SZÜLŐSÉG

Két gyerekkel a városban

2007. november 20., kedd 08:00

Ha nem vigyázunk, előfordulhat, hogy egészen kis korkülönbséggel (tíz hónap a minimum) születik két gyerekünk. Sőt, van aki direkt idéz ilyen katasztrófát saját fejére. Ne taglaljuk, hogy milyen rafinált kis problémák elé állunk így nap mint nap, amikor mondjuk a mellünkön lógó deddel játsszunk fogócskát a szuperaktív kétévessel. Posztunk témája ugyanis nem más, mint a fenti felállás, azaz egy darab állni és járni tudó, de még hosszabb utakra nem alkalmas totyogó és egy darab kisbaba, plusz egy anya, akinek időnkétn olyan extrém túrákat kell tennie, mint például ügyintézés, boltba menés, játszótér és nagyszülők meglátogatása. Ja, nem mondtam, hogy nincs kocsijuk, illetve nem azzal járnak a szomszéd háztömbbe. Mi marad ilyenkor, hogyan oldható meg a helyzet?1. Hű olvasónk, Hicudzsi ír tapasztalatairól a tesókocsival, azaz dupla babakocsival. Azért figyeljük meg, hogy lépcsőt nem mászik vele, és többnyire nem száll fel semmire. Ezért egy normál budapesti ügyintézés kilőve. És például egy lakótelepi liftbe is nehezen tudom beleképzelni a járművet.

2. Testvérfellépő: ha már stabilan áll a nagyobbik, felszuszakolhatjuk erre a kis babakocsira szerelhető deszkára. Több normális anyukától hallottam, hogy teljesen működik, de nem tudom elképzelni, hogy nem eszméletlen kényelmetlen és fárasztó ott állni, végülis én is baromira elfáradok, ha két órát kell állnom például a tanulmányi osztály előtt. Ráadásul a kocsi stabilitásának és irányíthatóságának sem tesz jót.

3. Egy gyerek a kocsiba, egy a kendőbe. Ilyet is láttam már, a jó szó rá a muris. Ha majd én csinálom, akkor talán inkább a rettenetesen fárasztó, a gerincsérv, és a mivel fogjam a csomagjaimat mondatok jutnak eszembe erről a műfajról.

4. A klasszikus mélykocsiba belefér két gyerek is: egy üldögél, egy meg fekszik. Mi így nyomtuk a tizenhárom hónappal idősebb nővéremmel. Persze nem valószínű, hogy az akkor 54 kilós anyám sűrűn pakolt volna fel minket ebben a felállásban a négyes-hatosra.

5. Egy gyerek a kocsiban, egy pedig pórázon, úgy is mint gyerekhám. Csak akkoráknál működik, akik nagyobb távot is le tudnak gyűrni, de nem maradnak megbízhatóan a mama szoknyájánál. Addig is marad egy szabad kezünk.

6. Két gyerek kendőben. Elöl-hátull vagy két oldalt. Haha! De láttam egy ilyen képet egyszer a neten. A kedves édesanya szélesen mosolygott és egyenes derékkal állt. Biztos profi fotóssal csinálták, mert egy percnél tovább ebben a pozícióban még G. I. Jane sem bírná.


És ti, kedves többgyermekes olvasóink? Ti hogyan oldjátok meg a kiruccanásokat?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.20 15:20:43Dzsodi

  kowacs-nem veszem beszólásnak, ezentúl legalább úgy írom, mert nem tudtam:(

 • 2007.11.20 15:22:05ikrekmama

  Cozumel,

  nem vettelek eszre, hogy a temaban mar te is megszolaltal, tenyleg tengereszgyalogos kikepzes, ez jo volt :)

  De nekem minden elismeresem minden tobbgyerekes anyukaval, el tudom kepzelni milyen nehez lehet a kozlekedes kis korkulonbsegu tesokkal!

 • 2007.11.20 15:35:11cozumel

  Pepa  Nekem baromi szerencsem volt, hogy nem laktunk emeletes hazban.

  Viszont boltokba bejutni ikerkocsival....vagy metrohoz lejutni...attrakciooooo, produkciooooo! :-)

  Viszont most nyaron, hogy otthon voltunk, ket es fel evesen mar ugy tomegkozlekedtem veluk, hogy ihajj!

  Szuper volt, imadtak.

  Pedig tobb magyar ismerosom-pesti anyukak foleg-huledezett, hogy ilyen kicsikkel egyedul merek majd villamosozni, buszozni, nem tudnak majd fellepni blablabla....mondanom sem kell, ok mindenhova kocsival jarnak.

 • 2007.11.20 15:38:10babó

  nálunk még nincs kistesó, de ha lesz, a következő felállás lesz, amíg működik: kicsi kendőben, nagy a létező legkisebb sport babakocsiban. amiben most is.  én mindig megütődöm, ha 100ezres babakocsikról olvasok. mi az eddigi kettőre összesen költöttünk kb 20 ezer forintot, és ujonnan vettük őket, most is nagyon jó állapotban vannak. (amit használunk, az persze mindig koszos). ráadásul nem kisfejetten spórolásból vettük ezeket, hanem, mert ezek a legkönnyebbek, legfordulékonyabbak (második emelet, lift nincs. nemsokára harmadikra költözünk, lift nem lesz).  ha tudjátok, hogy sokat kell egyedül közlekedni a gyerkőcökkel, tényleg érdemes könnyű kocsit venni, még ha nem is menő, mert nagyon sok fáradtságot és bosszúságot meg lehet vala spórolni.

 • 2007.11.20 15:39:36ikrekmama

  Cozumel,  kosz a batorito szavakat :), en mar most elkezdem oket trenirozni, hatha az idoben valo hozzaszoktatas a gyalogos letformahoz meghozza az eredmenyt!

 • 2007.11.20 15:44:39tim69

  Ha tudnátok még fokozni problémamegoldó képességeiteket az nagyszerű lenne: ikerbabáim 1 évesek lesznek, amikor születik a kicsi!!!! Erre még nem találtam ki jó megoldást! Szerintetek?

 • 2007.11.20 15:45:42babó

  Dzsoni!  mi az, hogy: "múgy egy ANYÁNAK sosem nehéz a gyemeke,mégha hosszú úton cipelni kell is!"  akkor én most nem vagyok ANYA?? hát komolyan. pedig nem is nagy növésű a gyerekem, és régebben sokat vittem kendőben, de akkor is... most dögnehéz, ha nyűgösen cipelem haza őt is, és a kismotort is. még akkor is, ha magamat okolhatom, hogy rosszul szerveztem a sétát. még akkor is, ha igenis végigcipelem bárhová, összeszoratott foggal, ha kell. de hogy nem nehéz???  egy frászt.

 • 2007.11.20 15:54:49Gézengúz_Évi

  tim 69 szerintem te nyertél!:) Minden tiszteletem a tiéd:)De komolyan. Ötletem sajnos nincs.  Nálunk még csak tervben van a tesó (vagy már nem csak tervben?:)) Lehel 6,5hónapos, de már most az aggaszt pl, hogy lift nélkül, 3ról hogy fogom levinni őket sétálni...De nem a tesó elhalasztása mellett döntöttünk, hanem a lakáscsere mellett:)

 • 2007.11.20 15:55:22ikrekmama

  tim69,  eloszor is gratulalok!

  Hat - mint ahogy latod - en sem vagyok a helyzet magaslatan, de harom majdnem egykoru kicsi eseteben csak extrem megoldasok jutnak eszembe :) na jo, csak vicceltem

  nem tudom, na. Ilyenek junak eszembe, hogy ikerbabkocsiban a nagyok, kendoben a kicsi.

  Amikor mi neztunk babkocsit lattam harmas ikerbabakocsit, egymas mogottit, rohadt hosszu volt, mint egy mini villamos :), es mondanom sem kell k...va draga.

  A teveben (angol dok.filmben)lattam egyszer egy olyat, hogy a kettes egymas melletti ikerbabkocsihoz valahogy hozza lehetett kapcsolni oldalrol meg egy normal kocsit, de ilyet mashol nem is lattam.

  Na szoval nehez, de kitartast!! Valahogy csak menni fog, probald befogni a csaladodat, mar ha a kozelben vannak es hajlandok segiteni.

 • 2007.11.20 15:57:15Hicudzsi

  Tim :)

  Hááát ez kemény dió :)

  - tesókocsi + hordozókendő esetleg... vagy

  - háromszemélyes tesókocsi (olyanok is vannak),

  - sima korkülömbséges tesókocsi és az egyikl nagyobb a kisbbaba előtt ül egy darabig,

  - tesókocsi+tesófefellépő és a két nagyobb felváltva ül/áll

  - hátihordozó + tesókocsi  Mi szállítottunk a tesókocsiban néha három gyereket enyimek+unokatesó :) A hátsó traktusban ült kettő.

 • 2007.11.20 15:58:20Hicudzsi

  Bocsánat az elírásokért...

  Én is nagyon gratulálok!!! :)

 • 2007.11.20 16:14:16cozumel

  Timi!  Csak es kizarolag ikrek ikerkocsiban, picur kendoben.

  Az ikresek.hu-n is igy csinalja egy anyuka, igaz, neki az ikrek mar majd masfel evesek voltak, mikor a kicsi megszuletett...:-)  Kesobb meg ikrekocsiban a pici+az egyik iker es s

 • 2007.11.20 16:15:22cozumel

  mar megint onallositotta magat a gep :-(((  Szoval kesobb: ikerkocsiban a pici+ egyik iker, a masik iker meg ballag a kocsi mellet. Lassu lesz, azt modnanom sem kell....

 • 2007.11.20 16:37:33Casparia

  Pepa:

  "Jarda. Es most szakad el nalam a cerna: a jardan parkolo autok. Hogy kozlekedjek en igy a jardan?"

  Amikor kicsi voltam, egy óriási babakocsim volt, és már 23 éve sem a jófejségükről voltak híresek a belvárosban parkolók. Egyszer bevásárlásból jöttünk haza, anyukámnak át kellett emelnie a kocsit egy motorháztető felett, és annyira ideges lett, hogy előkapott egy margarint a szatyorból, és elkezdte bemázolni a szélvédőt, hadd szívjon az, aki így állt meg. Jött egy idősebb úr, anyukám kezdett is megijedni, hogy biztos le akarja teremteni, ehelyett csak egy jótanácsot kapott: "Rúzzsal, fiatalasszony, rúzzsal, az nehezebben jön le!" Szóval, ha semmi nem használ, elő a gerilla-módszereket, legalább a egy kicsit lenyugtat :)

 • 2007.11.20 16:45:48Hicudzsi

  Sajnos most nem találom, de volt egy nagyon jó kis szórólapunk (TaVASz Tegyünk a Világért Anyák Szövetsége) amit a szélvédőkre lehetett illeszteni ha elállta kocsi az utat, egyszer az egész Hernád utcát végig kellett tennem vele.. :(

 • 2007.11.20 16:46:55Hicudzsi

  Casparia!

  :))) Bocsánat elképzeltem a margarinos jelenetet :)))

 • 2007.11.20 17:06:09Hicudzsi

  Megvan a szórólap bemásolom ide a szöveget:  Kedves Autótulajdonos!  Mivel Ön gépkocsiját úgy állította le, hogy a járdán fennmaradó hely túl

  keskennyé vált, így a babakocsit kénytelen voltam szabálytalanul, az úttesten

  tolni, mellyel veszélyeztettem gyermekem és saját magam testi épségét.

  Felhívjuk figyelmét a KRESZ azon szabályára, mely szerint  „Ha a jármű által elfoglalható terület szélességét útburkolati jellel nem jelölték, a megállás további feltétele az, hogy a járműve a járda szélességének legfeljebb felét foglalja el, ÉS a gyalogosok közlekedésére legalább 1.50 m széles hely szabadon maradjon.”  Kérjük, hogy további közlekedése során vegye figyelembe a gyalogosok, köztük a babakocsisok szempontjait is.

  Megértését köszönjük. További balesetmentes utazást kívánva üdvözli Önt a TAVASZ (Tegyünk a Világért Anyák Szövetsége)

 • 2007.11.20 17:07:04kovvacs

  nekem pont ezér is tartott olyan sokáig múltkor a parkolás. Mer addig vacakoltam, hogy igenis elférjen a kocsi mellett a járdán egy babakocsi.

 • 2007.11.20 17:08:24druantia

  Hát, most aztán mély meghajlás mindenki előtt :). Nekem még az egy szem gyerekemmel is rizikós volt elindulni bárhová, mert nagyon nem szerette a babakocsit. Nálunk túlélőfelszerelésként a kocsi aljában mindig ott lapított a kenguru, mert általában három kilométerre a házunktól kezdett el ordítani a gyerek, ezzel szimultán rúgta le magáról a ruhát és bújt ki a babakocsi szíjai közül. Kemény harcos volt ám a kiscsávó :).  Ha néha elfelejtettem kengurut vinni, előfordult, hogy haza kellett telefonálnom anyámnak, hogy jöjjön elém, mert nem tudom az üvöltő és a kezemből minden pillanatban kivetődni készülő gyereket úgy cipelni, hogy közben a babakocsit is tolom.  Amikor már nagyobb lett, akkor a dolog is könnyebbé vált, mert ha helyzet van, akkor a nyakamba kapom. Ha nagyon akarom, még marad is egy szabad kezem.  Ja és Dzsodi, egy gyerek igenis tud marha nehéz is lenni, főleg, ha befeszíti magát és ellenáll ezerrel :). Pláne, ha még jó kis csúszós overál is van rajta. Imádom, szeretem, de volt, hogy megfenyegettem, hogy kerekeket szerelek rá és legközelebb azon húzom magam után :).

 • 2007.11.20 17:17:26Hicudzsi

  Kovvacs, mert édes vagy és figyelmes. :)

 • 2007.11.20 17:24:45babó

  Casparia!  már egy ideje töröm az agyam egy matricán, amit adott esetben oda lehet nyomni a kocsira  bocs, barom vagyok, nem tudok parkolni... vagy valami hasonló felirattal  vegyük birtokba az utcát, rengetegen matricáznak, biciklisek, művészkék stb, miért az anyukák maradnának ki? ha elkészül szétküldöm e-mailban, kezdődhet a gerilla-hadviselés :))

 • 2007.11.20 17:26:43babó

  tyű, most olvasom, Hicudzsi, nem is vagyok olyan eredeti  a matrica sztem azért jobb, mert nehezebb leszedni

  :))

 • 2007.11.20 17:28:00Hicudzsi

  Egyébként bringás apuka csinált már jópofa matricákat nekünk, csak sajna most azokhoz sem jutok hozzá, és adtak tanácsokat mivel ragasszunk ami nem jön le :) Végül nem csináltunk olyat :)

 • 2007.11.20 17:28:09babó

  és tudom, olyan a város is, hogy nehéz parkolni, de meg lehet próbálni...

 • 2007.11.20 17:31:22babó

  hú, át tudnád küldeni a matricát e-mailben, ha megvan digitálisan?  néha nagyon kéne! persze, ha lenne, biztos nyúlbéla lennék használni... :S

 • 2007.11.20 17:32:21babó

  kár hogy nincs rúzs a háztartásban... :))

 • 2007.11.20 17:34:09Hicudzsi

  Babó szerintem az autózási szokások otthon és főleg Budapesten egy szuper új vitatéma lenne...

  Én eleve nem értem minek egyáltalán autózni állandóan, és itt a hangsúly nem az alkalmi autóhasználókon van (hiszen egyrészt tudom, hogy néha muszáj, másrészt mi is alkalmanként használjuk).  Pont most írtam le egy bringásblogba, hogy amíg a saját szememmel nem láttam, addig nem hittem, hogy van ember Pesten aki képes azért körözni a kerületben, hogy minél közelebbi parkolóhelet találjon egy írószerbolthoz!

 • 2007.11.20 17:39:47babó

  :)))  muhaha, meg is érdemli!!!

  sajnos mi nem :(

 • 2007.11.20 17:47:51Hicudzsi

  Egyébként meg tudom, hogy baromi nehéz közlekedni Budapesten mert szemét BKV meg rohadt fővárosi vezetés, de simán megoldható az autónélküliség is és nem a levegőbe beszélek, mert míg nem születtek meg a gyerekek bringával, gyalog vagy tömegközlekedéssel jártam dolgozni, a gyerekek után meg a gyalog és az alacsonypadlósok maradtak. Mindent meg lehetett oldani két gyerekkel is autó nélkül...

  Azért vettünk autót, mert gyalog mégsem vághattunk át Európán. :)

 • 2007.11.20 17:54:37Hicudzsi

  Na nem simán megoldható, de megoldható.

  Kicsit szélsőségesen írtam, elnézést, csak pont egy autóstémán felbosszantottam magam...

 • 2007.11.20 18:12:38tim69

  Közben el kellett mennem, mert a nagy(11 és fél éves) nem tudott hazajönni edzésről :)! Így csak most tudtam olvasni, amiket írtatok. KÖSZI! Ez az ikerkocsi+ kendő egészen bíztató :) Majd élménybeszámolok, bár még van pár hónapom, csak nem árt időben felkészülni

 • 2007.11.20 20:13:36tollseprű

  Én még csak majdnem vagyok kétgyerekes, szóval tervem a babakocsi plusz kendő felállás... amúgy már van gerincsérvem, de azért olyan 7 kilóig csak elbírok már egy babával... no maj meglássuk :)

 • 2007.11.20 20:47:58jidele

  én egy gyerekkle is babakocsi-kenguru összeállítással közlekedek néha, ha Dina megunja a kocsit. Vicces, mert mindig keresik a gyereket a kocsiban:)

 • 2007.11.20 20:58:48jidele

  ja, és most látom, hogy nem vagyok anya...Dina az alig 7kgjával is nehéz nekem néha...

 • 2007.11.20 21:00:25jidele

  tim, hűűű. az szép lesz. láttam nemrég 3as ikerkocsit ;)

 • 2007.11.20 21:11:45Kata78

  nálunk 350 nap a különbség a kettő között.. és az is igaz, hogy már nagyok, de kegnguru es kocsi vagy lábhajtányos motor és kocsi. Illetve az oltári mázli, hogy "anyuci pici fia" a kisebb :) úgyhogy a kicsi lány a kezdetektől nagyon élvezte a "babázást". Ha újra kezdehtném, se csinálnám másképp, mégha az első 2 év nehéz is.

 • 2007.11.20 21:47:02Guruljka

  2 év 22 nap.

  Één gyaloglásra szoktattam 2 éves korára a Nagyot, ami vele nem volt probléma mert nagy futrinka és jól bírja. Mentsvárnak volt a motor.

  Születés után kenguruban a kicsi, gyalog a nagy.

  Aztán babkocsiban a kicsi és gyalog a nagy.

  Minden hétköznap az 1-es vilin és a 9-es buszon.

  Mi kellett hozzá:

  1. kondi

  2. száj ami segítséget kér mert anélkül nem lehet elég gyorsan két gyerket levenni a villamosról. Felfelé "felmászott"...

  Most már nemigen járkálok így két gyerekkel. szerencsére...

 • 2007.11.20 22:55:21cozumel

  Egyebkent most lehet, hogy meglepot mondok, de en nagyon szerettem mindig is a BKV-t, es most sem csalodtam benne nyaron.  A vilag sok nagyvarosaban volt szerencsem tomegkozlekedni, es biztos vannak jobbak a budapestinel, de en nem tapasztaltam.  Metroba lejutni babakocsival sz.r, de meg lehet oldani, mert legalabb szelesek a kapuk. New Yorkban vannak olyan egyszemelyes lengoajtok, hogy egy trezorhatu pasi oldalazva fer csak at rajta, a babakocsit meg ossze kell csukni, csak hova rakod addig a meg jarni nem tudo gyereket?  Jaratsuruseg, lefedettseg szempontjabol is jo Pesten.

  A kocsik allapota....haaat, ezert nem a ceget szidnam, hanem a kedves utazokozonseget. Sajnos ebbe sok anyuka is ludas. En nem tudom, de Benneteket nem irrital latni, hogy edesanya engedi a 3-4 evest felmaszni az ulesre, ahelyett, hogy feltenne? Mert az rendben van, hogy ekkora gyereknek meg maszni kell, de az mar nincs, hogy a kis cipellot rendesen beletorli az ulesbe a gyerek...es azt is ertem en, hogy a gyereklabnak kalimpalni muszaj, de talan nem kell a szemben levo ulesbe belerugdosni.  Az emberek pedig maximalisan segitokeszek, szinte soha nem volt olyan, hogy valaki ne adta at volna a helyet. Pedig en a nyoocba' lakom Pesten (Guruljka, vajon kozel laksz-e a koruthoz? mert a 9es nalunk is gyakran bejatszott :D) es ott nem mindig es kizarolag uriembere es urholgyek utaznak.  Ja, meg persze, hogy kell a szaj is. Szepen kell kerni, es akkor segitenek. Nekem csupa pozitiv elmeny volt a pesti kozlekedes, es a gyerekeimnek is (na jo, a +40 fokos napokon a combino tenyleg nem idealis)

 • 2007.11.20 23:06:11Guruljka

  cozumel a 8-ban laktam, közel a körúthoz:) most már Zugló. De a 8-ba jártunk vissza egy félévet bölcsibe a Naggyal. Annyival egészítenélek ki, hogy 2 gyerekkel szinte mindig van aki önként segítsen, eggyel vadászni kell rájuk és kérni, de tulképp egyetértek szerintem is egész jó az a BKV, ami rossz az leginkább az embereken múlik...

 • 2007.11.21 03:46:28marczipán

  hali en eppen most tanulom a kettovel valo kozlekedest, kicsi 3 hetes, nagy 2 eves. nagyot meG a nyaron megtanitottam kozlekedni, fogja a kezem, megall a jarda szelen, szotfogad, igaz nem a nagykoruton szoktunk setalni. kicsi szundizik addig a mozesbe. eddig megy, bar eGy tesofellepo meg jonni fog, mert piac messze van, es inkabb gyalog megyek, mint bkv-val, azt nem szeretem. majd akkor lesz izgi, ha 2 ev mulVa mar 3-an lesznek, kezem meg csak ketto. :D

 • 2007.11.21 07:05:26Mamszi

  Embere válogatja, nekem van legalább annyi pozitív, mint negatív tapasztalatom. Sok ember segítene felszállni és leszállni kocsival, de aztán sok emberre hangosan és határozottan kell rászólni, és akkor méla undorral áll el a babakocsinak fenntartott helyről, vagy a már a buszon ülők szólnak rá, hogy ugyan menjen már arrébb, mert amikor én felszállok és nem tudok betolatni, akkor mögöttem sem tud senki sem már felszállni és akkor a busz sem fog elindulni.

  A legjobb, mikor beállnak bőröndökkel és nagy utazótáskákkal és azzal védekeznek, hogy nekik sincs helyük hova állni, ülő hely meg ugye már nincs, pedig sűrűn jár a járat.

  Amit meg nem értek, hogy vannak kismamák, akik direkt keresztbe állítják a kocsit a babakocsiknak fenntartott helyre, így még rájuk is rá kell szólnom, ha maguktól nem kezdik el visszalükvercelni a kocsit, meglátva engem a kocsival felszállás közben.

  Az emberek amúgy nagyon kedvesek is tudnak lenni, én mondjuk ebből annyit észltem eddig, hogy mikor még terhes voltam és már láthatóan, meg mikor kenguruzom, szinte mindig lenne, több ember is, főleg nők és idősek, amúgy, akik szívesen átadnák a helyet, bár én nem mindig éltem Vele, mert egy-két megállóért nem érdemes leülni, még ilyen "terhekkel" sem.

 • 2007.11.21 07:13:00Mamszi

  Hicudzsi: igazad van, én világéletemben autó nélkül éltem a hétköznapjaim, egy palimnak sem volt kocsija, a férjemnek sem akaródzott venni, hanem már jó ideje kerékpárral jár dolgozni.

  Akkor hiányzik az autó, mikor nagyobb bevásárlást szeretnék csapni vagy utazáskor, nem kéne menetrendhez, utazási irodához alkalmazkodni.

  Amúgy elég a BKV, de a metrók lehetnének megközelíthetőbbek.

  Amúgy nem akarlak Titeket elkeseríteni, nem véletlenül lettek a metrók így kialakítva, lépcsők az alúljáróba, stb.

  Anno anyám mesélte, hogy régen nem szabadott babakocsival metrón közlekedni és aki ezt nem akarta betartani, ezzel tudták könnyen "észhez téríteni", persze lépcsővel lehet amúgy földalá is jutni, de nem mindegy, hogy akkor is lehetet volna több pallós megoldást építeni, de eleve kizárt volt a metrózás babakocsival. Így bár anyám közel lakott a metróhoz, két metróhoz is, mert később a kék metró is megépült, de mégiscsak kenguruban közlekedett velem sokáig, mert csak sétálni tudott elvinni kocsiban, közértbe sem lehetett bemenni babakocsival. Ő vásárolt, apám meg kint vigyázott rám a közért előtt. Szóval azóta azért sok pozitív változás történt ezen a téren, és hát régebben nem is voltak alacsonypadlós buszok sem, de azért lehetett volna még nagyobb ütemben akadálymentesíteni a várost, az biztos, főleg 1989 után, mikor "új szelek" :o) kezdtek el fújni, állítólag....

 • 2007.11.21 10:53:41ikrekmama

  Hicudzsi,  koszi a szorolap szoveget, en bizony fogom rakosgatni a szelvedo uvegere, annyira felmegy a pumpam ilyenkor, hogy en barmire kepes vagyok!

 • 2007.11.21 11:12:29begyszli

  Tegnap este láttam, hogy nem szabad segítséget kérni:( Anyuka felordított a buszra, hogy "segíccsé má, hallod???", majd leordította a sofőr haját: "messzebb má nem tuttá vóna megán mi???". Ordenáré volt:(

 • 2007.11.21 12:04:24lii

  jó olvasni a megerősítéseket, h. lehet autó nélkül is létezni 2 picivel bp-n. férjem abszolút autóellenes (bkv + bringa), nincs is jogsija; nekem van, de nem vezettem évek óta. és a kasszánk most nem bírna el egy autót, főleg mivel eddig se bírta volna el.  az én tapasztalataim (csecsemő ikrek):

  bkv-zni csak ketten mertünk eddig, kenguruval, az emberek segítőkészek, átadják a helyet, a csajok pedig szép csöndesen nézelődnek, esetleg kiválasztják maguknak a legmorcosabb öreglányt, és elkezdenek vele flörtölni. szóval pozitív.  babakocsis séta: hát az már egy másik történet. most már legalább az utcánkban szépen lebetonozták a járdát, meg itt nem is jár sok autó. de amikor kiérek az utcából, rögtön kátyús járda fogad, ahol épphogycsak elférek a babakocsival (van, ahol a villanyoszlop is eléggé belóg). a következő etapnál meg szerencse kérdése, h. épp a járdára parkolt-e vmely kedves polgártárs, avagy nem. általában nem, de ha mégis, az ciki, mert akkor nagy levegő, ki az úttestre, aztán vissza. mindezt egy széles, terepkerekes ikerkocsival. a terepkerék tök jó amúgy, mert kijutok vele egy erdei sétaútra - az más kérdés, h. ehhez át kell mennem egy olyan útszűkületes hídon, ahol egyáltalán nincs járda. feltartom a kezem, a szembejövő autók megvárják, míg átsietek, a mögöttem jövők meg besorolnak. :)  a múltkor nekem is volt egy aranyos járókelős esetem, épp úgy parkolt vki a járdán, h. kb 2 centi híján nem fértem át mellette, és egy középkorú pasi (az a típus, akitől nem várnád) lestoppolta nekem a forgalmat, amíg az úttesten kellett haladnom.

 • 2007.11.21 12:11:16Anura

  A matricás ötlet nagyon jóóó! Én is, én is, én is akarok olyat! Placsnizgatnám a marha parkolókat :)))  Egyébként amit begyszli említ, elég durva, az a baj, hogy negatív megítélést tesz a babakocsis anyukákhoz úgy általában.. tehát aki segítőkész, még azt is elriasztja, hogy legközelebb akarjon-e bármit.

  De elég furcsák az emberek.. én pl fültanúja voltam, ahogy egy jól szituált idősebb hölgyemény odament a villamos elejéhez leszállás után, és felordított, hogy "Nem működik a hátsó ajtó, hé!".. Ez még hagyján.. de ahogy visszafelé elment mellettem, teljes mellszélességű, félelmetes intenzitással azt mondta hangosan: "Hogy dögölnél meg!"  Én csak néztem.. Ez most komoly? Hogy ilyesmiket kiélnek az átlagemberek közlekedés közben? Mi van ezekkel?

 • 2007.11.21 15:42:49kaposztalepke

  Nme sikerült mindent végigolvasni, de az alábbiak voltak nálunk.

  Kétésfél év lett a korkülönbség, tehát már nem annyira kevés, a nagy sokat bírt gyalogolni, szeretett/szeret is, de szörnyű elrohangászós volt. Így elepen belül lett tesókocsi, BKV-t próbáltam minimalizálnoi, ha kellett, akkor kenguru+babakocsi. De inkább átszerveztem mindent, a ltp-n nálunk DMtől 3 szupermarketig, gyógyszertárakig, orvosig a világon minden van, még részönkormányzatunk is :), és egy metrónyi séta az Europark...ezek mind elérhetőek voltak gyalog, gyakorlatilag sztem több lehetőséggel, mint egy kisvárosban élő, így annyira azért nem hiányzott a nagy BKVzás.

  Mamszi kérdésére...én direkt a kicsi 2 hetes korától estefelé, ha apa hazaért, két szopi között (6 óra után) elmentem a naggyal egyet csavarogni, ált. villamosozni/metrózni, vonatokat nézni, amit akart...vagy Gellérthegyre csúszdázni, odáig metró/villamos.

  Aztán 3 éves kora után benőtt a feje lágya, először kisebb babakocsiban a pici, meg pórázzal a nagy, aztán pórázt elhagyva...most is úgy megyünk. Az a jó, ha már a nagy le tud menni egyedül az aluljáróba lépcsőn, meg föl, tud kapaszkodni a korlátba, biztosan. Én meg cipelem a babakocsit. Egyedül a mozgólépcső a gáz a metrónál (a lassabb plázás lépcsőkön most közel 4évesen már szépen megy, amíg én a babakocsival egyensúlyozok)..szóval a metrónál meg általában be szoktam várni a tömegből egy szimpatikus megbízható arcot, akinek nincs tele két keze, és szépen megkérem, hogy a "nagyfiú" kezét fogja meg, és segítsen a mozgólépcsőn neki. Így mennek előttem, én meg a babakocsival mögöttük. Tényleg egyszerűen "muszáj" segítséget kérni, nagy önállóskodó fejemet néha zavarja ez a fajta "kiszolgáltatottság", dehát könyörgöm emberek vagyunk, úgyhogy nyilván tudom, hogy így van rendjén :)

  Nálunk egyébként sokat segített a nagy megkomolyodásában, hogy megmondtam neki, hogy ha nem tud szépen jönni fogva a babakocsit, meg elrohangál, meg stb, akkor csak a nagy tesókocsival tudunk menni, de akkor se villamos, se metró, semmi. Úgyhogy ha szeretne villamosozni, meg hasonlók, akkor muszáj okosan viselkednie. Persze ehhez már bizonyos életkor kell...

  Be kell valljam, én ezt a 2.5 évet éreztem úgy határesetnek, ennél kisebb korkülönbséggel sztem nehezebb lehet. Így ha hazaértünk pl játszóról, elég volt a nagy elé odacsapni a kaját, és mehettem szoptatni a picit...nem tudom mit csináltam volna, ha a "nagyot" is még etetni kell, meg folyamatosan szem előtt tartani..azéárt egy kétésféléves a szobán belül, becsukott ajtókkal, hogy konyhába,s tb ne mehessen már nem igényel folyamatos sassolást, meg nem kell "jajjmindjártleesikazasztalról" odaugrani szopi közben. Volt olyan ismerősöm, aki lazán szoptatta az ölében a kicsit, amíg a nagyba kanalazta a kaját, na ez nálunk nem ment volna. A picit amőgyis nehéz volt szoptatni, mert minden másra figyelt, és minden és mindenki (főleg a tesó) elterelte e figyelmét, és már fordult is le a ciciről, szóval kellett a nyugi a szopihoz...  a helyátadással kapcs...amikor 6 után mentem csavarogni az akkor kétésféléves naggyal, és felszálltunk a csúcsban a 4-6-ra, egy szál hely sehol, ott nyaflizott a lábamnál a gyerek, hogy "nagyon szeretnék leülni és kinézegetni"...győzködtem, hogy kapaszkodjon ügyesen, nincs hely, mindjárt leszállunk, persze ez nem vígasztalta, hangosan nyaflizott tovább, hogy "de nem bírok állni, le szeretnék ülni" és még erre sem mozdultak sokszor...illetve többynire 50es vagy afölötti nők/férfiak a kocsi túlvégéből...persze vannak jó tapasztalatok is...többször felajánlják , hogy segítenek a babakocsival (amit többynire ugyan elhárítok, de nagyon megköszönöm, hogy amguktól eszükbe jut)...igazán a Hannoveri villamosokon szoktam jobban megkérni, mert mindenhol van az ajót közepén kapaszkodó, így tök keskeny a hely,a sportkocsit is csak úgy tudom le/fel tenni, hogy előlről fogom meg, így a szélessége épphogy elfér, csak így meg nehéz emelni, lépni, stb...az agyamentet is, aki azt összehozta, hogy egyik ajtónál se lehessen normálisan felszállni..

 • 2007.11.22 09:21:17Mamszi

  kaposztalepke: köszi, csak hát a legtöbb gyerekkel nem lehet bírni estig, míg jön haza az apja, nálunk ez meg nem is mindig este hat, hanem inkább később.

  De azért van, akinél ez megoldás lehet.

  Azt hiszem, mi egyszer megyünk majd napközben és ezt a kicsinek is el kell majd viselnie, mert ha a nagy itthon túlpörög, az senkinek sem lesz jó, mintha levezetné a feszültséget fel-s alá rohangálva, kismotorozva, stb. a játszótéren, és utána már itthon is könnyeb lesz vele.

 • 2007.11.22 12:01:29kaposztalepke

  Mamszi: jah, nem úgy értettem, hogy ez volt az össz kimozdulás...a 6 körül, az nálunk sem gari, sokszor később, úgy értettem, ha éppen beesett apjuk 6 körül, akkor elmentünk villamos, metró, ilyenek kettesben a naggyal...ez heti 1-2 alkalom lett..ebből egyik hétvégén esetleg. De ez nyilván önmagában kevés, jártunk játszóra, boltba attól még minden nap, csak oda nem kellett nekünk BKV,itt jó a ltp, sok játszó van..oda simán elmentem a két gyerekkel tesókocsival. Mondjuk ez évszaktól is függ :( Szerencsére a második gyerkőc nyáron született, így egyzserűbb, lehet simán kivinni, egész nap csontig nyitva ablakokkal, rekordmelegben légkondi híján egy szolidan állított venti..ugyanaz a levegő, mint kint :)

  Téli tesóval nem tudom mit lehet kezdeni :( Legalább néha időben hazaérő apa, vagy bármi más (nagyszülő) segítség nélkül nehéz :( A fiam anno jan elején született, első gyerekként, durva fagyok voltak, 6 hétig semmi, utána levegőztetés ablaknál, nem is tudom mikor mentünk ki először...nagyszülő senki sehol, férjem hajnaltól éjszakáig dolgozott, a kórházból is meghozott, és futott tovább..éjjel-nappaliban vásároltam éjszaka, és gyakorlatilag hetekig én sem tettem ki a lábam a lakásból, amitől be is zizzentem kicsit, nomeg én is annyira "legyengültem", hogy amikor hétévégén vagy bármi kimentem fél órára a levegőre, utána napokig fájt a torkom...ha ez a szitu tesónál jön össze, akkor nem tudom mit lehet tenni...talán lehet kicst előbb levegőztetni fokozatosan, meg előbb kivinni, de jópár hét akkor is necces :( Én elég önállóskodó vagyok, de eléggé úgy látom, hogy ha az ember nem nagyon akarja megszivatni a "nagytesót", akkor vhogy az első pár hétben (legalább az első kettőben) vmi megoldás mégis kell, hogy ne egyedül legyen velük az ember hajnaltól mikulásig...

 • 2007.11.22 12:12:55kaposztalepke

  opsz, elnyomtam..szóval az első 2-3 hét után meg "be vanm fogva" a kicsi si, és kész. Úgy vettem észre, hogy elég jól alkalmazkodnak, hiába, muszáj nekik, Ők már nem egyszem kiskirályok/királylányok, muszáj komprumisszumokat kötni már az első perctől. És ebben benne van az is, hogy a nagynak kell a játszó, az is, hogy "szigorúbban" veszi az ember az éjszakai alvást...nekem mindkét gyerekem születésután úgy volt beállva, hogy este 11 körül tudtak jól elaludni, reggel később keltek..ezt még a nagynál hagytuk, én sem bántam, de a kicsinél már nem. Akkor a nagy már nem aludt du, 8-9 között eldőlt este, és reggel 7-8 között kelt. Na, ezek mellett nem akartam 11ig ökörködni a kicsivel, mert hiába aludna reggel 9ig, ha a nagy meg kel 7kor, akkor keresztbe vagyok lőve, mert se reggelem, se estém, és ugye a nagy mellett nappal sem szunyókálhatok a kicsivel. Így első naptól kezdve 8kor villanyoltás, kicsi is mellém az ágyba, és lehetett cici, az nem zavart, ha bármennyit lógott rajta, vagy feküdt mellettem, vagy feküdt a hasamon...eleinte órákig még ott matatott, aztán szépen beállt ő is a 8-9-es elalvásra.  Úgyhogy hiába, második gyereknél már tényleg az egész család -köztük a nagy- igényeit kell figyelembe venni, és abban benne van a játszó meg a kimozdulás is...jó, persze az anyának esetleg strapa, amikor a babakocsiból ki kell venni a kicsit, mert sír, azzal sétálgatni fél kézben, a másik kézzel meg levenni a nagyot a mászókáról, mert mindjárt esik...főleg ha a nagy elrohangálós, neadjisten dackorszak...meg amikor már a kicsi is mászik a játszón vmerre, és másfele fut a nagy, és hiába szól utána az ember..szóval mindig arra jutok, hogy -főleg dacos, vagy energikus gyerekekkel- jól fel kell gyúrni az idegeket a játszóhoz is, de a kondíciónak is jót tesznek a sprintek :)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta