SZÜLŐSÉG

Alvás közben fogynak a kismamák

2007. november 21., szerda 13:48

Azok a kismamák, akik le akarják adni a terhesség alatt felszedett súlyfeleslegüket, aludjanak többet, ugyanis ezzel fogyhatnak - tanácsolják új kutatásuk tanulságaként amerikai kutatók.

A bostoni szakemberek úgy találták, hogy azok a kismamák, akik öt órát vagy kevesebbet alszanak naponta gyermekük hathónapos korában, háromszor nagyobb eséllyel nem tudnak a terhesség előtti súlyukra visszafogyni fél év elteltével, mint többet alvó társaik, írja az MTI.

A napi hét vagy több órát alvó kismamák többet fogytak, mint kevesebbet alvó társaik. Mindezek alapján csupán plusz két óra alvás olyan hatású, mint a jó étrend vagy a rendszeres testmozgás - hangsúlyozták a szakemberek, akik a kutatásról az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban számoltak be.


Kérdéses persze, hogy miként adatik meg a több alvás egy kismamának, akinek rövid időközönként szoptatnia kell, és rengeteg az egyéb teendője csecsemőjével. A kutatók erre még nem tudnak felelni, de - mint mondták - keresik a választ.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.21 14:19:52gurur

  Kedves Kismamák és Mindenki!

  Ez így van, tapasztalatból tudom! Már kamaszkorom végén is megfigyeltem ezt az összefüggést. Nem fogta a vizet a szervezetem és a fáradtság leküzdéséhez nem nyúlkáltam nassolnivalók után. Fáradtság esetén inkább több vizet kell nasi helyett inni, az helyrerakja a vérnyomást, már akinek szüksége van rá.

  Szülés után is érzékeltem vmi hasonlót, mintha kipihenten jobban mentek volna le a kilók, de azt annak idején arra fogtam, hogy a nagy súlyból van mit leadni.

  Nem vagyok orvos, ha butaságokat írtam volna a szakavatottak bocsássanak meg, de biztos, hogy a fenti cikk igazat állít. A mai napig így van, ha nem alszom egy-két hétig azonnal rámjön kb 2-3 kiló, amit gond nélkül leadok, ha nyugalmas időszak következik, anélkül, hogy bármit is tennék érte.

 • 2007.11.21 14:24:23Mamszi

  Az alvás egyfelől regenerálja a szervezetet, mely így tudja mozgosítani azon összetevőit, amik a fogyásért, illetve a táplálék hasznos feldolgozásáért felelősek?

  Lehet, én meg azt hallottam, hogy a szex fogyaszt, sőt még azt is, hogy attól indul el a tejelválasztás.

  Na, hall az embert ezt meg azt, egészséges szervezetnek szerintem nem is elég napi 4-5 óra alvás, én is 7-8 órát próbálok aludni, mert különben egy mosórongy vagyok egész nap.

  De hogy ettől fogynék van mástól, ezt nem állítanám, csak hogy ha rendben vannak a dolgok, a szervezet tud koncentrálni olyan dolgokra, amelyek fogyáshoz vezetnek.

  Ez nem akkora felismerés, szerintem.

 • 2007.11.21 14:54:47Paramami

  Mint rutinos fogyózónak ez már régi megfigyelésem: az alvás fogyaszt - addig tuti, nem eszel:)))

 • 2007.11.21 15:15:50Magdus_

  Parimami,osztom a véleményed, sőt alá is támasztom :). Tény, hogy már több, mint egy éve nem alszom többet 3-4 óránál egy huzamban (sokszor csak ennyit egész éjjel) és biza az altatással járó stresszet (kisfiammal járó sírás-küzdelem) jó párszor csokival "hűtöm" le amit ugyebár nem nasiznék, ha szunyókálnék :). Mindenki azzal bíztat (és én is nagyon így látom), hogy mire kijönnek a fogacskái minden rendben lesz. Hurrá az már "csak" egy év kb :). Arra most nem térnék ki, hogy mi mindent kipróbáltunk a fájdalomcsillapításra, altatásra, csak annyi,hogyha egy éjjel csak 2szer kel fel, akkor már több energiám van, többet mozgok és valóban kevesebbet eszem.

  Már más poszton is megírtam volna,de nem volt rá időm: Egy ideje eljárok fittness klubba kardiózni(futógép, cross-training, step gép stb)miközben kisfiamra a gyerekfelügyelőben vigyáznak. Eleinte este mentem miután a párom hazajött, de sokszor olyan fáradt voltam addigra, hogy inkább ki sem dugtam az orrom, ráadásul így több időt is tudtam vele tölteni. Tehát eldöntöttem, hogy reggelente gyerkőccel járok edzeni (ingyenes megőrzés) és nálunk nagyon bevált :). Fiacskám (most lesz egy éves) úgy örül ha meglátja a helyet mintha "haza" menne és alig bírom onnan elhozni (úgyhogy még játszani is maradunk egy kicsit).

  Eleinte féltem, hogy hogy fogja fogadni az idegen helyet, embereket nélkülem, de mindkét vigyázóval elvan és boldog míg én a feje feletti teremben gyűröm a kilókat :).

  Ha pedig már aludni is fogok tudni, akkor pá-pá kilók és ismét a régi ruháimban repeszthetek :)!

  Most megyek és szundítok egy fél órát míg a gyerkőc pihen...

 • 2007.11.21 15:57:10callliope

  Jópofa! Aludjunk többet?!

  Annyit alszunk, amennyit csak lehet! De mi van, ha csak keveset hagynak?! :(

  Az én fiam mellett 1 éves koráig jó ha 5-6 óra összejött éjjelente, az is 2-3 részletben legalább... :(

 • 2007.11.21 16:14:02druantia

  Szerintem meg inkább az alvás hiánya fogyaszt :). Amikor a gyerekem még kicsi volt és éjjelente félóránként felébredt húsz percig szopizni, államvizsgára is készültem mellette. A napi átlagos alvásadagom három óra körül lehetett. Annak ellenére nem híztam egy dekát sem, hogy folyton csokit zabáltam. Mondjuk mást nem is ettem. Mintha a szervezetem kiabált volna a kalóriákért :). Az államvizsgára sikerült totál beesett arccal, fekete karikákkal a szemem alatt beesnem (bő egy óra alvás után). Persze, lehet, hogy azért néztem ki vékonyabbnak, mert az arcom totál nyúzott volt és a fekete amúgy is vékonyít (a karikákra gondolok) :).

 • 2007.11.21 16:28:47Pelikan

  Paramami, menjel kytatonak, rengeteget kereshetnel ilyen oriasi ujdonsagok bizonyitasaval, nagyon jo!  Amugy, ki az a kismama, aki 7 vagy tobb orat tud aludni, brrrrrrrrrr, vagy csak az en lanyom ebred fel tobbszor ejszaka, 8 honapos koraban?

 • 2007.11.21 16:30:18Pelikan

  Paramama,

  kutatonak, ertelemszeruen...

 • 2007.11.21 16:45:21Maja Papaya

  Hát kell a krónikus alváshiány mellé egy ilyen hír is?! (Nesze, sánta, itt egy púp is) Vagy esetleg az illetékes anyukák dugják a pasijuk elé az írást, hátha felváltják őket éjszaka a szent cél érdekében? :)

 • 2007.11.21 18:18:21marcangoló

  Kapják be a bostoni kutatók, aztán jöjjenek és beszéljék meg a gyerekeimmel, hogy aludjanak!

 • 2007.11.21 18:18:27JulcsiMami

  Magdus_hoz hasonloan en is az esti jegkremmel "karpotolom" magam a nem alvasert, az elaltatassal jaro stresszert, a napi összesen minimum 3-4 ora setaert... es hat meg is van az eredmenye.

  Szepen visszafogytam szüles utan, da az utobbi 4 honapban csak visszacsuszott 5 kilo... hiaba az a rengeteg seta, babakocsiringatas, cipeles...

  Nagyon kene mar aludni, dehat az en 8 honaposom is minimum 4szer kel ejjel... es nappal csak max. 25-30 perceket alszik.

 • 2007.11.21 19:18:57levendul

  Paramami :)) • 2007.11.21 20:57:13ruju

  Maja Papaya: egyetértek, az első gondolatom volt, hogy mikor alszik egy kismama ennyit?!

 • 2007.11.21 21:24:03Yuki

  A túléléshez nekem legalább napi 8 óra alvás szükséges (még nincs baba, az elsőt várjuk), de ha tehetem, akár 10-et, 12-t is tudok aludni szégyenkezés nélkül. viszont soha nem voltam nádszál karcsú. most akkor mi van? Ha nem aludnék ennyit, gurulnék?

 • 2007.11.21 21:24:32Békanőci

  Hogy kell kétségbeesetten röhögő szmájlit csinálni?

  ...persze napi öt óra alvás után...

 • 2007.11.21 21:31:16Katalma

  Mondjuk, ha éjszakázni kell a babóval, én muszály egyek egy rendeset éjszaka is. Különben utána, ha végre alszik a picike, én nem bírok aludni. Lehet, hogy nem az alvás az ok, hanem valami közös ok okozata a fogyás, meg az alvás :)

 • 2007.11.21 22:28:45animani

  Hát én ismerek olyat, akinek a gyereke pár hónaposan este 9-től reggel 9-ig aludt. Csak amikor a foga jött, akkor volt 1-2 éjszakai kelés. Összejártunk a lánnyal, jókat dumcsiztunk és én irigyeltem is, mert én meg 3-4 óránként szoptattam éjjel és - mint olvasom - még szerencsés is vagyok, h. nem gyakrabban.

  Én is keveset aludtam, de a 6. hónaptól megindultak a kilók, anélkül, h. különösebbet tettem volna érte, na jó, az éjszakai szalonnaevést (szopiéhség miatt) abbahagytam. Utáltam a zombiságot, de sokáig tényleg nem tudtam befolyásolni az alvásom mennyiségét, hiszen a babónk napközben alig aludt, volt, h. fél órát se, és mire összehánytam a lakásban a legeslegszükségesebbet és lepihentem volna, már fenn is volt. (Az elalvás előtti sírást most hagyjuk.) Aztán belejött(ünk), ma már szépen beállt a dolog, azt képzelem, h. a következetességemnek is szerepe volt ebben, de nem biztos.

  Én is el tudom képzelni, h. a cikk szerint függ össze az alvással a fogyás, mert amikor már hosszabbodott az éjszakai szopik közt az idő, akkor kezdtem el fogyni.

 • 2007.11.22 06:42:13Mamszi

  Yuki: azt tudod ugye, hogy szülés után nagyon nehéz idők várhatóak Rád nézve, ha nem vizsgálod felül az alvási mennyiséggel kapcsolatos elvárásaidat. :o)

  Nekem az első két hónap 4-6 óra volt, azóta lett 7-8 óra, de én szerintem még a szerencsésebbek közé tartozom, azt hiszem, a többség ennél rosszabb aránnyla működik a baba születése után.

  Biztos, hogy bírni fogod? Igaz, jófajta kávék vannak már forgalomban, de ha szoptatni is akarsz, akkor sok kávé bizony árthat a gyereknek. :o)

  Azért sok sikert, de nem irigyellek, jobb már, ha terhesség előtt az ember beéri napi 6-8 óra alvással, mert ezt is nehéz lesz újra kialakítani.

  És akkor zombiként fogsz közlekedni a baba első életévében végig, az biztos, meg minden bajod lesz....

 • 2007.11.22 08:19:19Yuki

  Mamszi, köszi :) Sajnos sejtem, hogy mi vár rám, de az esetemben a hétalvás tényleg elemi szükséglet, mindig is ennyi volt az igényem, és ha nem alszom "eleget", akkor már most zombi vagyok és minden bajom van. Azért biztos bírni fogom az éjszakai szoptatást, emiatt nem lesz tápszeres a kicsi, de hát nem lesz könnyű, ezt tudom. Ha szerencsém van, örökli majd tőlem a baba a hétalvást :)

 • 2007.11.22 09:02:55csuhajja!

  Hűha! Akkor úgy néz ki mi a lányommal ufók vagyunk..! 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakát, este 8-tól reggel 7ig,legkésőbb 22-kor én is bekevavarodok az ágyba... Viszont nem fogytam még vissza az eredeti súlyomra(hehe-). Most 6 hónapos.(van 2 foga is-azért ezzel eldicsekszem!:) )

 • 2007.11.22 09:14:23Mamszi

  csuhajja!:azért még várd meg, mit fog a lányod produkálni akár éjjelente is, a további komolyabb fogzás alatt, meg mikor elkezd jobban mozogni, nálunk akkor azért voltak felriadások, nem sok és cumi betevésével általban el is lehetett altatni, de ha éppen jött a foga, akkor bizony felkelés, kúp és nagyjából utána fél órával lehetett csak normálisan elaludni.

  Amúgy a lányom is, kisebb változtatásokkal, de 10-12 órát tud aludni, már két hónapos kora óta, mi most az este fél nyolc, reggel hat órára áltunk be, de van, hogy továbbalszik és szerencsénk van, mondjuk fél hét, hétig.

  A fogyással kapcsolatban már elsusogtam a tapasztalataimat, de ezek lehet, nem mérvadók, mert nálam nem volt igazából szoptatás, tehát nem foghatok erre sem fogyást, sem hízást, volt viszont helyes ételek evése, kenguruzás, ami azért fogyaszt és mindenféle fogyi tabletták és teák.

 • 2007.11.22 09:23:01csuhajja!

  Mamszi: Ok,megvárom! :) Most én is sokat kenguruztam,kilók nem mozdultak,viszont lett némi állóképességem-harmadikon lakom,nincs lift,viszont csigalépcső,na,az van! Egy élmény hazajönni,7.5-kilós csajszival,+ 2 tömött szatyorral! Meg szép látvány is lehetünk! :) Komolyan mondom,néha azért maradunk még kint a városban fél-egy órával tovább,mert maaaaarhára nincs késztetésem lépcsőzni..inkább gyalogolok vízszintesen még egy kicsit. Tudom hogy semmi értelme,sőt,még jobban elfáradok,de én már csak ilyen dinka vagyok! :)

 • 2007.11.22 09:33:39Maja Papaya

  Yuki, ne aggódj! Az ember mindenhez képes alkalmazkodni, ha muszáj, pláne, ha még értelme is van a dolognak. Én is hétalvó voltam, most simán kelek akárhányszor éjszakánként, igaz, utána egyből alszom is vissza. És ha a hétalvás tán nem is, de a mélyen alvás örökölhető, mert a mieink ha elalszanak, akkor akárhányszor átrakosgathatom és átöltöztethetem őket, nem ébrednek fel.  Az csak a baj, hogy úgy 8-kor elalszanak, és reggel 5-6-ra már kialusszák magukat :( Az nekem még elég korán van. (A nagynak volt egy időszaka úgy egy éve, hogy rendszeresen 4-kor kelt. Utána nem volt kecmec, ébren volt és kész. Na, akkor vettük elő a tv-t a dobozából, vettünk egy könnyen kezelhető DVD-t, és egy rakás rajzfilmet. Így történt, hogy a gyermek kétévesen prímán kezelte a cd-ket és a távirányítót, mi meg tudtunk aludni még pár órát. Nem szép, tudom, de egyikünk sincs mártírból.)

  Éjjel meg jó párszor át kell mennem, mert a kicsi fogzik egy ideje és vagy levegőt nem kap a takonytól (időszakosan), vagy a cumiját hagyta el. Vagy csak rosszat álmodik valamelyikük. A hoszas ébren levéstől azért megkímélt a sors!Megoldás lenne a korán lefekvés (nekünk), de tegye fel a kezét, akinek ez mindig sikerül. Csuhajja! 10 órája is irigylésre méltóan korainak számít. Ügyes!

 • 2007.11.22 09:36:15Maja Papaya

  CSuhajja! Megvan a harmadik nekünk is, de erősödünk, sose bánd!

 • 2007.11.22 09:46:08csuhajja!

  Ja,azzal vígasztalom magam,hogy tavaszra világbajnok seggem lesz! :)

 • 2007.11.22 09:54:45Maja Papaya

  Ahhoz nálam még a lovaglóülésben ringatás/altatás is besegít, remélem. Hogy miért pont azt a módszert szeretik, ami a legfárasztóbb??!! Föl-le kell ringatni a kisasszonyt, nem ám csak úgy ringatózol vele ész nélkül ! :)

 • 2007.11.22 09:59:45Maja Papaya

  A kisasszony 7 hónapos múlt, és a 9 kilót súrolja. :)

 • 2007.11.22 10:05:39csuhajja!

  Wow!Hát igen. Nem ám csak így meg úgy! Bár még mindíg jobb mint oroszlán elől futni! :)

 • 2007.11.22 11:02:40Mamszi

  Maja Papaya: az én lányom is már kezdetek óta ragaszkodik a reggeli hat órás vagy akkorüli keléshez, ezt lehet örökölni, valszeg, én is korai kelő voltam, igaz, engem vittek bölcsibe, óvodába, ezért nem is tudtak rájönni, vajon tovább aludtam volna-e vagy sem, de a férjemnél, aki később került bölcsibe és nem is járt mindig, mert állítólag betegesebb volt, én nem tudom :o), na Ő is korai kelő volt. Mostmár szeretne Ő is aludni, nekem elég, hogyha tudok 6-8 órát aludni, de mivel mi így áltunk be és no kávéívó vagyok, lassan már esténként 8 után nem sokkal lefekszem, bár lennének még műsorok, amiket megnéznék, akár hétközben akár hétvégén is, hogy a reggeli hat előtti kelést, mert szeretek már fent lenni, mielőtt a leányzó kel, bírjam.

  Nem semmi, amit a lányodról írsz, az enyém 14 hónapos lesz a jövő héten és most értük el a kilenc kilót pár dekával meghaladva. De hosszú ám a lány, úgyhogy nem csenevész annyira. :o)

  Elég sokáig tudtam amúgy kenguruzni, mivel nem volt nagysúlyú, pedig nem született kevés kilóval, a 2990-et én nem tartom alacsony súlynak. :o)

 • 2007.11.22 11:10:49Maja Papaya

  Mamszi, nem is kevés, enyémek 3000 és 3100-el születtek, aztán mint a gomba! Pedig az egész család kicsi és nyüzöge :) Amikor úgy 8-9 hónaposan már 10 kiló volt a fiam, akkor nagyon elkezdtem aggódni, hogy mi lesz, de édes volt, mert ekkor vissza is fogta magát, most már csak 15 kiló, mint a többiek. :) De jó kiállású, széles hátú, masszív gyerek. Még jó, hogy az anyaságot nem kell bizonyítani :)

 • 2007.11.22 11:13:24Alvomacko

  Akkor én miért nem vagyok már nádszál karcsú???? :-)

 • 2007.11.23 07:16:45Mamszi

  Maja Papaya: köszi, gondoltam, hogy nincs semmi extra, mindig is ezt szoktam magyarázni, mikor mondom, hogy még csak kilenc kilós pedig már hónapos, ezen általában el szoktak csodálkozni, mert ilyenkor már 10-12 kilósak szoktak lenni a babák általában, hogy hát kisebb súllyal született, ráadásúl én is kisebb baba voltam, a férjem meg elég vékony alkat. :o)

  Amúgy szerintem nem olyan öröm nagy gyereket szülni, nehezebb is, meg utána etetni is jobban és többet kell, mint egy kissúlyút, szóval én a kissúly mellett teszem le a voksomat.

 • 2007.11.25 17:40:54szinovea

  SOS!

  Ugyan nem a témához kapcsolodik de mégis az alváshoz van köze.5 hónapos a kisfiam és éjszaka óránként felkel.3 kor meg kipattan a szeme és sir.és ez igy megy mióta megszületett .Szóval szó szerint 5 hónapja nem alszom rendesen.Nem éhes nem szomjas csak fent van.Tudna valaki tanácsot adni mert már ha akarok sem tudok aludni,vagyis napközben. Félek már csak a gyógyszer segit.De addig amig fel kel ilyen sürün nem tudom szedni.Ha van valakinek ötlete irjon.

 • 2007.11.25 18:01:20Pandi

  Szinovea!

  Biztos hülyeség, amit írok, de se neked, se a babának nem jó, ha te belerokkansz, jobbat meg sajnos nem tudok. Nincs valaki a környezetedben (rokon, barát) aki segíteni tudna neked legalább néhány napig, amíg kicsit kipihened magad? Úgy emlékszem, hogy a te babád már eszik cumisüvegből is, így esetleg néhány etetést átengedhetnél másnak, te meg addig tudnál aludni, pihenni egy kicsit. Amúgy a gyermekorvos, védőnő mit mond erről?

 • 2007.11.25 18:06:42huhhh

  Szinovea, leírom, hogy nálunk mi hozott megoldást, hátha tudsz belőle valamit használni (nem tudom, nálatok mennyi valósíthtó meg belőle, de az is lehet, hogy már kipróbáltad).

  Szóval nálunk a kisebbik lányom csinálta betűről betűre ugyanezt, mint a te picikéd, azzal a különbséggel, hogy ráadásul este is jó későn aludt el. Éjjelente óránként ébredt, odamentem, se szomjas, se éhes, se kakis nem volt, és néhány perc után elaludt (szerintem a hangomra és a közelségemre volt szüksége), majd egy óra múlva kezdtük elölről az egészet. Amikor már nagyon kimerült voltam az óránkénti felkeléstől, azt találtam ki, hogy esténként mindenestül átvittem a kiságyat a gyerekszobából az ágyam mellé a hálószobába (kisméretű, könnyű rácsoságy volt). Amikor éjszaka felébredt a lányom (még mielőtt nagyon éberré vált volna), nem kellett felkelnem, csak bedugtam a kezem a kiságyba, félálomban megsimogattam, néhány szót mormogtam neki megnyugtatásul, hogy ott vagyok mellette, és aludtunk tovább mind a ketten. Reggel aztán visszacuccoltam a kiságyat a gyerekszobába, mert a nappali alvással nem volt gond (vagyis volt, csak másmilyen :)). Nálunk bevált, pár hét után már nem ébredt fel, akkor már éjszakára is gyerekszobában hagytam a kiságyat, és ott is nyugodtan aludt a gyerkőc. Ha nem könnyen mozgatható a gyerekágyatok, esetleg egy időre éjjel-nappalra a hálószobába lehetne telepíteni. Remélem tudtam egy picit segíteni, mert nagyon átérzem a helyzetedet. Sok sikert!

 • 2007.11.25 18:20:48szinovea

  kedves Pandi

  az a baj hogy senki sincs aki tudna segiteni ,a nagyszülök meg dolgoznak ugyhogy nekik ugynugy kell aludni na meg nem is olyan tipusuak hogy ilyenben segitenének.

  kedves huhhh

  Velünk alszik kezdetek óta.A védönő pedig azt mondta hadjuk sirni na de akkor is ugyan ott vagyunk mert akkor sem tudunk aludni.

 • 2007.11.25 18:39:55zolnaid

  Szinoveva, nem nyugszik szopira se? Amúgy, ezek a kelések annyira rejtélyesek, miért kapcsolódnak egy időponthoz. Nappal mikor ő alszik, te tudsz aludni? Jobb mint a semmi.

 • 2007.11.25 18:55:57szinovea

  kedves zolnaid

  Nem sajnos a szopira sem alszik vissza sőt addig sir amig fel nem veszem.Nappal meg akár hogy szeretnék nem tudok aludni.Nem tudom miért pedig fáradt vagyok nagyon.

 • 2007.11.25 18:57:38Pandi

  Szinovea, esetleg nem próbáltátok meg, hogy a pároddal felváltva csináljátok az éjszakákat, egyikőtök a picivel van, a másikótok meg egy másik szobában próbálhatna aludni, ha van rá lehetőség. Ha a párod a munka miatt nem tudja ezt bevállalni, akkor legalább amikor nem dolgozik (péntek, szombat éjjel).

 • 2007.11.25 19:09:35szinovea

  igen ez müködik nálunk hogy hétvégén ő van fent többet de ő is kimerül,keresnénk ennek helyzetnek a végét de lehet hogy nincs is megoldás vagy majd csak ha megnő.Addig meg nem alszunk.

 • 2007.11.25 19:10:11szinovea

  De köszönöm lányok a tanácsokat aranyosak vagytok.

 • 2007.11.25 19:10:30szinovea

  De köszönöm lányok a tanácsokat aranyosak vagytok.

 • 2007.11.25 19:32:53zolnaid

  Végső soron, esetleg oda vehetnéd magad mellé.

 • 2007.11.25 20:17:51Hicudzsi

  Szinovea!

  A másik posztnál írtam neked, de látom inkább itt vagy. :)

  A lányom ugyanígy csinált. A nappalt felcserélte az éjszakával, nagyon rossz volt, így van pár tippem a megoldásra.  Napközben mennyit alszik a kicsi? Mert a legfontosabb, hogy megpróbáld visszaállítani neki a napszakokat. Tehát fel kell ébresztegetni sajnos napközben. Ez a legdurvább, mert az ember lánya végre örül, hogy alszik a gyerek vagy csendben elvan, de muszáj megpróbálni...

 • 2007.11.25 20:24:08Alvomacko

  És valahogy ringatni nem lehetne? Igaz, már nem pici baba, de nekem valamiért egy bölcső ugrott be.  Amúgy nálunk két évig nem volt alvás. Az első időben még a kiságyba is bemásztam a gyerek mellé. Mert mi csökönyösen ragaszkodtunk hozzá, hogy a gyereknek a szobájában a helye és szó nem lehet ról, hogy magunk közé vegyük. Aztán később a földön aludtam. És nálunk is elég volt, ha csak megsimiztem, inni adtam vagy csak megfogtam a kezét. De óránként felébredni iszonyatos volt még így is. :-(

 • 2007.11.25 20:34:03eszter

  én is amoda írtam, de fűszerezve, mert kiakadtam a többieken. szóval ott nézd meg...hátha

 • 2007.11.25 20:37:19Hicudzsi

  Alvomacko! Azt írta Szinovea, hogy velük alszik a kicsi.

  Egyébként mi is magunk mellé tettünk le végül egy matracot a nagylánynak olyan 8 hós korától már azon aludt. Nagyobb pozitív változás olyan 12-15 hós korától állt be.  Ami a fiamnál bejött az az éjszakai séta. A férjem felcsapta a hordozókendőbe vagy betette a babakocsiba és elment vele akár éjjel 11-kor sétálni.

  Ha ki volt nyitva este az ablak akkoris jobban aludtak, a friss levegőéjszakai séta után mindenképpen.

 • 2007.11.25 20:47:25szinovea

  Hicudzsi mindenképp megfogadom a tanácsod .És köszönöm mindenkinek a támogatást.Remélem egyszer végig alussza az éjszakát.Afriss levegő mindenképp jó azt én is észre vettem de most nemmerem nyitvatartani az ablakot de viszont többször fogok szellöztetni még este is ez egy jó ötlet .köszönöm

 • 2007.11.25 21:43:55zolnaid

  Esetleg ha nyitottak vagytok rá, valami homeopátiás bogyó. (Nem értek hozzá, mi kell, de főleg Pesten vannak homeopátiás gyerekorvosok). Ismerek olyanokat, akik megpróbálkoztak vele.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta