SZÜLŐSÉG

Rémségek kicsiny otthonai

2007. november 19., hétfő 16:18

Az amerikai Parenting magazin összegyűjtötte a gyerekekre otthon leselkedő leggyakoribb veszélyeket. Amerikában évente kétezer gyerek veszti életét otthoni balesetben, pedig az esések, a fulladás és az égések okozta sérüléseket néhány egyszerű elővigyázatossági intézkedéssel megelőzhetjük. A legveszélyeztetettebbek az egy év alatti gyerekek.A lépcsővel rendelkező lakások tulajdonosai gyakran elkövetik azt a hibát, hogy csak a lépcső tetejére raknak gyerekvédő rácsot. A babák azonban felmásznak a földszintről, majd lazán fejreesnek. Ezért célszerű a lépcső alját is ráccsal lezárni.


A bébikompok hátrányairól már korábban is írtunk a Porontyon, de itt is megjegyezzük, hogy ez a leggyilkosabb játék, amit az emberiség feltalált. Amerikában 2004-ben közel négyezer négy év alatti gyermeket kellett sürgősségi orvosi ellátásban részesíteni bébikomp okozta sérüléseik miatt. Ráadásul a balesetek 80 százaléka úgy következett be, hogy a gyerek felügyelet alatt volt. A Poronty tanácsa: ne vegyél bébikompot, még az ellenségednek se. Egyébként járni sem tanul meg benne a gyerek.

A Parenting magazinnak nyilatkozó gyermekorvos szerint előfordul, hogy az asztalon hagyott autósülésből kimásznak a babák és lezuhannak, súlyos fejsérüléseket szerezve. Így azt tanácsolják, még beszíjazva se hagyjuk pulton, széken, asztalon autósülésben a babát.

A babahalálok vezető oka a fulladás, a tragédiák többsége pedig az ágyban következik be. Az együttalvás kockázatát vitatják, tény azonban, hogy fulladt már meg újszülött attól, hogy a szülei agyonnyomták, vagy egyszerűen a puha paplanba, párnába nyomódott az arca. A szülői ágy mellé helyezett mózeskosár vagy kiságy, és a baba takaró helyett hálózsákban altatása biztonságos megoldást kínál. Azt talán mondanunk sem kell, hogy az újszülöttnek nem kell párna, legbiztonságosabb pedig hanyattfekve altatni (bár sok baba utálja ezt a pozíciót).

Fulladást okozhatnak az ötforintosnyi falatkák is: a hot dog, mazsola, szőlőszem és popcorn is veszélyes eledel a piciknek. A virslit először hosszában vágjuk ketté, úgy aprítsuk tovább, a szőlőszemeket  pedig negyedeljük. Nagyon veszélyesek a felnőtteknek kikészített nassok is, a sós mogyoró és a kemény cukorkák. Ha már nem rémlik a vezetői tanfolyamon tanult elsősegélylecke, érdemes beiratkozni most egy tanfolyamra. A Poronty a Léghajó Programot ajánlja.

Viccesen hangzik, de valóban veszélyes a totyogókra az elöl hagyott, vízzel teli felmosóvödör, mivel ha belefejelnek és nem borul fel, segítség nélkül nem tudnak kimászni belőle. Sajnos Magyarországon évente több gyerek is életét veszti, miután a rosszul befedett emésztőgödörbe zuhant. Előzzük meg az ilyen baleseteket. A felnyitott fedelű vécécsésze is veszélyes.

Ha fürdetjük vagy úszni visszük a gyereket, egy pillanatra se veszítsük szem elől. A fürdőkádba helyezhető ülőkék sem nyújtanak teljes biztonságot, mivel felborulhat velük a gyerek. Az úszómedence-tulajdonosokat egyes országokban rendeletekkel kötelezik a medence bekerítésére, és nem véletlenül. A használaton kívüli medencékből mindig öntsük ki a vizet, a gyerekeket pedig soha ne hagyjuk felügyelet nélkül olyan helyen, ahol víz van a közelben.

Égési sérüléseket nemcsak tűz okozhat. A 60 fokos forró víz három másodperc alatt képes harmadfokú égési sérülést okozni a gyerekeknek. A babák annyi idő alatt is képesek magukra engedni a forró vizet, amíg mi a másik szobában hagyott pizsamáért megyünk. Állítsuk a vízmelegítőt 40, legfeljebb 45 fokra - ezzel a melegvízszámlán is spórolunk. Sok gyerek úgy forrázza le magát, hogy az asztalon hagyott teát vagy levest rántja magára abroszostól, de az is előfordul, hogy anyuka próbálta meg egyszerre kezében tartani a gyereket és a reggeli kávét, sikertelenül.

Bár Magyarországon még nem nagyon terjedtek el a lakásokba szerelt füstriasztók, egy ilyen tízezer forintos készülék életet menthet. A fűtési szezonban sokan szenvednek szénmonoxidmérgezést a rosszul beállított kazánok miatt, a füstriasztóval pedig a lakástüzek is megelőzhetők. A szakemberek azt javasolják, havonta egyszer ellenőrizzük a riasztó működését, a tíz évnél régebbi készüléket pedig cseréljük ki.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.20 11:58:38Mamszi

  Amúgy terítő nálunk sincs, a függönyöket, amik leérnek a parkettáig, nézegeti, simogatja, mint egy "divattervező", aki anyagot vizsgál, szóval nem féltem Tőle még.

  A konyhában viszont a bejáratnál, mivel félig belenyílik a nagyszobába, rácsot szereltünk fel kinyitható kisajtóval és ehhez hasonló van a kisszoba-nagyszoba között is, hogyha pl. takarítok, ne jöjjön ki és maszatolja össze a felmosott de még fel nem száradt parkettát, járólapot. Máskor nem szoktam zárni.

  De még nem jár önállóan, úgyhogy ez gondolom, változni fog. :o)

 • 2007.11.20 12:55:44Nilüfer

  Jidele, jó ,hogy a kompot írtad..mert tudom, hogy veszélyes, de a minap láttam egy csilli-villit, ezer izével, ami Samunak nagyon bejönne,számomra nagy kísértés, de most újra csak nem és nem:)/Olyan hülye vagyok, a saját gyerekeimnél eszembe sem jutott/

  Majd találok valami nem veszélyes szerelgetni valót..ámbár lehet hogy egy dob kéne a gyereknek, mert mindent összekalapál mindennel:))) Minél jobban szól, annál jobb:D

 • 2007.11.20 12:59:45Hicudzsi

  Nilüfer!

  Érdemes szétnézni szerintem nem műanyag izé-bizék terén, hanem faalapú játékok között.

  Vannak nagyon édes kalapálós játékok, az enyimek imádták :)

 • 2007.11.20 13:06:46Nilüfer

  Köszi, Hicidzsi, már ki is van találva..többé-kevésbé:)Nem írom, mert a zanyja is olvassa:DDDD

 • 2007.11.20 14:09:55sme

  Nálunk ez most teljesen aktuális, ugyanis megkezdődött a mászóprogram és a mindent lepakolok amit csak elérek dolog.  Egyenlőre csak vakdugó van a konnektorban, szétszedtük a d.asztalt, most szereztünk be egy szőnyeget, mert mindig felhúzza magát és beveri a buksiját.  A légzésfigyelőnk nekünk is van, de én már csak éjszakára kapcsolom be, mert napközben már nem alszik annyit a szentem.

  Viszont nekem a kezdetektől fogva hason alszik, mert hasfájós volt és egyszer hasra fektettem, mert a doktornőm mondta, hogy azért az sem árt neki sőt, és aztán hamar rájött, hogy ez neki jó.

  Persze sokáig paráztam, és figyeltem a kis ledet, hogy pittyeg-e.

  DE egyet értek azokkal akik azt írták, hogy mihelyt elkezdenek forgolódni teljesen mindegy hogy hogyan akarod altatni, ő úgyis elfordul.

  DE volt olyan is, amikor az éjszaka közepén arra riadtam fel, hogy sípol a risztó mint a franc, egyből kipattantak a szemeim, felkaptam őt szegénykám kómásan rám nézett, hogy na most mi van??? Csak annyi volt, hogy elmászott a kiságy egyik sarkába, oda befészkelte magát és nem érzékelte a l.figyelő. Szóval ilyen is van, de szerintem azért jó találmány és érdemes használni.

  Nilüfer az én fiamnak is az a szórakozás, hogy összeszedi a játékait és a szomszédok nagy örömére ütögeti a parkettához, hogy hűűű de jó hangja van:-)

 • 2007.11.20 14:12:35sme

  jaaa és azt elfelejtettem,hogy újabban úgy altatja magát a gyerek, hogy a takarójába belefúrja a kis orrát és simizi. Édes, én meg nem győzőm lerángatni a fejéről miután elaludt.

 • 2007.11.20 19:42:57Magdus_

  Hű, már megint nagyon sok hsz van, úgyhogy csak bele-bele olvasgattam,melyekhez csak annyit fűznék hozzá:

  - Már a baba-mama szobában is úgy fektettük a gyerkőcöket, hogy egy kis türcsit (itthon kissebb párnát) helyeztünk a baba fél háta alá, így nem oldalt, de hagyatt sem feküdt. Úgy is vettem észre, hogy így a legkényelmesebb neki (és én sem paráztam, hogy "megfullad"). Később, mikor már tudta a fejét tartani, akkor jött a hasonfekvés (jót tett a pocifájásának) amit azóta is imád (most lesz egy éves és kedvenc elalvási póza a hasonfekvés és az egyik vagy másik láb felhúzása)

  - Bébikomp: én is sok rémhírt hallottam, de amit mi vettünk merőben más a többinél: Ehhez mondjuk az is hozzá tartozik, hogy már tudott állni mikor megvettük, így nem teljes súllyal nehezedett rá, csak segítette a "száguldásban" és ha elfáradt akkor csak lecsüccsent a székébe (20 percnél tovább sosem hagytam benne).

  3 fokozatba állítható, majd ha kinőtte, akkor jöhet a rugós funkció és ha már elkezdett menni, akkor csak betolom a széket és "keret"ként űködik. Mindegyik funkciót használtuk, most tartunk "keretes"nél és semmi, de semmi baja nem lett!

  Egy "baja" van: drága (de nekünk megérte, mert sokat játszott vele és a mai napig imádja):

  brendon.hu/ProductSearch/viewer.aspx?mainmenu=jatek&submenu=gyermekjatek&category=bebikomp&empty=1&productid=171199&pageno=1&whid=25

  - veszélyforrások: a dmben lehet kapni olyan konnektordugó amit nem kell folyton kiszedegetni (előzőleg olyat vettem és írtó macerás volt)ha használni szeretném, hanem 90fokban kell betenni a dugattyút,úgy elfordítani, majd bedugni a konnektorba,ha pedig már nem használom, akkor csak kihúzom a dugót és a likak máris bezáródnak -ennél jobban nem tudom leírni, nézd meg: márka: babylove). Üveg: leszereltük a tévés állvány üvegajtóját, mert az nekem is parám, hogyha elesik beleesik és összekaszabolja magát.

  A sütőre és egyéb veszélyes holmikat rejtő szekrényre pedig gyerekzárat tettünk (márka: safety1- bébiboltokban lehet kapni). A sarokvédőket (az mondjuk nem ez a márka)pedig utólagosan odaragasztottam, mert a hozzá adott ragicsíkot pik-pak lekapta :).

  No ennyi, most megyek altatni :)))

 • 2007.11.20 20:58:05Békanőci

  Zozókámnak nem nőtt össze egy izom a hasfalán,így orvosi javaslatra apközben hason kellett altassuk mikor hazahoztuk.Amúgy nem nagyon pártolhatják a hasonalvást a dokik,mert hozzáfűzték,hogy csak nappal,ha rá tudunk gyakran nézni,hogy endben van-e.Kiscsaj sem pártolta a dolgot,mert hét hetesen megfordult,azóta el kellett teljen fél év,hogy még egyszer(mondom egyszer!)hason aludjon.maradt a hátonalvás,a kis feje lapos és kopasz is lett,pedig vékony párnát(inkább szivacsot)is tettünk alája,amíg nem kezdett visszafordulni.Amúgy a pocakja rendbejött.

  Ma tapasztalt itthoni rémség:Asztalon terítő,rajta a fel-le hintázó pihenőszék,benne baba.Úgy rugóztatta magát,hogy a szék a terítővel elvándorolt,majdnem az asztal széléig.Soha többet nem teszem fel!!!

  Bele sem merek gondolni... :(((

 • 2007.11.20 20:58:43Békanőci

  apközben=napközben

 • 2007.11.20 22:06:11Katalma

  Nna, az az igazi, szex közben, épp, mikor kezdene jóóó lenni, megszólal a légzésfigyelő. Próbáltátok már? :-/  Pici lányunk amúgy jobb oldalán alvós volt. Dokinéni mondta, támasszuk meg másik oldalról, mert nem jó, hogy féloldalas, ebből nagyobb gond lehet. 2-3 hetes koráig ez működött is, de olyan mozgékony a lelkem, hogy álmában is bármilyen más pozícióba képes átkerülni, és a támaszték mit sem ér. Ugyanezért nem működne nálunk a féltégla sem. Tud a csajszi 360 fokot forogni álmában.

 • 2007.11.20 22:23:17Katalma

  Ja, és légzésfigyelő: ha alszik a baba és megy a mosógép, akkor semmit sem ér. Ha kevésbé érzékenyre állítom (ne zavarja a mosógép), akkor meg ha a sarokba kúszik pl., tévesen riaszt :)

 • 2007.11.20 22:29:29Moira

  Katalma: Nálunk szex közben a gyerek sír fel. Néha örülnék, ha tudna várni pár percet az ébredéssel :-) Bár volt, hogy mi ébresztettük szegényt :-(

  Ja és a mi lányunk is elforog oldalra. Hason nem szeret lenni, próbálkozik, de még dagi ahoz, hogy megforduljon, így előbb-utóbb kiakad a drága. A feje nem lett lapos( szerintem) a hátonalvástól, csak lett egy kopasz foltja. Vicces, mert egyébként nagy haja van.

  A párom mostanság csak kopirnyónak hívja, mert hátul szinte világít a foltja.

 • 2007.11.20 23:41:47Csöre

  GOMBELEM! Soha ne kerüljön gyerek(száj- és kéz) közelébe. Nagyon jó kis szájbakaphatós formája és mérete van...

 • 2007.11.21 17:19:53cecameca74

  Egyeztetnünk kéne nehogy kettő olyanfoma legyen az onokának.

 • 2007.11.22 13:29:59evernever

  Légzésfigyelőt használók mit csinálnátok, ha 1x élesben megszólalna? Csecsemő életmentő tanfolyamot is elvégeztétek már?

 • 2007.11.22 16:03:35napos oldal

  légzésfigyelő: tanfolyamon nem voltunk, videokazettát néztük meg többször.  leszűrtem itt pár tanulságot, mégha a gyomrom görcsben áll is...  a férjem mondogatja, hogy ilyen meg olyan biztonsági üveg lesz az ajtóban, az biztos, hogy akkor sem fogom hagyni, csak derék fölött.  ja, és emeleteságy se lesz vagy galéria, pedig akartam, de nem ér annyit.  nilüfer, megpróbálom ezt a "veszélyes" szót!  nekem nagyon bejött, hogy vizes rekeszekkel, ill. üvegekkel (6-os csomagolású ásványvíz, na) torlaszolom el az adott ajtót, ahol főzök, takarítok vagy valami. lakásban rámászást, felmászást nem engedek. nagy mák, hogy jól elvan a járókában sokszor, kiskorában nem szerette, de mostanában olvasgat benne, babázik, akármi, addig lehet vasalni, pakolni, mosakodni. (jó nagy járóka)  a kajálást vettem még nagyon az eszembe, hogy csak ülve...  spockban van sokminden a veszélyekről, félig olvastam még csak.

 • 2007.11.22 16:04:57napos oldal

  szerintem légzésfigyelőt senki nem használ anélkül, hogy tudná, mit tegyen riasztás esetén, legalábbis én ekkora sületlenséget nem tudok elképzelni.

 • 2007.11.22 18:46:36druantia

  Napos oldal, a "veszélyes" működik, nálunk is bevált. Ha csak azt mondom, hogy nem-nem-nem, akkor a gyerek néha (nagyon ritkán, ha tényleg kópés kedvében van), simán csinálja a dolgot tovább és vigyorogva lesi a reakciómat. Viszont ha valamire azt mondom, hogy "veszélyes", akkor rögtön kihátrál a helyzetből.  Én még jó erősen gesztikulálva el is játszom, hogy milyen pl. az erős paprika, vagy a forró sütő. Annyira aranyos a gyerek, amikor pl. meglátja a kólásüveget és megfogja a hasát, hogy "baba hasa jajajaj", merthogy a kedves édesanyja beadta neki, hogy a babáknak nem szabad kólát inniuk, mert megfájdul a hasuk tőle :).

 • 2007.11.22 19:16:36Guruljka

  A "veszélyes" nálunk is működik, és az én Petim gyakran van kópés kedvében. A Nagy szuper szabálytartó. Nos nem tőlem örökölte..:)

 • 2007.11.22 19:20:53napos oldal

  nahát :)

 • 2007.11.22 19:26:12napos oldal

  mialatt elmélyülten olvasom itt a waldorf cikket, megnyugodva hallom közben a papírlapozgatást, hozzá, hogy "bácsi", "másik bácsi", "az is bácsi", mígnem ide is hozott nekem egy bácsit. ami nem egy újságban volt, ahogy hittem, hanem egy kétszázason. az ezresek már gyűrötten hevertek szanaszét. ellopta a pénztárcám, túl közel volt az asztal széléhez...

  szerencsére összeszedni is nagyon lelkesen segített.

 • 2007.11.22 19:26:40druantia

  Én ismerek olyan házaspárt, akik használnak légzésfigyelőt, ráadásul koraszülött babához, de amikor (tévesen) jelzett a figyelő, akkor csak rohangáltak ordítva körbe-körbe a lakásban :(.

 • 2007.11.22 19:27:10napos oldal

  druantia, nagy kópé vagy :))

 • 2007.11.22 19:27:20druantia

  Napos oldal :)))). Édes egy gyerek lehet :)!

 • 2007.11.22 19:29:28napos oldal

  druantia, arról van tudomásod, hogy előzőleg mire gondoltak, mi lesz ilyen esetben, ill. utólag hogyan magyarázták a helyzetet? eszem megáll, nem tudom ezt összerakni...

 • 2007.11.22 19:30:12Guruljka

  napos oldal:) Ez nálunk úgy játszódna le, hogy apa, apa, apa! Nálunk az égvilágon minden bácsi apa. Hát ez néha ciki:)))

 • 2007.11.22 19:32:03napos oldal

  :DDDD

 • 2007.11.22 19:39:09Guruljka

  Az egyik ismerősünk mondta nekem, hogy ő azért nem vesz légzésfigyelőt, mert ő úgyis leblokkolna ha beriasztana...

  Egyébként meg nálunk egyszer beriasztott. És mikor felvettük (értsd kikaptuk az ágyból) és megpiszkáltuk akkor egy hatlamasat sóhajtott és rendesen lélegzett tovább. Nem tudom mi lett volna, ha nincs légzésfigyelő. Hogy akkor is sóhajtott volna egyet vagy nem. De nekem utólag is megérte a bérleti díjat.

  Egyébként volt olyan eset is mindkettőnél, hogy nem riasztott csak jelzett. Pittyegett és akkor a pittyegés meg a villogás hatására jött a sóhaj.

  Ha nagyobb baj lett volna, akkor is tudtam volna mit tegyek, de szerencsére arra nem volt szükség. De nem feltétlenül hülyeség még akkor sem ha valaki nem tud befúvásos lélegeztetést adni.

 • 2007.11.22 19:41:45Guruljka

  Egyébként a légzésfigyelő megvédi a gyereket az aggódó nagyszülőktöl is:D Mindenki azt leste, hogy lélegzik-e a gyerek mikor mélyen aludt:))) Így mondhattuk nekik, hogy ne piszkáljhátok lélegzik, jelzi a kütyü:DDD

 • 2007.11.22 19:51:12druantia

  Én nem vettem légzésfigyelőt, meg hát hiába is vettem volna, a bébi az első naptól mellettem aludt. Én bizony figyelgettem sokat, hogy lélegzik-e. Egyszer jól be is tojtam, mert valami nagy baromságot álmodtam, valami olyasmit, hogy megevett egy flakon hajbalzsamot és leállt tőle a légzése. Zihálva ébredtem, a gyerek kiterülve feküdt mellettem. Nem láttam, hogy emelkedne a takaró. Odahajoltam, semmit nem hallottam. Ráfújtam az arcára. Semmi. Felemeltem a kezét. Simán visszazuttyant. Na, akkor elkezdtem pánikolni. Bökdöstem, magyaráztam neki félig már sírva, végül arra kezdett el nyöszörögni, amikor már a lábát húzgáltam :). De nem kívánom azt az érzést senkinek. Elég rossz volt, hogy még félálomban teljesen összekeveredett a valóság, meg az a hülyeség, amit álmodtam.

 • 2007.11.22 20:05:08másutt

  sziasztok :)

  En sem vettem legzesfigyelot (a lanyom 6 hetes).

  Ami azert volt nagy lazadas, mert egy kozeli csaladtag kisbaba meghalt almaban. A rokonok allandoan felig sirva kerdik, hogy miert nem vettunk..

  En a kovetkezot erzem: keptelen vagyok arra az eshetosegre, hogy almaban abbahagyja a lelegzest (meghal) a babam szamitani. Nem akaraok ezert ezreket kiadni, hogy 'mi lesz, ha....' Anelkul nem parazom. Lehet, hogy csodabogar vagyok, de en a fent leirt csaladi tragedia tukreben.. nem tudok erre gondolni. Fel sem merult bennem, hogy ez elofodulhat.

  Nem akarok egy kutyut latni a gyerekem mellett, ami arra az eshetosegre van, ha almaban meghal... nem akarom bekapcsolni, nem akarom latni minden nap. Nem es nem. Ez nem fordulhat elo. Nem.  (Szerintem meg egyebkent veri belenk a kommersz media, hogy ha nem veszunk ilyet, felelotlenek vagyunk... es ezt en nem hiszem el)

 • 2007.11.22 20:38:06eszter

  szia másutt! hogy vagytok? hogy van a picibabátok? mi lett a neve?  az igaz, hogy a hithű optimistának olyan a légzésfigyelő, mintha kicsomagolva hagynánk az asztalon az intubáló és tracheotomiás szettet. :)

  Valakit megnyugtat, valakit iszonyatosan nem, hanem az nyugtatja meg, ha nincs. mint az otthonszülés :)

 • 2007.11.22 20:42:31Moira

  druantia: ilyen nálam is volt. Bementem megnézni alszik-e? Nem emelkedik a melkasa, nem hallom, hogy szuszog, hozzáértem, semmi reakció, kicsit megráztam a vállát, semmi. Na akkor már az infarktus szélén álltam. Aztán ráztam még egy kicsit, mire nagy kegyesen hajlandó volt megmozdulni, de egy pillanat múlva ugyanúgy durmolt tovább.

  Az az igazság, hogy az apja is ilyen mélyen alszik, egyszer már a hasán ugráltam és úgy ráztam, hogy keljen már fel, szól az ébresztő a telefonon. Rámnéz: az nem az enyém. Miért-mondom- nem te mész dolgozni? Ja, de. :-)))

 • 2007.11.22 20:48:15Pandi

  Szia Másutt, minden rendben nálatok?  Dehogy felelőtlen, aki nem használja. Ahogy Eszter is írta, nem az optimisták szerkentyűje. Én csak úgy alszom nyugodtan(?), hogy tudom, hogy van, egy baráti házaspárnak meg például volt (kapták), de sosem használták. Kinek a pap, kinek a kütyüje.:)

 • 2007.11.22 20:59:05zolnaid

  Nekem pl. első gyereknél nem volt, másodiknál volt. De mindkétszer az nyugtatott meg, ami volt/nem volt. Igaz, elsővel együtt aludtunk, és napközben is egy szobában voltunk általában, a másodiknál meg sokszor aludt egyedül, zárt ajtó mögött, míg én a naggyal próbáltam csöndben játszani. De most van egy alig használt légzésfigyelőnk, majd körbejárhatja a családot, amíg nem lesz harmadik.

 • 2007.11.22 21:08:44Moira

  Mi is kaptunk, de általában elfelejtettem be- illetve kikapcsolni, úgyhogy végül kiszedtük az ágyból.

  Szia másutt, remélem minden oké veletek!És áruld el légyszi, hogy mi lett a kisasszony neve.

 • 2007.11.22 22:36:08napos oldal

  hát ez fura, olyan, mintha vkit a biztonsági öv a halálra emlékeztetne, tudom, hogy mások a valószínűségek, de most nem agyalok közelebbi példán.  azért ez necces, hogy ki mit nevez felelőtlenségnek/optimizmusnak, huhúúú, nem mondok példákat :)))  ha egy ilyen kis szarral elkerülhetek vmi bajt, mér ne? ráadásul (ez milyen jóóóó szó ide) én hívő keresztény vagyok, szóval _bizonyos_ kontextusban okom van az extrém optimizmusra, de ilyesmikről nekem se az optimizmus, se a pesszimizmus nem jut eszembe. 25 rugóért belefért a riasztó, 2 milláért nem fért volna. napi pár perc megszokható kellemetlenség árán belefér, pár óra árán nem. nehéz definiálni, de a pesszimizmus/optimizmus tengely mentén én nem definiálnám ezeket a cuccokat (oltás, köldökzs. vér, fi relé, stb.)

 • 2007.11.23 09:59:48másutt

  napos oldal: a bioztonsagi ov nem emlekeztet a halalra, de nem is halt meg testverem, az okbol, hogy nem viselte.  azert tettem hozza, hogy kozeli hozzatartozom halt meg alig 2 honaposan almaban, a kisgyerekagyaban.

  a tema hazavag, es esetleg olyan dolgok jutnak eszembe rola, ami masoknak nem...

  nekem sajnos valami lelki kenyszeruseg elkerulnom az ejszakai gyermekagyi halal temat... en igy dolgozom fel a tragediat, ami a csaladomban tortent...

  Amikor a csaladtagok megkerdezik, hogy van-e ilyenunk, olyan retteges es fajdalom vana a hangjukban, ami esetleg mas csaladokban nincs...  (egyebkent en is nezem neha, hogy lelegzik-e a kisbaba, asszem ez valami univerzalis mama-papa dolog, mindenutt hallottam.)

 • 2007.11.23 10:27:59begyszli

  Nálunk a középsőnek volt légzésfigyelője, mert koraszülött volt (1540 gramm, 37 cm). Már a kórházban jelen voltam egy olyan eseménynél, amit senkinek nem kívánok. Koraszülött intenzív, kevés nővér...este fél 10-kor jött a szobába egy nővér, hogy Sz. Gabesz anyukáját keresi. Engem már ekkor kivert a víz. Persze közölte, hogy ne izguljak, nincs semmi baj, csak kevesen vannak, és mivel Gabesznak napközben kivették a lélegeztető csövet, figyelni kellene egy darabig a légzését, mert elképzelhető, hogy vissza kell tenni, ha nagyon elfárad. Mentem. Ültem az inkubátor mellett és meredten néztem a gyerekemet. Egy darabig nem volt semmi baj, aztán láttam, hogy nem mozog a mellkasa. Megbirizgáltam a talpát, lélegzett tovább. Így ment ez egy darabig, csak egyre sűrűbben és egyre intenzívebben kellett stimulálni, hogy levegőt vegyen, míg egyszer csak bármit csináltam, nem tért magához. Alulról, a talpaitól kezdve elkezdett felfelé fehéredni, majd ezután váltott kékre...Közben már oda ért a főorvos és rakta vissza a lélegeztető cuccot, de nagyon horror volt a dolog.

  Szóval én elég felkészültnek éreztem magam ahhoz, hogy tudjam kezelni itthon a légzéskimaradást. Ami szerencsére később soha nem fordult elő.

 • 2007.11.23 10:43:39napos oldal

  másutt, ne haragudj.

 • 2007.11.23 11:10:28másutt

  dehogy haragszom! :D

  a tanulsag, hogy mindig van egy olyan szog, amirol esetleg nem tudunk.  egyebkent szreintem, a legtanulsagosabb az a cikk (ami azutan jelent meg, hogy elhataroztam, nem kell legzesfigyelo) hogy az ejszakai varatlan gyermekhalal aldozatainak nagy resze dohanyzo otthonokban van.

  ez egy rettenetes tragedia, barhol is tortenik.. de most mar kezdik megfelyteni azokat az osszetevoket, amik hozzajarulnak.

  (itt nalunk Angliaban a kovetkezoket listazzak: dohanyzas, tulfutes -izzadt baba- hason fektetes, koraszulottseg)

  Remeljuk egyre kevesebb lesz.

 • 2007.11.23 11:21:08Alvomacko

  Nekünk sosem volt. Én is abba a táborba tartozom, akit ingább felizgatna egy ilyen kütyü jelenléte, mint hiánya. Mert nem tudnék hinni benne. Mert attól paráznék, hogy mi van, ha lemerült, elromlott... Mert azt mégsem tudja jelezni, hogy hahó lemerültem vagy hahó, elromlottam. És biztos aggódnék azon is, hogy jó helyen van-e az érzékelő.

  No, meg azon, hogy mi van, ha megszólal és én egyedül vagyok otthon... Mert még ketten csak hagyján... Általában észhez szoktam térni, amikor látom, hogy a másik bepánikol... És mi van, ha épp két gyerekkel vagyok egyedül otthon?

  Persze, én is benéztem a gyerekekre, amikor aludtak és én is paráztam, amikor nem láttam emelkedni a mellkasukat, de valahogy mégsem paráztam túl a dolgokat. Pedig nekem a kicsi nem is akart hason aludni, miután kihoztuk a kórházból.

  Őt mindig oldalt altattam, mert féltem, hogy bukik és belefullad.

  De ha valaki hisz a kütyüben, akkor legyen neki feltétlenül.

 • 2007.11.23 22:47:55másutt

  Alvomacko, nalatok hason ajanljak az altatast?

  Nalunk SZIGORUAN haton, csakis, oldalt forditott fejjel.

  A gyerekem mar 4 napos koraban kuszni probalt (vergodve) amint hasra forditottam... csak tornanank hasznaljuk a hasraforditast.

 • 2007.11.24 07:02:52mamafáni

  Az én gyerekem kizárólagos hasonalvó. Már egy hetes kora óta!!!!Csak sírt, sírt, mígnem egyszer hasra fektettük, és azóta szent a béke. mindenki szívbajt kapott, aki látta. Az orvos, a védőnő, no meg a látogató rokonok, barátok. Sőt, még a babakocsiban is csak hason volt hajlandó feküdni. (ezt legjobban az idős nénikék nézték elhűlve mikor sétáltunk)

  Majdnem 8 hónapos volt, mikor végre a hátán is elaludt a kocsiban. itthon azóta is ason alszik el.

  Én nem tudom, mi az igazság a hason-háton-oldalt alvással, de nekünk így volt jó.

 • 2007.11.24 20:33:46Katalma

  evernever : igen, elvégeztük. Különben mi értelme a légzésfigyelőnek? Sőt, anno nekünk jogsi szerzésekor az elsősegély tanfolyamon is megtanították.

 • 2007.11.24 20:42:10Alvomacko

  másutt: csak most láttam, hogy reagáltál.

  15 évvel ezelőtt az volt a javasolt. Ma nem tudom már, hogy mi a csecsemőaltatási protokoll. A bukás miatt javasolták ezt, de szerintem így meg a poakját nyomta a kis zabagépem, ezért nem volt hajlandó úgy feküdni. De nagyon kis okos volt, mert a kórházban úgy aludt. :-)

 • 2007.11.24 23:29:05Sólyomszem

  Most jutott eszembe a hasonfekvésről. 1970 májusa körül közölt az Élet és Tudomány c. lap egy cikket A hason fekvő csecsemő címmel.

  Arról szólt, hogy milyen előnyei vannak a hason fektetésnek. A cikknél és a címlapon egy kb. féléves csupasz baba támaszkodott a karján és vigyorgott. Sólyomszem bébiként, személyesen :))

  (A nagymamám szerkesztő volt az Élet és Tudománynál és kéznél volt az illusztráció... Azóta sem szerepeltem címlapon :)

 • 2007.11.24 23:40:05Guruljka

  Sólyomszem:)))

 • 2007.11.25 00:08:52eszter

  WOW, Sólyomszem! HA megtalálom,dedikálod? ez tök jó  Én is dicsekszem, bár a tesóm az: szóval őt meg bölcsibe fényképezték le, ahogy a kezében van egy játék, közben a lábaival egy labdát tart meg. Egy könyvben szerepelt, és anyukám is kapott...nemtom mi a címe.

 • 2007.11.25 00:16:55Sólyomszem

  eszter, persze, egyszer még sokat fog érni :)))

  Nekem van belőle valahol egy v. két példány, egyszer majd beszkennelem, kinyomtatom és kirakom a falra :D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta