Marék Veronika hetven éves

Idén decemberben 70 éves Marék Veronika, az évtizedek óta méltán népszerű Kippkopp- és Boribon-sorozat szerzője és rajzolója. Az írónő nem csak a japán cutie-mániába beletaláló kismackó és a ma már plüssfiguraként is megéledt gesztenyebáb szerzője: ki gondolná, hogy a magyar gyermek sci-fi egyik korai és elég jó darabját,a Vakáció 2500-bant is ő írta.

Az ő keze alól került ki a rakoncátlan, de szeretetre méltó Harcsabajusz kapitány. Más művei a gyerekek mindennapi problémáit segítenek feldolgozni, cseppet sem didaktikus módon: a Laci és az oroszlán bátorságra és önbizalomra tanítja a kicsiket, a Coffi, Pocak, Paprika  a kisiskolások barátságait és konfliktusait mutatja be élethűen, ötletes rajzokkal és játékokkal.


A Pozsonyi Pagony születésnapi felolvasással és dedikálással ünnepelte a jeles napot. Már fél órával a kezdés előtt elkezdtek szállingózni a családok, óvodáskorú gyerekek, hónuk alatt dedikálásra váró könyvkupacokkal. Mire az írónő, aki leginkább egy nagyon kedves arcú nagymamára emlékeztet, megérkezett, már jócskán tele volt a kis bolt – a szülők álltak, a gyerekek a földön és kis székeken ültek. Továbbra is jöttek még jó páran, úgyhogy a műsor felére már vagy 25 gyerek és ugyanannyi felnőtt szorongott a boltban, a levegő teljesen elfogyott, de ez láthatóan a kicsiket nem zavarta. Ahogy Vera néni mesélni kezdte a legújabb Boribont (Boribon autózik), tátott szájjal hallgatták, a megfelelő helyeken pedig lelkesen berregtek az autó helyett, és fújkálták a forró sütit az írónő útmutatása szerint. A legédesebb az volt, ahogy szép lassan felálltak, és körbevették közvetlen közelről a mesélőt.

A mese után rajzos rögtönzés és rajzos találós kérdések következtek, a gyerekek nagy lelkesedéssel kiabálták be a megoldásokat – hogyan lesz a karácsonyfából Mikulás, és hasonlók. Végül Marék Veronika is kapott ajándékot – egy tortát, amit a társaság közösen elfogyasztott, meg rajzokat és apróságokat a „rajongóitól”.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek