SZÜLŐSÉG

A Mikulás ellepi a könyvesboltokat

2007. december 3., hétfő 11:30

Nem ígérjük, hogy teljes körképet nyújtunk az idei Mikulásos könyvekről. Lehetetlen, olyan mennyiségben lepik el ilyenkor a polcokat a piros-fehér, nagyorrú vénségek. Ráadásul az angolszász hagyományoknak köszönhetően erős összefonódások vannak a karácsonnyal. Most mindenesetre röviden bemutatunk pár könyvet és cédét, hogy segítsünk választani a szülőknek, ha ilyesmivel szeretnénk ünnepibbé tenni a hangulatot, vagy gyerekünk csiklandós izgalommal várja minden évben a Mikulást.

Marék Veronika: Télapó és Ezüstmackó, Ceruza, 2007, 2250 Ft. - a klasszikus Marék Veronika diafilm először jelenik meg idén könyvben. Sok újat nem tudunk róla mondani, hozza a diás képeket, szép, igényes kiállítás, egyszerű rajzok, visszafogott színek, jó sztori: a testvérek összevesznek az ajándékokon (Ezüstmackón), ezért a nagyobbik elindul egy ugyanolyat keresni húgának karácsonyra.

Mivel nem lehet kapni, kalandos úton (a la legkisebb királyfi) eljut a Mikuláshoz, és varrat egyet az aszketikus külsejű, pipázó öregúrral.Nagy az öröm otthon, feldolgozódik a  testvérféltékenység, bár minden testvérkonfliktust ilyen jól meg lehetne oldani! Kicsiknek érthető, átlátható, jól mutagathatók a tárgyak, szereplők a képeken.

Jutta Gorschlüter, Anatolij Burkin: A Mikulás és a kiscica, Naphegy, 2007, 2250 Ft. - A Naphegy Művészi Mesekönyvek sorozatának új darabja. Ovisoknak, kisiskolásoknak ajánljuk. Valószínűleg a Naphegy Mikulása a legkövérebb a világon, majd lelóg a lapokról. Jó ember ő, mert egy kivert kiscicának is helyet keres ajándékosztás közben. A kiscica mindent lever és majdnem nagy galibát okoz, de aztán megtalálja a gazdáját egy cicára vágyó kedves kisláyn ágyában. Ne vegyük olyan gyereknek, aki macskáért könyörög a szüleinél, mert nem fognak minket szeretni. De cica rajongó gyerekeknek egyébként megfelelő.


Pekka Vouri: A Mikulás otthona, Cerkabella, 2007, 2690 Ft - nagyobbaknak való képes-mesés könyv, melyből részletesen megtudhatjuk, hogy hogyan is élnek a manók és a Mikulás Lappföldön.

Kár, hogy irtózatosan apró betűkkel nyomták, ugyanis ez a korosztály (7-10 évesek) már magának olvas, egyedül böngészi a mesterségekről, népi szokásokról, fantáziavilágról írt rövid, pár hasábos meséket. A rajzok inkáb ijesztőek, mint egyediek, az egész könyv pedig inkább unalmas és kaotikus, mint érdekes - rengeteg informácó, kevés kötőanyag.

Mauri Kunnas: Mikulás - Hiteles beszámoló, Cartaphilus, 2005, 2500 Ft - ugyanaz a kategória, mint az előző: aprólékos rajzok, a Mikulás-falu/ipar részletes, a mosakodástól a csomagoláson át a tejberisz főzéséig mindent leíró bemutatása. Szemben az előzővel itt viszont jók a rajzok, nagyon aranyos, böngészhető részletekkel. A szöveg összefüggő, történetszerű. A kis manómunkások mindennapjai hajaznak a kisiskolásokéra, találunk benne manó-órarendet, a rendetlenséggel harcoló Mikulásnét, az ágyban titokban édességet majszoló kismanót.

Kiderül, hogy hogyan állítják össze a játékokat alkatrészeikből, hogy a Mikulás rengeteg kávéval, a manók pedig gyümölcslével tudják csak végignyomni december hatodikát. Megismerik a gyerekek a régi kézműves mesterségeket, az eszközöket, más népek szokásait. Analizáló kisiskolás elméknek. Figyeljünk, nehogy összekeverjük a Mikulás tizenkét ajándéka című ugyancsak Kunnas-böngészővel, mert az sokkal rosszabbra sikeredett.

Chris van Allsburg: A Mikulás-expressz, Míves Céh, 2004. 2600 Ft - darkosabb, transzcendencia felé haljó Miki-rajongóknak való karácsonyi mese a Jumanji szerzőjétől. A Mikulást szerncsére nem Robin Williams játssza. egy kisfiú mesés kalandra indul: felszáll egy titokzatos vonatra, a Mikulás-expresszre. Amikor megérkezik az Északi sarkra, a Mikulás neki adja az első karácsonyi ajándékot. A fiúcska választhatna, amit csak akar, ő azonban nem kér mást, csupán egy csengettyűta Mikulás szánjáról. Az ezüst száncsengő varázslatos csilingelését csak az hallhatja, aki igazán hisz a Mikulásban, és a karácsony csodájában.

Presser Gábor - Csetényi Anikó: A Mikulás csizmája, Sony, 4290 (CD) - egy régi rádiójáték felújított-újrakiadott változatával állunk szemben. Jól kitalált, karakteres figurák, parádés szereposztás, vicces kis történet: a Mikulás (Csákányi László) és lova (Szakácsi Sándor) elmennek a pápuákhoz, mert van a törzsfőnöknek (Rátonyi Róbert) 62 ajándékra éhes gyereke. De valaki lenyúlja a Mikulás csizmáját. Nagy nehezen kiderül, hogy a gonosz polip az (Vajda László), aki varázsvázának tartja, és a hableányokból gyöngyöt próbál kizsarolni vele. A hisztis királynő rabságba esik, de a vagány Igaz Gyöngyi (Kútvölgyi Erzsébet) és a macsó szánhúzó, Táltos Pista kihúzza a csávából. A vége nagyon vicces. A dalok viszont, egy kivétellel, nem valami jók, eléggé semmilyenek, Pressertől sokkal többet vártam volna. Még egy Padlás színvonalát sem üti meg. (Sőt.) Az ára meg... enyhe túlzás.


Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás, Treff, 2006, 1990 Ft (CD) - a Gryllus kislemezen télapóváró dalok Döbrentey Ildikótól és Gryllus Vilmostól. A dalok számos fellépésen is meghallgathatók.

Csak azt tudom rá mondai, a szokásos: van akinek ez bejön, van akinek nem, a kisgyerekeknek többnyire igen. Azért ha valakinek kellően jóhangú mamája van, úgyanúgy elénekgetheti neki a télapós dalokat - persze akár errről a lemezről is megtanulhatjuk, ha már elfelejtettük volna őket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.03 12:50:32Annipanni

  Keteves kisfiam imadja a konyveket,meg is van neki tobbek kozott minden Marek Veronika altal irt mesekonyv.Nagyon szeretjuk mindet.DE! Nem tudom,hogy nektek mi a velemenyetek arrol,hogy a Telapo es Ezustmacko-ban a telapo pipazik.Engem felhaboritott. Manapsag,amikor probaljuk elerni,hogy a gyerekek ne tekintsek kovetendo peldanak a dohanyzast,akkor egy Telapo igenis ne pipazzon!!! Nem tudom,hogy ez miert nem tunt fel senkinek a kiadoban?!

 • 2007.12.03 16:28:31cozumel

  AAaaaaaaaaaaaaa!  Kell nekem a Marek Veronika konyv, kell, kell, akarom!

  Tegnap rendeltem a bookline-tol, ez tuti nem volt meg naluk:-(((

  Egy darabert meg nem rendelek ujra, amugy is lesz masfel honap, mire kier, ugyhogy iden karacsonyra semmi eselyem:-(

 • 2007.12.03 16:29:45cozumel

  Annipanni!  Nem lehet, hogy ez egy regi tortenet uj kiadasa?

  Mint a Boribon sorozat:-)

  AKkor meg elkepzelheto, hogy semmin nem valtoztattak, minden az eredeti formaban jelenik meg ujra.

 • 2007.12.03 17:05:16druantia

  Hát, nekem Marék Veronika nem a szívem csücske, viszont A Mikulás-expresszt már kábé egy éve kinéztem a Petinek. Akkor még csak angolul volt kapható The Polar Express címmel, de már akkor is gyönyörű volt :). Az idén még nem, de jövőre biztosan megveszem a Petinek. Gyönyörű könyv, mint van Allsburg minden könyve. A rajzok különlegesen szépek, és nekem a történet is nagyon tetszik, mert messze nem a nyálas-csöpögős vonalat követi. (Szerintem érdemes körülnézni van Allsburg honlapján is, több oldalt is meg lehet vizsgálni ebből a könyvből is.)  Karácsonyra tudnám még ajánlani a következő könyveket:

  - Brenner, Rotraut Susanne: Téli böngésző (a jó öreg böngésző családból)

  - Emmett, Jonathan: Téli varázslat (az előző kötet a sorozatból /Ide nekem a Holdat/ megvan, nagyon szép és már a 17 hónapos gyerekem is teljesen odavan érte, minden nap legalább háromszor el kell mesélnem neki és már tudatosan keresi a vakondtúrásokat séta közben)

  - Lobato, Arcadio: Csillagmese (a másik mániám, nem kimondottan karácsonyos, még csak nem is téli, de nagyon sok szeretet van benne)

  - Pavlik, Ladislav: Az állatok karácsonya (már volt róla szó a Porontyon)

  - Nordqvist, Sven: Pettson karácsonya (kezdek rákapni a Pettsonra, pedig a Peti még csak a Thomas és barátainál tart :)).  Az összes többi, amit ajánlhatnék, angol nyelvű. Ha valakit érdekelnek, csak szóljon, örömmel adok tippet jó könyvekről :). Tényleg különlegesek, gyönyörűek.

 • 2007.12.03 17:07:56druantia

  Hanna, nagyon köszönöm az ismertetőt a Mikulás és a kiscicáról. Sokat filóztam ezen a könyvön is, de csak távolról, mert itt a könyvesboltokban nem lehet kapni, úgyhogy a Bookline-tól rendeltem volna meg. A volnából már sejthető, hogy nem jön be mégsem... Nemcsak azért, mert kövér a Mikulás :). Ez is már milyen, egészséges életmód meg nuku :)? Meg még macska is van benne. Hát, A Mikulás-expressz fiúsabbnak tűnik.

 • 2007.12.03 18:10:19cseresznye

  Annipanni, bocs, de ez megrázott! Ennyire azért nem kell túllihegni a dolgot.

 • 2007.12.03 19:39:52hanna

  Druantia!

  Ne vedd el a kenyerem:) Az összes általad felsorolt benne van a karácsonyi könyvajánlóban, meg még sok egyéb. Én a régebbiek közül a Babar karácsonyát és a Kippkopposat tudom nagyon ajánlani. • 2007.12.03 20:53:20babesz

  Babar! Bátyám kedvence volt, anyu előhalászta valahonnan és Bogesznak is nagyon-nagyon tetszik. A Miki hozza az Állatok karácsonyát és a Télapó és Ezüstmackót. A Böngészőt is megvettem, de elteszem karácsonyra.

  Pettson nekem nagyon bejön, de az elsőben, amit megvettem szerepel egy borz, akitől Findus rettenetesen megrémül, azóta Bogeszka retteg a borzoktól, és nem hajlandó meghallgatni a mesét. Anyósom vett egy másik mesét, ahol egy borz pozitív hősként szerepel, hátha javít valamit szegény borzok helyzetén, de azt is csak úgy olvashatjuk, hogy a "borzos" részt át kell lapozni. Szóval nálunk a borzok és Pettson parkolópályán vannak.

 • 2007.12.03 20:59:15marcangoló

  :-) Bogesz és a borz... :-)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta