SZÜLŐSÉG

Apró kezek készítik az adventi koszorút

2007. november 29., csütörtök 14:11

Ha nem akarunk méregdrága adventi koszorút vásárolni a virágboltban, mégis szeretnénk gyertyát gyújtani a hét utolsó napján és az azt követő három vasárnapon, készíthetünk otthon koszorút, akár a gyerekekkel is.

Klikk!

Olcsóbban megússzuk és a családnak is szerzünk egy közös, vidám délutánt. Tippek, trükkök koszorúkészítéshez.


Szükséges alapanyagok

Koszorúalap, amely lehet egyszerű szalma, fenyőágakkal vagy mohával bevont
4 db gyertya
Ragasztópisztoly vagy kötöződrót
Szalagok
Szárított gyümölcsök (alma, narancs, házilag is készíthetők)
Tobozok, termések
Dekorspray-k

Akik szeretnek pepecselni, válasszák a bevonatlan, szalma koszorúalapot, de ebben az esetben szerezniük kell fenyőágakat, borostyánlevelet vagy tujaágakat. Hosszú kitartó munkával a huzalok segítségével az ágacskák rögzíthetők az alapon. Erre háromféle módszer létezik: ragasztópisztollyal felragasztani, a vastagabb kötöződrótból körülbelül négy centis darabokat vágni, u-alakba hajtani és ezekkel ráfogni az ágakat az alapra és jól benyomni, vagy vékony kötöződrótból egyszerűen körbetekerni a teljes koszorúalapot. Kevesebb idővel rendelkező anyukák vásárolhatnak előre bevont koszorúalapot is.

Az első lépés a négy gyertya rögzítése. Ez is többféleképpen történhet. Vagy vásárolunk gyertyatalpat és azzal együtt ragasztjuk rá a koszorúra, vagy ragasztópisztollyal ragasztjuk oda a gyertyát, vagy pedig a drótos megoldást választjuk. Ez a módszer a időigényesebb. Vágjunk körülbelül akkora hosszúságú drótot, mint a gyertyák magasságának fele. Vékony gyertyánál elég egy is, vastagabbaknál kettő-három rögzítődrótra is szükség lehet. Fogóval tartva gyertya lángja fölött forrósítsuk meg a drótot és határozott mozdulattal, egyenesen szúrjuk a gyertya talpába. Két dologra kell figyelni: a drótot ne toljuk mélyebbre, mint a gyertya egyharmada, mert elrepedhet a gyertya, valamint legyen elég forró a drót, különben nehéz betolni és ezért törik el a gyertya. (A drót pedig belefúródhat a tenyérbe, ahogy nekem tavaly.)

A legbiztonságosabbak a kis, tömzsi gyertyák, de szépek a koszorúk hosszú gyertyákkal is. A gyertyákat elhelyezhetjük hagyományos módon, azaz egyforma távolságra egymástól, de egymás mellé helyezve mind a négyet is szép eredményt kapunk. Akik nem szeretik a megszokott dolgokat, elhelyezhetik bárhogy a gyertyákat ízlés szerint. Divatos még a három egymás mellett, egy szemben felállás is.

A gyertyák elhelyezése után jöhetnek a szalagok, termések és egyéb díszek, melyek rögzítésére legalkalmasabb a ragasztópisztoly. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy semmiképp ne adjuk gyerek kezébe ezt az eszközt, mert a felolvadt ragasztó komoly égési sérüléseket tud okozni. Nem telik el olyan év, hogy ne égetne meg legalább egyszer a forró ragasztó. Rendkívül fájdalmas és sokáig megmaradó hegeket okoz.
Végül ízlés szerint szolid csillámspray-t fújhatunk a kész remekműre.

Mivel díszítsük a koszorút?
Tippek: szárított narancs- almaszeletek, egész fahéj, termések (toboz, makk, bogyók, mákgubó, csipkebogyó, dió, ánizs, stb.), mini karácsonyfadíszek, szárazvirágok. Ezeket be is fújhatjuk arany, ezüst, vagy hópihe dekorspray-vel.

A koszorúalapból készíthető felakasztható adventi koszorú (négy helyen rögzített szalaggal) gyertya nélküli asztaldísz, esetleg felakasztható ajtódísz (tervezéskor vegyük figyelembe, hogy lógni fog).

Már az egészen kicsi gyerekek is bevonhatók a koszorúkészítésbe, adogathatják a terméseket, vagy akár meg is mondhatják, hová helyezzük őket. A gyerekek büszkén fogják szemlélni művüket, amikor advent négy vasárnapján meggyújtjuk rajta a gyertyákat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.29 23:07:52Guruljka

  Anura, az úgy van, hogy egy közepes nyers krumplit megmosol, megszárítasz és félbevágsz. A vágott résszel lefelé ráhelyezed egy-egy tányérra.

  Szerzel 3 db kb 5 centi hosszú de nem túl vastag szöget. Egy pasassal kettő szögnek lecsípeted a fejét (ó a pasast nem írtam fel a hozzávalókhoz;) Ennek a két lecsípett fejű gyertyának az egy-egy végét lángnál, fogóval tartva felhevíted. Forrón a feléig bedugod a gyertyába. A forró szög megy befelé mint kés a vajba. Szépen megvérod, hogy kihüljön. Van két szöges gyertyád meg két krumpli alapod. A gyertyákat felülről bleállítod a krumpli közepébe. Fogod a 3. szöget és a krumpliba minden felé lyukakat szursz. A lyukakba meg beletűzöd a lenyesett apró fenyőgallyakat. Mindezt addig teszed amíg már nem is látszik hogy az egy krumpli ott alaul.

  Jöhet egy kis díszítés. Én általában kajadíszt rakok rá. Szóval vagy narancs vagy dió vagy esetleg egy kis aprólinzer. És mehet az asztatl két "végére" Gyertya megyújtva és fini fenyős karácsony illatú műanyagmentes azstali dísz.

  Na jó romantikából szeretem:))) Valahogy nekem ennek a készítése karácsonyi rítus.

  Apám faragta tesómmal a fát, anyám főzött én meg asztali díszt csináltam. Most már más a szereposztás, de az érzés valahogy ugyanolyan:)

 • 2007.11.29 23:56:04Moira

  A kreativ.lap.hu-n vannak karácsonyi ötletek. én most onnan szedtem le mintát, amivel kis hópihéket lehet kivágni papírból.

  Az ajtódísz pedig ilyen lett: A szemben lévő mindent beborító kúszó indából hajlítottam koszorút, narancssárga cérnával megkötöttem. Piros anyaggal lazán átkötöttem. Narancshéjjból késsel különböző méretű csillagokat vágtam ki késsel, majd fölvartam a koszorúra. Elsőre egész kis pofás lett. És nem utolsósorban ócsó is ;-)

 • 2007.11.30 07:05:05mamafáni

  guruljka, ez jó: "kajadísz" :)) • 2007.11.30 08:36:47énisénis

  Lányok, most komolyan kedvet kaptam, ahhoz, hogy én is kézzel készítsek valami! De ettől az ötlettő a pasim biztosan nyerítene a röhögéstől! Az nem ér, hogy itt egyesek újságból, meg krumliból rittyentenek mindenfélét! Azokat olyan fakezűeket, mint én, azokat meg csak furdalja a lekiismeretük?

 • 2007.11.30 08:42:32Guruljka

  énisénis öööö azért én nem vagyok egy rittyentős fajta:)))

  Csak van bennem küzdőszellem:DDD

 • 2007.11.30 09:17:18B-

  Tudom, hogy nem kell mondani, de ugye vigyáztok a tűzzel :-) Nálunk a házban (panel) a héten volt egy tűzeset. Szerencsére nem sérült meg senki (nagyobb volt a füstje, mint a lángja, höhö...), de amíg a héthónapossal a karjaimban mentem ki a házból, ezt nem lehetett tudni. Amíg néztem a tűzoltóautókat, kicsit végiggondoltam, hogy még csak most jön a karácsonyi szezon. A szomszéd kislány tök aranyos volt mellettem, mondja az anyukájának: szerintem idén ne gyújtsunk gyertyát :-)

  Egyébként elhatároztam, hogy idén csinálok adventi koszorút, annál is inkább, mivel tavaly már a második cserepes fenyőnk halálozott el (az első akkor, amikor tavasszal megpróbáltuk kiültetni, a második már a lakásban), megfogadtuk, hogy élő fenyőt nem kínzunk többet a panelban, halottat meg alapból nem nézegetünk. Az első azért is rázott meg különösen, mert olyan kis helyes fenyőcske volt, direkt óvatosan díszítettük, öntözgettük és már rügyeket is hozott. A kiültetést elcsesztük, gyakorlatilag a hülyeségünkkel kinyírtuk, pedig akkorra már nagyon megszerettük :-( Szóval nem lesz többet karácsonyfa, úgy néz ki.

 • 2007.11.30 09:40:39zolnaid

  énisénis, én vettem kész műfenyőkoszorút, azt díszíteni nagyon egyszerű. Az enyémen pár karácsonyfagömb van, egy gyöngysor, meg egy maci.

 • 2007.11.30 09:52:01huhhh

  Most biztosan nagyon elásom magam a szemetekben, de én ezt a halott fenyő dolgot nem nagyon szoktam érteni, ugyanis már régen nem arról van szó, hogy fenyőerdőket pusztítanának ki és a Föld oxigéntermelődését veszélyeztetnék azért, hogy karácsonykor legyen karácsonyfa. Ezeket a fákat erre szakosodott gazdaságokban termesztik, kifejezetten azért, hogy december elején kivágják és eladják karácsonyfának, ugyanúgy, mint pl. a zöldségeket meg a gyümölcsöket. Aztán még ott vannak a haszonnövények, azokat is kifejezetten azért ültetik, hogy aztán "megöljék" és feldolgozzák őket (és akkor még nem is beszéltem a kifejezetten rántott husinak nevelgetett állatkákról). A halott sárgarépával szemben nincsenek ellenérzéseitek, az is egy halott növény valahol?

  A gyökeres fenyővel kapcsolatban pedig minden évben minden lehetséges fórumon elmondják a hozzáértők (én nem vagyok az), hogy önáltatás az egész, mert gyakorlatilag a nullával egyenlő annak esélye, hogy a szegény fácska túléli a karácsonyt és különösen a kiültetést.

 • 2007.11.30 10:40:53manci

  Egyetértek, huhh. Ahogy a vágott virággal kapcsolatban sincsenek ellenérzéseim, úgy az e célra nevelt és kivágott fenyőfával kapcsolatban sincsenek.  Ha meg kiderül, hogy a fenyőfa tényleg szenved, akkor soha többet semmilyen növényt nem eszünk?

 • 2007.11.30 11:01:31huhhh

  Okoska, ugyanezt szokták mondani a szakemberek is, hogy így legalább minimális a siker esélye. Ezzel csak az a bajom, hogy a karácsony másnapján pánikszerűen a fedett teraszra vagy a lépcsőházba száműzött karácsonyfával éppen az vész el, ami szép ebben az egészben: hogy Vízkeresztig minden nap sötétedés után oda lehet telepedni egy jó könyvvel a karácsonyfa mellé és lopni még egy kicsit az ünnep emlékéből.

  Manci, köszi az egyetértést, pedig már vártam a kőzáport :))

 • 2007.11.30 12:28:21hanna

  Nálunk volt kiültett fa, életben maradt, bár ezek szerint csak véletlenül. de túl nehéz felcipelni a második-harmadikra, úgyhogy volt mini-tiszafa cserépben, meg feldíszített fikusz. Mindez a szüleimnél. Itthon még nem volt karácsonyfa, de biztos kell madj lennie a Lea miatt. Én nem rajongok érte, elég nekem a szegfűszeges narancs és a mézeskaller. Némi fenyőkoszorúval az anyósom mindig megdob. Egyébként a fenyők jó része valóban gazdasági, de nagy a falopás is, nézzetek csak a budapest-környéik fenyvesekbe ilyenkor. Nem tudom, hogy meg lehet-e kérdezni az árust, hogy van-e papírja a fenyőnek vagy adjon számlát róla, vagy valami, hogy tudd, nem erdőből lopottat támogatsz azzal, hogy megveszed. Én rosszul vagyok attól a kivágott erdőtől, ami ilyenkor a téren hever, környezetvédelemtől függetlenül a pazarlást, a természet kifacsarását és igen, a halott fát látom benne, ahogy fekszenek összekötözve egymáson. De nyilván kicsit beteges és megszemélyesítő a fantáziám. Túl sok mesekönyvet olvastam beszélő növényekről biztos:)

 • 2007.11.30 14:57:03Guruljka

  Naná hogy számlával veszem a fenyőt is. Tudod fair play:)

  De különben komolyan azért kérek számlát, mert kisebb az esélye a lopott cuccnak.

  Nekem kell a fenyő az ünnephez. Attól karácsony a karácsony, hogy fenyő van a lakásban. Máskor ilyen nincs.

  Kaja, mézeskalács, fények, gyertya, linzer meg minden, de minden lehet máskor is. Csak karácsonyfa nem. Én a kölcsönzős verziót azért értékelem jobban, mert a visszavitt városi fenyőnk valahol talán hasznosul. Ha nem is ültetik vissza tán lesz belőle tüzelő vagy valami. Nem szemétkupac az utcán.

  De anyáméknál megy a tűzre a szaloncukorpapírokkal együtt.

 • 2007.11.30 16:10:59B-

  Az a kicsi vagy nagyobb fenyőfa, amit az emberek kivágnak és feldíszítenek, már évek óta fejlődött, növögetett. A répa néhány hónapot. A gyümölcsfákat nem vágjuk ki, csak a gyümölcsüket szedjük le (ez kb olyan, mint nekünk a hajvágás).

  Már néhány nap után elkezdenek hullani, sok fenyő kiszáradt csonk lesz vízkeresztre.

  Igazából azt, hogy egy kis növendékfa nem azonos egy brokkolival, én akkor fogtam fel, amikor életben akartam tartani egyet, nevelgettem, öntöztem, örültem az új hajtásainak, vele töltöttem néhány hónapot. Amikor látod, hogyan fejlődik, akkor érted meg, milyen érték, amit szerintem két heti örömködés miatt kár elpusztítani.

  Ezzel együtt én se akarok lemondani a fenyőillatról, sőt! De csak ágakat fogunk feldíszíteni.

  Engem pl az is zavadr, amikor látom a nagyobb tereken ezt a rengeteg kivágott fácskát, aminek kb a 30%-át el se fogják adni (szóval teljesen fölöslegesen vágták ki), de ha arra gondolok, hogy kb egy hónappal később az eladott példányok is ugyanúgy a kukában végzik, akkor azért felmerül bennem a kérdés, hogy van-e értelme az egésznek.  Pl nem ellenzem a vágott virágot, de kicsit kiakadnék, ha egy tőből kivágott rózsabokorral kedveskedne nekem valaki. Asszem ez jó hasonlat lesz azoknak, akik nem értik, miért berzenkedem: egy viruló rózsabokor mögött már évek munkája (öntözés, metszés, rovarirtás stb) van, és még hosszú évekig szép lenne, ha nem vágják ki, hogy egy hétig díszítse a szobát. Szerintem senkinek eszébe se jutna ilyet csinálni, nem?Pedig biztos illatos lenne a hálószobában pl... Hiába tudnám, hogy ezeket a rózsabokrokat direkt azért termesztik pl, hogy feldobják vele a vásárlók nászéjszakáját, akkor is eszement ötletnek tartanám, hogy egy alkalom miatt elpusztítsanak egy egész bokrot. Na. :-)

 • 2007.11.30 16:19:54Moira

  Anyáméknál van cserépkályha, így ott elégettük a fát. Bár egyszer májusig (nem tévedés) megmaradt a fa, mart fater lusta volt kidobni, anyám meg juszt se. :-)))  Anyóséknál tavaly 3 kicsi fa volt. Egyet kapott a párom amunkahelyén, egyet ők szereztek, a harmadik már nemtudom hogy került oda, de így minen szobába jutott fa :-DD  A párom jött azzal, hogy vegyünk kiültetőset, de mikor rámutattam, hogy semmi hely nincs a kertben, letett róla. Csak egy picikét veszünk(kicsi a lakás- azt sem tudom, hova tegyük), ez lesz az első közös karácsonyunk, meg ugye a gyerek miatt is.  Valami tuti mézeskalács receptet tudtok írni nekem? moiradco kukac freemail.hu

  most sima foszlós kalácsot próbálok gyártani a páromnak, de karácsonra jó lenne a mézes. Köszi

 • 2007.11.30 16:29:51manci

  Ebben most nem értek egyet, B, de gondolom ez már a korábbi hozzászólásomből is kiderült. :)  Másrészről meg ezek érzések, és ezekről nehéz is vitatkozni.  Szerintem az élet értékét itt sem lehet a korral mérni. Ha te úgy érzed, hogy egy erre a célra ültetett fenyőfa más, mint egy evésre szánt bébirépa, akkor így érzed. Én meg másképp.  Pl. apukáméknak van egy erdője. Arra lett telepítve, hogy 15 év múlva kitermeljék és faanyag legyen belőlük. Akkor majd újabb facsemetéket ültetnek helyettük. Tényleg sokkal romantikusabb egy buja, szabálytalan erdő, de ez sem hiábavaló.  És persze elfogadom, hogy úgy érzed, hogy 2 heti örömködésért kár volt kivágni. Én meg úgy érzem, hogy ad annyi örömet, hogy egyáltalán nem volt céltalan. Többet ad, mintha kerítésléc lett volna belőle.

 • 2007.11.30 18:47:51vikimanka

  Moira!Pont az előbb nézegettem én is a keresőbe beírva a mézeskalács recepteket.Nagyon sok jött elő.

  Nekem volt egy amit kaptam,de most mikor keresem nem találom.nálunk már "hagyomány",hogy karácsonyra a lányom anyósommal süt mézeskalácsot így ettől megmenekülök mindig.Az idén különösen nem lenne időm sütni,remélem addigra kibújik a tesó és haza is megyünk.

 • 2007.11.30 18:59:16Guruljka

  Aki ikeja közelben él és nem konyhatündér, de szeretne mézeskalácsot maga sütni, annak mondom, hogy ott a svédboltban lehet kapni hűtött mézeskalács masszát.

  Tavaly csináltam és elfogyott. Nem volt rossz, jó fűszeres volt emlékeim szerint.

  Nekem kísérlet volt, mert nálunk a kb 20 féle aprólinzer a sztár. Idén már mindkét ebadtát "befogom" a szaggatásba is. A Nagy már biztos bírja majd a lekvárral összeragaszttást is. Bár ahogy ismerem lesznek érdekes párok;) Csillag hóemberrel pl. De szárnyaljon a gyermek:)

 • 2007.11.30 19:16:42Moira

  Guruljka: Köszi!

  Ha eljutok az ikeába, tuti otthagyok egy csomó pénzt :-)

  Bár a karácsonyi ajándékokhoz az alapokat onnan szerzem mejd be.

 • 2007.11.30 19:22:31huhhh

  Nos, kész lettem az adventi koszorúkkal! Lett egy piros gyertyás pici almákkal és egy fehérgyertyás-kékszalagos aranytobozokkal és aranycsillagokkal. Meg persze sok-sok halott fenyőággal, de nem vágtam ki hozzá egy egész fát, remélem, így elég környezettudatos voltam :))) Halott fenyőág ide, halott fenyőág oda, nekem ettől még tetszik...:)))

  ...és éljenek mindörökké a sárgarépák, káposzták, retkek és spenótok! :)))

 • 2007.11.30 19:43:46Anura

  Én elővettem a műfenyőkoszorút, ami tök szép ízléses, és sikeresen letörtem az egyik gyertyatartó tálacskáját. Azért odakészítettem szalmakoszorút mindenféle ingyom-bingyommal, de érdemi munka csak egy narancs kidíszítése volt szegfűszeggel, azt meg a párom asztalára biggyesztettem. Így ha számítógépezik, szaglászhat is. :)

  Nem is tudtam, hogy ilyen nehéz a szegfűszeget belenyomkodni.

 • 2007.11.30 19:44:01Anura

  Mármint a narancsba, nem a páromba. :)))

 • 2007.11.30 19:52:43Moira

  Anura: :-DDD

  Én is ma csináltam szegfüszeges narancsot, de megcsicsáztam azzal, hogy kivágtam csíkokat a héjjából. Jópofa lett. És tényleg nehéz beleszúrni. Megdagasztottam a kalácstésztát, éjfélre majd kisül :-)

 • 2007.11.30 20:40:14Anura

  Moira, te jó ég.. sose sütöttem kalácsot.. hozzám jössz feleségül? :D

 • 2007.11.30 20:46:40zolnaid

  Aki ezentúl szúrkál naprancsot, az szúrja "elő" a mintát, ollóheggyel vagy sasliksütő-nyárssal. Nem megy tönkre az ujjbegy.

 • 2007.11.30 21:07:05Anura

  zolnaid, látod ennyi eszem nem volt.. még a mintáim is bénák lettek. Közben meg mély bűnbánatot tartottam, hogy eddig lenéztem ezt a szurkált narancs műfajt, pedig szegény mások majd belegebednek, míg megcsinálják. :)

  Mondjuk ez a narancs megérdemelte, hogy "kiszúrjak" vele, mert tök sápkóros, szálkás, lémentes volt. :)

 • 2007.11.30 21:08:51zolnaid

  Ja, ez se ész, csak könyvből :)

 • 2007.11.30 21:13:09Moira

  Anura: ha megkérsz...

  Már megfontam, fél óra múlva megy a sütőbe. Jól néz ki, remélem ízre, állagra is jó lesz. Jütöttem már olyan tésztát amit kalapáccsal kellett törni :-)

 • 2007.11.30 21:29:12Anura

  Hát hülyét kapok, 3.-adszor írom újra..  Nekem az összes kelt tésztám túlkelt, mint megtudtam utólag. Kimásztak a tálból, szétfolytak a deszkán, ragadtak a kezemre. Mindegy, meddig kelesztettem. Mondjuk ízre jók voltak.

  Anyunak volt olyan sztorija, hogy ujdonsült feleségként a szilvásgombócát elásta a szőlőtövekhez, mert kemény lett, mint a kő. Mindig attól félt, apu véletlen kiássa.  De ez a kalács nagyon jó ötlet, ha az ember fenyőágat rak rá, vagy alufóliában vékony gyertyát szúr bele, tiszta karácsonyi hangulata van. :)

 • 2007.11.30 21:42:32Moira

  Anura: anyámnak nemrég árultam el, hogy miért nem kelt meg eddig neki egy tészta sem. Szegénynek egyszer azt mondta valaki, hogy az élesztő "forr" majd a tejben. Arra gondolt gondolom, hogy felhabosodik, dolgozik az élesztő. Anyám meg azt hitte a tejnek kell forrnia, aztán a forró tejben meghaltak az élesztőgombák, és nem kelt meg semmi. :-))  Nem is tőle tanultam főzni :-)  A gombócos sztori nagyon édes.

 • 2007.11.30 21:50:52Anura

  Szegény, ez a forró tej tényleg szívás. :)  Neked meg minden elismerésem Moira, én mindjárt kinyiffanok, ilyenkor még sütögetni semmivel nem tudnának rávenni. :)  Nem mondta még a párod, hogy "olyan jóságos vagy", és "aranykezed van" ? Ezek után simán megérdemled.

 • 2007.11.30 21:55:03Moira

  Anura: ennyi bók...még elpirulok...

  Azért ilyenkor sütök, mert csak most van némi szabadidőm, meg nincs itthon a párom, nem veszem el az időt senkitől ( a pici meg alszik :-))

  És délelőt meg alszom sokáig.

  Mostanság morcos szegénykém, de azért meg szokta köszönni az ilyen kedvességeket. Majd átadom, mit kéne mondania :-DD

 • 2007.11.30 21:58:46Anura

  Oké :D

  De bízzunk benne, valami sokkal kedvesebbet fog mondani neked, annyira meghatódik. Mint én mostanában mindenen.. esküszöm, néha beoltatnám terhességi hormonokkal a férfiakat.. tök vicces lenne, ahogy hüppögne a párom is hülyeségeken, mint én. :)

 • 2007.11.30 22:14:28Moira

  Anura: jó ötlet! Most ért haza, örülök is, mert elvileg csak hajnalban végzett volna a munkahelyén. Mindjárt megkóstoljuk a művet.

 • 2007.11.30 22:16:31Anura

  No, majd írd meg, milyen lett, ha az elégedett, haspóki eufóriádból magadhoz tértél. :) Biztos vagyok benne, hogy nagyon-nagyon finom. (Holnap elolvasom)  Megyek aluszni, jó éjt mindenkinek.

 • 2007.11.30 22:45:28huhhh

  B-, nekem attól (is) élhető az élet, hogy vannak ünnepek, amikor meg lehet állni egy pillanatra, valami olyasmit csinálni, amit egész évben máskor nem, nekem ilyen karácsonykor a karácsonyfa is (ahogy Guruljka is írta). Attól élhető az élet, hogy vannak ünnepek, fényekkel és illatokkal, és amikor egy pillanatra félre lehet tolni a józan megfontolást és egyszerűen csak élvezni a pillanatot. Lehet, hogy te ezt "örömködéssé" alacsonyítod (nyilván nem a te hibád, a kereskedelmi eseménnyé lefokozott ünnepek korában lassan már ez lesz a "természetes"), de kérlek, hogy fogadd el, hogy a Karácsony nem mindenkinek józan megfontolás, amikor az ember hideg fejjel mérlegel, hogy minek van "értelme" és minek nincs, hanem tényleg közös családi ünnep, aminek bizony - mint minden ünnepnek - megvannak a külsőségei is, mert többek között (de persze nem elsősorban) ez is teszi ünneppé az ünnepet. Nekünk idetartozik a karácsonyfa is, neked eszement ötlet. Nem baj ez, nem vagyunk egyformák, mindenki úgy ünnepel, ahogy mentalitása, neveltetése, hite diktálja, de kérlek, hogy ne minősítsd mások ünnepét örömködésnek, a karácsonyfát pedig eszement ötletnek csak azért, mert neked ennyi az ünnep, mert lehet, hogy másnak ennél sokkal több.

  A halott karácsonyfa emlegetését pedig továbbr is nagyon álságosnak tartom, az előbbiekben már kifejtettem, hogy miért. Egyébként azt sem értem, hogy a fenyőág miért elfogadhatóbb megoldás, hiszen a piacon kapható fenyőágak jelentős része éppen az általad értelmetlen áldozatnak tartott fenyőfákról kerül le - már ha nem a kerti fenyőt ritkítod meg kissé e célból, ami ugyancsak nem válik a fa javára, ha azt vesszük. Azt hiszem, nem a karácsonyfaállítás szokása miatt rohan vesztébe a Föld, csak mostanában divatos doog megkérdőjelezni mindent, aminek hagyománya van, pedig az élhető társadalom gyökere éppen a hagyományokban rejlik, számomra ez is egy ilyen hagyomány, meg még sok minden ilyenkor Advent közeledtével. Nekem a gyerekkori karácsonyok együttlétek, fények, illatok és hagyományok, és ezt próbálom átadni a gyerekeimnek is.

  Persze lehet aszerint is élni, ahogy írtad, nincs nekem ezzel semmi bajom, de akkor legyél következetes, és ne keress máris kibúvód a saját magad által állított szabályok alól (lásd a sárgarépa kivétel, mert rövid ideig tart a "felnevelése", a vágott virággal semmi bajod, ha csak néhány szál... hát karácsonyfát sem állítasz minden hétvégén, ahogy az imént már említettem az ünnep egyediségével kapcsolatban). Egyébként pedig szépirodalmat se olvass csak úgy a szépség és az élvezet kedvéért, csakis szigorúan hasznos könyveket, mert a könyv papírjához még a karányonyfának szánt fenyőfáknál is sokkal-sokkal többet kell elpusztítani, pedig a racionális hideg logika azt diktálja, hogy lehet élni jó regények nélkül is, ezért - a te gondolatmenetedet követve, és nem keresve alóla máris kibúvókat, ahogy te teszed - az is csak "örömködés" és "eszement ötlet", az életfunkciók fenntartásához teljesen felesleges.

 • 2007.11.30 22:52:19huhhh

  Nem mindenhol sikerült eltalálnom a helyes billentyűt, de remélem, így is érthető.

 • 2007.12.01 01:45:03Csöre

  Jelentem, idén nálunk van a Mikulás-gyár... Már félig készen vagyok a 8 eltervezett példánnyal (saját, szomszéd- és rokongyerekek részére).  A karácsonyfatermesztés éppen úgy a megélhétését jelenti egyes vidékeken az embereknek (pl. Vas, Zala megye), mint a görögdinnye az Alföldön. Természetvédelmi szempontból pedig Magyarországon kifejezetten nem kívánatos a fenyők jelenléte, teljesen tönkre tudják tenni a természetes vegetációt (99,9%-ban mesterségesen telepítették, igaz, a karácsonyfákon kívül főleg feketefenyőt, ami nem kifejezetten egy sudár, díszíteni való típus). Emellett azt is megértem, aki a pusztuló élőlényt látja benne, főleg, hogy a városokba dec. elején felhozzák, hát persze, hogy hullik már Szenteste. (Nekünk szerencsénk van, egy rokon Zalából, a saját ültetvényéről hoz fel egyet 23-án) Én különben a vágott virágot sem csípem annyira, de azt főleg azért, mert méregdrága csokrokban kapom néha, és napokon belül elhervad. Akkor már inkább csokit kérnék...

 • 2007.12.01 07:47:29Alvomacko

  Nekünk 10 éve műfenyőnk van. De nagyon-nagyon szép. Imádjuk. Egy napon valami bekattant az agyamban és nem akartam több "élő" fenyőt. Az OK, hogy azért termesztik, hogy kivágják. De valahogy nem bírtam elviselni, hogy a fenyő haldoklik a sarokban, mi meg örömködünk körülötte. Tudom, hogy ezt most sokan hülyeségnek tartják, de néha az emberben bekattan valami...

  No, meg az a rengeteg macera, ami a fenyővásárlás körül zajlott, utána meg a talpba befaragás, majd a potyogó fenyőtüskék....  A gyerekek így is imádják. Élvezettel díszítik és megadja mindazt a külsőséget, ami az ünnep hangulatához kell.  És én a vágott virágot sem szeretem. Hála az égnek, nem is kapok már senkitől. Helyette van cserepes, amit hatalmas szeretettel nevelgetek.

 • 2007.12.01 07:58:03Alvomacko

  Tudom, tudom, a sárgarépa meg haldoklik és sikoltozik a hűtömben, utána meg még a forró vízzel is kínzom...

  Igen, vannak dologok, amibe az ember soha, de soha nem gondol bele, mert nem is akar. Vagy ha mégi, akkor is túllépi, mert élni, enni kell. De vannak vegák pl. akik ezért nem esznek húst. Mert miattuk szenvedett egy állat...

  Biztos így kompenzálom az egyébként elállatiasodott énemet (Hogy képes vagyok a sárgarépát mindeféle ellenerzés nélkül megenni...), hogy nem veszek fenyőfát...

  Persze ezzel még egy darabot nem mentek meg, mert én még mindig szereplek a potenviális fogyasztók között, tehát miattam is kivágtak egy fát...  Na, mindegy. Az embernek kellenek a fóbiák. Legalább egy. :-)

 • 2007.12.01 09:12:26huhhh

  Alvómackó :)))) (különösen a hűtődben sikítozó sárgarépákat láttam lelki szemeimmel :)))

  Látod, nekem meg a műfenyővel (művirággal és műegyebekkel) kapcsolatban van ellenérzésem (nem is kevés), mégsem veszem a bátorságot (mint B-), hogy mások ünnepét egyszerű "örömködésnek", a műfenyő állítását pedig "eszement szokásnak" minősítsem, hiszen attól, hogy nem egyformán gondolkodunk dolgokról, nem jobb az enyém és rosszabb a tiéd, egyszerűen csak más, mint ahogy mi sem vagyunk egyformák.

  Szép napot kívánok mindenkinek!

 • 2007.12.01 11:33:20Hicudzsi

  Szerintem mindenki maga el tudja dönteni melyik fajta fa jó a saját ünnepükhöz.

  Nekünk picike műfánk van:

  babanet.hu/album/albumimages/4833/301400.jpg

  szalmadíszekkel, az ágak végein plüss jegesmacik csücsülnek.

  Az illatot a vágott fenyőágak hozzák a lakásba. :)  Leírom mi alapján döntöttünk a mű mellett:

  - minden évben rettentő macera (és nagy pénzkidobás volt) normális fát szerezni,

  - hullik.. ami elég rossz dolog a két pici + a macska miatt,

  - nem fér be a világképünkbe a kivágott fácska (ezzel nem bátani szeretném azokat akik szeretik a vágott fát!!!),

  - a műfa egyszeri vétel ha jó minőségűt veszel évtizedekig is lehet a család "barátja" (barátnőmék még Ausztriából hozták a nyolcvanas években az embernagyságút),

  - egyáltalán nem olyan mint a régi művirágok :)

  - dobozban tartod így nem porosodik,

  - egy perc összerakni és nagyon vicces meló, mert még alakítgathatod is.  Szóval nálunk nagyon bevált. Aki még hezitál ezeket gondolja végig.

  Mi minden fánkat megsirattuk eddig a vágottakat is meg a a gyökereseket is (amik a gondos folyosóntartás, párnapos lakásban levés ellenére is elpusztultak). Szóval ha valaki ilyen érzékenylelkű az is gondoljon a műfenyőre :)))  Egyébként a süti és fenyőillat is is hozza a hangulatot.

 • 2007.12.01 13:11:00marcangoló

  www.babanet.hu/album/main.php?album=14355&p=7782398  Na, nálunk ez lett. Egyelőre ennyi.

  Pillanatnyilag nem döntöttem még ezt fenyőfa- ügyben. Van itt egy életveszélyes egyéves.

 • 2007.12.01 13:34:01marcangoló

  Mármint nem döntöttük el, hogy milyen fenyő, és mekkora legyen... Én húzódozom a műtől, de az unokabátyám erdeje elég messze van, hogy onnan kérjek fát. Pedig milyen romantikus lehet a baltával sétálgatni, és mustrálni a fákat, hogy melyiket vágjuk ki.

 • 2007.12.01 16:56:07Anyatünde

  Szerintetek milyen karácsonyi dekorációt lehetne csinálni egy tekercs aranyszínű (nem csillogó, inkább olyan matt) krepp-papírból?  A füzérhajtogatáson kívül nincs más ötletem.

 • 2007.12.01 20:39:40Hicudzsi

  Anyatünde!

  Hajtogatni és angyalkafüzért kivágni belőle?

  vagy:

  újságpapírból csinálsz egy tömött karikát és azt bevonod vele, rákötsz szárított narancskarikát, fenyőágakat, belső ajtódísz lehet.  Marcangolo!

  Gyönyörű a belső dísz is meg a füzér is :) • 2007.12.01 23:40:38Anyatünde

  Hmm, Hicudzsi: van egy szalmakoszorúm, csak elég csúnyácska már, hogy úgy natúrban rátegyem a díszeket; pont ma nézegettem. A papír egy részével sztem bevonom. Lehet, hogy még angyalkafüzérre is maradna. Köszi.  Adventi koszorúnk már van, ez akkor ajtódísz lenne. a narancs és grépfrútkarikák már ott száradnak a sütőben.

  Mielőtt bárki a szivéhez kapna, 50 fokon légkeveréssel nagyon szépen száradt, csak kicsit lassan. Ma du. tettem be, és úgy saccoltam, holnap reggelre lesz kész. aztán a Kicsi kicsit belenyúlt a "rencerbe", feltekerte a hőfokszabályzót 120 fok körülre, mialatt a nagyokat fektettem. Az egyik narancskarika széle, meg egy grépfrútkarika egyik oldala kicsit megégett (megbarnult). Viszont kb. már készre száradtak...

  A grépfrút azért használható, a narancskarika kicsit csúnya.

 • 2007.12.02 09:36:13mazsola84

  Én kb. 10 éve magam készítem az adventi koszorút. Régen mindig mohával bevontat vettem, arra jött a tuja meg a gyertya és a díszek. Idén kaptam olyat amin már rajta volt a fenyő, de olyat vettem amin ilyen laposlevelű van, hogy ne szúrkáljon össze. Vettem gyertyatűket is. Eddig mindig a drótos megoldást választottam, de az tényleg csak haladóknak való. Én dróttal rögzítem a díszeket is, mert nem szeretném összeragacsozni őket. Mindennel együtt (koszorú, gyertya, gyetyatű, díszek, műhó) 3500,- ból sikerült kihozni a dolgot. Kicsit soknak tűnhet, de én a nagy koszorúkat szeretem, sok dísszel (40 centis a koszorú). Az ilyenek készen 8ezer körül vannak. Jövőre a díszek megmaradnak, csak a koszorút meg a gyertyákat kell cserélni.  Aki nem akar ilyesmivel bíbelődni és van otthon egy szép üvegtála annak javaslom, hogy vegyen az ikeában színes homokot és abba dugdossa bele a gyertyákat, mellé narancskarikákat, fahéjat, az is nagyon szép!  Ja és a narancs grillezős mikróban is jól kiszárítható!

 • 2007.12.11 09:10:06Brumibaby

  Bocs, ha vki esetleg bekommentezte ezt az ötletet ide korábban, de most nincs időn végigolvasni az előzményeket (meg tartok egy kicsit ilabtól...)  Szóval a minap apiacon láttam egy gyönyörű adventi koszorút, a neve "cinkék karácsonya". A koszorúalapot vmi kalászból fonták, rajta a magokkal. Alma, dió, viaszba nyomkodott tökmagok, napraforgó díszítették, és 4 félbevágott mákgubóban vizet is lehet adni a kismadaraknak. Szerintem ez nagyon kedves ötlet, mi is elkészítjük a gyerekekkel, bár ilyen kalászt nem tudom, hol szerzek, talán vmi madáreledel-üzletben van ilyesmi. Akár egy darab szépen cakkosra faragott szalonnát is lehet rátenni. Kiakasztjuk az ablak elé, és majd nézzük, hogy csipegetik le a vendégek :)

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta