SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Cici nélkül elaludni

2007. november 26., hétfő 11:30

Bár Abigél napról-napra változik, az első négy hétben úgy éreztem, egy csodálatos (bár keveset alvó) csecsemő anyukája vagyok, mióta azonban betöltötte a négy hetet, hihetetlen fejlődésen megy keresztül. Azóta már nem pusztán egy csecsemő, hanem egy egyre ügyesebb, okosabb és nyitottabb lény, aki mindig meglep minket valamivel.Életének ötödik hetében már meg tudja különböztetni egymástól a hangokat, és ha valaki hosszabban beszél a közelében, odafordul. Engem, mármint az anyját már határozottan követ a szemével, ha átmegyek egyik oldaláról a másikra, megtalál. Elkezdett emelett huzamosabban tanulmányozni dolgokat, a kis színes fagolyóit például hosszú perccekig nézegeti – néha még bandzsít hozzá, -és egyre hosszabb időt tölt szemlélődéssel.


Ezen felbuzdulva vásároltunk neki egy zenés forgós játékot, így a nap egy jelentős részében méhecskék táncolnak a feje fölött. Abigél még rám sem nézett soha olyan szerelmes pillantással, mint ezekre a hülye plüss darazsakra, hosszú percekikg csak aléltan bámult, majd egyszer csak egy széles, és határozott vigyor ült ki az arcára, mi pedig, a büszke szülők persze majdnem belefolytunk a kiságyba a gyengeségtől.

A mindent elsöprő, legcsodálotosabb, újdonsült tudománya azonban Abigélnek a kiságyban való alvás. Mint már említettem nálunk az esti elalvás igen kényes pont, általában 2-3 óráig tart, azaz 8-tól 11-ig, aminek a nagy része szopás. Abigél ilyenkor non-stop a cicin lóg, aminek követkleztében persze azok néha kiürünek, vagy csak neki nincs türelme már erősebben szívni, mert elfárad, akkor jön a hiszti, meg a mérgelődés, meg a nyugtatás, aztán vissza a cicire - egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy bírja fizikailag ennyi ideig, én már majd elájulok, ő meg még mindig rajtam lóg, mire nagy nehezen elalszik, - természetesen a mi ágyunkban.

Most azonban, hogy a hatodik hétbe lépett, és láthatóan egyre okosabb, radikális lépésre szántam el magam, egy óra szopás után levettem a mellemről és beraktam a kiságyába. Persze hatalmas ordításra és azonnali tiltakozásra számítottam, de nem ez történt. Ültem mellette az ágyon, ő pedig egyre laposabbakat pislogott, majd egy hang nélkül elaludt. Még legalább másfél óráig álltunk fölötte, csak utána mertünk lefeküdni, egyszerűen nem hittük el a dolgot. Másnap már nem ment ilyen simán a dolog, egy párszor fel kellett venni, de aztán fél órán belül elaludt, és azóta már napközben is aludt az ágyában. Én meg persze borzasztóan izgulok, hogy csak valami gyorsan múló csodáról van szó, vagy Abigél tényleg nagylány lett, és lassan megtanul majd egyedül, cici nélkül aludni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.26 12:09:52marcangoló

  Hihetetlen ez a hajszerkezet! A csajszi meg egyre szebb gömbülyűű!! Emlékszem én is olyan boldog időkre, mikor a fiam csak befordult a kis takarójával a fal felé.. Kívánom, hogy nálatok ez így is maradjon!

 • 2007.11.26 12:10:08marcangoló

  Ejnye Nilü! :-)

 • 2007.11.26 12:35:39Guruljka

  MM:))

  Csak így tovább!

 • 2007.11.26 12:48:27liána

  Nagyon szép az Abigél és tényleg kezd kerekedni is!  Az én kislányom nappal magát altatja, ebben segít a cumika és a plüss kutyus nyálkendő, este pedig szopi közben alszik el. Este megengedem neki azt a luxust, hogy ő ejtse ki a szájából, mondjuk így sem szopizik 20-20 percnél többet 1-1 ciciből. Nappal a szopi mindössze nem tart 20 percig a büfikkel sem, egyszerűen tudja, hogy még nincs itt a naaagy alvás ideje.

  Hogy mikor jön el a pillanat, hogy az ágyunk helyett a kiságyba végezze... ez még a jövő titka!

 • 2007.11.26 12:57:32nosztalgiafagyi

  hu ez tök jó, én most próbálkozom visszaszoktatni a fiam (3,5hó) a kiságyra, de sajna elég sokat mászkál alvás közben, emiatt lehet, hogy kap egy gyerekágyat :)  viszont kéne nekem altatási tanács, hogyan is kell csinálni, mert nálam ez a cicizés megy, ill. mire elaludna, rájön a kakilás, amitől felébred és kezdhetem az egészet előről...  szerintetek?

 • 2007.11.26 12:58:59nosztalgiafagyi

  ja és nem cumizik, és nem vesz semmit a szájába, ami nem cici... de lehet, ha jobban tele lenne a gyomra, hamarabb elaludna? ötletek hozzátápláláshoz?

 • 2007.11.26 13:25:55Nilüfer

  Nf: gyakran szopik? mert ha éhes, akkor nyilván gyakrabban kéri.Ha elég neki a tej, nem kell hozzátáplálni.Mit jelent, hogy mászkál? Forgolódik?

  Én a lányaimat és az unokát úgy altatom, hogy halk zene szól, Halász Judit vagy efféle, és vagy a karomon fekszik, mintha szopizna, vagy a vállamra hajtja a fejét, hallgatja a zenét, én meg járkálok.Nem rázom!De zene helyett lehet énekelgetni nekik, mondjuk ez Samu súlya mellett engem hamar kifullaszt:)tegnap pl a nagypapu maga mellé fektette, és nagyon halkan a fülébe suttogba dúdolt neki, és szépen elaludt.Kísérletezgetni kell....

 • 2007.11.26 13:42:59emma

  MM!

  Nagyon szép a kislányod!!  Bár cserélhetnék veled szopi ügyben, mert bár az én NAGYFIAM már 29 hónapos, még mindig szopik, és csak a cicin alszik el!!  Sokszor már elszaladnék, annyira fárasztó ez a szopi, de nem hajlandó róla lemondani!  SEGÍTSÉG!!!!!

 • 2007.11.26 13:50:54ipmics

  bébikém is csak cicin alszik el, pedig lassan 9 hónapos, próbáltam már mindent, de nem bírom sokáig ha sír :(. Kaptam már emiatt eleget mindenkitől, de cicin 5 perc alatt elalszik, ha hagyom sírni az minimum fél óra. És nem szeretném ha álomba sírná magát rendszeresen. Viszont éjszaka óránként ébred, akkor megint cici, és 5 perc után alszik tovább. Szerintetek meddig lehet folytatni a cicinaltatásos módszert? Fontos egyáltalán egy ekkora gyereknél, h megtanuljon egyedül elaludni? Köszi.

 • 2007.11.26 14:07:35Moira

  Nekünk régebben volt, hogy csak cicin, meg kézben cipelve, ringatva, megint cici.

  Aztán egyszer kipróbáltuk, hogy leteszzük és láss csodát, elaludt szépen magától. Van hogy nézelődik csöndben, van, hogy nyüszög egy kicsit(nem sír), szopja egy picit az ujját és elalszik hamar.

  Éjjel ha eszik, akkor van, hogy bealszik a cicin 5 perc múlva, akkor óvatosan visszateszem az ágyába és fel sem ébred.

  Azért nálunk is előfordult már, hogy nyűgösködött, mert már mindkétt cicit kiszívta(és már lusta volt tovább próbálkozni), ilyenkor ha nagyon kajás még, akkor szokott kapni egy kicsi vizet. Ez mindig beválik, iszik egy kicsit és utána megnyugszik, elalszik.

  A másik tuti módszer, ha apa pocakján pihenhet, ott akármilyen sírós, tuti elalszik. :-DD

 • 2007.11.26 14:10:20kisbalas

  Abigél csodaszép! Milyen élénk a tekintete :)  Nálunk az éjszakai alvás első perctől fogva a saját ágyában történt, erre nagyon odafigyeltünk. 30 cm-re van a nagyágytól, át lehet szólni, meg lehet simizni, ha felriad, de éjjel nem vettük magunk közé. A kórházban, amikor még nagyon kis fáradt, meg aluszékony volt, már ezt szokta meg, hogy nem velem alszik, csak a közelemben, és nem is sír emiatt azóta sem, ezzel szerencsénk van. Ha hallom, hogy kurjongat, vagy felriad, akkor szólok hozzá, megsimogatom, felvenni nem szoktam, de ettől meg is nyugszik általában.

  A legelején nekem is volt gondom a cicin elalvással, este mindig cicin aludt el, illetve, ami a nagyobb baj volt, hogy a cicin mindig elaludt, és egy folyamatos, 1-1,5 órás költögetés volt minden etetés, arról nem is szólva, hogy ő nem hízott, a mellem viszont rommá szopizta. Így a második hét végére fájó szívvel, de beláttam, hogy na ezt így nem lehet csinálni, azóta félórákat szoptatok (most már kezdjük emelni 35-40 percre), az elején gyakrabban kellett, de aztán az lett, hogy ébren van a gyerek szopás közben és csodák csodája, félóra alatt tud annyit enni, hogy végre hízik is. A végére meg jól elálmosodik, büfi, fekvés, örül, hogy alhat a nagy meló után.

  Mondjuk én megkaptam párszor, hogy mekkora egy szívtelen vagyok... mert nem kapom egyből ölbe ha sír, stb. A gyerek kb 3 napig minden reggel ordított szopás után, amíg megcsináltam a reggelit, lezuhanyoztam, stb., aztán rájött, hogy kb 1,5 méterre vagyok tőle, nincsen baj, azóta reggelenként akkor van hiszti, ha nem viszem át a gyerekszobába, a kiságyra lógatott állatait bokszolni. Persze az első reggel én is bőgtem, hogy jajj szegény sír, nopláne a páromon kívül mindenki leszívtelenezett, mert biztos a hasa fáj, stb, de utólag nem bánom, a gyerek kiegyensúlyozott, vidám, nem fél egyedül se, de szeret emberezni is. Akkor nyűgös, ha túlpörög, ha vigyázok, hogy rend legyen a napjában, akkor nincs balhé. Ja, igény szerint eszik, meg ilyesmi, szóval nem kell ezt olyan katonás rendként érteni, és természetesen megvan a közös játék ideje is, ez ugyanúgy hozzá tartozik.

  Szóval lehet, hogy szívtelen vagyok, de nem érzem annak magamat, a kislányomon se azt látom, hogy ő most boldogtalan, vagy nem érzi magát biztonságban. Szépen fejlődik, és nyugodt emberek veszik körül. Holnapután lesz egy hónapos.

 • 2007.11.26 14:23:08napos oldal

  emma, azt nem próbálnád, hogy nem adsz neki, amikor nem szeretnéd, helyette dédelgeted (már ha dühében el nem lök...), szépen beszélsz hozzá, ilyesmik, elviselsz egy-két nap világháborút, aztán csak beletörődne, hogy ez van?  valaki egyszer írta, hogy sebtapaszt tett a cicijére, meg mondta, hogy bibis, most nem lehet cicizni. marcangoló meg azt adta be, hogy a cici alszik.

 • 2007.11.26 14:27:53zolnaid

  Emma, próbáltad már megbeszélni vele? Én éneklésre szokattam át (utólag azt mondom, kár volt, egyáltalán nem jó az énekhangom), de ki lehet alakítani valami más rítust is. Ennyi idősen már megérti a helyzetet. (persze nem biztos hogy elfogadja)

 • 2007.11.26 14:29:02eszter

  Nekem is kell ez a gyerek! Nagyon tuti a haja!  MM, ügyesek vagytok, hátha így marad.

  Álmost átvette az apukája alvásügyileg, mert már kezdte, hogy cici, és még ehhez még ha lehet sétáljak is....ööööö....ez számomra kezd nem megoldható lenni, ráadásul nem éhes, hasa nem fáj, tehát kitalálta, hogy néha csináljuk ezt mondjuk este 8-éjfélig. fél éves lesz, elkezdett kúszni is, úgyhogy köztünk sem maradhat lassan.  Most a férjem bújik vele össze, első alkalommal követelte a megszokott jussát, de 17 perc magyarázás után belátta, hogy apu olyat nem tud (simogatta közben, meg duruzsolt a fülébe, ő meg sírásnak tettetett nyöszörgést nyomott). Ami az egészbe jó, hogy ennek hatására letett az éjszaka másfél óránkénti nyamnyamról is....de szerintem még nincs megoldva teljesen a dolog. Még mindig felkel,de legalább már masszívan szopik kb 3 óránként, aztán visszateszem, apa megint susmusol neki varázsszavakat, és elalszik. A hozzátáplálás után lehet, hogy tovább szigorítunk :)

 • 2007.11.26 14:29:03mommer

  Ket gyerekem van, harom es masfel evesek.

  Mind a ketto csak es kizarolag cicivel alszik el.

  GYakran egyszerre kell ezt megejtenem, de egymas utan is uo. faraszto. Legszivesebben mar abbahagynam a szoptatast,es a cicivelaltatast is.

  DE nem tudom, hogyan. A gyerekeim nagyon durván cicifüggök! Hogyan tudnam elvalasztani oket a

  melleimtöl? Esetleg forduljak gyermekpszichologushoz • 2007.11.26 14:32:48napos oldal

  a séró tényleg nagyon ott van :D

 • 2007.11.26 14:54:22eszter

  mommer, sztem ne csináld, ha neked nem esik jól, ez nem vezet jóra. (Mármint az, hogy szoptatsz, pedig nem szeretnél - amúgy sztem mindenki addig szoptat, amíg akar)

  Keress olyan módszert, amit TE jónak találsz, és végig tudod csinálni.  Én úgy csinálnám (aztán majd eldöntöd, hogy ez lesz a megfelelő), hogy megbeszélném velük, hogy tök jó volt eddig, és nagyon szeretted őket szopiztatni, de most szeretnéd, ha nem úgy aludnának el, mert neked kényelmesebb lenne máshogy feküdni. Maradj mellettük, bújjatok össze, lehet, hogy először tovább fog tartani, de utána ezt a szokást fogják megtanulni. Egyébként a másfél éves is annyit szopik, mint a 3 éves? Ha többet, akkor azért őt mindenképpen fokozatosan választanám el. Csinálnék egy programot, ami nagyjából fedi a mostani szoptatások számát, csak rendszeres, és tudatosan egyre kevesebbet szoptatnám....  a többiekét is hallgasd meg, kérdezd meg marcangolót is • 2007.11.26 14:56:01emma

  napos oldal, zolnaid!  Próbáltam már mindent, de hasztalan.

  ÉS igen el lök, de nem dühében, csak azért hogy jobban hozzáférjen (megfektet).

  Az a szokása, hogy amíg az egyiket szopizza, addig a másikat pedig simogatja. (az őrületbe kerget)

 • 2007.11.26 15:00:25zolnaid

  Emma: Ne hagyd. Úgy látom, teljesen készen vagy már, ez senkinek nem jó - (igazából neki se). A "simogatós" kezet fogd meg, úgy már egy zavaró dologgal kevesebb. Menniyt szopik még? Bocs ha közben lelépnék, de oviba kell majd menjek.

 • 2007.11.26 15:02:57Nilüfer

  emma

  most kegyetlenül fog hangzani, de ezt a nagyanyáink úgy oldották meg, hogy a gyereket odaadták a nagyzsülőknek, vagy ők mentek el egy néhány napra.Ha neked ez rossz(mármint a szoptatás), radikálisan lépni kell.Mondjuk könnyen okoskodok, mert nekem nem volt ilyen gondom, de egyik kolléganőm iskolás fia úgy aludt el, hogy az anyukája cicijét morzsolgatta még 9-10 évesen is...azt gondolom, ez már nem annyira egészséges dolog.Úgyhogy ha nagyon eleged van, akkor nem nagyon látok más megoldást.persze ha meg lehetne velük értetni, az más.

  meg ha van kevésbé kemény megoldás. az is.

 • 2007.11.26 15:05:47Nilüfer

  Marcangoló..most látom az ejnyét:)

  nem gondolom , hogy szabadulni akarnának tőle:) de tényleg, gondolkodás nélkül vállanám:) Annyira édes.Enyémkék is ilyenek voltak:)

 • 2007.11.26 15:25:33Dinci27

  MM, gyönyörű kislány!

  Mindig élvezettel olvastam a beszámolóidat, és nagyon gratulálok így utólag!  Februárban azért nyávogtam itt egy kicsit Nektek, hogy nem lehet baba, aztán hirtelen összejött, most pedig 1 hetesen itt szundizik kislányom a másik szobában.

  Én a kiságyában altatom, soha nem aludt el cicin (eddig...), és remélem ez így is marad. Ügyes, mert büfi után nézelődik a kiságyában, néha nyüsszög, de elalszik magától. Tudom. Szerencsém van! Csak így is maradjon!  Mindenkinek jó babázást, én pedig visszatérek néma olvasóba!

 • 2007.11.26 15:28:00emma

  zolnaid, a nap 24 órájában, amikor csak kedve van hozzá! Mellettem alszik, így bármikor hozzá tud jutni. Nem számít, hogy hol vagyunk, múltkor a corá-ban kívánta meg , és ennek hangot is adott!

  Van olyan is, hogy csak megfogja és megnyukszik, de igen ritka:(  Nilüfer, sajnos nincsenek nagyszülők, vagyis vannak, csak nem foglalkoznak a fiammal, így csak apára tudom hagyni, de amint hazaérek, már csomagolja is ki a cicim.

 • 2007.11.26 15:28:16Nilüfer

  Dinci, gratula, jó babázást:) és el ne rontsd:))))))))

 • 2007.11.26 15:33:04kisbalas

  Dinci gratulálok! :)

 • 2007.11.26 16:07:23zolnaid

  Emma, szerintem hívj fel egy szoptatási tanácsadót. A www.szoptatasert.hu oldalon vannak többen, én a Schneidernét tudom nagyon ajánlani pl, ő az nlc-n is elérhető. van egy csomó ötlete leszoktatásra.

  Amúgy, én - ha két hét hiszti árán is, de - eltiltanám a napi tetszőleges számú szopitól, hagynék mondjuk kettőt. Akkor talán te is jobban bírod, és az kezdetnek nem rossz. (az elutazás-odaadással kapcsolatban én elég szkeptikus vagyok, amíg én pl. szülni voltam, egyáltalán nem szokott le a nagyobb a szopiról. Több hetes távollét meg egy ekkora gyereket eléggé megvisel)

 • 2007.11.26 16:27:00Maja Papaya

  MM, újat mondok: csodaszép a kislányod!  Emma, ilyen problémám nem volt, de más leszokás dolgában nálunk bevált a valamilyen időponthoz kötés. Találjatok ki valami dátumot, ami valami miatt különleges, és határozzátok el, hogy akkor vége a szopinak. Nem esküdnék meg a sikerre, de ha már lehet egyezkedni a gyermekkel, és ösztönzi az, hogy ő már egyre nagyobb és önállóbb, akkor beválhat. Talán. Mindenesetre szurkolok! • 2007.11.26 16:28:21sportos

  nagyon aranyos baba.

  olvasom, elég sokan vagyunk, akik 'halálra' szoptatják magukat. látom magam elôtt sötét jövômet én is. a kislányom mindjárt 1 éves, de csak cicin alszik el, napközben is, és éjszaka legalább 4-6x cicizik még. bezzeg 5 hónapos koráig aludt éjjel mint a bunda, csak egyszer ébredt. még nappal is 3-4x szopik. a pépes kajákat eszi, fôleg ha gyümölcs, meg a kenyérhéjon is elnyammog, de rágni nem nagyon akar, és ebédre sem eszik nagyon. mondjuk nem egy venyige, ezért aztán nem aggódom (annyira).

 • 2007.11.26 17:29:39ani2

  Dinci: Gratulalok. Jo egeszseget nektek!

 • 2007.11.26 17:51:13napos oldal

  emma, eléggé el vagy keseredve szegény :(

  szerintem az eltökéltség lenne fontos, de így nem könnyű. meg tökjó tippek, amit mondtak a többiek, hogy mégse máról holnapra, hanem egy kis fokozatossággal, ezzel-azzal.

  remélem, segít a tanácsadó! minden jót neked!

 • 2007.11.26 19:06:15hanna

  Nem akarok senkit durván elkeseríteni, de mi Lea egyéves szülinapja előtt futottunk neki egy éjszakai szopásról leszoktatós menetnek, és minden legendával szemben, miszerint, egy hét, max kettő, mi hat hétig próbáltunk, aztén úgy döntöttem, hogy mivel az lett volna a cél, hogy a család összeadott jólérzése növekedjék, ehelyett az drasztikusan romlott (agresszív, álmatlan anya, kóválygó apa, üvöltő kisgyerek), ezért abbahagytuk. Mert sokkal jobb szoptatni. És most legalább attól is jobb, hogy tudom, megpróbáltam, és nem rajtam múlt, hogy nem sikerült.

  Viszont amikor elegem lett a Lea cici-rohamaiból, akkor mi is átálltunk arra, hogy nappal négyszer szopik, mindig az ágyban: reggel, délutáni alváshoz, délutáni alvás után és este. Ezt nagyon hamar elfogadta, nem volt sírás, max nyüszögés, és mindig adtam neki ha cicit kiáltott, almát, vagy vizet vagy valami játékot játszottunk. Cserébe minden délelőtt másfél órát játszóterezni kell hóban fagyban esőben, mert azt annyira szereti, hogy akkor egyig tényleg eszébe se jut a téma.

  Éjszaka meg ha nagyon durvázik, akkor nem engedem, és ha sír simogatom.

  De neki is volt egy-két hete négy hónaposan, amikor elaludt magában gügyörészve, meg csak egyszer ébredt hajnalban. Hát nagy átbaszás volt részéről, az tuti:)

 • 2007.11.26 19:13:59zolnaid

  Azt mondja Ranschburg, hogy ha valaki megpróbálja átszoktatni éjszakai vízre a 9-12 hós szopizó gyereket, és nagyon tiltakozik, akkor az még neki valós szükséglete. (ha meg pár nap alatt sikerül, akkor már nem volt az.) Úgyhogy érdemes próbálkozni pár napig időnként. Nekem is másodjára sikerült.

 • 2007.11.26 20:11:21verkaverka

  Ismerek olyat ahol folyton szopott ejjel a gyerek, a gyerekorvos letiltotta, mert nagyon sovany volt es ugy erezte ez a baj, namost ezt hagyjuk hogy ezzel egyetertek-e, az anyja azt gondolta _soha_ nem fogja tudni megoldani igy az ejszakakat, es az elejetol fogva sikerult, nyilvan sok munkaval de osszessegeben nem tobb energiaval mint a folyamatos szoptatas. Ez egy par eves tortenet, szoval tudjuk hogy tenyleg ott tok jo vege lett.

  A masik a sajat gyerekem, aki hosszu szivas utan rajottem hogy minel tobbszor etetem ejjel annal tobbszor kel fel, ugyhogy ejjel azota csak vizet kap, ezt sikerult az elso ejszaka ota tartani, neha szemrehanyt, de osszessegeben nem voltak kemenyebbek a menetek mint elotte, es nem ebred annyit bar valamennyit meg mindig.  Nekem ugy tunik egy ido utan (en ezt azert egesz biztos feleves kor fole tennem) ha az anya elhiszi hogy tuleli a gyerek szoptatas nelkul az ejszakat, akkor a gyerek is elhiszi. Amig az anya azt hiszi ott fog megfulladni a gyerek a sirastol, addig nehezebb. Azert egy kb egyeves gyereket mar egesz biztos nem kell etetni ejszaka, es ezzel _NEM_ azt akarom mondani hogy dedelgetni nem kell vagy sirni hagyni kene, sose hagytam sirni a fiam es nem is tennem. De semmi baja nem lesz ha ejjel "csak" vizet es babusgatast kap. Ismerek olyat ahol folyton szopott ejjel a gyerek, a gyerekorvos letiltotta, mert nagyon sovany volt es ugy erezte ez a baj, namost ezt hagyjuk hogy ezzel egyetertek-e, az anyja azt gondolta _soha_ nem fogja tudni megoldani igy az ejszakakat, es az elejetol fogva sikerult, nyilvan sok munkaval de osszessegeben nem tobb energiaval mint a folyamatos szoptatas. Ez egy par eves tortenet, szoval tudjuk hogy tenyleg ott tok jo vege lett.

  A masik a sajat gyerekem, aki hosszu szivas utan rajottem hogy minel tobbszor etetem ejjel annal tobbszor kel fel, ugyhogy ejjel azota csak vizet kap, ezt sikerult az elso ejszaka ota tartani, neha szemrehanyt, de osszessegeben nem voltak kemenyebbek a menetek mint elotte, es nem ebred annyit bar valamennyit meg mindig.  Nekem ugy tunik egy ido utan (en ezt azert egesz biztos feleves kor fole tennem) ha az anya elhiszi hogy tuleli a gyerek szoptatas nelkul az ejszakat, akkor a gyerek is elhiszi. Amig az anya azt hiszi ott fog megfulladni a gyerek a sirastol, addig nehezebb. Azert egy kb egyeves gyereket mar egesz biztos nem kell etetni ejszaka, es ezzel _NEM_ azt akarom mondani hogy dedelgetni nem kell vagy sirni hagyni kene, sose hagytam sirni a fiam es nem is tennem. De semmi baja nem lesz ha ejjel "csak" vizet es babusgatast kap.

 • 2007.11.26 20:45:10Maja Papaya

  És mondom még egyszer, hogy értsétek: ... :)Verkaverka, egyetértek.

 • 2007.11.26 20:57:39verkaverka

  Bocsanatbocsanat. :))))

 • 2007.11.26 20:59:01Paramami

  Gratula! Az én kislányom ezt most, közel 14 hónaposan kezdi produkálni! Mentségére legyen mondva, hogy régen kb. fél óra szopizás, illetve a végén már inkább cumizás közben tökéletesen elaludt. Aztán úgy egy éves kora körül egyre macerásabb lett az altatás, a két régi jó módszer (szopi, vagy ha az nem megy, akkor álomba ringatás) sorra becsődölt. Akkor, estéről estére másfél-két órás meddő altatási próbálkozás hatására előjött belőlem a szőrösszívű anya, és "csendterápiára" fogtam a porontyot. Ez azt jelentette, hogy kb. negyed órára magára hagytam, addig üvöltött, mint a fábaszorult féreg, aztán a negyed óra leteltével felvettem, akkor nagyon megbecsülte magát, és már nem hadakozott az elalvás ellen, hanem gyorsan elaludt. Mígnem a negyedik-ötödik üvöltős este után hatodszorra már kb. két perc üvöltés után elaludt. Mára odáig jutottunk, hogy letettem, és csak egy egészen apró nyafogást hallatott, megsimogattam, énekeltem neki, végig semmi hiszti, kijöttem, és már aludt is. Pedig még nem is volt olyan késő (fél kilenc) Régen akár tizenegykor is ringattuk még, totál kifáradva. Azt hiszem, egy ideje már kifejezetten zavartam az altatással, csak félt az egyedül elalvástól. Most már megértette, hogy akkor sem lesz baj, ha kimegyek (addig ugye olyan nem volt, tehát érthetően félt egyedül maradni). Szóval hurrá! Mindenesetre Abigél nagyon elkényeztet Benneteket! Örüljetek neki!

 • 2007.11.26 21:06:19Maja Papaya

  Enyémek úgy két-három hónaposan már annyit ettek napközben, hogy éjjel már csak pihegni tudtak :)

  Néha kimarad(t) a vacsora, mert mély álomba zuhanás van felébreszthetetlenül, na, olyankor általában be kell(ett) pótolni éjjel.

  A két gyermek kotta ugyanúgy intézi/-te ezt az éjszaka dolgot, az én nevelésem! :P /meg főleg az én mázlim :) /  Cserébe viszont nem alszanak el egyedül. A kicsit ringatjuk, a nagyhoz már csak odakucorodunk, mese, fülezés, nálam hajazás, aztán alvás. (Vagy hazafelé alszanak el az autóban, és mind a kettőt felhozzuk, átöltöztetjük, bekvártélyozzuk. Rettentő mélyen tudnak aludni, az apjuk ilyen :)

 • 2007.11.26 21:14:05Maja Papaya

  Igen, és ez az idilli állapot akkor van, ha a kicsire épp nem tör rá a fogzás. A két alsó szinte észrevétlenül kipattant, aztán a többi meg csak készülődik úgy 2-3 hónapja, időnként rákezdenek, aztán alábbhagynak. A fő tünet az orrfolyás, olyankor aztán lőttek az alvásnak :(  De a témánál maradva: enni nem kérnek éjjel úgy két-három hónapos koruk óta, amit én azzal magyarázok, hogy mivel akkorra duplázta mindkettő a súlyát, már annyira jó kondiban voltak, hogy ők sem éhenkórászkodtak, és mi sem gondoltuk róluk, hogy állandóan enniük kell, különben nem fejlődnek jól. :)

 • 2007.11.26 22:36:44Békanőci

  Abigél egyszerűen gyönyörűűű-űűű-űűűűűű! :)

 • 2007.11.27 01:02:33Anyatünde

  Hanna: A Kicsinek is volt kb. 1-1.5 hónapja épp 4 hós kora körül, mikor 1. szopi után ébren letettem, és elaludt a kiságyban, 2. átaludta az éjszakát.

  Aztán jöttek a nyavalyák szép sorban, és legközelebb 15 hónapos korától aludt megint éjszaka. Igaz, ő általában csak egyszer kelt éjjel.

  De nálunk volt mire fogni az éjjeli ébredéseket (sok-sok meghűlés, nátha, időnként középfülgyulladás).

  A nyavalyákat meg ráfogtam a 2 nagytesóra (ti. hogy hazahozzák).

  azt, hogy a Kicsi meg mindent elkap, annak ellenére, hogy szopisbaba, meg rá lehetett fogni egy 4.5 hónapos korában elkapott bárányhimlőre, ami nagyon enyhe formában jelentkezett nála, de az immunrendszer padlóraküldéséhez lehet, h. épp elég volt.  Szóval nálunk mindent volt mire fogni. ;-))

  Talán ezért is nem bajlódtam holmi "leszoktatással". Meg mert szegény kis örökké nyavalyást nem volt szívem még ezzel is szivatni. Aztán idén májusban szépen abbamaradtak - gyak. egyik hétről a másikra - az éjjeli ébredések.

 • 2007.11.27 08:32:31Dexter68

  Mióta megszületett Csipetke, én is kénytelen vagyok cici nélkül elaludni. :o(((

 • 2007.11.27 09:02:16druantia

  Szegény, szegény Dexter :)))!  Altatásnál én a meggyőzés módszerét használom. Minden este elmondom a gyereknek, hogy most már éjszaka van, mindenki alszik. A papi is alszik, a mami is alszik. Ilyenkor jön a nagy műsor. A Peti szépen végigkérdez mindenkit, akit ismer, az összes állatot, plusz a Thomas és barátai szereplőit. Elég hosszú a lista, de a módszer beválik, még a délutáni altatásnál is, pedig az pár hónapja még annyira gáz volt, amennyire csak lehet.  Persze oda kell feküdni mellé, gyűrögeti a fülemet, fetreng, de így is legfeljebb tíz perc az egész és ami nekem nagyon fontos: hiszti és sírás nélkül. Mostanában már olyan is van, hogy szól, hogy kéri az esti tejét, mert álmos, vagy simán lefekszik az ágyra és bevackolja magát. Lassan, de talán biztosan haladunk.

 • 2007.11.27 09:14:23katampusz

  nyugi, az én nem szopis nagybabám még mindig cicivel alszik el. csipkedi, gyűrögeti, simogatja, míg elalszik.

  ha az apja altatja, mert én nem vagyok otthon, akkor neki a szájában turkál. :D

  próbálom egy alvóskutyusra átszoktatni de egyelőre hidegen hagyja...

  alvás terén nekem bejönni látszik a "nopara, majd kialakul" elv. az egykupacban alvástól lassan eljutunk oda, hogy néha átalussza az éjjelt a helyén, vagy ha fel is ébred, ordítás nélkül közénk vándorol, hogy észre sem vesszük. napközben gond nélkül gyorsan elalszik egyedül az ágyában.

 • 2007.11.27 09:58:35napos oldal

  druantia, nahát, most kiderült, hogy az én alvósmódszeremet Meggyőzős Módszernek hívják :)))

  állat jól hangzik!

  csak hát szexista világunk szellemisége a mi küszöbünk alatt is belópózott, és a Thomas és barátai rész helyett nálunk egy komplett babaváros van. tudom, Petinek is van babája. cserébe Lillának is van autója, nem az, 1 autó, 1 vonat. és 32ezer baba :DDD

  ( a délután könnyebb. "szia, aludjál szépen kutyuska. nagyon ügyes vagy. lilla is nagyon ügyes.")

 • 2007.11.27 10:21:26druantia

  Napos oldal, én azért is szeretem így altatni a Petit, mert amikor már félálomban van, olyan aranyos hülyeségeket beszél, hogy utána Porontyozás közben is röhögök rajta :). Pl. volt már "Kicsi baba nevet. Hahaha. Segítség! Pók kakil.", "Dzsivás (zsiráf) dzsuvás", "Babuly (bagoly) kukucs!" és hasonlók :). (A "Segítség!" Szutyejev Kispipi és Kisréce c. meséje alapján.)

 • 2007.11.27 10:55:39napos oldal

  :DDDD

  nálunk zsibás.

  és gaboly.  legnagyobb poén hallgatózni, miután becsuktam az ajtaját :DDDD

  (néni, bácsi. bácsi, néni. anya, apa, apa, anya. mamájééé, papájééé.)

 • 2007.11.27 11:30:07kisbalas

  Dzsivás dzsuvás - :)))))

  Nagyon jóóóóó!!! Alig várom, hogy az enyém is elkezdjen (hülyeségeket) beszélni...

 • 2007.11.27 11:38:11Nilüfer

  Én is várom , hogy az unoka beszéljen:) tegnap Bori nagynénjére nézve bejelentette, hogy Bo:)

  ettől már el is ájultam:DDDDDMondjuk , ezek kívül nem használ szótagokat sem:) de még fiatal:)))

 • 2007.11.27 16:08:58Dexter68

  De szokjon csak be az óvodába! Majd cicizünk nappal ;o)))

 • 2007.11.27 20:44:55opti

  "Abigél tényleg nagylány lett" :)))))))))))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta