SZÜLŐSÉG

Iskolás gyerekek lógnak a mellen

2007. november 17., szombat 10:04

Néhány ausztrál nő akár hétéves koráig is szoptatja gyermekét, számol be az InfoRádió egy friss felmérés alapján. A pszichológusok szerint ez túl erős fizikai és érzelmi függőséget alakíthat ki, ezért helytelenítik a háromévesnél idősebb gyerekek szoptatását.

Természeti népeknél gyakori, hogy a gyerekeket akár 6-7 éves korig anyatejjel táplálják, a fejlett országokban pedig előfordul, hogy válás esetén az anya így próbálja magánál tartani gyermekét és akadályozni az apa láthatási jogát, írja az InfoRádió.


A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint hat hónapos korig kizárólagos szoptatás javasolt, és az anyatejes táplálást érdemes kétéves korig vagy azon túl folytatni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.20 17:50:49zolnaid

  Mamszi, mi az ujjszopást favorizáltuk, nem a cumit, de végül is nem ez a lényeg, szóval mindkét gyerek igény szerint szopott. A nagyobbik gyakrabban, és megnyugtatáshoz is igényelte, ő egyáltalán és soha nem szopott se cumit, se ujjat. A kisebb inkább csak kajacélból szopott, meg altatás előtt, nem lehetett szopival vígasztalni, na ő szopta az ujját időnként, nem gyakran, és kábé egy éves korában teljesen abbahagyta. Szóval valószínűleg lehet valami a dologban, (egyébként valahol olvastam is róla, de ha megfeszülök se jut eszembe, viszont ott is a gyakrabban-ritkábban kifejezéseket használták, nem a 100%ot) de, szerintem, ez nem különösebben lényeges.

 • 2007.11.20 17:52:02zolnaid

  Jajj, Okoska :(. Nagyon sajnálom. Hát ilyenkor tényleg tök mindegy, tápszer vagy se.

 • 2007.11.20 19:07:47marcangoló

  Ez a rossz hírek napja. Tori, Okoska, kitartás, és sok erő legyen nektek!

 • 2007.11.20 19:08:17darvasa

  sziasztok, többen írtátok, hogy jó minőségű tápszert kap a babátok. hogy értitek ezt a jóminőség-dolgot? enyém picur 3,5 hónapos, és néhány hete az anyatej mellett napi 1-1 adag tápszeres kiegészítés is szükséges. (alapvetően nem ’tejhiány’ miatt, hanem kora este valamiért türelmetlen a kiscsaj, így a hat körüli szopizás éktelen üvöltésbe torkoll’…) Beba HA tápszerrel indítottunk. mostakkorezjóminőségű?...  Tori, gondolom semmi szükséged egy századik jókívánságra, de: drukkolok nektek.  darvasa

 • 2007.11.20 21:28:10B-

  darvasa: ha úgy érzed, van elég tejed, akkor szerintem ne adj tápszert, se ilyet, se olyat. Ha türelmetlen, nyilván nem jön elég erős sugárban a tej. Ha nem szoptatsz, ez nemhogy nem javul, hanem még romlani is fog. Előfordulhat, hogy most van egy olyan fejlődési kiugrás a picur életében, amikor átmenetileg nem elég az addigi adag, és ilyenkor duplán fontos, hogy ne lakjon jól mással, hanem dolgozzon meg a házikosztért és stimulálja a tejtermelő kisiparosokat - máskülönben azok honnan tudnák, hogy most többet kell termelniük?  Én amikor kb a gyerkőc ugyanennyi idős korában tapasztaltam estefelé ezt a türelmetlenséget, igyekeztem olyan szoptatási pózt keresni, amiben a lehető leginkább segít a gravitáció. Fejésnél is könnyebben jön a tej, ha előredől az ember, ugye.Pl ha fekve szoptatsz, szoptass ülve, vagy próbálj ki más "szájába lógatós" testhelyzeteket :-) Ezt is lehet variálni, nem csak a szexet :-)  Igazából nekem főleg az a bajom, hogy a tápszereket tehéntejből készítik. És ezért nem nagyon van bennük bizodalmom...

 • 2007.11.20 21:47:07B-

  Ez nem tudom, mennyire ide való, de elmesélem azért. Szóval az én anyukám annak idején mérlegezett, füzetet vezetett minden étkezésemről és grafikonon ábrázolta a fejlődésemet. Mindent lejegyzetelt, amit a védőnő mondott, és ez a füzet még ma is megvan. Szinte napra pontosan nyomon lehet követni, milyen agybajos ötletekkel állt elő a gyerekorvos meg a védőnő. Az bánt a legjobban, hogy tudom, hogy anyu a legjobbat akarta megadni nekünk, nagyon átjön a füzetkéből az igyekezet meg a szeretet - de mégis tápszerezés lett a vége.  A klasszikus: éjszaka teáztatás, esti mérlegeléskor keveset mutat a mérleg - hopp, már írja is fel a doktornéni a tápszert. Kérdeztem anyut, hogy sírtam, éhes maradtam? Azt mondta nem, de ő látta a mérlegen, hogy nem ettem eleget. "Kellett a kiegészítés". Illetve mivel "nem volt elég teje", ezért azt javasolta neki az orvos, hogy a délutáni szoptatást hagyja ki, adjon tápszert és így összegyűlik a mellében annyi tej, ami egy szoptatásra talán elég. Mondanom se kell, kb 3 hónapig volt egyáltalán teje (mindezek mellett 3 óránkénti szoptatás volt ugye az előírás, ami a délután kihagyása miatt 6 órás szünetet jelentett, plusz éjszaka szintén nem szoptatott). Én mint csecsemő, nem jeleztem egyszer sem, hogy valami bajom lenne az ellátással - mégis ki kellett feltétlenül egészíteni az anyatejet tápszerrel, teával stb...  A testvéremmel együtt mindketten nagyon durván allergiások vagyunk. (Anyukám ugye a kor követelményei szerint mindent kifőzött, fehérített, fertőtlenített és súrolt). Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ha akkor hagyja a mérleget a francba, nem irogat táblázatot, nem nézi az órát, hanem csak csinálja a szoptatást, ahogy neki és nekünk jól esik, és hagyja, hogy néha találkozzunk baktériumokkal, akkor most talán nem vonultatunk föl annyi 3-4 keresztes allergiát. Lehet persze, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz.  És nem is magam miatt bánt a dolog, mert nekem ez az életem, megszoktam. Hanem az bánt, hogy tudom, hogy anyu annyira akarta jól csinálni. Neki nem volt alkalma a saját anyjától tanulni az ilyesmit, és olyan feltétlen bizalommal követte az orvos meg a védőnő utasításait. És közben meg lehet (bár biztosra nem vehetjük), hogy mindezekkel effektíve ártott nekünk.

  Szóval van ebben valami hátborzongató. Hogy hogyan tehették ezt meg vele. Hogy hogyan veszi bárki a bátorságot, hogy azt higgye, ő jobban tudja, mint a természet, és jobb táplálékot csinál (tehéntejből!!) a csecsemőknek, mint a természet. És aztán ezt a tekintélyének teljes tudatában hirdesse az anyáknak.

 • 2007.11.20 21:55:11wish73

  hát, képtelen voltam végignézni. amikor egy kislány (nagyon helyesen) már azt fontolgatja, mikor házasodik össze az apukájával, esetleg egy ovistársával, akkor sztem ez már igenis perverz és megzavarja mindkét fél pszichoszexualitását-hú, de tudomyányosan hangzik:)

  Tori, Okoska- két okosat mondtak nekem annak idején: amibe nem halsz bele, az megerősít + minden vég valaminek a kezdete.

  közhelyes, de télleg igazak. amit Alvomacko írt, azt én is megéltem. az első sokk után az ember elkezd tervezni, és hirtelen már nem érti, h mi a bánatnak kellett ezzel ennyit várni. persze ,nem tudom, nálatok mi a gond, mi lesz a megoldás, de iylen szempontból nagyon realista vagyok. egyetlen életem van, muszáj úgy élnem, h ne dőljek a kardomba a halálos ágyamon-micsoda képzavar- amiatt, h hagytam elszaladni az éveket, miközben én meg sínylődtem örömök nélkül. és ezt is csak az tudja, aki benne van: egy idegbeteg anyuka, pattanásig feszülő hangukat otthon, egy ... apuka nem teszi teljessé a gyerekek életét.

  de akárhogy is alakul, remélem, jó döntést hoztok!

 • 2007.11.20 22:12:12B-

  wish: szerintem az teljesen természetes dolog, ha egy óvodás esküvőt tervez az ellentétes nemű szülővel.

  Ezzel együtt én biztos nem fogom ilyen sokáig szoptatni a gyerekemet, mert az én életembe ez nem fér már bele. Ahogy nem fér bele a templomba járás vagy tíz szülés vagy mittudomén. De ahhoz, hogy kimondjam, hogy ezzel egy számomra teljesen ismeretlen szülő árt a gyerekének, egy kicsit több információra lenne szükségem, mint amennyit egy direkt sokkolás céljából összeállított kisfilm gondosan megvágott képsorai elém tárnak. (Nem ez az a sorozat, amiben a 600 kilósra hízott embereket meg a borzasztó genetikai rendelleneségekkel született kisgyerekeket szokták mutogatni? Pont a kilencedik hónapban volam, amikor leadták azt a részt, amiben olyan eseteket mutattak be, ahol mindenórás kismamákat öltek meg, hogy elrabolják a gyereküket - hát köszi)

 • 2007.11.20 22:59:36wish73

  B-, épp azt írtam, h nagyon helyes, ha esküvőt tervez a gyerek. épp ezért nem tartom normálisnak, ha egy ekkora gyereket még szoptatnak. mert egyszerűen már annyi plusz infója van a világról, nemiségről, hogy kizárt dolog, h ezeket függetleníteni tudja egy mástól. vajon hol van az a pont, amikor befejezi egy ilyen család? azért ez az anyuka sem hiszem, h komplett. de télleg mind1, hisz ez extrém, nem ad napi munkát a pszichológusoknak.

 • 2007.11.21 07:24:06Mamszi

  B: azért ne determináljuk a tápszert eleve egyenlővé a későbbi allergiára való hajlammal.

  Ez genetikai alapon + környezeti hatások alapján alakúl ki, plusz a stresszes, meggyengült immunrendszer is előhozza.

  Ezzel szokta riogatni azok, azokat, aki szoptatnak, a tápszereseket és nem kéne ezt a buta lavinát elindítani.

 • 2007.11.21 07:39:22zolnaid

  Mamszi: Az allergia alapja valóban genetikai (amúgy, ha két szülő egyáltalán nem allergiás, a gyerek még 10%-os eséllyel az!), és a környezeti hatások nagyban hozzájárulnak, kijön e, mikor (minél később, annál jobb ugye), mennyi mindenre, és mennyire erősen. Viszont, hát a tápszer is környezeti hatás, uígy a kaják korai bevezetése is lehet (sonka a háromhósnak), a lakóhely, és még többezer más dolog. Van ami ebből fontosabb tényező - a csecsemőkori táplálás ilyen - van ami kevésbé befolyásol. És persze van amiről mi döntünk, és van amiről nem. De attól még, kimutatható hogy több az allergiás a pár hónapos koruk előtt tápszert kapók esetén. Szóval, ha lehet, érdemesebb szoptatni ilyen szempontból. (mint ahogy édemes lenne pl. falura költözni, vagy nem használni annyi vegyszert, és lehet folytatni).

 • 2007.11.21 08:24:07Mamszi

  zolnaid: nem értek Veled mindenben egyet, mert az allergia ma már annyi embert érint, hogy nem lehet egy szempontra visszavezetni, nevezetesen, aki már pár hónaposan tápszert kapott, hogy talán nem is számít annyira a többi tényező, eleve nagyobb az esélye.

  Nem hiszek ebben, én a korai hozzáétkeztetést tartom felelőtlennek, ha már két-három hónaposan almán és krumplin, vagy akár csirkehúson és citrusokon él egy baba, na azt tartom allergiára való hajlamosító tényezőnek, mivel akkorra még a gyomor nincs kifejlődve a felnőttebb ételekre.

  A tápszer viszont bababarát étel, úgy van kifejlesztve, ha valakinél gondot vált ki egyik vagy másik tipusa, lehet váltani, vannak hypoallergének, vannak tehéntej alapúak, és nem tehéntej alapúak, stb.

  Nálunk a családban anyatejet nem sokat látott senki , még sem lett allergiás senki. Nekem ezt a támponton és ezt nem igazán tudom figyelmen kívül hagyni.

  Nem bántsuk a tápszert, szerintem jó dolog, én nem csalódtam benne, nekünk bejött minden fajta, amit a doki felírt, nem volt gondunk, amúgy a Milupa tipussal vannak állítólag gondok, de mi Nestlé és Nutrilon tipusokkal éltünk, minden rendben volt.

  Viszont ismerek olyat, aki kapott anyatejet, én nem csak egy-két hónapig és már mindeféle nyavajája van. Nem mondom, hogy ezzel azt támasztom alá, hogy az anyatejesek hajlamosak az allergiára, de akkor cserébe Te se mondjál inkább ilyet, mert ezek miatt lesz pont megint rossz azoknak, akik kénytelen ezt választani és csak adod a lovat azok alá, akik lelkileg tönkretesznek nőket, és lelkiismeretfurdalást okoznak azért, hogy nem szoptatnak, mikor nem is tudnak.

  Amúgy láttam a cantaloupe által ajánlott videot, én speciel nem tudtam végignézni, kirázott Tőle a hideg, nem értem, miért jó egy iskolás gyerekkel fetrengetni és mellel kínálni? :o(

  Most aztán biztos az lesz, hogy én ezt nem éreztem, ne mondjak véleményt és hogy mennyire nem vagyok ősanya-tipus, inkább olyan modern és inkább duguljak el, biztos. De a véleményemet azért elmondtam.

 • 2007.11.21 08:34:59Pandi

  Zolnaid, persze, allergia szempontjából is előnyösebb a anyatej, mint ahogyan a baba megfelelő immunrendszerének kialakulása előtt is a szükséges anyagokat a védekezéshez a onnan nyeri az első hónapokban. A mai tápszerek, amit viszont anyatej hiányában már újszülött kortól adhatnak a mamák olyan eljárással készülnek, amellyel az allergiára hajlamosító anyagokat gyakorlatilag tökéletesen kivonják és csak a babák számára hasznos anyagokat juttatják vissza. Pontosan ezért hívják ezeket hipoallergén (HA) tápszereknek és pont ezért van sajnos olyan kesernyés, sz*r ízük és tehéntrágya szaguk, amit a babák állítólag nem éreznek, de az enyém azért érezte.:)

 • 2007.11.21 08:36:57zolnaid

  Nem, én nem azt mondtam, hogy egyetlen egy tényezőre lehetne visszavezetni, de azt, hogy ez is egy tényező, azt igen. Szerintem se lehet ez a legjelentősebb, megjegyzem kutatásban se olvastam ilyesmit, nem is emlékszem, hogy írtam volna ilyet, magam is jelentősebbnek látom a korai hozzátápit meg a környezeti ártalmakat pl. És attól, hogy ez néhány embert érzékenyen érint, még így van, tehát ha már te felhoztad a témát, kommentáltam, és igazán igyekeztem tényszerűen kommentálni, nem azért, hogy bárkiben lelkiismeretfurdalás ébredjen, hanem azért, hogy aki választhat mivel eteti a babát, tudjon ilyesmiről. És én ezt csak azért, hogy "ne adjam a lovat valakik alá" nem fogom elhallgatni. A tények ugyanis elég makacs dolgok.

  Viszont ugye ezerszer jobb egy allergiával (csak hasraütés) a tápszeres étkezés által 3 %-kal jobban veszélyeztetett baba, mint egy 100%-os éhenhalt baba, ezt én soha sehol nem vitattam.

 • 2007.11.21 08:39:49zolnaid

  Pandi, a HA tápszer amúgy valóban jó lehet allergia megelőzésére, de van, amikor nem elég, arra egy még rosszabb ízű és szétbontottabb változatot lehet alkalmazni.

  Egyébként a fehérjét nem vonják ki belőle, (az okoz a legtöbbször allergiát), hanem kisebb részekre bontják, amik már jóval kevesebb gyereket tudnak allergizálni.

 • 2007.11.21 09:06:10Mamszi

  A fehérjeallergiára azért lehet megoldási alternatíva a SINLAC nevű tápszer, ez szentjánoskenyér+rizs alapú.

  Azt elismerem, hogy akinek van elég teje és mondjuk nem megy vissza dolgozni, nem okoz allergiát a teje a babájánál és nem kell orvosi okokból (műtét) elapasztani, az szoptasson, amíg úgy érzi, ez Neki is jó és a baba is kap elég tejet így.

  Viszont akinek nincs, ne legyen az, hogy erőlteti a környezete lelkiismeretfurdalást és lelki bajokat okozva Neki, hogy ne adja fel meg ilyen butaságok, mert a végére meg fogja utálni az egészet és vagy nem fogja vállalni, hogy mégegy gyereke legyen ezért, vagy lelkibeteg lesz és ez gondot okoz majd a babájával való mélységesebb kapcsolat kialakításában.

  Nálam egyébként ez a negatív nyomás és elnézést a kifejezésért, folyamatos, utcán, itt-ott, kivéve szerencsére a családomban, hiszen ott nem ismert valójában a szoptatás, elég volt elviselni a férjem családjának szűklátókörűségét, baszogatás arra vezetett, hogy kész, elhatároztam, nem érdekel, vállalok mégegy gyereket, ha beindul a tej, beindul, ha nem, egy percet sem foglakozom a témával és jön a tápszer, no lelkiismeretfurdalás, sőt magabiztosan fogom vállalni és leszarom a nyavajgásokat. Ez sem jó hozzáállás, de sajnos a támadást bennem mindig támadást vált ki.

  Semmiképp nem akarom, hogy lenézzenek vagy lesajnáljanak vagy ehhez hasonló és hogyha látják, hogy valaki elszánt és mosolyogva közli a helyzetet, akkor talán visszavonulót fúj a sok okoskodó.

 • 2007.11.21 09:27:35zolnaid

  A Sinlac, az nagyon jó (egyébként tejfehérjealapú is létezik tovább bontva) viszont gondolom, észrevetted, hogy első körben mindenki HA-tápszert kap, és az gyerek, akit ez már allergizál, az kapja a többi gyógytápszert, tehát náluk már a HA tápszer előhozta az allergiát.

  (Akinek a teje okoz allergiát, ott amúgy első körben nem a tápszer a megoldás amúgy, hanem az anya étkezéséből kiiktatni az allergiát okozó anyagot, pl. tehéntejet.)

  Különben, engem nem igazán érdekel, ki hogy eteti a gyerekét, de azt nem tartom jó megoldásnak, hogy sehol ne legyen leírva mi az előnye, vagy sehol ne kapjon valaki információt és segítséget, mert esetleg az bánthat másokat. Így a komplett egészségügyi felvilágosító munka is értelmét vesztené, hát milyen alapon sértegetjük akkor a kövéreket/nem sportolókat/alkoholistákat, vagy írunk a sportrepülésről, amivel eleve kizárjuk az azt megfizetni nem bíró népréteget?.

  Aki a szemedbe személyesen lesajnál, az egy embertípus, kezdeni vele nem nagyon lehet mit, de túlzásnak tartom, hogy a férjed bunkó családja miatt az összes szoptatós anyukának nekimész, akkora társadalmi csoportot alkotunk, annyira heterogénen, hogy én nem érzem úgy pl, hogy személy szerint közösséget kellene vállalnom minden egyes tagjával, pláne felelősséget érezni a tetteiért. A másik, ez nagon személyes vélemény, ne azért válaszd a tápszert, mert a férjed családjának akarod megmutatni és csakazértis úgy csinálni, hogy egy életre megtanulják, téged nem érdemes cseszegteti, mert visszaüt, hanem azért válaszd, mert neked az jó. És ha nem akarsz segítséget kérni vagy informálódni, vagy bármi, azt is magad miatt tedd, szerintem.

 • 2007.11.21 09:44:00Mamszi

  Én hallottam másfajta allergiát is, aminek semmi köze nem volt a tehéntejhez, hogyha szoptatni akart a nő, egyszerűen az alapösszetevőkre volt allergiás, pedig már mindent kiiktattak, ami okozhat allergiát, a nő étkezéséből.

  Na ilyen is van, ez vajon miért nem kap olyan publicitást? Én tudom, mert nem illik bele a szoptatás mindenek felett misztériumba, amit most nyomat a társadalom minden érintett tagja, az állam, az orvosok, a védőnők, stb.

  Sajnos azt el kell ismerni, hogy a támadást nem a tápszeresek kezdték és ezért lassan észheztérve szerintem jogot formálhatnak arra, hogy visszavágjanak.

  Sajnos a társadalom majmol, mint régen, hogy abszolút liberális volt, ha van tejed, adjad, ha nincs, ne is gondolkozz, van más is, ugye a hetvenes évek, és akkor sokan vissza is mentek dolgozni, ezért ez logikus volt, nem úgy, ahogy ma van. Szoptatás erőltetésének pont az alapot, hogy a nők ma már jobban otthon tudnak maradni, mint még harminc éve, hát akkor ugyan miért ne szoptassanak? Mintha ettől mindenkinek egycsapásra egyben meg is oldódna ez a dolog. De jó volt a nőknek a hetvenes években vagy még korábban, mikor nem baszogatták emiatt őket, és ezért nem is sérültek annyit, mint a mai lányok, asszonyok.

  Ezt is a társadalmi változások generálják, meg mint mindenbe, állandóan akarunk valahova igazodni, most USA a példa, hogy ott mennyire megváltozott a vélemény és mivel elég nagy ország, már befolyással van a világszervezetekre, és pont ezért elég nagy pálfordulás, hogy amikor ott érdekes, nem volt annyira nyomatva a szoptatás dolog, a világon sem volt, most meg ez a lobby van felül, mi meg kiskutyaként rohanunk utánuk...és nem csak ebben, de nem akarok politizálni. :o)

  Sajnos nemcsak férjem családja gondolkodott úgy, ahogy, de reprezentánsak voltak, az öreglányoktól és nem olyan öreglányoktól és faszingerektől ki védi meg a szerencsétlen nőt, aki csak néha utazgatni szeretne a BKV-n és fennhangon ordítva, mert most ezt hallották, hogy ez a jó és gondolom, modernnek akarnak látszani, látszik sokszor az erőlködés, kérdezősködnek.

  Ez ellen határozottan fellépek és nagyon rossz szokás, egyre jobban terjed el a nagyátlagnál, hogy kiabálva kérdezgetik a babakocsis vagy kengurus kismamákat az utcán, járművön, mindenhol.

  Ha ez nem lenne, talán én is nyugodtabb lennék.

  És azért szerintem végig kéne nézni mindannyiunk, társadalmi szinten, családjába, hogy ahol megy a szoptatás, ott biztos van egy vagy több családtag, aki esetleg "barátságosabb" és szeret hangosan kérdezősködni vagy bármilyen baráti körben előadni, hogy ez és az a véleménye. És mivel egyenlőre többen vagytok, ezért a kisebbséget, amit amúgy sem tisztel ez a társadalom, mert nem érett meg rá, nem intelligens egyáltalán, jól el lehet így nyomni.

  Na remélem, valamennyire érthető az eszmefuttatásom, nem lehet egyszerű, tudom, nem vagyok egyszerűen megérthető, már hozzászoktam. :o)

  A tápszert meg nem azért fogom választani, mert meg akarok felelni bárkinek, hanem mert meglátom, hogy lesz-e tejem vagy sem. Hallottam, hogy valakinek a második gyereknél indult el, de ott van azért az, hogy a családomban senkinek sem ment, igaz, csak egy gyerek volt, lehet, ha másodikat is vállatak volna, akkor ott már ment volna, és most ez lenne a példa.

  Anyám is egyke.

  Már nem igazán érdekel sem a Leche sem a másik ilyen szert, anno olvasgattam az irományaikat, de itt aztán hallottam hideget-meleget velük kapcsolatban és mikor az ember ott áll egy újszülöttel, nekem annyi melóm volt ezzel, hogy nem igazán volt érkezésem egy ilyen tanácsadóval is még főleg személyesen is kapcsolatbalépni és értekezni.

  Eztán sem fogom őket keresni, az irományaikat elolvastam, van benne olyan is, amit jónak tartok, ha ezeket magyarázzák személyesen, már nem is igazán kellenek ezek a tanácsadások, szerintem.

 • 2007.11.21 09:55:11zolnaid

  Azért nem kap akkora publicitást, mert ez nagyon ritka! Rengeteg baba érzékeny az anyatejből valamire, de általában nem súlyosan, illetve a leggyakoribb allergénekkel kizárható. Különösebben a fenilketonúria se kap publicitást, pedig még szűrnek is rá, kíváncsi lennék ezer anyukából hány tudja, mi az.

  Az lll nem ezeket tanácsokat magyarázza ez személyesen, sokkal speciálisabban tudnak egy anyukával foglalkozni, de erről Hicudzsi tudna beszélni, az ő története direkt érdekes ilyen szempontból.

  Egyébként szerintem mindenkinek van a családjában olyan, aki nagyon előadja a véleméynét legyen szó nyúltenyésztésről vagy szoptatásról, az meg valóban nagyon zavaró, ahogy az intim szférát kezelik Magyarországon, ezzel egyetértünk.

  A 70-es évek, az nem ez a téma és hely, hogy miért volt annyira tápszerbarát a társadalom, de nyilván valami köze csak volt hozzá annak, hogy egyrészt nem volt megteremtve az otthonlét feltétele, csak hat hétig, másrészt a bölcsi tápot tudott ugye adni, nem anyatejet, és ráadásul arra a korra esett az ember legyőzi a természetet abszolút hite, az antibiotikum és tápszer mindenhatóságába vetett hit.

 • 2007.11.21 10:07:53eszter

  cantaloupe, megnéztem a viedót. Nekem az jutott eszembe, amikor láttam, hogy a kislány ugyan úgy néz ki amikor szopik, mint a babám, amikor szoptatom. Most 5 hónapos - de a szoptatók szerintem tudják azt, hogy ez olyan észrevétlen alakul az újszülöttkorból, és igazából semmi furcsa nincs abban, ahogy a másfél évesünk odabújik enni. Gondolom ennek a nőnek is így nem alakultak a gyerekek a szemében...és egyébként az ugyan ennyi idős nagylányom is odabújik így hozzám, pedig csak egy éves koráig szopott.  Szerintem egézségesen kezelve a helyzetet, és nem frusztrálódva akár ettő, akár attól, akkor lelkileg midkét véglet lehet egézsésges. Az sem látom jónak, amit egyébként egy tényleg kedves ismerősöm csinál: abszolút nem okoz neki örömet a szoptatás, sőt, frusztrálja, hogy a gyerek a melléből eszik. Nem tudom mi a mélyebb oka, mégis szoptatta mindhárom gyerekét egy éves koráig, mert kell. A helyében inkább nem tettem volna. Nem vagyok pszihológus, nem is vonhatok le messzemenő konlúziót, de mindhárom gyereke rettenetesen sírós, hisztis baba volt.

 • 2007.11.21 10:17:30Csöre

  Hmm. A szoptatást azért kell "nyomatni" bizonyos fokig, mert a tápszergyártók irtó agresszíven (és sok pénzzel a zsebükben) nyomatják a gyártmányaikat - engem az akasztott ki, hogy 4 hónaposan kaptam a Milupától eg reklámanyagot, mint gondolom Ti is mindannyian, röviden az volt benne, hogy tök jó, hogy eddig szoptattál, de legfőbb ideje, hogy elkezdd vásárolni a termékeinket. 4 HÓNAPOSAN BASSZUS!

  És nekem sem indult simán a szoptatás, így tudom, hogy nem kellett volna hozzá még sok, könnyen feladja az ember. Főleg, ha a nagyi is azt sutyorogja a fülbe, hogy hát nekem sem sikerült... ja, 1975-ben, az Oriza virágkorában nyilván nem. Persze lehet mondani, hogy szerencsém volt, mert végülis összejött a biznisz. A sógornőmnek szegénynek viszont nem (tejmirigyelégtelenség), de meg tudta oldani, hogy 6 hónapos koráig így is csak anyatejet kapott (tejtesókét) és majdnem ciciből (szoptanit).

  Összefoglalva: engem is dühít, amikor idegenek szólnak be (le?) az étkeztetés, öltöztetés stb terén, de az is, amikor vki kiejti a "szoptatás" szót, és más már ezt is személyes sértésnek veszi.

 • 2007.11.21 10:26:42eszter

  kétszer is rosszul írtam: egészséges

 • 2007.11.21 10:34:57Guruljka

  Csöre azért küldi a Milupa a cuccott, mert a kórházban aláírtad a hozzájárulást ehhez és megadtad az adataidat mikor elfogadtad az úgynevezett egységcsomagot.

  Ezt az elején el lehet utasítani.

  Ezért én ezt nem tartom agresszív nyomulásnak. Egyébként nálunk a bébiételekről volt szó a reklámanyagban és nem a tápszerekről. Arra is emlékszem, hogy ezekben a nestlés, milupás és társais prosikban míg az első gyereknél 4 hónapos korban ajánlották a hozzátáplálást, a másodiknál már 6 hónapos korban. Sőt hivatkoztak a WHO-ra is.

 • 2007.11.21 10:41:38eszter

  Csöre, valahogy így látom én is  Persze hogy kell nyomatni, hogy mindenkihez eljusson az info, hogy ez volna a legjobb, úgyhogy ezt próbálja meg. És valóa túlkapás azon alapszik, hogy az etikátlan reklámkampánynak meg van az eredménye: a prontyon is olvastam olyan hsz-t, hogy "azért a tápszerek nagyon ki vannak találva, az én tejemmel meg volt valami gáz....". És ez nem az anyuka hibája, ez az, amiről beszéltünk: a küszöb alatt becsúszó reklám.  A pszihológia is sokkal összetettebb: a legelszántabb szoptatók is nagyobb lelki nyugalommal bírnának, ha beleöntenének Xg cuccot a gyerekbe, és "már csak" azt kéne mérlegelni, hogy vajon a hasa fáj, vagy álmos. A gyerek érzi a nyugalmat, elalszik, megnyugszik, anyuka igazolva látja, hogy a tápszer megoldotta a problémáját.  Ettől függetlenül úgy látom,hogy aki BÁRMILYEN (tőlem lehet ez a mellei alakjának féltése) okból nem szoptat, az legyen az ő döntése, és ne kelljen szégyellnie magát miatta. De a fenti példa is mutatja, hogy valamiért a szoptatók ellen fordítják a rosszérzésüket is:  itt van ez a poszt. Sok olyan poszt van, ami bizonyos embercsoportra nem tartozik. Van, akit nem érint a testvér-gond, a válás, stb. Nyilván nem nyitja meg, vagy nem szól hozzá. A tápszerezőket speciel nem annyira érintette ez a poszt, a szoptatók megbeszélhették volna, hogy ki meddig, hogyan, erre a vége megint az lett, hogy ne baszogassuk már a nem-szoptatókat. Volt olyan poszt is. Bár ott is nehéz volt olyat írni, ami ne bántotta volna őket.  Valóban, sehogyse csinálhatja jól ez ember.

 • 2007.11.21 10:43:28zolnaid

  Nekem a két gyerek közti reklámanyagban látható volt a fejlődés, 2004 ben még valóban tápszermintát kaptam, 2006 ban viszont nem, hanem babakaját és babateát. (vagyis kupont hozzá). Az ugyan tény, hogy erre jogilag bírták rá a tápszergyártót, nem saját belátás vezetett hozzá.  Amúgy van ám a szoptatás körüli kommunikáción javítanivaló, szerintem, csak én nem abban látom ezt, mint Mamszi. Azt hiszem ui, hogy Mo. on a nők nagy része (egy védőnpi felmérés szerint 98%)szeretne szoptatni, nem feltétlen erről kellene győzködni a lakosságot, hanem sokkal fontosabb lenne arról írni, hogy mi is ennek az a módja, ami a legtöbb embernél sikerre vezet. Hogy végre elterjedjen a köztudatban, nem azért nem adok teát a gyereknek, mert szomjanhalasztási kísérletben vesz részt, vagy hogy miért nem pontban x órakor szoptatok, ilyenek.

 • 2007.11.21 10:43:56eszter

  Guruljka, sajnos nem ez az egyetlen támadási felületük. Dolgoztam a gyógyszeriparban, láttam a "megvásárlást", ami a tápszer piacon a legnagyobb. Az orvos is szinte hipnotizálva van. Hihetetlen pénz van benne, mert az állam támogatja, de sok megy vissza a gyógyszergyártókhoz.

 • 2007.11.21 10:46:24eszter

  zolnaid, valahogy így. Konkréntan elmondani, hogy sokkal több nő képes rá, mint amennyi gondolja, érdemes ilyen és olyan módszerrel ptóbálkozni, mert a babának ez a legjobb. Ha ennek tudatában nem szeretne, vagy abba az 1 százalékba esik, aki nem tud, akkor no para, mert van jó tápszer, amivel nem árt a babájának, ugyan úgy össze tud vele bújni, stb.

 • 2007.11.21 10:51:16Mamszi

  zolnaid:genetikai eredetű, egy enzimmel kapcsolatos örökletes anyagcserezavar, a fenílketonúria. Lehet, nem vagyok repzenentáns, csak van egy gyógyszerész férjem, kicsit többet tudok a dolgokról, nomeg érdeklődök is általában az emberi nyavaják iránt, de azért hipochonder nem vagyok, sőt, orvost szeretek kerülni és magam kúrálgatni ki a bajom, körzeti orvos tíz évig nem is látott, vagy még talán több is, már benne sem voltam a rendszerben, hiába is keresték a kartonomat, mikor a kötelező terhességi beutalásokért oda lettem küldve a nődikimtól. :o)

  De ez csak kitérő volt. :o)

  Örülök, hogy egyetértesz velem a társadalom intimitással kapcsolatos tirpákságát illetően.

  Az antibiotikum ellen én is ágállok, szerencsére nekem nem volt sok okom ezzel élni, nem igazán volt olyan bajom, hogy ezt kaphattam volna csak, de tudom, hogy ezzel aztán haza lehet vágni az immunrendszer, az egészséges belső flórát és abból aztán mindenféle betegség, gombásodás is előjöhet.

 • 2007.11.21 10:56:17zolnaid

  Na jó, érted, te tudod, de hát hányan még? Max. a "Virágot Algernonnnak" hozott egy kicsit nagyobb ismertséget a betegségnek, de amúgy semmi.

 • 2007.11.21 10:59:14Csöre

  Guruljka, hát ha valaki, akkor én megpróbáltam elkerülni. Még pocakkal felhívtam a BM nyilvántartót, hogy lehetne elérni, hogy ne adják ki a bébi adatait. Születése előtt persze semmit sem lehet tenni. A reklámcsomagot rámtukmálták, meg kellett volna adni az adatokat, mondtam, hogy akkor nem kérem. Azt mondták, akkor csak írjam oda, hogy átvettem, aláírás, mert a kórháznak át kell adnia ezeket a csomagokat. Hááát, szerintem az aláírás alapján talán ők maguk kitöltötték a hiányzó adatokat...

 • 2007.11.21 11:04:55Mamszi

  Csöre, eszter: ok-okozat, meg kéne nézni, melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás...ha érted, mire gondolok.

  Amúgy meg lehet, hogy agresszíven nyomatják, én ugyan ezt az agresszivitást nem éreztem a bőrömön, de legalább lehet valahonnan tájékozódni a tápszerekről, mert mindenki más szőnyeg alá söpri, elhallgatja a tudnivalókat, eltereli a szót és felhívja a figyelmet, hogy eszedbe se jusson, egész nap nyomkodjad csak, éjjel nappal, mintha más dolga nem lenne egy nőnek, hátha mégis lesz. Szerintem meg erőltetve senkinen nem fog elindulni a tejelválasztása.

  Azért erőletik, hogy a saját igazukat lássák alátámasztva, még azoknál is, akiknél nem jön automatikusan a tej szülés után, szóval inkább átgázolni embereken, minthogy beismerni, hogy tévedhetnek abban, nem kell általánosítani, nem jön mindenkinek és kész.

  De a hibákat beismerni nagyon nehéz és nem is nagyon vannak erre kényszerítve, hogy beismerjék maguknak, inkább bántanak egyet és továbbmennek. És ez megy általában mindenben ebben az országban és általában a világban, értelmes kitárgyalásra nincs hajlandóság sem, meg intelligencia sem.

  Ja és akkor hozzám, még visszatérve, ezek szerint még sem jutott el ez a bújtatott média reklám-nyomás, amit a tápszereket "nyomatja", én nem is értem, baromira nem vettem észre ezt a nyomatást, de mindegy, sőt ... :o (, ugyanis egy pillanatig nem éreztem azt, hogy a tejem rossz lenne összetevőileg és csak a tápszer lehet a tökéletes összetevőjű, de mindegy. Ezt a variációt én még nem is hallottam, amúgy egy tápszeres anyukától sem, Te biztos hallottál ilyet, vagy talán félrehallottad, mert itt a mennyiséggel, nem az összetevő miatti tápszerválasztással van a gond.

  Nem is értem ezt a dolgot, itt ülök kérdőjelként alakulva a gép előtt, mert ilyet még nem is hallottam és le vagyok döbbenve.... :o(

  Ja és általában mindig az van, hogy feljön ide egy poszt és a szoptatók elkezdik "elfoglalni" és csak a szoptatás lesz a téma, nem először van ez. Én is nyitottam itt egy topicot anno, pont azért, hogy odajöjjenek azok, akik hozzám hasonló helyzetben vannak, aztán, már bocs a kifejezésért, jöttek az okoskodó, magukkal elégedett szoptatók, elijesztve azt a pár próbálkozó tápszerest és elfoglalták az egészet, úgyhogy én kb. két nap után a saját posztomat, amit azért írtam és örültem, hogy felkerült, már nem látogattam, mert erre nem voltam kiváncsi. Szóval lényegében nemkivánatosnak éreztem magamat, mert totál félre lett értve a dolog. És ez általában így van, mindenhol megjelennek ugyanazok ugyanazon szoptatási történetekkel, ahogy valami hasonszőrű téma van, és hiába is próbálunk páran megjelengetni és képviselni a másik oldalt, megint csak jobb, hogyha fel sem lépünk erre a weblapra, mert ez a társaság újabb topicot foglalt el magának. Bocs, ezek lehet, hogy erősen hangzanak, de kifelé így látszik és én őszinte, egyenes ember vagyok.

  Ez van, kritikámat biztos nehéz elviselni.

 • 2007.11.21 11:07:45Guruljka

  Csöre ez viszont tényleg nagyon-nagyon gáz!!!

  eszter amit te írsz az is. Mármint a biznisz része.  Egyébként teljesen egyetértek veled eszter. Azokat kéne megtalálni és sokkal jobban segíteni akik akarnának és tudnának szoptatni, csak valamiért egyedül nem sikerül nekik.

  Én hagynám azokat akik nem akarnak szoptatni mert ellenérzésük van a szoptatással.

 • 2007.11.21 11:07:55Mamszi

  zolnaid: és kiegészíteném azzal, hogy nem arról kell beszélni csak, hogyan is kell szoptatni, a módot elmondani, hanem beszélni pl. a tejmirigyelégtelenségről, vagy kis számról is, mert ez is létező dolog. Van, akinek ugyan van teje, akár még lehet mondani, hogy pár ujjnyi össze is gyűl, de nem tud növekedni, mert egyszerűen csak csordogál.

  Én is ilyen voltam, vannak határok, de sokunknak még ez a pár ujjnyi sem volt meg és nem is csordogált, ha megnyomkodta, sem.

 • 2007.11.21 11:10:53zolnaid

  Mamszi, én igazán örülök, hogy benéztél ide, de láttad te miről szól a poszt? Arról, hogy egyesek sokáig szoptatják a babájukat. Mégis, szerinted ez kiket kellene vonzzon? A krokodilvadászokat, vagy azokat, akik sokáig szoptatják a babájukat - (esetleg szeretnék szoptatni)? És ha véletlen a feltételezett célközönség jelenik meg itt (a babájukat sokáig szoptatók) az miért topikfoglalás, szerinted?

 • 2007.11.21 11:13:43eszter

  Mamszi, a PKU (fenilketonúria)meg a publicitás nem egy lapon említendő. Szűrnek rá minden újszülötett nagyon régóta. Ha valakinek ilyen baja van, azt nem a publikum védi, hanem a közegészségügy. Az az anya tudni fogja, hogy mi a teendő, és akinek ilyen baja van, azzal nem kísérletezgetnek, hogy mi lehet a baja. Ez nem allergia.

 • 2007.11.21 11:15:14zolnaid

  Na a mirigyelégtelenség, az nekem egy igazi kedvencem, ha lehet ezt mondani, én azt bizony szűretném uh-val, az első terhességnél, (egy mellvizsgálat amúgy se árt, rákmegelőző szempontból se), és bizony akinek nincs elég tejmirigye, azt fel is készíteném erre, hogy lehet alternatív formákkal próbálkozni(szoptanít), lehet tejet sezrezni, és lehet tápszerezni, sokkal könnyebb lenne szerintem így megemészteni a helyzetet, mint pár hét próbálkozás után.

  Akinek meg van elég mirigye, annál meg jó lenne ezt tudni, és nem erre fogni ha nincs igazi tejbelövellés, mert annak sok más oka is lehet, hanem ovább keresgélni.

 • 2007.11.21 11:16:54zolnaid

  Eszter, a PKU-t én hoztam fel, mint egész ritka betegséget, amit nem propagálnak igazán a nagyközönség felé, ugyanúgy nagyon ritka, mint az anyatej-allergia lehet. (mármint az anyatejben megjelenő és nem azonosítható anyag iránti allergia)

 • 2007.11.21 11:16:54eszter

  igen Guruljka, és akkor visszakanyarodva az eredeti témához: pont így hagynám a nyolvévest szoptató nőt is, tegye, ha mindkettőjüknek jó. Az más, hgoy a személy szerint nekem biztos nem lenne ehhez kedvem. Szerintem én már sugalltam egy éves koruk után a gyerekeimnek, hogy annyira nem esik jól. Szépen egyhúrom pendülve elválasztódtak :)

 • 2007.11.21 11:16:57Mamszi

  Akkor abban egyetérhetünk, még ilyen mikrovilág szinten is, bárcsak ebből lehetne társadalmi beszélgetést is csapni egyszer, nem Csillag születiket meg egyéb marhaságokat nyomatni itt és ott, :o), hogy kell a felvilágosítás, azon nőket kell megkeresni, akik hajlandóak rá és gondjuk akadt az elejétől, már a kórházban, aztán védőnői szinten, nem szabad, hogy a tápszergyártók bemásszanak a gondolatainkba az erőszakos reklámjaikkal, direkt marketinges eszközeikkel, mert ez sok embert elbátortalanít, és a társadalomnak pedig az igazán intím dolgokat valóban intím szféraként kellene tekintenie, nem kérdezősködni, tudomásúlvenni és értékelni, hogyha nem volt választási lehetőség, akkor is továbbcsinálta a nő és nem adta fel, választotta a tápszert és nem hajszolta magát bele idegbajba már az elején...

  Aki meg nem akar szoptatni, azoknak meg nem kell agitáció.

  Amúgy abban a "tisztasági csomagban", én csak így nevezem azt a zacskót és papír bőröndöt, amivel megcéloztak minket a kórházban, általában abban törődtem, hogy eltettem a dolgokat belőle, ahol lehetett, regisztráltam, meg nézegettem a kis tájékoztató füzeteket, stb. de én inkább emlékszem, hogy volt benne mosópor, domestos és üdítőital meg ilyen nem éppen az etetéssel kapcsolatos dolgok, minthogy most tápszer vagy bébiétel, bébiital lett volna, de arra világosan emlékszem, hogy volt benne tejelválasztást segítő tea, úgyhogy ez azért igy 1:1 a tápszergyártók és a szoptatás ajánlók csatájában, feltételezve, hogy egy cég tápszermintája esetleg tényleg benne volt, de akár milyen furcsa, már nem is emlékszem, kié volt, mert nem is foglalkoztam Vele, úgyis azt veszi meg az ember, hogyha kell, amit a doki felír és nem a Nestlé volt benne, a BEBA HA Start Aktív ( ez itt a reklám helye), amit mindenhol alapban felírnak, erre azért emlékszem.

  De nem ennek a tápszeres csomagnak a hatására lettem tápszeradó anyuka.

  Viszont a tejelválasztó teát megittam és meg sem kottyant. :o)

 • 2007.11.21 11:18:36eszter

  ja, bocsi zolnaid, Mamszi, ez a kutyafuttába-olvasás eredménye. Hármaska meg aktívoskodik...

 • 2007.11.21 11:19:55Mamszi

  zolnaid: tejmirigy elégtelenséggel kapcsolatos gondolataiddal abszolút egyetértek. Nekem sem nézték, gondolom, senkinek. Amikor visszamentem 6 hét után a dokihoz és meséltem, hogy nem megy ám a szoptatás, akkor említette, hogy van ilyen, ezért ne is izgassam magamat, de amíg van, addig próbáljam a miniumumot is kinyerni, nem azért, hogy idegbajos legyek, hanem hogy ne maradjon bent, mert akkor begyullad és vágni kell a mellemet. Szóval ez is igaz és ezért addig használtam mellszívót, míg még volt mit lefejni, de már nem adtam a gyereknek, mert akkor már fogamzásgátlót is szedtem, ami engem, mint egyszer már írtam, hormonálisan így is közérzetben teljesen helyrerázott.

 • 2007.11.21 11:21:37zolnaid

  A tejelválasztást segítő tea az a herbária mintája, nem kimondott anyatejes reklám. (nem csodálom különben hogy meg se kottyant, bár én hasfájásra iszom, arra jó) Egyébként, szerintem már a te lányodnál nem lehetett tápszermintát közvetlenül adni, mert az én fiamnál se volt már, csak füzetkét róla, meg kanalat, ilyeneket.

 • 2007.11.21 11:24:14Csöre

  Mamszi, ne haragudj, de pont Te írtad, hogy Neked ugyan nem volt se időd (se kedved, tegyük hozzá) személyesen felkeresni (egy telefon! ő meg jön, ha kell!) szoptatási tanácsadót. Akkor meg mire fel ez a nagy fikázás, már bocs? Én hívtam, jött, segített, amit tudott, és azt mondta búcsúzóul, hogy próbáljam először az ő ajánlásaik szerint, de ha csaknem akarja elfogadni a cicit (ez volt a baj), akkor félre a kiskanalat (azzal nyomtuk) és elő a cumisüveget, mert egyrészt neki az a természetesebb, másrészt nekem sem kell becsavarodni. Szerencsére nem lett rá szükség, de ha pl. rádnéz egy jó tanácsadó - pontosabban a melledre - 10 méterről megmondja, hogy ebből lesz vagy nem lesz több tej. És akkor nincs fölösleges para, meg értelmetlen lelkiismeretfurdalás.

 • 2007.11.21 11:24:35eszter

  Mamszi, úgy látszik, hgoy mindenkit az talál meg, amit nem szeretne :) Érdekes, mert engem meg pl. soha nem ostromolnak, hogy ugye-ugye szoptatok? Míg Te ezt sérelmezed, hogy úton útfélen nagy a nyomás. Én meg ezt nem érzem.

 • 2007.11.21 11:39:28Mamszi

  Csöre: ahogy elmondod utólagosan, na ezt a védőnőm is elmondta, Ő meg úgyis jött, hogyha nem hívtam. Akkor minek is egy ilyen tanácsadó? Ahol nincs ilyen körültekintőbb és többféle témában is járatos védőnő, ott elhiszem, hogy kell egy ilyen mankó.

  Pl. a fecskendőt is ajánlotta, beszélt a cumizavarról, meg hogy sok nőnek a második gyereknél indul el és hogy van olyan, hogy egyáltalán nincs, és ne legyen bajom, hogyha tápszerezek. És nem hiszem, hogy Neki ezért fizetett volna egy tápszecég is, hogy ezt mondja, mivel a második gyerekét mégiscsak szoptatta, tehát lényegében senki oldalán sem kell teljesen mértékben sem állnia, Ő is kétféleképpen élte meg a dolgot.

  Szóval mostmár akkor késő, második gyereknél meg amúgy sem hívnám ki a tanácsadót, elsőnél lehetett volna, talán, de valahogy utólag nem bántam meg, hogy nem jött.

  eszter, nem kerültek közelebb az álláspontok, sajnálom, örülj Neki, hogy nem találkoztál ilyenekkel, én már sokszor ezért nem szívesen mentem messzebbre, mint a közért, ami szükséges, gyerekkel, mert nem voltam erre kiváncsi, vagy inkább kihaltabb helyeken sétáltattam, nem ott, ahol sok a gyerekes anya és unatkozó nagymama, aki biztos kérdezősködik, mert jobb dolga sincs.... :o(

 • 2007.11.21 11:49:18napos oldal

  Csöre, ja, az fura volt, hogy a Szent Imrében adták ezt a domestosos, kiskanalas, mkb kiszoknis táskát, igen, muszáj volt aláírni, hogy átvetted, én nyomtatott nagybetűkkel csak annyit írtam a nevemen kívül, hogy több termékmintát ill. tájékoztató füzetet nem kérek, mégis ugyanígy küldték.  Rossz érzés lehet az embernek egész életében csatatéren élni, de ha nincs mit tenni, akkor nincs mit tenni...

 • 2007.11.21 15:25:54Guruljka

  eszter a folytatással is egyetértek:) Pont ezt írtam le pár kilométerrel feljebb, hogy szerintem a Nagy nekem is ezért választódott le szépen 1 éves kora körül, mert én is úgy éreztem, ahogy te is írod. Hogy én ezt már nem igazán szeretném.

 • 2007.11.22 00:24:00darvasa

  B- köszönöm, igyekszem ám nem tápszerezni; csak az elmúlt hetek kínlódása(i) után (fejen még nem álltunk, amúgy volt mindenféle testhelyzet…) már nem láttam más megoldást. ráadásul a védőnő úgy beszélt velem, mintha megfojtani szeretném a babámat; a gyermekorvos pedig a következőt duruzsolta a kislányom fülébe: „nahááááát, anya nem ügyeskedik.” nem, persze. szóval anya ügyeskedik, és igazából csak ezen a jótápszer-dolgon akadt fenn.

  d.

 • 2007.11.22 10:37:15napos oldal

  darvasa, ez komoly? hogy lehet valaki ekkora tapló?

  az én védőnőm, gyerekorvosom a nehéz helyzetekben nyugtatott, vígasztalt, javasolt, nemhogy még ilyen hülyeségeket szóljon be. elképesztő.

 • 2007.11.22 23:25:01darvasa

  napos oldal, sajnos igaz. az elmúlt 3,5 hónapban voltak ennél cifrább húzásaik is. (persze, közben ’kedvesen’ mosolyognak.) komolyan gondolkodom a gyermekorvos-váltáson; a védőnő-minőség talán annyira nem számít.

  d.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta