SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok - közeleg a karácsony

2007. december 7., péntek 10:10

A hétvégén beindul a karácsonyi és adventi nagyüzem, de ez a gyerekprogramok szempontjából igazi áldás: soha ennyi jó program egy hétvégén még nem volt, lesz miből válogatni!


Először is egy különleges helyszínt ajánlunk: a Budavári Labirintus szombaton föld alatti termeiben a népek karácsonyát mutatja be a gyerekeknek-felnőtteknek. A csehek, szlovákok, lengyelek és oroszok karácsonyi szokásaival ismerkedhetnek meg az idelátogatók kézműves foglalkozások és vetítések keretében (Kis Vakond, Lolka Bolka és No, megállj csak). Az egyes termekben más-más nemzetek karácsonyfái és mesemondói várják a kicsiket, akik rajzokat készíthetnek a mesékhez. Lesz ügyességi- és bátorsági verseny is.

Kiváló karácsonyi programmal várja a kicsiket a Millenárison a szokásos családi szombat is. Reggel tízkor babaringató Hópehely kisasszonnyal, a kicsit nagyobbaknak pedig gesztenye- és dió- és sólisztbábok készítése mesével egybekötve. A mozgékonyabb egyedek a varázstükör előtt változtathatják ugrálás közben alakjukat.
A karaoke és megasztár rajongó kiskorúak a szabadtéri színpadon elénekelhetik kedvenc téli dalaikat, elmondhatják kedvenc versüket a télről. Jelentkezés: aberczes@millenaris.hu.
A már egészen közepes gyerekeknek és a felnőtteknek némafilm-vetítés lesz zongorakísérettel: Micky Mouse (a régi, kultikus!), Chaplin és Buster Keaton.
Akik ebéd után jönnek,a zok sem maradnak le semmiről: fél háromtól mesés-zenés hagyományőrző program Környei Alice-szal, ahol a gyerekek megtanulhatják a régi karácsonyi énekeket, hogy ne csak a cédé szóljon majd a fa alatt. Négykor pedig Palya Bea jön az Álom, álom kitalálommal, gyereknek-felnőttnek egyaránt javallott mesekoncertjével. 

Eközben a Marczibányi téren a madárbarátok gyülekeznek és megtudhatjuk, hogyan segíthetünk a madaraknak télen. Utána bábszínház és játszóház.

Ugyancsak karácsonyi játszóház lesz a Vajdahunyad-várban is, szombaton karácsonyi díszeket készíthetünk természetes anyagokból, melyek biztosan szebbek lesznek a csillogó gömböknél (azért egy-egy gömb is jár a gyerekeknek fejenként persze), vasárnap pedig mézeskalácsot süthetünk.

Nagy lesz a felfordulás Szentendrén is:a főtéren a Vörösmarty térihez hasonló kirakodóvásár, csak talán szebb környezetben, a Skanzenben pedig már-már elfeledett és manapság is készíthető karácsonyfadíszek kiállítása. A résztvevők nagyanyáink receptje szerint szaloncukrot, természetes anyagokból különleges karácsonyi díszeket, egyedi ajándékokat készíthetnek, regölő, kántáló, betlehemező dalokat, rigmusokat tanulhatnak. A rendezvény fizetős, 400 forint a gyerek, kétszer ennyi a felnőttjegy.

A Budapest peremén élőknek ajánljuk a Budafok-Tétényi Művelődési Központ Családi Napját, ahol vasárnap tíztől Kaláka koncert lesz. (Felnőtteknek 1200, gyerekeknek 900 forintért.) Előtte kézműveskedés és vásár, valamint bohócelőadás.

A 17-dik kerületi Dózsa György Művelődési Házban az Alma együttes haknizik táncos-pörgős műsorával vasárnap négykor. Az együttes tagjai: "Bömbölöm", "Dörömbölöm" és "Csörömpölöm" a gyerekközönség segítségével aktív nyomozásba kezdenek a Télapó bácsi elveszett aranyalmája után. A jókedvű koncert klasszikus és kortárs költők megzenésített verseire épül, érdekes és meglepő fordulatokkal. Az előadás végére fény derül az aranyalma kilétére és megérkezik körünkbe a Mikulás.

Különleges játszóházba látogathatnak el azok a gyerekek, akik balkezességük miatt rendre hátrányt szenvednek jobbkezes világunkban. A 14. kerületben, a Móra Ferenc Iskolában szombat délelőtt 10-12-ig balkezes játszóház, balkezes eszközökkel. A szülők pedig balkezes problémákról cserélhetnek tapaztalatot, valamint szakember tanácsát is kérhetik.

Az Aranytíz Művelődési Házban is karácsonyi vásár várja a szülőket vasárnap: azonban nem csak iparművészeti tárgyak, hanem babaruhabörze is lesz, hogy hasznos kis holmikat is beszerezhessünk télire. A gyerekeknek színház, éneklés, Mikulás-csomag és játszóház biztosít addig elfoglaltságot. A jegy 1100 forint, de felnőtteknek ingyenes.

Nagyszabású gyerekprogrammal készül a karácsonyra a Petőfi Irodalmi Múzeum is vasárnap. Már csak azért is érdemes ellátogatni ide, mert sok jó kiállítást láthatunk, mégis ritkán járunk erre. A régi Károlyi-palota épülete is egy élmény, a gyerekeknek pedig különösen az egykori park, ma Károlyi-kert és játszótér, Budapest egyik legjobb és legnyugisabb játszótere. (Zöld Péter, Szőlő utca, Károlyi-kert, Szent István-park – Leánál ezek a toplistásak). Ezért ha megunjuk a műsort, kimehetünk rohangálni egy jót.

A műsorból Marék Veronika és Lackfi János közös mesedélutánját emelem ki, fél négytől, mert az írónő mesélői kvalitásairól nemrég magam is meggyőződhettem, Lackfinak meg mégis csak van öt gyereke, ami szerintem garancia arra, hogy tud mesélni – és a Kövér Lajos se smafu.

Ezenkívül lesz öttől bábszínház, hattól tombola és egész délután kézműveskedés: gyertyaöntés, mézeskalács, karácsonyi díszek és üdvözlőkártyák készítése. A rendezvény ideje alatt a család minden tagját karácsonyváró falatokkal várják, többek között teával és forralt borral, sós pereccel és mézeskaláccsal. A könyvvásáron hangoskönyvekből, valamint a gyerekkönyv-kiadók széles választékából válogathatnak. A buli ráadásul ingyenes (persze nem árt félretenni egy kicsit a könyvekre, úgysem álljuk meg, hogy ne tömjük tele velük a táskánk.)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.07 13:23:54gyermek

  Karácsonyi gyerekkönyvvásár és Csodaceruza gyerekirodalmi hétvége

  Karácsonyi gyermekkönyvvásár

  Bergengócia, Budapest

  1088 Budapest, Múzeum u. 7.

  2007. dec. 8-9.

  2007. dec. 8.

  Gyermekirodalom könyvben, mesében, muzsikában, táncban

  10.00 - 16.00 Kenderkóc Hagyományőrző játszóház

  (tűzzománc műhely, karácsonyi ablakdíszek üvegfestéssel.)

  Adventi koszorúk, kopogtatók, asztal díszek (önköltséges)

  10.00 - 16.00 Csigabiga Palota - babaház apróknak

  Babusgató, maszatoló, építő, fejlesztő konstrukciós játékok

  11.00 Halász Judit karácsonyi koncert:

  Az októberben megjelent koncertlemez dalai és Micimackó Bergengóciában.

  Anti Tamás: akusztikus gitár, mandolin, Bartha Tibor: billentyűsök, hegedű, furulya, ének;

  Födő Sándor: basszusgitár, ének; FODO: dob, ütőhangszerek; Móricz Mihály gitár

  12.00 és 15.00 Kipp-Kopp meséi - családi vetélkedő

  (A vetélkedőre nevezni a helyszínen lehet. A nyertes családok értékes könyvjutalomban részesülnek) Játékvezető: Sándor Csilla a Csodaceruza főszerkesztője

  Vendég: MArék Veronika  Jegyárak: gyerekjegy/felnőttjegy elővételben: 1400 Ft; 2 éves kor alatt 500 Ft

  A helyszínen: 1600 Ft; 2 éves kor alatt 600 Ft (a koncertjegy egész napos belépésre jogosít)  december 9.

  Évkerék legendárium - Adventi kalendárium

  10.00 - 16.00 Adventi művészeti alkotóház; Gurgula játszóműhely

  10.00 - 16.00 Karácsonyi babaház

  10.30 Nagy Bandó András új decemberben megjelent gyerekkönyvének bemutatója.

  Mesél, beszélget: Nagy Bandó András

  A kicsinyek könyve: útitárs gyerekeknek az eddigi öt kötet legjobb verseiből

  A táltossá lett kiscsikó: Nagy Bandó első "igazi" mesekönyve, de ebbe a szép történetbe is beillesztett 28 verset. Akár tanmesének, mai példabeszédnek is mondhatjuk ezt a cseppet sem szokványos, 6 éves kortól ajánlott mesekönyvet. Főhőseit, a csikót és kis gazdáját talán ma is meglelhetjük egy vidéki lovas tanyán. A csikó növekedése, versenylóvá válása, mesés élete során szülők és nagyszülők is visszaidézhetik gyermekkori élményeiket. Csikónk hátán eljutunk az Üveghegyre, közben pedig a lovak 70 millió éves történetét, és a lófajtákat is megismerhetjük. A kötet derűs versei szerves részei a történetnek, és remélhető, hogy játékosságukon túl tanításaikkal is hozzátesznek majd a gyermekek egyéniségéhez, formálnak jellemükön.

  11.30 Szalóki Ági klub

  "Téli-nyári laboda" - karácsonyi koncert

  A zenekar tagjai a korábbi nagysikerű lemezről

  már jól ismertek. Lamm Dávid (gitár), Nagy Judit (cselló), Kovács Zoltán (nagybőgő) és Dés András (ütőhangszerek). A koncerten a Téli-nyári laboda dalai mellett felcsendülő karácsonyi dallamok, elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekeknek szólnak.

  12.00 Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat lapbemutatója

  "Minden gyerek olyan, mint egy gömb, egyfajta teljesség, mert hiszen még nem döntötte el, Mi lesz, ha nagy lesz".

  14.00 Téli barangoló a Naphegy könyvek országában

  14.00-16.00 Karácsonyi mese mozi

  Jegyárak: gyerekjegy: 700 Ft; Felnőttjegy: 800 Ft 2 éves kor alatt 200 Ft • 2007.12.07 13:43:41gyermek

  A Sárkányos Gyerekkönyvtár programjai

  2007. december  Dec. 7. (péntek) 15.30-18.00 óra

  Sárkánykodás a diszek ellen!":

  Luca, Luca, kity-koty… (népszokások, Lucázás)

  A foglalkozássorozat célja a diszlexiás gyerekek könyvtől,

  könyvtártól való félelmének csökkentése, a könyvek és az irodalom szeretetének felébresztése, a könyvön kívüli egyéb értékes információhordozók iránti igény felkeltése. A foglalkozásokat a Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó gyógypedagógus munkatársai tartják.  Dec. 12. (szerda) 10.30-11.30! Babázó

  (Programsorozat 3 év alatti babák számára!)

  Folytatódik a Babázó. Minden hónapban 1x, szerda délelőtt (a gyerekkönyvtár zárva tartása idején) közös foglalkozásokat szervezünk 3 év alatti gyerekek és szüleik számára. Várjuk a tavalyi cseperedő apróságokat, és külön szeretettel, minden új érdeklődőt. Zene 7 tengeren át. Zene-bölcsi Horváth Zsófiával  Dec. 15. (szombat) 11 óra Tánc-Lánc

  kreatív programsorozat: „Karácsonykor mindenki varázsol” - Készülődés a Karácsonyra.Táncos-zenés-verses játék óvodásokkal.

  kézműves foglalkozás: karácsonyi képeslap készítés  Dec. 21. (péntek) 16 óra

  Karácsonyi készítés(Kézműves foglalkozás)  Dec. 22. (szombat) 11 óra Karácsonyfadísz készítés(Kézműves foglalkozás)  Dec. 27. (csütörtök) 16 óraMesegyár

  A Cellux csoport kézműves foglalkozása  Dec. 28. (péntek) 16 óra Karácsonyi Kincsvadászat a Könyvtárban Rejtvényes feladatok, ügyességi játékok  Dec. 29. (szombat) 11 óra Szilveszteri dekoráció-, álarc- és zörgő készítés (Kézműves foglalkozás)  A könyvtár minden programja ingyenes!

  Nyitva tartás: Hétfő-péntek: 13-19 óra, Szombat: 10-16 óra

  Cím: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára (Bp.1088 Reviczky u.1.)

  411-5020; www.fszek.hu

 • 2007.12.07 18:53:57Kékfelhő

  ez itt a reklám helye? :)

 • 2007.12.07 21:40:11Vakmacska

  Jók ezek, érdemes kinézni ezt-azt, ami meg ingyenes arra pláne nem mondhatjuk hogy az arcunkba nyomnak egy csomó marketinget. És ezek nagyrészt jól is hangzanak.  Eddig hálisten az mlm és termékforgalmazó szakosok kerülték a Porontyot, remélem így lesz ez....  vidéket nem akar valaki beírni? Néhány törzslátogató tudtommal nem pesti például. Még ha nem is akarunk az est.hu babérjaira törni. Ami arculatátváltoztatás után aműgy olyan lett, hogy pont a gyerekes programokat nem nagyon találom, régen "családi" néven futottak.

 • 2007.12.08 16:42:57beste

  én a magam részéről köszönöm, hogy öszeírtátok ezeket, piszok jól lehet válogatni. (Hát még ha címek is lennének... :-)))) )

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta