Rémségek kicsiny otthonai

Az amerikai Parenting magazin összegyűjtötte a gyerekekre otthon leselkedő leggyakoribb veszélyeket. Amerikában évente kétezer gyerek veszti életét otthoni balesetben, pedig az esések, a fulladás és az égések okozta sérüléseket néhány egyszerű elővigyázatossági intézkedéssel megelőzhetjük. A legveszélyeztetettebbek az egy év alatti gyerekek.



A lépcsővel rendelkező lakások tulajdonosai gyakran elkövetik azt a hibát, hogy csak a lépcső tetejére raknak gyerekvédő rácsot. A babák azonban felmásznak a földszintről, majd lazán fejreesnek. Ezért célszerű a lépcső alját is ráccsal lezárni.


A bébikompok hátrányairól már korábban is írtunk a Porontyon, de itt is megjegyezzük, hogy ez a leggyilkosabb játék, amit az emberiség feltalált. Amerikában 2004-ben közel négyezer négy év alatti gyermeket kellett sürgősségi orvosi ellátásban részesíteni bébikomp okozta sérüléseik miatt. Ráadásul a balesetek 80 százaléka úgy következett be, hogy a gyerek felügyelet alatt volt. A Poronty tanácsa: ne vegyél bébikompot, még az ellenségednek se. Egyébként járni sem tanul meg benne a gyerek.

A Parenting magazinnak nyilatkozó gyermekorvos szerint előfordul, hogy az asztalon hagyott autósülésből kimásznak a babák és lezuhannak, súlyos fejsérüléseket szerezve. Így azt tanácsolják, még beszíjazva se hagyjuk pulton, széken, asztalon autósülésben a babát.

A babahalálok vezető oka a fulladás, a tragédiák többsége pedig az ágyban következik be. Az együttalvás kockázatát vitatják, tény azonban, hogy fulladt már meg újszülött attól, hogy a szülei agyonnyomták, vagy egyszerűen a puha paplanba, párnába nyomódott az arca. A szülői ágy mellé helyezett mózeskosár vagy kiságy, és a baba takaró helyett hálózsákban altatása biztonságos megoldást kínál. Azt talán mondanunk sem kell, hogy az újszülöttnek nem kell párna, legbiztonságosabb pedig hanyattfekve altatni (bár sok baba utálja ezt a pozíciót).

Fulladást okozhatnak az ötforintosnyi falatkák is: a hot dog, mazsola, szőlőszem és popcorn is veszélyes eledel a piciknek. A virslit először hosszában vágjuk ketté, úgy aprítsuk tovább, a szőlőszemeket  pedig negyedeljük. Nagyon veszélyesek a felnőtteknek kikészített nassok is, a sós mogyoró és a kemény cukorkák. Ha már nem rémlik a vezetői tanfolyamon tanult elsősegélylecke, érdemes beiratkozni most egy tanfolyamra. A Poronty a Léghajó Programot ajánlja.

Viccesen hangzik, de valóban veszélyes a totyogókra az elöl hagyott, vízzel teli felmosóvödör, mivel ha belefejelnek és nem borul fel, segítség nélkül nem tudnak kimászni belőle. Sajnos Magyarországon évente több gyerek is életét veszti, miután a rosszul befedett emésztőgödörbe zuhant. Előzzük meg az ilyen baleseteket. A felnyitott fedelű vécécsésze is veszélyes.

Ha fürdetjük vagy úszni visszük a gyereket, egy pillanatra se veszítsük szem elől. A fürdőkádba helyezhető ülőkék sem nyújtanak teljes biztonságot, mivel felborulhat velük a gyerek. Az úszómedence-tulajdonosokat egyes országokban rendeletekkel kötelezik a medence bekerítésére, és nem véletlenül. A használaton kívüli medencékből mindig öntsük ki a vizet, a gyerekeket pedig soha ne hagyjuk felügyelet nélkül olyan helyen, ahol víz van a közelben.

Égési sérüléseket nemcsak tűz okozhat. A 60 fokos forró víz három másodperc alatt képes harmadfokú égési sérülést okozni a gyerekeknek. A babák annyi idő alatt is képesek magukra engedni a forró vizet, amíg mi a másik szobában hagyott pizsamáért megyünk. Állítsuk a vízmelegítőt 40, legfeljebb 45 fokra - ezzel a melegvízszámlán is spórolunk. Sok gyerek úgy forrázza le magát, hogy az asztalon hagyott teát vagy levest rántja magára abroszostól, de az is előfordul, hogy anyuka próbálta meg egyszerre kezében tartani a gyereket és a reggeli kávét, sikertelenül.

Bár Magyarországon még nem nagyon terjedtek el a lakásokba szerelt füstriasztók, egy ilyen tízezer forintos készülék életet menthet. A fűtési szezonban sokan szenvednek szénmonoxidmérgezést a rosszul beállított kazánok miatt, a füstriasztóval pedig a lakástüzek is megelőzhetők. A szakemberek azt javasolják, havonta egyszer ellenőrizzük a riasztó működését, a tíz évnél régebbi készüléket pedig cseréljük ki.
Oszd meg másokkal is!
Mustra