SZÜLŐSÉG

Mézeskalácsot gyárt a család

2007. december 10., hétfő 10:20

Tudvalevőleg a mézeskalácsot jóval karácsony előtt kell elkészíteni, hogy legyen ideje megpuhulni, mire a fára és megevésre kerül.

Mézeskaller
Mézeskaller

A legjobb a mézeskalácsot sok gyerekkel, össznépi buli keretében elkészíteni, mert így nem nekünk kell mindet feldíszíteni és kivagdosni, ezt a részt a gyerekek előszeretettel átvállalják, hogy aztán büszkén akasszák fel a fára műveiket. A hagyományos cukormázas fehér díszítés  helyett én inkább a magvakat ajánlom. A cukormáznak alapvetően nincs jó íze, nehezen kezelhető, minden ragad tőle, szétfolyik, hol kicsi a zacskón a lyuk, hol nagy. A magvak (vágott mandula, dió, tökmag, szotyola, szezámmag, mazsola, szegfűszeg, lenmag) viszont finom és könnyen alakíthatunk belőle változatos mintákat. Ami szétszóródik, azt meg egyszerűen fel lehet porszívózni. Vegyük sorba a lépéseket!


Először is készítsük el a tésztát:

Hozzávalók:

25 dkg méz
50 dkg liszt
10 dkg vaj vagy margarin (sütő, vagyis kocka, nem zsírszegény)
10 dkg cukor
1 tojás, 2 tojássárgája
1-2 csipet szódabikarbóna

Fűszerek: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, ánizs, kardamon mag - de egyszerűbb egy Kotányi Mézeskalács fűszerkeveréket venni, az nagyon jó ízű. Vigyázzunk, tavaly én pár nappal karácsony előtt már sehol nem kaptam.

A mézet kezdjük el kislábasban felolvasztani, hozzáadjuk a vajat, aztán a cukorral folytatjuk, hagyjuk egy kicsit kihűlni (hogy ne főjjön meg benne a tojás), és keverjük össze egy tálban az összes többivel. Előtte tanácsos a liszttel elkeverni a mézeskalácsfűszerekkel meg a szódabikarbónával és egy csipet sóval. Kicsit gyúrjuk a trutyit, hogy sima legyen, letakarjuk folpackkal és legalább egy órát pihentetjük a hűtőszekrényben.
 
Aztán ki lehet sodorni, olyan ujjnyi vastagra vagy kicsit vékonyabbra, és a formákkal kiszaggatni. A tetejüket be kell kenni tojásfehérjével, hogy ragadjon, és arra lehet pakolni a magokat. Gyorsan sül, 10 perc alatt kész, közepesen forró sütőben.

Lehet tojáshabbal is díszíteni a sütés után. Ehhez egy tojást jó sok cukorral kell felverni, mert akkor szárad meg úgy, hogy nem folyik el. Ezt lehet maszatolni is, vagy a habot egy zacskóba tölthetjük, sarkát kicsi kilyukasztva nyomjunk a sütikre valami formát - életkortól függően.

Karácsonyig zárjuk dobozba. Tegyünk mellé egy félbevágott almát is, ettől lesz puha és jóízű karácsonyra. Ajánljuk A mézeskalács készítésének kiskönyve című kiadványt (Aréna 2000 Kiadó, 2005. 1690 Ft), amelyben az alapreceptek mellett például mézeskalács házikó, középkori lovagvár, gőzmozdony, hintaló, díszes elefántok készítésének leírása és mézes puszedli receptek is olvashatók.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.12.11 15:18:38levendul

    köszi :)

  • 2007.12.11 19:07:25Guruljka

    MARCANGOLÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!

    Megcsináltam a receptedet és király mézes süti lett belőle!!

    Pedig guriljkásítottam a receptet;)

    Egyrészt a porcukor nádcukorból volt.

    A lisztnek meg a fele univerzális liszt, a másik fele teljes kiőrlésű rozsliszt. Viszont a teljeskiörlésű rozsliszt miatt hagytam 1,5 órát állni. De a lényeg a végeredmény!!! Nagyon bejött az egész családnak!

    Köszi a receptet!

    Mifelénk most már bizttos istenkirtálnyak fognak hívni, mert a méézes süti azért nem voltt a porondon, mert eléggé macerás. De ez egyszerű.

    Ja és a fiúk nyújtottak, meg szaggatttak meg avége felé gyúrtak is:DD

  • 2007.12.12 10:08:50énisénis

    Marcangoló, lerónám én is a hódolatomat előtted, mint mézes süti királynője előtt! Tegnap megsütöttem (igaz a pici margarinnal bolondítós változatot, mert anélkül kicsit száraznak tűnt a masssza) Az ok: este jöttek anyósék karácsonyozni, mert ők pénteken elutaznak és csak jövőre jönnek haza. Ebben van ugye jó hír is :) De nagyon vicces, mert nekünk már van feldíszített karácsonyfánk, meg minden! Én nem vagyok egy konyhatündér alkat, na jó rémes dolgokat hozok létre kaja címén, úgyhogy a pasim főz olyankor ha tétje van a dolognak. De sütni ő se szokott. Gondoltzam egy próbát megér! Az első sikerélményem konyhafronton! Isteni volt! És mind elfogyott a forralt borocska mellé!

  • 2007.12.12 10:16:16huhhh

    Marcangoló, tegnap már erősen elgondolkodtam a recepted kipróbálásán, most pedig - olvasva az újabb dicséretet - rögtön viszketni kezdett a kezem, hogy sütni akaroook! Az eredményről majd beszámolok, de az eddigi hozzászólásokat olvasva nem lehet kétséges az eredmény (legfeljebb akkor, ha esetleg elbénáznám a dolgot, de majd igyekszem :))

  • 2007.12.12 10:55:55mazsola84

    Mi 4 héttel előtte szoktuk megsütni, hogy puhuljon, de most csak 2 hete van rá. Nekünk apám elől kell eldugni, mert ő a nagy édességes. Csak egyre vigyázzatok (bár tapasztalt anyukák biztos tudják), hogy melegen enni nem szabad! Nekem pár éve sikerült melegen befalnom egy csomót, majd 23-án ügyelet és egész éjjel hányás. Csak azért mondom, nehogy más is így járjon!

  • 2007.12.12 11:06:06marcangoló

    :-) Köszönöm! Semmi érdemem benne, a neten találtam a receptet tavaly. :-) De olyan jó olvasni, hogy másnak is bejött, tavaly átlag háromnaponta megsütöttem, mikor az újszülött Bangla aludt, úgyhogy nekem duplán kedves.

  • 2007.12.12 11:48:12Anura

    Én hanna receptjét szoktam csinálni, bár nekem tényleg várni kell vele, de elvan a massza a hűtőben éjjel.



    A puhításhoz: zacsiba is lehet rakni, az alma általában csak aszalódik, durva lenne, ha rohadna. :) És a nedvességtartalma miatt puhulnak a mézeskalácsok. De én évek óta egy kis mandarint, vagy a héját rakom be melléjük, az ugyanolyan hatékony, és illatos is. :)

  • 2007.12.12 11:49:41Anura

    Jah, és azt meg elfelejtettem, hogy tavaly Lajos Mari receptjét is kipróbáltam, de nekem nagyon nem jött be, hogy őrölt fehér borsot kellett bele rakni.. szerintem az kifejezetten rossz. Tegnap svéd gyömbéres sütibe is írták, legközelebb szerintem mindenből kihagyom.

  • 2007.12.12 14:46:20huhhh

    Marcangoló, kipróbáltam, finom puha és isteni illata van! Alakja viszont nincs :( mert sokkal jobban megnőttek sülés közben, mint az eddigi receptem szerint, így aztán csak elég nagy fantáziával lehet rájönni, hogy melyik (volt eredetileg) a hold, fenyőfa, csillag stb. Sebaj, legközelebb csak cakkos célű köröket és négyzeteket szaggatok belőle.

    Szóval köszi, a lányaim még nem értek haza a suliból, úgyhogy a fogadtatásról majd később (szerintem nagyon finom)...

  • 2007.12.12 14:50:01huhhh

    Most akkor sorban kipróbálom evatomi, liána és manci receptjét is... no meg persze hannáét is, ha már ő indította el ezt a receptáradatot :))



  • 2007.12.12 14:56:29marcangoló

    Huhh, nekem is ezt csinálták a múltkor, és nem jöttem még rá, hogy mitől. Lehet, hogy több volt a méz, mint kéne, vagy a szódabikarbóna. Tavaly viszont 6-ból 5-ször tökéletes lett...

  • 2007.12.12 14:59:52huhhh

    Marcangoló, szerintem így is tökéletes, végül is enni kell, nem esztétikai élményt keresni benne vagy mi :))

    Ja, közben a nagyobbik hazaérkezett, itt tömi mellettem két p...ra a sütit, és mást nem is óhajt enni ebédre. Azt hiszem, ezt most dicséretnek veszem :))

  • 2007.12.12 15:02:52marcangoló

    Huhh, akkor szuper! :-)

  • 2007.12.12 15:09:08Guruljka

    marcangoló kérj részesedést a méztermelőktől:DD

  • 2007.12.12 15:15:06marcangoló

    Ó, bár egyet is ismernék. :-) De az én receptembe kevés kell...

  • 2007.12.12 15:26:54huhhh

    Marcangoló, még szerencse, hogy nem kell hozzá sok méz. Éppen komótosan csorgattam a mézescsuporból a mézcsorgatóval a mézet a tésztának valóhoz, amikor a férjem előbb hosszasan figyelte, mit csinálok, aztán megkérdezte:

    "Te tényleg ezzel fogod belecsorgatni az összes hozzávaló mézet? Nem túl lassú ez így? Miért nem veszel elő inkább egy kanalat?"

    Olyan aranyos volt...:))

    Mondtam neki, hogy a mézeskalácssütés nem a rohanás művészete. De azért tényleg szerencse, hogy csak kevés méz kellett bele :))

  • 2007.12.12 15:28:01Guruljka

    marcangoló, de a kevéshez is meg kell venni az egészet:DDD

  • 2007.12.12 15:32:14Kékfelhő

    S.O.S kérdés

    a csípős kaja árthat a tejtermelődésnek????

  • 2007.12.12 15:44:52zolnaid

    Nem. de pontosan mit ettél?

  • 2007.12.12 15:47:18Kékfelhő

    én még ott nem tartok, a barátnőm evett valami csípőset, ma meg már kevesebb teje volt, mint eddig



    szerintem nem ettől, inkább talán az lehetett, hogy kevesebb folyadékot ivott, mint eddig

  • 2007.12.12 15:49:39marcangoló

    Én még olyat nem hallottam, de átmehetnek az ízek a tejbe, ennéfogva a baba kevesebbet kér, és ettől kevesebb lesz.

  • 2007.12.12 16:01:33zolnaid

    Egyrészt kevesebb folyadék, másrészt ezer más ok is lehet. Szerintem önmagában a csípős kaja nem okoz ilyet, legfeljebb ha túl sós, el tudnék képzelni valami folyadékvisszatartást.

  • 2007.12.12 16:03:44Moira

    Én úgy halotam, hogy a csípős íz azért nem jó, mert átmehet valamennyi a tejbe, és a baba kevesebbett eszik.

    Viszont a sóska, és talán a spenót is visszavetheti a tejtermelést. De ezt olvastam, nem vállalok érte felelősséget.

  • 2007.12.12 20:13:58evatomi

    Huhhh, az én receptem szerint készült tészta nem deformálódik el, ugyanakkora marad, mint mikor kiszaggattuk, bár én elég vékonyra nyújtom, úgy 3mm-re.

    Eddig 3 adagot készítettem és mind jó lett, Tomi most azt eszi a párommal együtt :-))). A siker garantált! Épp azzal a gondolattal kacérkodom, hogy készítek egy házikót is valamelyik nap.

    Ja és kipróbáltam az almát, de párom azt mondta, hogy gyorsan vegyem ki, mert pont az a jó benne, hogy ropog ;-))!

  • 2007.12.13 07:12:59huhhh

    Evatomi, köszi, akkor a te recepted lesz a következő, amit kipróbálok. :))

  • 2007.12.13 07:32:04evatomi

    Huhhh, remélem, hogy majd elnyeri a tetszésedet neked is! Várom a beszámolód :-)!

  • 2007.12.13 08:36:38jtkata

    Hanna - megsütöttem és isteni lett, kösziiii!!! :)

  • 2007.12.13 19:40:25evatomi

    Lányok!



    Elkészült a mézeskalács házikónk!!!!!

    Akit érdekel, feltettem az iwiw-re.....

    Pintérné Joó Éva vagyok.

  • 2007.12.13 20:01:13Moira

    evatomi: megnéztem, nagyon guszta lett!

  • 2007.12.13 20:02:17huhhh

    Evatomi, fantasztikus a házatok. :)) De nekem Jockey Ewing is legalább ennyire tetszik. :))

  • 2007.12.13 20:39:42evatomi

    Moira és Huhhh!

    Köszönöm szépen a dícséretet, azt meg főleg, hogy tetszik az én kis Jockey-m :-)))!

    Remélem, hogy majd a lánykánk is kékszemű és szöszi lesz!

    Tettem fel egy másik képet is a rendes mézeskalácsokról is.

  • 2007.12.14 12:12:37Anura

    Guruljka, reformbejlihez is ilyen összeállítás kell, ugye? Mármint fél-rozsliszt, és másféle cukor, gyümölcs- vagy nádcukor?

  • 2007.12.14 12:36:28Guruljka

    Anura, bejglit még sosenemis csináltam, viszont a liszt befelezése általában működik.

    Répacukor helyett meg mikor hogy. Sütéshez a nádcukor nekem jobben bejött. Én nem tartok répa cukrot úgyhogy ha porcukor kell leörlöm ami van;)

  • 2007.12.14 12:55:04Anura

    Hm. Én gyümölcscukrot vettem múltkor, mert úgy hallottam az egészségesebb a fehércukornál, de sütésbe még nem próbáltam.

    Jók lennének valami reformsütik karácsonyra, mert várandósként se ehetek sok édességet, meg satöbbi.

    Még a krumplit olvastam tegnap bejlitésztához, gondolom olyasmi lesz belőle, mint a gombóc. :)

  • 2007.12.14 13:15:40Guruljka

    Anura, gyümölcscukrot raknak a diabetikus édességekbe is. Én is úgy tudom, hogy a fehérítettt répacukor a legkevésbé jó egészség szempontjából, ezért sem használom.

    Kísérletezgess kicsit, általában minden recept igényel egy kicsit több időt vagy némi változtatást, hogy meglegyen a megfelelő állag a teljes kiőrlésű lisztből is, de nem traghikus;)

    Egyébként eddigi tapasztalataim szerint a vaniliás kifli egyszerűen jobb lesz teljeskiőrléséű lisztből;)

  • 2007.12.14 13:22:10Anura

    A palacsintatészta Graham lisztből egyszerűen nem működött. :) De rozsliszttel akarok majd próbálkozni,s ztem is finomabb. :)

  • 2007.12.14 13:32:14marcangoló

    Anura, én már régóta használok gyümölcscukrot. Arra kell figyelni, hogy édesebb a hagyományosnál, ezért kevesebb kell belőle. Általában ráírják, asszem harmadannyi elég belőle.

  • 2007.12.14 13:39:47Guruljka

    Anura palacsinta tésztához én zabpehelylisztet használok. Az isteni! Semmi más változtatást nem igényel csak a liszt cseréjét. De lehet zabkorpából is palacsintát csinálni ami alacsony kalóriát is jelent. Ahoz kicsit több ttojás kell. Legalábbis nekem:)

    Egyébként én használok tk búza, tk rozs lisztet, zabpehelylisztet és zabkorpát is. Most már elég jól megsaccolom mihez mi lesz jó, de ez tényleg kisérletezés által jött, voltak áldozatok:DDD A zab nagyon édes gabona. Pl a gyerkeim jobban szeretik a zabkását mint a tejbegrízt, mert zamatosabb. úgyhogy az "átállás" óta nagy zab rajongó vagyok:D Mondjuk az is a legtartalmasabb gabona egyébként, de a zabkorpa nem tartalmaz sok kalóriát és jó bélpucoló no meg finom.

    Szóval aszondom kísérletezz bátran, elég hamar belejön az ember szerintem. Sütiknél meg ha a fele liszttet kicseréled működni szokott.

  • 2007.12.14 14:51:27Anyatünde

    Guruljka: zabpehelylisztet hol veszel? És mennyiért?



    A zabkását én próbáltam a közönséges Fortunate zabpehelyből, nekem ízlett, csak egyszerre volt rágós és taknyos az állaga... de ízre jó volt. :)

    Viszont zabpelyhes sütikhez nem merek a Fortunate cuccból hozzáfogni, nekem túl vastagnak tűnnek a zabpelyhek.

    Nyihahahaha!!! :D



    Ööööö... én nem vagyok teljesen bizonyos benne, de... a nádcukorban nem ugyanúgy szacharóz van, mint a répacukorban?

  • 2007.12.14 15:26:54Guruljka

    Anyatünde, zabpehelyliszt van DM-ben is, bioboltban, de előfordult már Tescoban is. Nekem mázlim van, mert van a sarkon egy biobolt és ott általában van. Konkrét árat nem tudok mondani, de nem vészes asszem. Igazad van szacharóz a nádcukor is, csak kevésbé buzerált cukor, nem fehérítik és kezelik agyon, így barna, van neki egy kis diós-mézes íze, nem csak édes. A nagy vegyi tisztítás nélkül elvileg megmaradnak benne a vitaminok ásványi anyagok is, így életatnilag elvileg kedvezőbb azért a hatása, mint a répacukornak. De olvastam már olyat is ami szerint más a fleszívódása, de nem valami komoly helyen, úgyhogy erre azért nem vágatnám el a torkom:) A barna répacukor általában melasszal vissza van csak színezve:( ezért preferálom a nádat, de garancia az nincs semmire persze...

    Anynatünde próbáld meg simán úgy megcsinálni a zabkorpát, mit a tejbegrízt. Nagyon finom. Ha valakinek székrekedése van, melegen ajánlom, mert a zabkorpa tud rendesen belet pucolni... De fogyózóknak is lehet egy jó édesség, akár vacsira is a tejbezabkorpa édesítővel fahéjjal, zsírszegény tejből.

  • 2007.12.15 10:52:40Anura

    Köszi lányok, tegnap elmentem, bevásáltam mauritiusi nádcukrot (?), meg gyümölcscukrot ismét,- igazad van marcangoló, azért is vettem meg, hogy kevesebb kelljen belőle, nem szeretem a túl édeset - tönkölylisztet és rozslisztet. Most ott tartok, hogy ezen kívül csak Graham liszt van itthon, remélem azért ebből is lehet kotyvasztani.

    Guruljka, zabpehelylisztet nem találok közel s távol, esetleg ledarálom mákdarálóval a zabpelyhet?

    És tudtok valamit a búzacsíráról? Nagyon jó élettani hatása van, meg minden, de lisztbe keverhető vajon?

    No meg olyasmivel kísérleteznem kéne, hogy amaránt.. az ilyen kis bogyó. Müzliszeletnek finom, amúgy nem igazán buktam rá.

  • 2007.12.15 12:00:38Guruljka

    Anura a vitamil univerzális lisztben is van búzacsíra. Ha finom liszt kell mindenképp, akkor azt szoktam venni. Az a tartalék;)

    zabpehelyliszten mostt ámulok ésé bámuulok, hogy nincs. lehet, hogy pont hiány lenne? Megpróbálhatod elvileg az is úgy kéészül, hogy a zabpelyhet őrlik.

  • 2007.12.15 14:57:20Anura

    Köszi Guruljka :)

    Nincs biobolt a közelben, csak a Hartelnek van egy polca, ahol pár ilyet lehet kapni.

    Vitamilt se láttam még, csak Vitalisztet, még állagban az hasonlít eléggé a finomliszthez, nem is rossz ötlet! :)

  • 2007.12.15 19:54:57huhhh

    Evatomi, megnéztem a sütigyáras képet is az iwiwen, nagyon ügyes vagy!

    Én egyszer próbálkoztam a cukormázas díszítéssel, amikor még kicsik voltak a gyerekek. Akkor ragadt és úszott a konyha a máztól, így hát sürgősen áttértünk a "száraz" díszítésre (magok, mandula, aszalt gyümölcs, ilyesmi), dehát a tieid tényleg sokkal szebbek!

    Holnap délután akarjuk kipróbálni a te recepted. Igazság szrint én már ma is nekikezdtem volna, de a lányaim ragaszkodtak hozzá, hogy ők is részt akarnak venni benne. Ma este délután és este meg ugye "party time" (ma van a kisebbik lányom bulival összekötött táncvizsgája, úgyhogy ott a helyük)...

  • 2007.12.16 14:07:59evatomi

    Huhhh, remélem, hogy sikerrel jársz :-)!

    A cukormáz nem izgatta Tomit, ő tökéletesen elvolt azzal, hogy szórhatta a dekorcukrot és előtte kenegethette a kalácsokat tojásfehérjével. A házdíszítésbe viszont aktívan részt vett: én nyomtam a mázpöttyöket, ő pedig lelkesen ragasztgatta a cukorkákat és ziziket bele :-)))!

    Mégegyszer köszönöm a dícséretet!!!!

    Aztán majd kérem ám a beszámolót!

  • 2007.12.16 19:16:47panka

    Megsütöttem az eredeti hanna receptet, higgyétek el, elronthatatlan. Először is teljes kiőrlésű tönkölylisztből csináltam. Aztán nincs mérlegem, mindent per sacc dobáltam bele. Valamint a sütőt se ismerem még, mert tökúj. Nagyon finom lett, aznap és másnap is puha.

    Viszont nem tartott rövid ideig, úgy öt órahosszán át pepecseltünk vele. Igaz, közben hatalmasakat vihorásztunk.

    Sajnos karácsonyfadísznek új adagot kéne gyártani, de arra már nem kerül sor az idén.

  • 2007.12.16 20:03:48Win

    marcangoló,



    megsütöttük a mézeskalácsodat, király lett, eddig két napos meló volt, most meg egy délután sem, köszi:) és esküszöm, finomabb is, nem olyan kemény, mint amikor 40 dkg mézzel készült.

  • 2007.12.16 20:51:22huhhh

    Mi Évatomi receptjét próbáltuk ki délután. Kicsit kevés méz volt itthon, ezért nem akart összeállni a tészta, egy narancs levével segítettem a dolgon, a többit a recept szerint csináltam, szuper lett. Illatos és finom puha. Gondoltam, bedobozolom, hogy nem száradjon meg, de mire odajutottam, nem volt mit bedobozolni :)), pedig két tepsivel sütöttem.

  • 2007.12.17 10:35:16Anura

    Hi-hi :)))

    Hanna receptjét használom évek óta, nekem is mindig puha már a legelején a mézeskalács.



    De panka, őszintén csodállak. Sose mertem sacperkábé dobálni kajába semmit, mert féltem az elrontástól/kidobástól, mindig inkább aggályosan lemérem, főleg sütiknél.



    Húsoknál, amiket ismerek, ez nem gáz, de sütiket nem kockáztatok :D

  • 2007.12.17 21:54:46panka

    Anura: olyan új a háztartás, hogy vagy semmit se csinálok, vagy bármit, de nagyon bátran :D

    Egyébként Jamie Oliver szerint is dekázni kell a sütiknél. Nem tom, én intuitíve sütök/főzök. Lehet érzeni a tésztán, hogy mikor jó, nem?

    Én meg a húsok miatt csodállak. Bele se vágok, mert nekem vagy véres lesz, vagy csizmatalp. Inkább kényszervegaságon tartom magunkat. Leglább sokáig élünk :)))

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta