SZÜLŐSÉG

Bébinapló: szobafogságra ítélve?

2007. december 3., hétfő 10:10

Azt már megtanultam, hogy a gyerekneveléssel kapcsolatban mindig mindenből két iskola létezik az egyik ezt állítja, a másik meg annak a totális ellenkezőjét. Így van ez valahogy a látogatókkal is. Van, aki pár hétig senkit sem enged a csecsemő közelébe, és van, aki már két hetesen három napos túrákra indul vele. Mi ez utóbbit ugyan nem vállaltuk, de tény, hogy a második héttől kezdve, nálunk szinte minden nap van valaki.

Ez, még akkor is, ha olykor nagyon fárasztó, nagyban megkönnyítette nekem az első nehéz heteket, mert jó volt a barátokkal, rokonokkal találkozni, főleg abban a tudatban, hogy én még egy jó darabig nem mehetek úgysem sehova.


Abigél ezeket a látogatásokat eleinte nagyrészt végigaludta, három hetes korától azonban hihetetlenül aktív nap közben, így egyre többet érzékel a körülötte lévő világból. Ezzel párhuzamosan kezdtem azon gondolkodni, vajon őt nem zavarják-e a látogatók? Jót tesz neki, ha kedves és szerető, de mégiscsak ismeretlen emberekkel van körül véve, vagy neki még csak anya és apa kell? Ráadásul négy hetes kora óta már járunk vele úgymond vendégségbe is, azaz a nagyszülőkhöz, vagy barátokhoz, persze csak nappal, csendes helyekre, ahol szoptatni is tudok. Abigél ilyenkor mindenkit alaposan és nyugodtan megnéz, látszólag nagyon jól érzi magát, szemlélődik, nézi a fényeket, majd mikor kellő mennyiséget szemlélődött már csak az anyja és apja érdekli.

Nem láttam ugyan rajta, hogy zaklatott lenne emiatt, de az eddig elolvasott vagy száz csecsemős könyv alapján úgy tűnt, a kulcsszó mindegyikben a napirend. Pedig igyekszem jó anya lenni, de néhány könyv szerint ha kisgyereked van, a napirend az isten, azt pedig kalandozva nehéz pontosan tartani, pedig Abigél születése előtt mi szinte mindig úton voltunk. A másik, szintén népes tábort tömörítő iskola szerint viszont a gyerek ahhoz az élethez szokik hozzá, amit a szülei élnek. Na most akkor melyik?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.03 10:39:25hopotty

  napirendről csak annyit, a most 7 hónapos lányomnak eleinte csak napi rendetlensége volt: se kajában, se egyebekben nem volt két egyforma napunk. izgultam is, mi lesz, ha sosem fogok tudni tervezni, mert hát azért ide-oda csak el kell mennie az ember lányának. ezenfelül hozzánk is jöttek látogatók, volt, hogy sokan, volt hogy kevesen, de ebből a szempontból sem volt minta az életünkben.  és láss csodát: jó ideje azon kapom magam, hogy pontosan tudom szervezni a napunkat, lehet kalkulálni egy-egy nagyobb túrát is a városban, mert kialakult a kis hölgy napirendje. neki, magának, magától. persze ez nem azt jelenti, hogy másodpercre pontosan ugyanúgy zajlik minden, csak éppen a nagyobb horderejű dolgok viszonylag szűken behatárolható időkre esnek.  szóval szerintem ne aggódj, ha nem tetszik Abigélnek a sok látogató, úgyis jelezni fogja. addig meg örülj, hogy ott vannak és érezd magad jól :)

 • 2007.12.03 10:52:26gjuci

  Ha időre szoptatsz, akkor azt vendégségben is megteheted. 5 hetesen akkor és ott alszik el, ahol elalszik, nem? Max. tologatod kicsit a babakocsiban.

  És olyan dolgokon szerintem nem érdemes agyalni, ami láthatólag mindhármótoknak kellemes. Ha majd nem lesz jó, akkor agyalj!

 • 2007.12.03 11:02:18Vakmacska

  Napirend - fél, de inkább egy éves kora után. Többgyerekesek igyekeznek korábban kialakítani legalább az éjszaka-nappal ritmust, a többit meg ne várjuk el.  Ha te ott vagy és tudsz rá figyelni, az újszülött abszolút hordozható, szerintem sokkal inkább mint a másfél éves, aki ragaszkodhat a megszokott ízekhez vagy az alvásidejéhez.  Náthaperiódusokban azért érdemes vigyázni, bár dolgozó családtag ugyanúgy hazahozhatja, és talán egyik barát-rokon se olyan kretén, hogy fertőző betegséggel újszülötthöz, kéthónaposhoz, stb. megy látogatóba.  Tömeg, üvöltözés frászt hozhat rá, de szerintem a többi inkább szórakoztatja. Mivel teljesen rád van utalva különben bámulhatja a plafont féldélelőtt, szerintem direkt élvezi ha nézegethet ezt-azt.  Nekem sok csecsemős ismerősöm mesélte, hogy vendégségben, barátokkal, etc. a gyerek hajlamos volt sokkal jobban érezni magát. Persze csak ha te is szereted a dolgot, nem zavar, hogy szoptatás, tisztába tevés, ruhacsere mifene esetén azért sokszor mégis otthon adódik a legnagyobb komfort. A lehányt autók és ismerősök, az erdő közepén cserélt pelenka van akit frusztrál. Minket amúgy nem, hamar kialakult hogy mimindent kell cipelned ha biztonságban akarod érezni magad. • 2007.12.03 11:02:24verkaverka

  Hat szerintem nem erdemes magadat korlatozni ugy hogy csak aggodsz de nem latod semmi jelet hogy Abigelnek rossz lenne.

  Szerintem

  1. a gyerekeken latszik ha nyugtalanabbak, zavarja oket a joves-menes. Van amikor csak utolag latszik, este stb, de latszik. Ha Abigel koszoni jol van akkor nem hinnem hogy zavarjak a latogatok.

  2. Nem hiszem hogy arra van szuksege hogy te otthon uljel vele edes kettesben tok boldogtalanul mert az o erdekeben nem hivsz latogatokat. Persze arra eskudtunk fel hogy mindent a gyerekert, de ez nem azt jelenti hogy a gyerek minimalis kenyelmetlensegnek sem lehet kiteve te meg nem szamitasz.

  3. egy ekkora babanak alapvetoen arra van szuksege hogy te ott legyel. Az hogy van-e meg ott mas, hat nagy tomegbe vinni nyilvan nem tanacsos, de rad van szuksege nem a maganyra. Ha lenne negy nagyobb testvere es egyutt laknatok a nagyszulokkel az se lenne eppen csendes es kiszamithato. (Persze mas a csalad meg az egyutt lakas tudom, de azert az a resze nyilvan hasonlo hogy felfordulas meg nyuzsges). A sokadik gyerekek megse nyugosebbek szoktak lenni, pedig azokat szepen berakjak akarmikor az autoba ha a nagyobbakat uszasra kell vinni.

 • 2007.12.03 11:02:28Gézengúz_Évi

  Először is: Abigél egy tünemény...GYönyörűűűű:)))  Aztán...Háát, minket nagyon sokan megszóltak. És egyes iskolák szerint sok, később visszütő sebet okoztunk a gyerek lelkivilágában. 6napos korától nagyokat sétáltam vele, 1 hetesen elmentünk a szomszéd faluba kocsaival virágot venni anyák napjára, 2 hetes volt, mikor bevásárolni vittük, 3 hetesen 3 napot voltunk én szüleimnél, 4 hetesen másik nagyszülőknél, 6 hetesen pedig esküvőn és lagziban (najó, halk zene, étterem, dunapart, szóval nem nagy dínomdánom) voltunk este 9ig. De mindig csak addig mentünk, míg neki is jó volt. Amint jelezte, hogy kicsit is rosszul érzi magát, illetve inkább nem jól, a rosszult nem vártuk meg, indultunk haza. Igazából igazságtalannakm éreztem volna napirendre szoktatni, amikor mi sem aszerint élünk... Nem 8kor, 12kor és 18kor eszünk, ahnem amikor éhesek vagyunk. Így ő is akkor szophatott/szophat, amikor akar. HA 10percenként, hát 10percenként.

  Szóvcal ez a napirend dolog annak fontos szerintem, aki maga is aszerint élt a baba előtt valamilyen módon.

  Egyébként végül Lehelnek is lett egyfajta rendje, de nem időhöz kötött, inkább a dolgok sorrendjéhez, és semmiképpen sem helyhez. És ő maga alakította.  nnna...egyszónak is száz a vége, ha mindhármótoknak jó, akkor tök mindegy, melyik iskola mit mond, alapítsatok egy újat:)))

 • 2007.12.03 11:05:42Vakmacska

  Jó, azért a szélsőségeket kerülném - volt ismerős pár, aki az egy év alatti lányát elvitte buszos európai túrára. Állítólag marhajól bírta, amúgy most épp Afrikában élnek (már iskolás, és van két kisebb tesója, az egyik még nincs fél éves, ott született). Ezt azért nem vállalnám, de például engem kocsi híján vonaton vonszoltak a majd 300 km-re lakó nagyszülőkhöz. Nemhogy túléltem, hanem kicsi koromtól az volt a kedvenc helyem.

 • 2007.12.03 11:18:23Nilüfer

  Én is hetekre hazavittem anyámékhoz a gyerekeimet pár hetesen, jelentem, semaz akkori napirendjük nem dőlt össze, se nem lettek lelki roncsok./ ha igen, akkor nem attól:DD/

  Unoka már kétszer volt nálunk több hetet, nagyon élvezte, persze a napirendjét tartottuk.Szerintem mindíg tanult valami újat, több inger, több tudnivaló:)De gyereke válogatja,.Hallottam olyat, hogy csak otthon, csak a saját ágyában, csak, csak, de az nem annyira szerencsés, hoszen előbb-utóbb ki kell mozdulni.Azt gondolom, minél kisebb kor4ban természetes, hogy máshol is van élet, annál könnyebb majd tudomásul venni a közösséget.Szerintem:)

  Mondjuk, az erdélyi busztúrára én sem vittem volna a kétévesemet, ahogy azt egy kolléganőm tette, mert ott aztán se napirend, se semmi, csak utazás, tömeg, minden nap máshol aludni, de hozzáteszem, a kis srác vígan volt, meg se kottyant neki.

 • 2007.12.03 11:19:00hanna

  Ugyan, hiszen az a jó neki, ha viszed és lát mindenfélét, ingereket, a gyerekek alapvetően nem apára-anyára napirednre, hanem nagycsaládra és pár fix rítus melletti változatosságra vannak kitalálva. Én úgy tapasztaltam, hogy egész pici korában bárhol jó volt,c sak este legyen minden ugyanolyan kb, aztán mostanában már vendégségben nem hajlandó délután aludni, csak itthon meg a nagyapjánál. Szóval most már egyévesen kell egy pici napirend, de inkább csak alkalmazkodás ez is a gyerek változó igényeihez. Szerintem mászkáljatok sokat, csak meg ne fázzatok!

 • 2007.12.03 11:19:32másutt

  nalunk nincsen napirend.

  tronorokosno 7 hetes, mindig akkor eszik, alszik, amikor akar. mindig van nalam lefejt tej, es vastartalek tap is, igy akkor is ha a varos masik vegen vagyok, ehet.

  a kocsijaban bekesen alhat, mert zart fekvoresze van, egesz turakat vegigalaszik.

  1 hetes volt amikor eloszor setaltunk az esoben es 3 hetes, amikor messzire kalandoztunk.

  soha nem ereztem ugy, hogy 'be lettunk volna zarva'.

  esti rend viszont van, az utolso kajajat kb este 11-kor kapja, es majdnem mindig 5 fele kelt a kovetkezoert. utana 9 fele reggeli... ezt o keri igy, en nem diktalok semmit. • 2007.12.03 11:43:05Anura

  mázlista.. végigalhatod az éjszakát. :)

 • 2007.12.03 11:49:29Meni

  A fiammal az utolsó 6 hetet szobafogságban majd kórházban töltöttem. Ahogy "kiszabadultunk", és eltelt az első pár nap, jöttem-mentem vele, többek között az ő ügyeit intézni. Soha nem láttam, hogy zavarta volna, és nekem, nekünk kifejezetten jót tett. Egyedül az esti rutinból nem voltam hajlandó engedni, meg is lett az eredménye, 3 hónapos korától átalussza az éjszakát.

  Most, hogy 1 hetes a lányom, vele is megyek mindenfelé. Most egyszerűen muszáj, akár akarom akár nem, mert a fiammal nem lehet megcsinálni, hogy bezárkózunk. Szóval szerintem menjetek bátran mindenfelé...bár a túrázás kicsit durva :)

 • 2007.12.03 11:56:50másutt

  Anura

  koszi! Tudom, hogy milyen szerencses vagyok, ezert nem kenyszeritettuk semmilyen mas rendszert ra... magatol csinalja, ami mindenkinek jo, a kicsi angyal.

  mar a KORHAZBAN vegigaludta az ejszakat, jol le is csesztek minket, hogy hagytuk (egy szobaban voltunk, es en aludtam mint a tej reggelig, es a bebi is mellettem) mert 400 grammot fogyott. akkor aszontak fel kellett volna kelteni, enni.

  de amint hazaertunk, helyreallt ugyanez a rend. tobbszor probaltam felkelteni ejjel (van hogy en felebredek, de a bebi nem) de keptelenseg felrazni. fule farka log es ki se nyitja a szemet.

  nappal bepotolja a kajalast, van, hogy felorankent eszik. :D (szepen hizik)

  a rendszer, ami a baba diktal sokkal jobb, mint amit mi kitalalhattunk volna.

  tartja meg az isten a jo szokasat...

 • 2007.12.03 12:01:13Anura

  Hát na igen. :) Nekem se lenne gond egy jól alvó gyerek, mert egyszerűen kinyúvadok elegendő alvás nélkül.

  Nemtom mennyire lehet következtetni egy gyerek természetére várandósság alatt.. de egyre inkább úgy tűnik, enyém haspók lesz, és munkamániás. :) Ha éhes vagyok, rugdal, ha eszek, akkor is, egész nap egyébként nem, amíg mozgok.. abban a pillanatban, ahogy ledőlök, elkezdi. :))

 • 2007.12.03 12:04:33nutika

  Én is úgy tapasztaltam, hogy piciként sokkal rugalmasabb a gyerkőc, mint nagyobbacskaként. Mi Mózival voltunk 6 hetesen házibuliban este 11-ig - élvezte a társaságot, aztán megetettem egy félreeső szobában, és békésen elaludt. Babakorban még a szülei jelenléte jelenti nekik az állandóságot elsősorban. Aztán ahogy cseperednek, annál inkább szükségük lesz a külső körülmények állandóságára is.

  Szerintem sincs egyébként semmi kőbe vésve, a kelést úgyis ő határozza meg (Mózihoz órát lehetne igazítani), az esti lefekvés rituáléja meg korán kialakul. A kettő közötti meg értelemszerű: ehessen, ha éhes, alhasson, ha álmos (ezek is beállnak rendszerbe egy idő után, akkor is, ha nem törekszünk rá különösebben). Az újszülött még bárhol eszik-alszik, az egy-másfél éves (nagyobbról még nem tudok nyilatkozni) már lehet, hogy nehezen alszik el idegen környezetben, pláne ha zavarják. Ezek is megszabnak egyfajta rendet: alvásidőben olyan szituációban érdemes lenni, amikor a csemete alhat. (Ez nem szentírás, de a fáradt, túlpörgött gyerek istencsapása, ezért az ember igyekszik nem megvárni, amíg eldurvul a helyzet.) Nálunk ez azt jelenti, hogy alvásidőben vagy itthon vagyunk, vagy az autóban (pl. ha utazunk, igyekszünk úgy időzíteni, hogy az alvásidő beleessen az utazásba), vagy olyan helyen, ahol van egy csendes zug, esetleg a babakocsiban.  OFF: Ha már elkezdtem írni, tanácsot kérnék én is, hátha valakinek van ezirányú tapasztalata: másfél napot vidéken töltöttünk, és nem jelentkezett a szokásos napi kaki, nekem nagyon úgy tűnik, hogy visszatartotta, amíg hazaérünk, elég keményre is sikeredett ezért. Nem szeretném, ha ebből rendszer lenne - nem tudja valaki, hogyan előzzem meg a bajt?

 • 2007.12.03 12:07:23másutt

  semmifele osszefuggest nem talaltam a gyerek hasbeli es mostani viselkedese kozott..

  de lehet, hogy az enyem kivetel.  attol fuggetlenul, hogy alhatok ejszaka, allandoan faradt vagyok, nappal nyomatas van, allando szopi...... nem is tudom hogyan birnam ha ejjel is fenn lennek...  viszont, minvel kulfoldon elunk nagyon keves latogato volt (7 het alatt csak az anyak, 4 napra mind2) es ez nekem igy jo... elvezem a SAJAT rutinomat es a beket, csendet.

  remes, amikor nyuzsognek korulottem, szamomra rosszabb, mint szepen pizsiben szoptatni a tv elott es azt csinalni amit akarok, dirigalas nelkul, alukalni amikor a bebi alukal.

  anyosom jol megmondta 'mit kellene csinalni' termeszetesen.

  :@

 • 2007.12.03 12:08:49nutika

  Másutt: hú, most nagyon irigy vagyok, Mó még mindig ébred éjszakánként... :-)

  Anura: ez tök természetes: amíg "ringatod" (mozogsz), ő alszik, ha egy helyben vagy (pihensz, ülsz, fekszel), ébren van. Ha megszületik, ugyanígy megnyugtatja a ringatás - olyan neki, mintha visszakerülne a pocidba. :-)

 • 2007.12.03 12:32:22babesz

  Nálunk van napirend. De ebbe beletartozik az is, hogy jövünk-megyünk. Főleg mióta van saját, csak az enyém autóm!!!!!!!

  A reggel mindig közös reggelivel indul - szigorúan apával is. Utána apa el dolgozni, mi pedig porszívózunk és felmosunk a már sokat emlegetett kutya miatt. Utána séta, játszótér, ebéd. Elvileg(!!!) alvás következik, utána megyünk valamerre. Este megint vacsora szigorúan együtt. Ez a napirend még egy gyerekhez lett kialakítva, kicsi már ebbe szokott bele. Kétszer alszik napjában: délelőtt séta közben, délután ahol sikerül. Szoptatással már semmi gátlásom nincs, szinte bárhol megetetem.

  A nagyobbik lányom már minden reggel megkérdezi, hogy anya ma hova megyünk? Ez van, ilyen az anyja, soha nem tudtam egy helyben ülni, miért pont most kezdeném el?  Más: mi sem alszunk éjszakánként. Kicsi tíz hónapos és még mindig nem. Most viszont egyszerre alszanak valami csoda folytán. Úgyhogy kihasználom és olvasok egy kicsit, hátha a végére jutok annak a könyvnek, amit még júliusban kezdtem el :).

 • 2007.12.03 12:49:15marcangoló

  Azért ehhez is hozzá lehet szokni, nem, kétgyerekesek? Mármint a nemalváshoz.

  Másutt, jó hallani, hogy ilyen békése, szépen megvagytok. :-) Most már csak a nevét áruld el! :-)

 • 2007.12.03 13:01:08liána

  Lia 3 hetes sem volt, amikor a Tesco-ba bevásárolni vittük. 9 hetes volt, amikor a Decatlonban egy aranyos anyuka megkérdezte, mennyi idős, és mikor mondtam, hogy 9 hetes megkaptam, hogy "Jó hamar elindultál vele" :D !

  Már többször több helyen is leírtam, hogy szerintem ami neked jó, az a babának is jó. Mi csak az esti fürdés-evés rutinhoz ragaszkodunk ( a sorrendhez, nem az időponthoz!), az alvás az jön a szopival együtt.

  Szóval szerintem nyugodtan menjetek, Lia 15 hetes és már voltunk vele a Mammutban, Ikea-ban, Tesco-ban, Auchan-ban, Szegeden a barátoknál, vidéken a mamiknál - több napra, unokatesóknál - ott is, ahol kisgyerek van, bankban, postán, házatvenni :), étteremben...Ja! És természetesen vendégeink is vannak mindig szép számmal. Szóval zajlik az élet, mégis eddig mindenki meg volt halva, hogy milye nyugodt, kiegyensúlyozott, mosolygós kislányunk van :)!

 • 2007.12.03 13:06:34panka

  Nyugi, úgyis ordít, ha valami nem tetszik neki. Olyat még nem láttam, hogy egy bébi szépen, csendben, mosolyogva éhen- vagy álmonhalt volna.

  A napirendet meg úgyis ő alakítja, te bármit csinálhatsz, akkor is te fogsz igazodni hozzá. Csak előbb még neki is ki kell találnia, hogy mit akar, rá kell jönnie a saját napirendjére.

  Figyelni kell, ennyi.

 • 2007.12.03 13:11:36Laluna

  Én hiszek abban, hogy egy kisbabának és (kisgyereknek is) szüksége van arra, hogy legyen a napnak egy jól kiszámítható kerete, napirendje ha úgy tetszik. Ez biztonságérzetet ad nekik, plusz már az egészen piciknek is megadatik a várakozás öröme (pl. tudja, hogy ebéd után jön a séta). Ez nem azt jelenti, hogy otthon kell ülni, hogy semmi rugalmasság nem megengedhető, de kell hogy legyenek fix, biztos pontok. Szerintem ezt nem túl nehéz belátni.  A napirendet nem szabad erőltetni, viszont időnként változtatni kell rajta a pici igényei változásának megfelelően.  Továbbá tisztelni kell a babát/ gyereket mint embert és nem tenni ki őt olyan dolgoknak amiknek magadat sem tennéd ki szívesen, evéshez, alváshoz nyugodt körülményeket biztosítani (pl. viszonylag kevés felnőtt alszik jól egy dühöngő házibuli vagy koncert közben) és úgy általában egyenrangú félként kezelni, nem csomagként tenni-vinni ide-oda, hanem pl. elmesélni neki hogy most hova mentek, hol vagytok, körbe vinni őt az új helyeken stb.  Nem szabad ingerekkel túlterhelni. Persze életkoronként és gyerekenként, de akár naponként is változó lehet hogy épp mit 'bír el', de főleg piciknél egy kiadós ingerözön után érdemes egy kis csendes, nyugodt időt biztosítani.

  Az sem mindegy, hogy milyen vérmérsékletű a gyerekünk. Egy eleve nyugodtabb, lassúvíz partot mos típusú gyerek nyilván 'többet bír' mint egy érzékeny vagy temperamentumos. Vannak babák/ gyerekek, akik nagyon könnyen túlpörgik magukat.  És azt is érdemes megfontolni, hogy a gyerekek jó és rossz szokásait egyaránt mi alakítjuk ki.  Szóval Mother Mary szerintem mindkét felvetésed igaz, a gyerek ahhoz az élethez szokik hozzá amit a szülei élnek vele, de a napirend sokat segít és hasznos. Emlékeim szerint erről készültek kutatások is, melyek megállapították, hogy azok a gyerekek sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak akiknek van valami kiszámíthatóság az életében, mint akiknek full random telnek a napjai. Hülyén hangzik, de már az egészen pici csecsemő is szoronghat amiatt, hogy mi történik vele.  A lányom (16 és 1/2 hós) unokatesójának (18 hós) soha nem igazán volt napirendje, a mai napig full random például hogy mikor alszik és mennyit, beleértve az esti lefekvést is. Van hogy este tízig nem lehet lefektetni. Nekem ez elrettentő példa.

 • 2007.12.03 13:20:10kisbalas

  Abigél imádnivaló ;)))

  Napirendet az enyém is szereti, de nálunk beletartozik az emberezés :)) Délután mindig van pár óra, amikor ő is éber és láthatóan szívesen veszi a jónépet, arra kell vigyázni, hogy egy délután max. 2 látogató jöhet, mert különben túlpörög és nehéz altatni. A sétálást a rossz idő miatt csak most kezdjük, erről még nem tudok nyilatkozni. Viszont van 3 ember: apuka, 2 nagymama, akikkel tökéletes biztonságban érzi magát, mind a hárman megetették már lefejt tejjel, játszottak vele sokat, stb, így velük elvan mint a befőtt, mehetek amerre látok. Szombat este meg is kaptam a züllési szabadságot, elmentünk apuval kicsit társaságba (éjfélre haza), nagyi tette le aludni, állítólag tündér volt, fel se tűnt neki, hogy ellógtunk, legalábbis nem vette zokon. Szerintem úgyis látszik a babón, hogy kellemesen, biztonságban érzi-e magát, úgyhogy nem nagyon izgatom magam az "iskolák" miatt, amíg a gyerek vigyorog, meg gyarapodik. Következő az lesz, hogy megyünk a nagyikhoz, mondjuk mind a kettő sétatávolságon belül lakik, de gondolom, hogy ott se lesz botrány. Egyébként meg valószínűleg tényleg érdemes a saját életvitelünkhöz hozzászoktatni a gyereket, nyilván azért szépen lassan, figyelembe véve őt, mert velünk fog élni még jópár évig. Ismerek olyat, aki az elején abszolút mindent máshogy csinált, mint a gyerek előtt, pl. csak akkor csinált bármi mást a gyerekezésen kívül, amikor az aludt, vagy csak néma csöndben altatta, stb. Most már 4 éves a kisfia, és egyáltalán nem bír vele, már leszoktatná ezekről a dolgokról, de csak a hiszti van belőle, a gyereknek se jó. Ja, és egy idegbeteg, szobafogságra ítélt, sírós mami se hiszem, hogy kevesebbet árt, mint pár óra szusszanás, vagy egy-két új arc...

 • 2007.12.03 13:38:57Meni

  Nutika, azt nem tudom, hogyan lehet megelőzni az idegen helyen való kakilással kapcsolatos félelmeket. De talán segit - ha nyilvánvaló, hogy ilyen problémáitok vannak, lesznek - ha előre etetsz vele olyan kajákat, amik lazitják a székletét. Mármint úgy értem, hogyha utazásra készültök, akkor már előtte 1-2 nappal adsz neki pl. egy kis paradicsomot vagy szilvalevet, vagy mást, ami jó hatással van rá. Hátha segit...

 • 2007.12.03 13:52:24Nilüfer

  a kakilás: amikor az unokám először volt nálunk, érdekes módon a hazautazás után pár napig nem volt kaki.Most nem okozott gondot.Legalábbis eddig:) Tegnap mentek haza.

 • 2007.12.03 13:56:16Katalma

  Sztem a napirendre érdemes törekedni, de nem ennyi elég. Törekedni kell rá, hogy az ő szintjén meglegyen egy neki fontos állandóság.

  Na és, ha nem egyformán alakulnak a napok? Az első évben az ő igényei is annyit fognak változni, hogy kőbevésett napirendnek értelme sincsen. Én picim most áll át napi 1 nappali alvásra. Pár hónapja még minden étkezés előtt aludt egy kicsit.

 • 2007.12.03 14:34:06Békanőci

  Nálunk is van napirend,de már a sokadik. :)

  Zozó igényeit követve mi alkalmazkodunk hozzá,de az egészet próbáljuk a rendszeres étkezések és esti fürdés sokszögében pórázon tartani.Ez a póráz eddig elég hosszúra sikeredett.

  Ugye az lső három hónap azzal telt,hogy megértette:a nappal világos van,este sötét,rendszerességileg teljes káosz.A harmadik hónap végére volt hajlandó a saját ágyában átaludni az éjszakát.

  A második három hónapban éjjel aludt,nappal összevissza volt éhes,és nőtt mint a gomba.

  A harmadik hármat most csináljuk.Zozó nekiállt fogakat növeszteni(ma ünnepeltük a másodikat :)),ami borított minden eddig kialakított szokást.Napközben négyszer-ötször eszik,és néha éjszaka is kell adni neki egy miniadagot,csak attól nyugszik meg.Éjjelente 2-3-4-5-6-szor kelünk,este 7 és 11 között alszik el,reggel 5 és 8 között ébred,és napközben is alszik kettőt.

  Így az étkezések ideje is attól függ,hogy mikor ébred.Vagy egy nyolchónapos nyűgös gyereket is fel kellene ébreszteni azért,mert kajaidő van?

  Így leírva szörnyűnek tűnik,pedig egy áldott jó gyerekem van!Nem sírós,szeret jönni-menni,szereti az embereket,a minnél izgibb látnivalókat.

  Pici korától visszük mindenfelé,mi is elég jövősmenősek vagyunk.

  Ha szereti a kicsike a nyüzsit,akkor miért ne?Persze csak addig,amíg nem jelzi,hogy irány haza a nyugiba! :)

 • 2007.12.03 17:04:36220volt.hu

  Nagyon örülök ennek a napirend témának, mert nálunk éppen ez van "napirenden". Két 4 hónapos iker kisfiam van. Nem szoptatok (na ez is egy hosszú történet), hanep tápszert és hozott anyatejet esznek. Eleinte 3 óránként ettek hol egyszerre, hol külön külön. Az egész életem etetés, büfiztetés etetés büfiztetés...... De aludtak a kaják között. most viszont egyre többet vannak ébren, gyakorlatilag 2-3x20 perceket alszanak napközben, és 5-6-szor esznek. Az életem teljes káosz, egyébként pedig legtöbbször egyedül vagyok velük itthon. Szerintetek, hol lehetne valami rendszer ebben???

  Próbálom legalább az esti programit "fixálni, de hát az egész nap? nem tudom más hogyan csinálja ikrekkel??

 • 2007.12.03 17:15:41verkaverka

  A 4 honapos meg nagyon fiatal, ket honap mulva valoszinuleg mar kicsit konnyebb lesz ha raereznek a dologra. Ugy tudom, hogy a dolgok sorrendje segit nekik ebben, tehat nem kell hogy x orakor tortenjen valami, de tudja hogy mikor mi kovetkezik, tehat reggeli-jaroka-tizorai-seta-ebed-alvas ilyesmi, amihez aztan maguk a gyerekek probalnak is igazodni. Mindenesetre minden ikres ismerosom ugyanezt mondja amit te, hogy sokkal kevesbe van idejuk mint nekunk, mert nincsenek teljesen azonos ritmusban az ikrek. Meg azt hogy az elso ev nehez, utana viszont hatradolhetsz es boldogan figyelheted oket, onnantol mindig jobb dolgod lesz mint akinek nem szorakoztatjak el egymast a gyerekei.  Van ezen kivul olyan hogy otthonsegitunk.hu, azok aztan egeszen biztos szivesen segitenek valakinek ilyen kis ikrekkel, persze nem tudom hol laksz, de ha olyan helyen ahol vannak akkor erdemes oket megkeresni.

 • 2007.12.03 18:59:04hoel

  Számomra eléggé illuzórikusnak tünik, hogy" arra kell szoktatni a gyereket, ahogy mi élünk, mindenkinek ez lesz a jó ..."stb. Az a tapasztalatom, hogy az embernek az első gyerek megszületése előtt lövése sincs, milyen lesz az élete gyerekestől. Pláne több gyerekkel! Egy az egészen biztos: olyan soha már nem lesz mint gyerek előtt volt. Ha mászkál, ha egyhelyben ül, ha kialakit napirendet, ha nem, tökéletesen új helyzet, új élet kezdődik. Sztem ennek alapján érdemes szoktatni vagy nem szoktatni ( sztem mind1 ) a gyereket.

 • 2007.12.03 19:12:51Ditke

  Az én fiam 8 hónapos és még mindig nincs napirendje. Kábék vannak. Egész jól beleszoktam, hogy az ő aktuális, aznapi rendszeréhez igazítom a dolgaimat. Nem lehetett rászoktatni, pedig próbáltam. De ő sosem evett időre, már a kórházban sem. Időnként pár hétre gyárt magának rendszert, percre pontosan (!) eszik-alszik-kakil, aztán mire elhiszem, hogy IGEN meg VÉGRE, akkor felrúgja az egészet és pár napig (esetleg hétig) megint össze-vissza van minden.  Pár dolgot igyekeztünk tartani, elsősorban az éjszakai alvást. Éjjel nincs kaja, aluszka van. Ezen túl napközben a kiságyban tartózkodás = aluszka (csak alvásra használjuk, gyerekmegőrzésre nem). Ezen túl úgy kér enni, ahogy óhajt. Harmadrészt pedig azt, hogy nem járunk otthon lábujjhegyen, ha alszik. A tv normál hangerőn megy, fel-alá csoszogok a lakásban, időnként mosogatok, rámolok. Nagyon jól megszokta a háztartási zajokat, így szépen alszik, amíg én pörgök.  Amikor még szopizott és mondjuk időre kellett mennünk vhová, akkor egyszerűen indulás előtt megszoptattam (ha 1 órával kaja után, akkor 1 órával), és így jó volt a dolog.  A saját ritmusunkhoz való szoktatás meg szerintem jó dolog. Nem azért, hogy nekünk kényelmes legyen, hanem hogy időben megszokja. Mert a babázás, otthon ülés csak pár év, utána megyünk szépen vissza a taposómalomba, és ha akkor kell rászoktatni a gyereket a pörgésre, amit előtte éltünk, az sokkal nehezebb lesz.

 • 2007.12.03 19:29:07opti

  Kedves Mother Mary!  Szerintem ne olvass könyveket :) Már meg is válaszoltad a kérdést. Ha Abigél jól érzi magát vendégségben, akkor miért ne? A napirendet nem kell ennyire komolyan venni. Legyenek fix dolgok a napokban, de az is jó ha ez az esti szertartás egyenlőre. Igazán komolyabb napirendet akkor tudsz majd kialakítani (vagyis szerintem kialakul majd magától) ha már hozzátáplálsz. Nekünk a kaja időpontjai voltak a fix dolgok és az azokhoz kapcsolódó rituálék. Én a csavargás párti anyukák közé tartozok, sosem voltam otthon ülős. A gyerek sem lett az. Ez még nem jelenti a napirend elhagyását. Mindig kb ugyan akkor evett, aludt, igaz mikor hol, az alvás legtöbbször csavargás közben a babakocsiban. Nagyon kiegyensúlyozott gyerek lett belőle. Pl minden nap bússzal megyünk a szomszédos városba bölcsibe. A sok csavargásnak köszönhetően nem hogy nem viseli meg a sok utazás, nagyon élvezi. Szóval csak úgy éljetek ahogy az nektek és Abigélnek kényelmes. Tudta hova születik :)

 • 2007.12.03 19:30:55opti

  Jaj, az első gondolatom lemaradt az okoskodás miatt! Abigél valami tünemény! Az a két kis zsömle :)))

 • 2007.12.03 19:43:22Különálló

  Jaj, megint Abigél! :-)))

  Szóval csak azért szólok hozzá, hogy mondjam: a húgoméknál is állandó átjáróház volt, és - talán ezért, talán nem - mindkét gyerek kifelé forduló, kommunikatív, nem szégyenlős, és kiemelkedően intelligens lett. Mindkettő ilyen nézelődős volt babaként, aztán nyitott gyerek lett belőlük. :-) Szóval dontvörri. Sőt.

 • 2007.12.03 20:02:05Alvomacko

  Nálunk nagyon távol van csak család, így nem volt mászkálás, meg vendégeskedés. És barátból sem volt számottevő. Meg én magam sem szívesn mentem vendégségbe a gyerekekkel. Valahogy mindig olyan zaklatottak lettünk, senki nem érezte igazán jól magát. Az is igaz, hogy ezt nem csecsemővel próbáltuk ki, hanem totyogós gyerekekkel.

  De a napirendbe én is beillesztettem vásárlást, OTP-t, ingatlan eladást stb. Hozzáteszem, hogy akkor még nem voltak plázák, babakocsinyi távolságra el lehetett mindent intézni a kerületi kis boltokban. Ilyen időszak volt délelőtt 10 és 12 között valamint délután 3 és 5 között.

  Az ilyen kiruccanásokat általában a csajok is élvezték, meg 15 évvel ezelőtt még létezett a jómodor és többször előreengedtek minket.

  Szerintem ez az egész függ az anya, a család általános szokásrendjétől és egy pici baba többé-kevésbé tud is ehhez alkalmazkodni. Erre már én is láttam néhány példát a családban és neztem is rendesen, hogy nem árt-e ez a gyereknek, de szemlátomást nem zavarta őket a vendégeskedés, a kimozdulás.

  Na, jólmegaszondtam most a magamét... :-) Ezt eddig is tudtátok... :-D

 • 2007.12.03 20:02:46Alvomacko

  Enahma: hányadik hétben jársz már? Jól vagy?

 • 2007.12.03 21:46:33verkaverka

  Latom mas is az otthonsegitunk.hu-t reklamozza. :)

 • 2007.12.03 22:18:47Anura

  nutika, köszi, hogy mondtad, hogy a ringatást szereti, eszembe se jutott, azt hittem azért rugdal, hogy dolgozzak már még többet (bikának készül :)), és senki sem mondta még, hogy ez lehet a magyarázata.

 • 2007.12.04 15:42:52babó

  nem olvastam el a hozzászólásokat, mert most sajna nincs időm.  annyit tennék hozzá a cikkben feltett kérdéshez, hogy mondjanak is bármit a csecsemőskönyvek, a legfontosebb (szerintem, hahahaaa), hogy figyelj a gyerkőcödre. mert ilyen kicsi korban ő még abszolút őszinte. nem fog nyugodtan nézelődni, ha fél, vagy valami zavarja. akkor biza sírni fog.  szóval, ha láthatólag jól érzi magát, menjetek bátran közösségbe (mi is ezt tettük, lányom mindig szerette, és jól viseli). fontos, hogy figyeljünk a jelzéseire, ha unja, elfárad, túl sokat babusgatták, akkor haza kell menni. de pl. ha neki épp vendégség alatt van alvásideje, akkor le lehet tenni ott is. ha nem zavarja. lányom jókat aludt barátaim hálószobáiban, amikor kicsi volt, párnákkal, hengerré tekert takarókkal körülbástyázva. ez most már nem megy (19 hós), mert egy többé-kevésbé idegen hely túl érdekes ahhoz, hogy elaludjon, így most szervezni kell, hogy hazaérjünk.  rokonságban volt olyan testvérpár, ahol az egyik jól bírta a jövés-menést pici korától, a másik meg teljesen nebáncsvirág típus, neki tényleg a napi rutin és a megszokott környezett kellett a lelki békéhez.  ki kell tapasztalni. :))

 • 2007.12.04 15:47:33babó

  ja igen, és ő is imádja a vonatozást. két és fél óra intercityvel. soha nem alszik, jön-megy (én rohanok utána) mindenkivel megismerkedik, kaját kunyerál, nézelődik. szerencsére általában mikor odaérünk beájul az ágyba, velem együtt, mert iszonyú fárasztó... :))

 • 2007.12.04 18:50:45Különálló

  Alvomacko: a 36. hétben vagyok, és elég jól viselem. :-) Még mozgok. :-DDD

 • 2007.12.04 20:17:42Alvomacko

  Enahma: hűűűű, már itt tartasz? Igazi karácsonyi bébid lesz!

 • 2007.12.04 21:37:57Nilüfer

  Enahma, szép kis csomag lesz a fa alatt:D de jó lesz:)

 • 2007.12.04 22:30:59pottompanni

  Mother Mary,  szerintem se aggódj a napirend miatt. Mi soha nem erőltettük, Bogi igény szerint szopizik a mai napig (13 hónapos), ez alatt a kicsit több, mint egy év alatt mi is "elfogyasztottunk" már néhány napirend-szerűséget, amit ő alakított ki magának néhány hétre/hónapra. Sétálni a védőnő szigora ellenére talán 10 naposan vittük először, kéthetesen már az Árkádban voltunk vele, 6 hetesen Istentiszteleten, jöttek a kollégák is babanézőbe, meg a karácsonyi vendégeskedés... Vittem kendőben ügyintézni, vendégségbe, tavasszal voltunk autóval vidéken rokonoknál, esküvőkön. 3,5 hónapos volt, mikor először vittem Ringató foglalkozásra, azóta is járunk, nagyon szereti. Mosolygós, kiegyensúlyozott, huncut baba, mindenhol megcsodálják. Gyakorlatilag bárhol elalszik (bár ahogy nő, egyre inkább már csak akkor, ha teljesen kimerült, egyébként túl sok a látni-felfedezni- ismerkednivaló). Talán az esti rutinhoz ragaszkodunk mi is többé-kevésbé, de azért ez is rugalmas, időnként későbbre tolódhat... Figyeld Abigélt, látni fogod rajta, mi jó neki és mi nem.

 • 2007.12.05 19:08:06Különálló

  Alvomacko, Nilüfer:

  Karácsonyi???? Jan. 9-re vagyok kiírva... Ne jöjjön már karácsonykor, akkor nem érek rá. :-)

 • 2007.12.05 20:53:17Nilüfer

  Enahma, beszéld meg a babáddal:)

 • 2007.12.06 11:13:01Subbantósdi

  Nekem azt mondta a védőnő, hogy három hétig nem ajánlatos utcára menni, első hét után naponta ki lehet tenni erkélyre egy kicsit, mózeskosárba vagy babakocsiba, vagy lehet úgy szellőztetni, hogy a babát az ágyban hagyod, a szobájában.

  Mi ezt betartottuk, bár jó idő volt, szerintem mehettünk volna sétálni, vénasszonyok nyara lévén.

  Második gyereknél már azt hiszem, nem fogjuk ennyire betartani, mert a nagyobbat mégiscsak kell vinni naponta utcára, futkározni, játszótérre, meg vásárolni is kell járni, mivel nálunk a férjem későn jár haza és kocsi hijján hét közben kell apránként, szinte naponta üzletbe járkálva, mindent megvenni, ami kell.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta