Kisvakondtól a kis Vukig

Könyvajánlónkban ezúttal olyan köteteket mutatunk be, amelyeknek a család legapróbbjai is örülni fognak. Vagy azért, mert lehet őket nyúzni, vagy mert nagyon izgalmas a mese vagy színesek az illusztrációk. Vagy egyszerűen csak mi nosztalgiázunk egy kicsit. Gyermekkorunk meséi: Sicc, Kisvakond, Vuk és társai.

Kálmán Jenő: Sicc a hóban

A rajzlap méretű könyvben Sicc, a huncut cica csínytevéseiről verses formában olvashatunk a gyerekeknek. Hófehér matt papírjain élénk színű rajzok találhatók, a klasszikus mese gyermekkorunkat idézi, csakúgy, mint a borító színei.

Ebben a részben Sicc a jégmezőkről szállít jegesmedvét az állatkertbe, síugró versenyen vesz részt és leleplezi Szarka Dénest is.

Móra Kiadó, 2006. 1980 Ft



Lucy Cousins: Mimi ajándékai

A karácsony az ajándékozásról is szól, témába vág ez a meglepetéskönyv, amelynek oldalain sokféle kicsomagolásra váró ajándék található. Mimi, az egér minden barátjának csomagolt ajándékot. Vajon mit rejt a mókus csillogó doboza? És Kroki csomagjában mi lapul? Ajánljuk olyan kicsiknek, akik szeretik kihajtogatni a könyvlapokat és szemügyre venni az ott megbújó tárgyakat.

Aréna2000 Kiadó, 2190 Ft

Bartos Erika: Játszik a baba, Születésed története

Mindkét könyv rendhagyó, főszereplője a kisgyerek, akinek fotója beragasztható az utolsó oldal közepére. Mivel a könyvlapokból ki van vágva egy kör alakú rész, pont a fotó fölött, minden oldalon látszik a kis főhős, amint játszik, sétál, labdázik, olvas és egyéb izgalmas dolgokat művel. Kislányoknak vegyük ajándékba, mert a rajzok általában szoknyásak.

A Születésed története annyiban különbözik, hogy a kisgyerek mellé beragasztható apa és anya fotója is. Nincs is szebb mese, mint amelyik apa és anya esküvőjével kezdődik és a kisbaba születése után boldogan éldegél a kis család. Egygyermekes családoknak ajánljuk. Bár a rajzokon kék ruhácskája van a babának, nyugodtan adhatjuk kislányoknak is ajándékba.

Alexandra Kiadó, 2007. 999 Ft

Zdenek Miler, Katerina Miler, Hana Doskocilova: A kisvakond és a tél

A már klasszikussá vált Kisvakond téli kalandjai olvashatók a legkisebbeknek ajánlott leporellókönyvben. Főhősünk nagyon szeretne szánkózni, ám csak a zúzmarától fehér a táj. Cinke segítségével megitatják a felhőt, aki szórni kezdi magából a hópelyheket és akkora hó esik, hogy Kisvakond és cinke boldogan szánkózhatnak végre.

Móra Kiadó, 2007, 1190 Ft

Fekete István regénye nyomán: Vuk első vadászata

A kis róka vadászni indul és sikerül elejtenie egy vadkacsát. Zsákmányát, Tást kis híján elveszi tőle Sut, a farkatlan róka, de még időben megjelenik Karak, így a kacsa Vuké marad. A könyv kemény, írólap nagyságú oldalakból áll, lágy rajzai és a viszonylag rövid történet miatt kicsiknek is ajánlott.

Móra Kiadó, 2006, 980 Ft

Kristina Louhi: A mi kis Tomink; Szia, Tomi!

A finn nyelvről fordított, vékony, fényes lapokból álló könyvek Tomiról, az örökmozgó kisbabáról szólnak, aki hol „rosszalkodik” a kiságyban, hol kirámolja a konyhaszekrényt, hogy szülei figyelmét magára vonja. Tomi leginkább pucérkodni szeret. Nagyobb kicsiknek ajánljuk.



A Szia, Tomi című kiadványban a kisfiú a piacra indul anyukájával, akinek meg kell küzdenie az öltöztetéssel, a közlekedéssel, ám végül minden jóra fordul, Lili anyukájával még kávézni is van idejük. Közben előkerül egy sirály is, aki majdnem megeszi a gyerekek kedvenc plüssállatát és cumiját. Estére Tomi beteg lesz, anyukája pedig sok praktikát bevet, hogy enyhítse a tüneteket: párásít és felvágott hagymát tesz a gyerekszobába.

Cerkabella Kiadó, 2007. 1390 Ft

Bartos Erika: Kistestvér érkezik

Az Anna és Peti sorozat tagjai alapvetően nagyon jó könyvek, mert a gyerekek mindennapjait nagyon szép illusztrációkkal írják le. A fogalmazás viszont, bár megpróbál a 2 és 3 évesek szintjén íródni, nagyon nyakatekert és magyartalan. Mi az összes könyvet saját szavunkkal mondjuk el, a gyerekek pedig imádják. A vidám, rövid történetek a család mindennapjairól, ünnepeiről, életük fontos eseményeiről szól, így a főszereplő akár az esti mesét hallgató kisgyerek is lehet. (Win)

Alexandra Kiadó, 2006. 1999 Ft

Zdenék Miler- Jiri Zacek: A Vidám pöfivonat

Fiús mamák hetekig mesélhetik ezt a verses mesét, mert nagyon aranyos a története. Lendületes, dallamos és mulatságos, akár a legkisebbeket is elszórakoztatja. Egy kisvonat napját követhetjük nyomon a kisvakond mesékből jól ismert rajzokkal, s a fiús tábor egészen biztosan a szívébe zárja. (Win)

Móra Kiadó, 2006.

Első szavak

A nagy, keménylapos könyv egészen kicsi, beszélni tanuló gyerekeknek ajánlott. A gyerekek nagy méretű színes állat- növény- és tárgyfotók segítségével játszva tanulhatják meg az első szavakat. Amikor már tudják a szavakat, a kihajtható fülecskéket lehet nyúzni, amelyek alá kukkantva újabb meglepetések kerülnek elő. Az új képek segítségével akár mondatok is megtaníthatók: "A malac fújja a trombitát", "Az egér a kocsin utazik". Már csak az a kérdés, hogy kerül a szőlő a fészekbe és a krumpli a csizmába?
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek