SZÜLŐSÉG

Gagyi ajándékok csábítanak újságvásárlásra

2007. november 20., kedd 12:40

Hogyan próbálják rávenni a szülőket, hogy megvegyék gyerekeiknek az újságos standon sorakozó méregdrága gyerekmagazinokat?Veszélyes műanyag figura, törékeny hajcsatok, és idegesítő zajkeltő gyerekjátékok a novemberi lapszámokban. Körkép a gyerekújságokról.


Dörmögő Dömötör – sok vers olcsón

Nézzük, hogyan változott gyermekkorunk kedvenc magazinja! Ára a mai viszonyok között barátinak mondható, mindössze 305 forintért vesztegetik (előfizetéssel 215 Ft) a huszonhat oldalas kiadványt, a tesztelt gyerekújságok között ez a legolcsóbb.

Először is kézbe vettük az ajándék apró műanyag Shreket, gyermekeim aktuális kedvenc mesefiguráját, amelynek még apróbb kézfeje rögtön a kezünkben maradt. Kicsiknek ne adjuk oda a játékot, mert lenyelhetik a letörő darabot.

A novemberi számban nyolc gyerekvers, három mese, és rengeteg feladat: találós kérdések, fejtörők, nyereményjáték, a középső dupla oldalon pedig kivágható babaház található bútorokkal. Az Állatkerti híradóból megtudhatjuk, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykertben mandrillkölykök születtek. Ugyaninnen egy gyerek részére szóló ingyen belépő vágható ki. Hírt adnak még egy családi musicalről, és több gyerekprogramot is ajánlanak.

Nyilván még a Bindeez gyöngyös játékának visszahívása előtt került nyomdába a lap, a hátsó belső borítón a termék fél oldalas hirdetése található. Egyéb gyerekjátékokat is reklámoznak, nem csak a borítókon, a belső oldalakon is feltűnik egy-egy kisebb hirdetés.

Micimackó magazin – színes feladatok

Valószínűleg sokan leveszik az újságárusok polcairól ezt a kiadványt, mert a mellékelt hatalmas ajándék xilofon vonzza a tekintetet. Ekkor még nem sejti a kedves szülő, hogy százszor megbánja a választást, mikor a gyerek folyamatosan klimpírozik a zajos hangszeren.

Az 559 forintos lap 34 oldalas, vers egy szál sincs benne, helyette Micimackó és barátainak kalandjai követhetők nyomon, könnyen olvasható egy-két mondatos szakaszokra bontva, amelyekhez színes illusztrációk tartoznak. Játékos feladatokból sincs hiány, és a színes ceruzák kedvelői sem fognak unatkozni: kiszínezhetik Tigrist, Nyuszit és Fülest is. A megfigyelőképességet fejlesztik azok a kérdések, amelyekre egy-egy rajz alapján kell válaszolni, és a kedvenc pontösszekötős feladatommal is találkoztam. Akad még kivágós és számolós feladvány is.

A középső dupla oldalon poszter található. Ismeretterjesztő oldalak is színesítik a lapot, ebben a számban a bagolyról és a pingvinről láthatunk érdekes fotókat és olvashatunk róluk fontos információkat. A borítókon kívül nem találkoztunk hirdetéssel.

Hercegnők – csináld magad

Igazi csajos magazin, szintén ajándék termékkel ösztönzik a lányos anyukákat a vásárlásra, a legfrissebb számhoz hercegnős csatszettet mellékeltek, nagy betűkkel hirdetve az ajándékot, helytelen írásmóddal. A harmincnégy oldalas kiadvány 569 forintba kerül, a belső borítókon kívül itt sincs más hirdetés. A csatról pedig az első mozdulatra letörik a hercegnőket ábrázoló medál.

Hamupipőke, Jasmine és Csipkerózsika kalandjait követhetjük nyomon a lapban, képregény-szerű formában, kár, hogy a rajzok alatti szöveget annyira apró betűkkel szedték, hogy alig lehet elolvasni, még felnőtteknek is szemkápráztató a látvány.

A kiadvány különlegessége a rengeteg kreatív ötlet, a szokásos pontösszekötős, színezős és egyéb feladatok mellett kis hercegnőink készíthetnek báli meghívót, szívecskés dobozt, hercegnői bolerót és új frizurát is maguknak a magazinban található instrukciók alapján. A dupla oldalról Hamupipőke néz ránk csábítóan.

Jetix – újság nagyobbaknak

Külsejét tekintve ez a 690 forintos kiadvány hasonlít leginkább egy felnőtt magazinhoz, fotók, illusztrációk és szövegdobozok láthatók az élénk színű lapokon, nagyobbaknak való témákkal. Úgy, mint slágerlisták, könyvajánlók, új rajzfilmsorozatok bemutatói, képregények, poszterek, rejtvények, tévéműsor, cikkek, moziajánlók és játékleírások.

A gyerekműsorokat sugárzó tévécsatorna lapjának vonzó ajándéktárgya is nagyobbaknak való: egy Hanoi tornya névre hallgató fából készült fejtörőt csomagoltak a 48 oldalas újsághoz.

A Tiltott gyümölcs rovatban dupla oldalon olvashatnak ajánlót a Bourne-ultimátum című filmről a kis kíváncsiak, amely azért is érdekes, mert a mozifilm 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Következő cikkünkben újabb gyerekmagazinokat mutatunk be.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.20 12:46:21Mamszi

  Nem meglepő, hogy a gyerekújságok is ebbe az irányba haladnak. Nézzük meg a női lapokat, mind tele van melléklettel, ami vagy valami sima vagy pipere kozmetikum, kávéminta, ékszer, esetleg már táskát is csatolnak hozzá, vagy intímbetét és még sorolhatnám.

  Ez most a marketing egyik virágzó fajtája, hogy kis apróságot, termékmintát is kapunk, vagy olyan kis apróságokat, mint műtetoválás, vagy bizsuk, hogy ezeket ki ne felejtsem.

  A gyerek nyelvére ugye ezek kisebb játékok, színes ceruzák, matricák, stb.

  El lehet itélni, de akkor azt is elitéljük, hogy a női lapokban meg ilyeneket találunk, beragasztva vagy a nejlonborítás mögött, mert már eleve bezacskózva árúlják ezeket?

  Szerintem ennek kb. annyi a szerepe, ezeknek, mint anno a mi időnkben volt a Kinder Tojás, vagy a kis színes rágóspapíros rágók, amelyek még gyümölcsillatúak is voltak, meg a nyalóka, stb, ezeket azért szívesen vették a szüleink nekünk és mi is szerettük, gyűjtöttük, stb.

  Ami ellen vagyok, ha valamilyen rejtett szexuális jelentésű dologgal is lehet így találkozni, vagy olyan filmajánlóval, ami nem 18 éven aluliaknak szól.

  Ezt természetesen cenzúrázni kell.

 • 2007.11.20 12:47:59Mamszi

  Ja és azért a képeket és kommenteket egymáshoz jobban kellett volna passzolva berakni.

 • 2007.11.20 12:52:30Csöre

  A Süni magazint ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Óvodás-kisiskolás korosztály a célcsoport, sokat lehet belőle tanulni a növényekről, állatokról, állatkerti híradó, és rejtvényoldal van benne. Utóbbihoz nyereményjáték is társul, de egyéb ajándékokat nem csatolnak hozzá. Az árát most hirtelen nem tudom, de színes, nagyalakú (újrapapírra készül pedig), és két havonta jelenik meg. (Havi váltásban a kicsit nagyobbaknak szóló Vadon-nal).  Azóta egyébként saemmin sem lepődöm meg, amióta elvittem a keresztlányomat a Harry Potter I. filmre (az még majdnem gyerekfilm volt), sok gyerek a nézőtéren, és a Valami Amerika előzetesét nyomták a film előtt, összevágva benne a film összes szexelős jelenetét.

 • 2007.11.20 13:02:50Hicudzsi

  A fiamnak az Indóház a kedvence :)))

 • 2007.11.20 13:07:23Tünde

  Mamszi: összecserélődtek a képek, de már javítottuk, köszi.

 • 2007.11.20 13:13:59Nilüfer

  A régi Dörmögő jó volt, meg a Buci Maci, ha jól emlékszem.De kivágósnak én annak idején vettem felzárkóztató füzeteket, akkoriban az átkosban olcsóbbak voltak az újságoknál, nagyon jók voltak, és vicces feladatok is voltak benne ,középsősen vígan szórakoztak a lányok a másodikosoknak szólókkal.

  Az újabbakat nem ismerem, de vagy nyál a grafikájuk/ Micimackó is szegény, a vízcsapból is jön már/, vagy túl zavaros.De lehet, én vagyok hozzá nagymama.

 • 2007.11.20 13:24:05Hicudzsi

  Nilüfer! Szerintem teljesen igazad van.

  Ráadásul pongyola helyesírás és rettentő magyartalan szöveg is társul a buta grafikához :(

  Inkább tartalékolok kicsit és rendes gyerekkönyvet veszek nekik vagy sima mezei kifestőt.  A felzárkóztató meg ilyesmi füzetek viszont nagyon jó ötlet, köszönöm! Körül fogok nézni odahaza. :)

 • 2007.11.20 13:34:01Nilüfer

  rülök, hogy ötletet adtam:)

  Én is megőriztem a lányok régi könyveit, illetve egy részét, mert sokáig azokat ajándékozgattuk, most lassan Samu kapja meg őket.Némelyik eléggé szocreál persze/Pl Anna és Peti, akik megterítenek meg ilyesmi, a címe nem ugrik be/ , de áttekinthető, meg felismerhető rajzosak.

  Mondjuk Sámuel egyelőre inkább rágja, meg kalapálja, mint nézi, de mindennek eljön az ideje:)

 • 2007.11.20 13:40:26Hicudzsi

  Ó hát nekem nagy kedvencem a Gyurka számolni tanul, Édua is imádja az is szocreál, de ez van :)

 • 2007.11.20 14:18:00andie

  Én az árakon el vagyok hülve.

  Már magamnak se veszem meg a 4-500 Ft-os magazinokat, pedig azért majd 200 oldalt kapok (tudom, aminek 3/4 hirdetés), de akkor is.

  Mitől ilyen drágák a gyerekeknek szóló magazinok?

 • 2007.11.20 14:18:07Kolett

  Nekem a kedvenceim közé a Hercegnők és a Micimackó magazin tartozik. Nem tudok egyetérteni azzal, hogy a szülő megbánja a xilofont, mert a gyerek "klimpírozik" rajta. Én kiskoromban nem tudtam volna elképzelni, hogy csak "halk" játékokon játszak, mert a szüleim csak ezt engedik. Ha a gyerek ezt szereti és neki ez tetszik, akkor örüljünk inkább ennek, mintsem tiltsuk, mert a fülünk nyugalmat kíván. A Hercegnőkkel kapcsolatban pedig csak annyit írnék, hogy a keresztlányom imádja. A csatot a hajában hordja már kb 2 hete, és még nem sikerült leopreálnia róla a medált.:O)

 • 2007.11.20 14:18:24Mamszi

  Tünde: OKÉ :o)

 • 2007.11.20 15:14:16Nilüfer

  andie, azért ilyen drága, mert magadnak nem veszed meg, de a gyereknek megveszed...szerintem.Főleg, ha Pistinek meg Mancinak is megvették, és a kölyök ácsingózik utána.Azért csillagászati árasak a babaruhák( ötezer/ rugdalózó, és az nem is a legdrágább), meg a terhesruhák, mert azt úgyis megveszik..ha nem az anyukák, akkor a nagyszülők meg a rokonok.Normális dolog 100 ezres babakocsit árulni?? na jó, van persze olcsóbb is..de akkor is:)Amíg megveszik, addig bizony drága lesz.

  A hercegnő: persze, van életkor, mikor tetszik a gyerekeknek:)Minden kislány szeretne egyszer hercegnő lenni:)Mondjuk nekem akkor is nyál, de ez a magánügyem, én is varrattam hercegnőruhát a lányoknak:)

 • 2007.11.20 15:42:22Los Alamuszi

  Én még kiegészíteném a dolgot a NEM gyerekmagazinok tök felesleges, gagyi ajándékaival, mai még plusz pénzbe is kerül!

  Pl. rendszeresen veszem az Éva magazint.

  Az utóbbi hónapokban kétszer is volt mellé táska csomagolva, mindkétszer plusz pénzért.

  Természetesen, sehol nem lehetett normál áron, "ajándék" nélkül megvenni a magazint, csak táskástul és (már, nem emlékszem pontosan) +100-150 Ft felárral.

  Mindehhez, az első táska olyan minőségű volt, hogy rögtön a kukában is végezte, mert a varrásai egy tekercs vécépapír szállításától felszakadtak volna, nem, hogy egy piaci bevásárlástól.

  Rá két hónapra megint táskás "ajándék", megint felárért, megint megkerülhetetlenül. Semmi szükségem rá, van kosaram, van összehajtogatható bevásárló szatyrom (valóban strapabíró), és a múltkori után vegye meg, akinek két anyja volt...

  Szóval, nem tudom, az ILYESMIRE mi szükség van, talán, túl sokan vették a lapot???

 • 2007.11.20 16:16:03Maja Papaya

  Mi is inkább könyveket veszünk, mert nem akarom béna rajzokkal traktálni a gyerekeimet. Illetve ha újság, akkor igazi autós vagy állatos. Ő még úgyis csak a képeket nézi, nincs szükség a "gyerekes" szövegre. Van jó pár kifestője, meg egy rakás könyve. Igaz, könyvet sem olyan egyszerű választani, mert kevésnek tetszik az illusztrációja. Ez van, finnyásak vagyunk. Díznist alapból nem kérünk, köszi.  A béna rajzok mellett meg még az a kedvencem, amikor egy-két soros, netán egy egész versszaknyi bugyuta szöveg van a képekhez (fordítás!!!). A gyermek, akinek a könyvet szánták, még nem tud olvasni. A szülő meg talán jobbat is össze tud hozni a képről. Akkor minek? (A csúcs: vettem a picinek egy bébikönyvet. Műanyag, rágható, nagy képek vannak rajta, oldalanként egy állat, alatta a "szöveg": madár, méhecske, stb. A könyvnek fordítója is van! :OOO)

 • 2007.11.20 16:17:57Maja Papaya

  Los Alamuszi: vagy túl kevesen a táskát...

 • 2007.11.20 16:20:19Maja Papaya

  Csöre: Sünit lecsekkoljuk, köszi a tippet, mert valószínű, hogy hamarosan jönni fog az igény a gyerekújságra, mivel az oviban ugye van két rendelhető. Ez is olyan alattomos megoldás, nem?

 • 2007.11.20 16:27:33druantia

  Én borzasztóan utálom az ilyen újságokat. Ha van bennük vers, akkor az általában valami bődületesen gáz firkálmány, Nilüferrel egyetértve az a véleményem nekem is, hogy a rajzok vagy nyálasak, vagy kaotikusak. Én inkább könyvet veszek, ha meg majd eljön az ideje, kifestőhöz, pontösszekötőkhöz és egyebekhez pedig az internetről fogok letölteni sabolonokat. Olyanokat és annyit, amilyet és amennyit akarok :).  A nagynéném már most veszi a hülyeséget a gyereknek, a múlkor pl. valami Scooby Doo-t, amiben egy múmia üldözött valakiket. Biztos tök jó nagyobb, nem ijedős gyerekeknek, mert volt benne néhány érdekes információ a horroron kívül, de én akkor is inkább egy jó ismeretterjesztő könyvre szavazok ehelyett.

 • 2007.11.20 17:05:00cantaloupe

  En raneztem a Dormogo cimlapjara...es majd' elhanytam magam. Tudom, hogy minden tobbevtizedes magazin megujul egy kicsit, de muszaj eltorzulnia? A kedvesen megrajzolt figurak helyett egy Frankenstein-medvet latok. :(

  Iszonyu, hogy felhigult a konyv-es ujsagpiac is...

 • 2007.11.20 18:16:52Csöre

  A Dörmögő azért nem a régi, mert már nem Györffy Anna illusztálja (tekintve, hogy 90-en felül van). Persze a tartalom nem ezen múlik. A reklámok meg szerintem óriási disznóság egy gyerekújságban.  A Buci Maciból olvastam egykor kis unokatesóimnak az "Ámokfutó óriásmajom" című történetet. Az ötödik bekezdésnél jöttem rá, hogy a felét értik a szövegnek, kezdve ugye ott, hogy 'ámokfutó' (az óriásmajom ellenben egy gorilla volt, a szövegírónak nyilván nem ugrott be épp ez a szó...)

 • 2007.11.20 18:21:14zolnaid

  A Dörmögő tartalma is egy irodalmi giccspardé.

  KI gondolta volna, az ötvenes-hatvanas évek Kisdobosát olvasgatva, amiben a legjobb íróink publikáltak, hogy visszasírjuk egyszer Pósa bácsit a gyerekújságokhoz?

 • 2007.11.20 18:52:53elinor

  A W.I.T.C.H. újságot láttátok már? Rémesen ostoba, pl. az egyikben van egy "fagyi-teszt", és bármi jön ki, személyeskedő leb@szást kapsz a kiértékelésben, onnan, hogy "sajnálsz magadtól néhány kellemes pillanatot", addig, hogy "súlyos fagyifüggő vagy" (vagy ez dicséret lenne?). Sok zavaros képregény, persze mind folytatás, csókolózós-fiúzós témával a centrumban és persze mindenféle mágikus baromságokkal. 8-10 kislányok a lap olvasóközönsége a levelezési rovat szerint. Ja, és persze van minden a piacon W.I.T.C.H.-tolltartótól elkezdve a nem tudom mikig.  De a legdurvább a horoszkóp. Egy felnőtt tudja, hogy ez baromság (nem kérek elnézést azoktól a csökkent szellemi kapacitású lényektől, akik azt hiszik, hogy a horoszkópban van valami), ahogy egy (normális) felnőtt mondjuk a szerencsejátékkal is tud távolságot tartani (nem véletlenül nem adhatnak el gyerekenek sorsjegyet), de gyerekújságba horoszkópot rakni felháborítóan gyalázatos gaztett. A pénzköltésre trenírozás is az (megfigyeltétek, hogy a gyerekeknek szóló DVD-k elején mindig ott van egy csomó átugorhatatlan reklám?), de azt jóval könnyebb kivédeni, mert ott jobban tudsz érvelni. A misztikával szemben viszont nehezen tudsz egy gyereknek felhozni észérveket.  (A húgom gyerekkorában évekig meg volt győződve róla, hogy 10 éves korában meg fog halni, mert a napközis tanító néni(!!!) ezt jósolta(!) neki kártyából vagy miből.)

 • 2007.11.20 18:54:10elinor

  8-10 kislányok = 8-10 éves kislányok

 • 2007.11.20 21:41:41Guruljka

  Én a multkor majdnem lehidaltam egy Dörmögőtől. Amikor elolvastam, hogy szó szerint bele bírták rakni az Állatkerti közlemény szövegét...

  Ez volt az első, és ahogy olvaslak titeket jó ideig egyben az útolsó kisérletem is a gyerekújság vásárlásra. Minden nap elmegyünk a gyerekekkel egy újságos bódé előtt, ahol persze az ovi irányában ki van rakva az össze gyerekmagazin. Többségük rámézéésre is ijesztő..

 • 2007.11.21 12:01:43kicsidorka

  Szeretném Neketk Fésűs Éva mesekönyvét ajánlani, Ezüst hegedű a címe ha jól emlékszem (nemrég vettem valakinek ajándékba felesleges gyerekkacatok helyett) 2400ft volt, nagyon szép illusztrációkkat, és rengeteg 2-3 oldalas mesével (olyan száz oldal körül lehetett a könyv, ha nem több).Inkább ilyet vennék a gyereknek mint 4 darab csicsás agymosós újságot :)  Nemmelesleg Kaposváron Fésűs Éva egyik meséjéből rendezett mesejátékot Tóth András, Palacsintáskirály címmel!

 • 2007.11.21 12:06:15eszter

  ez egy nagyon szép könyv, rengeteg gyönyörű, kedves mesével. Imádjuk. Én is.

 • 2007.11.21 12:41:34Anura

  Még 20 évvel ezelőtt lehetett tán a Dörmögő újság? Jó volt akkoriban, úgy emlékszem, de mivel nálunk spórolás volt, nem kaptunk újságokat.

  Amit nagyon utálok, ha egy régi márkához jönnek a designerek, vagy nem is tudom kik követik el ezt az emberellenes gyalázatot - :) - , és totálisan átvariálják az adott terméket.. külsőleg pl. a Nők Lapja is hatalmasat esett a szememben. Én nem akarom, hogy hasonló legyen ezeregy többi női laphoz, nekem az egyedisége tetszett, most meg már tele van reklámokkal, új tördelésekkel, színezésekkel, bugyuta sztárhírecskés szövegekkel néha.

  Élelmiszereknél tudom még magam felidegelni, a májkrém nem olyan, a Pilóta keksznek nem csak a külseje változott, hanem az íze is.. Nem szeretem, hogy a haszon érdekében az értékesből tucathasonmást silányítanak.

 • 2007.11.23 03:20:52weeyoulee

  Jajj, ezek a rózsaszín újságok! Néha hányok tőlük, olyan geilek...ötéves kis "barátnőm" teljesen odáig van ezekért, olyan hisztit tud néha csapni ha nem kap :-S Mindig "újság-újság"...mondjuk most még egész normális dolgokat mellékeltek hozzájuk..asszem volt ugrókötél, tolltartó meg az említett csatok...leányzónak most a csatos van meg, nem tudom, maguk a csatok hogy szuperálnak, újonnan viszonylag masszívnak tűnt a ragasztásuk. :-), de az az újság, háát... a szövg igénytelen, idétlen, meg csupa csicsa, rózsaszín..remek módszer, hogyan neveljünk plázacicát a kislányokból :-(.

  Micimaci meg egyéb magazinok detto..de azok legalább nem (ennyire töményen) rózsaszínek, bár legalább oylan bárgyúak. ...és mégis mi a fene kerül bennük ennyibe?! a papír? az a silány minőségű melléklet? vagy a reklámköltség?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta