A jó pasik a képernyőhöz szegeznek

Hajnal egy óra van. Úsznak a betűk, a vége zene fut már, aztán snitt. Csak még egy részt nézel meg, ígéred, sőt, nem is nézed végig, csak az elejét, hogy tudd, mi lesz. Aztán nappal meg kóvályogsz, de az agyad hátsó rejtekében egész nap agyalsz, hogy vajon Dextert elkapják-e. Kiderül-e végre, hogy mi a szigeten a titkos kód, vagy esetleg rájövünk arra, hogy szegény Scofield hogyan szökik meg a sokadik kelepcéjéből? Észre sem vesszük, hogy a kedvenc sorozatszereplőnk problémáira gyakran úgy gondolunk, mintha közeli rokon, vagy ismerős lenne, hiszen annyit nézzük őket.

Egész nap várod az estét, néha fény az alagút végén, egy reménysugár, a sok Buci Maci, Franklin, Hamupipőke után. De visszafogod magad, hogy estig nem nyomod meg a számítógépen a gombot, nem lesel bele a következő részbe, tartogatod az estére az amúgy is vészesen fogyó részeket. Aztán a gyerek végre alszik, s te leülhetsz a tv elé, hogy utazz, mozizz.


Egészen biztos vagyok benne, hogy a DVD az egyik komoly túlélési lehetőségünk a gyerek mellett, hogy egy kicsit le tudjuk néha ereszteni a gőzt. Főleg, ha nincs nagyi, bébiszityó, rokon, barátnő, aki hébe-hóba átveszi tőlünk a legkisebb terroristát.

Sokunknak a sorozatokról Isaura meg egyéb jeles brazil szappanoperák jutnak eszünkbe, pedig már messze vagyunk azoktól a puncsoktól. Sőt, állítom, ma már trendi sorozat-függeni. Egy-egy remek szériát könnyedén megszerezhetünk és napokra klassz kis szórakozásunk lesz, ígérhetem. Nem kell más, csak egy kis kalóriadús rágcsa, aztán fetrenghetünk a képernyő előtt órákig. És már majdnem úgy fogjuk érezni magunkat, mintha felnőttek lennénk, akik nem csak játszóruhában hajtanak kölköket 0-7 évig.

Az aktuális sorozatok közül mindenki választhat kedvére ízlésének megfelelően. Ha szeretjük az egymással összefüggő sztorikat, akkor a Jóbarátokat át is ugorhatjuk, különben is, láttuk már biztosan legalább háromszor. A Lost című nagysikerű sorozat sokunknak elég elvont, kicsit úgy vagyok vele, mint a Twin Peaks-szel: gőzöm nincs hogy honnan indult, mi lesz belőle, s legfőképpen, hogy miről is szól. Mindenesetre Amerikában is nagy a hisztéria körülötte, szóval néhány évadot még biztosan végigizgulhatnak a rajongók, legeltethetik a nézők a szemüket a remek férfi és női példányokon egyaránt.

Hasonló misztikus sorozat a Hősök (Heroes), ami az összeesküvés-elméletek kedvelőinek is bejöhet. Szerencsére ez is siker széria, már két évadot megélt s a fanatikusok álmatlanul várják a tengerentúli részeket, hogy azonnal, még melegen hozzájuthassanak.

Személyes kedvencem a Szökés, amit bevallom férfiasan, majdnem egy seggel néztünk végig néhány nap alatt. Tipikusan az a sorozat, amit egyszerűen nem lehet abbahagyni, mert a legnagyobb feszültség természetesen az utolsó kockákon generálódik. Nem is beszélve arról, hogy a remek Michael Scofield és tesztoszteron-bomba bátyja, Lincoln Burrows hihetetlen jó pasik. Aztán ott van még a sorozatgyilkos Dexter, akitől szintén nehéz szabadulni, itt azonban még csak egy teljes évad van, de hamarosan bevégzi a második is az USA-ban.

Evezhetünk lágyabb vizekre is, már amennyire a Római Birodalom történelme annak tekinthető. Izgalom, ármánykodás, háború, szex, a Róma című sorozatból megtudhatunk mindent, sőt, még annál is többet Julius Caesar idejéről. De egyszerűen nézhetünk csak végeláthatatlan hosszú, folyton futó sorozatokat is, amiből az aktuális csúcs A kés alatt. Humoros, életszagú, mégis elrugaszkodott kellőképpen ahhoz, hogy nézni tudjuk. S kapaszkodjunk meg, már az 5. évad fut, az legalább 50 rész, 50 remek esti program.

A sorozatokat oldalakon keresztül sorolhatnánk, még nem is említettük a Született feleségeket, a Grace klinikát, a Vészhelyzetet, a Küszöböt, a Jerichot, hogy csak a tévében futókról beszéljünk.

Dolgozzuk fel azonban valahogy, hogy egyszer minden sorozatnak vége, a ropi is elfogy az asztalról és az sem árt, ha néhanap inkább apával hempergünk az ágyban. Mindemellett az internetfüggésünkhöz is vissza kell térni, ahol vár minket a Poronty.
Oszd meg másokkal is!
Mustra