SZÜLŐSÉG

Ma már a Mikulás is tanult ember

2007. november 30., péntek 13:02

Ma már nem öltheti fel akárki a Mikulás jelmezét: minősítő rendszer létrehozásáról írtak alá szerződést a magyar Mikulások csütörtökön és egyben bejelentették a Magyar Mikulás Szövetség megalakulását is, adta hírül az MTI.

Négy nagyszakállú, hamisítatlan, igazi magyar Mikulás és egy krampusz fogadta az újságírókat a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban megtartott sajtótájékoztatón, amelynek szervezői elmondták: Mikulásnak lenni hivatás, de egyben üzlet is. - Olyannyira hogy az utóbbi években felhígult a "szakma", ezért az ország legrégebbi Mikulásai küzdenek az alattomos álmikulások és az üzleti tisztességtelenség ellen - hangoztatta Bálint György, az ügyet felvállaló produkciós iroda vezetője.Ezért a Mikulásnak jelentkezőknek nem árt - igaz, nem is kötelező - iskolapadba ülniük. Tanulnak majd drámapedagógiát, pszichológiát, sminkelést és foglalkoznak velük színészek is.
 Erre már nincs szükségük az olyan kipróbált Mikulásoknak, mint a tájékoztatón jelenlévő, legautentikusabb, Nagykarácsonyból érkező, valódi szakállas úr és azoknak a kollégáiknak sem, akik évek óta megelégedésre végzik dolgukat. Akik tehát ezután rendelnek Mikulást akár otthonra, akár iskolába vagy vállalati ünnepségre, nem árt, ha előbb kifaggatják a fehér szakállt-piros köpenyt felvevő urakat, hogy végeztek-e Mikulásaik ilyen tanfolyamot.
Bár a Mikulások fő feladata, hogy a gyerekeknek örömet okozzanak, ezt természetesen nem ingyen teszik. Háromezertől százezer forintig terjed a tarifa alkalmanként, amint azt az MTI munkatársa megtudta.
 A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a régi legenda eredete ma már a homályba vész és félő, hogy egyre inkább elüzletesedik a dolog. A magyarországi bevásárlóközpontokban - amerikai mintára - akár december 24-ig is körbesétálnak a magyar Santa Claus-ok, amire a jelenlévők szerint nincs szükség, hiszen így elvész december 6. varázsa.

Ennek azért is örülhetünk, mert megszűnhet az a nyomasztó érzésünk, hogy gyermekünk télapóba vetett hitét megingatja valami alkalmi mikulás, aki szakmai tudás nélkül és kilógó farmernadrágjával zúdítja rá a rideg valóságot: A mikulás igaziból a sarki hentes!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.30 13:48:11begyszli

  Jesszusom, Win! Mé pont a hentes??? Inkább a sarki fűszeres, vagy bárki más, de ettől feláll a hátamon a szőr.:) Persze csak azért, mert gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt, mikor a szomszéd faluba kellett mennem fogorvoshoz, aki úgy nézett ki, mint nálunk a hentes.:) Gondolhatod!

  Amúgy pedig nagyon helyes, hogy nem engedik felhígulni a "szakmát". Felelős dolog gyerekekkel bánni.

  Jaj, még ezt leírom, bár semmi köze a mikuhoz, de nagyon megtetszett:

  "Az ember életének döntő fázisai: hisz a Jézuskában, nem hisz a Jézuskában, Ő a Jézuska."

 • 2007.11.30 13:48:28kisbalas

  Hurrá!

  Egyébként a bevásárló-központokban már novemberben elkezdett karácsonyi dömping baromi idegesítő, mire eljutunk az otthoni karácsonyig, már annyira sok fát, meg csillogást lát majd a gyerkőc, hogy attól félek elvész a varázslat (egy része). Vagy ettől ne féljek?

 • 2007.11.30 14:59:22Pumatex

  Kisbalas, szerintem az otthoni varázslat sokkal fontosabb és meghatározóbb, mint bármi más. Az ületkozpontos "varázs" meg annyira kiábrándító, emiatt ne félj. :)

 • 2007.11.30 17:14:28kisbalas

  :) Bár majd csak jövőre kezd akuttá válni a probléma, idén szerintem a csillogós bigyók, meg a sok "hódoló" megteszik a hatásukat, én már alig várom, milyen lesz ez az első karácsony hármasban...

 • 2007.11.30 21:29:18Pumatex

  Kisbalas, nálunk is ez lesz az első hármasban (ha a macskát is beszámítom, akkor négyesben). Én is nagyon várom, pár picinyem még csak 8 hónapos lesz addigra, azért kíváncsi vagyok a reakciójára. Valószínűleg jövőre azért majd többet megért belőle. :D

 • 2007.11.30 23:19:34ildanyóka

  Nekünk a mostani lesz a régóta áhított négyesben töltendő karácsony. Nagyon várjuk! Fél éves lesz a lányunk, így remélhetőleg a csillogás le fogja kötni.

  A fiam annak idején két hónapos volt, olyan édesen figyelte a fát, tetszett neki, csak fénykép nem készült róla. Pontosabban az anyósom elhozta az ő fényképezőjüket, mert az szerinte jobb volt az enyémnél, egy teljes tekercs filmmel. Mi azt elfényképeztük és amikor ki akartuk venni a filmet, akkor derült ki, hogy nem is volt benne. ÁÁÁÁ! A számlálót nem a film tekerte. :-((((  Télapóból mi megtaláltuk az igazit! A munkahelyemen az egyik idősebb férfi kollega kissé pocakos, vállig érő őszes haja van és ehhez passzoló szakálla, aranyszínű a szemüvegének a kerete. Sok-sok éve, ő a munkahelyi Télapó. Nagyon szereti csinálni. Amelyik gyerek kételkedik az igaziságában, az meghúzhatja a szakállát. Amikor a fiam elsőször meglátta a piros köpenyben, tátva maradt a szája!

  A legédesebb az volt, amikor a kollega kisunokájának adta át a csomagot. A gyerekben fel sem merült, hogy a nagyapjával áll szemben, annyira hitte a Télapót. Mi felnőttek pedig könnyes szemmel néztük.

  A fiam tíz éves koráig hitte, hogy neki minden évebn az igazi hozza a csomagot.(És a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékot.) Tavaly jött rá az igazságra, és bizony megsiratta. Most pedig felnőttesen készül, hiszen ő lett az idén a "nagy és okos báty".

  A plazacsillogásról annyit, hogy utálom, hogy éppen csak kialudtak a halottaknapi mécsesek, máris kedték csinálni a feszkót. Amyg kicsi volt a fiam, ha tehettem, akkor elkerültem ezeket a helyeket vele. Várakozni az ünnepre majd decemberben kell.

 • 2007.11.30 23:20:44ildanyóka

  begyszli

  Tetszett az utolsó mondat!!!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta