SZÜLŐSÉG

Bepisilni a kegyetlen Mikulástól

2007. december 2., vasárnap 11:48

Gyerekkoromban a Mikulás várása azzal kezdődött, hogy november végétől minden rosszalkodásunra az volt az első szülői reakció, hogy virgácsot fog hozni a Mikulás. Arról nem nagyon esett szó, mit fog hozni, ha jók leszünk, de hol voltunk mi a multi árudömpingtől! Héjas mogyoró, szaloncukor és alma, az járta akkoriban.Az iskolában is nagy volt az izgalom, az, hogy a Mikulás jön, nem annyira öröm volt, inkább féltünk. Ott úgy zajlott az ominózus nap, hogy hatodikán délután megérkezett a nagyszakállú, aki cseppet sem volt kedves, hanem dörgő hangon felelősségre vont minket, hogy miért voltunk annyira de annyira rosszak egész évben, majd ránkszabadította fogdmegjeit, aki krampusz néven funcionálta, és fűzfavesszőcel gyakorlatilag végigverték az osztályt. Utána aztán kaptunk egy-egy szem szaloncukrot is.


Otthon vérmérséklet szerint zajlottak az események. Nálunk valahogy mindig a cipőbe került egy-egy szerény csomag, nem jött házhoz személyesen a rettenet, és nem is fenyegetőztek vele.

Egyik évben viszont egyik nagyon kedves nénikémnél ért minket a Mikulás, ahol több unokatestvérem is jelen volt. Bejött egy loncsos subás, nagyhangú, félelmetes alak, aki azt állította, ő a Mikulás, és a szokásos kérdéseket tette fel: jó voltál-e, tanultál-e, szót fogadtál-e, imádkoztál-e. Nincs kisgyerek, aki mindre igaz lélekkel igent mondhatott vona. Egyik unokaöcsém félelmében összepisilte magát, ráadásul a saját szülei nevették ki ezért. Hála a sorsnak, ezt a Mikulást idővel kiszorította a kedves hófehér szakállú, jóságos Télapó.

Mire az én gyerekeim is odajutottak, hogy várták a Mikulást, már semmi félelmetes nem volt benne. Okulva a gyerekkori félelmemből, nálunk soha nem volt fegyelmező eszköz a személye, maximum egy-egy csínytevésnél annyi, hogy ezt már látta a Mikulás is. Házhoz is jött két alkalommal, annyira vicces délutánunk kevés akadt, mint akkor. Csuda mókás Télapó volt, aki a rénszarvasokat annyira távol parkolta le, hogy nem is láthattuk, ellenben a slusszkulcsot az asztalunkon felejtette.

Nem tudom, a gyerekeim meddig hittek a Mikulásban. Azt hiszem, legalább hét éves korukig, és utána is sokáig úgy tettek, mintha hinnének.

Nilüfer

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.02 12:02:41maze

  Hova tűnt az előző bejegyzés? :O

  El szerettem volna olvasni, rákattintottam a címére, mire az a hibaüzenet jött, hogy "nincs ilyen bejegyzés".

  És már tényleg nincs. Miért?

 • 2007.12.02 12:22:58sportos

  Sonja még nem látott Mikulást, majd most télen, Marci kb 6-7 éves koráig hitt benne, de most, hogy nagy 'szamár' már (13 éves) még mindig ír listát, hogy mit szeretne (sôt Jézuskának is, de most már az ô Jézuskája is hoz ajándékot). Most, hogy kistesója van, újra nagy elánnal veti bele magát a Mikulás-Jézuska sztoriba, hogy a kicsinek is legyen miben hinnie.

 • 2007.12.02 14:19:55opti

  Jesszus, ilyenkor érzem igazán, hogy milyen jó gyerekkorom volt. Nem fenyegettek a Mikulással, mindig kaptam ajándékot, igaz virgácsot is. De ezt akkoriban jó poénnak tartottam, és ha nem kapok, valószínű hiányoltam volna. Mindig úgy hittem, hogy én is fogok venni a gyerekeimnek. Most lesz az első olyan Mikulásunk amit már fel is fog Jenőke. Képtelen vagyok venni neki virgácsot, sőt a családnak is megtiltottam :) Az én fiam nem rossz!

 • 2007.12.02 14:47:47eino.

  Nálunk a Mikulás mindig csak pozitív dolgot jelentett. Mármint a szüleimnél, és én is így jelenítettem meg a gyerekem lelki szemei előtt. Persze az iskola és az óvoda az én időmben próbálta azt a látszatot kelteni, hogy a Mikulás valamiféle igazságosztó terrorista, de csak néhányan vették komolyan, szerencsére. Gondolom azok, akiknél otthon is fegyelmezési módszer volt a vele való riogatás. :(  A lányom 7 évesen tudta meg, hogy nem létezik Mikulás és Jézuska sem. De azért még mindketten úgy teszünk, mintha léteznének :) Jó kis játék ez, egy kicsi azért marad a csodából.

 • 2007.12.02 14:51:48Nilüfer

  Amikor a most babzsák néven itt írogató lányom volt olyan öt év körüli, amunkahelyen mikulásoeztunk.Egyik kollégám volt a Miki, rendes szerelésben, de a csíkos inge ujja ki8látszott a piros kabátja ujja alól.A lányom egész este méregette, nézegett, majd az ünnepség vége előtt nem sokkal odajött hozzám, a Mikulásra muatott, és azt mondta: Anya! Ember van benne....

 • 2007.12.02 15:03:07cozumel

  Pont valamelyik nap kerultem dilemmaba....

  A gyerekeim az egyik telapo notabol megtanultak a virgacs szot es termeszetesen megkerdeztek, mi az.  Hat, amit a Telapo a rossz gyerekeknek hoz.

  De miert? Mire valo?

  Hat.....  Es itt valamit eldunnyogtem arrol, hgy veres virgaccsal meg stb...de nem akarom, hogy a Mikiba't valami szadista allatnak gondoljak...

 • 2007.12.02 15:10:38eino.

  Cozumel, én simán elmondtam, hogy némely nem túl kedves felnőtt így riogatja a gyerekeket, a Mikulásnak eszébe nem jutna a virgács. (Ovis élménye volt, csoporttársai mesélték, hogy attól félnek, virgácsot kapnak :(. Sajnálta is őket rendesen. )  Poénból adni más, ha már nagyobb a gyerek.

 • 2007.12.02 15:11:41eino.

  Nilüfer

  Aranyos a sztori :))))))))))

 • 2007.12.02 15:18:25Nilüfer

  eino, még a kollégáim is emlegetik, annyira aranyos volt:)

 • 2007.12.02 16:00:11babzsák

  Én nem is melékszem erre. csak arra,hogy rettegtem,az ölébe kellett ülnöm egy nagy teremben,ami tele volt minden féle emberrel...

 • 2007.12.02 16:07:30Nilüfer

  Pedig te voltál:)Keserű Tibi volt a Mikulás.és kilátszott az ige ujja, kék fekete csíkos volt.Ztán levette a jelmezt. és felismerted az inge ujját.Tényleg, akkor már nem volt rajta a piros cucc:)És akkor jelentetde be, hogy ember volt benne:)

 • 2007.12.02 16:25:49ildanyóka

  Szerintem szép dolog hinni a Télapóban/Mikulásban. Én is sokáig hittem, úgy 9-10 éves koromig. De arra már nem emlékszem, hogy mikor jött a felvilágosulás.

  Addig még a kaácsony estén a nagyapámmal angyalt is lestünk, és biz'Isten láttam. :-))

  A fiam tavaly (11 évesen) jött rá a titokra (Mikulás+Jézuska). Nyagon megsiratta, de nem haragudott érte, hogy ennyi ideig nem mondtuk meg neki az igazat. Örülök neki, hogy 10 évesen még olyan nagyon hitte, hogy nem lehett megrendíteni benne. Ehhez kellett minden évben az igazi Mikulás. A másik poszton írtam, de bemásolom ide:  Télapóból mi megtaláltuk az igazit! A munkahelyemen az egyik idősebb férfi kollega kissé pocakos, vállig érő őszes haja van és ehhez passzoló szakálla, aranyszínű a szemüvegének a kerete. Sok-sok éve, ő a munkahelyi Télapó. Nagyon szereti csinálni. Amelyik gyerek kételkedik az igaziságában, az meghúzhatja a szakállát. Amikor a fiam elsőször meglátta a piros köpenyben, tátva maradt a szája!

  A legédesebb az volt, amikor a kollega kisunokájának adta át a csomagot. A gyerekben fel sem merült, hogy a nagyapjával áll szemben, annyira hitte a Télapót. Mi felnőttek pedig könnyes szemmel néztük.

  Az idén pedig már ő is nagyosan készül. Állítólag. :-)

  Megígérte, hogy nem árulja el majd az igazat a huginak (5 hónapos), hanem beszáll a játékba.

  Én nagyon élvezem, ha csempészni kell a csomagokat vagy a cipőbe, vagy a fa alá. :-)

 • 2007.12.02 16:44:26wish73

  kisebbik lányom már 3,5 évesen azt kérdezte, h a Mikulást nem a szülők találják ki a gyerekeknek?

  kis realista.

  más. odajött hozzám a gyerek ovis társa, h képzeljem el, ha az összes csoki elfogy az adventi naptárból, jön a Jézuska. erre odalohol egy másik, h az ő anyukája meg azt mondta, h a Jézust keresztre feszítették és meghalt. mivel mi "más vallásban utazunk", hirtelen az jutott eszembe, h de így hogy lesz ajándék. a gyerekek mondjuk nem láttak ilyen összefüggéseket-szerencsére. feltámadás-ilyesmi csak utólag esett le. karácsony nálunk is van a gyerekek kedvéért, de mi ajándékozzunk egymást és a fát is mi vesszük, se Jézus, se angyalka-sztori. szokták is kérdezni, hogy lehet, h másoknál meg másképp van. így csak egy megvilágosodás lesz, ha a Mikulás kiderül.

 • 2007.12.02 17:22:28Hicudzsi

  Mivel a Mikulás alakja Szent Miklóshoz kapcsolódik (és nem az orosz Gyed Maróz azaz Télapó, vagy az angolszász Santa Claus akinek felesége is van) ezért december hatodika közeledtével előkerülnek az esti közös legenda-mesélések a három lányról és az adakozó mírai püspökről, Mikulás énekek kerülnek az altatós repertoárba. Azt is tudják, hogy Szent Miklós emlékére ajándákozunk, hiszen együtt csináljuk az ajándékokat is (karácsonyra is de az megint más tészta).

 • 2007.12.02 20:20:21Nilüfer

  Érdekes ez, mertr pl mi a Mikulást a gyerekeknek mondtuk, de a fát közösen díszitjük, mindig is, az ajándékokat meg előre gyüjtögetjuk, szépen becsomagolva a vendégszobában, oda bekukkant időnként mindenki, hogy hűű de sok:DD és a fa alá hurcikáljuk a gyertyagyújtás előtt, aminelk hosszú szertartása van:)Semmi Jézuska, de karácsonyi énekek szólnak.

 • 2007.12.02 20:41:24Nilüfer

  igazán írhatnánk többet a karácsonyról, idén valahogy nehezen talál el hozzám a hangulata:)

  még ajándékokta sem vettem, több az annál, a Bori napra sem, ami 4.-e, és a zuram szülinapja 5.-e, na arra sem:(

 • 2007.12.02 20:42:48Nilüfer

  na jó, egy pár ajándék már van..csak nincs becsomagolva:DDDDDDDD

 • 2007.12.02 20:54:51ruju

  Én is azt találtam mondani a fiamnak, hogy a mikulás mindent lát ám, azt is, amikor jó, de azt is, amikor nem annyira. Egyik este odajött hozzám, és a fülembe súgta, hogy ő tudja ám, hogy a Mikulás most nem látja, mert le vannak húzva a redőnyök :-D

 • 2007.12.02 21:46:08Békanőci

  Mint Nilüfernek,olyan Mikulásos emlékeim vannak,plusz rettegtem tőle pedig sosem bántott vagy ilyesmi.

  Talán azt utáltam,hogy mindíg egész óvoda és iskola előtt volt az ünnepség,és elég szégyenlős gyerek voltam.

  Hat-hét éves lehettem,mikor a szomszéd lány felvilágosított Mikulás,Jézuska,Nyuszi,és gyerekügyben.Valamilyen szinten azért már sejtettem az igazságot. :)

  De!A mai napig belelop azoknak a cipőjébe a meglepetéshamásnemcsokit,és pl.a hetvenhat éves nagymamám örül neki a legjobban,pedig ő aztán már nem hisz a Télapóban!

  Keresztapám viszont Mikulás,olyan igazi.Nagyhasú,dörmögős,gyerekbolond.A lánya tizenegykét éve krampuszkodik mellette,kinőtt egy csomó krampuszruhát.

  Mesélték,hogy volt olyan kisfiú aki mikor meglátta őket addig sírt,míg meg nem mutatta,hogy le lehet venni a szakállát.Akkor már volt vers,és éneklés,és szentabéke.

  Így a Mikulás nekünk már idén jelezte,hogy jövőre szeretne jönni Zozóhoz! :))

 • 2007.12.02 21:47:21Békanőci

  belelop+om

 • 2007.12.02 22:01:37lirian

  Lili lányom hétvégén találkozott a Mikulással, Nagykarácsonyban. Nem volt ott semmi félelem, már pattant is az ölébe és két és fél éve minden bájával elénekelte neki a Hull a pelyhes-t :) Pedig mi is mondjuk neki amikor rossz, h most ehhez vajon mit szól a mindent látó télapó... Csak akkor volt elkettyenve, mikor a nagymama kérdezte tőle, h leadta-e neki a 'rendelést'.. de megnyugodott, amikor mondtam, h én azért a Mikulás fülébe súgtam valamit :)

  Ezúton is köszönjük a nagykarácsonyi Mikulásnak, hihetetlen a munkabírása, és döbbenetesen télapós a megjelenése :) És - habár nagyüzemben nyomja (közel két órát álltunk sorba, mire bejutottunk a dolgozószobájába - mégis elég időt szán egy-egy apróságra ahhoz, hogy nagy élményt jelentsen a kicsiknek.

 • 2007.12.02 22:11:30juta

  ruju: ez nagyon helyes.  nekem a virgács mindig is hozzátartozott a Mikuláshoz, és valahogy nem kapcsoltam össze a veréssel, pedig tény, hogy biztos azért van. Én is mindig adok a gyerekeimnek, de nem bánják, mert nem gondolják, hogy azért kapják, mert rosszak voltak, hanem mert ez is olyan mikulásos dolog, mint a csokimikulás vagy a mogyoró.

 • 2007.12.02 22:20:15martine

  én igyekszem személyesen nem találkoztatni a gyerekeket a mikulással - mert számomra nagyon illúzióromboló, hogy kb minden sarkon van egy - azt meg különösen nem szeretem, ha idegenek (ráadásul pocsék) édességet adnak a gyerekeknek. de persze, nem mindig sikerül megúszni. én amúgy gyerekkoromban sem vágytam a személyes találkozásra, az úgy volt nagyon varázslatos, hogy reggelre ott volt a csukott ablakban minden földi jó :) hiába tudtuk már 10-12 évesen, hogy a szüleink csempészik oda, sosem sikerült meglesni, mikor, hogyan - úgyhogy jó okunk volt titokban továbbra is hinni a mikulásban és azt képzelni, hogy az a becsapás, hogy nincs is... :)  lányom ma reggel: "mi igyekszünk azért mindig egy kicsit rosszak is lenni... hogy hozzon a mikulás virgácsot is! a jézuska meg hozzon hungarocelt, akkor a virgácsot beletűzzük, azzal játszunk"

 • 2007.12.02 22:24:04katampusz

  már alig várom a mikulást. nálunk még nincs semmi körítés, túl pici hozzá, hogy megértse. már akkor is boldog vagyok, ha rámutat a lámpára, mikor kérem rá :)

  (ünnepi készülődésként egy hete áttértem a karácsonyi énekekre, de nem láttam számottevő reakciót a fiam részéről.)  szerencsére egy 19-es méretű cipővel nem lehet túlzásba esni az ajándékok terén, az egyikbe talán belefér egy mandarin, a másikba egy túrórudi, meg egy virgács, és előre tudom melyik lesz a legérdekesebb a cipőtulaj számára :D  a 46-os bakancsba meg krumplit szoktam tenni, néha slusszkulcsot, hogy örüljön neki a delikvens, mert amikor már sehol nem találja, mégis megvan.

 • 2007.12.03 09:34:52starbuck

  Nálunk idén közös mikulás lesz, összejön 5 család, összesen 8 gyerekkel. Mikulás bácsi a férjem lesz, a fogadtatásra pedig nagyon kíváncsi vagyok, mert a házigazda két és félévese határozottan kijelentette, hogy hozzájuk a Mikulás ne menjen, punktum. Pedig nem ijesztgetik vele a gyereket a szülők.

 • 2007.12.03 09:49:18sme

  Egy kicsit én is izgatott vagyok, mert manókénak ez lesz az első télapós bulija. A munkahelyem minden évben rendez egy ilyen miki-bulit. Kíváncsi vagyok mit fog szólni a nagszakállúhoz. Még csak 9 hónapos, úgyhogy sokat nem fog belőle érteni, de szerintem majd a szakállát jól meghúzza mint ahogy az én hajamat szokta:-))

  Én azt hiszem akor jöttem rá, hogy vala nincs rendben mikulás körül, amikor az oviban felismertem az egyik dadusnak a férjét a mikulás ruha alatt. Aztán szerintem rákérdeztem a jézuskára is, hogy akkor most mi is van.

 • 2007.12.03 10:11:15sziszmo

  Az anyukám egy általános iskolában dolgozik, és - jó 25 évvel ezelőtt - felkérték apukámat (aki nem ott dolgozott), hogy legyen már mikulás az iskolai dolgozók gyerekeinek tartott Mikulás-ünnepségen.  Az öcsém nagyon apróka volt még, leesett állal ámult - bámult, amikor kihívta a mikulás, hogy átadja a csomagot. Aztán, amikor kiment érte, megkérdezte - "Apu, nincsen meleged ebben a nagy kabátban???". Szétröhögtük magunkat, főleg, hogy azt hittük, a mikulástól van annyira elámulva. Csak anya érezte magát kínosan, hogy az öcsém lelőtte a poént. :)  Idén az kis aprókám még nem nagyon fogja értékelni a Mikulás-sztorit, de az unokatesója már nagy kétéves, neki egyedileg gyártott csomagot kreáltam, és előre egyeztetett időben kívülről az ablakpárkányukra teszem. Remélem élvezni fogja. Bár annyira kis szkeptikus lény, lehet, hogy hamar leveszi majd, hogy át van verve. :)

 • 2007.12.03 11:01:49Guruljka

  Nilüfer ez a fűzfavesszős horror, nem semmi...

  Babzsák! Penge voltál kicsinek is:)  Nekünk Mikulás személyesen az oviban lesz.

  Hozzánk hajnalban jön majd és hagy némi meglepetést a csízmákban. Mindenkinek, nemcsak a gyerekeknek;)

  NEM édességet.

  Piszkosul szeretnék egy-egy virgácsot is nekik, de nem kapok sehol!

  Nekem az is hozzátartozik és azt hiszem jobban is élveznék a virgáccsal kardozást is:)

 • 2007.12.03 11:12:06énisénis

  Guruljka, virgácsot a nagyobb élelmiszeráruházakban lehet kapni. Én spec Sparban és Kaiser'sben is láttam a mikicsokik körül. Nézzétek meg!

 • 2007.12.03 11:12:23Nilüfer

  Guruljka, ahogy mostanában egyre jobban felidézem, az a fura, hogy a tanárok intézték..és szerintem így verték le azokat a csínyeket, amit azért keményen elkövettek a falusi gyerekek.Egyik legdurvább, nem a mi osztályunkban, az volt, hogy a sorok között járkáló tanárnő szoknyáját merggyujtották:(Mondjuk azért a kedves Mikulást kár volt " beáldozni" .

  Elég neveletlen gyermekek jártak akkor az iskolánkba, sokan a kör5nyező tanyákról, az egyik fiú így dícsérte meg az az egyik tanárnőt" fasza, tanító néni".( ez a faluban afféle szállóige lett, ha valami nagyon tetszik:D)

  Viszont már tudom, mit kap Sámuel egy pár év mulva karácsonyra, vagy valamire: A debreceni karácsonyi vásáron pompás fa bajvívó készlet kapható, pajzs, kard, sisak:D tök aranyos:)Csak legyen egy lovagtársa is hozzá:DDDD

 • 2007.12.03 11:27:46Guruljka

  énisénis, köszi a tippet! Én eddig tescoban meg cba-ban kersetem, de ott nem volt. Meg reménykedtem esetleges utcai árusokban. De eddig egy darabbal sem találkoztam.  Nilüfer, nos rávilágítottál arra, hogy mi az előnye, ha az embernek két fia van, akik között nem nagy a korkülönbség:))))  Nálunk egyébként a pajzs a táglalap alakú tepsi fedele:DDD

 • 2007.12.03 11:30:40Nilüfer

  ááá, pénz virgácsért?? ne mááár..kis vesszők, ha naturban nem jó, alufóliába göngyölni, vagy lefújni kályhaezüsttel..tényleg, van még kályhaezüst?? ha nincs, akkor valami arany vagy ezüst izével:)

 • 2007.12.03 11:41:13Anura

  Virgácsot szedni kell, bokorról. :) Mondjuk falun egyszerűbb. Emlékszem, húgommal úgy 9-10 évesek lehettünk, tudtuk, hogy Mikulás nincs, de mindig olyan remekül csinálták anyuék, megdöngették a bejárati ajtót seprűvel, majd úgy tettek, mintha semmit nem tudnának. Na meg az ablakot verték. Egyik este kimentünk tesómmal virgácsért.. azt mondjuk nemtom, mi a jó fenének.. de ahogy a bokor körül sertepertéltünk, ránk üvöltött artikulátlan hangon valaki, észvesztve spricceltünk befelé. Húgom mondta, hogy a nagymamánk volt (aki mellesleg ott szedte a virgácsot), de nem akartam elhinni.. és hiába lestük, tök váratlan helyen verte meg az ablakot, és nem tudtuk elkapni. :)

  Szerintem is hozzátartozik a virgács a csomagocskához, olyan értelmet is lehet neki adni, mint a régi hagyománynak, ami nemtom pontosan, talán télen, tavasszal ment, hogy körbejárogattak a faluban a férfiak, verseltek, és megveregették virgáccsal az ágyakat, asszonyokat, férfiakat, hogy egészséges évük legyen tavasszal. :)

 • 2007.12.03 12:15:43Els

  Nem emlékszem a saját megvilágosodásomra, nem tudom hány éves lehettem, de arra sem, hogy nagyon hiszek még benne. Valószínű elég korán rájöttem/megmondták mi a dörgés.

  Ennek ellenére, apu mindg beöltözött. Nem a klasszikus pirosruhás fehérszakállas cuccba, hanem amit éppen talált. Tudtuk, hogy apu az, és mégis "elhittük, hogy a Mikulás jött, mert el akartuk hinni.

  A csomagban pedig minden évebn ugyanaz van: narancs, füge, szaloncukor. Természetesen csomagot még most is kapunk, pedig nem islakunk már otthon. Apu mindíg az ágyunkra teszi így amikor legközelebb hazamegyünk ott a csomag. (az én ágyamra már kettő csomagot tesz, mert egy jár a páromnak is) :))

 • 2007.12.03 14:48:19ildanyóka

  Nilüfer

  A karácsonyi hangulatteremtés érdekében én már hetek óta karácsomyi dalokat dúdolgatok. Ráadásul a lányom nagyon szereti, ha énekelünk neki (a fiammal felváltva szoktunk). November eleje óta az össze télapós dalt teszteltük rajta.

  Szombaton delélőtt jártam a karácsonyi vásárban. (Debr.) Elég hűvös volt, fázott is kezem, ahogy toltam a babakocsit. Nekem nagyon bejön, amióta a sátrakat lecserélték ezekre a fapavilonokra. Meseszerűbb. De a kivilágított belvárost még nem láttam.

 • 2007.12.03 14:56:06Nilüfer

  ildanyóka, ma én is sétáltam volna, de szakadt az eső..és igen, ezek a bódék ezerszer jobban néznek ki.A Petőfi téren meg ott a bazár....a belvárost még én sem láttam fényárban, gondolom, olyan szép, mint tavaly.Többek szerint giccses, de nekem tetszik:)Tudod mi kéne hozzá még? vagy térdig érő hó:DDDDDD

  Samunak én is énekeltem egy-két alkalommal, szeretek is, szrintem tudok is, de sajnos még mindíg küzdök ezzel a makacs megfázással, repedt fazék hangom van..az angyalok ettől világgá szaladnak:))))))

 • 2007.12.03 15:54:01negyven

  Egyszer régen "rendeltünk" házhoz jövős Mikulást a gyereknek. Ki is ültünk az ablakba nézni,hogy mikor jön. Tíz perc alatt négy darab ment el a ház előtt, ráadásul az egyik még egy hatalmasat esett is a jégen. Végül megérkezett az igazi egy rocsós barkasszal.

 • 2007.12.03 16:01:25Alvomacko

  Hmmmm, virgács.... Én zokogtam, ha virgácsot kaptam. Nem bírtam elviselni, hogy mégsem voltam teljesen jó... :-)

  Nálunk nincs virgács. Én sem adtam soha a lányoknak, bár néha megérdemelnék. :-)

 • 2007.12.03 16:15:46Moira

  Nekem apám Miklós, és egy nagyon jóbarátja is Miki bácsi volt( Isten nyugosztalja), így 6.-án mindig átmentünk hozzájuk vacsorázni, és mire hazaértünk, ott volt a csizmában a meglepetés. Emlékszem egyszer késésben voltunk és apám nem tudta kitenni az ajándékokat, így amikor már lenn voltunk a kocsinál, akkor szaladt vissza valamiért (és pakolt ki). A hugom meg ott állt mellettem és azt kérdezte: és mi van ha összetalálkozik a Mikulással? Olyan aranyos volt.

 • 2007.12.03 16:43:26Guruljka

  Alvómackó, nekem biztos azért van igényem azokra a virgácsokra, mert nálunk ezek az ajándékok sosem voltak összefüggésben a jósággal-rosszasággal:)

  Szóval nálunk nem volt otthon, hogy ha csibész leszel csak virgácsot kapsz meg ilyenek! Kaptuk a nassot, meg a virgácsot is. Ami le is fedte a valóságot;) és könnyen magunkévá tettük, hogy nem voltunk tökéletsek, de azért attól még rendes kölkök vagyunk. Én bírtam is nagyon a virgácsot, mert az is valami olyan cucc volt, ami csak ilyenkor van:DDD különlegesség:D

 • 2007.12.03 17:23:41manci

  Én se voltam érzékeny a virgácsra, de azért érdemes vele vigyázni, mert ha tőlünk nem is, mástól hallhatja (óvoda, rokonok stb.), hogy a rossz gyerekek kapják.  Egy ismerős kisfiúról derült ki 5 évesen, hogy mennyire megviselte a 4 éves korában kapott virgács. Akkor nem reagálta le amikor kapta, de a következő évben a Mikulás közeledtével többször elsírta magát, hogy de ugye most jó volt és most nem fog virgácsot kapni. A szüleinek fogalma nem volt, hogy ez annyira megviselte a gyereket, hogy 1 év távlatából is melékezett rá.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta