SZÜLŐSÉG

A tequila segít a gyertyaöntésben

2007. december 6., csütörtök 13:15

Igen, gyertyát öntöttünk, pedig akár ólmot is önthettünk volna, rögtön a fülünkbe, ugyanis ez egy elég macerás technika.

Nézze meg képeinket!

Nem zselégyertyával, nem hidegen hengergethető méhviasszal. Nem! Kapásból főzős gyertyával indítottunk. A lelkes vállalkozók Tünde és családja, valamint a Win család.


Hogyan csináljunk gyertyát?
Kellékek: 
 

gyertyaviasz
- öntőforma
- használaton kívüli edény
- kanóc
- gyertyaillat
- viaszdíszek
- viaszlapok
- gyertyafestő toll


1. Melegítsük fel a granulátumot főzőlapon egy erre alkalmas edényben úgy, hogy az edényben melegített víz és gyertyaviasz ne keveredhessen el, de a gyertya folyékonnyá váljon.

2. Öntsük a viaszt a gyertyaformákba, melyekbe előzőleg belehelyeztük a kanócot. Ízlés szerint önthetünk a még folyékony masszába illatos olajat.

3. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl a viasz, majd óvatosan szedjük ki a formákból.

4. Tetszés szerint díszíthetjük a kész darabokat speciális gyertyafestékkel, viaszlapokkal és -díszekkel, szalvétatechnikával esetleg csillámmal.

Először is, hogyan kezdjünk neki a munkának? Bátorsággal, valamint bizakodva. Ugyanis az az apró tény, hogy a gyertyához a viaszt meg kell olvasztani, valahogy elkerülte a figyelmünket. Ti tehát, készítsetek elő egy olyan lábost, edényt, ami nem kell már a kutyának sem, lecsó sem fog főni benne soha, tehát mehet a levesbe. A mi egyik alternatív módszerünk a lábosban való gyertya massza forrósítása, régi gyertyák felhasználásával, a másik pedig előre csomagolt, kicsi viaszgolyók alkalmazása.

Az első verzióban ugye egy idő után két réteget alkotott a viasz és a víz, viszont a leszűrést az istenért sem tudtuk megoldani fehér ember módjára. A szakértők azt javasolják, hogy egy konzervdobozt alkalmazzunk, amit szintén kipróbáltuk. Beáldoztunk egy gombásat, így a vacsorához is közelebb kerültünk, de ez még odébb volt.

Mi határozottan nem javasoljuk a konzervdobozt, ugyanis a boltban vásárolható gyertyagranulátum folyvást kidőlt belőle, ahogy a konzervdoboznyi gyertya lengedezett a vízzel teli lábosban. Ekkor a csapat női tagjai már kezdtek rájönni, hogy nem az ő technikájuk, a gyerekek pedig elfutottak Kenyába. Az apák azonban vérszemet kaptak és saját kihívásnak tekintették a gyertyák formába öntését. A női részleg megtalálta a polcon a tequilát.

Kettő darab gyertyaöntő formával rendelkeztünk, egy henger és egy négyzet alakúval. Ezek azért praktikusak, mert kicsit kúp alakúak és könnyen ki jön belőlük a gyertya. Szerencsére a férfiak ekkor még kreatívak voltak és felkutattak a lakásban minden használható és öntőformára emlékeztető valamit. Úgy, mint pezsgőtablettás doboz, szemránckrém papírdoboza, összecsukható stampedli és barátaik.

Amikor már minden cseppfolyós állagú volt, elkezdtünk öntözgetni gyertyát mindenhová. A férfiak a formákba, mi a tenyerünkbe, mert az annyira jó, a gyerekek pedig az asztalra, a ruhájukra és a padlóra. A második kör tequila következett. Ez pedig kezdte azt a tényt elhomályosítani előttünk, hogy a lakás gyakorlatilag háborús övezetté vált.

De láttunk mi már gyertyát kanóc nélkül? Nos, a kanócot bele kell helyezni a még üres formákba úgy, hogy a méretre vágott zsineg tetejét rápöndörítjük egy hurkapálcikára, majd nyakon öntjük az egészet a viasszal. A dermedésre váró gyertyák így már határozottan bíztató formát öltöttek. A női részleg mindeközben arra gondolt, hogy egy kis csillámporral fel lehetne dobni a fehér gyertyákat, így megkezdődött a világ beporzása. (ami napokig még ott volt mindenen, de végül is a viasz mellett fel sem tűnt). Ez annyira nem lett végül látványos, mivel a csillám a gyertya aljára süppedt.

Klikk!

Mi vártunk, vártunk, fogyott egy pici tequila is. Tündével elkövettük azt a hibát, hogy megnéztük az egyik gyertyát, ami még folyt, s életünk párjai, akik vért verejtékezve öntötték bele a forró viaszt abba a nyomorult formába, kicsit sem röhögtek, amikor a viasz kifolyt a hideg vízbe (amely a gyorsabb hűtés érdekében lett bevetve). Ekkor nekünk, nőknek távoznunk kellett a konyhából, így könnyezve (a röhögéstől) csatlakoztunk a gyerekekhez, akik derékig jártak a nappaliban a pónikban és a babákban. Aztán vártunk megint és vártunk. Mi ugyan remekül éreztük magunkat, de a gyerekek elkókadtak. A gyertyák pedig még dermedésre vártak, így rá kellett, hogy jöjjünk, ez a kreatív technika több napos móka. A társaság feloszlott.

Másnap az összes gyertya keménnyé vált, a két hivatásos formából simán kicuppant a gyertya és gyönyörű lett. Ezeket külön meg lehet bolondítani a rájuk való festékkel, amelynek a száradása szintén legalább fél nap. A papírdobozba öntött forma is sikerült, bár határozottan rozzant állagú lett. A pezsgőstabletták pedig örökre magukba zárták a viaszt, ha csak le nem harapófogózzuk a ruhájukat.

Nos, a fenti sorok után mindenkinek ajánlom, hogy szép ruhában, kifestve és nyugodalmasan menjen el egy boltba, gyönyörűséges gyertyákat venni, vagy okuljon az esetünkből és felkészülten, kisimultan álljon neki gyertyát önteni. Még azelőtt, mielőtt teljes ruhatárat, konyhabútort és feldühödött férjet cserélne.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.06 13:25:45babó

  tényleg szépek lettek, megérte :)))  az asztalt nézve: csak nagyon fiatal(?) vagyok, és ezért emlékszem rá, vagy az átlagnál ügyetlenebb voltam, de kristálytisztán előttem van, hogy a hasonló kreatív akciók előtt anyám több réteg újságpapírt terített/ragasztott az asztalomra? :)) aztán az ember fogta a csatateret, összegyűrte és kidobta :)))

 • 2007.12.06 13:27:44Békanőci

  Jó kis muri lehetett! :)))

  Bár gyertyát még nem öntöttem,a tequila és a csillámpor sokmindere orvosság...! ;)

 • 2007.12.06 13:31:49Win

  babó: ott a pont. asszem korábban kezdtük a tequilát, legközelebb tényleg letakarom az asztalt:)

 • 2007.12.06 13:35:26Zsubi

  Így van. Mi is végig jártuk ezt az utat, csak a tequila helyett más volt. Muhaha.  A pezsgőtablettás formát is bevetettük persze, de később lefaragtuk róla a ruhát és jó lett!

  Ami még jónak bizonyult, az az aluminium belsejű üdítősdoboz. Több forma is létezik, kisebb, nagyobb. És ha beleszorulna, le lehet vágni egyszerűen.

  Mindig szineset csináltunk. Az is kapható boltokban. A zsírkréta szerű színező az kamu sajnos. Nekünk nem jött be.

 • 2007.12.06 14:29:25huhhh

  Látom Zsubi má írta az üdítősdobozt, jöhet még papírdobozos kefír doboza, több kanóccal pedig akár tejesdoboz is. Érdekes gyertyákat készítettem úgy is, hogy a kanóc belelógatása után előbb jól összetört jégkockákat öntöttem a dobozba, aztán rá az olvasztott viaszt. Szép, aprólyukacsos, ementálisajt-szerű gyertya lesz belőle, és plusz előny, hogy a jég miatt sokkal gyorsabban megdermed, mint a hagyományos módszerrel. Itt viszont fokozottabban ügyelni kell rá, hogy tényleg csak akkor vegyük ki a formából (a tejes- vagy kefíresdobozt egyszerűen le lehet vágni-tépni róla óvatosan), ha teljesen megdermedt. Utána békén kell hagyni egy kicsit, hogy a megolvadt víz mindenhonnan kifolyjon, ahonnan akar. Mindenképpen kell alá egy alátét vagy tányér meggyújtás előtt, mert előfordulhat, hogy valamelyik lyukon ott is megindul a viasz égés közben, ahol nem szeretnénk.

 • 2007.12.06 14:30:29huhhh

  megolvadt víz = megolvadt jég, vagyis közönséges víz... :))

 • 2007.12.06 14:31:16Guruljka

  Csajok szép munka volt:DDDDDDD

 • 2007.12.06 15:12:37Nilüfer

  aztaaaa..értem már, miért drága a szép gyertya:DDD a tequila is bele van számolva:DDDDDDDD

  Bátraké a szerencse:)

 • 2007.12.06 15:31:24ruju

  Én holnap megyek viaszozni, szerencsére máshol lesz a móka, nem nálunk... Nálunk múlt héten csillagdíszítős csillámporozás volt. Na az sem kisebb szívás, a takarítás tekintetében :-D  Az ötleteket/tanácsokat köszi, vértezem magam holnapra :-D

 • 2007.12.06 15:32:01ruju

  Ja, meg ne felejtsem el kivenni a tequilát a mélyhűtőből...

 • 2007.12.06 16:05:43Anura

  Na, én is eldöntöttem, hogy de jó kis ajándék lesz a sajátkészítésű gyertya, csak eleve utálom a szeszt, meg amúgy sem ihatok. :)

  Ehhez mérten.. van még a gyertyánál ugye a dekorálásához olyasmi, hogy préselt leveleket, virágokat ragaszthat az ember az oldalára. Abba belebuktam..

  És.. hiába van öntőformám, hiába rakom bele a zsinórt, ahogy beleöntöttem a viaszt, folyt ki a kis lyukon.. vártam, hátha dermed, hát nem dermedt, folyt ki az újságpapírra mindenestől. Nemtom, tegyek oda egy papírdarabot?

 • 2007.12.06 17:45:59anyamami

  "Tündével elkövettük azt a hibát, hogy megnéztük az egyik gyertyát, ami még folyt, s életünk párjai, akik vért verejtékezve öntötték bele a forró viaszt abba a nyomorult formába, kicsit sem röhögtek, amikor a viasz kifolyt a hideg vízbe (amely a gyorsabb hűtés érdekében lett bevetve). "

  Ekkor kell egy gyertyát megfogni és a víz tetején úszó viaszbarabokat erre rátekerni:-)Szép fátyolgyertya készül belőle.

  Megmondhatjátok a párotoknak hogy nem csináltatok kárt csak a technikáját elfelejtettétek.:-)

 • 2007.12.06 17:50:51begyszli

  Az miaz, ami a lentebb lévő kép közepén van, világos zöld, az alja sötét zöld és valami lenyomós és van rajta egy kislány(?) forma??? Nekem olyan kell!

 • 2007.12.06 18:27:19szanna

  Anura!  Én a kis lyukakat gyurmával tömítem el. Ahogy megdermedt a gyertya, a gyurma nyom nélkül lejön.

 • 2007.12.06 21:30:28Anura

  szanna, köszi. Délután próbálkoztam, körbetekerésztem a forma tetejét alufóliával, nem folyt ki. :)

  Gyurmám sajnos nincs, de eléggé agyaltam, mivel lehetne rendesen tömíteni.

 • 2007.12.07 08:03:29Nilüfer

  csatlakozom begyszlihez: mi az a zöld, és hopl lehet kapni::::))))))

 • 2007.12.07 08:17:09koneko

  Begyszli, Nilü!

  Az a bigyula vagy olyan formájú "lyukat" csinál, vagy domborít. Minden kreatívkodós boltban lehet kapni lyukasztót és dombornyomó mintákat is.

  Mi ajándékba adtunk egy ifjú hölgynek, a neve kezdőbetűit domboríthatta vele.  Elnézést a fogalmazási problémákért, de rosszul aludtam, pempő van az agyam helyén.

 • 2007.12.07 08:47:01begyszli

  Köszi Koneko, azért megértettem:) Holnap megyek kretívkodós bolta:)

 • 2007.12.07 09:24:17Nilüfer

  koneko, köszi, akkor beszerzem, a három éves unokahúgomnak jó kis izé lesz:)

 • 2007.12.07 09:37:21koneko

  szivesen :)

  szerintem is jó kis izé :)  és most megyek ikeázni :D

 • 2007.12.07 10:10:57Illatos nyár

  Ne felejts el Tequilát is venni :-)

 • 2007.12.07 19:41:40panka

  Számos próbálkozás után arra jutottam, hogy a kreatív boltok létezése és virágzása az Univerzum abszurd tréfája. Gyakorlatilag mindennel úgy jártam, mint Cilike (ha érted, mire/kire gondolok): mire minden alapanyagot bevásároltam, ott tartottam anyagilag, mintha megvettem volna a cuccot készen, majd előállítottam belőlük saját kezűleg valami használhatatlan, ronda sz@rt. Az öntött gyertya konkrétan félre égett, mind a hat. Úgyhogy semmi értelme nem volt az egésznek.

  Egyszerűen fel nem foghatom ezek után, hogy az emberek miért adnak ki nagyon sok pénzt olyasmiért, amivel még száz órát kell dolgozni, hogy végül ronda legyen, ahelyett, hogy gyorsan és fele annyiért megvegyék a kész szajrét a boltban.

  Persze, tudom, mert jó vele pepecselni. Hát nekem a századik kudarcélmény után már nem. Ezért gondolom, hogy ha helyre áll a világegyetem rendje, annak az első jele az lesz, hogy az összes kreatív bolt tönkre megy.

  Megjegyzem, az egészen más megítélés alá esik, ha otthon, ingyér fellelhető anyagokból állít elő az ember valamit. Akármit.

 • 2007.12.07 19:43:06panka

  De persze ti, csajok, nagyon ügyesek voltatok :))). El nem venném a kedveteket. Remélem nem volt túl destruktív a véleményem.

 • 2007.12.07 19:49:53Guruljka

  pankaaaaaaaaaaa, én most vinnyogok a röhögéstől ez a levezetés nekem annyira tetszett:DDD

 • 2007.12.07 19:56:04Por Cica

  Panka,  nekem is pont a cikk oszintesege tetszett. Es a javaslat, hogy vegyunk kesz gyertyat.

  a hobbi boltok, megfizettetik az alkotas oromet. Duplan. Multkor lehidaltam a 100.000 forintos pasztelcerka keszleten.

  Ugyanigy mukodnek barkacsaruhazak. Ott apa tud otthagyni egy vagyont hasznos kutyukert, elore csiszolt fadarabokert. A nagyobb aruhazak be is valljak, a barkacsolas nem mas mint az a jatek, amit apa jatszik otthon. Csinaltunk egy kis szekrenyt elore csiszolt fenyobol. A faanyag tobbe kerult, mint egy kb ugyanekkora kesz butor.  sok esetben teljesen igaz, hogy lenyegesen dragabb az alapanyagok megvasarlasa mint a kesz termek. Ha nem igy lenne, a tomegtermelesnek nem lenne ertelme, ugyebar.

 • 2007.12.07 21:35:08panka

  Plusz hozzátenném, hogy szerintem nem kreatív dolog iszonyú drágán megvenni a dolgokat, és arra használni, amire valók. Akkor én kreatív vagyok, mert veszek lisztet és sütök belőle kenyeret? Hol kereket, hol laposat?

  Az a kreatív, aki sz@rból várat épít. Vagyis talál valami szöget-csavart és lemodellezi az Eiffel-tornyot, esetleg kitalál egy másik struktúrát. De hogy a nyolcszáz forintos glittert fölragasztja valamire... háááát, na.

  Amúgy tegnap vettem drágán kreatív cuccot és csináltam belőle házszámot, mert sehol se kaptam olyat, amire nem ájultam be az unalomtól :D. Ez se lett szép, de legaláb ide találnak az emberek :))).

 • 2007.12.07 22:13:50Moira

  panka: ha veszek gyöngyöt és abból gyártok különböző teknikákkal ékszereket, akkor kreativ-e vagyok, vagy sznob? :-))

 • 2007.12.07 22:42:06Anura

  Moira, nemesi származású vagy? :)

 • 2007.12.07 23:28:53Moira

  Anura: persze, álmaimban :-DD

 • 2007.12.07 23:35:03Anura

  Csak mert Fekete István magyarázta egyik könyvében a sznob szó eredeti jelentését. :)

  Tehát ha nemesi vér vagy, akkor kreatív vagy, ha nem, akkor s.nob (vagyis nem nemes) :D

 • 2007.12.08 08:33:25panka

  Moira: kösz a megtiszteltetést, hogy rám bízod ennek eldöntését :DDD. Hát sznob semmiképpen, az ezen a halmazon belül értelmezhetetlen kategória :D. Valószínűleg ügyes vagy. Ha jól sikerülnek.

  Egyébként nem az "ügyes kezek szakkör"-rel van bajom, hanem a hozzávalókat aranyárban áruló háborús nyerészkedőkön, akik kihasználják a csúnya világunkat, ahol a gyerek nem rohangálhat naphosszat a réten bagolyköpetet boncolva, hanem drága pénzért kell szórakoztatnia anyukának.

 • 2007.12.10 21:23:04Rodane

  Heló!  Újságpapír mellett hasznos dolog még az alufólia is. Nem ázik át, és ugyanúgy egy mozdulattal el lehet takarítani a szemetet...  Ami pedig a formát illeti... Papírból meghajtogatod, cellux-szal jól megragasztod, és már öntheted is bele a viaszt. Utána az átcsírosodott papír nagyon könnyen lejön (bár hátránya, hogy csak egy gyertya készítéséhez használhatod fel).  Üdv.

 • 2007.12.11 07:17:56huhhh

  Panka, őrületes ez a "Mire jó a kreatív bolt?" írásod, nagyon tetszett :))) Nagyon sok igazság van benne, de persze - mint mindenben - itt is van arany középút: megveszed a legszükségesebbeket (nem feltétlenül a kreatív boltban, mert ott tényleg aranyárban mérnek mindent), aztán hozzárakod, amit otthon találsz - meg persze a fantáziádat. Az adventi koszorúhoz például kell ugye koszorú és gyertya (ezeket tényleg egyszerűbb megvenni, mint kötni meg önteni), aztán jöhetnek a kertben gyűjtött tobozok és az otthon talált ezmegaz. Nekem a végerdmény még így is mindig olcsóbb (és persze szebb és egyedibb), mint ha boltban vettem volna.

  Vagy itt van az articsóka technika (a kedvencem), amihez a hungarocell koszoróalapot vagy gömböt mindenképpen meg kell vennem (ezt pl. csak a kreatív boltban találtam eddig), aztán elő a maradék anyagokkal és a fantáziával. Nálunk ezek fogyóeszközök, úgy van ugyanis, hogy kidekorálom velük a bejárati ajtót és a lakást karácsony előtt, aztán hol ennek, hol annak tetszik meg valamelyik, akkor nekiajándékozom, aztán készítek magamnak másikat.

  A pepecselés örömével is maximálisan egyetértek, engem például csak addig izgat akármi, ameddig el nem készül. Éppen ezért nem tudtam rávenni a lányaimat a közös pepecselésre, mert nekik az a sikerélmény, ami öt perc alatt eredményt ad (hja, a mai kor gyermekei...), nekem pedig az, amivel sokáig el lehet bíbelődni.

  Nagyon ki tud kapcsolni a dolog, amikor esténként már csak olyan nagy horderejű problémák megoldására képes az agyam, hogy "piros szalag legyen rajta vagy inkább sárga ?" vagy "arany bogyót tegyek a koszorúra vagy inkább ezüstöt?". :))

  Szép napot kívánok mindenkinek!

 • 2007.12.11 07:56:47zolnaid

  huhhh, nekem nagyon bejön a virágkellékes, szerintem kb. féláron árulja a dolgait a kreativ boltokhoz képest.

 • 2007.12.11 08:34:08huhhh

  Zolnaid, milyen dolgokat veszel a virágkellékesnél, és hol van ilyen?

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta