SZÜLŐSÉG

Kisvakondtól a kis Vukig

2007. december 10., hétfő 14:55

Könyvajánlónkban ezúttal olyan köteteket mutatunk be, amelyeknek a család legapróbbjai is örülni fognak. Vagy azért, mert lehet őket nyúzni, vagy mert nagyon izgalmas a mese vagy színesek az illusztrációk. Vagy egyszerűen csak mi nosztalgiázunk egy kicsit. Gyermekkorunk meséi: Sicc, Kisvakond, Vuk és társai.

Kálmán Jenő: Sicc a hóban

A rajzlap méretű könyvben Sicc, a huncut cica csínytevéseiről verses formában olvashatunk a gyerekeknek. Hófehér matt papírjain élénk színű rajzok találhatók, a klasszikus mese gyermekkorunkat idézi, csakúgy, mint a borító színei.

Ebben a részben Sicc a jégmezőkről szállít jegesmedvét az állatkertbe, síugró versenyen vesz részt és leleplezi Szarka Dénest is.

Móra Kiadó, 2006. 1980 FtLucy Cousins: Mimi ajándékai

A karácsony az ajándékozásról is szól, témába vág ez a meglepetéskönyv, amelynek oldalain sokféle kicsomagolásra váró ajándék található. Mimi, az egér minden barátjának csomagolt ajándékot. Vajon mit rejt a mókus csillogó doboza? És Kroki csomagjában mi lapul? Ajánljuk olyan kicsiknek, akik szeretik kihajtogatni a könyvlapokat és szemügyre venni az ott megbújó tárgyakat.

Aréna2000 Kiadó, 2190 Ft

Bartos Erika: Játszik a baba, Születésed története

Mindkét könyv rendhagyó, főszereplője a kisgyerek, akinek fotója beragasztható az utolsó oldal közepére. Mivel a könyvlapokból ki van vágva egy kör alakú rész, pont a fotó fölött, minden oldalon látszik a kis főhős, amint játszik, sétál, labdázik, olvas és egyéb izgalmas dolgokat művel. Kislányoknak vegyük ajándékba, mert a rajzok általában szoknyásak.

A Születésed története annyiban különbözik, hogy a kisgyerek mellé beragasztható apa és anya fotója is. Nincs is szebb mese, mint amelyik apa és anya esküvőjével kezdődik és a kisbaba születése után boldogan éldegél a kis család. Egygyermekes családoknak ajánljuk. Bár a rajzokon kék ruhácskája van a babának, nyugodtan adhatjuk kislányoknak is ajándékba.

Alexandra Kiadó, 2007. 999 Ft

Zdenek Miler, Katerina Miler, Hana Doskocilova: A kisvakond és a tél

A már klasszikussá vált Kisvakond téli kalandjai olvashatók a legkisebbeknek ajánlott leporellókönyvben. Főhősünk nagyon szeretne szánkózni, ám csak a zúzmarától fehér a táj. Cinke segítségével megitatják a felhőt, aki szórni kezdi magából a hópelyheket és akkora hó esik, hogy Kisvakond és cinke boldogan szánkózhatnak végre.

Móra Kiadó, 2007, 1190 Ft

Fekete István regénye nyomán: Vuk első vadászata

A kis róka vadászni indul és sikerül elejtenie egy vadkacsát. Zsákmányát, Tást kis híján elveszi tőle Sut, a farkatlan róka, de még időben megjelenik Karak, így a kacsa Vuké marad. A könyv kemény, írólap nagyságú oldalakból áll, lágy rajzai és a viszonylag rövid történet miatt kicsiknek is ajánlott.

Móra Kiadó, 2006, 980 Ft

Kristina Louhi: A mi kis Tomink; Szia, Tomi!

A finn nyelvről fordított, vékony, fényes lapokból álló könyvek Tomiról, az örökmozgó kisbabáról szólnak, aki hol „rosszalkodik” a kiságyban, hol kirámolja a konyhaszekrényt, hogy szülei figyelmét magára vonja. Tomi leginkább pucérkodni szeret. Nagyobb kicsiknek ajánljuk.A Szia, Tomi című kiadványban a kisfiú a piacra indul anyukájával, akinek meg kell küzdenie az öltöztetéssel, a közlekedéssel, ám végül minden jóra fordul, Lili anyukájával még kávézni is van idejük. Közben előkerül egy sirály is, aki majdnem megeszi a gyerekek kedvenc plüssállatát és cumiját. Estére Tomi beteg lesz, anyukája pedig sok praktikát bevet, hogy enyhítse a tüneteket: párásít és felvágott hagymát tesz a gyerekszobába.

Cerkabella Kiadó, 2007. 1390 Ft

Bartos Erika: Kistestvér érkezik

Az Anna és Peti sorozat tagjai alapvetően nagyon jó könyvek, mert a gyerekek mindennapjait nagyon szép illusztrációkkal írják le. A fogalmazás viszont, bár megpróbál a 2 és 3 évesek szintjén íródni, nagyon nyakatekert és magyartalan. Mi az összes könyvet saját szavunkkal mondjuk el, a gyerekek pedig imádják. A vidám, rövid történetek a család mindennapjairól, ünnepeiről, életük fontos eseményeiről szól, így a főszereplő akár az esti mesét hallgató kisgyerek is lehet. (Win)

Alexandra Kiadó, 2006. 1999 Ft

Zdenék Miler- Jiri Zacek: A Vidám pöfivonat

Fiús mamák hetekig mesélhetik ezt a verses mesét, mert nagyon aranyos a története. Lendületes, dallamos és mulatságos, akár a legkisebbeket is elszórakoztatja. Egy kisvonat napját követhetjük nyomon a kisvakond mesékből jól ismert rajzokkal, s a fiús tábor egészen biztosan a szívébe zárja. (Win)

Móra Kiadó, 2006.

Első szavak

A nagy, keménylapos könyv egészen kicsi, beszélni tanuló gyerekeknek ajánlott. A gyerekek nagy méretű színes állat- növény- és tárgyfotók segítségével játszva tanulhatják meg az első szavakat. Amikor már tudják a szavakat, a kihajtható fülecskéket lehet nyúzni, amelyek alá kukkantva újabb meglepetések kerülnek elő. Az új képek segítségével akár mondatok is megtaníthatók: "A malac fújja a trombitát", "Az egér a kocsin utazik". Már csak az a kérdés, hogy kerül a szőlő a fészekbe és a krumpli a csizmába?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.11 16:34:17babó

  állatos témában jelenleg a kedvencem (mivel belvárosban élünk)  Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár  merthogy ez az egyetlen könyv, amiben olyan állatok vannak amiket ismer. 20 hós, állatkertbe (a nagyba) még nem vittem, sok neki, vidéken a nagyszülőknél lát háziállatokat de ritkán. az oroszlán, elefánt stb neki csak egy kép, esetleg mozgókép, nincs mihez kötni.  de a bodobácsok a játszótéren, a légy, cinke, varjú, szarka, katicabogár, utcai macsek mind mind olyan lény, amivel találkozhat nap, mint nap.  gyenge idegzetű, rovar/pók undoros szülőknek nem ajánlott, mert érdekes közelképek vannak pl csótányról. szerencsére olyat még nem láttunk élőben :)))

 • 2007.12.11 19:25:52magyaranya

  Katjana: Zelk Zoltán lapozóból a Három nyulak!:)) Druantia, nézd meg a kiadó honlapját (generalpressz.hu), mintha ott sorba lennének, de lehet, hogy a kiadási idő szerint, az meg nem biztos sorrend.

 • 2007.12.11 20:06:44druantia

  Köszönöm a válaszokat, nagyon rendesek vagytok. Megnézem a kiadó oldalát is.  Amúgy valaki nem ismeri véletlenül a Laci és az oroszlánt? Az milyen? Itt ez sem kapható a könyvesboltban, netről meg nem merem látatlanban megvenni. Én úgy emlékszem, amikor gyerek voltam, szerettem, de az is lehet, hogy csak álmodtam :). Meg ha tudtok olyan könyvet még, ahol kevés a duma és sok 8és jó) az illusztráció, annak is nagyon örülnék.  Tünde, bocs, de önös érdekeim által indíttatva megkérdezem: nem írnátok véletlenül diafilmekről is egy posztot :)?

 • 2007.12.11 20:23:20zolnaid

  Druantia, szerintem a Laci.. könyv nagyon jó, de inkább 2.5-3 éveseknek való, akik kezdenek félni a sötétben esetleg. Spec. én nem hívnám fel a gyerek figyelmét egy félnivalóra, amíg nem aktuális. (az értelmi fejlődéssel eljön az amúgy is)

  Nekem van egy csudajó norvég mesekönyvem, (sorozat)Palika csinál benne mindenfélét, de lévén norvégul van és nem kapható, nem sokra mész vele. Az Alföldi nyomda nyomta, így jutottam hozzá. Nagyon hiányolom az ilyesmit a magyar kiadói palettáról.

 • 2007.12.11 20:58:37druantia

  Zolnaid, én is nagyon sok mindent hiányolok a magyar palettáról :). Igazad van, nem lesz Laci :). Most még nagyon bátor gyerek ám ez a Peti, egyáltalán nem fél a sötétben, még akkor sem, ha egyedül ébred. Törvényszerű, hogy minden gyerek előbb-utóbb fél? Azért nem kockáztatok. Köszi a választ :).

 • 2007.12.12 04:55:28cseresznye

  druantia!  Tanguy - Borostyán, a kis boszorkány  Többek közt a Pagonyból is rendelhető 1100ft körül.

  Lehet,hogy mellélövök, de a fentiek alapján lehet a Te ízlésed.

  A boszorkányságnak nem a lányos vonulata érvényesül, sokkal inkább a varázslóság, szóval lehet nyugodtan fiúnak is.

  A képek az egész oldalt beborítják, a szöveg elhanyagolható, úgy emlékszem. Könyvtárból vettem ki, még korábban.  Van egy korábbi része, ami szintén szép, bennem az keltett vegyes érzelmeket, hogy Borostyán apja lop a tündértől, és ezt a gyerek hozza helyre. Majd a tündér általa üzen a papának, hogy ő is tehetne valamit, és nincs folytatás, papa végig sunnyog. Na, szerintem a célcsoport korosztálynak ez még fura. Lehetne az, hogy a végén apuka magától bocsánatot kér a tündértől.  Pont most rendeltem meg a Laci és az oroszlánt! Abból indultam ki, hogy a Csúnya kislány nagy kedvenc, kizárólag a rajzok alapján, lévén túl kicsi volt a gyerkőc a történetmeséléshez, mikor megkapta.  A Laciban a képek nem félelmetesek, így el lehet venni a mese élét, szerintem. Pl. Laci nem szeretett sötét szobába menni. Épp úgy, ahogy a Csúnya kislány sem szeretett mosakodni.Én abból a könyvből is kihagyom a 'kinevették' szót, különösen azt a drámai hangsúlyt, ami mögötte van, a megszégyenülés érzékeltetését. Elég, ha simán megoldandó probléma marad.

 • 2007.12.12 07:36:23zolnaid

  Druantia, nekem most homályos amit erről olvastam már, de úgy emlékszem, hogy törvényszerű, három év körül, és nem ijesztgetéssel függ össze, hanem tényleg fejlődési fokozat. Legfeljebb van, akin nem jön ki annyira. Mondjuk az én lányomon sem annyira, de azért látszik. (igaz ő átcuccolhat hozzánk éjjel, lehet ez enyhít - lehet hogy nem.)

 • 2007.12.12 09:32:29druantia

  Cseresznye, köszi a tippet, utánanéztem Borostyánnak a neten. Gyönyörű! Mondjuk nem azt a részt találtam meg, amit magyarul láttam, de a stílus gondolom ugyanaz. Az ára is rendben van, azt hiszem, megpróbálom beszerezni.  Zolnaid, én is tanultam a félelmekről, de nagyon optimistán reménykedem abban, hogy az én gyerekemnél majd viszonylag simán fognak menni a dolgok :). Aztán lehet, hogy még nagyon fogok csodálkozni...  Nem könyvtéma ugyan, de anyámékkal nagy vitáink szoktak lenni, mert például az agressziónak más jelentőséget tulajdonítunk (a múltkor elefántvadászatról meg disznóölésről dumáltak neki és előfordul, hogy rákiabálnak a kutyára). Ők azt mondják, hogy az élet ilyen is, de szerintem még tényleg korai a gyereket ezzel szembesíteni. Hiába vagyok én a legtöbbet a Petivel, azért az az elejtett pár szó le tud rombolni egy csomó mindent, amit én felépítek.  A nagypapám pl. azt mondta a Petinek a múltkor, hogy ne dugja be a lábát az ágy és a fal közé, mert ott a róka. Nem sírt és továbbra is dugdosta a lábát, de még egy hét múlva is mutatta, hogy hol a róka. Próbáltam azzal elütni, hogy a róka az erdőben szeret játszani, nem az ágy alatt, de akkor is...  Ezért nem tetszett a Kisvakond és a nyuszi vagy a Rosszcsont Pauli. A Pauliban meg szegény nyuszi elbengázik pár dolgot, és végig lelkifurdalása van, amire a családtagjai még rá is raknak egy lapáttal :).  Ja, találtam pár linket a félelemről, ha valakit még érdekel:  www.pszichologia.hu/cikk/cikk.phtml?id=7  www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=315  beszedterapia.b13.hu/index.php?f=7&s=1&blogid=2634&cat=8

 • 2007.12.12 10:00:40zolnaid

  Nálunk ez az agresszió és félellem érdekesen alakult. Mi itthon a gyereket nem szoktuk szembesíteni különösebben pl. a disnótor és csirkeölés tényével, de hát az egyik nagyi vidéki, elő-elő került a téma. És érdekes módon, amire én úgy tekintek állatra, hogy aranyos kis malacka, és szánom amiért levágják, a lányom a legnagyobb természeteséggel veszi tudomásul. (Persze még nem látott ilyesmit, de tudja, hogy megöljük, meghal, megesszük). Múltkor mesélte pl. a következőt: Ha nagy leszek, kimegyek nagymamához, megölöm a csirkét, berakom nájlonzacskóba, hazahozom, és megeszem a kaparót. Ez úgy neki belefér. Ki tuudja persze, meddig.

 • 2007.12.12 10:12:23Sólyomszem

  druantia, tényleg próbáld ki a többi Kisvakondot, az a nyuszis valami kisiklás lehetett... (én nem ismerem).  Másoknak testvérféltékenység ügyében ajánlom a Mazsola és Tádét. Mintha Bálint Ágnes az én fiaimról mintázta volna őket - vagy fordítva :)

 • 2007.12.12 12:40:48cseresznye

  Úgy emlékszem, kiskoromban ami természetes,az egyáltalán nem zavart, és nagyon jól el tudtam különíteni az öncélú erőszaktól.  Az, hogy mi eszünk állatot, meg az állatok megeszik egymást,egyáltalán nem okozott gondot, hasonlóan zolnaidékhoz. Érdekes, hogy ma már nehezemre esik magyarázni, hogy a gólya megeszi a békát, mikor az előző oldalon a békának brekegtünk egy órát. Mert a könyv következő oldalán bizony már eledel lesz belőle.  Vannak érzékeny lelkű gyerekek, de tapasztalatom szerint ők már láttak más agressziót, és mivel érzékenyek, meg is értették, miről van szó, és azt viszik vissza a természetbe.  A mumusos félelemkeltés szerintem is káros. Főleg, hogy egyszer kiderül, és marad a fura szégyen, hogy féltem, és még át is vertek

 • 2007.12.12 13:11:19druantia

  Hát, akkor a hiba vsz. megint bennem van... Disznótoron pl. egy falat hús sem menne le a torkomon, sőt, addig ki sem tudok menni, amíg nagyjából el nincs takarítva a horror. Meg hát csak magamból tudok kiindulni, akármennyire igyekszem is. Az olyan anyuka, aki max vega kaját eszik, amikor hatféle hús, hurka és stb. között válogathatna, nem biztos, hogy a legideálisabb egy falusi gyereknek, mint az enyém.  Attól félek leginkább, hogy az én félelmeimet és irtózásomat átragasztom a Petire is. Valahogy ezzel kellene kezdenem valamit. Pl. a kutyáktól nagyon félek, de ő még nem. Tart tőlük, de csak egészséges mértékkel. Először elég rossz volt neki megmagyarázni, hogy azért megyünk át a másik oldalra az utcán, mert anya nem olyan bátor, mint a Peti, pedig tudja, hogy a kutyus bent van a kerítésen belül és csak köszön az ugatással.  A könyvekre visszatérve jó lenne egy pszichológus szakértő is a Porontyra, aki profin elmondaná, hogy melyik korosztálynak milyen könyv való és miért. Nekem vannak elképzeléseim, de amint most is leírtam, korlátaim is rendesen :).

 • 2007.12.12 13:18:12zolnaid

  Mi tanultunk olvasáspedagógiát és pszichológiát, sőt biblioterápiát is. Írjak posztot?

 • 2007.12.12 13:22:21druantia

  Zolnaid, ne tőlem kérdezd :))). Ha az illetékesek igent mondanak (és miért ne mondanának) én leszek a legboldogabb és köszönöm előre is, ha megteszed. Valami jó kis linket nem tudnál ajánlani, akár angolul is?

 • 2007.12.12 13:25:59druantia

  A biblioterápia különösen érdekelne. Találtam még régebben egy "Mesék elvált szülők gyermekeinek" c. könyvet, ami sok helyzetre mondott meséket és én is tudok majd belőle ötleteket lopni, de pl. érdekelne az is, hogy léteznek-e olyan könyvek itthon is, mint kint a Selfish Crocodile (az önző korszakukat élő gyerekeknek), a Scallywags (kis gazfickóknak), stb. Meg a necces élethelyzetek, úgymint halál :).

 • 2007.12.12 13:32:14zolnaid

  Druantia, jó, 19. én levizsgázom, és írok. Amúgy most jönnek befele a "necces" könyvek. (Azt hittem, te fogsz majd írni ilyen posztot, azért ültem a fenekemen amúgy).

  Voltak jó linkjeim, csak televírusosodott a gépem, az eltűnt, de remélem valahogy megkeresem őket. Igazából nálunk még nincs akkora mozgalma ennek, mostanában jön be majd a 3-5 éves gyerekek könyvtári ellátása is, reményeim szerint - jelek vannak rá - az a nagy baj, hogy 90 táján volt egy hatalmas megzakkanás a gyerekirodalom körül, máig se hevertük ki teljesen.

  A Mesék... az jó könyv, de igazából a legtöbb jó könyv felhasználható biblioterápiás célokra is, mi pl. használtuk rá a nyuszisat (mikor szülni mentem), sőt, egy székletvisszatartós két hétnél azt is, amit ide pakolt fel valaki (talán te? ) a lekakált fejű vakondról.

 • 2007.12.12 13:44:47druantia

  Nekem eddig szerencsére csak a nyári három kórházi hétnél kellett használnom könyvet ilyen célra, emellett bevetettem anyám sztetoszkópját, néhány injekciós fecskendőt és kötszert is :). Mondjuk az én gyerekem még kis töki (17 hónapos). Januárban megveszem neki a Bilikönyvet (ezzel a témával is talán csak ez az egy könyv foglalkozik), de jó lenne valami, aminek a segítségével meg tudom vele értetni, hogy nem mindenki szereti, ha megsimogatják.  A Peti egy nagyon kedves kisgyerek amellett, hogy nagyon élénk. Az utcabeli kis barátaival sokat szokták egymás kezét fogni, néha megsimogatják egymás arcát is, de a múltkor pl. a játszóházban hatalmas vigyorral odament egy vadidegen kisfiúhoz, megsimogatta a haját és azt mondta neki, hogy "ügyes, fiú". A kissrác meg csak nézett, a Peti meg nem nagyon értette, hogy akkor most mi van.  Én azért nem írok posztot, mert nagyon sokszor hülyén fogalmazok, meg érdekesen tudok gondolkodni, ha elengedem magam.  A halállal kapcsolatban egyébként van egy nagyon jó könyv, de ez is már nagyobbaknak (Stefano Bordiglioni: Csillagpor). Anyámnak vettem meg, mert sehogy sem tudta feldolgozni a nagymamám halálát. Jót bőgött a könyvön, de utána érezhetően megnyugodott. Kicsi, vékony kis könyvecske és olcsó is. Mondjuk nem az a kimondottan keresztény megközelítés, de nekem inkább ez a buddhistába hajló vonulat szimpatikus.

 • 2007.12.12 14:00:22zolnaid

  A halálhoz is van gyerekkönyv, legalább kettőről tudok, de nagyobbaknak, 5-6 éveseknek. (Meg ha nem lenne ennyire borzalmas az új illusztrációs Pöttyös Panni, abban is van egy rész, a Harkály-anyó, az nagyon jó lenne.)

  A simogatáshoz nem tudok semmit, az én gyerekeim nem annyira simogatósak, szerintem mayarul nem nagyon lehet ilyen témában gyerekkönyv. De le fog róla szokni. (felnőtteknek, nem hiszed el, de tudnék ajánlani, Bacher Iván Levélregény utolsó oldala táján. kétpontos a-m nincs a névhez)

  Egyébként, az is a gond, hogy nálunk még elég elterjedt az egy árért minél több mese szemlélet, a kiadók félve hozzák be az egymesés könyveket kintről, meg itthon se íródik sok, pedig a gyerekeknek pont nagyon jó lenne. És az ilyen jellegű "céltörténetek" is leginkább egymesés könyvekben fordulnak elő.

 • 2007.12.12 14:04:22druantia

  Nagyon várom már a posztodat, hallod :). Hány vizsgád lesz és mit tanulsz egyébként?

 • 2007.12.12 14:15:33zolnaid

  Matekvizsgám lesz, meg egy beadandóm már csak (legalábbis karácsonyig) és amúgy ez informatikus könyvtár szak, kiegészítő. (most turbózom a fősulis papírom egyetemivé).

 • 2007.12.12 14:25:35marcangoló

  Bocs, most nem olvasom végig, de nálunk Bartos Erika kicsit bekavart a Karácsonynak. Elvileg ugye nálunk a családban a Jézuska hozza az ajándékot, nekem ezzel vannak fenntartásaim, de mindenki más ezt fogja mondani. Erre sikerült megvennünk B. Erikától a Bogyó és Babóca Télaapós, Karácsonyos részét, ahol egymást ajándékozzák a szereplők. Már a képek is magukért beszélnek, nehéz lenne átkölteni úgy, hogy szegény százlábúnak _pont_ Karácsonykor van a szülinapja. :-))))) Úgyhogy egyelőre megy a süllyesztőbe, ha nem akarok szembemenni a családdal.

 • 2007.12.12 14:25:54druantia

  Találtam egy jó kis biblioterápiás cikket:  209.85.135.104/search?q=cache:Cz1FYt6lOpwJ:www.optimistaklub.hu/download/biblioterapia.pdf+biblioter%C3%A1pia&hl=en&ct=clnk&cd=20&gl=hu • 2007.12.12 14:35:21zolnaid

  igen, ez tényleg jó. Ráadásul nem is láttam, azt hiszem. (mondjuk meglep hogy ennyi volt egy szakdoli az eltén).

  Amúgy ha rákeresel Bartos Évára, neki volt fönt több cikke. A baj, hogy egész pici gyerekekkel nem nagyon törődik senki ilyen szempontból.

 • 2007.12.12 14:41:24druantia

  Azért a fenti linknél is a cikkben például azt mondják, hogy a gyerek négy éves kor körül kezdi el igényelni a történetek mesélését. Hát ez frankón nem így van, hacsak a gyerekem nem ufó. Már hónapok óta vannak kedvenc meséi, amiket akár egyedül is "felolvas". Tudja a történeteket kívülről és minden egyes alkalommal ugyanolyan izgalommal és figyelemmel hallgatja őket végig. Szerintem meg pont ez az a korosztály, ahol már el kellene kezdeni valamit. De nekik még a jó minőségű "mezei" könyvek is ritkák.

 • 2007.12.12 14:45:46zolnaid

  Azt hiszem, a dolgozatíró a grimm-jellegű tündérmesékre gondolhatott. A sima kis történetkék igenis már az egyéveseknek is jók (lennének)

  (írok az iwiwre neked mindjárt)

  Amúgy jelentem, a pöfivonatot megrendeltem az ajánlottakból.

 • 2007.12.12 14:49:21marcangoló

  Druantia, az én 3 évesem már mesélni is szeretne, úgyhogy nálunk az úgy van, hgy anyamese, aztán Lőrincmese (jóóó hosszan húzza). :-)

 • 2007.12.12 14:51:05zolnaid

  Na nem leltelek meg, pedig úgy emlékeztem, megtaláltalak már egyszer...

  Szóval az eltés képzés nem a legerősebb, csak neves.

 • 2007.12.12 14:53:21levendul

  druantia, www.lelkititkaink.hu/polcz_alaine_elet_es_halal_titkai.html

 • 2007.12.12 14:53:31druantia

  Zolnaid, írj akkor a druantia kukac vipmailre, ott megvagyok :)

 • 2007.12.12 14:55:18cseresznye

  marcangoló, mondd nekik, hogy az állatoknál máshogy van. Ha érdekel, tudok segíteni kiszínezni a sztorit.

 • 2007.12.12 14:58:04marcangoló

  Ó, tényleg, ez eszembe sem jutott. Milyen igazságtalan, hogy az állatoknak nem a Jézuska hoz ajándékot. :-P Innen már menni fog. Csak alapvető problémáim vannak. :-D

 • 2007.12.12 15:01:26babó

  druantia!  irigyellek is, Petid lehet, hogy mégis ufó... lányom idősebb, 20 hós, de nem nagyon hagyja, hogy meséljek neki. szeret könyvet nézegetni, böngészőkben végigmutogat mindent, amit ismer, a vidám mesékben is az állatokat (remekül nyávog, ugat és kukorékol, viszont beszélni még alig). ha elkezdek felolvasni, akkor általában kiveszi a kezemből és ellapozza. :((  nem nagyon erőltetem, időnként előveszem a könyveket, nézegetni, olvasgatni. a fejből mondott ritmusos verseket nagyon szereti, tapsol, táncol, rázza a popóját. :))

  múlt héten sikerül egyszer felolvasni a kispipi és kisrécét, meg a három kiscicát (jó hosszú mesék ám!) de csak azért mert kicsit beteg volt, és bambult.  hát, irigylem a fiadat... nem, téged irigyellek, de csak icipicit, mert ilyen jó fej a fiad :))  gondolom ez is, mint sok más, minden gyereknél máskor jön. én már nagyon várom, hogy mesélhessek :))

 • 2007.12.12 15:02:25marcangoló

  De azért kíváncsi vagyok, színezd már ki. :-D

 • 2007.12.12 15:15:12cseresznye

  druantia, ne aggódj! Te vagy az anyukája szőröstől, bőröstől, a félelmeiddel együtt.

  Sztem sokkal jobb, ha nem folytod el, hanem picit viccesen,karikírozva adod elő mondjuk a húsiszonyod. Így nem sejt semmi lappangó rosszat a szitu mögött, és lehetárolja a dolgot, hogy csak a húsra, nem a nagyira vonatkozik.

  Szerintem érdemes az ennél komolyabb dolgokat is valahogy nevesíteni, mert a gyerek érzi, és a fantáziájával sokkal félelmesebb dolgot kreál.  Bennem a ki nem mondott, de érezhető dolgok okoztak szorongást. Hogy anyának most szar, biztos baj van a körülözzünk levő dolgokkal, és végül biztos velem is.  Könyveknél meg azt vettem észre, hogy úgyis azt veszi belőle a gyerek, ami számára releváns, azaz amit magára tud vonatkoztatni valahogy. A szülők is erősen interpretálnak tudatalatt, de az egész életükkel ezt teszik, így jobbára a mese sem lóg ki az egészből. Amit sehogy sem tudnak beilleszteni, azt úgy látom, dobják.  És mi sosem tudhatjuk, mi is az pontosan, amitől pont az a kép, pont az a mese. Na jó, nem soha, de nem mindig egyezik a mi látásunkkal.  A szöveggel meg nem kell törődni nagyon, amíg nem tud olvasni. Egy csomó könyv van, amiről nagykoromban vettem észre, hogy vad dolgok vannak benne, de én akkor azt meg sem láttam, csak azt, hogy a mókus befőtteket rak el az odúja polcára, és az nagyon tetszett.

 • 2007.12.12 15:23:41cseresznye

  marcangoló, színezés:  Amikor a Jézuska született, az emberek hoztak neki ajándékot, az állatok meg vigyáztak rá, melengették. Ezért ő az embergyerekeket ajándékozza meg, hogy örüljenek, az állatkáknak pedig ad esőt, meleget, faodút lakásnak stb.

  De karácsonykor az állatok is annyira boldogok, hogy örömükben ők is ajándékokat készítenek, amiben az angyalkák nekik is szívesen segédkeznek.

 • 2007.12.12 15:47:25marcangoló

  Óóóó, ez tök jó!

 • 2007.12.12 16:52:47cseresznye

  'fojtod' - persze, kettővel ezelőtt

 • 2007.12.12 17:38:20Csöre

  Jaj emberek, tudjátok hogy mekkora lesz a (januári) bookline "számlám"? (Karácsonyig már kimerítettem a forrásokat. :))

 • 2007.12.13 04:52:39cseresznye

  Druantia! Tippek és kérdések!  Strado és Varius - én most szerettem bele  Capri királya, A bűvészinas - tiszta kép az egész, jellegzetes stílus, vagy bejön, vagy nem

  Az alábbiak még nem voltak a kezemben, csak a netről piszkálják a fantáziámat erősen:  Mesék a ködös Albionból - csak a címlapot láttam, az alapján közelebbről is érdekelne.  Árapály-Tengermadár!!!!!  Lok-sziget tündére  Ezeket az Anima Könyvesbolt webáruházában láttam,  ezekre pedig a Pagony oldalán bukkantam:

  Bányai I.: Zoom

  Steiner: Idesüss

  Puskin: Hattyúhercegnő  Holnapig 30%-os kedvezmény van Pagony könyvekre, ha érdekel valakit, és mások is vannak akciósan.  Írjatok, ha ismeritek a fentieket!

 • 2007.12.13 08:12:32druantia

  Cseresznye, a Strado és Varius tényleg gyönyörű, én is nagyon sokáig nézegettem, de én annyira nem értek a zenéhez, hogy nekem nem érdemes megvennem. Viszont ajánlottam a Peti kis barátnője anyukájának. A kislány valami elképesztő zenei tehetség, állítólag már négy hónaposan visszadünnyögött egy rövid részt valamelyik karácsonyi énekből és én is hallom, hogy ő más a zenével, mint a többi gyerek.  Mondjuk attól függetlenül, hogy én hülye vagyok a zenéhez, lehet, hogy később majd megveszem mégis a Petinek, de csak akkor, ha mutat majd valami ezirányú érdeklődést.  A Capri királya meg a Bűvészinas is nagyon tetszik, de majd csak évek múlva lesznek nálunk aktuálisak.  A Mesék a ködös Albionból nekünk megvan. Cseresznye, már egy régebbi könyves poszton írtam róla, de megismétlem, mert erről a könyvről még írni is jó :). A legszebb könyv, ami a magyar piacon megjelent. Szerintem :). Három lovagmese van benne:

  - Az ifjú Roland herceg

  - Az elvarázsolt testvérek

  - A zöld lovag.

  Rengeteg illusztráció, és mind olyan szép, hogy őszintén szólva nem is akartam a könyvet a gyerek kezébe adni, amíg fel nem nő :). Szerencsére nagyon szépen bánik a könyvekkel, ezzel is. Hat egész oldalas illusztráció van benne és két kétoldalas a kis képeken kívül. Az összes mesének igazi, eredeti álom-lovagkor hangulata van. Szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni.  A többi könyv, amit felsoroltál, nincs meg de én is kíváncsi vagyok, mások mint mondanak róluk.  Plusz a nagyobb gyerekeknek való könyvek közül érdekelne még (ha valaki ismeri őket):

  - Esterl: A vitéz szabólegény

  - Egy kis makk története

  - Történetek a Pirosoviból  Tudnám még ajánlani nagyobb (a Petinél idősebb) gyerekeknek:

  Mesék az Operaházból

  A jégleány

  Mesék az élet csodáiról (Reader’s Digest Kiadó – illusztráció: Takács Mari)

  A hókirálynő (Andersen) (Canissa)

 • 2007.12.13 08:50:12druantia

  Cseresznye, te jó ég! Most néztem csak, mikor írtad az utolsó hsz-edet! Nem rossz :). Már vagy még fent voltál :)?

 • 2007.12.13 08:54:44druantia

  Remélem, nem az utolsót :). A legutóbbit. Bocs :).

 • 2007.12.13 22:32:40cseresznye

  druantia, köszönöm a választ! Még elvarrom a feldobott szálakat, amit lehet:  Zoom sajnos már kifutott, legalábbis a Pagonyban, pedig megnéztem volna, jól hangzott a leírása.  Árapály-tengerdagály nem tetszett, kiderült,hogy selyemfestmények vannak benne, azokat meg én nem komálom.  Lok-sziget tetszett, de versben írott történet, ezért azt még alaposabban kell tanulmányozni, mert a rossz vers ölni tud...csak boltban néztem bele rohanva pár sort, az nem volt rossz, csak idétlen nevek voltak benne, Henry és Henriett valahogy kilógtak a verselésből, ráadásul magyar szerzőtől (Cs. Szabó).

  Ez utóbbi két mű mostanában jött ki, az Alexandrában még a pszichológiánál akarták keresni :)  Bocs, lemaradtam, amit korábban írtál a Ködös Albionról, köszönet, hogy most velem is megosztottad és belekesítettél.  Vitéz szabólegény szép munka, de szerintem egy gyerek nem tud tőle aludni. Marha félelmetes, mintha Bosch Poklát, és Szász Endrét kereszteznénk (előbbit szeretem, utóbbit nagyon nem).Nekem nem gyerekkönyv.  Stradót megvettem, inkább magamnak, mert tényleg nagyobbaknak való, de szerintem nem biztos, hogy az olvasónak a zenéléshez is kell legyen tehetsége. A hagszerek, hangjegyek egy izgalmas világ, a zenész figurája is sokaknak lehet izgalmas.

  Voltunk nemrég bölcsis korúaknak szánt kis előadáson, amelynek a végén a gyerekek a színpadramehettek játszani, és mindent kézbe vehettek. A csoport egyharmada viszont tojt a házikóra, meg a többi, hanem a kísérő gitáros köré gyűlt és bámulta, lopva hozzáért a hangszerhez.  Puskint holnap foghatom kézbe, azt nem tudom, ki fordította, de van hozzá Rimszkij Korszakov zene cd-n.  Azért jó volt valakivel kicsit könyvekről dumálni, valahogy körülöttem senki nemérzi át a gyerekkönyv-lázam.  Ja, hajnalban felkeltem egy fontos emailt várni, de aztán gyorsan vissza is feküdtem, és aludtam jó sokáig! :)

 • 2007.12.13 23:11:17Csöre

  A Mesék a ködös Albionból-t hol lehet kapni? Bookline, Alexandra nem ismeri, tisztességes könyvesboltban pedig idejét sem tudom, mikor voltam...

 • 2007.12.13 23:34:07Guruljka

  Csöre, boldog karácsonyt! :)  www.multibook.hu/katalogus/Gyerekkonyv_-_mesek/Mesek_a_kodos_Albionbol/konyv.14271.html

 • 2007.12.13 23:40:54Guruljka

  Most látom, hogy nem rendelhető lett:( De talán elő lehet jegyezni!

  vagy ezek közül valamelyik:  www.hungarian-books.com/product_info.php/language/hu/info/p21390_MESEK-A-KOeDOeS-ALBIONBOL.html  www.hungarian-books.com/product_info.php/language/hu/info/p21390_MESEK-A-KOeDOeS-ALBIONBOL.html  www.hungarian-books.com/product_info.php/language/hu/info/p21390_MESEK-A-KOeDOeS-ALBIONBOL.html  www.konyvlelo.hu/index.php?id=termekek&art_id=89537&search_co=

 • 2007.12.14 02:30:16hanna

  Guruljka!

  LÉcci valahogy törd meg a hosszú linkeket, mert kicsit széttolják az oldalt!

  Egyébként ezt az Albiont majd én is megnézem valami könyvesboltban, de egyelőre mélyyéges titok a könyvrendelési számlám végösszege, úgyhogy most kivárok minimum egy hónapot.

  H

 • 2007.12.14 02:59:30cseresznye

  Albion-lelőhely:  www.animakönyv.hu  Azt írja, korlátozott számban rendelhető.  Van egy nagyobb Anima könyvesbolt a Mammutban, holnap benézek oda, ha valakit érdekel, szólok, hogy találtam-e.  Amúgy én már feladtam, tegnap bevallottam a férjemnek, hogy ÉN kérek mesekönyvet karácsonyra.

 • 2007.12.17 13:22:30bencemama

  Sziasztok!

  Tud valaki segíteni abban,hogy hol lehetne fellelni gyerekkorom kedvenc mesés/verses kötetét a LÚDANYÓ MESÉI-t?

  Nagyon szeretném beszerezni a kisfiamnak...

 • 2007.12.17 13:32:28zolnaid

  Ja, hogyne, 1997-ben hasonmásként kiadta a Holló és társa, akkoriban meg lehetett rendelni. Most is megleltem, pl. itt: gedeon.freeweb.hu/gedeon/libri/lista/meseskonyvek.htm

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta