SZÜLŐSÉG

A csecsemők felismerik a felnőttek szándékait

2007. november 25., vasárnap 11:05

A Yale Egyetem kutatói a csecsemőknek bábjátékot adtak elő, melyben segítő és hátráltató események követték egymást, hogy megfigyeljék, meg tudja-e ítélni a kisbaba a szereplők jellemét. Az eredmények alapján a csecsemők kiválóan megítélik a szereplők jellemét, jóval azelőtt, hogy egyáltalán beszélni tudnának. Már a hat hónapos kisbaba is azt a szereplőt kedveli jobban, aki az egyszerű bábjáték során segít másokon, ahelyett hogy akadályozná őket. A kutatók szerint ez a felfedezés rámutat arra, hogy az ember jóval korábban értékelni tudja a szociális interakciók minőségét, mint korábban gondolták.

„Ez a legelső olyan kísérlet, mely ilyen fiatal csecsemőknél kimutatja, hogy a cselekvéseik alapján szimpatizálnak egy-egy emberrel”, nyilatkozta Karen Wynn, a kutatás vezetője.

Wynn és kollégái a Yale-n azt vizsgálták, hogy miként reagálnak a babák arra, ha egy nagy kidülledt szemű csillogó színes fa figura megpróbál felmászni egy hegyre. Szemben a szokásos bábjátékokkal, itt nem láthatta a gyermek, ahogy egy ember irányítja egy fabottal a „szereplők” mozgását a függöny mögül.

A gyerekek először is tökéletesen értették a figura szándékát. Miközben az apró lépésekkel egyre feljebb próbált jutni a hegyen, egy segítő kockát is bevontak a játékba, aki a lejtő alján állva időről időre feljebb tolta az úton a főszereplőt. Ezek után egy másik fakockát is elhelyeztek a hegy tetején, aki időnként lejött, és megakadályozta, hogy a főszereplő feljebb jusson. A kockák különböző alakúak és színűek voltak, hogy a csecsemők könnyen meg tudják őket különböztetni. De hogy ez ne befolyásolja az eredményt, jelenetről jelentre váltogatták a szereposztást. Az előadás után a kutatók kihozták egy tálcán a segítő és az akadályozó kockát és letették a gyerekek elé. Egy társuk, aki nem látta a jelenetet és nem ismerte a szereposztást, felvette, hogyan játszanak a gyerekek a kockákkal.

Wynn állítása szerint a gyerekek rögtön meg akarták ragadni a kockákat. „Nagyon jól együtt működnek, ha meg akarnak szerezni valamit.” Azt figyelte meg, hogy mind a tizenkét hathónapos a segítő kockát részesítette előnyben. A 16 tízhónapos közül 14 ugyancsak a segítő kockával akart játszani.

A kutatók szerint a gyerekek abból, hogy a középső kocka apró mozdulatokkal előre haladt, megértették, hogy meg akarja mászni a hegyet. Wynn hozzáteszi, hogy azt nem tudják pontosan, milyen információmorzsákból vonják le a babák ezt a következtetést.

A csapata végrehajtott egy ellenőrző kísérletet is, amelyben a főszereplőt – egy kicsi labdát – a segítő és az akadályozó kocka le-föl lökdösött a hegyről, de az nem mozgott tőlük függetlenül. Ebben az esetben a babák nem preferálták a segítő kockát, aki a hegynek felfelé lökte a kis labdát.

Wynn megjegyzi, hogy korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a babák vonzódnak a szép arcokhoz. Úgy gondolja, hogy a kutatás eredményei megmutatják, hogy a babák már egy évvel korábban is felismerik és preferálják a segítő viselkedésű személyeket, mint ahogy azt korábban gondolták. „Ők nem részrehajlóak és nem szégyellnek véleményt alkotni a társas viselkedésről”, mondta, és hozzáfűzte, hogy ez a tulajdonságunk nagyon korán megmutatkozik a fejlődés során, és nagyon sok hasznát látjuk a későbbi életünk során.

Maria Legerstee, a torontói York Egyetem fejlődéslélektan-kutatója szerint a tanulmány eredményei „nagyon érdekesek”, de nem bizonyítják, hogy a babák az emberek cselekedeteit is ugyanúgy kiértékelik-e, mint a fa figurákét. Megjegyzi, hogy a csecsemők másképpen lépnek kapcsolatba emberekkel, mint tárgyakkal vagy babákkal: „A kisbabák mindig hajlamosabbak egy mosolygó, hangokat adó embernek válaszolni, mint egy bábnak.” Legerstee azt reméli, hogy meg fogják ismételni a kísérletet más jelenetekkel is, melyekben emberek szerepelnek, nem pedig fakockák. Ha váltogatják, melyik ember melyik kocka szerepét játssza, akkor olyan befolyásoló tényezőket is vizsgálhatnak, mint a babák vonzódását a szép emberekhez.

 

Forrás: Roxanne Khamsi: Babies can spot the good, tha bad, and the ugly. New Scientist. Com, 2007. november 22.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.25 23:04:50Matykoka

  Atina,  ez most komoly, hogy az itt kommentező anyák csak a saját kényelmüket nézik? Soha egyetlen terhességem alatt nem ittam meg egyetlen egy adag kávét sem, (teát sem) még akkor sem, amikor (most néztem meg a kismamakönyvemet 55/90-es vérnyomással főztem ebédet a gyerekemnek és a férjemnek), pedig leheveredhettem volna, mert az az én érdekemet szolgálta volna, ja meg bedönthettem volna kávét illetve teát is ahogyan te.  Egyébként hányadik babádat várod? Majd, ha 12x kelsz fel éjszaka szoptatni a picit, akkor majd lehet, hogy változik a véleményed egy halványat a kényelemről? Szerintem én is azért keltem fel mind a 12x mert nekem úgy volt kényelmes.  OFF volt, de egy kicsit felháborított ez a beszólás.

 • 2007.11.25 23:17:48kisbalas

  Minek tv, olvasni is lehet, ha annyira unatkozol, és sokkal kevésbé idegesítő másoknak...

  Fecske, olvasd el mégegyszer a kísérletet, direkt változtatták a szerepek leosztását, hogy ez ne torzítsa az eredményeket.

  Egyébként szerintem baromi érdekes, hogy hogyan ismerkednek a csecsemők a világgal, hogy működik az agyuk. Lenyűgöz, ahogy látom , hogy a lányom napról napra újabb dolgokat fedez fel, és nagyon szeretném érteni, milyen módon épül fel az elméje, hogyan tanul. Abból építkezik a gyerek, ami körülveszi, amit ilyen kis korában, ha minden jól alakul, akkor a szülei teremtenek körülötte - hogy ne lenne gyakorlati haszna annak, ha minél jobban megértjük, mi történik most őbenne?

 • 2007.11.26 03:47:42sony

  Egyébként az is megtörténhetett, hogy a bébi egyszerűen az anyukája reakcióit nézte, és azt a bábut választotta, amit elvártak tőle ;)  Vagy...  Így jártam a minap: Szoptatás közben azt tervezgettem, hogy fogok hajat mosni a két babusnak. Nehéz ügy volt, mert utálták nagyon. Elképzeltem, hogy a fejükre öntöm sampont, felhabosítom, lemosom, és a hajuk szép tiszta lesz, illatos, puha... Itt tartottam, amikor a picur (akkor kb. 18 hónapos) hirtelen abbahagyta a szopizást, azt mondta: Haj. Utána tovább szopizott.

  A szeme végig csukva volt, én tutira nem mondtam ki, hogy haj, egyszerűen nem tudhatta a hivatalos forrásokból, mire gondolok, és nem, soha nem szokta abbahagyni a szopizást azért, hogy rövid szavacskákat mondjon.  Ha valaki racionálisan meg tudja magyarázni, mi történt, ne habozzon, nekem csak irracionális magyarázatok jutnak az eszembe :)

 • 2007.11.26 07:24:49Anyatünde

  Atina, írod:

  "Az, hgoy nincsen annyi komment, talán azért van, mert az itt kommentező anyák/nők többsége (tisztelet a kivételnek) nem a gyermek érdekét helyezi előtérbe, hanem saját kényelmét."  Ezt hogy kéne érteni? Mert tényleg nem tudom.  Nézz át a Waldorfos poszthoz is, légy szíves. Ott gyűltek a kommentek szépen, noha hétvége volt.  Egyébként a Poronty pl. nekem gyakran egy perc kitekintés innen a gyerekek mellől. Ugye nem sajnálod tőlem/(tőlünk)?

 • 2007.11.26 07:45:18huhhh

  Sony, ez aranyos volt!!! (Sajnos nekem is csak abszolút irracionális magyarázatok jutnak eszembe :))

 • 2007.11.26 08:44:12Popimami

  szinovea,

  remélem kaptál megnyugtató ötleteket, ez elképzelhetetlenül fárasztó lehet. kitartás, nem tart már sokáig, míg elmehetsz mondjuk napközben jópár órára pihenni valahová (közelben lakó barátnõ, mama); ha a kisfiad napközben nyugodtabb, akkor ez megoldható egy öt-hathónapossal már.

  és egy-egy nap mamiszabi CSODÁKAT mûvel:)

  [mikor én elõször voltam mamiszabin, a férjem volt reggeltõl este hétig a babisszal, aki kb hathónapos volt, nekem a nemszoptatástól szétdurrantak a melleim, de hihetetlen ujjongással fogtam bele újra a feladatokba:)]

 • 2007.11.26 08:47:01Popimami

  fruzsb:engem érdekelne a 2in1os kupon (adagrey@gmail.com).

 • 2007.11.26 10:34:33Guruljka

  Mindig mondom, hogy okosnak születnek a gyerekek, csak kemény munkával sikerül őket felnőtté rontani:))  De komolyan. Szerintem az idegen-barát felismerő rendszerre minden élőlénynek szüksége van az életben maradáshoz. Valamint a csecsemők nagyon tanulékonyak, hiszen 1 év alatt megtanulnak úgy-ahogy kommunikálni, helyzetet változtatni, egyszerű utasításokat végrehajtani. Miért ne tanulnának meg pikk-pakk különbséget tenni a számukra előnyösen, illetve előnytelenül viselkedők között, ha egyszer az növeli a tanulásuk hatékonyságát a legjobban ha arra koncentrálnak, aki segíti őket?

  Nyílván minden szociális tapasztalat finomít a rendszeren, de egy fél évesnek már szerintem elég sok szociális tapsztalata is lehet.

  Nekem tetszett ez a cikk:)

 • 2007.11.26 10:37:27marcangoló

  Szinovea, és próbáltál már napköben aludni a babóval? Minden perc alvás kincs! És fontosabb, mint a házimunka. Mi most tartunk ott a 11 hónapossal, hogy éjféltől óránként, kétóránként kel. Igaz, vagy 5 foga jön egyszerre, de már nem tudom, mit csináljak vele, hgoy aludjon. Úgyhogy tegnap kértem a zuramtól szabit, és lefeküdtem én is, és aludtam vagy két órát.

 • 2007.11.26 10:53:28Atina

  Azt írtam hogy: tisztelet a kivételnek.

  Akinek nem inge, ne vegye magára.

 • 2007.11.26 10:57:54Guruljka

  szinovea próbáltam keresgélni neked valami homeopátiás dolgot. Mert azt neked is lehet, meg a porontynak is.

  Szerintem ezt olvasgasd el, hátha találsz benne segítséget!:

  dilidomino.freeblog.hu/categories/homeopatias/  marcangolo, most nálunk is ez van a közel két évessel. 4 fog egyszerre és bizonyos éjszakákon zéró alvás. Pl tegnap. Eddig segített a homeopátia, de tegnap nem kapott lefekvés előtt mert egész nap nem volt a dolognak jele. Majd alszom ma éjjel. Remélem...

 • 2007.11.26 11:09:36Nilüfer

  Na most nem értem..a rossz alvó gyerek még több ingerre vágyik?? vagy hogy??

  Na és aki egész nap ingergazdag környezetben van, és nem jó alvó, ellenben éjjel ingerszegényben van és nem jó alvó??Most akkor hogy is van???

  Az unokámra gondolok, aki napközben sem alszik sokat, éjjel meg egy feszt szopik, akkor most mit kellene csinálni vele?

  Már azon túl. hogy ki kell várni, amíg megváltozik:)))))  Egyébként meg a babák okosak, de ez a kísérlet nekem semmit sem bizonyított.Szerintem mindegy volt annak a babának, melyik darabot karmolássza el, a bal keze volt közelebb az asztalhoz:) Vagy balkezes:)))  Ettől függetlenül tuti gondolatolvasók, pár hetesen egészen biztos.Mert ha nem, akkor hogy lehet, hogy akkor kezdenek bömbölni, ha az anyjuk éppen menni készül???:DDDDD  És sony, igen, szerintem ez is gondolatolvasás volt:)Én hiszek ebben, de Mary Poppins sem volt hatás nélkül rám annak idején:)  Atina..azt meg nem értem, miért háborogsz..tényleg.De én nem vettem magamra:

 • 2007.11.26 11:17:15zolnaid

  Ezek szerint éjjel is kell egy kis inger neki :)

  Amúgy, lehet nem is hülyeség. Sőt, az én tapasztalatommal egyezik, bár ez semmit se bizonyít. Mindenesetre, kipróbálásra érdemes.

 • 2007.11.26 11:44:27ruju

  Na, gyerek az oviban, szaporítsuk a kommenteket... :-D  Apropó nem alvás. Az én csemetém (4,5) egy ideje nem tud "normális" időben elaludni. Szóval reggel fél nyolckor legkésőbb kelés, nulla déli alvás, este 8-kor fekvés, és 9 előtt nem alszik el. Ez sztem már túl hosszú idő, meg reggel alig bírom kiimádkozni az ágyból, stb.  Namost. Kaptunk "alvós" globulit (Schlafglobuli), azzal, h. fekvés előtt 2 órával 4-et meg előtte fél órával újabb 4-et adjunk neki. Örültem, fizettem, hazavittem. Aztán elolvastam, hogy mi is van benne, és van vmiféle "Valerianum xy". Az nem altató?  És a kérdésem: adjam, vagy ne adjam. Ill. rászokhat-e a gyermekem. Vagy mi a szöszt csiáljak, hogy visszasegítsem a korábbi ritmusba, amitől üdén és kipihenten ébredt? (Jó, elnézést a csecsemős/alvásmegvont anyukáktól, hogy van képem 11 óra alvást kevesellni, de talán megnyugtató a tudat, h. néhány röpke év, és ez is eljön... A többit "sajnos" túl kell élni :-()

 • 2007.11.26 12:03:15Nilüfer

  ruju, én nem adnám..a valeriána az gyógyszer, és szerintem, bár nem vagyok orvos, rá lehet szokni...

  A déli alvás lenne jó, de elképzelésem sincs, hogyan lehet elaltatni azt a gyereket, aki nem akar aludni( lásd: unoka).Nem valami fejlődési ugrás ez, amin túl lesz, és normalizálódik a helyzet? Bár azt is halkan jegytzem meg, én kb fél éve hallottam erről a fejlődési ugrásról, biztos van benne valami....

 • 2007.11.26 12:15:58ruju

  Nilüfer, én is ugyanezt gondoltam. Déli alvásról pont 2 éve szokott le :-(, és mostmár hallani sem akar róla. Arról nem is beszélve, ha úton vagyunk és az autóban véletlenül - akár 5 percre is - bealszik, akkor este 10-ig garantáltan nem tudjuk lerakni.  A fejlődési ugrás tényleg lehet, nem jutott eszembe. Még kicsit beteg is (azt meg én hallottam - aztán a tapasztalat igazolta is -, hogy ilyen ugrások előtt ált. beteg a gyerek. Aztán meggyógyul és hopp, hirtelen felül/feláll/elindul/beszél/stb. Na, kívácsian várom a legújabb produkciót :-D. Nekünk, felnőtteknek akkor marad a szokásos túlélő (azaz jelen esetben már csak kivárásossá szelídülő) stratégia.  Ja és megnéztem: Avena sativa urtinktur, Zincum Valerianicu D4 és Passiflora D6 van benne.  A Chamomilla D30 segítene? Nem kéne egy ilyen poszt?

 • 2007.11.26 12:19:01marcangoló

  Ruju, ha ez homeopátiás, akkor nyugodtan adhatod neki. Sem hozzászokni nem fog, sem megmérgezni nem lehet vele. A valeriana egyébként a macskagyökér hivatalos neve. Gyógynövény. De attól függ hogy én adnám-e, hogy ez milyen jellegű készítmény.

  Én most a rémálmokra, kiabálásra Sedatif PC-t adtam a fiamnak. Elég volt egyszer, és azóta tök jól alszik.

 • 2007.11.26 12:21:14marcangoló

  Nilü, én meg azt olvastam, hogy azok a gyerekek, akik nappal keveset alszanak, sokkal gyorsabban fejlődnek, mint a jól alvó társaik, mert sokkal több inger éri őket. Mondjuk ehhez kell, hogy éjjel azért fel tudják dolgozni a sok új ingert.

 • 2007.11.26 12:24:55ruju

  Marcangoló, hogy érted, hogy milyen jellegű? Homeopátiás, az biztos. Milyen egyéb paraméterei lehetnek.

 • 2007.11.26 12:25:27ruju

  bocs, a vége kérdőjel.

 • 2007.11.26 12:27:52ruju

  Meg amúgy is hülye vagyok, Chamomilla C30-at akartam írni...

 • 2007.11.26 12:30:59zolnaid

  Van benne még zabtinktúra, (Avena sativa urtinktur) az nyugtató és alttatószerként használt, zabkivonat, elképzelhető hogy alkoholos.

 • 2007.11.26 12:43:40Nilüfer

  Marcangka, lehet hogy így van, mert okosnak okos:)Én arra gondoltam, túl sok is neki a nappali inger, és éjszaka az izgatja..de most pl. falusi környezetben unja a sétát:)Hiába, városi gyerek/bezzeg a belvárosban órákig elbámészkodott/,  Nagyon követeli, hogy foglalkozzunk vele.  Még azt sem mondanám, hogy hamar megunja a dolgokat, ami tetszik neki, azt vég nélkül csinálja.Pl.kidobálni a dolgokat, vagy éneket hallgatni, vagy csipcsipcsókázni..  Ruju, ha homeopátiás, akkor tényleg butaságot írtam, mert akkor elvileg nagyon nagy hígítású a dolog, gondolom, azzal nem lehet rászokni.De mondjuk attól, hogy valami gyógynövény, nem biztos, hogy nem lehet rászokni...de ehhez nem értek.

  Hátha van itt gyógyszerész.

 • 2007.11.26 12:46:12Guruljka

  ruju, én adnám neki. Mert a homeobigyók nyomokban tartalmazzák ezeket az anyagokat.

  A chamomillaval is lehet szerintem próbálkozni, mert az is nyugtató hatású.

 • 2007.11.26 12:55:02Nilüfer

  Okoska, nem bántásból írtam, tényleg nem értettem, és tényleg jó lenne, ha lenne valami titok, mert a Samu anyukája igencsak díjazna egy átaludt éjszakát...és én is sokmindent olvasok, úgyhogy köszi, még lehet is benne valami:)Mindenkinek más válik be.

 • 2007.11.26 13:23:39ruju

  Köszi mindenkinek, akkor lehet, hogy még próbálkozunk. Samu anyukájának meg kitartás. Még emlékszem arra az időszakra (nem volt olyan rég, de már fényévekre van :-D)  Amúgy, még mindig önzően a mi gondunk (?) Lehet, h. esetleg nincs szüksége több alvásra? (Bár akkor felkelne reggel magától, nem kéne ébresztgetni. Akkor most válaszoltam?)  Tényleg jó volna egy homeopátiás poszt. Érdekes téme, csak mindig olyan elveszett vagyok, ha valami elbizonytalanít. Tudtok vmit az interneten, ahol relatív megbízhatóan utána lehet nézni a dolgoknak?

 • 2007.11.26 13:29:45Nilüfer

  ruju, vannak emberek, akik baglyok, nappal szeretnek aludni, éjjel meg tök aktívak.gondolom, ez a babáknál is így van

  sajnos, ezt a társadalom nem tolerálja...Úgyhogy nem hinném, hogy csak a ti problémátok.  Egyszer a gyógyszertárból kaptam egy könyvet ajándékba, sok-sok homeopátiás szer volt benne leírva. hogy miből áll, és mire való.Lehet, hogy van nekik olyan, csak nem osztogatják? Rá kéne kérdezned, max nincs nekik.

 • 2007.11.26 13:43:13Guruljka

  ruju nekem van egy homeopátiás kiskönyvem. Tescoban vettem. Először megnézem azt. Aztán mindig beírom a gondomat a gugliba és elolvasom amit kiad 4-5 helyen és azt választom ami legjobban hasonlít az esetünkre.

  Már van egy kis alapkészletem is itthon.

 • 2007.11.26 14:50:33Hicudzsi

  A Boiron cég adta ki azt a kis útmutatót és szólni kell érte a gyógyszertárban, hátha van nekik. ingyenes.  Nekem az a bajom a homeopátiával, hogy nekünk nemigen használ, (persze sokaknak nagyon ezért szoktam ajánlani pl. a szopisbogyókat).

  Na meg szeritnem hit kell hozzá, én láttam pár videót meg olvastam jópár dolgot ezekről a készítményekről és hát engem eltántorítottak attól, hogy higyjek benne.

 • 2007.11.26 15:33:00szinovea

  okoska

  Irtad hogy csináljunk a gyerköcnek ingergazdag környezetet estére is hátha jobban alszik.Születése ota megy a tv és nagyon nagyon halkan szól.ugyhogy az inger megvan.Szoval ami relytély nekem hogy miért csinálja azt hogy hajnal 3 kor szinte percre pontosan felkel és nyöszörög,sir.Pedig semmi olyat nem kap amitől ármilye is fájnacsak anyatej meg forralt viz.Tegnap is simogattam magamra tettem és nagyon nehezen 3/4 4kor aludt vissza persze én meg már nem tudok .Ez lehet hogy rejtély marad számomra.

 • 2007.11.26 15:41:10szinovea

  Egyépként engem elgondolkodtatott, hogy vajon ez a homeopátia nem e átverés .Én is használtam de nekem sem használt.Szerintetek csinálhatnak gyógyszrgyártók kamu gyógyszereket?

 • 2007.11.26 15:47:13szinovea

  guruljka

  Köszönöm szépen az infot .Attól fügettlenül hogy nem nagyon hiszek a homeopátiában mégis kiprobálom az alvászavarra valót .Vesziteni nem veszitek semmit, ha pedig beválik áldom a neved örökre.

 • 2007.11.26 15:50:12Nilüfer

  Szinoveva: szerintem csinálnak...miért ne csinálnának?Amit meg lehet csinálni, azt az emberek megcsinálják, a jót is, a rosszat is:(

  Ha csak hajnal 3-kor ébred, akko rlehet hogy éhes..mikor eszik előtte: nem lehet, hogy ha szopna, akkor visszaaludna?

 • 2007.11.26 15:56:20Nilüfer

  ja, és az ingergazdag környezet szerintem nem a TV..inkább néha kellemes zene, látnivalók, séta, beszélni hozzá..a Tv szerintem nem való csecsemőnek.Azt figyeltem meg, a legtöbb nem is figyel rá, csak jópár hónaposan.De lehet, hogy csak ilyeneket fogtam ki.És akkor még nem is beszéltem az elektroszmogról..szóval szerintem kapcsold ki a TV-t-lehet, hogy az fog segíteni:)

 • 2007.11.26 16:02:10zolnaid

  Szinoveva, a tv idegileg nagyon-nagyon fáraszt! Nem a hangja hanem a villogó fényeffektusok. Nem lehet hogy az a baj? (Persze korántsem biztos.) Igazából, szerintem itt mi is csak ötletelünk, éppúgy, mint Te, de hátha tudunk valami olyan szempontot mondani, amire nem gonoltatok.

 • 2007.11.26 16:08:44szinovea

  Nilüfeer

  nem éhes mer szopik sőt még tápszerrel is megkinálom biztos ami biztos és mégsem alszik vissza csak vergődik.Atv meg kikapcsolom hátha segit.meglátjuk ,köszi csajok.

 • 2007.11.26 16:10:25cozumel

  Szinovea  Akkor az elso teendo, hogy a tv-t kikapcsolod, abszolut. Ha hatter zajt akarsz a babanak, akkor inkabb CD, radio, akar egy halkan zugo parasito, ventillator, ami a "nagy" zajokat tompitja. Nalunk ezek segitettek az elalvasban.

 • 2007.11.26 18:43:07Guruljka

  szinovea, remélem működni fog a dolog!

  Nálunk egyébként a gyerkekenek nagyon jó, nekünk felnőtteknek meg úgy látom, hogy gyorsítja a gyógyulást vagyis jó kiegészítésnek tűnik.

 • 2007.11.26 19:15:29hanna

  Szinovea!

  Az unokatesóm gyerek pont ilyen volt. Háromtól bulizgatott, és mindent, de mindet megpróbáltak, és nem használt. És nehezen aludt el, és korán ébredt. És voltak vele a Madarászban az alvásközpontban, és semmi. Ha ez megynugtat: másfél éves kora körül egyszerűen nyomtalanul elmúlt a dolog. Nincs magayrázat. Csakmert. A csaj egy idő után elfogadta, hogy ez van, iylen a gyerek, valahogy túl kel élni, és majd lesz jobb. És aztán jobb lett.

  Szóval kitartás

 • 2007.11.26 22:36:17B-

  különböző alakű kockák? Mér, az egyik kocka gömb alakú volt, vagy mi? Ez elég nagy butaságnak hangzik.

 • 2007.11.27 00:47:10levendul

  no igen, Zsuzsika, add már ide azt a négyzet alapú hasábot, hadd tegyem ide a vár tetejére :D  persze, tudom ez más kontextus :)

 • 2007.11.27 07:59:48zolnaid

  Nekem van egy barátnőm, (ábr.geometria szakos) aki az egyéves lányával tóruszokat adogattatott. (az egy karikafajta becsületes neve). Jó dolog a pontosság :)

 • 2007.11.27 09:00:14marcangoló

  Nem tudom, átverés-e a homeopátia, nálunk működik, pedig a gyerekeim nem is hisznek benne.;-) Mondjuk oda kell figyelni néhány dologra, pl. hogy a bogyó bevétele előtt- után fél óráig ne egyen a gyerek/felnőtt semmit. És hogy lehetőleg távol tartsuk az elektronikus cuccoktól a bogyókat, meg ne kevergessük fémkanállal, ha feloldjuk őket.  Találtam a múltkor olyan homeopátiás szert, ami arra jó, ha a gyerek 3-4 óra körül felébred, nehezen alszik vissza, és reggel fáradtan kel. :-) Nálunk is állandóan ez ment.  Hanna, én nem hiszek az alváslaborokban (különösen nem a Madarász utcaiban). Szerintem az alváslaborban nem vesznek figyelembe egy csomó abszolút jellemző életkori dolgot, pl. hogy a gyerekek egyszer csak rájönnek, hogy az anyjuk tőlük különálló személy, aki időnként el is mehet, ezért néha ellenőrizni kell, hogy megvan-e még. Vagy, hogy az ember gyereke éppen egy nehezebb képesség elsajátításánál tart, azért alszik nyugtalanul. Másfél éves korra általában az összes nagy fontos alapmozgás kialakul, megindul a beszéd, utána van egy nyugisabb időszak a fejlődésben (általában!), talán ez az oka, hogy egy csomó gyerek ilyenkorra átalussza az éjszakát.

 • 2007.11.27 18:38:59levendul

  zolnaid, hihi :)

 • 2007.11.27 19:44:57Nilüfer

  Marcangka, nem arra gondolok, hogy a homeopátia átverés, csak el tudok képzelni olyat, hogy valójában hatástalan dolgokat adnak el akár gyógyszertárak is.

  Attól persze van sok jó és "igazi" szer is:)

 • 2007.11.27 21:41:25szinovea

  Köszönöm szépen Hanna a biztataást.Tehát még egy évig nem alszom.D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta