Ha tüzel a gyermek homloka

Nem tudom, ki hogy van vele, de ha Botond, a kisfiam éjjel fél kettőkor felébred és sírni kezd, már megyünk is a lázmérőért. A kezdeti álomittasságot feledve egyből kipattan az ember szeme. A baba arca vörös, karjait nyújtja feléd, reszket és kétségbeesetten ordít. Ha nem lennék orvos, rohannék a telefonkönyvhöz: mennyi is az ügyelet száma? Az ember mégsem szívesen hív egyből ügyeletet ilyen késői órán, így a következőkben pár tippet adnék, hogy vészeljük át az ilyen éjszakákat.


Először is meg kell bizonyosodni arról, hogy a gyermek biztosan lázas-e.

Láznak nevezzük azt a testhőmérsékletet, mely hónaljban mérve több, mint 38 °C. Meg kell mérni. Nem kell pontosan, de azt tudnunk kell, hogy 38 vagy 39 °C-os, vagy csak hőemelkedése van. Az orvos első kérdése az lesz, hogy mikor mennyi volt a gyermek testhőmérséklete. Ez azért fontos, mert a különböző betegségeknek különböző lázmenete van. Ha csak hőemelkedést észlelünk, akkor nem kell lázat csillapítani. Ha magas lázat mérünk, akkor biztosan rázza is a hideg őt, mely ijesztő tud lenni. Mégsem szabad összetéveszteni a hidegrázást a lázgörccsel. Amennyiben lázgörcs jelentkezik, az elkezdett lázcsillapítás mellett, azonnal orvost kell hívni.

A lázas állapot általában hidegrázással, bőséges verejtékezéssel és szapora pulzussal jár. Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő folyadék- és sópótlásra, hogy az izzadás okozta veszteséget pótoljuk. Itassuk a gyermeket sokszor, kevés folyadékkal.

Lázcsillapítás esetén beszélhetünk fizikai, illetve gyógyszeres beavatkozásról. Ezt a kettőt általában kombinálni szoktuk.

A fizikai lázcsillapítások között elsőként említeném a borogatást, vagyis a priznicet. Ezt úgy végezzük, hogy a gyermeket állott vizes törölközőbe csavarjuk. A törölközőt körülbelül 5 percenként cseréljük, vagy akkor, amikor már úgy érezzük, nem hűt eléggé. Másik módszer a hűtőfürdő. A gyermeket be kell ültetni a kádba úgy, hogy lehetőség szerint minél nagyobb testfelületét érje víz. Normál hőmérsékletű fürdővizet kezdjük fokozatosan hűteni. Egészen addig hűtjük szép lassan, folyamatos kevergetés mellett a vizet, amíg a bőr sápadttá nem válik (10-12 perc).

Gyógyszeres lázcsillapítás esetén a legfontosabb, hogy elolvassuk a betegtájékoztatót, és az abban leírt adagolási sémát betartsuk. A gyógyszert beadhatjuk szájon át vagy végbélkúp formájában is. A választott módot befolyásolja a gyermek kooperációja és a betegség egyéb tünetei (hasmenés, hányás). Végbélen át a gyógyszer felszívódása kb 30 perc. Szájon át egy kicsit lassabb. A legismertebb lázcsillapító hatóanyagok: paracetamol (Panadol), nem szteroid gyulladáscsökkentők (Cataflam, Nurofen), aminophenazon (Germicid).

Ha a gyermek lába hideg és fázik, akkor még emelkedik a láza, ha pedig forró, akkor csökken. Ha nem tudjuk a lázat csillapítani, akármennyi is az idő, hívjunk ügyeletet. Ha pedig sikeresen levittük babánk lázát, túléltük az éjszakát, másnap mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot gyermekorvosunkkal a további kezelés megbeszélése céljából.
Oszd meg másokkal is!
Mustra