SZÜLŐSÉG

Ajándékdobozok szalvétatechnikával

2007. november 16., péntek 10:27

A szalvétatechnika vagy dekupázs sokkal nehezebbnek hangzik, mint amilyen valójában. Ajánljuk kezdő kreatív anyukáknak és csemetéiknek, akik saját kezű alkotásokkal szeretnék meglepni a családot karácsonyra. A Poronty kreatív technikai sorozatának első cikkében fadobozokat készítünk szalvétatechnikával.

Nézze meg képeinket!

Válasszunk egy fadobozt (kaspót), amelyet díszíteni szeretnénk. A speciális dekupázspapírokból vágjunk ki mintákat, figurákat ízlés szerint. Nekünk ez volt a legunalmasabb része a munkának, igyekeztünk hamar túl lenni rajta, ennek sajnos meg is lett az eredménye. Javasoljuk tehát, hogy kellő odafigyeléssel végezzék ezt a fázist, ha szép végeredményt szeretnének. Legjobb, ha körömvágó ollóval vágják ki a figurákat.


A lapos sörteecset segítségével a matt szalvétalakkal kenjük be a kivágott figurákat és tegyük a dobozra a kívánt helyre. Belülről kifelé simogassuk el a mintát, hogy ne gyűrődjön meg. Amikor mindent felragasztottunk egy oldalra, kenjük át az egészet a szivacsecsettel a fényes szalvétalakkal. Miután megszáradt, folytathatjuk a doboz következő oldalával.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagy igyekezetünkben néha (inkább gyakran) összekevertük a matt és a fényes szalvétalakkot. A végén jöttünk rá, hogy ha a matt ragasztó kerül felülre a fényes helyett, akkor bolyhos, koszos hatást kelt, ajánlatos tehát jól megnézni, mikor, hova, mit kenünk.

Lusta természetünknek köszönhetően muszáj volt kipróbálni, mi történik, ha nem mintát vágunk ki, hanem egy az egyben felragasztjuk a dekupázspapírt a dobozra. Hamar rájöttünk, hogy nagy valószínűséggel összegyűrődik, akárhogy simítgatjuk. Szalvétatechnikával egyébként szinte bármit lehet díszíteni, díszdobozt, képkeretet vagy akár üvegtányért is.

A gyerekek nagyon élvezték, hogy hatalmas ecsetekkel kenegethetnek össze-vissza, a végén pedig meglepően szép dobozok kerültek ki kezeik alól. A nagymamák legalábbis tutira el lesznek ájulva a karácsonyi ajándékoktól.

Hozzávalók:
Fa kaspó készlet, 5 darab 2860 Ft
Szivacsecset 278 Ft
Lapos sörteecset: 290 Ft
Szalvétalakk matt és fényes 2x1098 Ft
Dekupázs papírok: 280 Ft/db

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.16 12:18:36pupy

  Szerintem nagyon szépek lettek a dobozok, jó ajándék lesz.

  Ha már ajándék...

  OFF

  Nem tudom, volt-e már szó a porontyon, a mikulás-télapó-jézuska karácsony témáról.

  Mármint hogy ki hozza az ajándékot, a karácsonyfát meg ilyesmit.

  Érdekelne mások véleménye....

  ON

 • 2007.11.16 12:33:17B-

  A mikulás témát kiveséztük tavaly, de gondolom, idén megint elő fog jönni.  Dekupázs tippek: nem vagyok vérprofi, de szerintem sokat lendít az ügyön, ha a mintával harmonizáló világos festékkel lefestjük először a felületet. Szalvéta alá szép a fehér, szebben kijönnek a színek. Várjuk meg, amíg meszárad :-)  Egyszer csináltam egy tengerparti tájat ábrázoló dekupázst, amin a világítótornyos-vízpartos szalvétát kombináltam a homokban elszórt kagylókat ábrázoló szalvétával. Ebben az esetben előre kiszámoltam, hova esik majd a part és a homokföveny, és hogy a két külön szalvéta színe kicsit egybefollyon, ezt a részt homokszínű festékkel alapoztam, a tenger és az ég alá meg fehéret tettem. Így nem kiabál, hogy két részből van összerakva.  Egybeszalvétával is nagyon szép hatás érhető el, csak vigyázni kell, hogy ne gyűrődjön el nagyon. Egy kis gyűrődés szerintem még szép is. Mindig várjuk meg, hogy megszáradjon a réteg, mielőtt rámegyünk újra. A matt lakk is szép szerintem felülre :-)  Az ecsettel ne tapicskoljunk a tálban meg a remekművön se, csak finom, lassú mozdulatokkal dolgozzunk, mert különben buborékok képződnek, és az csúnya.  FONTOS: várandósok, kisgyerekesek szigorúan csak VÍZBEN OLDÓDÓ (vízbázísú) lakkal és festékkel manipuláljanak! És szerintem akkor se árt, ha nagyobb légterű helységben dolgoznak és gyorsan kiszellőztetnek utána.

 • 2007.11.16 12:51:14marcangoló

  Szép, nagyon szép!

  Nekem csak textilhez való ragasztóm van, de most felírom a listámra a sima dekupázsos cuccokat is, a kisüthető gyurma, a toboz és a filcanyag mellé. :-) Mint látszik, megvettem az új Praktikát. ;-)

 • 2007.11.16 12:51:46pupy

  Akkor bocs, de próbáltam keresni az ünnep és a mese kulcsszavaknál, de nem találtam.

 • 2007.11.16 13:38:03esem37

  marcangoló: írd még fel a repesztőlakkot, és az aranyprot is, csodás antik hatást lehet vele elérni!

  a fadobozos camambert sajt doboza is kíváló. én alapból úgy kezdem, hogy a háromrétegű szalvéta két nem mintás rétegével lealapozom a dobozt, és arra kelrül a minta.

  nem csak fára, hanem cserépre is gyönyörű.

  de lehet tálcára is készíteni, csak akkor vízálló utolsó lakkréteg kell rá. vagy karácsonyfadísz is készülhet így, hogy vastag kartonlapra készíted, körbevágod, és a szélét beszeged. de bármi ami a kezed ügyébe kerül kaphat ilyen díszítést. lehet vele képet készíteni: különböző hangulatokkal, vagy magát a képkeretet díszíteni. (nekem bejött a gyerekek képét ajándékba adni. célcsoport: nagyszülők)

  van még millió ötletem, ha nyitunk egy ilyen postot szívesen leírom. vigyázat: időmilliomosok előnyben! :))))

 • 2007.11.16 13:41:17Tünde

  esem37: további kreatív technikákat mutatunk be itt a Porontyon hamarosan, lesz köztük gyerekfotós is :)

 • 2007.11.16 13:44:30esem37

  köszi, akkor majd oda :)

 • 2007.11.16 15:40:08eszter

  nekem az a bajom a dekupázzsal, hogy megvezsem a fa cuccokat hozzá (fa-tálca, fa-irattartó, fa-doboz, madáretető - a Printker-ben fillérekért lehet kapni), és annyira tetszenek a natúr fa színei, tapintása, illata, hogy sajnálom elrontani a remekművemmel.  A gyerekek szívesen csinálják, és akkor rájövök, hogy lám-lám, jól néz az ki így is, de mindig hagyok egyet natúran :)  Én is ötletelek majd: körmöcskézés-csigakészítés, szúrkálós nemezelés (egyszerű, gyors, látványos)

 • 2007.11.16 17:02:42szanna

  Tavaly gipszből öntöttünk képkeretet. A keretet temperával lefestettük, a fényes dekupázs lakkal átkentük. A kép maga, pedig téli tájat ábrázoló szalvétából készült.

 • 2007.11.16 17:05:34boribon

  Nagyon szépek lettek a dobozok.

  Lehet kapni falapot keretben, arra is nagyon szép képek készíthetőek így. A keretet meg lehet antikolni repesztőlakkal, és akkor végképp gyönyörű.

  Én elég sokat szoktam dekupázsolni, de azt nem is tudtam, hogy van külön fényes meg matt lakk. Nekem asszem csak fényes van. :-)Úgyhogy kösz az infót.

 • 2007.11.16 20:47:19karakterelgető

  én pár hónapja cuppantam rá a témára, úgyhogy azóta (és még jó darabig) összes kedves ismerősöm szülinapja ajándéka kisebb-nagyobb fadoboz. aztán majd bővítem a repertoárt, múltkor a kreatív boltban láttam dekupázsolt, fából készült óralapot, nagyon jól nézett ki :)

  szerintem szuper elfoglaltság, pl. betolom sütőbe a rakott krumplit, és amíg összesül, ülök a konyhában és lefestegetek ezt-azt, vagy a lakkozás, vagy vagdosás, szóval valamelyik fázist elvégzem. Máskor úgysincs időm :)

 • 2007.11.16 21:48:20marcangoló

  Az külön jó, hogy be lehet vonni a gyereket. Lőrinc mostanában nagyon fogékony erre.

 • 2007.11.16 22:42:59subidubidu

  Csorog a nyálam, amikor ilyeneket olvasok. Nekem délelőtt a másfél éves, fél egytől még két ovis a lakótársam - ráadásul a legnagyobb fixen nem alszik, viszont szenzomotoros fejlesztő tornát kell nap mint nap végeznem vele, lehetőleg a legkisebb alvása alatt. Nem mindig sikerül végezni. Utána megint három eleven gyerkőc...

  És este 9 után még vár a romok eltakarítása.

  Kreatív foglalatosságaink a kilyukasztott bőrdarabok fűzése, a papírhajtogatás, a rajzolás, és a legkisebb még azt is nehezen tűri. :-(

 • 2007.11.16 23:06:16Békanőci

  Nagyon szépek a dobozok!

  Ezt a dekupázsolást még nem próbáltam,az üvegfestéssel kísérleteztem.Viszont ami igazán bejött az a gyöngyfűzés.

  Az olyan kreatív időtöltések különösen tetszenek amit majd a gyerkőccel együtt közösen lehet művelni(már,ha majd lesz rá ingerenciája-erről azért mi is tehetünk).

 • 2007.11.17 10:01:09marcangoló

  Hát, az enyém biztos látni fogja, hogy folyton dolgozom valami projekten. :-) Tegnap délután (egy pocsék, átvirrasztott éjszaka után) pl. azért nem tudtam aludni, mert azon gondolkoztam, hogy hogyan rögzítsem az adventi naptárra a csomagokat. ÁÁÁÁ!

 • 2007.11.17 11:30:18Anyatünde

  Egy naggyon bugyuta kérdés: dekupázshoz spéci dekupázspapír helyett ugye szalvéta is használható? Csak mert én tanév elején bespájzoltam egy csomó gyönyörű (több rétegű, mint az ogre :-)) ) papírszalvétát.

  Tanítónéni kérte, merthogy majd fognak a gyerekekkel dekupázsolni. De amennyit összeszedegettem, abból bőven kerülne itthonra is.

  Most már csak fadoboz kell, meg ezek a lakkok-ragasztók.  Eszter: mondtad, h. fadobozt fillérekért. Tudom, a lelőhely Szegeden van, de mégis mennyi a fillérekért?

  Az Üllői úti naaaagy hobbiboltban elég brutál áron mérték a fadobozokat (is), mikor utoljára ott jártam. (Vagy fél éve??) Azóta nem hiszem, hogy lefele mentek volna az árak :-((  OFF  Subidubidu, Eszter: Egy technikai kérdés: Ti viszitek magatokkal a kicsi(ke)t, mikor a nagyokért mentek oviba / iskolába ebéd után?  ON

 • 2007.11.17 12:06:19huhhh

  Adventi naptár ügyében van egy jó és egyszerű ötletem (különösen arra vagyok büszke, hogy teljesen saját ötlet, sehol nem láttam hasonlót). Előnye, hogy csak egyszer kell elkészíteni, aztán akármeddig használható (mi kb. 8 éve használjuk).

  Szóval, 8 évvel ezelőtt egy régimódi fa vállfát (aminek alsó vízszintes rúdja is van a nadrágoknak, egyebeknek) aranyra festettem. Zöld-piros kockás anyagból varrtam 24 zsákocskát, és arany színű textilfilccel megszámoztam őket. Ez volt 8 éve. Azóta minden évben csak annyi a dolgom, hogy a megtöltött zsákokat piros szalaggal átkötöm, és vékony arany zsineggel szépen sorban felkötözöm a felső ferde és az alsó vízszintes rúdra (nem kell, hogy mélyen lelógjanak, így a zsákok összefogott szája szépen eltakarja a vállfarudakat, és csak annyi látszik, hogy a zsákok háromszög alakzatban helyezkednek el). Néhány ezt-azt (aranygömb, toboz, arany masni) kötök a zsákok közé díszítésnek, és már készen is van. Bármilyen rúdra, fűtéscsőre stb. felakasztható a lakásban. Egy gyakorlati tanács: a zsákokat érdemes középről kifelé haladva felrakni a vállfára úgy, hogy ráadásul egyet jobbra, egyet balra, így a bontogatáskor kívülről befelé haladva és a két oldalról egyformán fognak fogyni a zsákok, így 18-a táján nem billen meg az egész az egyenlőtlen tehereloszlás miatt (ez már a sokéves tapasztalat gyümölcse, az első évben még nem figyeltem rá :))

 • 2007.11.17 12:34:27marcangoló

  Huhhh, ez tök jó ötlet. Az enyém is tartós lesz, de én beáldoztam egy lepedőt, amire textilfestékkel és textildekupázzsal csinálok mintát. A zsákokcskák már készen vannak, csak az a fránya rögzítés. Levehetősre akarom, mert úgy jobb bontogatni...

 • 2007.11.17 12:40:00huhhh

  Okoska, csináltam egy "próbaadagot", és ami a legfantasztikusabb, hogy a férjem szerint nemhogy finom, de sokkal finonabb, mint amire ő emlékszik narancslekvár ügyben :)) Ha lesz egy kicsit több időm (vajh mikor?), csinálok belőle egy hatalmas adagot :))

  Bocs, hogy nem köszöntem meg eddig, de az az igazság, hogy csak a múlt hétvégén jutott rá időm (addigra a gyerekek többször is megették az alapanyagokat :)), és gondoltam, hogy azt a régi posztot már úgysem olvassa senki.

 • 2007.11.17 12:47:41huhhh

  Marcangoló, tépőzár? (most így látatlanban ez jut eszembe mint egyszerű rögzítés)

 • 2007.11.17 13:04:49marcangoló

  Ühümm, megfontolandó! :-)

 • 2007.11.17 16:38:22Tori

  Nem azért, hogy dicsekedjek, de amikor a dekupázs szó még ismeretlen volt előttem, én már karácsonyi csomagolópapírokkal vontam be kisebb-nagyobb cipősdobozokat, és abba tettem az ajándékokat. Kb 12-15 éve folyamatosan. Évente egyszer újrahasznosítom a dobozokat. Igazából nem kreativitás, hanem lustaság van a hátterében. :D :D

 • 2007.11.17 18:37:50esem37

  Nálunk régóta hagyomány, (több mint 10 éve), hogy kapok az anyukámtól adventi kosarat. Egy régi kosár van bevonva karácsonyi papírral, és azt tölti meg minden évben "apróságokkal". Azért van az idézőjel, mert nem a méret számít. Szóval olyasmikről van szó, mint: csomag szalvéta, egy-egy karácsonyfadísz, doboz konzerv (nem vicc: imádom a kukoricakonzervet), zacskó puding, mogyoró, képeslapok, macskakaja a cicáknak, meg minden marhaság, ami eszébe jut. Édesség a legritkábban. Inkább vicces mint komoly dolgok. Amíg a gyerekek még kicsik voltak, nem is nagyon törődtek vele, de most már jobban várják mint én :). Ezeket becsomagolja, és egy régi naptárból ragaszt rá számokat. Nálunk ez lett a hagyomány anyunak köszönhetően, és remélem, még jó sokáig nem nekem kell elkészíteni.  Más: kicsi gyerekeknek még a kiöntött gipszforma festegetése is jó móka. Ezekből is van karácsonyi téma, akár fadísz is lehet belőle, csak mielőtt megköt, fogpiszkálóval át kell szúrni.

 • 2007.11.17 18:54:03Moira

  Mi a nagyszülőknek, meg a dédinek naptárat akarunk csinálni, a picur képeivel. De ezt inkább hivatásosokra bízom.

  Én viszont üvegfestékkel csinálok kis képkereteket(ikeja, kb 400 ft volt a négy kis üveglap, plusz a hozzá való hátlap)Szép, színes keretet festek rá, aztán bele valami aranyos képet a kiscsaládról :-)))

  A hugomnak meg baígértem agy gyöngyszövött karkötőt. Csak neki kéne már állni..

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta