SZÜLŐSÉG

Az ovis gyerekek szülei nem dolgoznak?

2007. november 27., kedd 10:35

Akármilyen társaságban kerül elő az óvoda-téma társalgáskor, szinte az első megállapítás az, hogy reggel nyolckor még tátonganak az intézmények az ürességtől, délután négyre pedig szinte kiürülnek. Vajon hol vannak a gyerekek? Heti kérdés.Szerencsés helyzetben vagyunk, mert csak nyolc óra körül visszük a csemetét az oviba. Ekkor még csak lézengenek a kicsik a teremben. Délután négykor már el is hozzuk őt, de szinte szégyenkezve, hogy az utolsók között hagyjuk el az óvodát. Hasonló tapasztalatokról számoltak be kisgyerekes, gyesen, gyeden lévő ismerőseim is.


Rájuk ferde szemmel néznek az óvónők: hogy ha egyszer otthon vannak a kicsivel, miért nem tartják otthon a nagyobb testvért is, vagy miért nem mennek érte korábban? Lehetőség szerint pedig igyekeznek úgy alakítani az életüket, hogy mindenkinek jó legyen, de leginkább a gyerek igényeit veszik figyelembe. Most még megtehetik.

De mi lesz, ha egyszer munkába állnak? Amikor reggel nyolctól délután négyig húzzák az igát, és rohannak át a városon a gyerekekért. Előfordulhat, hogy csak öt után érnek oda. És mi van azokkal a szülőkkel, akik reggeltől estig dolgoznak például egy bevásárlóközpontban? Bevetik a nagyszülőket? De legfőképp: kíváncsi vagyok, mit csinálnak azok a szülők, akik tízkor viszik a gyereket az oviba, háromkor pedig már el is hozzák. Ők vajon nem dolgoznak sehol?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.28 08:57:16huhhh

  Alvómackó, nagyon benne van ebben a dologban az is, hogy hátha megoldódik az én problémám is úgy, hogy nem kell senkivel konfrontálódnom (lásd a szülői értekezletet), nem kell a nevemet adni hozzá (lásd a szemétégető majdnem üres aláírásgyűjtő ívét), mégis jól kibulizza a dolgot helyettem más, veszekszik az illetékesekkel más, tölti az idejét és energiáját a megoldással más, nekem meg nincs más dolgom, mint ülni kényelmesen és kivárni a kedvező fejleményeket. Az már csak a bónusz ezért a fantaszikusan tökös taktikáért, hogy nem az én Pistikémre fog ferde szemmel nézni a tanító néni másnap, hanem izgága anyuka Lacikájára.

  Csak az a baj, hogy hosszú távon nem működik a dolog, sem az iskolában, sem a szemétégetőknél, sem sehol.

 • 2007.11.28 09:03:47Alvomacko

  huhhh: igen, tökéletesen igaz van. De így süllyedünk egyre mélyebbre a mocsárban. Mindig abban bízunk, hogy majd más kihúz. De lassan legyűri a mocsár a "kihúzó" embereket is. Ez is egy olyan spirál, mint amit nullacska emlegetett.

  Ez annyira elkeserítő. Annyira utálok egyedül ordibálni. :-(

  És még csak azt sem mondhatom mindenre, hogy sz@rom le. Pl. a szemétégetőre sem. Mert az én ingatlanom fog elértéktelenedni, én fogom hallgatni a teheratók dübörgését és én fogok a megnövekedett forgalomban üldögélni.

  De egy iskolából elhozthatom a gyerekem, ha betelik a pohár és munkahelyet is válthatok, ha a pofázásom nem használ. És akkor tényleg letojtam mindenkit magasról, a magam problémáját megoldottam.

 • 2007.11.28 09:08:44huhhh

  Alvómackó, mindenben egyetértünk, sajnos...:((

 • 2007.11.28 10:13:20Alvomacko

  huhhh: akarsz még róla beszélni? :-))))

  Jól elvoltunk itt ma reggel. :-)

 • 2007.11.28 10:22:26memo

  Az óvodák elvileg mindenhol 6-ig vannak nyitva. Az én fiamért nem ritka, hogy fél 6 körül ér oda az apukája. Sajnos elég hosszú mindkettőnk munkaideje. Emiatt volt már egy-két csatám a dadusnénivel. De mivel az ovi 6-ig van, ezért egy szót sem szólhat, ha 6 előtt 5 perccel viszi el az apukája. Sajnos nem tudjuk befogni a nagyszülőket, mert ők is dolgoznak. Tudom, hogy nem jó a gyereknek utolsóként eljönni, de sajnos nem tudunk más megoldást. Talán, majd ha megint gyesen leszek....

 • 2007.11.28 12:12:44napos oldal

  szülői értekezlet effektus - ajjaj...

  általános emberi jelenség  úgy vagyok, mint Guruljka, tök rossz érzés, hogy a gyerek 9-10 órát lesz bölcsiben, hiszen ha 8-at dolgozunk, meg az utazás, akkor az annyi. reggel loholás oda, este haza, az ember tök fáradt, majd akkor töltök MINŐSÉGI időt a gyerekemmel? ez kész...  én így nem fogom leélni az életem, addig agyalok, amíg kitalálok vmit. most ugye visszamegyek dolgozni, a munkahelyem közben átalakult teljesen, más főnökök, ismeretlen emberek, a munkaköröm is valószínűleg más lesz. szóval odamegyek ugye tárgyalni, hogy akkor mit is szeretnék dolgozni, mire van lehetőség, mikortól jönnék, ilyenek. szerintetek gáz lenne pluszban még azt is felvetni, hogy van-e lehetőség kevesebb órában dolgozni? (40 helyett 35-ben) vagy már a kérdés is rossz benyomást kelt elsőre, így ismeretlen, új főnökök előtt? tetézve a "na, visszajött egy megbízhatatlan kisgyerekes" érzésüket? elnézést a rosszhiszeműségért... állambácsinak dolgozom amúgy. vagyis nektek, a ti adótokból :DDDDD

  (ja, még nem jutott eszembe húzni a szám, hogy munkaidőben dolgozni kell, beleértve a munkaidő első és utolsó óráját is. én tökre aszittem eddig, hogy a munkaidő dolgozásra van...)

 • 2007.11.28 12:14:34gyöngy1

  Nálunk is néha ferde szemmel nézik a férjemet ha később ér a lányokért (egy bölcsiben, egy oviban).

  Arról most szó sincs, hogy én menjek értük, mert 6h20-kor indul a buszom és 18h20-ra érek haza. A férjemre hárul a lányok fuvaroztatása. És legyek boldog, mert a férjem tanár és "ráér", csak hetente van kétszer oktv-szakköre és akkor 16h25-ig bent van és utána sprint a lányokért.

  Fura, de Belgiumban minden szülő 17h után ment a bölcsibe, és természetes volt, hogy ha a szülő lehúz 8-9 órát a munkahelyén + utazás, akkor a gyerek 9-10 órát bent van.

 • 2007.11.28 12:19:49Alvomacko

  napos oldal: simán lehet, hogy utálni fognak. és nem engednek majd. De egy próbát megér. Csak ne ezzel kezd. Hallgasd meg, hogy mit ajánlanak, esetleg próbáld is meg, még ha nem jól hangzik akkor is. És néhány hét múlva állj elő a javaslatoddal. Az ajtóstul házba rontók ötletei általában azonnal falba ütköznek. És egyelőre sajnos ők a jófejek, hogy ajánlanak valamit. Ne harapj egyből abba a kézbe, amely enni ad.

  Főleg, ha új főnökeid lesznek. Akkor előbb tégy le valamit az asztalra, fogattasd el magad és utána kérhetsz simán. :-)

 • 2007.11.28 12:22:29énisénis

  Az enyém anyós óvónő! Sima budai, kerületi oviban. Náluk úgy van, hogy egy csoportban nem tudom hány gyerekre, de két óvónő és két dadus van. Ovi 7-18.30ig van nyitva. Ezért párban úgy vannak, hogy egy ovónéni-dadaus páros megy 3/4 7re és 3-ig vannak a másik páros 10-re megy ás 18.30ig vannak. Ezt váltják hetente. Csak azért tudom, mert szokta mondani, hogy most reggeles vagy délutános! Ez szerintetek különös megoldás vagy máshol is így van és ennek ellenére megy a szájhúzogatás?

 • 2007.11.28 12:41:22Hicudzsi

  Idekint a mi bölcsink-ovink (munkahelyi ovi) így működik:

  Reggeli időszak: 8:40 - 1:00

  délutáni: 1:55 - 5:30

  ebédidő 1:00-1:55-ig max. 12 gyerek maradhat, szülők hagynak ott uzsisdobozban kaját nekik. Kivéve minden első szerdán amikor megbeszélés van.  Ha a gyerekért későn érsz be, akkor három ilyen alkalom után plusz egy órát ki kell fizetned.  Itt a felnőtteknek is van ugye ebédidő, így az itt dolgozó szülő elviszi enni a gyereket az étterembe (ahol játszósarok van és otthoni kaját is lehet etetni a kicsivel) de sokan a játszótéren vagy a fűben ebédelnek.  Ez az egyetem ovija, bölcsije az itt élőknek/dolgozóknak többnyire. Sajna nem néztem utána, hogy "odakint" hogyan működik, mert előtte félnapos playgropuba vittük néha a lányzót.  Az árak: délelőtti: 15 font/nap (kb. 5550 Ft)

  délutáni: 12,5 font/nap (kb. 4600 Ft)

  egész nap: 28 font (kb. 10360 Ft)

  az ebédidő ha bent eszik a gyerek kb 3 font (1110 Ft)  Az állam ad támogatást anyagi helyzettől függően a gyermek nappali elhelyezésére (ez lehet oviban, játszócsoportban vagy gyerekvigyázónál) az oktatás csak 5 éves (iskolás) kortól ingyenes.

  Itt egyszer késett el a férjem, nagyokat vigyorgott az óvónéni, biztosította, hogy semmi baj a lányzó meg még élvezte is, hogy csak ő van ott és neki mesél egyedül az ovisnéni.  Én nagyon jónak tartom az otthoni rendszert, csak a dolgozók hozzáállása zavar, igenis biztosítani kell a szülőnek, hogy mehessen a gyerekéért amikor odaér, mert senki nem a fenekét vakarja otthon és plázázás miatt ér oda késöbb... Egy másik posztnál már leírtam a pénzszámolós történetet. Azt hiszem az jól példázza a viszonylatokat.

  Nem azért írtam le, hogy örüljetek annak ami otthon van, hanem mert ez egy helyi ovi, itt van a munkahelyükön az embereknek és mégis hagynak időt előtte és utána is, hogy kényelmesen ideérhessen a szülő a 9-5-ig tartó munkahelyéről a másik épületből vagy a campus másik feléről.  Alvomacko! Eddig egy kivételével minden munkahelyemen én vittem el a balhékat a hátamon, mert a kollegák a bajban mindig kihátráltak mögűlem... ismerem sajnos ezt a dolgot :(

 • 2007.11.28 12:48:47Hicudzsi

  Ja itt nem kell átöltöztetni a gyereket, azt hiszem mi vagyunk az egyetlenek akik lecseréljük a kinti cipőiket bentire. Csak a kabátot veszik le róluk, beírják a jelenléti ívre, hogy Jamie, mikor értek bbe vele és egy telefonszámot amin el lehet érni a szülőt.

  És már szaladnak is tova :)

 • 2007.11.28 12:58:22Leona

  énisénis: ez máshol is így van, csak esetleg árnyaltabban. Mert ha van több csoport is, akkor 4 után már összevonnak, egyik óvó néni hazamehet, dadus takaríthat. Szájhúzogatást még nem láttam, de nekem is szóltak már be, mert pénteken!!! fél ötre értem csak oda a gyerekért. Az egy szem óvó néni a felöltöztetett gyerekkel várt, és közölte, hogy kicsit durva, hogy ő már reggel hét óta itt van, és ráadásul péntek van, ilyenkor rövidebb a munkaidő.

  Én meg nyeltem egy nagyot magamban, hogy b@szdmeg, a durva az, hogy én még este is leülök majd a gép elé, és talán egész éjszaka és/vagy egész hétvégén nyomom, mert nekem nincs munkaidőm, csak munkám, amit megcsináljak.

  Ezzel el is árultam, én miért tudok időben menni a gyerkőcökért: olyan munkám van (volt eddig), amit itthon is tudok csinálni, és amire nappal nem jut idő, azt éjszaka/hétvégén pótolom.

 • 2007.11.28 13:43:36Guruljka

  Ez a szülői értekezlett efektus jó! Olyan tipikus!! Mind a pénteken korábban végző közalkalmazott és köztisztviselő...

 • 2007.11.28 13:46:37napos oldal

  Alvomacko, ez jó ötlet, asszem, így csinálom! köszi!

  (lehet, nem is lesz nagyon érdemes, tervezünk még gyereket, szóval nem megyek vissza túl sok időre)

  Pénteken fél 2-ig dolgozom, egy másik nap talán elhozza a nagymama, 3 napot meg kibír. jobb, mint a semmi. meg kevesebb munkaidőben nem is tudok olyan jól beletanulni egy új munkába. lehet, hagyom is. majd hosszútávon :)

 • 2007.11.28 13:49:26napos oldal

  Guruljka, azzal mi a gond? így van elosztva a 40 óra.

  (4 x 8.5 + 1 x 6=40 eltévesztettem, pénteken 2-ig tart a munkaidő... rég volt :))

 • 2007.11.28 14:28:38zigi13

  Engem nem érdekelne az ovónő, ha furán nézne rám amiért késöbb mennék a gyerekért. Neki is van munkaideje!! Ha én lépnék le elöbb a melóhelyről, másnap már nem kellene mennem. Eddig még bent voltam a nyitvatartási rendben, illetve egyszer késtem 15 percet de amikor már beláttam hogy késem felhívtam őket. Semmi gond nem volt berakták abba a csoportba ahol azok a gyerekek voltak akikért nem tudtak időben menni.szerencsére megértök.

 • 2007.11.28 14:31:21zigi13

  Hicudzsi! hol van a kinti ovi? Mi le akarunk lépni Canadába, csak a gyerek miatt parázunk egy idegen nyelvi környezetbe való beilleszkedés szoktatás miatt.

 • 2007.11.28 14:41:47Hicudzsi

  Szia Zigi!

  Angliában van, ezt kifelejtettem.

  :)

  A gyerekek bámulatosan tudnak alkalmazkodni a más nyelvi környezethez.

  A férjem az itteni "bilingual assistant", tehát ha valaki a magyar anyanyelvű gyerekét viszi itteni oviba akkor őt hívják ki, hogy segítse a nyelvi dolgokkal a családot.

  Ha van kérdésed szívesen válaszolok ezzel kapcsolatban :)

 • 2007.11.28 21:51:39nullacska

  nálunk ( szintén költségvetési szerv)

  így néz ki a munka rend H-Cs: 07.30-16.00

  P:07.30-13.30

  ez 40 óra

  sztem felesleges most vitát kezdeni ,de a multiknál 9-re járók (pl. férjem) világosban indul reggel ,kényelmesen készülődik,nincs idő fóbiája és még ki is tudja aludni magát

  ehhez képest én fél7-kor rongyolok félig kész öltözetben és külsővel, totál sötétben, és kómás álmosan,az első kávém már a munkahelyi idegörlésben dobom magamba és akkor még az egyszerű anyagcsere folyamatokat le se bonyolítottam ( mondjuk most bevallom : fogat mosni az irodám előtti folyosón szoktam, na ezt ugye senki nem irigyli tőlem, csak a pénteki rövidnapot)

 • 2007.11.28 22:16:51evaandrea

  Azért fordítsunk egyet a dolgon.

  Ha egy bölcsis vagy ovis reggel 7-től délután 5 -ig van az intézményben, akkor nem kevesebb, mint 10 órát "dolgozik" . Többet, mint egy gyári munkás!

  Pedig még csak pár éves....

  Olyan sok szabadideje azért nem marad naponta...

  És bárhogyis, mégsem az óvoda, bölcsöde az, akinek fel kell nevelni a gyereket.Szerintem.Azzal, hogy felelősséget vállal az ember egy-kettő... gyerekért, életmódot is vált.Már nem a pl munka az első, és nem engedheti meg magának azt, hogy napi 10 órát dolgozzon. Persze ez paradoxon, mert épp a gyerek miatt kellene több pénzt keresni, de akkor nincs elég idő a gyerekre, vagy a gyerekkel van az ember kevés pénzzel...Pénz vagy élet?

  Én soha nem fogom megérteni azokat a szülőket, akik annak ellenére hordják bőszen, és persze joguk van, hogy reggeltől estig egy intézménybe passzolják a gyereket, miközben ők otthon vannak...

  És az óvónők munkamorálja a ciki, az ő gyerekük menjen egyedül haza....Miközben egy fél ország fórumozik, chatel, passziánszozik munkaidőben!

  Na, az óvonők biztos nem tartoznak közéjük!

 • 2007.11.29 07:15:07huhhh

  Evaandrea, azért én is fordítanék még egyet a dolgon, de biztosan semmi újat nem mondok vele: A szülők túlnyomó többsége nem azért "senyveszti" a gyerekét 7-től 5-ig a bölcsiben-oviban-napköziben, mert ez neki különös örömet szerez, hanem egyszerűen nincs más választása. Ezenkívül a szülők túlnyomó többsége nem fórumozik, csetel és passziánszozik munkaidőben, hanem dolgozik - csakúgy, mint az óvónők. Erről még nem hallottál?

 • 2007.11.29 07:17:50huhhh

  ... és ehhez még nem is kell napi tíz órát dolgozni, sajnos...

 • 2007.11.29 07:43:49huhhh

  Bocs az előbbiért, most egy kicsit nyugodtabban részleezném egy kicsit, mire gondoltam, de mindig elszáll az agyam az olyan véleményektől, mely szerint egy gyerek azért tölt napi 10 órát bölcsiben-oviban-iskolában-napköziben, mert az anyukája önző módon képtelen lemondani a szakmai karrierjéről. Nos, az emberek jelentős többsége 8-tól 4-ig dolgozik. Saját ismeretségi körömben azt tapasztaltam, hogy a szülők inkább lakóhelyükhöz, mintsem a munkahelyükhöz közeli bölcsődét-óvodát választanak a gyerekeknek (kivéve persze az egyetemi-munkahelyi óvodákat) - tiszta önzésből teszik persze, mert így csak nekik kell naponta kétszer kereszülverekedniük magukat a városon a munkahelyükre a reggeli-délutáni csúcsforgalomban, nem pedig a néhányéves gyerekükkel együtt. Szerintem az óvodából a munkahelyre eljutni egy közepes nagyságú városban is időbe telik, és különösen igaz ez Budapesten. A fentieket figyelembe véve könnyen belátható, hogy a "7-től 5-ig" nem feltétlenül a workoholic szülők gyerekeinek kiváltsága.

  A 8-tól 4-ig dolgozó (pénteken is!) szürke nagy többség tagjaként soha nem értettem, hogyan működik az, hogy az óvodai szülői értekezleten az óvónőknek mindig külön kelett kérniük, hogy a szülők igyekezzenek legalább délelőtt 10-re (!) beérni a gyerekkel, máskülönben elég nehéz közös elfoglaltságokat, programokat szervezni. Amikor pedig szabadnapos voltam, és már röviddel uzsonna után ott voltam a gyerekekért, gyakorlatilag már csak néhányan lézengtek benn a csoportból. Mindenki szabadfoglalkozású, munkanélküli, háztartásbeli, gyesen lévő, illetve aktív nagyszülőkkel megáldott???

 • 2007.11.29 08:08:15Alvomacko

  Én multinál dolgozom, már nem is az elsőnél, de még soha nem tudtam kifogni olyan helyet, ahol 9-re lehetne bejárni.

  Mondjuk nem hinném, hogy a 9-re járó kolléga leléphet fél 5-kor. És a legtöbb helyen van fél óra kötelező ebédszünet, ami nem a 8 óra munka része. Ha pénteken csak 3-ig tart a munkaidő (mert azért vannak rendes multik is!), akkor ki lehet számolni, hogy ez hétfőtől-csütörtökig napi 9 óra munkehelyi tartózkodást jelent.

  Napi 8,5 óra munka * 5 munkanap=42,5 óra munka/hét. De a péntek rövid, 7 óra mindösszesen, így a 42,5-7=35,5 óra munkát kell elosztani 4 napra. Ez 8,875 óra munkát jelent pénteket kivéve.

  Vagyis 8-5-ig kell dolgoznod. Az ebédidőre meg nem mondhatos, hogy óóóóó, köszönöm, én nem élek vele.

  Szóval nem egyszerű. És ne hidd, hogy a kollégák nem figyelnek. Ha hallótávolságon kívülre érsz, kibeszélnek... És azt is jól megdumálják, hogy biztos jó összeköttetésed van a főnöknél, hogy te későn jössz, korán mész...

 • 2007.11.29 08:13:00Alvomacko

  Ja, és ez még rosszabb, ha egy óra ebédidőt sóznak a nyakadba. Dolgoztam olyan helyen is. Az napi 9,5 óra munkahelyen tartózkodást jelentett és volt jelenléti ív is. És az sem boldogított, hogy teljesen szabályosan csatangolhattam egy órát a Duna Plaza-ban, vagy kávézhattam egy jót. Mert a családom ettől még nem láthatott többet. :-(

 • 2007.11.29 08:24:40zolnaid

  Lehet elmenni részmunkaidőben, mi valahogy kijönnénk hat órás állással is, de: nincsen. A saját szakmámban sincsen és miért találnék könnyebben részmunkaidőt olyan szakmában, amihez nem értek annyira? (és nem mellékesen szintén nincsen?) Az egyetlen, amit el tudok képzelni, járhatnék takarítani házakhoz, és bár végszükségben nem derogálna, nem érzem hogy a legkisebb gyerek kábé 10 éves koráig diplomásként takarítani szeretnék.

 • 2007.11.29 08:55:26huhhh

  Evaandrea, a napi 10 órás gyári munkát az óvodai léttel összehasonlítani mindig is nagy butaságnak tartottam. Tény, hogy egy néhányéves gyereknek jobb, ha kevesebbet van az óvodában és többet otthon a családdal, amennyire ez megoldható. De azért ne keverjük már a dolgokat, az óvodás gyerek sem követ fejt vagy vasat önt az óvodában napi 10 órában, hanem adott napirend szerint játszik, eszik, alszik, pihen, okosodik, segít pl. megteríteni - mondj ezek közül egyetlenegy olyat, aminek nem kell(ene) benne lennie - normális esetben - az otthoni napirendjében is. Az óvoda sem katonai drill, ott is van szabad játék és pihenés. Még egyszer mondom, nem azt állítom, hogy szerintem ez a jobb a gyereknek, mert szerintem is a családi kötődés a legfontosabb, csupán azt, hogy korántsem 10 órai robotról beszélünk az óvodai lét kapcsán, hanem arról, hogy a gyerek máshol, de nem feltétlenül gyökeresen másként tölti a napjait, mint otthon.

 • 2007.11.29 09:59:09Guruljka

  Hölgyeim én is köztisztviselek ám és baromira utálom, hogy pénteken már délelőtt 11 órakor személyes sértésnek veszik az összes ügyosztályon, hogy egyáltalán kérdést teszek fel mint kolléga.

  Valamint a szerződésemben szerepel az a nyüves ebédidő is. Az nem a munkaidő része!!!

  Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy az ebédidőt ami azt a napi plusz fél órát jelenti és amit amúgy 1 órán át tartanak a kollégák kifejezetten pofátlanság lecsúszni pénteken.

  És igen ezt belülről gondolom. Többek közt ezért szar itt minden. Mert ez a hozzáállás.

  Valamint a multik és más piaci cégek sem 9-kor szoktak ám mind kezdeni és a közalkalmazottak sem mind 7.30-kor kezdenek. Én pl 9-kor kezdek köztisztviselőként.

  Valamint hiába van egy rakás embernek 8 órás munkaideje szépen lemelózik 10-et és még örül, hogy van melója, meg a luk a seggén.

  Szóval aki megtehetei azt, hogy pénteken korábban végez ne essen abba a tévhitbe, hogy az neki jár. Nem jár, csak mázlija van. Örüljön neki. Arról már ne is beszéljünk, hogy mekkor kicseszés ez a t. ügyfelekkel, hogy pénteken gyakorlatilag semmit nem lehet elintézni. Mert egyszerűen tényleg az a hozzáállás, hogy ez hülye, assziszi pénteken is utánanézek akárminek is.  Óvoda-bölcsi. Gyomorba maró arra gondolni, hogy ott fog lehúzni a kiscsákó napi 10 órát. De NINCS alternatíva. Mert a bébiszittyó erre nem az. A nagyszülők meg 200 kilométerre vannak.

  Igen RÉSZMUNKAIDŐ kéne. Majd próbálkozom vele...hahaha

  Egyébként ennek a posztnai is van egy nagy tanulsága: baromira meg kell nézni óvodaválasztáskor az óvoda nyitvatartási idejét!!!!!

  Lehet, hogy fontosabb szempont, mint az, hogy menyi ott a játék ésé mikor újítotttták fel utoljára. Csak jelzem.

 • 2007.11.29 10:15:46Cica7

  Sziasztok!

  Én a kisebbik gyerekemmel jövő ősszel mennénk bölcsibe, feltéve, ha sikerül "kibuliznom", hogy vissza is kerüljek a munkahelyemre (ez egy pénzintézet), ugyanis a helyzet az, hogy a főnököm, már beszólt, hogy miattam csak nem küld el egy embert....

  Kolléganőim mindegyik szingli 30-38 évesek, gyerek nuku, nem is kell nekik, így tehát érthető, hogy nem rám 2 gyerekes anyukára van szükségük, most a szaktudás itt nem számít!

  Mondjuk még reménykedek, hogy valami más munkakör esetleg addig még lesz....

  Amúgy 8-17-ig dolgoztam, Apa szintén, így elég érdekes, lesz majd rohanni a bölcsibe!

 • 2007.11.29 10:27:30rnagy8

  Hát olyan multit én is nagyon szeretnék találni, ahová elég 9-re járni. Ez a mostani a negyedik munkahelyem, és mindig mindenhol legkésőbb 8-ra bent kellett lennünk. Kereskedőként dolgozom/tam, itt a vevő az isten, ha telefonál, nyűgje van, akkor nem számít, hogy megy a buszod, majd mész a következővel. És mivel olyan faxa munkaerő voltam, megbíztak egy tök új feladattal, brazilokkal kellett üzletelnem, 5 óra időeltolódással. Nagyon sokszor 8-ig bent voltam, és nyáron is előfordult, hogy sötétben mentem haza.

  Ezt már nem fogom tudni bevállalni, ha a gyerek bölcsis/ovis lesz, úgyhogy hiába a jó munkahely, jó pénz, keresnem kell valami mást. De addig még történhetnek csodák.. :)

 • 2007.11.29 10:40:41rnagy8

  Már egy másik posztnál írtam, és azóta csak erősödött bennem az érzés, hogy az ismerősünk által most nyitott magánbölcsibe fog járni a lányzó. Kiscsoport, csak 8-9 gyerek, szimpatikus, ismerős gondozó, félúton van a munka és a lakás között egy kis faluban, és ha dolgozok nem is lesz megfizethetetlenül drága.

  Addig csak egy második autó kellene, mert a férjem még nálam is sokkal többet dolgozik, és nem fogjuk tudni összevárni egymást.

 • 2007.11.29 10:45:52Cica7

  Amúgy meg, ha tényleg jó munkaerő vagy, bírod a melót, mint a barom, akkor a beledet kidolgoztatják veled!

  Nálam ez volt, én húztam a gályát, a másik 4 kolléganőm meg elment csavarogni, vásárolgatni stb... én meg egyedül, mint a hülye pattogtam az irodában!

  Soha nem felejtem el, hogy annak idején dec23.-án este én zártam egyedül, sehol egy kolléga, ügyfél meg csak úgy özönlött befelé!

  Ja és karácsony előtt nekik nagyon fontos volt, hogy kimenjenek vásárolni meg készülni a karácsonyra, én meg a családos, gyerekes nőci tartottam a frontot!

  Mondjuk nem emiatt a szar társaság miatt szeretnék visszamenni a melóhelyemre, de elég normális fizum volt. (és a pénz elég nagy úr, sajnos!)

 • 2007.11.29 16:18:12evaandrea

  Tudom, érzékeny kérdést érintettem, pláne a mai létbizonytalan világban, ahol már az is haladás, ha egyáltalán van az embernek munkahelye.

  Az is igaz, hogy a gyerek nem követ tör, de azért más otthon, mint egy intézményben.Még ha jól is érzi magát. Rengeteg olyan gyereket ismertem, aki pl oviban soha nem kakilt, extrém esetben pisilt...szóval szorongott. Ezt nyilván lehet enyhíteni, de 10 óra akkor is 10 óra.

  A diktatúrák külön preferálják a gyerek intézményben való tartását, mert akkor az nevel...

  És minden gyerek csak egyszer 2-3-4 -5 stb éves az életben, amikor különösen fontos, hogy sokat lehessen a szüleivel. Ez az igény normális módon egyre csökken...Én a későbbi kamaszkori ill nevelési problémák gyökereit ide (is) vezetném vissza. Legalább azt a pár évet,szánjuk rájuk, részmunkaidővel, megosztott munkaidővel, vagy esetleg hasonló cipőben járó szülőkkel megosztva...

  Szerintem. Mert nem az a lényeg, hogy nagyjából ugyanúhy él az oviban, mint otthon, (bizonyos esetekben még jobban is), hanem kivel. A családjával, vagy egy egy bármilyen kedves aranyos, de mégis idegen gondozóval, ahol meg kell felelnie.

  HHH, ne rám haragudj...

 • 2007.11.29 16:28:25huhhh

  Evaandrea, te sem írsz mást, mint én, és az is igaz, hogy egyszer 2-3-4-5 éves a gyerek az életben, meg az is, hogy a kamaszkori problémák gyökere jórészt az óvodáskorban keresendő, de ezzel a részmunkaidővel és megosztott munkaidővel hol élsz, a Holdban? Hol olvastál itt olyat, hogy azért van valakinek a gyereke 7-től 5-ig óvodában, mert az anyuka választhatott a teljes és a részmunkaidő között, és ő a teljes munkaidőt választotta? Leírták már itt is többen, hogy szíves örömest vállalnának részmunkaidőt és az ezzel járó kevesebb pénzt, ha lenne ilyen lehetőség, de egyszerűen nincs és nincs.

 • 2007.11.29 16:32:40énisénis

  Most tényleg azon versengünk, hogy a közalkalmazottaknak/tisztviselőknek szarabb, vagy a multinál? Abba most bele se megyek, hogy így, hogy multi egy kalap alá venni marhaság, de ez másik téma. Értem a közmegegyezéses jelentését!

  A lényeg, hogy mostanában a közalkalmazott is dolgozhat mondjuk okmányirodában este 8-ig! Mert lakosságbarát a nyitvatartás! Én csak örülök neki, így kell lennie, elvégre az én adómból (is) tartják fenn! Én, ha már be kell lőni multinál dolgozom. Na nekem csak melóm van, nem munkaidőm! A kutyát nem érdekli ha egy napot alig nézek be, és amásik nap este 11ig, vagy akár otthon evezek a gályán, ha határidőre leteszem az asztalra, amit elvárnak tőlem. A munkaidőben fórumozós megjegyzés pedig annyira, de annyira álságos volt! Tegye fel a kezét az aki az egész munkaidejét 100% kapacitáson végiggürizi! Na, ugye! Én speciel két-három óránál többet enm tudok egy dolgot csinálni. Ilyenkor netezek egy kicsit pl. aztán folytatom a melót! Persze ettől a bölcsi-ovi még be fog zárni 5kor! Úgyhogy ha odáig eljutok én is nagy sz...ban leszek!

 • 2007.11.29 21:58:57evaandrea

  HHH,

  a Földön is létezik olyan munkahely, ahol van részmunkaidő, sőt olyan multi is, ahol akár be se mész, de a munka időre legyen meg, tehát magadnak oszthatod be az idődet, ahogy Énisénis írta...

  Bárhogyis, a gyerek "hosszútavú befektetés" meg kell oldani családon belül, hogy valaki mindig tudjon érte menni, úgy 15-16 évig fontos, hogy napi 1-2 óránál többet lássa a szüleit.

  Amit igazán akar az ember, az van...

  Énisénis,

  szerintem meg az álságos, ha a munkaidőben netezők megkérdőjelezik olyan emberek munkáját, akiknél fel se merülhet a munkaidőben történő netezés, sőt semmi lazítás, legtöbbször még WC-re menni is problémás, mivel emberekkel, történetesen kisgyerekekkel foglalkoznak. Sőt, nekik rossznapjuk se lehet, se bánat, szomorúság, feszültség se látszhat rajtuk. Mindig kedvesnek, türelmesnek, mosolygósnak kell lenniük. Ez persze idea, hisz ők is emberek, és nem tudnak mindig 100%-an megfelelni az elvárt képnek, de ragaszkodni kell hozzá, különben az agyonhajszolt anyukák téves következtetéseket vohatnának le, mert épp em mosolyogtak a gyerekre...

 • 2007.11.30 07:17:44huhhh

  Hát Evaandrea, ezzel nagyon sokan vannak így rajtad kívül is...

  Az "amit igazán akar az ember..." című tézist pedig itt a Földön nagyon sokszor felülírja az élet, ha akarod, ha nem...

 • 2007.11.30 10:43:29bjulie

  Sziasztok! Valaki azt írja, hogy nem biztos benne, hogy visszaveszi-e a munkahelye. Csak tájékoztatásul írom, hogy a Munka törvénykönyve szerint köteles a munkaadó a munkavállalót eredeti munkakörébe visszavenni, vagy hasonlóba. Ha ez nem lehetséges, akkor több lehetőség van: 1. Kirúgják azt az embert, akit felvettek a helyedre, mivel 3 éves koráig az anyuka a védett munkaerő. 2. Más pozíciót kapsz, de nem adhatnak kevesebb fizetést. 3. Ha nem tudnak munkát adni, akkor is kötelesek fizetni a béred (és eközben otthon is lehet maradni). De ha valakinek kérdése van, hívja fel a Szociális és Munkaügyi Minisztérium jogi tanácsadó szolgálatát, 06-1-475-58-60. 9-15:00-ig adnak ingyenes jogi tanácsot.

 • 2007.11.30 11:38:33Cica7

  Szia bjulie!

  Köszönöm a segítségedet!

  Sajnos én is átrágtam már a törvényeket, de ettől függetlenül be vagyok tojva, mert a főnököm egyáltalán nem biztat semmi jóval...

  Mivel jövő ősszel megyünk bölcsibe, már szóltam jó előre, hogy tudjon róla, hogy mikor mennék vissza, vagyis a gyed végével.

  Válasza az volt, ha valaki szülni akar, vagy terhes lesz, akkor tud csak visszavenni.( amúgy meg írtam már néhány kommenttel fentebb, hogy 4 szingli, és gyermeket sem akaró kolléganő között dolgoztam).

  Abban bízok, hogy a központban a Hr-es csaj segít és szól, ha esetleg lesz létszámbővítés vagy hasonló,de a gázos még az, hogy a cég székhelye a munkáltatóm jogi vonatkozásban, az iroda meg regionális iroda 250 km-re a központtól, itt meg a főnököm a szakmai munkáltatóm, így itt ő mondja meg , hogy kivel akar dolgozni!

  Mindenesetre kérdezősködöm azon a telefonszámon, amit írtál!

  Mégegyszer köszönöm!!!!

 • 2007.11.30 12:30:26énisénis

  Annyiban értem meg Cica7 félelmeit, hogy bár a törvény valóban úgy rendelkezik, ahogy bjulie leírta. De sok a trükközési lehetőség. Én nem vagyok hr-es, de a cég, ahol dolgozom, elég nagy és sok a jövés menés. Ki- és belépő dolgozók. Ha valakit nem akarnak visszavenni, nem fogják se hosszú táppénzről, se gyedről. Vagy mint többször láttam, visszaveszik, de úgy hogy már ő is tudja, hogy amint törvényes keretek között megtehetik, már mehet is. Illetve olyan ajánlatot tesznek, amit biztos nem fog elvállalni. Mondjuk kisgyerekesnek call-center post, ahol, legalább kéthetente egyszer éjszakázni is kell! Mondjuk én ezt rühellem, és ha van döntési lehetőségem, mert mondjuk az én emberem volt, biztos, hogy marad! Eddig beváltak a kisgyerekesekkel kötött egyezségeim! Ráadásul tapasztalatim és véleményem a kisgyerekes munkaerővel több a gond, többet van távol, alkudozik stb csak urban legend!

 • 2007.11.30 12:46:59napos oldal

  A részmunkaidővel, távmunkával nem csak az a probléma, hogy ritka, hanem az is, hogy ha mégis találsz, de _nem a szakmádban_ (ez a jellemző!), akkor a gyerekkor leteltével ott állsz 45-50 évesen, kvázi pályakezdőként. Nem beszélve arról, hogy ha nem szereted azt a munkát, amit részmunkaidőben csinálsz, nos, az is lélekgyilkos. Ami nem marad következmények nélkül a párkapcsolatra, családra nézve. (Türelmetlenség, fásultság, betegségek.)  Nagyon tudom miről beszélek, keresett diplomával, két felsőfokú nyelvvizsgával, fiatalon, Budapesten!!! közel egy évembe telt hatórás állást találni 2000-ben. Lélekölő nem volt, rengeteg jót tudnék mondani az első mhelyemről, de ráállított egy pályára, amit nem szeretek, és ahol mégis 6 évet húztam le eddig. Nem tudom az életemet ezen a pályán elképzelni, de nem lesz könnyű váltani. 34 évesen! És 45 évesen milyen lenne?!  Ismerek két olyan asszonyt is, aki 40-50 évesen lett szó szerint pályakezdő. Szerintetek?! Mert otthon volt a gyerekekkel. Gondolni kell erre is, ha ép lélekkel szeretnénk még egyszer unokázni.  Az államnak meg kellene tenni minden tőle telhetőt, hogy ösztönözze az atipikus munkaformákat (részm, távm, megosztottm). Száz legyet ütne egy csapásra. Hollandiában, Angliában teljesen bevett dolog ez a legkülönfélébb munkakörökben. Magyarországon nagyon behatároltak a lehetőségek, ez egyszerűen tény.

 • 2007.11.30 14:30:37Cica7

  Részmunka és távmunka, (ha egyáltalán lesz) tuti, hogy nem a szakmámban és a végzettségemnek megfelelő lesz.

  Lassan 15 éve vagyok pénzügyi, banki területen, közgáz diplomával,nem is tudom, hogy hova tudnék váltani....

  Egyébként nem félek a munkától,ha más nem lesz a gyes végéig egy évig akár takarítást is vállalok.:)

 • 2007.11.30 14:43:36Cica7

  Amit énisénis írt az utolsó betűig igaz.

  A nagyobbik gyerekemnél annak idején a gyed leteltével, sikerült visszatornáznom magam az akkori melóhelyemre, de nem a munkakörömbe, hanem egy másik osztályra, és pont ott volt egy osztályvezetőnő akinek meg kellett egy kolléga és nagyot segített rajtam akkor, hogy átvett cégen belül.

  Megjegyzem emberi oldala van a történetnek,(én akkor váltam el, kivoltam, mint állat, anyagilag és lelkileg is,) az osztályvezetőnő meg özvegyasszony volt, így tökéletesen tudta, hogy mi az egyedül nevelni a gyereket!

  Az mondjuk szemét dolog, hogy visszavesznek valakit és 30 nap múlva kirugják, ahogy a törvény megengedi, akkor inkább mondja meg előre, hogy mi van, nem? • 2007.11.30 14:54:13napos oldal

  Takarítani lehet 1-2-3 évig (csináltam), de 15-20 évig? És utána?

  Bankban is lehetsz tanácsadó vagy pénztáros részidőben. Infó, ha vkit érdekel.

 • 2007.11.30 15:10:27Cica7

  Nem akarok olyan sokáig takarítani!:):)

  Csak végveszélyben, amúgy gőzöm sincs mi lesz.

  Ne haragudjatok rám, hogy itt kinlódok ezzel a támával, de eléggé nyomasztó, főleg, hogy a nagyobbik gyerekemnél is csak egyszerűen szerencsém volt az új főnökasszonyommal!

  Mivel a mostani főnököm fickó és semmibe nem nézi a családosokat, hát így nem egy baba-és családbarát melóhely.

  Ez a pénzügyi vonal elég bennfentes, majd próbálom az ismerettségeimet előszedni, bár ilyenkor az ember eléggé kiesik a szakmából, de valahogy vissza kellene kapszkodni.

 • 2007.11.30 15:17:25bjulie

  A törvényben az is szerepel, hogy a gyerek 3 éves koráig ki sem rúghatnak, és utána is 30 nap + 1 hónap felmondási idő. Szóval elméletileg egyik cég sem tehetné meg, hogy GYED-GYES alatt kirúg valakit, ahogy visszaveszi. Csak egy csomó ember ezt nem tudja, szerintem még a hr-esek sem mindig, és ezért nem is kekeckedik. És amit valaki írt, hogy teljesen más pozícióba és munkaidővel vették fel, a törvény szerint ez sem lehetne megtennie a cégnek. És pont ez az, amiről a poszt is szólt, hogy az emberek sem az oviban-suliban, és a munkahelyen sem mernek szólni semmiért (tisztelet a kivételnek). Persze jogos, mert féltik az állásukat. De azért érdemes előtte körbeinformálódni.

 • 2007.11.30 15:20:59napos oldal

  bjulie, köszi a fenti telszámot, egy rossz mozdulat, és fel lesz hívva :))

  de most komolyan.

 • 2007.11.30 15:21:43bjulie

  Na azért!!! :))

 • 2007.11.30 15:30:23Cica7

  Azt tudom, hogy nem rughat ki,amigy tart a gyes, vagyis 3 évig, csak éppen nem ad munkát amikor lejár a gyed, ergó vagy elmégy 1 évig valahová melózni, és itt gyest kérsz mellette, és vársz 1 évet, hogy visszvesz-e.

  Hiába van a gyerek előjegyzésben a bölcsiben, beiratni csak akkor tudom, ha viszek munkáltatói igazolást, hogy dolgozom, mondjuk ez érthető.

  Amúgy az most pont nem zavarna, ha másik munkakör lenne, mert esetleg nem a majom főnököm alá tartoznék!

 • 2007.11.30 20:57:29gyöngy1

  Na pont ma mondta azt a pàrom; hogy hétfön beszélnem kell az ovonökkel: ma reggel mondtàk meg hogy kedden kiràndulni mennek a gyerekek, és h14-re érnek vissza a pàlyaudvarra. Mindenki menjen a gyerekéért.

  Màr bocs, de hogyan?

  Férjemnek van még 6-ik vagy 7-ik oràja a suliban, én meg nem fogok kivenni egy félnap szabit, mert egyes ovonök a kiràndulàssal letudjàk a napi munkaidejüket.

  Legalàbb egy-két héttel koràbban szolnànak, hogy addigra a nagyszülöket megpuhitsam. De nem... àllitolag ök is most tudtàk meg.

  Hétfön megkérjük öket, hogy vigyék vissza a lànykàt az oviba és rakjàk egy màsik csoportba.

  Az sem jàrja, hogy csak azért mert a lelketlen szülök dolgoznak, ö kimaradjon a kiràndulàsokbol (egyszer ezért màr kimaradt).

  Es most a Mikulàshoz mennének...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta