást. Számára.

  Ha meg magunknak, akkor vagy együtt megkisérelünk kisebb dolgokat, vagy marad, hogy egyedül járkálunk, Őt itthon hagyva valakire, hogy vigyázzon Rá.

  Szerintem a gyerek, mielőtt még nem tudnak járni rendesen és még nem tudnak nagyon mozogni, tehát 6-18 hónapos kor között nagyon nem bírják az ilyen helyeket, mert idegesítőek számukra a sok ember, fény, zaj, mindenféle színek, nincs türelmük várakozni a pénztárnál, az illatok is zavaróak néha és amelyik meg már ki akar mászni a kocsiból, mert únja, de még nem tud járni, az csak hisztériázni tud, hogy "vigyetek már olyan helyre, ahol lehet mászni a földön vagy kapaszkodva ide-oda menni, mert itt nem lehet, le vagyok kötözve a babakocsiba, Ti meg nem vesztek ki".

 • 2007.12.11 12:32:42Subbantósdi

  Átmeneti megoldás a kenguru és a hátihordozó, ebben azért még jobban elvannak, mint a babakocsiban.

 • 2007.12.11 12:56:45boribon

  Nálunk épp fordítva, Borit annyira érdekli minden, hogy csak a babakocsiban ülve szeret közlekedni a városban,mert így tud nézelődni, a kenguruban feszeng, forgolódna ugye, de nem tud rendesen.  Mindenestre én épp holnap délelőtt megyek az Ikeába, de Borira a nagymama vigyáz addig szerencsére.

 • 2007.12.11 13:03:51szövetszöcske

  Nalunk a kolyok ul a nyakamban es az eladokkal-penztarosnokkel kozli, hogy anyanak puncija van, apanak futyije, es te kisfu vagy vagy kislany, neked mid van? Amig ezen eljopofizunk az asszony valogat, vagy szortirozza a penztargepen atment cuccost a bevasarlokosarba. Persze ilyenkor idonyomas is van, mar elsore jo cipot kell kivalasztani, dehat annyit megiscsak megtehet a csaladert, hogy nem valogat.

  (De mondjuk mi is amikor csak lehet a jatszohazas verziot valasztjuk a boltokbol, van egy par hely, ahol a lanyom kifejezetten szeret lenni)

 • 2007.12.11 13:55:45kiseszter

  Nekem kétszer is sikerült a karácsonyi készülődés időszakára úgy lebetegedni, hogy mindent az interneten szereztem be. Kisgyerekkel már nem is próbálkozom mással :o)  Amúgy bevállt módszerem, hogyha évközben meglátok valamit ami tuti ajándék lenne ott nyomban meg is veszem. Van a ruhásszekrényben egy ajándék polcunk és ott gyűlnek. Igaz párszor izgultam már, hogy az illető időközben meg ne vegye az adott könyvet vagy ilyesmi...

 • 2007.12.11 13:56:30kiseszter

  bevált módszer akart az lenni

 • 2007.12.11 15:15:34Subbantósdi

  Én is alig várom, hogy már tudjon járni a lányom, mert akkor azért nem lesz benne ez a feszültség, hogy ki akar szállni a babakocsiból, de mi ugye nem engedjük, ezért Ő hisztizik, ezért mi idegesek vagyunk egymással, gyorsítjuk a vásárlást, nem veszünk meg mindent vagy nem nézünk jól körül és sokszor már egymással is kiabálunk, csakhogy kijussunk végre a bevásárlóközpontból.

  Szerencsés, akinek a gyereke szemlélődő, az enyém eleven, izgága, temperamentumos és mindennek hangot ad, amióta csak kibújt belőlem. :o)

 • 2007.12.11 15:19:55manci

  Off:

  Van valakinek jó ajándéktippje egy 7 éves kisfiú számára? Valamilyen játékra gondoltam...

 • 2007.12.11 15:25:00Subbantósdi

  manci:minden, ami számokkal, betükkel kapcsolatos.

  Van már mágneses táblája, aminek a másik oldalára lehet mondjuk filctollal rajzolgatni?

 • 2007.12.11 16:07:18babó

  manci:

  jó minőségű (nem gagyi!!!) színes ceruza, akvarell (nem neonszínű vízfesték), rajztömb?  nekem ezt óvodás korom óta bármikor :))

 • 2007.12.11 16:08:59Sante

  Az én lányom már tud járni, (18 hónapos) de szerintem könnyebb volt vásárolni amíg nem tudott. A bevásárló kocsiban egy percet sem hajlandó ülni, mert minden érdekli, mindent meg kell vizsgálni, lepakolni, megtapogatni. Így rohangálhatok utána, és közben semmit nem tudok megnézni. Úgyhogy nálunk a program, az egyikünk gyereket üldöz, míg a másikunk vásárol. Jaa és arra is figyelni kell, hogy mit dobál be a kocsiba, mert a pénztárnál érhetnek meglepetések.:)

 • 2007.12.11 16:26:16szövetszöcske

  Nalunk egyszer a kolyok (2 eves volt), amig nezelodtunk a C&A-ban, a gyerekkocsi aljaba szep csendben belepakolt 3-4 neki tetszo pulcsit (nem lattuk, rajta voltak a telikabatok meg szatyrok a kocsin). Otthon talaltuk meg, a hideg futkarozott a hatamon, rohadt kellemetlen lett volna ha csipog a kijaratnal es raadasul nem is egy cuccal.

  (persze gaz lett volna visszavinni, elajandekoztunk 1-2-t ismerosoknek, tobbit meg karacsonyra ciposdoboz akcioban)

 • 2007.12.11 16:35:52Subbantósdi

  Sante: ettől én is félek, de talán már inkább örömében ordibál ezután, meg persze sértődötten, ha leszídod, hogy ne csináljon cirkuszt és felfordulást az üzletben, az enyém meg még türelmetlenségében és ez idegörlőbb. • 2007.12.11 17:36:29manci

  Kösz a tippeket csajok! :)

  Sajnos (vagy szerencsére) ezekből el van látva az unokaöcsém rendesen. Holnap megyek vásárolni ( gyerek nélkül:)) és fogalmam nincs, mit vegyek neki. Gyakorlatilag mindene megvan.

 • 2007.12.11 18:08:39begyszli

  Manci: ha mindene megvan, akkor biztos van lego-ja, azt lehet fejleszteni. Vagy Geomag készlet. Vagy amilyen "márkájú" autópályája van, ahhoz kisautó. Az én mindjárt 7 évesem a Transformersekért van oda.

 • 2007.12.11 18:16:26Kricso

  Manci az én fiam 6 éves ő az ilyen kreativ dolgokból, pl. a Mandala készítőt(azt hiszem így kell írni), a vasalható gyöngyöket(ebböl is lehet venni fiusat pl. amiből dinókat v. rendőr, tüzoltó autókat lehet csinálni)favorizálja. Ezenkivül kisautó(matcbox), távirányitós autó, pókemberes kütyük(pedig még soha nem látta mesébe v. filmbe), ilyen sárkánytojás, lego, autopálya örömet okoz neki. Remélem tudtam segíteni, vagy tipet adni.

 • 2007.12.11 18:17:20manci

  Megnéztem, mi ez a Geomag, tetszik és nincs neki, azt hiszem. Na mindjárt megkérdezem az anyjától!

  Köszi, begyszli! :)

 • 2007.12.11 18:28:27cs1

  ne szórakozzatok...  vasárnap délután elmentünk a Cora-ba (gyerekkel) aztán a Pólusba és minden kihalt volt. Alig voltak emberek. Kevesebben voltak mint egy átlagos hétköznapon. Jól le is döbbentem mert másra számítottam. Még a Médiába is benéztünk ahol minden vevőre 2 eladó jutott.  Tegnap délután bementünk az Aréna plázába (unatkoztam na)...az meg olyan kihalt volt, mintha még meg se nyitott volna. Karácsonyi hangulat persze nuku.  Nem tudom mikor járhatott a cikk írója a Pólusban, de az tuti, hogy nem vasárnap délután. Ilyen punnyadt bronzvasárnapot még soha nem láttam. (OK az Árkád, Westend és hasonló jól megközelíthető helyek lehet, hogy zsúfoltabbak voltak)

 • 2007.12.11 18:38:38manci

  Múlt hét csütörtök délben az árkád annyira tömve volt, hogy hirtelen azt hittem aranyvasárnap van :)

 • 2007.12.11 19:12:56Begérke

  Eleve nem értem, miért kell kisgyereket elvinni a plázákba, bevásárlóközpontokba és Tescoba pl. Annyi inger van, hogy garantáltan kiborítja őket gyorsan. Meg hát biztosan nem való ez a környezet egy gyermeknek és szerintem felnőttnek sem, mert egyáltalán nem az emberekről szól, hanem a mindenáron való fogyasztásról és tukmálásról. (Pl. megfigyeltétek már, hogy ruhaboltban bárhogy is öltözöl fel, a ruhád az új, boltiakhoz képest mindig szakadtnak, használtnak és cserélendőnek látszik?).  Szerintem az nem lehet családi program, hogy vásároljunk a gyerekkel, főleg este hat után a zsúfolt és egyáltalán nem gyermekbarát bevásárlóközpontokban.

 • 2007.12.11 20:02:44boribon

  Oké, Begérke, szerintem sem ez az ideális (gyerek)program, de mindent mégsem lehet az internetről rendelni. Aki dolgozik, és/vagy akinek nincs kire bíznia a gyerekét - jelzem, egyik sem én vagyok:-) - az mit tehet? Kénytelen magával cipelni a gyereket.

 • 2007.12.11 20:03:29oreille

  Begérke!

  én egyetértek veled, de a kérdésedre, hogy minek kell a gyereket elvinni, a következő válaszok jutnak eszembe, anélkül, hogy ebből bármelyik is rám igaz lenne ;-)

  1. csak apának van kocsija, így anya napközben esetleg nem jut el

  2. nincs kire hagyni a gyereket

  3. vannak beszerzések, amiket mégis ketten kell elintézni, mert muszáj, vagy mert jólesik  én az idén csak a gyereknek és a férjemnek (na jó még nem az) veszek ajándékot, a többiektől már elnézést kértem, hogy valszeg részemről csak a szeretet érkezik a fa alá, szerencsés esetben valami finom sütivel körítve.  Anna 11 hetes és szerintem utálja a maxi cosit, így minden bevásárlás addig tart, ameddig alszik, ez pedig kiszámíthatatlan.

 • 2007.12.11 20:09:36Tünde

  cs1: vasárnap koraeste jártunk a Pólusban, és alig bírtunk haladni, annyian voltak. Miért írnám, ha nem így lenne?

 • 2007.12.11 20:15:27Guruljka

  Begérke én speciel nem jókedvemben csinálom. Egyedül sem szeretek vásárolni. Még magamnak sem! Hát még gyerekkel! De nem áll módomban leadni őket egy ráérő nagymamának vagy egy bébiszittyónak. És bizony apa jószerivel csak este 6 után van itthon és egy autónk van és én nem vezetek. A hétvégénket meg, ha egy mód van rá, nem erre szánjuk az időnket és kész. Bár az nyílván még érthetelenebb számodra, ha a család elmegy vasárnap a plázába valamit venni, ott szépen megebédel és hazahúz. Pedig a gyereknek is kellenek (és főleg nekik!!)cuccok. Próbálnak is. Meg bizonyos kor felett már van beleszólása is, hogy milyen sapkát pólót kap. Nálunk ez a Nagy 3 éves kora óta van így. Nem ő mondja meg, csak a felkínált kettőből, hagyok neki is némi döntést. Izlésformálásnak szánom.

  Engem nem zavarnak a viruló új ruhák, de piszkosul utálom, azt a szerncsére csak pár megvető tekintetet a tescoban, akiknek lesül az arcáról hogy zavarja egy kisgyerekes család látványa.

  Mondhatnád miért nem megy apuka egyedül munka után? Mert együt akarunk lenni jóban meg rosszban is. Meg mert nem arra van a pasi kitalálva. Főleg egy olyan, amelyik nálam is jobban utál vásárolni. Főleg karácsonyi ajándékokat...

  Egyébként meg egyre több bevásárlóközpont, nagyáruház és pláza gyerekbarát. Családoknak IS készülnek. Pelenkázóhelyiséggel, de van olyan is ahol van némi játszóház-gyerekmegörző cucc a nagyobbaknak. valamint nem minden gyerek számára borzasztó kihívás ám egy boltba bemenni.

  Igen ezek az üzletek valóban a fogyasztásról szólnak, de mi másról is kéne szólniuk?

 • 2007.12.11 20:41:35fülemüle

  Én az internetes vásárlásra szavazok!  Én nem szeretek vásárolni, a babakocsiban türelmetlenkedő, nyöszörgő gyerekkel meg pláne nem.  Interneten rendeltem a gyereknek játékot, anyunak színházjegyet, férjemnek CD-t, a család nagy részének könyvet. Már évek óta így csinálom. Szinte mindent meg lehet rendelni a neten.  Az élelmiszer vásárlást is elintéztem november végén (hal megpucolva a fagyasztóban, stb. ) Én december 1-től 24-ig legfeljebb a sarki kisboltba megyek tejért! Nem vagyok hajlandó ebben az őrületben részt venni! • 2007.12.11 20:47:43Begérke

  Guruljka! Én az izlésformálást inkább mesékkel, versekkel, jól müködő kapcsolatokkal tudom elképzelni, nem úgy, hogy állok a tömegben és megkérdezem, hogy melyik pólót vegyem meg?

  Tényleg, amikor együtt vásároltok a férjeddel, akkor jóban vagy rosszban vagytok együtt? ;)

 • 2007.12.11 21:01:28Guruljka

  Begérke akkor éppen a rosszban osztozunk, mert ahogy írtam rühellünk vásárolni mindketten. De kettesben-négyesben a szar tevékenység is jobb hangulatú és jobb lesz. Meg a gyerekek szeretik a vásárlást.

  Az izlésformálásnak pedig baromira része, hogy tudja melyik poló az esztétikus, kisgyereknek való. Tudod lehet mondani, hogy nem a halálfejes nem jó!!! Ez nem jelenti, hogy nincs vers és mese.

  Egy csomó mindent a neten rendelek, de kaját max készet étteremből kaja szállítótól. Ruhát meg csak akkor ha láttam már élőben. Mert utálok sz*rt venni. Anyira azért nem megy jól;)

  Egyébként november elejétől fokozottan ügyelünk a vásárlások minimalizálására, mert u t á l j u k a vásárlást.

  Viszont úgy általában baromira fel van ez fújva, hogy jujj ott nyomorognak a tömegben a gyerekkel a hülye népek. Mert ez nem igaz. Bele lehet szaladni egy tömöttebb üzletbe és sarkon is lehet fordulni.

  Egyébként pl laktózmentes cucc, nincs a sarki kisboltban, bár próbálnak szerezni mivel kértem rá őket...

 • 2007.12.11 21:50:46Nilüfer

  Én mindig nagyon szerettem a gyerekekkel vásárolni, kivéve az egészen kicsike kort.Jókat dumálunk olyankor a mai napig:) olyan lányos dolog:D

  de pl Samu unokám is szeret bótozni, persze még kicsi, csak a csillivilli meg a nyüzsi van, majd ha elkezd ácsingózni minden után, akkor nem lesz ekkora kaland vele menni:D

  Az öcsémék kislánya pl egészen picike korától nagyon öntudatos vásárló, kiválasztja a neki tetsző egy ! dolgot, és nem nyafog továbbiakért.Ja, az egy dolog :pl ha sapkát veszünk, akkor a kupacból egy.Ami színre tetszik neki.És egyáltalán nem követelőzős.februárban lesz három éves:) és mindug kéri, hogy vegyünk valamit Samunak, vagy maminak, vagy apának..tényleg nagyon aranyos:)

  Én a zurammal is szeretek vásárolni, kivéve a havi nagy bevásárlást.Akkor ugyanis a végére türelmetlen,de most majd minden délután ajándékok után kajtatunk, és nagyon élvezem:)megint kiderült, hogy önzetlen, és nagyon szeret a gyerekekenek ajándékot kitalálni:D

 • 2007.12.11 21:59:24méregzsák

  Lassan a nagyobbikkal is élvezet a vásárlás. Már nem rihangál el, nem fogdos meg mindent, ha adok neki feladatot - vedd le ezt, tedd a kocsiba stb. -, akkor tök jól elvan. A kicsi meg alszik jobbára, ha nem, akkor nézeget. Azért egy kis lófrálás jól esne...

 • 2007.12.12 06:04:00cseresznye

  Begérke, neked van gyereked?

  Mellesleg neked igen cinikus verseket, meséket mondhattak a szüleid.  Van, amikor szükséges vásárolni, intézkedni, pont. Azokkal a díszletekkel, amik vannak. És nem leszek erényesebb, ha közben látványosan szenvedek.  Van, hogy jobb egy pláza, ahol minden egy helyen, mint a szmogos utcák, tömött járművek, a busz kipuffogója, néni cigije a gyerek arcába. És anyuka sérvet kap a babakocsicipeléstől(lépcsők), pláne, ha vett is valamit. Ha van még egy járógyerek, azt meg őrizni az autóktól és a tömegsodrástól.  Inkább az a hiba, hogy ez így van, nem az, ha az ember megpróbál benne elboldogulni.  Persze szebb világot is el tudok képzelni, azt pedig végképp nem értem, miért kell feltétlenül "zenére" vásárolni, baromi idegtépő.

 • 2007.12.12 07:27:43huhhh

  Begérke, nekem is az jutott eszembe: neked van gyereked? Mert ha van, akkor tudod, hogy nem úgy van ám, hogy amikor vásárolni megy az ember lánya, akkor szépen kikapcsolja a gyereket, berakja a dobozába, aztán elballag egyedül vásárolni (mert az ugye csak rombolja a gyerek lelkét), dolga végeztével hazamegy, gyerek visszakapcs. Merthogy az ember nemcsak "élvezetből" vásárol ám (én néha szoktam úgy is, de csak ritkán), hanem bizonyos dolgokat meg kell venni, akkor is, ha történetesen utálsz vásárolni.  Ízlésformálás a boltban? Miért ne lehetne a gyerek ízlését formálni a ruhája kiválasztásánál (vagy az élet bármely területén gyakorlatilag bárhol)? Miért gondolod azt, hogy aki választási lehetőséget kínál fel a boltban a gyerekének, az nem olvas neki mesét vagy verseket? Vagy-vagy? Ezek kizárják egymást?  Én mellesleg utálok vásárolni, nálunk nem írnak a gyerekek kívánságlistákat karácsony előtt, mert tudják, hogy fejenként csak EGY darab ajándék érkezik a fa alá. Mivel ez mostanában jobbára könyv, CD vagy DVD szokott lenni, mindig kérek tőlük EGY darab címet, hogy mégis tudjam, hogy mit keressek a boltban.

  De nincs azzal semmi bajom, ha valaki a szükséges boltozásba bevonja a gyerekét is. Amikor már kicsit nagyobb, akkor ez is a tapasztalás egyik formája. Meg aztán nálunk is mindig szempont volt, hogy ha választani kellett, hogy a család egyik fele otthon, a másik fele meg intézi a bevásárlást vagy négyen együtt letudjuk a dolgot (esetleg egy kis fagyizással, sétával vagy mozival egybekötve), akkor az utóbbit választottuk.

  Aztán lehet otthon meséket vagy verseket olvasni, amikor a vásárlás letudva, a gyereknek megvan a ruha és a cipő, a kaja meg a hűtőben.

  Szép napot kívánok mindenkinek!

 • 2007.12.12 07:34:00huhhh

  Ja, és a tizenéves lányaimmal vásárolni, közben megbeszélni a világ nagy dolgait (no meg a világ egyáltalán nem egetrendető "nőcis" dolgait), az tényleg egy külön műfaj! Mi csak csajos délutánnak hívjuk, és csak úgy működik igazán, ha külön-külön szervezem a két lánnyal. Hármasban is jó, de úgy nem az igazi :))

 • 2007.12.12 07:40:42zolnaid

  Azt én hozzáfűzném, hogy az ízlésnevelés esetén az irodalmi ízlés fejlesztése nem hat ki a vizuálisra, mesélhetek én ezerrel a gyereknek magasirodalmat, attól ízlésesen öltözni nem tanul meg... és taníthatom ízlésesen öltözni, attól még egy Picasso képet nem fog megérteni, de még az se biztos, hogy Bartók-rajongó lesz. Ezek a dolgok egyáltalán nem átvihetőek egymásra.

 • 2007.12.12 07:43:09Subbantósdi

  Begérke: egyfelől igazad van, amikor én is látom, hogy nyűgös gyereket vonszolnak maguk után a szülők, meg pár hetes gyerekekkel száguldoznak egy bevásárlóközpontban, akinek még inkább otthon lenne a helye, főleg nem este hat után, nem is értem, hogy mikor eszik egy ilyen újszülött, ha órákat vannak Vele egy ilyen helyen, mert még nem bírja ki, hogy négy-öt óránként egyen, szerintem?

  És valóban, nem valóak ezek a helyek azoknak, akik érzékenyek a tömegre meg a sok idegesítő, villódzó, hangos dologra.

  De azt hiszem, Nálad ez eleve úgy jön ki, hogy pláza-ellenes vagy, jobban szeretnéd, hogy ezek ne jelentek volna meg a magyar kereskedelmi piacon.

  De megjelentek és hát fognak is még.

  Én sem vagyok pláza-imádó, csak funkcionálisan használom, még gyerek előtt sem szerettem ott hetente akár egyszer, pláne még többször is szabadidőmben csak úgy "grasszálni", bár nekem nincs semmilyen iszonyom, csak pénzem nem volt erre és nem bírtam, hogy látom, van, aki itt éli az életét és hogy csak innen öltözik.

  Én meg inkább turkából, Tranzitból öltöztem, nomeg köztisztviselő voltam.

  Sajnos sok fiatalnak nincs más programja, vagy itt lödörög, vagy a PC előtt üldögél, vagy a tévé előtt és nem éppen építő jellegű műsorokat, filmeket néz, ha már oda ette a fene, na erre tényleg nem jók a plázák.

  De vannak olyan emberek, gyerekek is, akik egyszerűen imádják a nyüzsgést, és azoknak szerintem ez egy újabb lehetőség, hogy kimozduljanak egy esetlen számunkra már ingerszényebb lakás-utcai kisközért-lakás mókuskerékből.

  Ez nem elégít ki általában azért mindenkit.

  Én valahol középen állok, mi havonta egyszer vagy max. kétszer megyünk nagyobb bevásárlóközpontba, de inkább csak TESCO-ról van szó, nem az olyanokra gondolok, mint Árkád, Aréna Pláza, stb. ahol van más bolt is, mert azt inkább szeretem én is utcán megvenni.

  És a net, tényleg csomó mindent lehet ott, türelmetlen gyerekemmel nem lehet pl. könyvesboltba menni és könyvet, CD-t, DVD-t nézni, az hétszentsés, de ha pl. a Bookline-on rendelsz, ott még összességében is olcsón jársz, mert kedvezményes, ezért mi már nem is járunk bizonyos bolttipusokba.

  Ruhát én sem rendelek, azt meg kell nézni, fel kell próbálni, mielőtt megvenné az ember, de én ezekben is általában turkálóba járok.

  Gyerek mellett nem fontos hiperszuper C&A-s vagy H&M-es vagy ki tudja, mik vannak még, ruhákat venni, úgy sem használom ki, ezek munkahelyre kellőek, majd akkor csapok évek múlva egy nagyberuházást, ha majd elkezdek állás után nézni, de ez 2010 után várható csak, valószínűleg, addig meg elég az, ami van ruha.

  Ezekkel csak azt akartam mondani, hogy jó, hogyha valaki jó érzi magát az ilyen helyeken, de van, aki csak funkcionálisan jár ilyen helyekre és hát az a lényeg, hogy a vásárlásfüggőség, mint komoly pszichikai betegség, ne alakuljon ki.

  Nem hiába van, hogy az élelmiszerüzletek és olyan boltok, ahova sűrűn mennél, mindig beljebb vannak az ilyen bevásárlóközpontokban, hogy addig is menjél el a többi bolt előtt, ahova amúgy nem mennél be, de így talán meggondolod magadat és bemész.

  Én néha örülnék, ha a lányom jobban viselné ezeket a vásárlásokat, de azért reménykedem, mert mi sem akarjuk ezért egyenlőre másra hagyni, hogy mi tudjunk nyugodtan a férjemmel vásárolni.

  Én meg amúgy szintén nem vagyok egy nagy vásárlás-örült, a karácsonyi hisztériától, ami van, vásárlás szinten, a hideg ráz ki, ha kell valami, akkor azért képes vagyok egyedül elmenni vásárolni, ruhát pl., mert ugye ilyenkor sem tudom a gyerekemet magammal vinni, hogy várja ki, még nagy nehezen találok magamnak egy megfelelő cipőt, pl.( 36-os lábam van, halmozottan nehéz az eset....)

  Szóval valahol középen van az igazság, nem szabad elszállni ezektől a bevásárlási lehetőségektől, helyén kellene kezelni a jelenlétüket a magyar piacon, nem kell mindenképp kizárni őket, de azért vannak más megoldási lehetőségek is, hogy hol intézzük az ügyeinket.

  A karácsonyi ajándékokkal kapcsolatban meg, számomra érthetetlen és nagyo elitélendő, már-már nevetséges, hogy karácsony címén a fél ország el van adósodva, nő a BAR-listán szereplők száma, mert hitelt vesznek fel, hogy ajándékot vegyenek az emberek.

  Már bocs, de ez nekem sosem jutna eszembe, ember nincs, akikért én ajándék miatt el akarnék adósodni és nem is akarom, hogy valaki velem kapcsolatban tegyen így, szerencsére nincs is ilyen, nálunk tényleg szimbólikus az ajándékozás, nem költünk évről évre többet, hiába az infláció.

  Ez az, ami miatt én csomó embert, mert ez valami fajta pszichikai betegség, elküldenék specialistához.

  És ezek a nagybevásárlóközpontok gerjesztik ezt a dolgot, ezért el is itélem őket.

 • 2007.12.12 07:46:36huhhh

  Csak éppen mostanában trendi dolog a sátántól valónak minősíteni bizonyos dolgokat mérlegelés nélkül, "csak úgy általában", pedig - mint mindenben - itt is meg lehet találni az arany középutat. Meg persze az sem árt, ha mindenben meglátjuk a pozitívumot is :))  Zolnaid, úgy látom, mi mindig korán reggel akadunk össze a hálón .))

 • 2007.12.12 08:04:02Nilüfer

  huhh, a tizenévesekkel tényleg külön-külön az igazi:) szeretem , mert nagyok jókat szoktunk csevegni közben, bár a két nagy nem tizen, hanem huszonéves:)Sajnos, ez már velük egyre ritkább.Én szeretek vásárolni.Komolyan.Életem túlnyomó részében inkább nézegető voltam,most így ötvekettő éves koromra meg azt gondolonm, vannak helyzetek, mikor nem az az első, mi mennyibe kerül.Be kell vallanom, mi túlspirázzuk a karácsonyt/ pirul-pirul/Valahogy elszalad a ló, mert nagyon szeretünk ajándékozni, és máskor többnyire mértéket tartunk.Úgyhogy szép-szép az elv, mindig megfogadjuk, hogy csak egy dolog lesz, és jelképes, de most is dugig lett a vendégszoba csomagokkal....csak annyi történik, hohy indulunk valami jelképpel, és nézegetés közben rájövünk, hogy ennek is meg annak is ki mennyire örülne:))))))

 • 2007.12.12 08:04:48huhhh

  Nálunk már megvan az egy ajándék/fő, az alapanyagok nagy észét is beszereztem a karácsonyi főzéshez, úgyhogy már csak a friss dolgok vannak hátra. Úgy általában ugyanis én is utálok vásárolni.  Könyvet mi mindig az Alexandrától szoktunk rendelni, ahol minden könyv alapból 20%-kal olcsóbb, mint az üzletben, de ennél nagyobb engedményeket is ki lehet fogni az akciók keretében.

  Mi azt vezettük be, hogy a család minden tagja havonta egy könyvet választhat magának, amit megrendelünk az Alexandrától (jó lenne többet is, de ennyi a keret, sajnos). Úgy szokott történni a dolog, hogy mindenki szorgalmasan gyűjtögeti a "Könyvespolc" funkcióra a vágyait, aztán havonta egyszer leülünk, és mindenki megmondja, hogy melyik könyv legyen az általa kiválasztott abban a hónapban.

 • 2007.12.12 09:19:12zolnaid

  Ja, huhh, mert itt iszom a kávém. meg ilyenkor érek rá nyugiban olvasgatni és tanulni.

  Amúgy a bookline néha jobb, de ma pl. az alexandrában még akciósak a móra könyvek.

 • 2007.12.12 11:08:15Subbantósdi

  Mi lesz a karácsony menü nálatok?

  Nálunk a férjem főz, hagyomány szerint, nekem a lakás díszítése, a fa feldíszítése a feladatom és persze most a baba gardírozása is már, tavaly óta, aztán a második az mindig változik, most valamilyen lazacos étel lesz, keressük a recepteket, hogy mi legyen és majonézes krumplisaláta.

  Persze lesz enni még beigli, talán egyéb sütemény, gerbaud is, nagyanyám azt szokott készíteni és szaloncukor.

 • 2007.12.12 11:18:13zolnaid

  Ha sütiként írod, zserbó, ha a cég neve, akkor gerbaud.

  Nekem van egy jó lazacreceptem, egész lazaccal (fejestől), a hasát kell megtölteni 10 deka körüli darab vajakkal, negyedelt citrommal,(egy-két citrom) és kábé két csomag kaporral, kívül megkenni vajjal, megszórni mandulaforgáccsal (ez elmaradhat) alufóliáába göngyölni, és 200 fokos előmelegített sütőben megsütni. Nagyjából 30 percig. Ez salátához jó is.

  Mi borlevest eszünk, rántott halat majonézes krumlival és flódnit.

 • 2007.12.12 11:21:03Subbantósdi

  persze, hogy zserbó, csak így akartam kicsit poénkodni. :o)

  Köszi a receptet, még három fajta variáció fut, de hétvégére kitaláljuk, melyik lesz, van még ananászos-póréhagymás változat és egy olyan, amiben fenyőág is van.

  A flódni nagyon finom, én is szeretem, bár elég kalóriadús. :o)

 • 2007.12.12 11:46:28zolnaid

  Ja :). Van aki így írja, azért gondoltam, de ezek szerint nem személyesen gebaud urat szeletelitek fel.

  A fenyőágas az érdekesen hangzik.

 • 2007.12.12 12:06:30persona

  Bagdytól idézve termelj és fogyassz, tedd, vedd, edd, erről szól az összes pláza, bevásárlóközpont stb, pláne így Karácsony tájékán. A bőrömön éreztem, amikor plázáztam, hogy kb. 1/2-1 óra elteltével fájni kezdett a fejem, émelyegni kezdtem, sivatagi szomjúság tört rám, és megőrültem a mászó télapótól és a karácsonyi dallamoktól, vagy éppen a kertben kapálgató nyulaktól-tök mindegy(pedig milyen édicukik:), mindent meg akartam venni,nem is venni, szerezni... Rám így hat(ott). Ezért dönöttem úgy, hogy nem plázázok a gyerekemmel, mert ha engem ennyire megvisel, őrá vajon hogy hatna?

 • 2007.12.12 12:16:06persona

  ami lemaradt, hogy ezeket az ösztönkésztetéseket,ami kiváltódott a sok csábító inger jótékony hatásának köszönhetően, nagyon nehéz és fárasztó volt kordában tartanom. Azt gondolom egy gyereknek ez még nehezebb, ellenállni a csábítóbbnál csábítóbb tárgyaknak.Úgyhogy,ha együtt vásárlunk maradnak a kisebb kaliberű boltok,ABC-k,ha meg plázás cucc, akkor a stop shop jellegűek, ami egy rakáson sok kis különálló üzlet.

 • 2007.12.12 12:19:08Anura

  cs1 mi vasárnap 15-17 körül voltunk a Pólusban, és annyian voltak, mint az oroszok, semmi kihaltság, még egy átlagos hétvégéhez képest is túlzott embertömeg volt. Nemtom ti hogy csináltátok. :)

 • 2007.12.13 08:11:03manci

  Tegnap befejeztem az ajándékvásárlást! :))))  Azért terhesen vásárolni egész nap, 40 csomaggal rohangálni, majd elmenni pisilni..., hát kicsit elfárdtam. Szerencsére a végén a férjem megmentett: elém jött és átvette a cuccokat :)  Viszont ami hihetetlen volt: 3-szor tömegközlekedtem, és mind a háromszor átadta valaki a helyét. Hozzáteszem, nyitva volt a kabátom, mert ömlött rólam a víz, így jól látható volt a pocim.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta