Hétvégi programok - közeleg a karácsony

A hétvégén beindul a karácsonyi és adventi nagyüzem, de ez a gyerekprogramok szempontjából igazi áldás: soha ennyi jó program egy hétvégén még nem volt, lesz miből válogatni!


Először is egy különleges helyszínt ajánlunk: a Budavári Labirintus szombaton föld alatti termeiben a népek karácsonyát mutatja be a gyerekeknek-felnőtteknek. A csehek, szlovákok, lengyelek és oroszok karácsonyi szokásaival ismerkedhetnek meg az idelátogatók kézműves foglalkozások és vetítések keretében (Kis Vakond, Lolka Bolka és No, megállj csak). Az egyes termekben más-más nemzetek karácsonyfái és mesemondói várják a kicsiket, akik rajzokat készíthetnek a mesékhez. Lesz ügyességi- és bátorsági verseny is.

Kiváló karácsonyi programmal várja a kicsiket a Millenárison a szokásos családi szombat is. Reggel tízkor babaringató Hópehely kisasszonnyal, a kicsit nagyobbaknak pedig gesztenye- és dió- és sólisztbábok készítése mesével egybekötve. A mozgékonyabb egyedek a varázstükör előtt változtathatják ugrálás közben alakjukat.
A karaoke és megasztár rajongó kiskorúak a szabadtéri színpadon elénekelhetik kedvenc téli dalaikat, elmondhatják kedvenc versüket a télről. Jelentkezés: aberczes@millenaris.hu.
A már egészen közepes gyerekeknek és a felnőtteknek némafilm-vetítés lesz zongorakísérettel: Micky Mouse (a régi, kultikus!), Chaplin és Buster Keaton.
Akik ebéd után jönnek,a zok sem maradnak le semmiről: fél háromtól mesés-zenés hagyományőrző program Környei Alice-szal, ahol a gyerekek megtanulhatják a régi karácsonyi énekeket, hogy ne csak a cédé szóljon majd a fa alatt. Négykor pedig Palya Bea jön az Álom, álom kitalálommal, gyereknek-felnőttnek egyaránt javallott mesekoncertjével. 

Eközben a Marczibányi téren a madárbarátok gyülekeznek és megtudhatjuk, hogyan segíthetünk a madaraknak télen. Utána bábszínház és játszóház.

Ugyancsak karácsonyi játszóház lesz a Vajdahunyad-várban is, szombaton karácsonyi díszeket készíthetünk természetes anyagokból, melyek biztosan szebbek lesznek a csillogó gömböknél (azért egy-egy gömb is jár a gyerekeknek fejenként persze), vasárnap pedig mézeskalácsot süthetünk.

Nagy lesz a felfordulás Szentendrén is:a főtéren a Vörösmarty térihez hasonló kirakodóvásár, csak talán szebb környezetben, a Skanzenben pedig már-már elfeledett és manapság is készíthető karácsonyfadíszek kiállítása. A résztvevők nagyanyáink receptje szerint szaloncukrot, természetes anyagokból különleges karácsonyi díszeket, egyedi ajándékokat készíthetnek, regölő, kántáló, betlehemező dalokat, rigmusokat tanulhatnak. A rendezvény fizetős, 400 forint a gyerek, kétszer ennyi a felnőttjegy.

A Budapest peremén élőknek ajánljuk a Budafok-Tétényi Művelődési Központ Családi Napját, ahol vasárnap tíztől Kaláka koncert lesz. (Felnőtteknek 1200, gyerekeknek 900 forintért.) Előtte kézműveskedés és vásár, valamint bohócelőadás.

A 17-dik kerületi Dózsa György Művelődési Házban az Alma együttes haknizik táncos-pörgős műsorával vasárnap négykor. Az együttes tagjai: "Bömbölöm", "Dörömbölöm" és "Csörömpölöm" a gyerekközönség segítségével aktív nyomozásba kezdenek a Télapó bácsi elveszett aranyalmája után. A jókedvű koncert klasszikus és kortárs költők megzenésített verseire épül, érdekes és meglepő fordulatokkal. Az előadás végére fény derül az aranyalma kilétére és megérkezik körünkbe a Mikulás.

Különleges játszóházba látogathatnak el azok a gyerekek, akik balkezességük miatt rendre hátrányt szenvednek jobbkezes világunkban. A 14. kerületben, a Móra Ferenc Iskolában szombat délelőtt 10-12-ig balkezes játszóház, balkezes eszközökkel. A szülők pedig balkezes problémákról cserélhetnek tapaztalatot, valamint szakember tanácsát is kérhetik.

Az Aranytíz Művelődési Házban is karácsonyi vásár várja a szülőket vasárnap: azonban nem csak iparművészeti tárgyak, hanem babaruhabörze is lesz, hogy hasznos kis holmikat is beszerezhessünk télire. A gyerekeknek színház, éneklés, Mikulás-csomag és játszóház biztosít addig elfoglaltságot. A jegy 1100 forint, de felnőtteknek ingyenes.

Nagyszabású gyerekprogrammal készül a karácsonyra a Petőfi Irodalmi Múzeum is vasárnap. Már csak azért is érdemes ellátogatni ide, mert sok jó kiállítást láthatunk, mégis ritkán járunk erre. A régi Károlyi-palota épülete is egy élmény, a gyerekeknek pedig különösen az egykori park, ma Károlyi-kert és játszótér, Budapest egyik legjobb és legnyugisabb játszótere. (Zöld Péter, Szőlő utca, Károlyi-kert, Szent István-park – Leánál ezek a toplistásak). Ezért ha megunjuk a műsort, kimehetünk rohangálni egy jót.

A műsorból Marék Veronika és Lackfi János közös mesedélutánját emelem ki, fél négytől, mert az írónő mesélői kvalitásairól nemrég magam is meggyőződhettem, Lackfinak meg mégis csak van öt gyereke, ami szerintem garancia arra, hogy tud mesélni – és a Kövér Lajos se smafu.

Ezenkívül lesz öttől bábszínház, hattól tombola és egész délután kézműveskedés: gyertyaöntés, mézeskalács, karácsonyi díszek és üdvözlőkártyák készítése. A rendezvény ideje alatt a család minden tagját karácsonyváró falatokkal várják, többek között teával és forralt borral, sós pereccel és mézeskaláccsal. A könyvvásáron hangoskönyvekből, valamint a gyerekkönyv-kiadók széles választékából válogathatnak. A buli ráadásul ingyenes (persze nem árt félretenni egy kicsit a könyvekre, úgysem álljuk meg, hogy ne tömjük tele velük a táskánk.)

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek