SZÜLŐSÉG

Ajándékot gyűjt a Poronty

2007. november 23., péntek 15:04

Segíteni másokon mindig jó, nem csak akkor, amikor lelkünk jobbik felén eluralkodik a lelkiismeret-furdalás, miután kisebb vagyonokat hagyunk ott a karácsonynak nevezett őrület jegyében a boltokban. Itt a lehetőség, hogy tegyünk valamit másokért, ne csak gondoljunk rá, hogy lehetne segíteni! A Poronty idén szeretné bevezetni azt a – remélhetőleg - hagyományt, amellyel lehetőséget adunk az olvasóknak is arra, hogy örömet szerezhessenek állami gondozott gyerekeknek, s ezzel maguknak is. Gyűjtsük össze gyermekeink megunt játékait, kiolvasott könyveit, használaton kívüli ceruzáit, és varázsoljunk mosolyt néhány rászoruló gyerek arcára!

Az adományozás keretén belül használható játékokat, színes ceruzákat és könyveket várunk, melyeket az Index szerkesztőségébe akár személyesen, akár postán lehet eljuttatni. A kiválasztott gyermekotthonba hamarosan ellátogatunk és riportot készítünk a gyerekekkel, hogy jobban megismerhessük azokat, akiknek segíteni szeretnénk.


Gondoljunk hát azokra, akik minden apró ajándéknak örülni tudnak, s tegyük együtt szebbé a karácsonyt, nem csak miattuk, egy picit magunkért is. Hogy egy kicsit jobbak legyünk.

Cím: Poronty - ajándékgyűjtés
Index.hu, Budapest, 1042. Árpád út 51-53.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.23 16:53:38lii

  ruhára nincs szükség?

 • 2007.11.23 17:05:41cozumel

  Lii  Gondolom Karacsonyra inkabb jatekfeleket szeretnenek a gyerekeknek, nem altalanos szukseg-holmikat.

 • 2007.11.23 17:29:43zolnaid

  lii, két éve olvastam a ruhapénz-összegét az állami gondozásban levő gyerekeknek. Nagyobb volt, mint az én akkori keretem. Inkább valami személyreszabott figyelmesség kell, valami "saját" játék.

 • 2007.11.23 17:59:10lii

  ja értem, köszi.

  csak azért, mert mi még nem jutottunk odáig, h. kinőjünk/megunjunk játékokat, összesen van kb 4 db. :(

 • 2007.11.23 18:04:14Pumatex

  Játékok még nálunk is kevesen, és azok is használatban, de jövőre szerintem már tudunk érdemben csatlakozni! :D

 • 2007.11.23 18:27:36kisbalas

  Vajon mekkorák ezek a gyerekek? Játékok még nálunk sincsenek, de ifjúsági könyv lehet, hogy akad, megnézem.

 • 2007.11.23 18:39:21begyszli

  kisbalas, szerintem ez minden korosztályt érint 0-tól 16 évesig tuti.

 • 2007.11.23 18:40:02verkaverka

  Jo kerdes, mekkorak a gyerekek? Es karacsonyra muszaj hasznaltat? Nem kene/lehetne inkabb/mellette ujakat (is)???

 • 2007.11.23 18:40:13Casparia

  Gondolom, hogy mindenféle korosztály akad köztük. Szerintem érdemes legalább saccra ráírni, hogy hány éveseknek való ajándék van a csomagban.  (Kicsit OFF, de ha vannak nem használatos felnőtt, főleg meleg cuccaitok, és odaadnátok olyannak, aki rászorul, a Menhely alapítványt hívjátok fel, ők odaadják olyannak, akinek szöóüksége van rá.)

 • 2007.11.23 18:53:26zolnaid

  Nem akarok tényleg belepofázni, de jó lenne tudni a célközönséget. Tudomásom szerint a klasszikus állami gondozottak nincsenek használt ruhákra szorulva, az anyaotthonokban élők viszont igen. És nem is biztos hogy a korosztály ennyire széles.

 • 2007.11.23 19:43:22boribon

  Casparia, nagyon kösz az infót, 4 fölösleges, de nagyon klassz téli kabátom van(a felét én is ajándékba kaptam), és semmi ötletem nem volt, hogy hová ajándékozzam. Megyek is a google-re keresni a tel. számot.

 • 2007.11.23 20:03:49tavaszkisasszony

  Én ezt találtam babaholmi és egyebek tekintetében (Budapest)

  Anyaoltalmazó Alapítvány XX Török Flóris u. 257. és 228

  babaholmi, háztratási berendezések és eszközök, játék  de azért akinek egyeb is van, nézze meg a HuMusz oldalán az "Adományfogadó szervezetek Budapesten".  Vidékre?

 • 2007.11.23 20:27:35Tünde

  Természetesen lehet új játék vagy könyv is. Hamarosan bemutatjuk az otthon lakóit.

 • 2007.11.23 20:45:42Brumibaby

  Ezt tavaly ilyenkor bekommenteztem ugyanide, de hátha most is akad, akit érdekel. A Poronty jószándékú ötlete azoknak is eszébe juttathajta az adakozást, akik nem budapestiek, vagy esetleg maguk intéznék el a dolgot. Szeretnék néhány tanácsot adni az adakozáshoz. Minthogy a gyermekvédelemhez és az állami neveléshez családi vonalon közöm van, tudom, mit beszélek.  Karácsony jó alkalmat ad arra, hogy a saját lelkünket simogassuk és a vállunkat veregessük, s párás szemekkel nézzünk magunkra, milyen jó emberek vagyunk MI, és milyen rendesek vagyunk HOZZÁJUK, a Rászorulókhoz.  Rászorulónak lenni, az önmagában is gáz. A Rászorulóknak rendezett szeretetvacsorák, léggömbhajtogatások meg használt cuccok osztogatása az egyébkénti rászorultság tapintatlan hangsúlyozásává válhat, ezért óvatosan kell vele bánni.  A Rászoruló Anya nem olyan karácsonyt szeretne, amelyen a gyerek kap valami óriási puttonyból valami teljesen esetleges dolgot. Azzal segíthetsz, ha a Rászoruló Anyát olyan helyzetbe hozod, hogy tudjon ajándékot adni a gyerekének. És te, az adományozó háttérben maradsz, nem akarsz annak a másik családnak az életébe mászni. Mert ők nem tudnak neked adni semmit. És ilyenkor az, hogy adsz, megalázó.  Mielőtt minden feleslegessé vált cuccot beömlesztesz valami gyerekotthonba, gondolj arra, amikor veled tette ugyanezt a sógornőd. Ha elszánt vagy a szeretetteli adományozásra, keresd fel azt az otthont előbb. Kérdezd meg, mire van szükségük. Meg fogsz lepődni. Többnyire alsóneműt, zoknit fognak kérni. Mert tudnod kell, hogy mindig van, aki adakozik, de ezekre senki nem gondol. Persze, persze, mert nem higiénikus. Menj haza, a bugyit főzd ki, ha ilyen aggályaid vannak.  A ruhát szépen hajtogatva, vasalva illik elvinni.  Gondolkozhatsz használati tárgyakon is. Manapság nagyon sok állami nevelt gyerek él lakásotthonokban. Ezek felszereltsége egyrészt nem annyira tökéletes, másrészt a tárgyak a szokásosnál gyorsabban kopnak (ha csak az éjszakai bepisilésekre gondolsz, megérted, miért).  Ezért megkérdezheted, van-e szükség lábasra, tányérra, régi mosógépre, porszívóra, mikrohullámúra, lepedőre, törölközőre, stb., ha éppen lecserélnéd a régit vagy ilyesmi.

 • 2007.11.23 21:23:27Maja Papaya

  Brumibaby, ez tanulságos. Köszi.

 • 2007.11.24 10:01:57Vowel

  Brumibaby,

  igen, ez engem is erőst elgondolkodtatott! köszönöm!

 • 2007.11.24 11:49:35bmbsz

  Brumibabynek kellett volna, és KELLENE is egy cikket írnia... :)

 • 2007.11.24 12:01:55beste

  Aki viszont mindig "kéznél" van, és teljesen jó infót lehet tőle kapni, hogy kinek, mire van szüksége - sőt közvetítő szerepet is felvállalnak -, azok a védőnők. Nyugodtan forduljatok hozzájuk. Ezügyben nekem mindig segítettek.

 • 2007.11.24 14:03:13nazsija

  bb- mondjuk egy börzés du, max 10 forintos árakkal? és anyukák mazsolázhatnak a kölöknek kedvükre, a bejött petákok meg intézetnek konkrétan, védőnéni oszt belépőket, többieknek támogató jegy, árusoknak meg a motyó a beugró... forralt bor, játszótér... lehet hozni a felajánlásokat, intézetek válogatnak, anyuka meg ismerkedik a többi olvasóval... csak elképzeltem:>

 • 2007.11.28 15:42:51ildanyóka

  Én is azt tapasztaltam, hogy vigyázni kell a jószándékkal is, mert akik rászorulók, azok érzékenyek is. Anyuék szomszédjában élt egy család egy gyerekkel. Nekünk volt sok kinőtt ruhánk a fiamről, de amikor megkérdeztem, hogy odaadhatom-e nekik, akkor "csak úgy" nem kellett. Mindenképpen viszonozni akarták, de leginkább megvenni. Így kitaláltunk egy iszonyatosan alacsony árat, 30, 50 100 ft/db a minőségtől, állapottól függően. Évekig kerültek így hozzájuk a kinőtt ruhák, és mindeki jól járt.

  Amióta elköltöztek egy egyészségügyi gyerekotthonba viszem be a ruhákat. (Az öcsém lakója az otthonnak, így az ott dolgozók bátran kérnek, mi szívesebv adjuk.) Oda csak azokat, amik kényelmesek, nem feszélyezik a gyereket. És bizony a fehérneműt is. Mindenféle korosztály van, tehát biztosan nem trafálok mellé. Az ilyen intézményekben, és az anyaotthonokban is nemcsak karácsony közeledtével van szükség a segítségre, hanem év közben is!

  Egyszer Anyut kértem meg, hogy segítsen bevinni a nagyzsákokat. Amikor beértünk a gyerekek közé, körbe vettek minket, és kérdezték, hogy mit hoztunk. Pillanatok alatt szétkapták, és naygon boldogok voltak, mert maguknak válogattak, és már vitték is az ágyra. Nagyon megható volt.

  Most a lányom kinőtt ruháinak egy részét vittem el a védőnőnek. Volt kinek odadani, szétosztani.

 • 2007.12.02 09:54:25Alvomacko

  Tünde: tudjuk már, hogy mekkorák a gyerekek?

  Nekem már van összekészítve egy csomó holmim, szívesen elvinném. Mettől-meddig tudjátok fogadni az adományokat? És hányadikáig? Hétvégén is lehet vinni?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta