SZÜLŐSÉG

Bébinapló: könyvből tanítsuk aludni a babát?

2007. december 10., hétfő 11:20

Tudom, hogy mindenki azt javasolja, hogy ne olvassak szakirodalmat, de azt hiszem ez egyszerűen megkerülhetetlen, hiszen az ember nagyon szeretne jó anya lenni és mindent jól csinálni. Persze vannak az „ösztönanyukák”, akik biztosak benne, hogy mindent jól csinálnak, és én nagyon irirgylem is őket, mert azt gondolom, tényleg az a legjobb, ha a szeretet irányítja a gyerekkel való bánásmódot, csak hát én sajnos nem vagyok ennyire magabiztos.Ezért mindent elolvasok, amit csak lehet, pszichológiai témájú könyvektől kezdve a szoptatásig mindent, de elsősorban természetesen az alvási tanácsok érdekelnek, mint minden kezdő anyukát.


Utólag persze én is legyintve fogom azt tanácsolni más anyukáknak, hogy ne olvassanak szakirodalmat, mert úgysem lehet őket haszálni, hiszen minden gyerek más. Ráadásul valóban nehéz olyan könyvet találni, aminek a felvetéseivel az ember teljes egészében egyet ért. Itt van például a nagyon sokak által ajánlott Éjszakai gondoskodás. A könyv alapelve nagyon közel áll hozzám, én is úgy gondolom, hogy mindennek az alapja a kötődést segítő nevelés, ami kihat a felnőtt korra is, ennek ellenére sok mindenre nem tudtam használni a könyvet, mert nem gondolom, hogy egy ágyban akarok majd aludni a nyolc gyerekemmel és az olyan mondatoktól, hogy „ az óvodás korú gyerekkel már meg lehet beszélni, hogy az éjszaka nem korlátlan szopizásból áll” egyszerűen megijedek. Hiszen Abigél még csak 7 hetes, hol van az óvodáskor. És egy altatatásról szóló könyveben nem túl hiteles az sem, hogy ha a baba nagyon nyűgös, ültessük autósülésbe és autózzunk vele. Ezt a módszert könyv nélkül is ismertem, de akkor sem vagyok hajlandó este 11-kor, nulla fokban autózni.

A Suttogót mondjuk én nem tartom annyira radikálisnak és elfogadhatlannak mint sokan, egyszerűen csak a legtöbb dolgon röhögnöm kell. Például hogy ébresszük fel a csecsemőt reggel hétkor. Mutassanak nekem egy olyan kismamát, aki reggel hétkor kipattan az ágyból és felkölti csecsemőjét akkor is, ha az éppen nyolcig aludna. Lehet, hogy van ilyen, és minden tiszteletem az övé, nekem ez nem megy. Másik kedvencem, hogy ha „látja a babán az álmosság jeleit, tegye le aludni”. Könyörgöm, ha én csak úgy le tudnám tenni aludni, valószínűleg a kezembe se vettem volna a könyvet. Ráadásul meggyőződésem, hogy a Suttogó, a nem szoptatott amerikai babákra lett kitalálva, ott ugyanis úgy tudom, nem annyira elterjedt a szoptatás. Az én cicifüggő babám ugyanakkor aligha fog mély álomba merülni attól, ha susogok a fülébe, ha egyszer van cici is. Egy másik altatós könyvben meg azt olvastam, hogy ha minden reggel azonos időpontban adunk enni a csecsemőnek, akkor egy idő után majd türelmesen várakozik az ágyában akkor is, ha esetleg hamarabb felébred. Elképzelem, ahogy Abigél édesen gügyög a kiságyban és megvárja, hogy hét harminc legyen. Már ha egyszer eljutunk oda, hogy mosolyogva és magától elalszik a kiságyában, valljuk be, legtöbbször még azért most is nálunk köt ki.

A szakirodalom mániámhoz amúgy az is szervesen hozzátartozik hogy engem tényleg és komolyan meg lehet ijeszteni az olyan mondatokkal, hogy „aludj csak együtt a gyerekeddel, majd kilenc éves korában sem fogod tudni kitenni és soha többet nem fogsz szexelni.” Nyilván sok-sok tapasztalat, és magabiztosság szükséges ahhoz, hogy az ember ilyenkor vissza tudjon majd vágni: a nagy lótúrót. Én sajnos még nem tartok itt, de kezdek már hinni a gyerekemben, hogy ő tudja mi a jó, és ez csodálatos érzés. És hiszek abban, hogy fejlődik, és azzal változnak az igényei is. Hiszen Abigél az első négy hétben folyamatosan rajtam lógott, nem lehetett kiszedni a bébierszényből, sőt csak abban volt hajlandó aludni. Ma 7 hetes, és már bele sem hajlandó ülni. Hiszen ő már ismerkedik a világgal, és olyan helyen szeret lenni, ahonnan tud szemlélődni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.12 07:36:41Meni

  Vissza az eredeti kérdéshez: én is elég sok könyvet elolvastam, amikor még azt hittem, hogy lesznek instant használati utasitások a fiamhoz :)

  Egy könyvünk van, ami teljes egészében bevált - legalábbis a fiamnál - és a segitségével egy hét alatt lett napirendünk és véget értek a fél órás álomba sétálgatások is. Az a cime, hogy Minden gyerek megtanul aludni. Nagy előnye, hogy rövid és tényleg praktikus, ha nem tetszik a módszer vagy nem válik be, akkor sem több száz oldalon rágtad át magad, feleslegesen. Szerintem érdemes megpróbálni. Én most fogom újra elővenni, mert a lányom lassan eléri a három kilós súlyt, és nagyon lassan, türelmesen szeretném beleszoktatni a saját ágyába...

 • 2007.12.12 09:45:14220volt.hu

  Cozumel!  Köszi a bíztatást! Nos nappal úgy 2-3-szor 15-20 percet hunynak.

  Amúgy eddig én is azt csináltam, hogy aki felébredt kapott enni, a másikat meg felkeltettem, de sokszor nem bírtam visszaaltatni és ugye ott a dilemma, aki végre átaludá az éjszakát az nemfogja, sőt én szoktatom, hogy eszünk éjjel. Akkor végül hogyan fognak leszokni az éjszakai evésről?

  A másik kérdésem, hogyan etettél egyszerre? Azt nem írtam, hogy tápot esznek és hozott anyatejet, nem bírtam szoptatni. Nekem délelőt 4 órában van segítségem, amúgy a legtöbbet egyedül vagyok. A párom sokat ügyel, ha meg itthon van, hát segít, de nem az igazi (mert szerintem hadjuk sírni és fordítsuk hasra a gyereket, sírjon úgy, mert úgy nem bírja olyan sokáig, mert majd meg fullad, az nem segítség), mert apa csak a mosolygós, jól evő-büfiző gyereket bírja hosszú távon, aki addig játszik amíg apának kedve van, utána egyből elalszik....

  És nem tudok kétfelé szakadni.

 • 2007.12.12 15:18:31cozumel

  En sem birtam sokaig szoptatni, ugyhogy nalunk is a tapi ment. Kivaloan lehet etetni kettot, sot, tulkepp egyiket sem kell fognod:D:D:D  Raraksz egy puha kisparnat v. takarot a gyerekre, ami konnyen besupped, belenyomsz a kozepere egy kis arkot a tenyered elevel, es belefekteted a cumisuveget. Mar isznak is egyedul! Azert persze nezni muszaj oket folyamatosan, nehogy felrecsusszon az uveg.  Bufiztetni is siman lehet a kettot: az egyiket az oledben, hasra forditva, a kis feje logjon lejjebb a combodnal. A masikat meg a valladon atvetve. Papirt keszits az agyra annak a feje ala, aki a combodon van.  Felvenni is lehet mindkettot egyszerre: tedd oket szorosan egymas melle, haton.

  Nyulj be mindket oldalon a derekvonalnal, es keresztbe nyulj fel az ellentetes oldalon levo baba nyakaig. Szoval a jobb tenyered a baloldali baba fejet fogja es forditva. Hajolj jo kozel hozzajuk, huzd oket magadhoz, es ha erzed, hogy biztosan fogod oket, akkor emelkedj fel a derakaddal.

  Ez akkor hasznos, ha egyszerre sirnak nagyon.  Nem irtad, mennyire sirosak. Vagy az csak akkor fordult elo, hogy nagyon sirtak, mikor gyumolcslet kaptak?  Az ejszakai evesrol meg 1-2 (vagy tobb) honapig sem fognak leszokni. A kisbabak nem ugy mukodnek, hogy a konyvek irnak roluk valamit, oszt az ugy is van. Ahany baba, annyi fele.

  Leszokhat az ejszakai kajalasrol, mint az enyemeket is leszoktattam 6 honaposan. Ebrednek majd mas miatt. Nem akarlak elkeseriteni, de az enyemek 2 es fel eves koruk elott nem aludtak at egy darab ejszakat sem. A nappali alvasuk is sokszor katasztrofalis volt, 6 honapig peldaul zero.  A babak-kicsi gyerekek-nagyon maskepp mukodnek, mint mi felnottek. EGyreszt a testuk meg sokmindenre nem erett. Peldaul nem ugy vannak naluk a melyalvas-eberalvas periodusok, mint nalunk. Masreszt nincs meg az a biztonsagtudatuk, mint Neked meg nekem. Ejszaka van, sotet van, sokmindentol felhetnek, vagy csak egyszeruen felebred es kellessz neki. Ez errol szol. Piszok nehez, nekem ezert nem is lesz tobb gyerkoc, mert meg egyszer nem tudnek 2-3 even at zombi lenni.  A hazassagodba nem szeretnek beleszolni, de egy ovatos beszelgetest kezdemenyezned kellene apaval. A gyerek nem kiskutya, hogy ha meguntam a simizest, akkor bezavarom a sarokba. A gyerek ordit. Ezek hozadekok.

  Orditani nem hagyjuk a picit, (most nem a hisztizo ketevesre gondolok, hanem mondjuk masfel ev alatt), mert kegyetlenseg. Olvass el barmilyen szakkonyvet errol, mind azt irja, hogy a szulo-gyerek bizalom kialakulasanak az az alapja, hogy a segitsegert siro csecsemore reagalunk!  Szoval kitartas. Most etesd mindkettot ejszaka, hogy legalabb 2 etetes kozt tudj aludni. Aztan 2-3 honap mulva, ha leszoktatod oket, egyszerre fogod leszoktatni oket ugyis.

  (ja, nem irtad, korababak voltak a fiuk, vagy idore?)

 • 2007.12.12 15:29:02evaandrea

  3 hónapos korig nemlehet elkényeztetni a gyereket, bármennyit is van testközelben, de utána azért már lehet szoktatni arra, hogy el tudjon egyedül is aludni. Szerintem a szoptatással való altatás azért nem túl szerencsés, mert bár egyszerű, gyors, de a gyerek nem fog több évig szopni, és később nagyobb erővel jelentkezhet az elalvás körüli probléma. 3 hó után jö az ujjszopás, vagy valami tárgy a kézbe, a legkisebb fiam a lepedőt szagolgatja a mai napig, a legnagyobb a takaró + ujjszopi..bármi variáció lehetséges.

  Az éjszakát onnantól kezdve, hogy a 6 kilót elérték, átaludták.Minden cirkusz nélkül.

  Én aranyszabálynak tartom, hogy gyereket soha nem ébresztek fel!!!! Ha már jár bölcsibe, oviba nyilván van ilyen kényszer reggelente, de csecsemőt, különösen azért, hogy egyen, nem érdemes, ő úgyis jelez. Az is előfordult z első fiamnál, hogy 6 órát aludt nappal...a kis újszülött összekeverte a nappalt az éjszakával...

  Szorulásos gyereknél, de felnőttnél is segít a sok folyadék. Az alma normalizálja a székletet a túl gyakori kakinál.

 • 2007.12.12 15:51:37cozumel

  Evaandrea  szerintem masfel eves korig sem lehet elkenyeztetni, barmennyit is veszed fel:-)

  Szoktatni meg vagy lehet, vagy nem.

 • 2007.12.12 17:18:48Panda83

  "Hogy én mennyire ugyanígy csináltam! :-) Mármint, hogy én is rengeteg szakirodalmat olvastam, de egyiknek sem váltam feltétlen hívévé. És szerintem ez így jó. Az ember szépen kiválogatja magának a szimpatikus gondolatokat, és abból kreál egy saját gondolatmanetet. Ami így már biztos, hogy rátok szabott, mert ami nem passzol hozzád, vagy a babádhoz, azt úgyis kihagyod."  boribon teljesen egyetértek veled a fentiekben!  Nem akarok senkit sem rábeszélni az együttalvásra, nálunk ragyogóan bejött. Az első gyereknél sokmindent kipróbáltam, mikor olyan fáradt voltam este, hogy véletlenül szoptatás után(közben) elaludtam, lelkiismeretfurdalásom lett. Később rájöttem, hogy így elégedett a gyermekem, akkor én is elégedett vagyok. A kisebb gyereket meg sem próbáltam kiságyhoz szoktatni, mindannyiónk megelégedésére végigaludtuk az éjszakákat... Lelkiismeretfurdalás nélkül, mert a nagy gyerek 2 és 3 éves kora között átszokott a nagyfiús (rácsok nélküli) ágyba és büszkén aludta át ott nagyfiú módjára az éjszakákat... A szexről sem kell lemondani ezidő alatt, ágy nélkül is megoldható - fantázia kérdése.

 • 2007.12.12 17:57:15ÉletFaMag

  Nálam Jean Liedloff kontinuum-elve adta meg a "feloldozást" alvás (és egyéb) ügyben. Addig próbálkoztam a kiságyban altatással, de borzasztó érzés volt otthagyni a kisbabámat, majd egy idő után úgy csináltam, mintha véletlenül belealudtunk volna mindketten a szopiba a nagyágyon :-)). Aztán megbeszéltük a férjemmel, h akkor velünk alszik a gyermek. Ezek után került a kezembe a fenti könyv, mely elolvasása után teljesen megnyugodtam, h jól súgnak az ösztöneim.

 • 2007.12.12 19:55:30evaandrea

  Cozumel,

  azért én láttam olyan gyereket, akit csecsemő korában "rontottak el", és másfél -két éves korában kevesebbet aludt, mint egy normális felnőtt. És nem arról van szó, hogy a gyereknek nincs alvásigénye, csak egyszerűen nem szoktatták neki megfelelő napirendre. Sok gyerek, az enyémek is felpörögtek, ha fáradtak voltak. Ha a megfelelő időben nem fektettem le őket, akkor nagyon nehéz volt alvásra késztetni őket, úgy tűnt, mintha nem is lettek volna álmosak. Pedig csak átestek a holtponton. Épp ezért életkoronként változóan, a gyerek igényétől függően volt az alvásidő. Mindig ugyanúgy. És ez a csecsemőt megnyugtatja, megszokja. Ez így van a kisággyal is. Ha azt szokja meg, ott szeret aludni, de ha a mama tudat alatt nem akarja , hogy ott aludjon, nem fogja megszokni...

  Még egy kis állatot is lehet szoktatni, nevelni, nemhogy egy kisbabát! Csak azt kell akarni, ami jó a babának.És aludnia fontos. A folyamatos kialvatlanság rengeteg betegség alapja....

  Én nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerek jól pihentetően , mélyen és eleget aludjon. Ez meg leginkább a saját ágyában, otthon történhet, úgyhogy 6 évig a koradélutáni programm megvolt...

 • 2007.12.12 20:15:51zolnaid

  Hát evaandrea, ebbe muszáj beleszóljak, mert ezek szerint az én lányom is "rontott"... az nem úgy van ám, hogy van egy tankönyvi adat, és akkor minden embernek annyi az alvásigénye, akinek meg eltérő, az el van kényeztetve. Egyszerűen van, akinek kicsi az alvásigénye, és van akinek nagy, és sajnos ez gyerekkortól meglevő tulajdonság, nem nagyon befolyásolható. Amíg a gyerek alszik x órát, kipihenten ébred, és nem nyűgös, addig az az alvásigénye, akkor is, ha két órával kisebb a tankönyvi átlagnál, és akkor is ha nagyobb. (Persze, valóban nézhető úgy is, hogy vannak rosszul szokatott, elrontott gyerekek, de ennyi erővel ugye, a többet alvó meg lehetne más nézőpontból fáradékony, erőtlen, világlustája.)

 • 2007.12.12 21:07:53cozumel

  Evaandrea  Ne hulyeskedj, az nem kenyeztetes, hogy rahagyod a gyerekre, alszik vagy sem. Nana, hogy nem szabad odaig eljutni, hogy a gyerek felporgesse magat.

  Amirol Te beszelsz, az a szulok figyelmetlensege (ti. hogy nem ismerem annyira a babam, hogy altatom, ha latom a faradtsag jeleit rajta).  Elkenyeztetni egy gyereket onnantol lehet, hogy TUDATA van, felfogja, hogy bizonyos dolgokat bizonyos viselkedesformakkal ki lehet preselni a szulobol stb. Mint ahogy nevelni is csak onnantol lehet, elotte max kondicionalni.  A rendszeres es kielegito alvast en is fontosnak tartom, ki is alakitottam az ikreimnel, de bizony nem sikerult 7-8 honapos koruk elott, es meg utana is sok visszaeses, hullamvolgy volt, ejjel is, nappal is.

 • 2007.12.12 21:39:06druantia

  Evaandrea, azt írod: "Épp ezért életkoronként változóan, a gyerek igényétől függően volt az alvásidő. Mindig ugyanúgy." Nem kötözködni akarok, ha nálatok működik a dolog, akkor lehet benne valami, de én pont azért nem szabtam meg egy "mindig ugyanakkor" időpontot a lefekvésekhez, mert a gyerek igényei időnként eltérhetnek a szokásostól. Én akkor fektetem le, ha álmos. Soha nem hagyom túlpörögni és nem teszem le akkor sem, ha még nem alváskész.  Csak körülbelüli lefekvési időpont az este kilenc óra, előfordul, hogy már nyolckor alszik, de olyan is van, hogy csak fél tízkor. Attól függ, milyen volt a napja, mennyire fáradt el, mennyire van felhúzva. Mivel nem stresszes a lefekvés, nem stresszes az éjszaka sem. Ráadásul én is lelkes együttalvós vagyok, ami szintén rengeteg előnnyel jár, legalábbis számunkra.

 • 2007.12.12 22:27:28220volt.hu

  Nos 33. hétre születtek császárral, fenyegető méhfalrepedés miatt, mert én 48 kg-os kisdarab ember vagyok (voltam, akkor 65), tovább nem volt hely, a méhfal már csak 1 mm-es volt. Mondtam is a dokinak, hogy higgye el ki fogok pukkadni, nagyon szarul voltam, de ugye nem volt "rendes" fájás, az az 1 mm-es néhfal nem bírt már olyet. 2220és 2330 grammal születtek, én modtam is, hogy ezért életműdíjat kérek. :-)

  nos hasfájósak voltak eléggé, de mostmár sokat javult a helyzet, azt hiszem, ha figyelem az igényeket sokszor már meg tudom előzni a sírást, ha már elfáradt a játékba, kéne valami új játék, ilyesmi, ekkor vendégeskednek egymás ágyában, játszószőnyeg, stb.. és ha fáradt a hordozóban kicsit ringatom és kicsit alszik....  tehát azt mondhatom nem sírnak olyan sokat. A nagyobb fiúcskát nagyon nehezen tudom este elaltatni, ekkor van nyűglődés, most volt nagy sírás is, de ez hasfájás volt, megoldottuk.

  Amúgy mi a véleményed a levegőzésről? az anyósom szerint, ha nyűgösek, tegyem ki őket, akár vacsi alőtt is egy fél órára, délelőtt, délután, bármikor. nem tudom. Ha sír a gyerek tegyük hűvösre? Jó ez túlzás, én is a délutáni nyűgösködés kezdetéig szoktam várni a sétával, na akkor megyünk. Kár, hoyg most annyit kell öltözni, és hogy a harmadikon lakunk.

  Ilyen kitámasztós etetést én is szoktam néha, de mostanában olyan kis izgágák, meg erősek, hogy kiverik folyton a szájukból a cumisüveget, viszont nem merem felvenni őket egyszerre mostanság, mert az már vagy 14 kg. na és ha nagy a sírás megy a rúgkapálás, csipkedés, és mindig elkapnak egy két hajtincset és abban kapaszkodnak. De végül is nincs vesztenivalóm, lehet megpróbálom.

 • 2007.12.12 23:04:52cozumel

  220.volt!  En meg most is felveszem sokszor a kettot, ha pl. hosszu setanal elfaradnak, vagy tancikalni, pedig ketten egyutt mar 32 kilo korul vannak:-)))

  Persze, ok mar megertik, hogy ne ficankoljanak es a fejuket sem kell tartani.  Nagyon szep sullyal szulettek, foleg, hogy ilyen koran! Az enyemek 36+2-re szulettek, fejenkent ket es fel kiloval.  Nos, a koraszulott babaknal meg+ a csaszaros babaknal meg gyakrabban fordulHAT elo alvasproblema. Azert nem jo a problema szo, merthat ez teljesen eletkori sajatossag, igazabol csak nekunk problema:D

  De altalanossagban a korababak nagyobb turelmet igenyelnek, az, hogy nem igazan sirosak, mar kivalo eredmeny! Szoval valamit megiscsak tudsz Te!!!  A levegozesrol az a szakvelemeny, hogy mindenkepp jot tesz a babaknak, hacsak nem nagyon szutykos-kodos-paras hideg van, vagy nincs tul eros szel.

  Mivel az enyemek Mexikoban szulettek, es ott meg marha MELEG volt, ezert en kora reggel, es este 6 utan vittem oket setalni. Ketszer egy orakat rottam az utakat veluk, legalabb talalkoztam emberekkel es a kilok is megindultak lefele.  En ugy csinaltam, hogy furdes/1 ora seta/etetes/altatas. Igazabol az esti elalvassal nem is volt gond mar ebben a korukban (akkor jott elo ujra, mikor megtanultak felallni a kisagyban) viszont ejjel sokszor ebredtek.

  Igazabol tobb mint keteves korukig ejjelente 5-6X keltek, szerencsere legtobbszor eleg volt egy kis simogatas, vagy cumit visszaadni, beszelni hozzajuk egy kicsit.  Mivel a ferjem este kesoig dolgozott sokszor, ugy 3 honapos koruktol egyedul fektettem oket (elotte a delelotti muszakot kerte, dehat vegtelensegig nem lehetett). Ekkor letettem oket, becsuktam az ajtot. Ha sirtak, bementem, megvigasztaltam oket, kijottem. Ha par percig nem maradt abba a siras (mert par percig erdemes probalkozni, foleg, ha csak nyoszorog a baba, nem torkaszakadtabol uvolt) megint bementem, megint megnyugtattam oket, megint kijottem.

  Ezt megismeteltem addig, amig el nem aludtak.

  Par het alatt egyre kevesebbszer kellett bemennem, es egyre rovidebb ideig tartott a tiltakozas.  Ha csak egy gyerkoc lett volna, megvarom, hogy elaludjon a karomban, ahogy a ferjemmel kettesben csinaltuk, de igy ra voltam kenyszerulve erre a modszerre.  Ezt egyebkent a Ferber modszerbol tanultam, csak ott azt tanacsoljak, hogy mindig hosszabb ido utan menj be, es ne is erintsd meg a babat, csak beszelj hozza nyugodt hangon. Van, akinek ez bevallik, nekem muszaj volt felvennem, megvigasztalnom, es ugy probalkoztam ujra.  (bar a ferberezest 6 honapos kor elott nem is javasoljak, es ugye korababaknal minden fejlettsegi szakaszra ra kell szamolni a kimaradt idoszakot, tehat nalatok ez kb. 8 honaptol johetne szoba, de a szukseg ugye nagy ur, egy probat meger)

 • 2007.12.12 23:07:52cozumel

  Ja, es mindebben az a legnehezebb, hgoy Te ezalatt az ido alatt teljesen nyugis tudj maradni, ne erezzek Rajtad a babak a feszultseget!

 • 2007.12.13 22:06:41evaandrea

  A csecsemők pár hónap után rendkívül ügyesen tudják irányítani a szüleiket.A viselkedésükkel tudnak minket befolyásolni, tehát nyilván fordítva is igaz....(a sírással nagyon klasszul el tudják érni, amit akarnak)A kényeztetés alatt igazából olyan dolgokat értek, ami extrém eset, amikor mondjuk órákig tart az altatás, vagy a kifáradt, tehetetlen szülők egyszerűen mindent ráhagynak a gyerekre, nem muszáj lefeküdni, majd összeesik valamikor...Sajnos nem 1 ilyen esetet láttam...Persze minden gyerek más, és akár órákban is eltérhet az alvásigény, de én nem hiszem el egyszerűen, hogy másfél -két éves gyerek alvásigénye olyan kicsi legyen, hogy nappal nincs szüksége alvásra! Érdekes módon az ilyen gyerekek a bölcsiben, oviban meg alszanak...szóval rossz szoktatás.

  És ez nem csak a mamának rossz, a gyereknek nagyon káros is. Az idegrendszeren így jól lehet rontani...mindkettőjükén...

  Druantia, az életkornak megfelelő alatt azt értettem, hogy pár hónaposan naponta többször, aztán úgy másfél éveskorig naponta kétszer , onnantól 6 évig napi 1x aludt a gyerek. A mindig ugyanúgy nem az óra, hanem a ceremónia menetére vonatkozna, hisz az életben pont úgy van, ahogy írod, néha előbb, máskor később van a lefekvés.A Te helyedben én is a gyerekkel aludnék.

  Nálunk más helyzet volt, úgyhogy ők az ágyukban aludtak, aztán néha átjöttek. Ha már nagyon szorongtunk én visszavittem a helyükre őket. Mindegyik gyerekemnél volt egy időszak, amikor a sötéttől féltek, aztán boszorkányoktól, meg szörnyektől és szellemektől...

  A levegőztetés egyébként jó hatással van az alvásra is. A két kisebb gyerekem délutáni alvása az erkélyen történt. Előbb babakocsiban, később kicipeltem a kiságyat. Télen is, csak a sok minusz vagy a jég-hó-eső miatt tértünk el. Imádták.

 • 2007.12.13 23:02:06cozumel

  "A csecsemők pár hónap után rendkívül ügyesen tudják irányítani a szüleiket.A viselkedésükkel tudnak minket befolyásolni, tehát nyilván fordítva is igaz..."  Szerintem az elso naptol kezdve:-)  Sokmindenben igazad van, de mit csinaljon az az anya, akinek a budos kolke nem felel meg az okos konyvekben leirtaknak?

  Hogyaszongya: a csecsemo eletenek elso honapjaiban 16-20 orat is alszik osszesen.

  Ahm. Ja. Az en ikreim 6 honapig napi (ejjelenkenti) 9 oranal kevesebbet aludtak. Es bizony, az esti lefektetes eleinte eltartott masfel oraig.

  Mert elotte akarhanyszor tettuk le oket, sirtak. Nem kicsit, hanem torkaszakadtabol.

  Azt meg nem tartottam kenyeztetesnek, hogy nem hagytam oket remenytelenul uvolteni.  Egyebkent egy ikresanya baratnom nyiltan vallalja, hogy o 2 honapos korukban betette az ajtot a lanyok szobajara, es hagyta, hogy sirjanak. O meg kinn olvasott.

  Par nap alatt a lanyok ataludtak az ejszakat, nappal anyuka kiegyensulyozott volt, es sajat szememmel lattam, hogy a most 3 eves csajok semmikepp nem serultek pszichesen, sot, es imadjak az anyjukat.  Ilyen is van, de ehhez alkat kell, en ezt nem tudtam volna megcsinalni...ugy hajnal 1 magassagaban reszeltem volna el az ereimet...

 • 2007.12.13 23:16:23Guruljka

  cozumel írhatnál egy mexikói ikres születéstörténetet!!  evaandrea én sem aludtam 1,5 éves koromtól Anyámmal ki is vetettek délutánra az oviból, mert zavartam a többieket. Szóval azért van ilyen. Pedig 2. gyerek voltam és anyám sem az a rámhagyós fajta, meg nem is mai csirke. Szóval a régi rend szerint neveltek.

  Tesómmal soha semmi ilyen gond nem volt.

 • 2007.12.13 23:58:45cozumel

  Gurulja!  Irnek en, csak attol felek, kisse hosszura sikeredne:D

  No meg, ki tenne ki az ekezeteket? (irulospirulos ikon)

 • 2007.12.14 08:09:15zolnaid

  Tudod Guruljka, azért érdekes, hogy az én lányom is alszik az oviban, (nyilván a csoportszellem hatása) ebben igaza van evaandreának, hogy nem szoktattam erőteljesebben a déli alvásra, csak ugye az alvásigénye nem nőtt az ovitól, így 11 kor fekszik és hétkor ébred kipihenten. Nyilván rosszul neveltem, de nekem bizony kellemesebb volt, mikor azt a plusz két óra alvást nem délután abszolveálta, hanem este, és 9-7 ig aludt, ami nekem sokkal elfogadhatóbb volt.

 • 2007.12.14 10:46:33eperke

  sziasztok,

  egy ideig csak olvasni volt időm és energiám, de most édesen alszik a babám :) Itt járt a gyerekorvos és azt mondta, h ne keltsem fel éjszaka enni, majd sír, ha éhes lesz :) Ennek nagyon megörültünk....De most meg nem hajlandó elaludni fürdés-etetés után, hanem ki kell vele ülnöm a nappaliba és ott alszik rajtam (anyukám szerint ez nagyon rossz a gerincének), amikor már nagyon elernyedt, visszaviszem a kiságyba (persze közben én is bóbiskolok a kanapén gubbasztva)és akkor megint elkezd először picit nyöszörögni és mire befekszek az ágyba már ordít....ekkor nappaliba megint ki... és fél3 körül vissza...bár ez ma fél5re sikeredett. Reggel alszik 8-9ig és éjszaka nem is akar enni...úgy érzem, h az nyugtatja meg, h testközelben van. Tegnap egyszer se volt hajlandó az ágyában elaludni, vagy ha úgy tettem be, h alszik, akkor is azonnal felébredt. Arra gondoltam, h vagy nagyon kell a közelségem neki, vagy annyira kalimpál a kezeivel, amiatt nem tud aludni. Ha hasra teszem, akkor simogatás, popsi rázogatás után elalszik, de a hasonalvásról meg annyit szörnyűséget hallottam, h nem merem éjszaka így altatni....

 • 2007.12.14 10:52:16eperke

  egyéb...már teljesen letérve az eredeti kérdéskörtől :)

  tegnap előtt begyulladt a mellem, kőkemény lett és piros (gyógymód: algopiryn, lanygyos vizes masszirozás, szoptatás, fejés, jegelés, borogatás...ebben a sorrendben)Másnapra jobb is lett, de azóta mindkettő fáj 1000-rel, nem gyulladt és nem kemény, csak fáj és érzem, h ahogy szopizott a baba, rögtön megtelnek és fejés után is azonnal megtelnek...igazából egész nap szoptathatnék, vagy fejhetnék...mert különben iszonyat fáj....de nem szedhetek egész nap fájdalomcsillapítót se. Már laktoherb teát se merek inni...

  Tudtok erre valami megoldást?

 • 2007.12.14 10:53:25eperke

  ja és asszem megveszem a suttogó c. könyvet.valamit kell olvasni.hátha beválik.

 • 2007.12.14 20:06:20eperke

  erre már nem jár senki? :(

 • 2007.12.14 20:16:01zolnaid

  Mellre, a fejést csak nagyon apránként szabad elhagyni. Holnapra jobb lesz. De a laktoherbet most tényleg ne igyad.

  Amúgy a baba gerincének egyáltalán nem rossz a rajtad alvás, hanem a te gerincedet, azt lestrapálhatja rendesen.

  Nekem különben hason aludtak, légzésfigyelővel a második.

  Mennyi idős a babád? Ha kalimpál a kezével, az bizony felkeltheti, esetleg valami laza pólyába belefér még?

 • 2007.12.14 20:17:55zolnaid

  Ja most látom, két hetes. Hát akkor valószínűleg szokatlan neki kint. A baba jól van mellen? Törzse feléd fordul, szája széle "kifelé" áll?

  Lehet lasan csökkenteni kellene ezt a fejést, ha amúgy igény szerint szopik, általában nem is kell. Sajnos a fejéstől is be tud a mell gyulladni.

 • 2007.12.14 20:33:57eperke

  Azért is gondoltam, h jó ha van lefejt tej a fagyasztóban, mert akkor, ha van egy kis dolgunk és a nagymama vigyáz rá, akkor nem kell aggódni, h mi van ha nem érünk haza pontosan, vagy előbb éhezik meg a szokottnál. Egyébként ez a fejés olyan macerás, szívesen el fogom hagyni, ha elég tejecskével megtöltöm a hűtőt és a mellem se fáj majd annyira....és figyelek majd, h fokozatosan hagyjam el.  Ma egész nap hason aludt és egyszer sem sírt :) Most kíváncsi leszek az éjszakára....úgy döntöttünk, h megpróbáljuk....légzésfigyelőt nem rakjuk be....asszem baba fog aludni, max. mi nem ...  És még egy változtatás: fürdés előtt etetem meg, hátha akkor nem ordítja végig az egészet...  Lehet, h kezdek belejönni a baba-mama ismerkedésbe!? :))))

 • 2007.12.14 20:38:09eperke

  Igen, asszem úgy fekszik szopi közben, ahogy az a "nagy könyvben" meg van írva (legalább vmi úgy megy, ahogy kell:).

  És azt hiszem, h a sok parám összefüggésben van némi depresszióval, amitől nagyon gyorsan meg akarok szabadulni... talán már jó úton haladok és ez Nektek is köszönhető :)))

 • 2007.12.14 20:49:57zolnaid

  Ja persze, tényleg mi fürdés előtt és után is etettük mindkét gyereket. A barátnőm egy hónapig kísérletezett a saját fiával, úgyhogy én hamar kitaláltam ezt szerencsére. Nyugodtabban veszik a pancsit úgy.

  Egyébként az első hónapok marha nehezek, szerintem nagyon is hogy ügyesek vagytok eddig, és az alvókája se rossz ám, (csak neked tűnik úgy).

 • 2007.12.14 21:41:18oreille

  Lányok!  miután itt talán kedden beszélgettünk a kakigondunkról, bánatomban ;-) megettem egy fél zacsi aszalt szilvát. másnap reggelre lett is termés a gyereknél. és azóta minden nap.

  az én szervezetemnek egyáltalán nem volt szüksége ilyen jellegű gyorsításra, így ezt nem is részletezném :-)))

 • 2007.12.15 01:48:00Anyatünde

  Eperke: lázad, ízületi fájdalmaid nincsenek? Mert ha igen, akkor vsz. nem ártana antibiotikummal megtámogatni a gyógyulást. (Augmentin Duo 2*1 g/nap)

  Háziorvos is felírhatja.

  Az összes penicillinszármazék antibiotikum szedhető egyébként szoptatás alatt. A baba lehet, hogy megérzi (hasfájás, megváltozott kaki; azt nem írom, hogy hígabb, mert az anyatejes babák kakijanagyon gyakran eleve elég híg), de ez nem törvényszerű.  (Nagyon zárójelben: esetleg bespájzolni legalább egy receptet tekintettel a közeledő ünnepekre? Ha esetleg ünnep alatt üt be a krach, ne kelljen ügyeletre rohangálnod.)  A borogatás nagyon fontos.Akár úgy is, hogy mikor lefekszel aludni, ráraksz a melledre mondjuk egy langyos vízbe mártott textilzsebkendőt. A jegelést a szülészdokinénim nem ajánlotta, mert elég rendesen apad tőle a tej. (de nálad pont az a "gond", hogy rengeteg van, ha jól értem.)  A kézzel fejéstől tényleg begyulladhat a mell, nekem is volt ilyen. Nekem az Avent mellszívó vált be, de ez elég egyéni, hogy kinek mi, továbbá csomó tejadó anyuka fej kézzel minden ilyen gond nélkül.  A 3 gyerekkel 9* gyulladt be a mellem, ha jól számolom, szóval már van némi tapasztalatom... :-((

  Ja és gyógyszerész lennék. ;-))

 • 2007.12.15 01:57:27Anyatünde

  Ja bocs, az kimaradt, hogy ajánlatos 7 napig szedni.

 • 2007.12.15 16:04:35salinger

  az én kis Simonom éppen most 1 hetes, es egyelőre egészen jól "működik". Megnyugtatásra en 5 napos korában kipróbáltam a zenét, és azonnal bevált, el sem hittem. Nem bébizenével indítottam, olyanok még nincsenek itthon, hanem Makámot hallgatunk, gyönyörő énekhang, csengő-bongó dallamok, végtelenül megnyugtatja a babámat. Próbálja ki, aki eddig még nem tette, szerintem nagyon korán kell elkezdeni, az újszülöttek még nagyon kíváncsiak mindenre.

 • 2007.12.16 11:11:05anyuska

  eperke,mellgyulladásom nekem is volt,nagyon kellemetlen tud lenni.

  Én is csak ajánlani tudom az Augmentint,negyedik mellgyulladásnál gondoltam úgy hogy na most már elég,és felírattam.Beszedtem egy 7 napos kúrát,azóta nem jött elő,addig visszatérő gond volt...

 • 2007.12.16 23:21:38eperke

  ...melleim már egész jól vannak, de lehet, h az ünnepekre tényleg érdemes egy receptet beszereznem...

  viszont a kislánykánk ma szinte egész nap sírt, 3 napja nem volt kaki, de a heim pálban és a madarász utcában is azt mondták, h ez normális egy anyatejes babánál. így végül nem vittük el beöntésre... a gyanús nekem az, h a legutóbbi nagy sírásnál kijöttem a szobából (úgy éreztem, h nem tudok már semmit se tenni) és 3 percen belül abbahagyta a sírást és azóta is édesdeden alszik. szóval lehet, h nem is fájt a hasa???

 • 2007.12.16 23:45:43eperke

  ...szegényt itt gyanusítgatom... :)

 • 2007.12.17 15:11:31eperke

  ma voltunk dokinéninél méreckedni és kiderült, h fogyott a hazajövetel óta...pedig eddig annyi tejem volt...lehet, h a gyulladás miatt "fogyott" el...szóval ezért nem volt kaki...most kap szopi után egy kis tápszert...

  azért nem értem pontosan ezt a dolgot, eddig sok (túl sok) tejem volt, most hirtelen kevés lett és ilyen gyorsan fogyitt tőle a baba?

  remélem nem lesz baja a táptól!

 • 2007.12.17 15:28:21cozumel

  Eperke!  NE adj tapszert, ha eszik, noni fog az anyatejtol is, ha nem eszik, a tapszertol sem!  Inkabb rakd mellre minnel gyakrabban!

  Basszus nem hiszem el, hogy javasoltak a tapszert egy olyan anyukanak, akinek boven van teje!!!!!!!!

 • 2007.12.17 15:30:24Nilüfer

  eperke, nem biztos, hogy fogyott, a kórházban sokszor rosszul mérnek.Mostantól kerzdd el mérni, mindig ugynazon a mérlegen.Mellesleg a fogyást te is látnád, nem? rögtön összszottyad efy csecsemő, ha fogy.

  Ha szopás után nem sír, kizárt, hohy éhes léenne, de ha sír, és szpotatod, akkor sem éhezik.Úgyhogy ln lehetm hogy hanyagolnám még a tápot.Inkább ha kell, óránként szopjon, neked is jobb, mert ha nem ürül ki a melled, attól begyullad.

  És ha hason szeret aludni, és egyébként egészséges, akkor aludjon hason.Mikor az enyém nagyok születtek, hason KELLETT altatni..ez mindig valami divatfüggő vagy mi..szóval ahogy a babáőnak jó.

  Három nap kaki nélkül anyatejes babánál nem gáz.Ha a hasa kemény, vagy görcsöl, amit úgyis felismersz,ha sose láttál, akkor kell segíteni.  Persze, ha téged a tápszerezés nyugtat meg, akkor kezdd el, de azt tényleg csak óráka, és mértékkel, mert azzal túl lehet etetni, míg anyatejjel nem.  Ezek nem kőbe vésett dolgok, csak szerintem vannak így, ha nem szeretnéd, akkor nem kell ám elfogadni:) csak egy a fontos, te magad ne aggodalmaskodj, egy csecsemő sokat sír, mert -ahogy mifelénk mondják-nem kukorékolhat, gyermek az:DDD

  Mindig azt csináld, ami nálad és a babánál bevált.Abból baj nem lehet. • 2007.12.17 15:32:07Nilüfer

  ja, és a szoptatási tanácsadó igazán sokaknak segített, biztos van itt, aki email címet vagy telefonszámot tud, én csak egy nagymamam vagyok:)

 • 2007.12.17 15:33:31Nilüfer

  még annyit, és eldugulok, ha két hetes, persze, hogy rajtad akar lógni:D hiszen kilenc hónapig benned lakott:)

  Lassan megszokja, hogy alvás után leteszed.

 • 2007.12.17 15:50:40eperke

  azért hihetetlen, h éhes marad, mert (kivéve, amikor sírósban van) akár 4-5 órát el van kaja nélkül és az éjszakát meg átalussza. én azt gondoltam, h az éhes baba megállás nélkül sír. a doki szerint meg azért nem sír, mert erőtlen...de ez hülyeség, mert szokott sírni és akkor ott kő-kövön nem marad. áááááá...agybaj...

  de a combocskája valóban lötyi lett...

 • 2007.12.17 15:56:32eperke

  ma este lemérjük és utána 1 hét múlva megint... remélem, h hízni fog!

  és ebben az egy hétben mérem szopi előtt és után (bár ezzel nem értek egyet). egyébként délben 60 g tejcsit szopizott és utána 40 ml tápot. 3 hetes lesz holnap és kb 3300 g. ja, és azóta is alszik, pedig doki szerint 3 óránként fel kéne keltenem, amíg 4 kilós nem lesz. múlt héten még azt mondta, h ne ébresztgessem....ez tényelg egy őrület!

  lehet, h tényleg az a legjobb, ha magamra hallgatok és megbízok az érzéseimben!

 • 2007.12.17 16:21:08cozumel

  Eperke!  Az allando mericskeles csak arra jo, hogy egy anyat jol felidegesitsen.

  Nalunk anno Mexikoban 2 hetente, aztan havonta a doki lemazsalta a gyereket, egyebkent merleget nem lattak.  HA van elegendo nedves pelenka-nem feltetlen kakis!!!- egy nap, ha a gyerek bore nem szaraz, szurkes, ha a kutacsa nincs beesve, ha erzed, hogy rendesen kiuriti a melled eves alatt, AKKOR a gyerek megkapja a megfelelo taplalekot.

  A hizas uteme pedig iszonyu valtozatos lehet, babaktol fuggoen is, neha megugranak rendesen, neha egyaltalan nem hiznak egy grammot sem, de ettol meg FEJLODNEK!  Javaslom, irj DENES ANNANAK az LLL tanacsadonojenek, o meg ennel is sokkal okosabbakat es megnyugtatobbat tud Neked mondani! Csak lehet, hogy 1-2 napot varnod kell a valaszra, mert o is negy gyerekes anyuka, de megeri vele felvenni a kapcsolatot!

 • 2007.12.17 17:19:53Pandi

  Eperke!  Persze semmit sem szabad túlaggódni, nem egyformán fejlődnek a babák, az is előfordul, hogy megtorpan a súlygyarapodás, de fogyniuk semmiképp sem lenne szabad. Szerintem a heti egy mérés, ugyanazon a napon és napszakban nem árthat. Ha kell, szoptasd gyakrabban, de tényleg az a legjobb, ha szakembertől kérsz segítséget, ahogy Cozumel írta, látod, mi is sokan sokfélét javasolunk.:)

  Én a mérést tapasztalatból írtam neked, mert az én gyerekem piszok rossz evő, és szinte sosem éhes.:)

 • 2007.12.17 18:07:31Moira

  Eperke!

  Nekünk az első két hónapban volt csak mérlegünk, hogy a rokonok, védőnő, stb megnyugodjon, hogy eleget eszik a gyermek (Olyan kerek már a feje, hogy mérleg nélkül is tudtam, hogy nem fog elfogyni), így legalább mondhattam nekik egy számot is.  Volt hogy a mérleg szerint szinte alig evett egy szopizásnál, aztán a másiknál meg "nagyon" sokat. Ahány mérleg, annyi súly.  Hidd el, észrevennéd, ha éhes maradna. Amikor nekem kevesebb tejem volt (pl ideges voltam, vagy csak ő akart többett enni a szokásosnál) akkor tudatta, hogy ő még tudna enni. Ilyenkor néha két korty víz volt a megoldás.Tápot sosem adtam neki.  Volt hogy óránként akart enni (és kapott is), aztán volt, hogy éjjel kilenc órát aludt.

  Annyira különbözőek a babák, és ahogy fejlődnek, néha kevesebbett, néha többett akarnak enni.

  Én sosem ébresztgettem, örültem ha jól aludt, ő inkább gyakrabban szeretett enni az "előírtnál".

  Három és fél hósan 7170 gramm volt.  Na jó, nem osztom tovább az észt, biztos megnyugtatna téged, ha beszélnél egy szoptatási tanácsadóval.  Sok sikert nektek, és ne izgulj!

 • 2007.12.17 19:00:39eperke

  megnéztem az LLL oldalát, fel fogom velük venni a kapcsolatot. szoptatni akarok, nem tápozni! remélem menni fog! valamiért most csak 20 g-ot szopizott (persze a mérleg szerint) és 60 ml tápszert evett utána. szerintem van még tejem, nem tudom, h miért nem itta ki az egészet...megyek lefejem, nehogy elapadjon...és remélem még időben vagyok, h mindent helyrehozzak!

 • 2007.12.17 21:29:20jidele

  eperke, az LLL honlapján van a nővérem email címe - az övé az egyetlen email cím. Ő külföldön él, csak neten keresztül ad tanácsot, de ha gondolod, keresd meg.

  De feltétlenül vedd fel velük a kapcsolatot, biztos tudnak segíteni!

 • 2007.12.17 21:29:37jidele

  már látom, hogy cozumel ajánlotta őt neked :)

 • 2007.12.19 18:08:00eperke

  sziasztok,  visszatérve az eredeti témához:

  olvasom a suttogót és próbálok a babának aszerint napirendet kialakítani, persze hozzátéve a saját igényeit (pl.: nincs szüksége 3 órránkénti evésre, vagy pl.: leviszem sétálni napközben). és elaltatni is úgy próbálom, ahogy a könyvben van. nem akarok előre örvendezni, meg elkiabálni....szóval inkább pár nap múlva írom le a tapasztalataimat.

  ami még fontos (lehet, h másoknak természetes volt), h nem tudtam pontosan, mit kell egy ilyen kicsi babával pontosan csinálni. itt arra gondolok, h etetés után pelenkáztam és be az ágyba. a könyv meg írja, h ilyenkor lehet vele "játszani" és amikor az álmosság első jelei látszanak rajta, akkor kell letenni aludni. nekem ilyen apróságol is újdonságnak számítanak :)))  más: a doki néninél tett látogatás óta úgy etetem, h szopi után kap tápszert és utána fejek is. eleinte nem jött semmi, de ma már sikerült 100 ml-t kifejnem 4 fejésből. tehát egy adag tápot most megpróbálok tejjel helyettesíteni. reményeim szerint később elmaradhat a táp és az egész mennyiséget szopizással fogja megkapni.  ezt azért is írom le, h másoknak is kitartás! nem szabad feladni a dolgokat! (de okos lettem pár nap alatt :)

  ez a lényege a könyvnek is, h ne kapkodjunk ide-oda, hanem kitartás és lesz eredménye....

 • 2008.01.01 15:39:08eperke

  Eljutottam odáig, h végre leírnám a tapasztalatokat, eredményeket, de pont eljött a szopizás ideje, a kis cicám ébredezik. szóval ha érdekel bárkit is, akkor jelezze és legközelebb (ami lehet még ma, de egy pár nap múlva is ;) leírom.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta