SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok - Mikulások minden szegletben

2007. november 30., péntek 08:07

Megérkezett a Mikulás. Kicsit elsiette a dolgot, de hát nem várhatjuk el valakitől, akinek több klónja kereng a világegyetemben, mint Smith ügynöknek, hogy még pontos is legyen. Ellepte a piros ruhás, fehér vattás sereg az utcákat, és ellepte a gyerekprogramokat is. Ezért ezen a hétvégén két részre oszlik programajánlónk.Az első felét azoknak a szülőknek és gyerekeknek írtuk és gyűjtöttük, akik szeretnek ilyentájt piros sapkát nyomni a fejükbe, és a stollnitól a gingerbreaden keresztül a spekulatiusig mindenféle mézes-fűszeres süti lázba hozza őket. Aki inkább csak hidegrázást kap a dán zászló színeitől, az ugorjon, és csak az ajánló második feléből szemezgessen.

Mikuláspártiaknak

Kedvencünk, a Vadaspark, Mikulásos kalandtúrákat szervez egész decemberben. Ha nem félünk a hidegtől, akkor öltözzünk fel jó alaposan, pakoljuk a kisebbeket hordozóba, és menjünk el a Télapóhoz. Először vegyük el az ajándékait (de lehetőleg ne kalasnyikovval), majd készítsünk magunk is ajándékot: toboz-, dió-, almadíszeket, karácsonyi koszorút, télapófejes fahasábot. Aztán vegyünk részt a kalandtúrán, ahol feladatállomások várják keménykezű krampuszokkal a családokat. Nem kell megijedni, csak toboz-célba dobó verseny, karácsonyfa díszítés, hógolyózás, a télapó kiszakadt zsákjából kiesett finomságok és ajándékok megtalálása van napirenden.

Ha feladatok nélkül szeretnénk kirándulni, válasszuk a Hűvösvölgyet, ahova utazhatunk a Mikulásvonaton (a Gyermekvasút különleges szerelvényei). A mikulásvonatokon a gyerekek együtt utaznak a Mikulással és a krampuszokkal. Menet közben a Mikulás minden gyerekkel elbeszélget, majd megajándékoz hagyományos, édességekből és gyümölcsből összeállított mikuláscsomaggal. Az utazás során a gyerekek a krampuszok vezetésével, közös énekléssel és játékkal várják és köszöntik a Mikulást.

Miskolc és Lillafüred között, a némileg festőibb szépségű Bükkben is utazhatunk Mikulásvonattal, de ott nem csak az uncsi vén kövér pacák lesz a vonaton, hanem Madárijesztő, Bádogember, Totó kutya, Dorothy és a Boszorkány is egy interaktív mesejáték keretében. A rokonaim tavaly épp arra jártak, és állítólag nagyon rendben van a műsor.

Amennyiben nem bízunk az időjárásban, válasszuk a számtalan beltéri program egyikét. A Budapesti Művelődési Központban advent első vasárnapján rendezik meg hagyományosan a zeneiskolák találkozóját. Néptáncos, éneklős gyerekeknek ajánljuk.

Aki az igazi Mikuláskor akar az igazi Mikulással találkozni, az mehet bármelyik Pagonyba: csütörtökön háromtól hétig ott fog lébecolni, ajándékot osztogat, zenél és énekel. Személyesen lehet jelentkezni a boltokban, és letenni a kis ajándékot, amit a Miki ad a gyerekünknek. Már ha nem fél rettenetesen attól a ronda szőrös embertől.
 

A legjobb Mikulás-programot most a Marczibányi téren találjuk. Ők a régi Miklós-napi hagyományokat elevenítik fel szombaton. Hagyományaink Miklós figurája a gonoszt elűző, ricsajjal, vesszőnyalábbal ördögöt hajtó alak. A kézműves foglalkozáson papírdoboz, ördög báb, fúrás-faragás lesz. Kicsiknek játszószőnyeg és diavetítés. Délután négytől pedig a Fakutya együttes Róza és Jánoska című zenés mesejátékát láthatjuk, mint a címe is sugallja egy autentikus love-storyról van szó. Vajon mi lesz a vége?

Antimikulásozóknak

Nyugis szórakozást kínál a Kolibri Színpad  azoknak a kislányoknak (és persze kisfiúknak), akik hozzám hasonlóan fejből tudják tízévesen A két Lottit. Szombaton háromkor a színpadon az egyforma kislányok, vasárnap tízkor pedig Nemes Nagy Ágnes Bors nénije, ami nem kevésbé lenyűgöző olvasmány kicsiknek-nagyoknak.

Ha nem vagyunk milliomosok, de a gyerekünk imád legózni, akkor most hétvégén még utoljára elmehetünk a Vendéglátóipari Múzeumba (Szent István téren) a legó játszóházba, ahol millióféle legóval játszhatnak a kicsik.

Mozgalmasabb programokra vágyó porontyukat vigyük az Állatkertbe: minden gyerek szereti az állatokat, és nagyon jól elnézegetik őket órákig is, nem nekünk kell törni a fejünk a szórakoztatásukon – azért készüljünk, hogy fognak kérdezni egyet s mást. Ha pedig elered az eső, a játszóházban mindenféle program várja a kicsiket: szombaton fél tizenegykor Makám, fél négykor Holle anyó, vasárnap fél négykor pedig Benkő Nóra. Vigyázzunk, mert mindenfelé Mikulások settenkednek itt is: vigyázzunk, mert a kis manói egy csomó olyan izgalmas játékot eszeltek ki, úgy is mint ajándék csomagolás, játékvár, vetélkedő, ami gyakran vásárlásba torkollik – nem is értjük, hogy akkor most az Állatkertet szponzoráljuk, ha veszünk ezt-azt, vagy átvernek minket a gyereken keresztül kicsinyét?

A tévénézős családoknak ajánljuk vasárnap a Minimax szülinapját a Vasúttörténeti Parkban, ahova a Minimax ingyenes mesevonata visz ki. Egész nap lesznek kvízek, bohóckodás, rengeteg Duracell-nyuszi kifestőtől fotózásig minden formában. A télapó itt a kézműveskedésen keresztül tette be piros mancsát: mindenféle karácsonyi dísztárgyakat gyárthatnak a gyerekek. A színpadon szelíd eklektikában váltja egymást Ronald bohóc, Kolompos, Kéri Kittí és az Alma Együttes. Este, ki, ha nem egy megasztár: szerencsénkre legalább Gáspár Laci, és nem valami fahangú elődöntős. Részletes program itt.

A Boribon-függő famíliák sétáljanak el szombat délután négykor a Pozsonyi Pagonyba, mert Marék Veronika most decemberben 70 éves, és ezt könyvbemutatóval, dedikálással, játékkal és meseolvasással ünnepli. Igen, ő maga is ott lesz irl, és egy gyereknek nagy élmény látni  és hallani a nénit, aki az ő Boribonját kitalálja. Ha nem kényszer, de belső vágy fűti őket, akkor rajzoljanak, írjanak, készítsenek valami apró kedvességet az írónőnek, hogy így köszöntsék, cserébe a sok jó meséért. De mindez persze TITOK!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.30 13:06:30szőlőszem

  Bocsánat, nagyon off, de tudnátok segíteni?  Kislányom 6 és fél hónapos, két hete kezdtem a hozzátáplálást, addig tisztán anyatejes baba volt.

  Tegnap este kezdte, hogy az addigi 20-25 perces szopik helyett csak 8-at evett, ma délelőtt viszont már semmit.Meglátja, elfordul, és nagyon elkezd sírni.

  Nem tudom, mit tegyek.

  A védőnő szerint megérezte a menseszemet,adjak neki tejpépet, és próblkozzunk.

  De már 4.alkalommal jött meg. És mára múlt el.

  Amúgy nem sírós baba, de ma a mutató és a középső ujját szopva nagyon sokat sír.

  És jön a felső 4 foga. Egyszerre. Talán ez is ok lehet.  Van ötletetek? • 2007.11.30 13:32:37ikrekmama

  A fenti kepen lathato Mikulasnak miert van feher trutyival osszekenve a szemoldoke? :D

 • 2007.11.30 13:33:18Hicudzsi

  Szőlőszem!

  Szerintem keress fel egy szoptatási szakértőt. A lányom 4 hónaposan csinált ilyet, tapasztalatlan voltam és emiatt sajnos végleg befuccsolt a szoptatásnak, a fiam szintén 4 hósan kezdett szopási sztrájkba először és nála már okosan cselekedtem szakértő tanácsai alapján. :) Így még ma is szopizik pedig lassan 3 éves.  Tehát nehogy adj neki tejpépet! Ne adj neki mást csak cicit, ez egy egyszerű sztrájk a fogzás az új ételek akármi miatt, ilyenkor muszáj nagyon kitartónak lenni ami fárasztó, de meghozza a gyümölcsét.  Tedd mellre gyakran de ne táplálj hozzá semmit.

  De azért hívj fel szakembert nekem erről nincs bizonyítványom. :)

  www.lll.hu

  vagy www.szoptatasert.hu

  (Schneiderné Diószegi Eszter tudom nagyon ajánlani bár úgy látom most nem tud telefonos tanácsokat adni, de bárkit erről az oldalról: szoptatasert.hu/belso.php?inf=ibclc_szak)

 • 2007.11.30 13:33:43Hicudzsi

  Pepa! Belefejelt a habostortába :)

 • 2007.11.30 13:34:31ikrekmama

  :)

 • 2007.11.30 16:37:39rejtjel

  Szőlőszem!  szerintem se add fel, csak ismételni tudom, amit Hicudzsi írt! Az én lányom rendszeresen játszik ilyet, de a következő (vagy köv utáni) kajálásnál elfogadja a cicit újra.

  A szoptatási tanácsadók tényleg rengeteget segítenek, hívd őket bátran!

  Remélem rendbejön minden!

 • 2007.11.30 17:05:13rnagy8

  Nálunk is volt ilyen 3 hónaposan. Nem tudom mi miatt, mert hozzátáplálás még nem volt. A szoptatásért.hu-n javasolták, hogy félálomban tegyem mellre, akkor nem olyan harciasak még. És bejött, lassacskán egyre jobb lett a helyzet, és kb.2,5-3 hét alatt el is múlt.

  A doktornénink meg azt javasolta, amit Hicu is mondott, hogy nem szabad mást adni, max egy kis vizet, és a köv. szopit sem kell előbbre hozni, hogy éhezzen meg rendesen a baba.

  Kitartást, menni fog!!

 • 2007.11.30 17:16:10zolnaid

  Ez bizony a fog lesz, de csatlakozom a szopitanácsadóajánlókhoz. Vigyázz amúgy, hogy jól legyen mellen a baba, mert ilyenkor nem mindig csinálják jól, annyira viszket az innyük. Ahogy kijön a fog, jobb lesz. Sajnos az én fiam is egyszerre négy fogat növeszt, (már 3 alkalommal négyet növesztett), ez nagyon megterhelő, mielőtt kibújna az újabb négyes, nepokig alig eszik. De utána pár nap alatt kigömbölyödik megint.

 • 2007.11.30 17:30:24szőlőszem

  Köszönöm a tanácsokat!  Fél 3kor sikerült elérnem, hogy egyen egy kicsit, azóta még semmi.

  Nem is tűnik éhesnek...

  Alig aludt ma ráadásul.  Beszéltem szoptatási tanácsadóval is, ő azt ajánlotta, hogy próbálkozzak, de ne erőltessem.  Most próbálkozom. És nem erőltetem.

  És igyekszem nem kétségbeesni...

 • 2007.11.30 18:36:03Moira

  szőlőszem: Az enyám három hós, és most nálunk is volt egy-két ilyen balhé, pedig eddig úgy falt, mint egy kisangyal. Jönnek a fogai, volt kis székrekedése, ezek is bejátszhatnak.

  Amikor elöször megjött, akkor kevesebbet evett. Most meg van, hogy nem hajlandó bekapni a cicit. Nekem ilyenkor kér dolog válik be

  1. Egy kicsit hagyom, hogy szopja a kisujjamat, majd gyorsan berakom a szájába a cicit, jó esetben ugyanúgy szopik tovább.

  2. Ez szinte tuti megoldás nálunk, cumisüvegből( egyébként nem kap így inni) kis víz, szépen beindul a szopóreflex, cumi ki, cici be.

  Van amikor meg várnom kell egy kicsit, mert a cici nem kell, pedig éhes. Aztán kb tíz perc és rájön, hogy ilyenkor a cici a megoldás :-)  Kitartást neked és sok sikert!

 • 2007.11.30 19:45:56lucrezia b

  Miskolc és Lillafüred között: jó lesz az festői szépségű Bükknek is! ;)

 • 2007.11.30 20:28:18vikimanka

  A lányom megy a Miskolc-Lillafüred mikulásvonatra,mama viszi.Remélem majd mesél.Ja,és rényleg az a Bükk.

 • 2007.11.30 21:35:43hanna

  Hú de ciki

  Átírom. Nemrég voltunk Mátrafüreden és ez bezavart a hülye Lillafüred miatt.

 • 2007.12.02 08:38:10fair

  Nem tudom, más próbálkozott-e bejutni a Kolibribe, de pl. a múltkor ajánlott Kukucs előadásra nem lehet ám csak úgy - januári előadásra lehet jegyet venni, ráadásul nem is ott náluk. Gondolom a többi programjuk esetében is él, hogy a kicsi helyhez képest nagy az érdeklődés, úgyhogy aki csak úgy elindulna, először telefonáljon és érdeklődjön...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta